Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Woning huren en verhuren

146 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 maart 2019 20:44
    Woningzoekenden zijn wanhoop nabij: 'Waar moet ik naartoe?’

    De wachtlijsten voor Nederlanders die een sociale huurwoning zoeken, blijven groeien. Waar sommigen met een gezonde hunkering blijven rondkijken, zijn er ook woningzoekenden die de wanhoop nabij zijn. Deze site spreekt drie jonge vrouwen in tijden van woningnood.
    Stefan ten Teije 28-03-19, 17:14

    Marjolein Stikkelman (33) woont in Wijchen, in een studio van 40 vierkante meter, samen met haar zoon van 3. ,,Toen ik vier jaar geleden zwanger terugkwam uit Costa Rica, was dit een noodoplossing via een kennis. Het is een soort aanbouw van een woonhuis. Vanaf het begin ben ik op zoek gegaan naar een eigen huis. Ik sta nu acht jaar ingeschreven en ben eigenlijk nog steeds kansloos. Ook voor particuliere huurhuizen. Laatst is er een nieuwe wijk gebouwd met goedkopere woningen, maar om in aanmerking te komen moet het inkomen minimaal 30.000 euro per jaar zijn. Ik heb gestudeerd en net weer getekend voor een nieuwe baan, maar als alleenstaande moeder kan ik niet fulltime werken en is 30.000 euro echt te veel.’’

    ,,Het vervelende is dat ik nu veel basisvoorzieningen moet delen. Een wasmachine past bijvoorbeeld niet in de studio, dus ik moet de was doen bij mijn moeder. Het zorgt voor een mank huishouden - niet volwaardig. Voor mensen in mijn situatie zou er sociale woningbouw moeten zijn, maar ik moet minimaal twaalf jaar op de wachtlijst staan om een eigen huis te krijgen. Het is frustrerend dat het niet lukt. Bovendien maak ik me extra zorgen omdat de gemeente heeft aangekondigd te onderzoeken of mijn huidige woning wel een eigen adres mag hebben. Als ik hier weg zou moeten, waar moet ik dan naartoe?’’

    Mascha Meijer (29) werkt vier dagen in de kinderopvang en verleent daarnaast mantelzorg aan haar zieke moeder. ,,Dat doe ik graag, maar ik zou onderhand graag een eigen huis willen hebben. Dat gaat hier in de regio Amsterdam echt niet en ik wil hier wel graag blijven zodat ik mijn moeder kan blijven verzorgen.’’

    Ze staat inmiddels elf jaar op een wachtlijst en heeft nog geen zicht op een woning. ,,Als alleenstaande ben ik kansloos op de huizenmarkt, zowel huur als koop. Dat kan ik gewoon niet betalen. Sociale woningbouw is mijn enige optie, de rest heb ik allemaal al geprobeerd. Ik word er verdrietig van als ik uit mijn omgeving hoor dat het nog wel een paar jaar kan duren. Het is voor mij tijd om mijn vleugels te spreiden en een eigen leven op te bouwen. Nu kan ik bijvoorbeeld niet laat thuis komen, omdat ik het vervelend vind om mijn moeder wakker te maken.’’

    Wieteke Vrieling (28) uit Nijmegen is ook slachtoffer van de krappe huizenmarkt en het tekort aan sociale huurhuizen. Ze woont met haar dochter van 10 in een prettig appartement van Studentenhuisvesting, maar moet daar waarschijnlijk in juli uit omdat ze stopt met haar tweede studie (de eerste heeft ze wel afgerond). ,,Ik maak me zorgen en begin wanhopig te worden. Het levert stress op. Voor mijn dochter is het ook niet fijn, want die krijgt ook wel eens wat mee. Dan vraagt ze zich af of ze op de school kan blijven waar ze nu zit en bij haar vriendinnen in de buurt kan blijven wonen.’’

    Op de particuliere markt hoeft ze het niet te proberen. ,,Ik ben na mijn studie nog receptionist geweest bij een makelaar, dus ik ken de regels. Soms moet je drie keer de huurprijs aan inkomen verdienen om in aanmerking te komen voor een huis. Ik zit in de bijstand, dus kom daar lang niet aan. Momenteel volg ik een re-integratietraject omdat ik vorig jaar een depressie heb gehad en ik probeer nu een baan te vinden. De vader van mijn dochter is uit beeld, dus ik sta er in principe verder alleen voor. Al kunnen mijn ouders gelukkig wel helpen met oppassen.’’

    De wachtlijsten zijn lang en Vrieling weet dat als geen ander. ,,Ik sta nu elf jaar ingeschreven en maak nog steeds nauwelijks kans, terwijl ik bijna dagelijks reageer op huizen in de wijde omgeving. Via de website van woningcorporaties kun je zien hoeveelste je bent geworden. Laatst werd ik 53ste van de 152 mensen die op een huis hebben gereageerd. Eén keer was ik heel dichtbij, toen ik reageerde op een huis via loting in Westervoort. Ik werd tweede, maar de nummer één accepteerde het huis dus ik greep weer mis. Heel frustrerend.’’
  2. forum rang 6 izdp 28 maart 2019 22:05
    40 m2 sociaal voor moeder en klein kind die uit Costa Rica komen?
    Wees blij en zeur niet.

    Tweede geval: lovenswaardig dat zorgen, maar hoe groot dat huis?
    Enne wakker maken? Geen eigen sleutel?

    Derde geval: tja, triest verhaal. 18 en moeder. Vader weg en draagt niet bij?
    Depressie en bijstand.
    Geen beste startblokken.
    Andere plaats proberen? Niet gebonden door een baan immers.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 april 2019 15:09
    Met deze truc komen jongeren heel snel aan een huurhuis
    Updated Vandaag, 10:19
    Vandaag, 09:54 in BINNENLAND

    Rotterdam - Jongeren maar ook gezinnen hebben een nieuwe sluiproute ontdekt om pijlsnel aan een huurwoning te komen.

    Ze schrijven zich uit bij hun familie, melden zich bij een noodopvang voor daklozen en krijgen zo een urgentieverklaring voor een huis.

    Dat blijkt uit onderzoek in Rotterdam. De stad wilde weten waarom de daklozenopvang plotseling zo vol zit. „Er lijkt sprake van een route naar een woning via de opvang”, aldus onderzoekers in het Rotterdams Dagblad. „Wie in de opvang zit en weer op eigen benen kan staan, krijgt een urgentieverklaring.”

    De onderzoekers spraken vorig jaar zomer met 223 Rotterdammers die recent dakloos waren geraakt.

    35 maanden

    Wie zich op 18-jarige leeftijd nu bij de stad inschrijft voor een huis, moet 35 maanden wachten. De onderzoekers ontdekten dat de ’opvangtoeristen’ in opkomst zijn.

    Hulpverleners merken dat op internet kennis wordt gedeeld over hoe in de opvang te komen.

    Jongeren weten dat ’niet zelfredzaam zijn’ een voorwaarde is voor de opvang. Zij lijken ook te weten welke antwoorden zij moeten geven. De jongeren staan wel bij de opvang ingeschreven, maar verblijven er zelden. Het adres wordt alleen gebruikt om snel een nieuw huis te krijgen.

    Rotterdam heeft 650 woningen beschikbaar voor mensen die met een urgentieverklaring de opvang verlaten.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 april 2019 20:59
    Een op de vijf Nederlanders woont in huis met vocht en schimmel

    Bijna een op de vijf Nederlanders woont in een huis met vochtplekken of schimmel. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Van de oude huurwoningen zit zelfs veertig procent vol vocht en schimmel. De SP en de Woonbond willen dat minister Kajsa Ollongren (D66) snel in actie komt.
    Chris van Mersbergen 04-04-19, 19:05

    Een vochtig huis kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoesten, benauwdheid, allergieën en zelfs astma. SP-Kamerlid Sandra Beckerman vindt het onverantwoord dat miljoenen Nederlanders - het gaat in totaal om 1,5 miljoen woningen - in dit soort omstandigheden moeten leven. Beckerman: ,,Ik ben op bezoek geweest in dit soort huizen en je schrikt soms echt: kleine kinderen die met een astmapuffer door het huis lopen.”

    Beckerman stelt dat juist lage inkomens de dupe worden van de vocht- en schimmelproblemen. Woningeigenaren met een kleine portemonnee hebben geen geld om te investeren in isolatie, huurders hebben al genoeg moeite om elke maand hun energierekening te voldoen. ,,Dan zet je in de winter toch minder snel het raam open om de boel te ventileren", zegt het SP-Kamerlid.

    Isoleren

    Beckerman loodste al twee keer een motie door de Tweede Kamer die minister Ollongren oproept om vochtige huizen op grote schaal te isoleren. ,,Als je huizen duurzamer wil maken, lijkt het me het slim om bij deze woningen te beginnen. Je slaat meerdere vliegen in één klap. Je krijgt betere huizen, bespaart energie, en creëert werkgelegenheid.”

    De Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders, krijgt ook vaak klachten van huurders die in ongezonde omstandigheden wonen, zegt woordvoerder Marcel Trip. ,,We wijzen huurders erop dat ze, als de woningcorporatie niets doet, een huurverlagingsprocedure kunnen starten bij de huurcommissie. Als je particulier huurt, kun je naar de rechter als je verhuurder niets doet aan de problemen. Maar dat is voor veel mensen een grote stap. En liever zien we natuurlijk dat de woningen zelf worden aangepakt.”

    Ollongren laat via een woordvoerder weten de vocht- en schimmelproblematiek ‘heel serieus’ te nemen. De minister van Binnenlandse Zaken is met Aedes, de koepel van woningcorporaties, in overleg over maatregelen die het aantal ongezonde huizen omlaag moeten brengen. Daarnaast wil Ollongren ook in gesprek met de vereniging van particuliere verhuurders, Vastgoed Belang en de Vereniging Eigen Huis (VEH).

    Het WoonOnderzoek 2018 leert dat rond de veertig procent van de huurwoningen die voor 1960 zijn gebouwd met vocht en schimmel te maken hebben. Bij koopwoningen van die leeftijd ligt het percentage rond de twintig procent. Bij recent gebouwde huizen is de problematiek vele malen kleiner.
  5. forum rang 6 izdp 4 april 2019 21:45
    Hé, eigenlijk een heel positief verhaal dus qua ontwikkeling!
    Alle roeptoeters die maar blijven beweren van ongezonde ontwikkeling worden zo om hun oren geslagen.
    Ik dus ook, want dat is mijn grootste zorg van een woning als een gevangenis afgesloten van buiten.
    Mijn huis is weinig meer dan een dak voor de regen en beschutting.
    De rest één en al contact met de natuur en dat betekent met kou en vocht veel energieverbruik.
    Kan ik simpel rechtvaardigen om mijn kunnen leveren en meer dan dat voor anderen die dat niet kunnen.
    En ik lees weer dat de woco's opzichtig falen tegenover koop qua huisklimaat.
    Mijn ervaren in het veld onderstreept.

    Pleit enkel dat koop en huur elkaar niet moeten bestrijden, maar samen moeten strijden voor elke euro woongenot.

  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 april 2019 17:19
    Steeds meer meldingen van oplichting op krappe woningmarkt: ‘Wat ben ik een sukkel’

    Nu de huizenmarkt steeds krapper wordt, neemt het aantal meldingen over oplichting van mensen die huurwoningen zoeken toe. De Fraudehelpdesk zag in de eerste drie maanden van dit jaar al bijna 90 meldingen, waar dat er in heel 2018 iets meer dan 200 waren. Slachtoffers gaan vaak voor een flink bedrag het schip in. ,,Achteraf vielen alle puzzelstukjes bij elkaar.’’
    William van Houte 05-04-19, 16:56

    Betalen voor een huis dat je nog nooit gezien hebt. Hoewel alle signalen vaak al wijzen op oplichting, neemt het aantal slachtoffers van dit soort praktijken toe. Hoewel de 58-jarige vader Lyon Lutgens wist dat het rekeningnummer van de verhuurster niet klopte, maakte hij toch ruim 2500 euro over.

    ,,Mijn zoon zocht voor zijn nieuwe baan in Eindhoven een studio of appartementje om te huren’’, vertelt hij. ,,Via een huizensite had ik een appartement gevonden, het was fantastisch.’’ Na heen en weer whatsappen stuurde de Italiaanse verhuurster van het appartement Lutgens een link van een nagemaakte Airbnb-site. Lutgens besloot het appartement te boeken.

    ,,Het was zo'n goede deal’’, zegt hij. Na de boeking kreeg de vader toch argwaan. ,,Bij Airbnb zelf konden ze de boeking nergens terugvinden, ook het rekeningnummer kwam bij hen niet voor.’’ Toch besloot de Limburger uit Landgraaf het geld over te maken, 2610 euro. ,,Achteraf bleek ik te gretig, wat ben je toch een sukkel.’’

    Hij vindt het fiasco extra zuur omdat hij dagelijks voor zijn werk te maken heeft met slachtoffers van bijvoorbeeld phishing. Volgens hem werkt de krapte op de huizenmarkt dit soort fraude alleen maar in de hand.

    Kat in het nauw

    Dat erkent ook de Woonbond, de vereniging voor huurdersbelangen. ,,Met de krapte op de huizenmarkt zie je dat mensen hier een slaatje uit willen slaan’’, zegt een woordvoerder. Volgens hem zijn mensen in de huidige situatie misschien eerder bereid om in te gaan op minder betrouwbare advertenties. ,,Een kat in het nauw maakt rare sprongen.’’

    Lutgens had nog nooit eerder van de fraude gehoord. ,,De site, het logo, alles klopte’’, zegt hij. Daarom wil ik mensen hier ook voor waarschuwen.’’ Nadat hij had ontdekt dat hij opgelicht was, wendde hij zich tot de Fraudehelpdesk. Daar bleek hij lang niet het enige slachtoffer.

    In 2017 zag het meldpunt nog 116 slachtoffers, vorig jaar waren dat er al 219. En in de eerste drie maanden van dit jaar alleen al deden 89 mensen hun beklag over de fraude. ,,De advertenties waar mensen mee opgelicht worden hebben vaak nepfoto's. Maar het komt ook voor dat de hele site gewoon nep is. Dan maken ze bijvoorbeeld een bestaande website helemaal na.’’ De woordvoerster van het meldpunt geeft mensen het advies foto's te googelen en op te letten op welke site ze echt zitten. En de laatste tip, ondanks het cliché: ,,Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.’’

    Dat was voor Lutgens toen niet genoeg om af te zien van betaling. ,,Ik wist dat het te mooi was om waar te zijn, maar toch heb ik het overgemaakt.’’ De Limburger betaalde direct een half jaar vooruit, plus een borg. ,,Achteraf vallen alle puzzelstukjes bij elkaar en denk je, ik ben blind geweest.’’

    Aangifte

    De Woonbond adviseert mensen altijd aangifte te doen van oplichting bij de politie. Verder geven ze dezelfde tip mee bij het controleren of een advertentie te vertrouwen is: haal de foto door Google heen. Ook wijst de bond op de mogelijkheid om bij het kadaster voor een paar euro op te zoeken wie de eigenaar van een pand is. Daarnaast is het advies om niets te betalen voordat je de woning van binnen hebt gezien.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 april 2019 12:24
    Expats stuwen huizenprijzen in Amsterdam op

    Door Redactie DFT
    Updated 58 min geleden
    2 uur geleden in GELD

    Amsterdam - De meeste inwoners van de hoofdstad wisten het al, maar de hoge huizenprijzen in hun stad worden ook veroorzaakt door expats. Naast Airbnb en beleggers stuwt ook hun aanwezigheid de prijzen op.

    Expats hebben vaak een hoger inkomen dan gemiddelde Amsterdammers, ook zoeken zij vaak onder hoge tijdsdruk naar een woning. Dat zorgt voor hogere prijzen en dit effect zal nog wel even aanhouden, blijkt uit een rapport van ING.

    Bekijk ook:
    Eindelijk bewijs: Huizen duurder door Airbnb-verhuur

    Sinds het dal in 2013 is een huis in Amsterdam gemiddeld ruim 70% duurder geworden. Landelijk stegen de prijzen bijna 30%.

    Expats

    Er komen steeds meer migranten naar Amsterdam voor werk. In 2018 waren dit er 9600, 33% meer dan in 2012. Ook het aantal internationale studenten groeit sterk, van 1800 in 2012 naar bijna 5000 in 2018.

    In totaal maakte de groep die in 2018 voor werk of studie naar Amsterdam verhuisde, 1,7% van de bevolking uit.

    Woningtekort

    Er zijn te weinig woningen om al deze migranten te huisvesten. De toename van het aantal koopwoningen en huurwoningen in de particuliere sector, waar de meeste expats toch zullen zoeken, is kleiner dan de instroom van expats en internationale studenten.

    Dit stuwt de huizenprijs. Ook maakt de aanwezigheid van expats het interessanter voor particuliere beleggers om voor een hoge prijs een huis te kopen voor de verhuur.

    Goed salaris

    Van de expats verdiende in 2017 bijna de helft, 46%, meer dan €50.000 bruto. Van de gewone Amsterdammers is dit slechts 27%. Ook genieten expats van een belastingvoordeel, de zogenoemde expatruling.

    ING verwacht dat er de komende jaren alleen maar meer goed verdienende expats naar de hoofdstad trekken, onder meer vanwege de Brexit.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 april 2019 12:27
    fd.nl

    'We hebben tienduizenden arbeidsmigranten nodig, die komen niet zonder nette huisvesting'

    Nederlandse uitzendsector kampt met een slechte reputatie als huisvester van arbeidsmigranten. Met een investering van €30 mln in moderne 'Polenhotels' wil Otto Work Force dat verbeteren.
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 april 2019 13:18
    Financieel/Geld
    Starter moet veel eigen geld meenemen voor eerste huis

    Door Redactie DFT
    Updated 35 min geleden
    54 min geleden in GELD

    Amsterdam - Wie zijn of haar eerste koophuis wil kopen, moet flink hebben gespaard. Of geld van familieleden krijgen. Een alleenwonende met een modaal salaris (€36.000) moet namelijk gemiddeld €22.590 bijleggen als diegene een huis van 60 vierkante meter wil kopen.

    Een huizenkoper kan nog maar 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek.

    Andere kosten, zoals voor de notaris, taxatie en overdrachtsbelasting (de kosten koper) moeten uit eigen zak worden gefinancierd. Ook als het huis meer kost dan de maximale hypotheek die iemand op basis van zijn inkomen kan krijgen, moet dat uit eigen zak worden betaald.

    Doorstromers op de huizenmarkt kunnen deze kosten meestal uit de overwaarde financieren.

    Overbieden

    Independer keek naar het verschil tussen de gemiddelde vraagprijzen en de maximale hypotheek die een starter kan krijgen, plus de verplichte kosten koper (voor notaris en dergelijke).

    Met overbieden, wat zeker in de Randstad al standaard is geworden en ook vaak uit eigen zak moet worden betaald, is geen rekening gehouden.

    Spaargeld

    Stel dat een alleenstaande starter met een modaal salaris €20.000 heeft gespaard voor de aankoop van het eerste huis. In 250 Nederlandse gemeenten kan hij/zij daarmee een huis van 60 vierkante meter kopen. In 100 gemeenten ligt een woning van 80 vierkante meter of groter binnen bereik.

    Amsterdam onbetaalbaar

    Voor een huis in Amsterdam moet een starter met modaal salaris het langst sparen om 60 m2 te kunnen kopen: daar is maar liefst €180.000 extra nodig. Ook voor een bescheiden appartementje van 40 vierkante meter is in de hoofdstad gemiddeld bijna 70.000 extra nodig.

    Zonder een jubelton (of twee) van de ouders gaat dat dus waarschijnlijk niet lukken.

  10. forum rang 9 objectief 8 april 2019 14:49
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 8 april 2019 13:18:

    Amsterdam - Wie zijn of haar eerste koophuis wil kopen, moet flink hebben gespaard. Of geld van familieleden krijgen. Een alleenwonende met een modaal salaris (€36.000) moet namelijk gemiddeld €22.590 bijleggen als diegene een huis van 60 vierkante meter wil kopen.

    €22.590 is m.i. weinig; dit bedrag zou zeker naar 50.000 moeten (voor een huis van een gemiddelde prijs), zodat er een buffer is voor mindere tijden.
    Om een huis te kopen lijkt me een relevante inspanning (sparen en/of schenken door familie) een goede zaak.
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 april 2019 11:30
    'Wonen is juist betaalbaarder geworden'

    Het is kommer en kwel op de woningmarkt, volgens de kranten. Maar het is niet zo zwart-wit, zegt Johan Conijn, emeritus hoogleraar woningmarkt.
    Peet Vogels 19-04-19, 08:11 Laatste update: 08:28

    Inkomens zijn harder gestegen dan huren

    Voor een groot deel gaat het uitstekend met de woningmarkt. Emeritus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn, tegenwoordig directeur bij adviesbureau Finance Ideas, baseert zijn optimistische kijk op Woon2018, de laatste uitgave van een groot driejaarlijks onderzoek naar de woningmarkt. Dat onderzoek geeft bepaald geen alarmerend beeld.

    Voor starters op de woningmarkt zijn huizen toch onbetaalbaar?
    ,,De hele berichtgeving over de woningmarkt is overtrokken. Ik baseer me liever op de feiten. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal starters stabiel blijft. Alleen in bepaalde regio's, zoals Amsterdam en Almere zijn er problemen voor starters, maar in veel regio's is het voor een starter geen probleem om aan een betaalbaar huis te komen.”

    De huren en de huizenprijzen gaan toch door het dak?
    ,,Dat lees je wel, maar bestaande woningen zijn de afgelopen jaren betaalbaarder geworden, zowel koop- als voor huurhuizen. De gemiddelde huur is tussen 2015 en 2018 gestegen van 560 naar 603 euro. Maar een deel van die stijging wordt goedgemaakt door hogere huurtoeslag. En inkomens zijn harder gestegen dan huren. Dus huurders zijn nu gemiddeld 25 procent van hun inkomen kwijt aan huren. Dat was drie jaar geleden nog 26 procent.”

    Is dat ook zo bij de koopwoningen?
    ,,Ja, de betaalbaarheid van koopwoningen is ook verbeterd. Huiseigenaren profiteren van de lagere hypotheekrente, waardoor de hypotheeklasten lager zijn.'' Dat voordeel leveren ze voor een deel weer in omdat ze minder renteaftrek terugkrijgen van de fiscus. Ook de onderhoudskosten lopen op, waardoor ze per saldo meer kwijt zijn aan woonlasten. ,,Maar de besteedbare inkomens stijgen nog sneller, waardoor ze een kleiner deel van het inkomen aan wonen besteden dan in 2015.''

    Er worden geen woningen aan de voorraad toegevoegd

    Waar komt het beeld dan vandaan dat de woningmarkt op slot zit?
    ,,Het lijkt wel of het bijzondere tot het algemene wordt gemaakt. We richten ons ook te veel op de korte termijn. Het is goed om de ontwikkelingen in perspectief te plaatsen. Kijk naar het aantal woningtransacties. Dat is gedaald. Maar dat betekent niet dat de markt op slot zit. Er worden nog steeds meer huizen verkocht dan in 2008. De afgelopen jaren herstelde de woningmarkt en hebben we een grote inhaalvraag gezien, waardoor er veel meer woningen verkocht werden. Nu zijn we terug op een normaal niveau. Natuurlijk, in de ene regio is er een probleem met de betaalbaarheid, in een andere niet. Maar gecorrigeerd voor inflatie is de gemiddelde huizenprijs nog steeds lager dan in 2008. In sommige regio's, vooral Amsterdam, zitten de prijzen ver boven dat niveau, maar in veel andere regio's liggen de prijzen nog onder het niveau van 2008. Ik pleit er daarom voor naar de feiten te kijken en niet naar de beelden die worden opgeroepen.”

    Gebeurt dat te veel?
    ,,We kijken bijvoorbeeld heel erg naar de positie van starters. Maar de meeste verhuizingen komen van mensen die van de ene naar een andere woning verhuizen. Dat zorgt voor de dynamiek op de huizenmarkt. Als die verhuizen, komt er een hele verhuisketen op gang. Dat is niet bij een starter die een nieuwbouwwoning koopt. Dan is er maar één transactie. Starters maken maar een klein deel van de woningmarkt uit.”

    Is de situatie op de huurmarkt dan ook minder erg dan het lijkt?
    ,,Erik Ronnes, CDA-Tweede Kamerlid, zei laatst in een motie dat het middensegment voor de huur niet van de grond komt, huren tussen de 720 en 1000 euro per maand. Uit het woononderzoek blijkt dat juist dat middensegment sinds 2012 met 59 procent is gestegen. Dat is spectaculair. Hoe kun je dan zeggen dat het middensegment niet van de grond komt? Een groot deel van die stijging bestaat uit nieuwbouw door beleggers. Het blijkt dus dat het beleid dat destijds is ingezet door minister Blok is geslaagd. Een ander deel van de groei komt door beleggers die woningen kopen en die vervolgens verhuren. Ik snap dat je beleid maakt om dat te reguleren. Zo wordt een betaalbare koopwoning omgezet in een onbetaalbare huurwoning. En er worden geen woningen aan de voorraad toegevoegd.”

    Is dat het enige minpunt op de woningmarkt?
    ,,Nee, het grote probleem is dat er te weinig woningen zijn, er is een tekort van 250.000 stuks. Ik heb vanochtend nog even gekeken naar het aantal verleende bouwvergunningen. Dat zijn er 66.000, terwijl er jaarlijks 75.000 nieuwe woningen nodig zijn. Dat hoeven overigens niet altijd nieuwe huizen te zijn. Er kan ook veel gebeuren door kantoren en bedrijfspanden te veranderen in woningen.”

    Waarom blijft de productie achter?
    ,,Er is simpelweg gebrek aan capaciteit, er zijn niet genoeg bouwvakkers. Dat probleem is niet direct opgelost, daar is geduld voor nodig. En materialen worden ook steeds duurder. Dat drijft de prijs van nieuwbouw op. Daardoor worden huizen moeizaam verkocht. Die hoge prijs maakt beleggers ook kopschuw. Als de kosten te hoog worden, kunnen ze de woningen niet meer rendabel verhuren. Zeker als er vanuit de politiek allerlei voorstellen komen om de huren te reguleren. Ik snap het dilemma, woningen moeten betaalbaar blijven. Maar een belegger moet ook zekerheid hebben. Als je niet zeker weet dat je voor langere tijd een bepaald rendement kunt maken, begin je niet met bouwen. En als de beleggers, waaronder pensioenfondsen, afhaken stokt de productie van woningen. Voor woningcorporaties geldt dit probleem ook. Zij bouwen minder woningen. Voor hen geldt bovendien dat ze nog steeds een verhuurdersheffing betalen aan de overheid. Dat geld verdwijnt in de schatkist en kan niet worden gebruikt voor woningbouw.”
146 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links