Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: nog meer drama

Prijsanalyse bitcoin: nog meer drama

Vorige week zette ik uitgebreid het Bitfinex-drama op papier. De exchange Bitfinex en de stablecoin Tether bleken hun zaakjes niet echt op orde te hebben, waardoor de rechtbank van NewYork een zaak tegen ze begon.

Hoe dat precies zat leest u hier. Dit verhaal blijkt deze week echter nog een staartje te krijgen.

Initial Exchange Offering

Nu het nieuwe plan van Bitfinex langzaamaan de media bereikt komen ook de argwaan en onduidelijkheid om de hoek kijken. Het tekort aan liquiditeit, zoals uitgelegd in de vorige column, wil Bitfinex rechttrekken met een IEO (Initial Exchange Offering).

Deze zogenaamde IEO is een private tokensale die alleen op Bitfinex zal plaatsvinden. Naar verluidt is er al $600 miljoen in de token gestopt door private investeerders en willen ze nog $400 miljoen ophalen. De verkoop van de token start op 10 mei.

Reddingsactie

Alles leuk en aardig zo’n token, maar wat is het nut ervan? Nou ik zal heel eerlijk zeggen: helemaal geen. Het enige nut dat de token dient is dat men 15% korting krijgt op zijn transactiekosten. Dat terwijl de exchange nagenoeg failliet is, en je wel een heel grote durfal bent als je er nu nog op durft te handelen.

En daar blijft het niet bij. Om er nog een schepje bovenop te doen, is Bitfinex ook nog eens van plan om 70% van deze IEO-tokens terug te kopen. Dat gebeurt echter alleen wanneer de tegoeden, die inmiddels vastgezet zijn, vrijgegeven worden.

Zo probeert de exchange dus haar balans te zuiveren. Het is mijns inziens een laatste poging om de exchange te redden.

Volumes en koersen

Alle top tien crypto’s staan momenteel licht in het rood met Litecoin als hardste daler: bijna 5% in de min. Zelfs Tether behoudt ondanks de onrust redelijk haar prijs, met een min van 0,27%. Bitcoin had een volume van 14.8 miljard in de afgelopen 24 uur; Tether komt daar vlak achteraan met 13.3 miljard. Er lijkt geen wolkje aan de lucht, als we de data van Coinmarketcap moeten geloven.

Kijkend naar de bitcoingrafiek is te zien dat de koers zich sinds begin april in een opwaartse trend bevindt. Sinds deze trend is ingezet heeft de koers driemaal de bovenkant van het trendkanaal geraakt, en bleek de weerstandslijn toch te sterk te zijn voor een doorbraak.

Klik om te vergroten

Correctie

Tevens is te zien dat het volume daalt, terwijl de algemene trend opwaarts is. Hier ontstaat divergentie; het volume hoort immers de trend te bevestigen. Dit zou op de middellange termijn een trendomkeer kunnen indiceren.

Daarnaast is te zien dat de RSI negatieve divergentie toont. Negatieve divergentie ontstaat wanneer de koers omhoog gaat, maar de RSI omlaag. Wanneer de RSI de witte neerwaarts getrokken lijn aanhoudt en terug het 70/30-kanaal ingaat, is er een grote kans op een koerscorrectie.

Klik om te vergroten

Op de middellange termijn zijn er dus twee signalen die minder positief zijn, ondanks het feit dat de koers zich in een opwaartse trend bevindt.

De korte termijn

Op de 4-uursgrafiek is te zien dat er een belangrijke steunlijn ligt op $5550. Daaronder ligt de steunlijn op $5480. Het volume loopt op de korte termijn op, wat zou kunnen indiceren dat deze twee steunlijnen de komende dagen nog behoorlijk sterk zullen zijn.

Er is een grote kans dat de koers kortstondig steun zal vinden voordat de daling wordt ingezet. Naar verwachting zal de koers op de korte termijn niet boven de $5850 uitbreken.

Klik om te vergroten

Samenvatting

  • Koers bevindt zich nog steeds aan de bovenkant van in een opwaartse trend;
  • Volume loopt af, koers loopt op: indiceert mogelijke trendomkeer;
  • RSI toont negatieve divergentie, wat duidt op neerwaartse beweging;
  • Belangrijke steunlijnen bevinden zich op $5550 en $5480.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 mei 2019 14:45
    Drama was het pas toen Mt. Gox van het toneel moest verdwijnen, daar zaten de eerste Bitcointjes, de eerste gelovers..

    Je prijsanalyse Bitcoin veranderd steeds meer in een fundamenteel praatje, wat op haar beurt dan weer haaks staat op technische analyse, wat je uitgangspunt was, of nog steeds is... Maar je zult toch een kant moeten kiezen, of je gaat voor het fundamentele, of je gaat voor technische analyse, en beiden ineengepropt zal niet gaan werken, spreekt elkaar tegen…
  2. forum rang 4 efreddy 11 mei 2019 08:57
    quote:

    Versie 2.0 schreef op 10 mei 2019 19:20:

    Ik ben nu al benieuwd naar het schrijfseltje van maandag.
    Hoe ver kan je er naast zitten?
    Die zaten er toch ook behoorlijk naast:

    Prijsanalyse bitcoin: Koersdoel $1.000?
    Madelon Vos gepubliceerd op 18 feb 2019 om 14:30
    De lange termijn grafiek toont een bearish pennant.
    Deze pennant heeft een grote kans op een neerwaartse uitbraak, met een koersdoel van om en nabij de $1.000.

    Prijsanalyse-bitcoin-Onrust

    Peter 545 25 nov 2018 om 05:17
    Gezien de grafiek, zou ik geen bitcoin durven kopen; bitcoin lijkt op een faillissement uit te draaien.

    Peter 545 25 nov 2018 om 06:13
    MIJN 1e advies voor allen die bitcoin bezitten: Roep nu "help" - zolang U nog roepen kan;
    mijn 2e advies: verkoop minstens(!) 70% van Uw bitcoins;
    mijn 3e advies: vraag Uw boekhouder naar Uw financiële situatie;
    mijn 4e advies: kijk meteen uit naar een voor U geschikte betaalde-baan;
    mijn 5e advies: koop of leen 'n zakdoek (om Uw tranen te drogen + om Uw snotneus te legen).

    peter545 schreef op 26 nov 2018 om 17:48:

    efreddy, bent U nu blij, dat U die bitcoins gekocht heeft?
    De koers staat op dit moment op E 3.175,00.
    Tja, ik héb U gewaarschuwd.

  3. [verwijderd] 11 mei 2019 09:47
    Zo zijn er heel veel posts te vinden van forumleden die wisten te vertellen dat BTC binnen no time naar 0 zou gaan, voor het einde van 2019 onder de 1000 zou staan, etc. etc. Die zien we nu opeens niet meer.

    quote:

    lodewijk70 schreef op 1 januari 2019 13:48:

    Eind 2019 BTC onder de $1000. Waarschijnlijk al maanden eerder. Jullie mogen me dan quoten.
    Bij de volgende daling en nieuwe bodemvorming die er ongetwijfeld aankomt zien we ze vast wel weer terug.

    Maar ja als je er als IEX columnist een keer naast zit met je analyse ben je aangeschoten wild. Overigens heeft Manon ook vaak bij het juiste eind gehad.
  4. [verwijderd] 11 mei 2019 13:06
    quote:

    efreddy schreef op 6 mei 2019 22:09:

    there's so many people trying to get rid of tether on bitfinex by buying btc and exiting the exchange.
    Ook altcoins omzetten naar bitcoin schijnt een reden te zijn. Iedereen, zelfs de grootste crypto-enthousiast, begrijpt dat het altcoinkaf van het altcoinkoren gescheiden moet worden. Misschien dat we dit nu gaan meemaken.
  5. [verwijderd] 12 mei 2019 09:34
    quote:

    mr.Franz schreef op 12 mei 2019 09:02:

    Je zit er wederom gigantisch naast. Het zou IEX sieren als ze met deze stukjes stoppen.
    Denk jij nu werkelijk dat je hier gratis en voor niks 100% altijd raak adviezen kunt krijgen, aangenomen dat er iemand is die dat kan? Het is een plek waar we over crypto kunnen praten. Dat is ook leuk en mogelijk nuttig.
  6. [verwijderd] 12 mei 2019 10:36
    quote:

    mr.Franz schreef op 12 mei 2019 09:02:

    Je zit er wederom gigantisch naast. Het zou IEX sieren als ze met deze stukjes stoppen.
    Andere analisten op IEX zitten er ook regelmatig naast. Moeten die ook maar stoppen? Of moet iedereen die iets post dat jou niet interesseert maar stoppen met posten?
  7. forum rang 4 efreddy 12 mei 2019 12:33
    quote:

    mr.Franz schreef op 12 mei 2019 09:02:

    Je zit er wederom gigantisch naast. Het zou IEX sieren als ze met deze stukjes stoppen.
    Dit is enkel maar jouw indruk,Madelon zit er in werkelijkheid in de meeste gevallen zelfs veel minder naast dan andere technische analisten .

    Ik geloof in technische analyse maar niet in technische analisten ,die zijn echter wel nuttig al is het voor het overgrote deel als contra indicator.
  8. [verwijderd] 13 mei 2019 11:51
    Geen idee of dat de reden is. Het geneuzel over een ETF duurt al zo lang. Bovendien zijn we naar 20k$ gegaan zonder ETF's of futures. Opmerkelijk is wel dat de top in december 2017 gezet is de dag voordat de futures live gegaan zijn. dan zouden futures eerder een prijsdrukkend dan prijsopdrijvend effect hebben. Maar goed, ETF's zijn geen futures.

    Overigens zijn er nu hele belangrijke weerstanden doorbroken. Dat is pure kracht. Verbaasd mij trouwens wel dat het zo snel komt. Eerst een correctie had mij ook redelijker geleken.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links