Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

  • 3,986 23 apr 2024 17:35
  • +0,180 (+4,73%) Dagrange 3,790 - 3,988
  • 1.515.663 Gem. (3M) 1,4M

BAM APRIL 2019

2.464 Posts
Pagina: «« 1 ... 119 120 121 122 123 124 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 april 2019 07:24
    Rijkswaterstaat nu geen aantrekkelijke opdrachtgever’

    Rijkswaterstaat is nu geen aantrekkelijke opdrachtgever. Dat stelt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland naar aanleiding van de consultatie van het McKinsey rapport om in te grijpen op de gww-markt. “Het moet anders. Dat is duidelijk.”

    Alle seinen stonden ineens op rood voor opdrachtgever Rijkswaterstaat. Minder inschrijvingen, gemor over prestatiemetingen, de ene na de andere bouwer die wegliep uit lopende tenders en een brandbrief van zeven kantjes vol grieven over de zeesluis IJmuiden.
    Vertraging

    Bij een groot aantal projecten zoals de Ring Groningen, Zuidasdok en Twentekanalen dreigt ook nog eens jaren vertraging.
    Tenders RWS 2020

    Aanleg 1.100 mln
    Vervanging en Renovatie 300 mln
    Beheer en onderhoud 900 mln
    Totaal 2.300 mln

    Bron: Rapport Toekomstige Opgave Rijkswaterstaat

    Bureau McKinsey werd ingeschakeld om de gww-markt grondig te analyseren en de knelpunten in kaart te brengen. De conclusies waren hard en duidelijk: Door verminderde marktwerking en lage productiviteitsgroei loopt Rijkswaterstaat het risico dat opgaves niet kunnen worden gerealiseerd. En dat terwijl de opdrachtgever in 2020 voor 2,3 miljard euro aan projecten te vergeven heeft en alle jaren daarna voor gemiddeld 2,4 miljard per jaar.
    Op eieren lopen

    De hoogste tijd dus om in te grijpen. Hoe? Dat is nog even de vraag. “Het momentum is goed. Beter dan ooit. Daar mag je me op quoten”, reageert BAM-CEO Rob van Wingerden desgevraagd tijdens het feestje van twee jaar Bouwagenda. Hij heeft de week ervoor bij minister Cora van Nieuwenhuizen zijn grieven kwijt gekund. Een select gezelschap uit de bouwtop schoof bij de minister aan om uit de eerste hand toe te lichten waar de pijnpunten zitten en vooral hoe die op te lossen.
    Scheef om risico’s bij een partij te leggen

    Van Wingerden wil er niet te veel over kwijt. Zo’n proces ligt ingewikkeld en veel partijen lopen op eieren. Niet in de laatste plaats omdat het ministerie Rijkswaterstaat niet veel speelruimte geeft en de touwtjes strak in handen houdt. “Ik hak de knopen door over ingrijpende wijzigingen bij Rijkswaterstaat”, liet de minister onlangs niets aan duidelijkheid te wensen over bij de starthandeling voor de A16-tunnel bij Rotterdam.

    “Laat ik wel zeggen dat het scheef is om alle risico’s bij een partij te liggen. Dat gesprek gaan we nog voeren en dan zal het ook breder over samenwerking gaan. De keus voor al dan niet dbfm is daar zeker een belangrijk onderdeel van.”
    Groeifactoren

    Kennisopbouw
    Productinnovatie
    Procesverbetering
    Samenwerking
    Duurzaamheid

    Bron: Rapport Toekomstige Opgave Rijkswaterstaat
    Discussiestuk

    “Het is een discussiestuk. We delen het met een brede groep uit de markt, vragen of zij het beeld uit de analyse herkennen en halen reacties op”, stelde HID Grote Projecten Jean Luc Beguin van Rijkswaterstaat in Cobouw aan het begin van de consultatie, nog zonder in te willen gaan op de inhoud.

    Feit is wel dat de complete gww-sector met de neus op de feiten is gedrukt en dat van Rijkswaterstaat een transitie wordt verwacht naar een “financieel gezonde, concurrerender, innovatievere, kosteneffectievere en duurzame Nederlandse bouwsector. Het McKinsey-rapport komt zelfs met drie routes voor de grote opdrachtgever: selectief risico verlagen, portfoliocontracten introduceren en randvoorwaarden creëren over het hele portfolio (zie kader).
    Achter de schermen bij Rijkswaterstaat

    Rijkswaterstaat heeft officieel nog altijd met geen woord gerept over de inhoud van het McKinsey-rapport, maar is achter de schermen keihard aan het werk om alle partijen te mobiliseren en te consulteren. Op hoofdlijnen zijn alle rondes voorbij en alle zienswijzen binnen, op details vindt nog overleg plaats, wordt bevestigd.

    En dus draait het poldermodel op volle toeren. Het McKinsey-rapport is het uitgangspunt voor de gesprekken waar alle bouwpartijen op hebben gereageerd. De grote vraag is welke strategie er nu uiteindelijk uitrolt? Maxime Verhagen: “Rijkswaterstaat is nu geen aantrekkelijke opdrachtgever. Dat is tot zover wel duidelijk. En het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen. Het McKinsey-rapport stelt een aantal heldere en goede uitgangspunten, maar het is nog niet duidelijk welke punten Rijkswaterstaat daarvan gaat invoeren.”
    Wat wel en wat niet?

    Bouwend Nederland heeft samen met MKB-Infra en de Vereniging van Waterbouwers uitgebreid gereageerd op het advies van McKinsey. De partijen trekken samen op en hebben een lijvig advies ingeleverd bij Rijkswaterstaat. Verhagen: “Pas als de minister de brief naar de Tweede Kamer stuurt met de definitieve strategie, weten we wat wordt overgenomen en wat niet.”

    Ook Philip van Nieuwenhuizen van MKB-Infra voelt zich gehoord: “Wij zijn heel content met de gedachtewisseling met Rijkswaterstaat over het rapport en hebben de stellige indruk dat de inbreng van de marktpartijen heel serieus wordt genomen.”
    Bouw is bijzondere sector

    De brancheverenigingen hebben ingebracht dat McKinsey de bouwsector te veel als een ‘gewone’ commerciële sector benadert. “En gaat daarbij voorbij aan de bijzondere omstandigheden als social return, duurzaamheid en circulariteit. Dan gaat het om harde eisen waar marktpartijen niet omheen kunnen. Bij bouwprojecten speelt veel meer dan alleen rechttoe-rechtaan bouwen. Dat is prima, maar maakt de bouw wel een bijzondere sector.”
    3 manieren om in te grijpen

    De inframarkt blijft kwakkelen en bouwers laten tenders steeds vaker links liggen. De marktwerking ebt weg en de sector holt zichzelf uit. Hoog tijd om in te grijpen, adviseert McKinsey aan Rijkswaterstaat. Dat kan langs 3 routes.

    De inframarkt kampt met structurele problemen en zolang die onopgelost blijven zijn de risico’s te hoog en de marges te laag. McKinsey schetst drie routes n verwijst daarbij veelvuldig naar de ervaringen daarmee in het Verenigd Koninkrijk.

    Drie concrete ingrepen

  2. [verwijderd] 30 april 2019 07:24
    Ten eerste kan Rijkswaterstaat voor grote projecten met een hoge complexiteit de risico’s verlagen. Dit kan door het opknippen of verkleinen van projecten. Een andere optie is de introductie van een ‘twee-fasen-proces, waarin pas na de ontwerp- of engineeringfase de prijsbepaling voor de bouwfase volgt. Het idee is dat er meer informatie bekend is, waardoor er minder onzekerheden en risico’s overblijven.

    Dit vereist dat Rijkswaterstaat zelf in staat is om (mee) te ontwerpen en zelf kostencalculaties kan uitvoeren om rekeningen te controleren al wordt gekozen voor cost-plus of target-cost contracten.

    Ten tweede de introductie van portfoliocontracten voor projecten met een meer repeterend karakter of projecten binnen een ontwikkeltraject. Door meerdere projecten te koppelen biedt Rijkswaterstaat bouwbedrijven perspectief te bieden over individuele projecten heen. Dit creëert een doorbraak waarbij het denken van bouwbedrijven verandert van ‘project-naar-project’ naar ‘over de projecten heen’.

    Hierbij hoort ook het invoeren van ‘performance management’, waarbij bouwbedrijven verbeteringen moeten laten zien en hiervoor ook worden beloond als ze deze realiseren. Deze aanpak vereist een brede aanbesteding voor het gehele portfolio, gevolgd door ‘lichte tenders’ voor de individuele projecten die alleen toegankelijk zijn voor de geselecteerde bouwbedrijven.

    Ten slot kan Rijkswaterstaat enkele randvoorwaarden verbeteren, zoals het expliciet voorschrijven van innovaties, het opnemen van duurzaamheidseisen per project, wegnemen van barrières en vaker gebruik maken van alliantiecontracten. Ook is het advies om te werken met kleinere contracten zodat bouwers minder vaak in een combinatie hoeven te werken. Bouwbedrijven willen liever tien middelgrote projecten in plaats van een of twee grote complexe werken per jaar. Het bedrag van 500 miljoen euro is daarbij genoemd als maximum.

    Eerste publicatie door Ingrid Koenen op 30 apr 2019
    Laatste update: 29 apr 2019
  3. forum rang 5 bartbas 30 april 2019 08:33
    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht lager van start. Wall Street sloot maandagavond fractioneel hoger, waarbij de S&P 500 index zijn hoogste stand ooit wist aan te scherpen. In Azië is het beeld vanochtend verdeeld.

    Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Maandag startte de hoofdgraadmeter van het Damrak, na onder meer een positief ontvangen cijferrapportage van Philips, de handelsweek nog met een winst van 0,2 procent op 568,01 punten.

    "Zolang de winsten en winstverwachtingen van bedrijven niet tegenvallen, kunnen de koersen nog wat verder oplopen", denkt investment manager Simon Wiersma van ING. Maar, zo waarschuwt Wiersma, van euforie of overdreven optimisme, "is nog lang geen sprake."

    Mijn toevoeging aan dit AFM nieuws:

    Gisteren opende beurs2019 al vast en een dag te vroeg een nieuw draadje voor de maand mei. Het is het van hem bekende luchtfietserijverhaal dat erg veel lijkt op zijn postings van het laatste halfjaar 2017, waarin hij vrijwel dagelijks tot ergernis van velen met een lange reeks van ontwikkelingen en nieuwe opdrachten een koers van 9 a 10 euro per 231 december 2017 voorspelde. In 2018 herhaalde hij dat op een iets minder irritante manier, maar vormde zijn bijdragen wel aanleiding voor een schorsing door de webmaster. IK hoop niet dat zijn post het begin is van nieuwe reeks herhalingen met een inhoud die gespeend is van iedere werkelijkheid. Jammer voor dit forum, maar het lukt onze veelposter niet om wat langer niet irritant te zijn.
    Ga vandaag wandelen en zie vanavond wel wat de beurs gedaan heeft. Bam zal wel weer een paar cent stijgen en ook Ing zal in de loop van de middag wel wat aantrekken aan de vooravond van de cijfers.Het verdere beursklimaat is naar mijn oordeel bezig te verkillen. CBS verwacht ook voor Nederland een verder afnemende groei. ! % groei wordt volgens hen het nieuwe normaal lazen we gisteren in het FD. verder kwamen uit China vanochtend teleurstellende cijfers.

    Ik wens iedereen een fijne dag.

    Bartbas
  4. [verwijderd] 30 april 2019 11:19
    Na jaren van doemdenkerij over de economie, conjunctuur, rentestanden etc. zal het tij heus een keer keren en de doemdenkers dan gelijk geven. Alleen nog even niet :-) Het blijft booming.

    (ABM FN-Dow Jones) De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal iets aangetrokken. Dit bleek woensdag uit nieuwe cijfers van statistiekbureau Eurostat. Het bruto binnenlands product van de eurozone steeg in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,4 procent. In het voorgaande kwartaal was de groei nog 0,2 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis groeide de economie van de eurozone met 1,2 procent, net als in het voorgaande kwartaal. De verwachting lag op een groei van 0,3 procent op kwartaalbasis en van 1,0 procent op jaarbasis.
    Door: ABM Financial News.
  5. forum rang 4 Marinus-86 30 april 2019 11:21
    quote:

    Utreg1960 schreef op 30 april 2019 11:07:

    Belangrijke mededeling

    Woensdag 1 mei 2019: Europese beurzen gesloten

    In verband met de Dag van de Arbeid gelden er aangepaste openingstijden.

    Woensdag 1 mei 2019
    De beurzen in Amerika, Canada, en het Verenigd Koninkrijk zijn regulier geopend. Alle overige beurzen zijn gesloten.
    Café de Beurs is gewoon open die dag.
2.464 Posts
Pagina: «« 1 ... 119 120 121 122 123 124 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

BAM: sterk slotkwartaal opsteker voor nieuwe strategie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links