Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom is Kas Bank nu geen goede overname kandidaat?

30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 februari 2019 19:53
    Naast Bestuur, Commissarissen en de grotere aandeelhouders zoals NN zijn ook wat kleinere aandeelhouders accoord, stukje uit FD;

    Aandeelhouder Allard Jakobs, die een belang van ongeveer 5% bezit, noemt het overnamebod 'een goede oplossing voor klanten, personeel en aandeelhouders.' Voor Jakobs was het al langer duidelijk dat het voor Kas moeilijk zal zijn zelfstandig te overleven. 'Ook nu voorspelt het bedrijf weer een significante omzetdaling, dus tussen de 12% en 20%. Om dat te compenseren moet je zo sterk in de kosten snijden dat het lastig is de kwaliteit van dienstverlening overeind te houden.'

    Ook aandeelhouder Chris Oomen kan leven met de overnamesom: 'Het bod ligt ver onder de vermogenswaarde, maar gelet op de vooruitzichten en de prestaties van de laatste jaren ga ik het steunen.
  2. [verwijderd] 26 februari 2019 19:56
    Voor de liefhebbers het hele stuk dan maar, zal FD mij wel een keer vergeven deze copypast;

    Bewaarbank Kas Bank komt in handen van het Franse bedrijf Caceis, een dochter van Crédit Agricole. Dat heeft het bedrijf maandagochtend gemeld. Caceis betaalt €188 mln voor Kas Bank.

    Het hoofdkantoor van Kas Bank in Amsterdam Zuidoost.
    Het hoofdkantoor van Kas Bank in Amsterdam Zuidoost.Foto Dijkstra
    Het Franse concern, dat zich net als Kas Bank toelegt op financiële diensten zoals het bewaren van effecten, biedt €12,75 per aandeel Kas Bank. Dat komt neer op een premie van 110% ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag. De Fransen slaan toe op een moment dat de prijs van het Kas-aandeel op het laagste punt was beland sinds halverwege de jaren negentig.

    De premie valt op, daar Kas Bank vorig jaar 40% van zijn beurswaarde verloor. Oorzaak was een afnemend aantal klanten, een gevolg van consolidatie in de pensioen- en verzekeringswereld. Zo gingen de beleggingen van Delta Lloyd bij de overname over naar de bewaarbank van nieuwe eigenaar NN.

    Het bestuur van Kas ondersteunt het bod. Maandag staat het aandeel Kas Bank KA€12,30-0,16% ruim 100% hoger op €12,30.

    Een van de oudste namen
    Als de overname doorgaat, verdwijnt een van de oudste namen uit de Nederlandse financiële sector. De geschiedenis van Kas gaat terug tot de negentiende eeuw. Lange tijd was het bedrijf prominent aanwezig in de Amsterdamse binnenstad, met markante (en inmiddels verkochte) panden op de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal.

    'Meewarig kijken we terug op de lange historie waarin het merk Kas Bank zich gevestigd heeft', aldus ceo Sikko van Katwijk in een toelichting op de plannen. 'Het is beslist niet makkelijk geweest om dat te beëindigen met een beslissing als deze.'

    Maar de traditionele inkomstenbronnen van het bedrijf staan al jaren onder druk. Door de lage rente is er nauwelijks nog iets te verdienen aan het bewaren van effecten. En door de aanhoudende daling van het toevertrouwd vermogen krijgt Kas ook steeds minder provisies binnen.

    'De markten zijn veranderd en de behoeftes van onze klanten ook', aldus Van Katwijk. 'Kas is niet zozeer kleiner geworden, maar de klanten zijn groter. Zij willen meer schaal en een groter balanstotaal zien. Dat balanstotaal is een belangrijke factor in het vertrouwen van onze klanten.'

    Caceis is met een toevertrouwd vermogen van €4328 mrd ongeveer elf keer zo groot als Kas Bank. Door de balans van het Nederlandse bedrijf te integreren met die van het nieuwe moederbedrijf hoopt Kas een aantrekkelijker partner te worden voor partijen uit de pensioen- en verzekeringswereld. Dat betekent ook dat de Nederlandse bankvergunning wordt opgegeven.

    Lagere winst
    Kas Bank boekte in 2018 een nettoresultaat van €8,3 mln, tegen €15,1 mln in 2017, zo meldde het bedrijf maandagochtend tegelijk met het overnamebericht. De omzet kwam uit op €100,1 mln, €4,5 mln minder dan het voorgaande jaar. Door de geplande overname heeft Kas besloten geen slotdividend uit te keren.

    Met het overnamebod is Cacais bereid voor Kas ongeveer 19 keer de winst voor belastingen neer te leggen.

    Aandeelhouder Allard Jakobs, die een belang van ongeveer 5% bezit, noemt het overnamebod 'een goede oplossing voor klanten, personeel en aandeelhouders.' Voor Jakobs was het al langer duidelijk dat het voor Kas moeilijk zal zijn zelfstandig te overleven. 'Ook nu voorspelt het bedrijf weer een significante omzetdaling, dus tussen de 12% en 20%. Om dat te compenseren moet je zo sterk in de kosten snijden dat het lastig is de kwaliteit van dienstverlening overeind te houden.'

    Ook aandeelhouder Chris Oomen kan leven met de overnamesom: 'Het bod ligt ver onder de vermogenswaarde, maar gelet op de vooruitzichten en de prestaties van de laatste jaren ga ik het steunen.'

    Huidig bestuur kan door
    Na de overname zal de huidige leiding van het bedrijf, bestaande uit bestuursvoorzitter Sikko van Katwijk, cfo Mark Stoffels en coo Jaap Witteveen, aanblijven. Caceis benoemt wel vier nieuwe commissarissen in de zeven personen tellende raad van commissarissen.

    Als de aandeelhouders akkoord gaan met het bod, moet de overname in het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond. Ook De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank moeten de operatie nog goedkeuren. Caceis betaalt de overname uit de eigen middelen en zeggen gedwongen ontslagen 'zoveel mogelijk te willen voorkomen'.

    In een verklaring stelt bestuursvoorzitter Jean François Abadie van Caceis dat het Franse concern door de overname 'zijn expertise in de dienstverlening richting pensioenfondsen en verzekeraars verder kan versterken'. Kas wordt binnen Caceis het expertisecentrum voor de pensioenmarkt.
  3. [verwijderd] 28 februari 2019 16:34
    Op gevaar dat FD mij gaat vervolgen voor illegale verspreiding van copyright artikelen nog eenmaal wat info, het is een paar dagen oud, dus verwacht dat fd het door de vingers ziet en als reclame voor fd beschouwd, nog eenmaal een copy paste;

    Topman Sikko van Katwijk voelde zich er 'meewarig' bij. Kas Bank, de in 1806 opgerichte bewaarbank, verliest zijn zelfstandigheid en komt in handen van de Franse branchegenoot Caceis. Dit onderdeel van Crédit Agricole biedt €188 mln oftewel €12,75 per aandeel.

    Het bestuur van de Kas Bank steunt het bod, en analisten noemen de prijs 'fair'. Een prima oplossing, meer zat er niet in, zeiden aandeelhouders. Beleggers die recent instapten zijn spekkoper, want Caceis biedt een premie van 110% op de slotkoers van vrijdag. Is dat niet wat veel? Goed nieuws over het krimpende Kas was de laatste jaren schaars.

    Allereerst: veel gelukkigen zullen er niet zijn, het dividendaandeel Kas Bank wordt weinig verhandeld. En de koers daalde in de weken vóór het bod tot niveaus die sinds de jaren '90 niet meer gezien waren.

    Waarom is Caceis dan toch bereid om ogenschijnlijk de hoofdprijs te betalen voor Kas?

    De buit staat niet op de winst- en verliesrekening, maar op de balans. Kas Bank zwemt namelijk in het kapitaal: per eind 2018 lag een belangrijke kapitaalratio op 37%, wat neerkomt op een buffer van €203 mln.

    Een zelfstandig Kas kan weinig met dit overvloedige kapitaal. De ratio van 37% ligt ver boven de officiële eisen van De Nederlandsche Bank, maar de toezichthouder hecht bij kleinere instellingen betrekkelijk veel waarde aan een hoog bedrag in euro's, en wat minder aan het percentage. Daar komt bij dat het voor een bewaarbank, net als voor een private bank, uit marketingoogpunt wenselijk is (oer-)degelijk te zijn: dat vinden de klanten een prettig idee.

    Caceis is veel groter dan Kas, en komt weg met een aanzienlijk lagere kapitaalratio van 18,8%. Bij de overname levert Kas zijn Nederlandse bankvergunning in en gaat dus ressorteren onder de Banque de France. Tellen we Kas Bank op bij de nieuwe moeder, dan daalt de kapitaalratio van Caceis, gecorrigeerd voor de overnamesom, naar 17,9%, nog steeds alleszins degelijk. Laten de Fransen het daarbij, dan is Kas Bank nagenoeg gratis.

    En zouden Caceis en de toezichthouder sterk hechten aan de huidige stand, dan moet er na de overname €87 mln bij. Dat gat moet met ingehouden winst eenvoudig gedicht kunnen worden.

    Herinnert u zich nog de overname van BinckBank door Saxo Bank? Daar gebeurde iets vergelijkbaars: de grotere nieuwe eigenaar reduceert de overnamesom door kapitaal vrij te spelen.

    Uiteindelijk lijkt iedereen te winnen. Caceis zegt zo veel mogelijk Kas-banen te willen behouden, en Kas tot zogeheten expertisecentrum voor pensioenfondsdienstverlening te gaan maken. De aandeelhouders ontvangen een fraaie premie van 110%. En Caceis haalt Kas Bank nagenoeg gratis binnen. Kassa!
  4. forum rang 10 voda 1 maart 2019 19:12
    Uitgelicht: doek valt voor KAS Bank

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Kas Bank
    12,32 -0,04 -0,32 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Het nieuws deze week dat Caceis, onderdeel van het Franse Crédit Agricole, het aloude KAS Bank opslokt, betekent dat kort na BinckBank weer een kleine bank van het Amsterdamse beurstoneel verdwijnt. De drie grote banken en Van Lanschot Kempen blijven over.

    De twee overnameprooien bedienden een verschillend publiek: onlinebroker Binck de particuliere beleggers en handelaren, bewaarbank KAS institutionele klanten, zoals pensioenfondsen.

    Maar beide aandelen kwakkelden al jaren, door teruglopende inkomsten, toenemende concurrentie en verwoede maar vergeefse inspanningen om snel nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.

    Doordat het uitlenen van effecten uit de gratie raakte en door het extreme rentebeleid van de ECB zag KAS Bank belangrijke inkomsten opdrogen, terwijl onder druk van strengere regelgeving en consolidatie het aantal institutionele klanten steeds meer uitdunde. Ook de afname van het aantal dagen tussen een transactie en de settlement, waarin de bewaarbank rendement kon maken, speelde volgens ING een rol.

    Vanaf 2016 begon de bank actief te snijden in de kosten, gezien de teruglopende inkomsten. De IT-afdeling ging de deur uit, uit ook de verkoop van de twee prestigieuze panden nabij het Paleis op de Dam werd nodig geacht om de reorganisatie te bekostigen. Het bleek een teken aan de wand.

    De bank maakte zichzelf efficiënter en beter, onder andere door de verslagprocessen te robotiseren, maar na een teleurstellende eerste helft van 2018 moest toch het interimdividend omlaag, van 0,33 naar 0,21 euro: een alarmsignaal.

    Na het verlies van grote klanten voorzag KAS Bank ook de komende jaren een “spannende tijd” met winstdruk. Analist Albert Ploegh van ING kon niet anders dan concluderen dat ook in 2019 en 2020 het dividend weer fors lager zou zijn.

    Een overname was de logische oplossing. Nu het onderdeel gaat uitmaken van een grotere speler met voldoende kapitaal, verwacht Ploegh dat KAS Bank de weg omhoog naar meer inkomsten en winst zal terugvinden, geholpen door kostensynergieën.

    Voor Caceis is er snel voordeel te behalen, omdat KAS Bank zo’n volle kas heeft, als kleine bank. Als onderdeel van een grotere speler kan daar best wat uit. En daardoor kan Caceis ook een overnamebedrag bieden dat de vasthoudende beleggers in één klap weer boven Jan brengt, met een premie van meer dan 100 procent op de sterk gedaalde beurskoers.

    In 2013 waarschuwde voormalig topman Albert Roëll in de Tweede Kamer al dat zware ongewogen kapitaaleisen zwaar kunnen knellen voor kleine banken, zeker als die zich richten op veilige klanten. In de praktijk verlangde toezichthouder DNB voor kleinere spelers zoals BinckBank en KAS uiteindelijk niet een discutabel percentage, maar gewoon een fors bedrag van een paar honderd miljoen euro.

    Het gelijk van Roëll – dat kleine banken en zware buffers moeilijk samengaan – klinkt door in het commentaar van de Franse koper Caceis, die vele malen groter is en bankreus Crédit Agricole achter zich weet. Naast de gebruikelijke lyrische termen over de perfecte toevoeging die het Amsterdamse bedrijf oplevert, stellen de Franse kopers droog vast dat de impact van de overname op hun toezichtseisen verwaarloosbaar is.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 6 Rowi62 26 mei 2019 13:35
    quote:

    Leefloon schreef op 26 februari 2019 16:39:

    Lees misschien eerste eens een paar berichten terug, o.a. over maart en 6 euro, en weet waarover je het hebt, alvorens selectief lezend anderen suggestief met "voorkennis" te gaan associëren...
    Lief van je. Maar de man verdiende het. Altijd ongefundeerd negatief over mijn mening over kasbank als potentiele overname kandidaat (ivm hoge buffers) en nou gebeurde het dus.
30 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,35 0,00%
EUR/USD 1,0680 +0,08%
FTSE 100 7.847,99 +0,35%
Germany40^ 17.771,70 +0,01%
Gold spot 2.374,58 +0,58%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

B&S Gr...
+8,35%
PostNL
+7,07%
Fugro
+4,29%
Van La...
+1,90%
Sif Ho...
+1,51%

Dalers

TomTom
-14,98%
VIVORY...
-10,98%
Alfen ...
-7,35%
ASML
-6,68%
FASTNED
-5,86%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links