Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waardeaandelen zijn ware groeiaandelen

4.943 Posts
Pagina: «« 1 ... 139 140 141 142 143 ... 248 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 9 mei 2019 15:09
    quote:

    rene l schreef op 9 mei 2019 14:37:

    (...)
    Je zou bijvoorbeeld iets op kunnen zetten waarin je de tips van de analisten in verwerkt en ik weet zeker dat je genoeg mensen zult krijgen die de lijst aan willen vullen.
    Niet al te moeilijk, gewoon af en toe een tussenstand, de analisten geven ook allemaal 3 tips. Ik zou zeker weer meedoen.
    (...)

    Tja, zie
    www.iex.nl/Forum/Topic/1357478/1/Beur...

    Ik telde toen 8 aanmeldingen. Waren er ongetwijfeld wat meer geworden als ik niet de kont tegen de krib had gegooid vanwege de Premiumterreur in die dagen.
    Eerlijk gezegd denk ik dat een beurscompetitie in oude vorm niet meer levensvatbaar is. Maar eenvoudiger van opzet dan voorheen is een overweging waard. Meer bedoeld voor uitwisseling van informatie, motivering en meningen dan als competitie.

  2. nobahamas 9 mei 2019 21:25
    quote:

    marique schreef op 9 mei 2019 15:09:

    [...]

    Tja, zie
    www.iex.nl/Forum/Topic/1357478/1/Beur...

    Ik telde toen 8 aanmeldingen. Waren er ongetwijfeld wat meer geworden als ik niet de kont tegen de krib had gegooid vanwege de Premiumterreur in die dagen.
    Eerlijk gezegd denk ik dat een beurscompetitie in oude vorm niet meer levensvatbaar is. Maar eenvoudiger van opzet dan voorheen is een overweging waard. Meer bedoeld voor uitwisseling van informatie, motivering en meningen dan als competitie.

    Ik ben er zeker voor Marique, heb veel geleerd van de deelnemers
  3. forum rang 7 ffff 10 mei 2019 11:28
    Marique,

    Echt waar! Ik hoefde vandaag voor het eerst sinds pakweg een jaar niet meer mijzelf zoals anders , iedere dag opnieuw , ( !!!) aan te melden bij IEX….. Wordt je draadje dus toch ook bij IEX gelezen, denk ik dan zo.

    Voor de rest: Met elkaar praten, overleggen, discussiëren over aandelen, etfs, obligaties heeft zin om van elkaar iets op te steken.
    Maar uiteindelijk steek je ook heel veel op op totaal andere plekken. Er is gruwelijk veel te vinden, te lezen, te achterhalen. Er is " information overflow". Althans dat vind ikzelf.

    Verder speelt een grote rol de ervaringen die een belegger de afgelopen 35, 40 jaar gehad heeft: Hij weet gewoon dat je verdomd goed moet uitkijken voor de hypes, voor het sentiment van het moment, maar vooral ook voor totaal niet ingeschatte risico's en ontwikkelingen.

    Ik blijf erbij: Er komt veel mazzel bij beleggen kijken. Dat zag je recent aan het totaal onverwachte herstel van de beurzen sinds 1 januari 2019. Maar: Zie de desastreuze ontwikkelingen bij Bayer en Umicore recent, en omgekeerd weer de positieve ontwikkelingen bij Airbus of fenomenaal herstel van veel afgestrafte aandelen anno Kerst 2018 en zie de koers vandaag…

    Uuuuuuren kun je erover ouwehoeren, erover lezen, blijven volgen, maar uiteindelijk: koop je vandaag UBER of koop je ze niet? En dan zie je al die mooie artikelen over al die recente IPO's, met magistraal goede rendementen, maar ook, want het is beleggen, zware zeperds. En dan vooral niet het sentiment vergeten, want tegenwoordig is die categorie erg in trek en kan over een paar jaar weer volledig uit de gratie zijn.

    Wat ik dit laatste half jaar wel , voor de zoveelste keer, geleerd heb is te diversifiëren. En vooral niet teveel te kopen en te verkopen. Dus te traden. Dat is een vak apart! Ik ben ervan overtuigd, dat je daar niet veel mee opschiet. Wel je broker en de fiscus in bepaalde landen.

    Via mijn zoon hoor ik over mij totaal onbekende bedrijven in de software, ICT wereld. Ik voel me dan altijd een klein beetje Buffett, die ook alleen maar kocht wat hij echt begreep…..

    Enfin, we hebben hier gelukkig ook posters die op iets heel nieuws durven te wijzen en die dan uiteraard later afgezeken worden…. Dat stimuleert zo om opnieuw een posting te plaatsen...

    Peter

  4. forum rang 7 rene l 10 mei 2019 13:17
    quote:

    ffff schreef op 10 mei 2019 11:28:

    Voor de rest: Met elkaar praten, overleggen, discussiëren over aandelen,

    Verder speelt een grote rol de ervaringen...

    Ik blijf erbij: Er komt veel mazzel bij beleggen kijken.

    Uuuuuuren kun je erover ouwehoeren,

    Peter

    Zo is het maar net Peter, de beurs valt toch niet te voorspellen, spreiding blijft belangrijk, je niet gek laten maken door de waan van de dag, en ook cash achter de hand voor noodgevallen.

    Vanmorgen zat ik nog even naar RTLZ te kijken.
    Het beursspel is weer van start gegaan en er wordt alleen met turbo's gehandeld voor de snelle megawinsten.
    Uiteraard alles met een nep-porto.

    Ze zeggen het zelf, binnen een maand weten mensen die totaal geen enkele ervaring met de beurs hebben hoe het werkt en zijn ze beursexpert.
    Ik denk dan, het is maar goed dat ze niet met hun eigen geld aan de slag gaan.

    Zelf beleg ik nu bijna 30 jaar, en ik kan gewoon zeggen, met de regelmaat van de klok wordt je totaal onverwacht gepakt.
    Niks gaat namelijk in een rechte lijn naar boven.
    Bedrijven kunnen failliet gaan, cijfers kunnen onverwacht totaal tegenvallen, en af en toe heb je ook gewoon geluk als er eens een overname aangekondigd wordt.

    En mijn motto is, wie schrijft, die blijft.
  5. forum rang 6 marique 13 mei 2019 12:59
    quote:

    ffff schreef op 10 mei 2019 11:28:

    (...)
    Wat ik dit laatste half jaar wel , voor de zoveelste keer, geleerd heb is te diversifiëren. En vooral niet teveel te kopen en te verkopen.
    (...)

    Peter,

    Diversificeren ofwel spreiden. Het onderwerp komt af en toe ter sprake, meestal als terloopse opmerking. Even googlen en je komt een flink aantal artikelen tegen. Conclusie: spreiden kan op talloze manieren en vergt ook onderzoek vooraf. Tenzij je de makkelijkste weg kiest ... beleggen in een breed samengesteld beleggingsfonds. Daarmee heb je alle diversificatie in een keer te pakken en heb je er verder weinig omkijken naar. Maar dan heb je ook nooit een beter rendement dan het algemene beursgemiddelde.

    Ik heb een aardig voorbeeld van zelf spreiden met aandelen.
    Stel, een portefeuille met 10 gelijkgewogen aandelen uit de Eurostoxx50. Van elk van de 10 sectoren het grootste aandeel uitgekozen. Geeft YTD per vrijdag j.l. +13,8% koersrendment tegen +12,7% voor de index.

    Stel, een portefeuille met eveneens 10 gelijkgewogen aandelen, maar dan uit 5 door mij geselecteerde sectoren de twee grootste aandelen. Deze denkbeedlige portefeuille geeft YTD +21,4% koersrendement. (NB: de 5 geselecteerde sectoren zijn dezelfde als van mijn WW-pf).

    Conclusie: minder spreiding in hetzelfde universum (ES50) geeft beter rendement. Ik heb dit ook getest in voorgaande 5 jaren, met steeds dezelfde conclusie. Maar ik kan dat niet beloven voor volgende jaren want "resultaten uit het verleden ...".
  6. forum rang 7 ffff 13 mei 2019 15:14
    Conclusie: minder spreiding in hetzelfde universum (ES50) geeft beter rendement. Ik heb dit ook getest in voorgaande 5 jaren, met steeds dezelfde conclusie. Maar ik kan dat niet beloven voor volgende jaren want "resultaten uit het verleden ...".

    PRECIES, Marique.

    Al zo'n veertig lange jaren van toen ik nog in Nederland ( !!!) geabonneerd was op Beleggers Belangen tot gisteravond lees je duizenden artikelen welke selectie het de afgelopen jaar of jaren zo goed gedaan hebben. Zonder twijfel de moeite waard om te lezen, maar al na pakweg een kleine tien jaren had ik echt inde gaten dat wat de ene periode een mooie resultaten had, dat een volgende periode niet meer had.

    En toen ben ik artikelen daarover gaan verzamelen: Kaliber: De grootste goeroes en de beste vermogensbeheerders en dan jarenlang volgen… En verdomd: Ik kwam tot eenzelfde conclusie: De ene periode is de ander niet en daar kun je niet 100 procent op verrtrouwen.

    Wat ook hielp en wat ik al zo vaak in de KK verteld heb: Lees beleggersnieuws NIET van afgelopen weekend over Uber ( bij wijze van spreken), maar beleggersnieuws van twintig, tien jaar geleden….. Nou dat is schrikken! En…. verwonderd opkijken…. Maar steeds weer die BIJ MIJ zelfde conclusie: je kunt er echt niet teveel op vertrouwen.

    Wat dan rest is voor mij mijn eigen keuzes, die dus wel degelijk gediversifieerd is, met inderdaad een flink dempend effect. Maar daar staat dan tegenover dat je je ook niet hoeft aan te sluiten bij beleggers die bijna AL hun geld verloren aan een Lernout & Hauspie of aan een World Online van Nina Brink of ga zo maar door.

    Die mindere spreiding bij jou die een beter rendement gaf…. Echt marique, het klinkt als muziek in mijn oren. Ik gun het jou ook zo van harte. Maar om nu Siemens weg te doen en alleen Philips aan te houden, of AB InBev weg te doen en alleen Heineken aan te houden of KBC weg te doen en alleen ING aan te houden, en Solvay weg te doen en alleen DSM aan te houden….. Als ik er na zoveel jaren goed over nadenk: Ik doe het toch niet , maar ik waardeer wel dat je jouw resultaat in deze draad post.

    Zo houden we elkaar een beetje op de hoogte van wat wij doen en daar is een dicussieforum als de KK uiteindelijk toch voor.

    Peter
  7. forum rang 8 Leefloon 13 mei 2019 15:30
    quote:

    ffff schreef op 13 mei 2019 15:14:

    Solvay weg te doen en alleen DSM aan te houden….. Als ik er na zoveel jaren goed over nadenk: Ik doen het toch niet
    Speaking for myself: het is prettiger wanneer ergens weinig mee wordt gedaan, wanneer een ander daar achteraf op terug kan komen. Kan.

    Bij dit voorbeeld geen stoffige, selectieve, uit de context gerukte quotes uit 2012 waarin ik toen juistr aanraadde om Solvay zeer langdurig te houden. En wanneer iemand het wel doet en meldt, dan krijg je toch een beetje een neiging om de swap zelf ook intensiever te gaan volgen. Jouw winstjes en verliesjes zullen mij verder een rotzorg zijn, je betaalt slecht, dus helemaal prima dat je het toch niet doet.

    Ergens iets van leren vind ik belangrijker, maar dat gaat bijna vanzelf wanneer iemand vooraf zinnig bedoelde argumenten heeft voor deze swap. Niets leren en niets doen, dat is soms pijnlijker. In de eerste plaats voor jezelf.
  8. forum rang 6 marique 14 mei 2019 21:57
    quote:

    ffff schreef op 13 mei 2019 15:14:

    quote marique:
    Conclusie: minder spreiding in hetzelfde universum (ES50) geeft beter rendement. Ik heb dit ook getest in voorgaande 5 jaren, met steeds dezelfde conclusie. Maar ik kan dat niet beloven voor volgende jaren want "resultaten uit het verleden ...".

    (...)
    Die mindere spreiding bij jou die een beter rendement gaf…. Echt marique, het klinkt als muziek in mijn oren. Ik gun het jou ook zo van harte. Maar om nu Siemens weg te doen en alleen Philips aan te houden, of AB InBev weg te doen en alleen Heineken aan te houden of KBC weg te doen en alleen ING aan te houden, en Solvay weg te doen en alleen DSM aan te houden….. Als ik er na zoveel jaren goed over nadenk: Ik doe het toch niet , maar ik waardeer wel dat je jouw resultaat in deze draad post.
    (...)

    Peter,
    Voor alle duidelijkheid, dat was een voorbeeld, dus niet mijn privébelegging. En zeker niet bedoeld als 'bewijs' dat minder spreiding altijd beter rendement geeft.

    Ander voorbeeld:

    iShares EURO STOXX (300 aandelen)
    iShares Core EURO STOXX 50

    iShares noemt voor het eerstgenoemde etf als 5-jarig totaalrendement +36,6%, het tweede +29,4%.
    Dus hier is het precies andersom: meer spreiding is beter rendement.
    Moet jou als muziek in de oren klinken :-)

  9. forum rang 6 izdp 22 mei 2019 22:19
    quote:

    marique schreef op 9 mei 2019 11:36:

    [...]

    Is zo'n seminar zinvol?

    "In korte pitches tippen de zes bekende Nederlandse analisten hun favoriete Hollandse aandelen. De avond wordt afgesloten met een paneldiscussie tussen de analisten en Pieter Kort, hoofdredacteur van IEX."
    www.iex.nl/Column/477813/24-kooptips-...

    Wat ik met mijn 'uitdagende tip' wil zeggen is dat de kooptips van experts voor mij net zo veel of net zo weinig waard zijn als van forumgenoten. Dat wil niet zeggen dat ik negatief sta tegenover zo'n seminar. Je kunt er altijd wel wat van opsteken. Ook al denk je het allemaal zelf veel beter te weten. Op dezelfde manier beoordeel ik ook de postings van forumgenoten.

    Je kunt over alles wel negatief doen, maar dan is het bezoek aan de KK hoe dan ook zinloos. Het feit dat jij een vrij actieve poster bent, betekent dat je toch ook wel enige waarde hecht aan alles wat er hier voorbij komt.

    Vraag:
    Wat bedoel je concreet met je opmerking over het kiezen van fondsen uit cycli en sectoren?

    Sorry marique, ik was/ben nogal in beslag genomen door anderen en nu ook voor mezelf.
    Voor mij niets echt ernstigs, alleen wel slopend en weinig puf over.
    Maar concreet vroeg je naar.
    Niets echt concreets, maar ik doelde op een meer gedwongen thematische aanpak.
    A la Ben dat aanpakte.
    Dus bv fondsen opdelen naar sectoren en dan daaruit 1 per sector kiezen of minimaal 5 kiezen verdeeld over de sectoren.
    Nog veel meer kan je bedenken, zolang het maar meer is dan een aap die met bananen gooit.
    En dan nog is een jaar maar een jaar en is het als een optie gelijk.
    Voordeel van aandelen is dat je gelijk kan krijgen na dat jaar en was je hooguit te vroeg slim.
    Wees heel vroeg slim en je rendement blijft zwaar achter ;-)

    Zelf doe ik niets met mijn aangeven overigens en beperk ik me enorm zoals je weet.
    Wellicht wil ik nog wat leren ;-)
  10. forum rang 6 marique 27 mei 2019 14:11
    quote:

    izdp schreef op 22 mei 2019 22:19:

    (...)
    Niets echt concreets, maar ik doelde op een meer gedwongen thematische aanpak.
    A la Ben dat aanpakte.
    Dus bv fondsen opdelen naar sectoren en dan daaruit 1 per sector kiezen of minimaal 5 kiezen verdeeld over de sectoren.
    Nog veel meer kan je bedenken, zolang het maar meer is dan een aap die met bananen gooit.
    (...)
    izdp,
    Alsnog bedankt voor je toelichting.
    Je pleit dus, bij wijze van voorbeeld, voor een keuze in 2 stappen:
    - een of enkele sectoren selecteren;
    - uit elke sector 1 of meerdere aandelen kiezen.

    Vraag is welke criteria je wil gebruiken voor de selectie van sectoren (en/of landen, regio's). De MSCI factors zouden hierbij als voorbeeld kunnen dienen.

    De aandelen per sector (of land, regio) kiezen is een stuk lastiger. Naast zorgvuldig toegepaste FA- en/of TA-criteria blijkt in de praktijk dat toeval ook veel invloed op het rendement heeft.
    Maar toch, terugblikkend naar de vroegere beurscompetities, waren er enkele vaste deelnemers die bijna elk jaar boven in de rangschikking eindigden. Dat kan beslist niet alleen maar toeval of geluk zijn geweest.


  11. forum rang 7 ffff 28 mei 2019 12:24
    quote:

    marique schreef op 27 mei 2019 11:49:

    OJ-pf
    Bijgekocht Aalberts voor € 30,34
    (= besteding van ontvangen dividenden)
    Leuk Marique

    Dan heb je ze goedkoper dan ik ze bijgekocht heb: 31,35 Euro.
    En verder een nieuwe aankooporder Aalberts op de crash-koers van 29,65 E ingelegd.....
    En zo rommelen we maar verder.

    Aperam was dus veel te vroeg ingestapt, ( had je natuurlijk al begrepen ) maar zoals je weet zijn we achteraf allemaal de beste beleggers. Verder nog bijkooporders voor SAP en Philips uitstaan...…...pfffff
  12. nobahamas 28 mei 2019 21:59
    quote:

    marique schreef op 27 mei 2019 14:11:

    [...]
    izdp,
    Alsnog bedankt voor je toelichting.
    Je pleit dus, bij wijze van voorbeeld, voor een keuze in 2 stappen:
    - een of enkele sectoren selecteren;
    - uit elke sector 1 of meerdere aandelen kiezen.

    Vraag is welke criteria je wil gebruiken voor de selectie van sectoren (en/of landen, regio's). De MSCI factors zouden hierbij als voorbeeld kunnen dienen.

    De aandelen per sector (of land, regio) kiezen is een stuk lastiger. Naast zorgvuldig toegepaste FA- en/of TA-criteria blijkt in de praktijk dat toeval ook veel invloed op het rendement heeft.
    Maar toch, terugblikkend naar de vroegere beurscompetities, waren er enkele vaste deelnemers die bijna elk jaar boven in de rangschikking eindigden. Dat kan beslist niet alleen maar toeval of geluk zijn geweest.


    Ik denk dat het rendement van die toppers vaak ligt in het herkennen van een opgaande trend in een sector.
    Ik zie nu een sterke trend komen in de sector van brandstofcellen voor mobiliteit en waterstof productie voor die mobiele systemen.
    Zoals Plug Power / Hydrogenics / FuelCell Energy / ITM Power/ Ballard Power
  13. forum rang 7 hirshi 28 mei 2019 22:12
    Volledig met je eens Noba.

    Maar op het gebied van grondstoffen is toch al duidelijk een langdurige neerwaartse trend zichtbaar.
    Dus waarom miet eerder afscheid genomen van een aandeel als AMG?
    Soms moet je heilig geloven opgeven en vertrouwen op de markt. De markt heeft namelijk altijd gelijk en kun je beter volgen dan bestrijden als belegger.
  14. nobahamas 28 mei 2019 22:52
    quote:

    hirshi schreef op 28 mei 2019 22:12:

    Volledig met je eens Noba.

    Maar op het gebied van grondstoffen is toch al duidelijk een langdurige neerwaartse trend zichtbaar.
    Dus waarom miet eerder afscheid genomen van een aandeel als AMG?
    Soms moet je heilig geloven opgeven en vertrouwen op de markt. De markt heeft namelijk altijd gelijk en kun je beter volgen dan bestrijden als belegger.
    Ben ik het helemaal mee eens Hirshi, hier ben ik ook de fout ingegaan.
    Al denk wel dat hier nu de bodem in zicht is.
    Ik wist niet dat de macht van shortende hedgefunds zo groot was, zeker als een aantal partijen samenwerken kun je als belegger maar beter snel je verlies nemen.
  15. forum rang 7 hirshi 28 mei 2019 23:07
    quote:

    nobahamas schreef op 28 mei 2019 22:52:

    [...]
    Ben ik het helemaal mee eens Hirshi, hier ben ik ook de fout ingegaan.
    Al denk wel dat hier nu de bodem in zicht is.
    Ik wist niet dat de macht van shortende hedgefunds zo groot was, zeker als een aantal partijen samenwerken kun je als belegger maar beter snel je verlies nemen.
    Noba,

    Je bent niet de fout ingegaan maar je hebt de kenbare trend veronachtzaamd.

    Dat overkomt de meeste beleggers die de signalen van technische analyse op het gebied van koersontwikkeling en daarmee verband houdende omzetten negeren
4.943 Posts
Pagina: «« 1 ... 139 140 141 142 143 ... 248 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 875,73 +0,20%
EUR/USD 1,0726 +0,26%
FTSE 100 8.085,55 +0,56%
Germany40^ 17.976,00 -0,62%
Gold spot 2.326,17 +0,43%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

Flow T...
+6,00%
UNILEV...
+5,60%
NX FIL...
+3,70%
Fugro
+2,27%
JUST E...
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-11,39%
WDP
-4,46%
Alfen ...
-1,42%
BAM
-1,34%
AZERION
-1,18%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links