Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ordina - April 2019

453 Posts
Pagina: «« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Pierre1 19 april 2019 10:39
    Marktontwikkelingen ICT bedrijven: FD Bartjens

    Stevig de storm in

    Dat het onrustig is bij IT-bedrijf Centric kan ook bestuurder Hans Schrijver niet ontkennen. Sinds duidelijk is dat zelfverklaard cyberspecialist Rian van Rijbroek invloed heeft op eigenaar Gerard Sanderink zijn al drie bestuurders opgestapt. Inclusief ceo en cfo.

    Woensdag kwam naar buiten dat ook directeur Roland Plomp het concern na 27 jaar gaat verlaten. 'We zitten in een storm', zegt Schrijver, al komt dat volgens hem niet door de komst van Van Rijbroek, maar door alle media-aandacht.

    Wanneer bedrijven de storm-metafoor erbij pakken, gaat het vaak over financiën. Centric publiceerde zijn jaarcijfers over 2018 eerder deze maand. Het woord 'storm' komt in het 37 pagina's tellende document nergens voor.
    Eerste winstdaling

    Het concern boekte afgelopen jaar een winst van ruim €18 mln. Iets minder dan een jaar eerder, maar dat zou vooral het gevolg zijn van meevallers een jaar eerder. Overigens is het wel de eerste winstdaling in vijf jaar tijd.

    Centrics cijfers één op één vergelijken met concurrenten is nooit helemaal goed te doen. Elk IT-bedrijf doet net wat anders en doorgaans beconcurreren automatiseerders elkaar slechts op enkele terreinen die in jaarrekeningen niet zo duidelijk worden uitgesplitst.

    Verschillende concurrenten van Centric, zoals CGI, Unit4 en PinkRoccade, moeten hun cijfers over het afgelopen jaar bovendien nog deponeren. De beursgenoteerde concerns Ordina, Atos en Ctac hebben hun cijfers al wel ingeleverd.
    Omzetgroei

    In die vergelijking blinkt Centric uit in de ontwikkeling van de omzet. Die is afgelopen jaar met bijna 5% gestegen en groeit al sinds 2016 gestaag. Daarmee scoort het bedrijf uit Gouda beter dan het veel grotere Atos uit Frankrijk (+1%) en het veel kleinere Ctac (+2%) uit Den Bosch. Ook Ordina blijft achter.

    Zeker zo bijzonder is dat Centric het voor elkaar kreeg om het aantal medewerkers met 1% te laten groeien. Het personeelstekort in de IT is groot en veel grotere ondernemingen zien hun mensen weglopen naar concurrenten. Bij Ordina verdween bijna 1% van de mensen. Ctac verloor zelfs bijna 2% van zijn personeel.

    De ontwikkeling van de marges bij Centric zien er iets minder rooskleurig uit. De marge van de onderneming van Sanderink blijft ver achter bij die van Atos en daalde bovendien van ruim 6% naar nog geen 5%, maar is nog altijd beter dan die van Ordina en Ctac. Dat laatste bedrijf kreeg van de rechter te horen dat één van zijn voormalige klanten zijn rekeningen voorlopig niet hoeft te betalen.

    Natuurlijk, de IT-wereld kan snel veranderen. Maar al met al is Centric kerngezond in een storm terecht geraakt.
  2. dewarmehand 19 april 2019 15:24
    Pierre1 als ik de afgelopen jaarcijfers erbij haal van Ordina dan wijkt het toch een beetje af met het artikel van de FD volgens Bartjens.
    Namelijk omzetontwikkeling in 2018 steeg de omzet met 4,8% naar EUR 358,5 miljoen (2017: EUR 342,0 miljoen) en een personeelsgroei van 3,3% ; Ultimo 2018 is het aantal directe medewerkers met 69 FTE gestegen en het aantal indirecte medewerkers met 19 FTE. Ultimo 2018 bedroeg het totaal aantal medewerkers 2.647 FTE (ultimo 2017: 2.559 FTE).

    Verder kan worden opgemerkt dat sinds de zomer is het aantal eigen medewerkers voor het eerst in jaren toegenomen in zowel Nederland als in België/Luxemburg, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt.

    Zo Ordina even opgepoetst en mag donderdag a.s. niet blinken maar schitteren.
  3. analyse_A3CD 19 april 2019 15:42
    Het artikel volgens "BARTJENS", vond ik al enigzins tendentieus, had het niet opgezocht en nagekeken, maar inderdaad, "dewarmehand" de werkelijke gang van zaken is veel beter dan volgens Bartjens! haha

    Daarom vol vertrouwen naar de 25e april!;-)
    Tussen haakjes Piere1, ben je aandeelhouder?
  4. Pierre1 19 april 2019 16:10
    Dank Analyse_A3CD en dewarmehand voor de aanvulling op het artikel van Bartjens en dat de weg boven de 2,00 euro weer mag worden hervat. Ik volg Ordina al sinds eind jaren 90 en ben aandeelhouder sinds de daling naar 1,00 euro in 2014. Ik hou een kernwaarde aan in aandelen en daarnaast koop ik met grote dalingen callopties out of the money en met een looptijd van 6-9 maanden en bij de recente stijging richting 2,00 euro ben ik weer uitgestapt met de opties. Plukje erbij en eruit zou Pietje-2005 zeggen. Ook vaak het aandeel vervloekt maar ik denk wel dat het herstel nu duurzaam is ingezet. Fijne dagen gewenst.
  5. sandd 23 april 2019 13:57
    ik heb maar even niet getwijfeld en bijgekocht.
    Vorig jaar steeg de koers in 2 dagen van 1,790 naar 1,888 (ca 5,5%) na bekend worden resultaat Q1-2018. Met alle positieve ontwikkelingen afgelopen jaar mag je toch verwachten dat Q1-2019 minimaal een vergelijkbare procentuele stijging op gaat leveren. Weg met die rode gloed dus.
453 Posts
Pagina: «« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links