Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europa, Euro, Brexit, etc.

2.111 Posts
Pagina: «« 1 ... 57 58 59 60 61 ... 106 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Chiddix 22 februari 2019 08:26
    Als je van tevoren weet, dat het conceptakkoord uittredingsdeal(plan A) op verzet kan rekenen in het Lagerhuis, ga je niet eerst de Europese Raad erover laten stemmen.
    Het lijkt nu, dat Brussel zegt, we hebben het goedgekeurd en heronderhandelen kun je vergeten. Alsof er geen Lagerhuis bestaat.
    Was er eerst gestemd in het Lagerhuis, dan had de Europese Raad niet eens behoeven te stemmen maar werk je verder aan een compromis, dat aanvaardbaar is voor beide partijen.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 februari 2019 10:29
    Braindrain door Brexit

    Nu zijn geen twee massa-emigraties gelijk, maar om te begrijpen wat Londen staat te wachten zouden de brexiteers toch wel even naar de geschiedenis mogen kijken. We moeten wat slagen om de arm houden, maar de brexit zou weleens gelijkenis kunnen gaan vertonen met de beslissing van Lodewijk XIV in de zeventiende eeuw die tot de vlucht van de Hugenoten uit Frankrijk leidde. Het veroordeelde Parijs tot tientallen jaren van economische achterstand en politiek isolement.

    Stoommachine

    Met het Edict van Nantes van 1598 hadden de Hugenoten als protestantse minderheid in het katholieke Frankrijk burgerrechten en de vrijheid gekregen om hun godsdienst te belijden. Zij oefenden vaak de hooggeschoolde beroepen van die tijd uit: het waren zijdewevers, goud- en wapensmeden, drukkers en horlogemakers. Maar in 1685 trok Lodewijk het Edict in. Nog geen week later vaardigde de keurvorst van Brandenburg een decreet uit waarin de Hugenoten werden uitgenodigd zich op zijn grondgebied te vestigen. Nederland lokte ze met de belofte dat ze onmiddellijk het burgerschap zouden verkrijgen en drie jaar lang minder belasting hoefden te betalen.

    Zo’n 150.000 Hugenoten zouden zich uiteindelijk in Nederland, Zweden, Pruisen en Ierland vestigen, en nog eens 50.000 vonden hun weg naar het VK. Terwijl de Franse economie tientallen jaren in zwaar weer zat, sloegen de Britten munt uit het talent van de Hugenoten. Het was een van de Franse gevluchte Hugenoten, Denis Papin, die de voorloper van de stoommachine uitvond. En veel anderen hielpen bij het verfijnen van de technieken die de Engelse weverij, drukkerij en architectuur zouden opstuwden tot ’s werelds meest geavanceerde bedrijfstakken.

    ‘Noord-Europese landen hopen te profiteren van de plotselinge vlucht van menselijk kapitaal’

    Nu staat de wereld opnieuw aan het begin van een technologische revolutie, topprofessionals kunnen in de hele wereld terecht. Algemeen wordt aangenomen dat de landen met de hoogst geschoolde beroepsbevolking en het hoogste intellectuele vermogen een grote voorsprong hebben in de technologische wedloop van de 21e eeuw. In het geval van de brexit hopen de Noord-Europese landen opnieuw te profiteren van de plotselinge vlucht van menselijk kapitaal in hun regio.

    De overeenkomst tussen de brexit en de intrekking van het Edict van Nantes houdt daar niet mee op. Beide gebeurtenissen zijn een uitdrukking van politieke conflicten. Lag de politieke breuklijn in Europa drie eeuwen geleden tussen de protestanten en de katholieken, nu ligt deze tussen de voor- en tegenstanders van het Europese project.
    Status

    Voor Lodewijk paste de vervolging van de Hugenoten in zijn visie voor een katholiek Europa, die nog sterker werd toen zijn uiterst katholieke neef Jacob II de Engelse troon besteeg. Lodewijk probeerde de Hugenoten te dwingen zich tot het katholicisme te bekeren. Maar de Hugenoten vluchtten liever. En toen ze eenmaal in het buitenland waren, stookten ze de toorn van de Europese protestanten tegen Frankrijk op. Jacob II verloor de troon bij de Glorieuze Revolutie van 1688 aan stadhouder Willem III, de Prins van Oranje. Als nieuwe Engelse vorst smeedde hij een coalitie met het Oostenrijk van de Habsburgers en met verscheidene Duitse protestantse landen om de Fransen met een reeks religieuze oorlogen te overspoelen.

    In juni 2016 leek het brexit-referendum Groot-Brittannië de kans te verschaffen om de door crisissen geteisterde EU in te ruilen voor een meer dynamische ‘anglosfeer’. De brexiteers beloofden om een einde te maken aan de immigratie van laaggeschoolden uit Oost-Europa, en dat telde meer dan al het andere. Als topprofessionals Londen zouden verlaten, zou dat als een aanvaardbaar verlies worden beschouwd. Vanaf het begin ging het bij de brexit in de kern om onverdraagzaamheid jegens ‘de ander’.

    ‘Het is nooit verstandig om historische vergelijkingen al te ver door te trekken’

    In tegenstelling tot de Hugenoten behoren degenen die zich nu opmaken om Londen te verlaten tot de welgestelde mondiale elite. Daardoor kan alleen al hun vertrek tot een onmiddellijke en snelle erosie leiden van de internationale status en invloed van het VK. De Franse protestanten moesten honderd jaar meedoen met bloedige godsdienstoorlogen om hun moederland net zo’n krachtige klap toe te brengen.

    Het is nooit verstandig om historische vergelijkingen al te ver door te trekken. Maar de Britten zouden er niettemin goed aan doen om de woorden van de hertog van Saint-Simon ter harte te nemen: ‘Door de intrekking van het Edict van Nantes, zonder enige aanleiding of noodzaak, nam de bevolking van het koninkrijk met een kwart af, werd de handel ten gronde gericht en verzwakte het land totaal.’ Door de brexit zullen minder mensen worden verdreven, maar de impact ervan zou weleens veel groter kunnen zijn.

    Edoardo Campanella is een Future of the World Fellow bij het Center for the Governance of Change van de IE Universiteit in Madrid.

    © Project Syndicate, 2019. Vertaling: Hans Moerbeek.
  3. forum rang 6 izdp 25 februari 2019 00:52
    En de soap wordt nog lachwekkender: May stelt de stemming uit tot uiiterlijk 12 maart.
    Hoe serieus is haar uiterlijk nog te nemen?
    Hoe serieus is het VK nog te nemen?

    Dan te bedenken dat onze balkende ezel met zijn flutpartijtje dezelfde weg wil bewandelen.

    Idioten hou je altijd zullen we maar zeggen.
  4. forum rang 6 Chiddix 25 februari 2019 10:04
    Deze week zou de stemming plaatsvinden in het Lagerhuis over plan B maar het plan is nog niet rond.
    Corbyn(Labour) roept, dan hebben we straks de keus tussen plan B of no deal. Tussen twee kwaden moet je een keuze maken en de minst kwade kiezen. Lijkt mij niet zo moeilijk.
    Je kunt niet blijven onderhandelen tot je een ons weegt.
  5. forum rang 6 Chiddix 25 februari 2019 11:30
    Las vanmorgen, dat May overweegt Brexit twee maanden uit te stellen wanneer plan B over een paar weken niet door het Lagerhuis komt. De EU is er als de kippen bij om te zeggen, laten we het uitstellen tot 2021. Dan hebben we genoeg tijd om te praten over de grens met Ierland/Noord-Ierland. Vreemd, als je nu met May en haar onderhandelaars over de grenskwestie praat.
    Of is de realiteit , dat dit niet op te lossen is , al praat je er nog 5 jaar over?
  6. forum rang 5 DurianCS 25 februari 2019 12:10
    quote:

    Chiddix schreef op 25 februari 2019 11:30:

    Las vanmorgen, dat May overweegt Brexit twee maanden uit te stellen wanneer plan B over een paar weken niet door het Lagerhuis komt. De EU is er als de kippen bij om te zeggen, laten we het uitstellen tot 2021. Dan hebben we genoeg tijd om te praten over de grens met Ierland/Noord-Ierland. Vreemd, als je nu met May en haar onderhandelaars over de grenskwestie praat.
    Of is de realiteit , dat dit niet op te lossen is , al praat je er nog 5 jaar over?
    Ja, de wens van geen grens wordt breed gedragen, maar de consequenties voor het VK zijn voor een groot deel van het MP onacceptabel.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 februari 2019 12:25
    ’Nederlander rijker geworden van de euro’

    Door ANP/Reuters
    Updated 22 min geleden
    23 min geleden in FINANCIEEL

    Berlijn - Nederlanders zijn rijker geworden dankzij de introductie van de euro. Sinds 1999 heeft elke burger circa 21.000 euro meer te besteden dan wanneer we nog met de gulden zouden betalen, heeft de Duitse denktank Centre for European Politics berekend.

    Naast Nederland heeft ook Duitsland geprofiteerd van de euro, aldus de denktank, die naar acht eurolanden keek. De twee landen profiteerden van aanhoudend ruim monetair beleid in het eurogebied, wat tot langdurige periodes van groeiende kredietverlening en hogere investeringen leidde.

    De prestaties van Europese landen werden afgezet tegen een vergelijkbare groep landen buiten de munteenheid. Duitsland werd bijvoorbeeld vergeleken met Japan en het Verenigd Koninkrijk. De prestaties van Nederland werden afgezet tegen die van Denemarken en Nieuw-Zeeland.

    Volgens de studie zijn Italianen en Fransen er in de meetperiode gemiddeld tienduizenden euro's op achteruitgegaan. Een doorsnee-Griek heeft een fractie meer te besteden dan in 1999. Griekenland was vanwege de financiële crisis eerder genoodzaakt om een noodpakket aan te vragen.
  8. forum rang 7 rene l 25 februari 2019 16:04
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 25 februari 2019 12:25:

    ’Nederlander rijker geworden van de euro’

    Berlijn - Nederlanders zijn rijker geworden dankzij de introductie van de euro. Sinds 1999 heeft elke burger circa 21.000 euro meer te besteden dan wanneer we nog met de gulden zouden betalen, heeft de Duitse denktank Centre for European Politics berekend.

    Ik snap eigenlijk helemaal niets van dit bericht.

    De Nederlander is rijker geworden door de Euro en sinds 1999 heeft elke burger ca. 21.000 Euro meer te besteden dan wanneer we de Gulden nog zouden hebben.

    Zelf heb ik altijd begrepen dat er ons tijdens de invoering van de Euro al 10% aan waardedaling door de strot geduwd is.

    En hoe moet ik dit bericht nu precies lezen, geldt dit bedrag per jaar of is het een totaalbedrag gerekend sinds de invoering?

    We hebben volgens het bericht dus meer geld te besteden, maar hoe staat het met de totale kosten van alle uitgaven.
    Volgens mij zijn deze ook flink gestegen of zie ik iets over het hoofd.

    Zelf heb ik in ieder geval het idee dat er ergens iets niet klopt.

    We worden gewoon heel subtiel met droge ogen bedonderd.
    Mark zal wel lachen en zien dat het goed is.

    Figuren die met dit soort misleidende berichten komen horen gewoon thuis in de bak.
  9. forum rang 6 Chiddix 25 februari 2019 18:45
    Rutte zegt, het VK loopt slaapwandelend naar de afgrond. Doe iets. Na het referendum VK zei hij, de UK is ingestort. Merkel maakt zich ook zorgen. In de praktijk is er nog niets aan de hand. Economische groei was redelijk goed in 2018 maar bij harde Brexit volgt een terugslag. Dit wil May voorkomen. Een meerderheid(Lagerhuis) was pas geleden bij een ingediende motie tegen een harde Brexit.
    Dat kan de reden zijn, dat May overweegt Brexit op te schuiven als het Lagerhuis plan B verwerpt. Onafgebroken riep ze, op 29 Maart verlaten we de EU en nu puntje bij paaltje komt, heeft ze het over uitstel(twee maanden).
  10. forum rang 6 haas 26 februari 2019 06:51
    Brexit: van een verenigd Koninkrijk is al lang geen sprake meer

    Brits premier Theresa May wil de stemming over haar terugtrekkingsakkoord met de Europese Unie opnieuw uitstellen. Daarmee houdt ze koppig vast aan haar gebrekkige strategie en wordt een harde brexit met de dag waarschijnlijker. Intussen zwaait Labour met onhaalbare voorstellen om haar eigen vel te redden
  11. forum rang 6 Chiddix 26 februari 2019 07:24
    Corbyn de Labourleider, heeft een besluit genomen. Hij is voor een nieuw referendum. Eerder was hij voor nieuwe verkiezingen. De man is onder druk gezet. Er liepen 8 parlementsleden weg uit zijn partij en dat had o.a te maken, dat Corbyn zich niet uitsprak voor een nieuw referendum.
    May staat ook onder druk. Is niet sinds kort. Als plan B niet door het Lagerhuis komt, moet ze Brexit uitstellen zeggen een paar ministers in haar coalitie. Voorlopig vertrouwt ze op het rondkomen van plan B en daarna op de stemming in het Lagerhuis.
    Morgen gaat het Lagerhuis stemmen over een amendement ingediend door Labour wanneer plan B wordt weggestemd op 12 Maart er geen harde Brexit mag volgen.
  12. forum rang 10 voda 26 februari 2019 16:08
    Carney rekent op monetaire steun bij no-deal Brexit

    (ABM FN-Dow Jones) De Bank of England verwacht de Britse economie te zullen ondersteunen mocht het Verenigde Koninkrijk de EU verlaten zonder akkoord. Dat zei de gouverneur van de Britse centrale bank dinsdag tegen een commissie van het Britse parlement.

    Bij het laatste rentebesluit van de Bank of England benadrukte de centrale bank nog dat er geen automatische respons mocht worden verwacht, in het gevreesde geval van een 'no deal Brexit'.

    Dinsdag haalde Carney zijn collega Gertjan Vlieghe aan, die eerder al zei dat dit niet betekent dat de kansen op een soepeler of strenger monetair beleid bij een no deal Brexit even groot worden ingeschat.

    Carney zei te verwachten dat de Bank of England alle mogelijke monetaire steun zal bieden, voorzover dat past binnen het mandaat van de centrale bank om te zorgen voor prijsstabiliteit.

    De bankier zei verder dat de kans op een 'no deal Brexit' is toegenomen en herhaalde dat dit een aanzienlijk lager groeipad tot gevolg zou hebben voor de Britse economie dan de meest recente ramingen van de Bank of England. De huidige voorspellingen gaan nog uit van een geleidelijke transitie op basis van een akkoord met de EU. Hoe groot die negatieve impact van een no deal Brexit zal zijn, valt volgens de centrale bankier echter niet te zeggen.

    De extra liquiditeitsfaciliteiten die de centrale bank biedt zijn een voorzorgsmaatregel en zijn niet ingegeven door signalen van liquiditeitsstress op de markt, zei Carney verder.

    Het Britse pond steeg maandag tijdens de uitspraken die Carney deed in het Lagerhuis. De koers was rond lunchtijd 0,6 procent hoger ten opzichte van de Amerikaanse dollar op 1,3198. Een euro was 0,8610 pond waard, een daling van 0,5 procent.

    Het pond zat eerder al de lift omdat de Britse premier Theresa May lijkt aan te sturen op een uitstel van de stemming volgende maand, mocht een no-deal Brexit dreigen, terwijl Labour heeft aangegeven een nieuw referendum over Brexit te kunnen steunen, als er geen acceptabel akkoord met de EU komt.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  13. forum rang 10 voda 26 februari 2019 16:08
    Britse premier wil parlementsstemming over uitstel Brexit

    (ABM FN-Dow Jones) De Britse premier Theresa may wil een stemming in het Britse parlement over een uitste van de Brexit mocht haar Brexit-voorstel het daar niet halen. Dit heeft de Britse bewindsvrouw dinsdag laten weten.

    Met dit voorstel poogt May een harde Brexit te voorkomen. Volgens de lopende officiële afspraken moet het Verenigd Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart van dit jaar verlaten.

    Tot dusverre heeft de premier echter nog geen enkele vooruitgang geboekt met steunwerving voor haar Brexit-voorstel. Een deal is nodig om een zogeheten no-deal Brexit te voorkomen. In dat geval wordt een wanordelijk verloop van het vertrek van de Britten uit de EU voorzien.

    May kreeg dinsdag nieuwe tegenwind van drie van haar minister die met opstappen dreigden als de kans op een Brexit zonder deal bleef bestaan.

    De stemming over een nieuw voorstel van May staat voor 12 maart op de agenda. Als dat voorstel geen steun krijgt, volgt op 13 maart een stemming, of het parlement dan een Brexit zonder akkoord accepteert. Als het antwoord daarop nee is, volgt een stemming over uitstel van de Brexit-datum.

    Het lijkt er op dat binnen het parlement animo is voor uitstel. Mocht May inderdaad moeten overgaan tot een uitstel van vertrek dan moet zij daartoe officieel een verzoek bij de overige 27 EU-lidstaten indienen. Voorafgaand is al duidelijk geworden dat deze niet afwijzend staan tegenover een uitstel.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.111 Posts
Pagina: «« 1 ... 57 58 59 60 61 ... 106 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 872,80 -1,27%
EUR/USD 1,0614 -0,11%
FTSE 100 7.854,82 -1,39%
Germany40^ 17.758,70 -1,49%
Gold spot 2.369,20 -0,59%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

VIVORY...
+3,75%
Avantium
+2,67%
B&S Gr...
+2,06%
AZERION
+1,28%
AMG Cr...
+0,74%

Dalers

Arcelo...
-6,15%
SBM Of...
-5,65%
Aperam
-5,64%
ADYEN NV
-2,80%
Accsys
-2,75%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links