Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 april 2019 17:59
    Eindelijk een artikel wat er toe doet!

    Noodverbandjes zullen gezocht moeten worden in de annalen, of gewoon in de notulen van, de grote depressie, daar ligt immers het grootste voorbeeld. En wie weet als die hele kast opengetrokken wordt valt er hier en daar nog wat te redden, ook al is het rijkelijk laat….
    Maar dat het Europese systeem om zeep geholpen wordt daar zal niemand rouwig om zijn!

  2. [verwijderd] 27 april 2019 02:01
    quote:

    TA=verlies schreef op 26 april 2019 23:25:

    Het wordt verteld alsof het hier om feiten gaat. Betreft echter een visie. Deel hem niet helemaal.
    Ga nou maar gewoon helemaal achter deze visie staan want 't wordt een feit…
    Is net als met TA ja, eerst komt de visie en even daarna is die visie een feit.

    Prima artikel, welk je ergens op wijst, maar steek vooral je kop in het zand!….
  3. taurus86 27 april 2019 07:26
    Piketty geeft aan - vanuit opgebouwde historische reeksen - dat een groei van 0,5 tot 1,5% historisch gezien normaal is. Een stagnerende bevolkingsgroei is hierin een belangrijke factor.

    Ook de vergrijzing - die de besparingen ( o.a. pensioenvermogens)relatief ruim hoger maken dan ideaal gewenst is- speelt momenteel een cruciale factor.
    Kapitaal wordt momenteel relatief dus ruimer beloond dan arbeid.
    Stijgende lonen en grotere uitkeringen uit het pensioenvermogen zouden de economie goed doen.

    Dat de politiek steeds meer kortebaan schaatsen wordt is helaas eerder een verstorende factor in dit hele proces, dan dat het een oplossing biedt. Maar met je hoofd op TV is helaas de norm van dit moment. "De techniek, precies wat u zegt"
  4. forum rang 4 efreddy 27 april 2019 11:56
    quote:

    Snugger schreef op 27 april 2019 02:01:

    [...] G
    Prima artikel, welk je ergens op wijst, maar steek vooral je kop in het zand!….
    Het wijst je inderdaad ergens op maar niet op de werkelijkheid.

    vb : Deflatie moet namelijk per se voorkomen worden, omdat de combinatie van hoge schulden en deflatie vernietigend kan werken voor een economie.

    Werkelijkheid : Men hoopt dat de deflatie nog geruime tijd aanhoud zodat men monetair kan blijven stimuleren onder het mom dat deflatie namelijk per se voorkomen moet worden.
    Men doet dan ook zoveel mogelijk (behalve het monetair stimuleren) om de deflatie
    aan de gang te houden .

  5. [verwijderd] 27 april 2019 13:13
    Het artikel gaat sommigen de pet te boven.. Jammer eigenlijk, maar als je met beide benen midden in deflatie staat gaat het je misschien wat zeggen. Nu nog niet, je staat daar nog niet inderdaad, maar hoe je er gaat komen, en welke maatregelen om eventueel te voorkomen dat je er gaat komen wel! Een artikel met een boodschap, en het wordt zomaar weggewuifd…

    Valt niet binnen wat hier altijd geschreven wordt, dat is het waarschijnlijk..
    Deflatie zul je niet te lichtzinnig over moeten denken, is naast beurscrashes het meest funeste voor het financiële systeem, dus dan ook voor jou en mij…

    Prima artikel, enkel een bepaalde groep is er niet mee te bereiken, maar deflatie gaat echt hun deur niet voorbij….
  6. forum rang 4 efreddy 27 april 2019 22:33
    Met beide benen in deflatie staan ,dit zouden heel wat personen in Venezuela wel meer verkiezen dan de huidige hyperinflatie daar.

    Natuurlijk niet iedereen,er zijn er altijd die meer aan inflatie hebben,vooral wanneer ze zelf de veroorzaker ervan zijn en als eerste hun aankopen kunnen verrichten .

    Deflatie is ook gemakkelijk te bestrijden,men laat de geldpersen gewoon hun werk doen ,het echte probleem duikt pas op wanneer er een einde aan dit soort deflatie komt want het is veel gemakkelijker om de geldpers aan te zetten dan hem uit te zetten.

    En natuurlijk zitten we nu nog niet in deflatie,we zullen er ook nooit echt geraken want zelfs bij een inflatie van rond de 2 % en quasi rentevoeten van 0% maakt men ons voldoende wijs dat er maatregelen tegen deflatie moeten worden getroffen want dat dit vernietigend werkt voor een economie in combinatie met de hoge schulden.
  7. forum rang 4 efreddy 27 april 2019 23:21
    Ik vind een beurscrash voor mij zelf ook niet echt funest,ik koop liever aandelen eind 1987 na de beurscrash of maart 2002 of maart 2009 dan in september 1987 waar volop artikels verschijnen Dow 3000 not if but when.
    Op 1738 het dieptepunt in oktober 1987 ziet men dan in allerlei artikels verdere dalingen naar 1000 en lager en is men de 3000 vergeten.
    Wie nu nog koopt is greedy en zal het zich achteraf zeker beklagen is de teneur.

    In maart 2009 is men er in artikels volledig van overtuigd dat de AEX minstens tot 75 gaat dalen en als in september 2009 de 300 word bereikt ,50 % stijging op 6 maand tijd heeft men het over de totaal waanzinnig hoge aandelenkoers.

    Prima artikels,tenminste voor wie voldoende moeite doet om ze zeer kritisch te benaderen of volgens sommigen hun kop in het zand steken en dergelijke visie niet zomaar als feiten aanziet.
  8. forum rang 9 josti5 27 april 2019 23:31
    Merkwaardig toch, dat men geldontwaarding zo belangrijk vindt, terwijl de consument graag voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten, en zo veel mogelijk met z'n beschikbare centjes wil doen, met andere woorden: dol is op acties, kortingen, aanbiedingen, internet-aankopen, = deflatie...

    Micro - macro: zij worden nooit vrienden van elkaar...
  9. forum rang 6 rene66 28 april 2019 00:49
    Jammer dat in het artikel alleen wordt ingegaan op de problemen, niet op de oorzaak van de problemen en een mogelijke reële oplossing.

    Europa is eigenlijk de EU en de ECB. In principe zou zowel de EU als ECB prima kunnen werken als de EU één land zou zijn (net zoals de VS of China) en de Euro één gemeenschappelijk munt die echt een gemeenschappelijke munt is met alle bijkomstige randvoorwaarden als een ongeveer gelijkwaarde economieën, arbeidsmoraal, fiscale regels, overheden die gelijkelijk opereren.

    Het probleem met de EU en Euro is dat de landen in het Noorden (bijvoorbeeld Nederland en Duitsland) niet te vergelijken zijn met landen in het Zuiden (bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Griekenland) of Oosten. De landen zijn niet gelijk qua ontwikkeling, arbeidsmoraal, fiscale regels, overheden, open grenzen, pensioenen etc.

    Als gekeken wordt naar de politieke en economische ontwikkeling sedert de EU en de Euro is het een feit dat heel veel mensen in de Noordelijke landen er niet vooruit op zijn gegaan en de mensen in de Zuidelijke landen en in de Oostelijke landen wel.

    De auteurs schrijven "Een groot deel van de bevolking worstelt met stagnerende of zelfs inkrimpende inkomens en vermogensposities." De redenen hiervoor zijn de toenemende belastingdruk in de Noordelijke landen, de blijvende belastingontduiking in de Zuidelijke en Oostelijke landen, het wegstromen van miljarden vanuit het Noorden naar het Zuiden en Oosten en ook de blijvende toestroom van mensen buiten de EU die vele miljarden kosten per jaar vanwege de sociale voorzieningen in met name de Noordelijke landen. De vele miljarden uit het Noorden hadden ook besteed kunnen worden aan R&D in het Noorden en aan een mindere belastingdruk. Ik ben redelijk goed op de hoogte van de situatie in China en de toestroom van mensen van buiten is daar gewoon nul. In de VS in Trump ook druk bezig om de grenzen te sluiten.

    De oplossing voor dit alles is niet een verdere integratie van de EU, want er is gewoon te veel weerstand onder de bevolking van de betrokken landen en de weerstand zal alleen maar toenemen. Als bijvoorbeeld in Nederland de pensioenen de komende jaren elk jaar met een paar procent achteruit gaan en de belastingen en kosten omhoog zullen blijven gaan dan gaan vroeg of laat meer mensen stemmen op anti EU partijen. Ook in andere landen zijn veel mensen klaar met de bemoeizucht vanuit Brussel.

    De enige werkbare oplossing is om te stoppen met de EU en Euro zoals die nu bestaan. Europa kan veel beter worden gesplitst in drie delen, een Oostelijk deel, een Noordelijk deel en een Zuidelijk deel. Tussen deze drie delen kan een handelsunie worden afgesloten gelijk aan de EEG. Daarnaast kan de Euro worden gehandhaafd als gemeenschappelijke munt voor de gehele handelsunie. Maar in elk deel van de handelsunie, komt een zelfstandige eigen Euro, dus een Zuid Euro, een Noord Euro en een Oost Euro. Met een wisselverhouding tussen de genoemde drie Euro's kan de Euro dan goed werken als betaal middel tussen de drie delen.

    Het voordeel is dat de hoogte van de rente dan weer gekoppeld kan worden aan elk deel van de handelsunie, er geen geld meer hoeft te worden overgedragen van het Noordelijke deel naar de andere twee delen. Een ander voordeel is dat de EU en alle duurbetaalde baantjes in Brussel kunnen worden geschrapt en het geheel weer democratisch kan worden.

    Ik denk dat er een flinke economische crises moet komen in de EU voordat het geheel zal veranderen, dit omdat er een geweldige weerstand is vanuit de EU (Brussel) om de macht op te geven.

    Dat er een crisis gaat komen op een bepaald moment dat geloof ik ook wel. Op dit moment gaat het met de drie grote landen in de EU ook al niet goed. Als op dit moment bijvoorbeeld wordt gekeken naar Duitsland dan is duidelijk dat het daar al niet goed gaat. Het gaat niet goed met de autoindustrie, op digitaal gebied is Duitsland in vergelijk met Nederland een analfabeet. Een land als Frankrijk staat ook gewoon al jaren stil en in Italië gaat het ook niet goed. Ook met de banken in EU gebied gaat het niet goed. Het echte verdienmodel is door de lage rente verdwenen.

    Ik hoorde vorig jaar een Europarlementariër van D66 vol trots zeggen dat men in China en de VS heel goed is in alles wat digitaal is (denk aan Amazone, Alphabet, Microsoft, Facebook, Tencent, Alibabe, JD.com) maar dat wij in de EU goed zijn in het opleggen van regels en boetes.

    De aandelenkoersen in de EU en de Euro zullen op een bepaald moment inderdaad een flinke klap gaan krijgen, dat kan nog wel 5 tot max 10 jaar duren Het moraal van het verhaal is dan ook dan een verstandige belegger een zeer groot deel van zijn vermogen investeert in aandelen in de VS en China (beide in Dollars) en maar een zeer beperkt deel binnen de EU (in Euro's) voor een paar bedrijven waar echt groei in zit. Ik beschouw Europa eerlijk gezegd als het verloren continent en de beide auteurs van het artikel zien dat ook zo heb ik het idee.

  10. [verwijderd] 28 april 2019 13:38
    Deflatie is echt niets feestelijks hoor!.. Komt, en zit, uiteindelijk overal, van bankrekening tot het hele brood, met alle gevolgen van dien.Maar wat het is zal nog even duidelijk moeten worden, da's het punt..

    Is een serieuze bedreiging, deflatie, maar bij de meesten onbekend, er is nooit iets over aangereikt, laat staan gelezen. De geijkte websites, maandbladen, boeken, waar jullie zitten heeft het daar niet over..Vel dus geen oordeel over wat je niet kent!..
    Zou dus mooi zijn als het artikel een vervolg krijgt, met deflatie als hoofdpuntje.
  11. putter 28 april 2019 14:07
    wat voor nieuws brengt dit artikel? Zo lang de grote graai cultuur blijft doorgaan met ons koning huis voorop en iedereen interesseert dat allemaal niets, zal de wal het schip een keer doen keren.Politici zijn nu eenmaal narcisten die graag naar zichzelf luisteren en goed voor zichzelf zorgen, verwacht daar niets van, zie ook de roversbende in Brussel. Het koning huis als cement voor de samenleving, kosten 500 miljoen euro per jaar, Amalia, rond van decadentie ontvangt inmiddels 1.5 milj per jaar omdat ze kroonprinses is, wat een feest is dat.
  12. NielsvanderStappen 29 april 2019 14:27
    Goed stuk. Met dergelijke lange-termijn vragen zou de politiek zich meer bezig moeten houden. Dan hoef je nog niet overal precies hetzelfde over te denken, maar deze aspecten moeten in ieder geval bekeken worden. De huidige keuzes dragen niet of onvoldoende bij aan het oplossen van de grote problemen waar we in zitten.
  13. [verwijderd] 30 april 2019 17:09

    Schrijver zou zich meer moeten verdiepen wat er in godsnaam elke maand met 60 miljard is gebeurd.

    Goedkoop geld lenen aan de bank.

    En wat deden zij met het geld. In de economie in pompen ???

    Je ziet dus wat er gebeurd. Schrijvers bijten zich stuk aan lage rente, laag inflatie, schulden opbouwen, deflatie enz...

    Maar geen enkel schrijver is zich van bewust dat de banken van de overheid 60 miljard kregen en vervolgens in overheidspapieren zijn geinvesteerd.

    Dit werkte niet en schrijver praat weer over een lapmiddel om goedkoop geld te lenen aan de banken, maar geen idee hoe je de economie aan zwengeld.

    60 miljard elke maand...
    Huishoudens, zzp, bedrijfskrediet, hypotheken, consumptiefkrediet

    Geld heeft zijn weg niet gevonden in bovengenoemde sectoren.

    Als je denkt dat je de problemen kunt oplossen door meer geld uit te printen en de rente laag houdt, dat de economie dan weer groeit...

    8 jaar lang.. 60 miljard,daarna 30 miljard enz... het heeft niet mogen baten..

    De economen kijken naar cijfers en effecten, maar kunnen vervolgens niet anders denken door maar weer in zelfde stramien te blijven.

    Geld blijven printen, lage rente en obligaties blijven opkopen.

    Obligaties helpen de economie toch ???

    En het niet initieren van nieuwe projecten, investeren in glasvezels, bruggen, huizen, nieuwe vliegveld, polder droogleggen, campboot voor high tech... dat brengt geen groei... of toch wel ??

    Misschien een keer stoppen, net als de chinezen, om bankregels te versoepelen.

    Je kan klagen over het feit dat de economie niet groeit, zorg dan ook dat geld bij de bedrijven en mensen terechtkomen...

    En niet eigen geld meebrengen van 50.000 euro om hypotheek te krijgen.

    De middel van 8 jaar geleden en tot op heden heeft niet gewerkt. We zijn achterop geraakt tov China.

    Zij groeien als kool.

  14. kuddedier 1 mei 2019 13:34
    quote:

    rene66 schreef op 28 april 2019 00:49:

    De enige werkbare oplossing is om te stoppen met de EU en Euro zoals die nu bestaan. Europa kan veel beter worden gesplitst in drie delen, een Oostelijk deel, een Noordelijk deel en een Zuidelijk deel. Tussen deze drie delen kan een handelsunie worden afgesloten gelijk aan de EEG. Daarnaast kan de Euro worden gehandhaafd als gemeenschappelijke munt voor de gehele handelsunie. Maar in elk deel van de handelsunie, komt een zelfstandige eigen Euro, dus een Zuid Euro, een Noord Euro en een Oost Euro. Met een wisselverhouding tussen de genoemde drie Euro's kan de Euro dan goed werken als betaal middel tussen de drie delen.
    Goed plan, we noemen ze het 'Romeinse Rijk' het 'Groot Duitse Rijk' en het oostenlijke deel kan zich aansluiten bij het 'Russische Rijk' . Met 2 keizers en een Tsaar aan het hoofd :)

    Maar idd er zit wat in
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links