Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

  • 34,060 15 apr 2024 17:36
  • -0,510 (-1,48%) Dagrange 33,925 - 34,300
  • 7.870.903 Gem. (3M) 7,4M

Stockdividend en herbeleggen

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Da Freeze 27 april 2019 10:00
    Beste forummers,

    Jaren geleden heb ik een topic aangemaakt met de vraag welke aandelen stockdividend uitkeren. Omdat ik het sleutelwoord "stockdividend" niet aan de titel had toegevoegd, vind ik helaas dit topic niet meer terug.

    Ondertussen is er in een paar jaar tijd wel een en ander veranderd op de beurs en begint stockdividend zo langzamerhand een negatief imago te krijgen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt omdat stockdividend mogelijk "verwatering" van aandelen zou opleveren, waardoor de koers daalt. Mensen hebben daarom liever cash.

    Toch zie ik stockdividend nog steeds als een gunstige manier van kapitaal opbouwen. Niet in de laatste plaats omdat er geen dividendbelasting van 15% over de uitkering wordt ingehouden.

    Tegenwoordig bieden brokers ook herbelegginsmogelijkheden aan. Dit is een tussenvorm van stockdividend en cashdividend. De broker koopt de aandelen bij voor het brutodividend bedrag en houd zelf een "fee" in. Maar dit geldt alleen wanneer er voldoende belangstelling is voor een stockuitkering, want de broker gaat geen 3 aandeeltje inkopen voor alleen meneer De Vries :)

    De brokers leveren inmiddels herbeleggingsdividend aan voor de Aex en Amx. Details vind je ongetwijfeld op de site van je favoriete broker.

    Waar ik naar op zoek ben zijn aandelen die nog steeds in keiharde "stocks" uitkeren.

    Dit zijn de aandelen waarvan ik weet dat ze nog in stock uitbetalen. Als jullie nog suggesties hebben, voeg ik deze hier toe. Dan blijft de lijst compleet:
    -Aegon

  2. [verwijderd] 27 april 2019 10:36
    DSM.

    Dividendbeleid - DSM heeft een stabiel tot progressief dividendbeleid. Het dividend is laatste jaren tenminste gelijk gebleven en waar mogelijk verhoogd, waarbij. de payout ratio rond de 45 % lag. Het dividend wordt in twee termijnen betaald in de vorm van een keuzedividend, waarbij voor het dividend in aandelen geldt dat dit max 40 % van het totale dividend mag zijn (update nov 2017). In juni 2018 gaf DSM aan het dividend over 2018 met 25 % te willen verhogen. Voor de periode 2019-2021 gaan wij uit van een jaarlijkse stijging van de WPA van zo'n 8%.

    dividendinfo.nl/dsm
  3. forum rang 8 Leefloon 27 april 2019 12:06
    In/rond 2019 kenden cfr. Euronext in Amsterdam een "optional dividend": DSM, NN, ICT, BAM, NEPI, Accell, PostNL, Kendrion, RELX, NSI, Pershing, Tetragon, Arcadis, AEGON, Philips, European Assets Trust (hoog dividendrendement t.b.v. bestrijding discount, maar verhuisd naar de LSE) en Eurocommercial: connect2.euronext.com/nl/datashop/not...

    De verwatering kan bestreden worden door met het geld aandelen in te kopen en in te trekken, wat bijvoorbeeld BAM zal doen.
  4. forum rang 6 marique 27 april 2019 14:04
    quote:

    Da Freeze schreef op 27 april 2019 10:00:

    (...)
    De broker koopt de aandelen bij voor het brutodividend bedrag en houd zelf een "fee" in. Maar dit geldt alleen wanneer er voldoende belangstelling is voor een stockuitkering, want de broker gaat geen 3 aandeeltje inkopen voor alleen meneer De Vries :)
    (...)
    brutodividend = nettodividend

    Verwatering valt wel mee. Veel bedrijven die bij keuze stockdividend uitkeren, kopen dezelfde hoeveelheid aandelen terug op de beurs, zodat verwatering geen rol speelt.

    Reden voor verschuiving van stock naar cash heeft vermoedelijk te maken met de ruime cashposities van de bedrijven. Ook de lage rentes op bedrijfskrediet zal een rol spelen.

  5. forum rang 8 Leefloon 28 april 2019 08:03
    quote:

    1baco schreef op 27 april 2019 10:27:

    bij de ING kan je in ieder geval Shell, Unilever en Philips het dividend automatisch laten herbeleggen
    Herbeleggingsprogramma's, herbelegging van geld, vallen niet onder een gestelde voorwaarde van een keiharde uitkering in aandelen. FWIW.

    Bij Shell ben ik genegen om niet in aandelen te laten herbeleggen. Omdat het "hoge" dividendrendement daar ook te maken heeft met de eindigheid van een klassieke kernactiviteit. Idem dito voor postbedrijven.

    De Belgische bierreus AB InBev is een vrij zeldzaam voorbeeld waar tegenwoordig een dividend in nieuwe aandelen wenselijker kan zijn. Geld dat binnenstroomt, maar tevens een de koersontwikkeling nog jarenlang remmende schuldenberg. Door met geleend geld gekochte groei. Het dividend in cash hebben ze op vraag van de markt al moeten verlagen, om de schuldenafbouw te versnellen. AB InBev heeft wel alternatieven, zoals een gedeeltelijke verkoop van de Aziatische activiteiten. Stockdividend heeft dan mijn voorkeur, want later ooit uitgekeerde aandelen terugkopen en intrekken is ws. goedkoper dan een bod moeten uitbrengen om een eventuele IPO van Azië in de toekomst ongedaan te maken. Zonder dividend in aandelen, of alternatieven, kan het daar gemakkelijk tot ca. 2024-2028 duren om wenselijkere schuldratio's te bereiken.
  6. [verwijderd] 29 april 2019 15:51
    quote:

    jan van delft schreef op 29 april 2019 15:45:

    concensus voor Q1 2019 is 55 cent CCS per share .. niet echt super maar zeker niet slecht. Nu rustig afwachten wat er uit gaat rollen, kan best nog eens tegen vallen schat ik vandaag in. Maar gewoon houden het gaat nog steeds de goede kant uit.
    en als het regent word je nat......
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links