Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Forum Hamon geopend

802 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 41 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Leefloon 15 april 2019 12:24
    quote:

    seadoc schreef op 30 maart 2019 15:22:

    nog een tijdpad in gedachte ivm die obligatie? Lijkt me dat dat binnen 9 maande opgelost moet zijn.
    Er was via het persbericht van 1 maart al nieuws dat de obligatie in 2019 een rol zou spelen:

    "Binnenkort zullen er gesprekken worden opgestart met de verschillende partners om de bestaande schuld in de beste omstandigheden te herfinancieren.".

    Het kan een zeer groot verschil uitmaken wat de tussentijdse (maandelijkse) cijfers van Hamon zijn. Is de EBIT (ongeveer) positief geworden door o.a. de evolutie van de bedrijfshuishouding en het niet tegenvallende economische klimaat, dan is het goeddeels herfinancieren aan een (veel) lager rentepercentage waarschijnlijker. Gedeeltelijke kwijtschelding "zou kunnen", maar daar ga ik conservatief niet vanuit. Ik verzin maar iets: aflossing aan 80%, wanneer de Waalse overheid Hamon overeind houdt door de schuld over te nemen.

    Blijft Hamon bloed verliezen, dan wordt herfinanciering met geleend geld een lastiger verhaal. De eerdere KV leverde te weinig (geld en rentebesparingen) op om een reserve voor de aflossing te hebben.

    Tel bij de speelruimte van de Waalse grootaandeelhouder, in beginsel een partner voor herfinanciering, wel de maatschappelijke baten op. Behoud van werkgelegenheid, en alle fiscale inkomsten. Zij zouden zo een schuld van Hamon met een (te) lage rente kunnen overnemen, maar dan geldt evengoed dat het bloeden ongeveer gestopt moet zijn. Het rendement op de aandelen is al niet geweldig, soit, en daar bovenop wil je geen tientallen miljoenen verliezen door een doodgebloede, bodemloze Waalse put.

    Van mij mag het langer dan een paar maanden duren, mits de resultaten dan "niet tegenvallen". Maar niet té lang, want dan worden goede resultaten misschien gebruikt om voor 100% aflossing te pleiten. Ik hoop dat Hamon het geciteerde woord "binnenkort" kan en zal waarmaken.

    De grote coupure van de obligatie vind ik tenslotte een voordeel. Een professionele houder begrijpt vaak wat beter dat een koers onder pari een hoger risico impliceert, en dat je dan minder de geluiden te horen krijgt dat ze 100% terugbetaald willen "omdat de te plunderen overheid erachter staat". Feit blijft wel dat de bespaarde rente nauwelijks de moeite waard is. Eenderde afschrijven levert echter "maar" €1 miljoen besparing op, dus alleen dat lost nauwelijks iets op. Ik sluit een afwaardering (om de schuld "aflosbaar" te maken), een lager rentepercentage door o.a. een lager risico, en gedeeltelijke conversie in aandelen niet uit. Wanneer er (zicht op) een nettowinst van €10 miljoen nodig voor een koersstijging van circa 200%, dan is een schuld van tientallen miljoenen te groot. Misschien niet te groot om erdoor om te vallen, maar wel groot genoeg om een donkere wolk boven de koers van Hamon te blijven. Partners, meervoud, klinkt alvast beter. Banken, grootaandeelhouders, overige investeerders en obligatiehouders kunnen allemaal een belangrijke bijdrage leveren aan de tweede genezingsfase.

    Onveranderd "afwachten" voor ongelovige beleggers, zonder dat per se "binnenkort" al nieuws hoeft te volgen. "Binnenkort" heeft betrekking op de start; niet op de finish. Ik hoop ergens in boekjaar 2019, en voor iedereen hopelijk ondersteund door een "niet tegenvallende" maar ook niet té gunstige EBIT(DA). Des te beter de EBIT(DA), des te kleiner de kans op andere meevallers, zoals gedeeltelijke kwijtschelding. Het doel van obligatiehouders is niet het steunen van risicodragende aandeelhouders.
  2. forum rang 8 Leefloon 15 april 2019 12:30
    quote:

    Atlas schreef op 15 april 2019 11:40:

    Op hun LinkedIn pagina publiceren ze blijkbaar af en toe nieuwe opdrachten die ze gewonnen hebben: www.linkedin.com/company/hamon/
    Ook te vinden zonder een tracking Microsoft, onder operationele en niet-financiële persberichten: www.hamon.com/press-releases (bv. www.hamon.com/press-releases/nizhneka... of de Dino-In-A-Can). FWIW.
  3. forum rang 7 JdeFL 17 april 2019 11:58
    Zijn weer meer waard dan Nyrstar. En toch wordt ik daar niet gelukkig mee... Er is toch iets met al die aandelen. Een wonderkind als econocom geraakt ook niet uit de startblokken. Eens goed geraakt, is herstel blijkbaar veel moeilijker. Ne Vandevelde lijkt daar wel in te slagen. Daar zijn geen putten gemaakt natuurlijk. Conclusie: meer naar het passief kijken, ipv op omzet of wat dan ook hameren.
  4. forum rang 8 Leefloon 17 april 2019 16:09
    Omzet is al een lager plan dan winstgevende omzet. Daar kunen ze bij Hamon over meepraten. Geplande omzet, zoals de verdubbeling bij Econocom nog lager.

    We hadden het bij Hamon niet over de obligatie hoeven te hebben wanneer toentertijd de prijs van de nieuwe aandelen minder was geweest en de KV wel volledig had kunnen lukken. Vooraf wat mij betreft een verwijtbaar inschattingsfoutje van de begeleidende banken. €0,50 was teveel om interessant genoeg te zijn. De meeropbrengst van de KV zou immers indirect naar de obligatie gaan, en dat leverde "maar" €3 miljoen brutowinst op.

    Ook bij AB InBev en misschien bpost en Greenyard een soortgelijk probleem. Te weinig nieuwe aandelen uitgeven (nul) bij overnames en dergelijke.

    In tegenstelling tot Hamon kan Econocom zijn gered door de koersdalingen. Anders zou ik hebben verwacht dat Econocom ongeveer nu de geplande omzetverdubbeling aan het kopen was, met bergen geleend geld.
  5. forum rang 7 JdeFL 18 april 2019 09:40
    Ik dacht dat ze voor de kv nog 1.7x noteerden, dus die 0.5? Koers te lang hoog gehouden, rommelige kv. Las ik toch ergens eentje die van een free lunch sprak (insch.r+inschr tgo. beurskoers), en dat was een beslagen belegger. Een zooitje, tot en met.

    Desalniettemin had ik verwacht dat het bedrijf zelf terug enigszins op zijn poten zou staan, blijkbaar is daar ook serieus wat mis gegaan, los van het zuiver financiële en streven naar winstgevende omzet. Behoorlijk wat geld ingepompt, weinig tot geen positief resultaat.
    Megalomane Belgen, nog nooit iets van geworden. Gaande van Superclub over L&H, de laatste overname van Fortis tot Nyrstar, Econocom, Hamon en nog vele andere.
    Zoals door Van 't Groenewoud zo mooi gezongen: 'Ik wil de grootste hebben,....'
  6. forum rang 8 Leefloon 18 april 2019 11:45
    Sterker nog, €1,75 na de KV. De dag daarna ook nog €1,74. De €0,50 lijkt teveel gekozen in plaats van berekend te zijn. Want beslagen beleggers, die niet uitgingen van vorige koersen of niet-representatieve koersen van het inschrijfrecht en/of aandeel, kunnen nog steeds bedenken dat wanneer je nu miljoenen naar Hamon brengt je effectief de obligatie overneemt en maximaal €3 miljoen bespaarde rente mag verdelen met de overige aandeelhouders. Een soort K/W van boven de 30, zonder de exacte verhouding van de half gelukte KV te hebben teruggezocht. Koop dan zelf een bedrijfsobligatie van een niet-verlieslatend bedrijf.

    In volledig boekjaar 2019, exclusief buitengewone baten en laten (o.a. obligatie) moet het echt wel richting een Hamon vzw gaan. Een winstje mag. Een verliesje ook. De patiënt moet terug naar huis gestuurd kunnen worden, en dan niet om in huiselijke kring te kunnen sterven.

    Met inbegrip van de grootste dividenden voor de grootste huisvaders. Desnoods met geleend geld gefinancierd. In Nederland zie je dat minder. Andere cultuur. Niet bij allemaal, maar bijvoorbeeld ook nu moest AB InBev worden teruggefloten door de markt en vindt een bpost het (op zich al merkwaardige) vooraf beloven van dividend belangrijker dan het betalen voor Radial. Je loopt het risico dat een er ooit vertrekkende CEO het bedrijf achterlaat met een verslechterde versie van het hierboven aangehaalde passief. Mede daarom heb ik bij Hamon ook meer vertrouwen in de grootaandeelhouder dan in de CEO. Toezicht op arm's length. Ik zeg niet dat dat nodig is bij Hamon, maar de kans is kleiner dat ze rare dingen gaan doen om bijvoorbeeld voor herfinanciering van een obligatie een winstje te presenteren.
  7. forum rang 8 Leefloon 18 april 2019 17:14
    quote:

    Leefloon schreef op 18 april 2019 11:45:

    beslagen beleggers, die niet uitgingen van vorige koersen of niet-representatieve koersen van het inschrijfrecht en/of aandeel, kunnen nog steeds bedenken dat wanneer je nu miljoenen naar Hamon brengt je effectief de obligatie overneemt en maximaal €3 miljoen bespaarde rente mag verdelen met de overige aandeelhouders. Een soort K/W van boven de 30, zonder de exacte verhouding van de half gelukte KV te hebben teruggezocht.
    Een (te) eenvoudig virtueel rekenvoorbeeld kan wel. Om de obligatie helemaal weg te werken, had er €55 miljoen moeten worden geïnvesteerd in 110 miljoen nieuwe aandelen. Dat levert, behalve een mooiere balans, bruto €3,025 miljoen euro op.

    Het aantal uitstaande aandelen wordt dan 227.235.372. Per aandeel is de bruto bespaarde rente ruim €0,0133. Dat betekent dat wanneer je €0,50 investeerde in een nieuw aandeel, je een soort K/W van 37,56 betaalde voor een nieuw aandeel. De nieuwe aandelen leverden toentertijd dus onvoldoende op om aantrekkelijk te zijn, en konden professionals best bestaande aandelen kopen. Niet de verwatering van bijna 2x zoveel uitstaande aandelen, wat maar €0,0133 per aandeel kost.

    Een uitgifteprijs van een tweede KV van 25 drukt die KW tot onder de 30, maar dat is het probleem niet. Wanneer Hamon break-even draait, wat al heel wat zou zijn, levert de rentebesparing van €3,205 miljoen voor de houders van 110.000.000 bijkomende nieuwe aandelen €1.464.340,68 op. De rest van de €3,025 miljoen gaat naar de ruim 117 miljoen andere aandelen.

    Dit betekent dat de investering van €55 miljoen per jaar €1.464.340,68 oplevert. Zie je de €55 miljoen eventjes als een obligatie, dan is het effectieve rendement slechts 2,66%. Je kunt je €55 miljoen dan beter investeren in een risicomijdende bedrijfsobligatie met 2,67% rendement dan in risicozoekende aandelen Hamon met 2,66%, exclusief (negatief) koersrendement.

    Was de KV helemaal gelukt, dan werd aan kopers van de laatste aandelen een te laag rendement gegund. Liefdevol zorgen voor lagere rentelasten, maar die winst van ruim €3 miljoen moeten delen met de vele andere aandelen.

    Een lagere uitgifteprijs is niet lineair, maar met €0,25 zakte de K/W onder de 30. Ik zou toentertijd misschien €0,40 hebben geadviseerd, om niet teveel in lagere rentelasten te investeren en om niet teveel de oude aandeelhouders te sparen. Die zijn nu wel teveel gespaard gebleven, maar is de KV daardoor half gelukt. Voldoende gelukt volgens de (garanties van de) grootaandeelhouder, maar een verre van optimale opbrengst door de iets te hoge uitgifteprijs van €0,50.

    Iets te zachte heelmeester, stinkende obligatiewond.
  8. forum rang 8 Leefloon 22 april 2019 20:51
    Hier ook maar even opmerken dat deze periodegevallen en vallende engelen de markt gemiddeld outperformen. Stijgende vallende engelen zijn niet gebruikelijk. Verleden week deed deze groep het opnieuw bovengemiddeld goed. Greenyard. Vallourec. Eramet. Trigano. Valeo. Sif. SocGen. Engelen, aandelen met (ooit) een recente nettowinstverwachting, dus geen Hamon of Nyrstar. Hamon mist ook die stijgingen, zelfs wanneer het eens niet daalt..
  9. forum rang 8 Leefloon 23 april 2019 17:50
    Komt vaker voor, een beetje omzet dat zorgt voor een procentueel grote stijging. Er zijn meerdere verklaringen voor te verzonnen, waaronder minder onwaarschijnlijke verklaringen dan tijdens een AVA bekendgemaakte kwartaalcijfers... ;-)

    In stuks is de omzet inderdaad duidelijk bovengemiddeld (200-daags een kleine 40k), maar in geld uitgedrukt is de effectieve omzet hobbyistenwerk. Gokje dat Hamon eindelijk eens aan de beurt komt om de markt te verslaan? Of iets dat NIET gezegd is, zoals misschien door iemand gevreesd (negatief) nieuws over de obligatie? Niets meer dan inspelen op het feit dat er een AVA zonder persbericht vooraf was? Of inderdaad een toevallige sameloop. "Kan" allemaal. Naar tijden en groottes van transacties heb ik niet gekeken.

    Het staat je vrij om het bij de FSMA te melden, maar dat lijkt mij vergeefse moeite. Ik mis onder meer een explosieve koopdrift door meerderen, wat beter zou passen bij zéér zeldzame lekken in een dunne markt. Jouw suggestie negeert ontlastende signalen een beetje.
  10. forum rang 8 Leefloon 24 april 2019 12:28
    Weet ik, geen punt, maar in de vraag zat toch echt een concrete suggestie voor een (zeer onwaarschijnlijk) mogelijk antwoord, en dan ga ik soms educatief in op zo'n argument. Wanneer iemand die moeite waard zou kunnen zijn; er passeert genoeg onzin die niet de moeite van het reageren waard is.

    Vanochtend bij opening lijkt er gekocht te zijn "omdat het gisteren steeg". Een extreem kortdurende selffulfilling prophecy van een hobbyhandelaartje, verwacht ik. Beklijft de stijging een beetje, dan past dat wel binnen de veel bredere opleving van gevallen en vallende engelen. Dat is "licht positief" voor Hamon, omdat het dan niet teveel uit de gratie is geraakt ten opzichte van andere kneuzen. Hamon herstelde YTD in 2019 met +20,67%, wat licht achterblijft wanneer je eind 2018 zou hebben gegokt op een achteraf outperformande Euronext-portefeuille van (ex-) kneuzen.

    Zo beschouwd, bij een beklijvende stijging, zou je kunnen stellen dat de stijging een gevolg van stockpicking onder niet kansarme kneuzen is, met de licht positieve constatering dat Hamon dan voor sommigen blijkbaar de moeite van het oprapen, picking up, is. De AVA, en/of geen slecht nieuws, kan zomaar een toevallige aanleiding zijn.

    Ook vandaag een bovengemiddelde omzet; mogelijk winstjenemingen of een gevolg van het kopen "omdat het steeg".

    Voor wie gelooft in Hamon, met toekomstige koersdoelen rond €0,90, liggen deze koersen nog zeer ver onder een "lineaire" beweging richting €0,90. Dan stelt deze opleving eigenlijk weinig voor. Critici mogen anderzijds stellen dat er zo weer meer neerwaarts potentieel is. In beide gevallen past de stijging binnen het beeld van dit jaar bovenmatig gestegen kneuzen, met maar een paar negatieve uitzonderingen (o.a. Greenyard). Denk bij stijgers aan een AB InBev, Afga, bpost, Bekaert, Dexia, Econocom, IBA of Van de Velde. Dan misstaat Hamon niet in zo'n rijtje met "zomaar" outperformende aandelen van gevallen engelen. Tot dusverre is 2019 bij Euronext hét (ongebruikelijke) Jaar van de Omhoog Vallende Gevallen Engelen. Mogelijk inclusief Hamon.
  11. forum rang 7 JdeFL 30 april 2019 16:29
    Koersen terug helemaal naar af. Of het einde van glazenmaker durobor er voor iets tussenzit?

    www.tijd.be/ondernemen/zware-industri...
    ...De Nederlandse hoofdaandeelhouder Herman Green (52%) en de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa (48%) konden geen oplossing vinden voor de aanslepende financiële problemen...

  12. forum rang 8 Leefloon 7 mei 2019 18:06
    Dat zou in lijn zijn met het eveneens virtuele patroon van telkens lagere dalen in aanloop naar cijfers, gevolgd door telkens lagere pieken vlak voor of vlak na die cijfers.

    Mijn glazen bol heeft inmiddels weer zicht op Hamon, als je Hamon in beginsel als winstgevend ziet (mwoah), en vertelt dan in essentie het hier vaker geplaatste verhaal dat 2019 gemiddeld het jaar is van gemiddeld omhoog vallende gevallen en vallende engelen. Een stijging die volledig aan Hamon voorbij is gegaan. Stockpicking lijkt alleen binnen dat virtuele patroon plaats te vinden, is dan extreem tijdelijk, en is afhankelijk van cijfers en ontwikkelingen die niet ontgoochelen. Het zou gezonder zijn dat Hamon mee bewoog met andere omhoogvallende kneuzen. Nu is het individueel niet stijgen op eigen kracht, én de stijging van andere gevallen en vallende engelen hebben gemist. Niet best. Niet wat je wilt zien. De obligatie zal de matige dagkoersen deels verklaren; op de ZzzLT verandert er natuurlijk weinig tijdens stilte voor de stormen.
802 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 41 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,54 +0,81%
EUR/USD 1,0671 +0,17%
FTSE 100 8.060,87 +0,46%
Germany40^ 18.044,30 +1,03%
Gold spot 2.301,75 -1,10%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+33,86%
PROSUS
+3,74%
ALLFUN...
+3,45%
JUST E...
+3,03%
BAM
+3,00%

Dalers

RANDST...
-6,56%
Akzo N...
-4,99%
NSI
-4,00%
FASTNED
-3,76%
Fugro
-1,54%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links