Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,881 25 apr 2024 17:35
  • -0,024 (-2,60%) Dagrange 0,875 - 0,910
  • 4.203.859 Gem. (3M) 6,9M

Sectornieuws - biotech

6.429 Posts
Pagina: «« 1 ... 212 213 214 215 216 ... 322 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 11 februari 2019 17:08
    Zou Sijmen de Vries ook moeten doen!

    Interview: Galapagos-ceo Onno van de Stolpe
    Categorie: Achtergronden, Interview
    Door Nico Inberg op 11 feb 2019 om 14:59

    Interview: Galapagos-ceo Onno van de Stolpe

    Het gaat goed met Galapagos. Naast reumamedicijn filgotinib zitten nog andere veelbelovende medicijnen in de pijplijn. CEO Onno van de Stolpe blijft hameren op de zelfstandigheid van het biotechbedrijf. Dat is volgens hem op de lange termijn ook voor de aandeelhouders lucratief.

    (meer mag niet)

    www.iex.nl/Premium/Adviezen/291767/In...
  2. forum rang 6 De amateur 11 februari 2019 17:39
    quote:

    voda schreef op 11 februari 2019 17:08:

    Zou Sijmen de Vries ook moeten doen!

    Interview: Galapagos-ceo Onno van de Stolpe
    Categorie: Achtergronden, Interview
    Door Nico Inberg op 11 feb 2019 om 14:59

    Interview: Galapagos-ceo Onno van de Stolpe

    Het gaat goed met Galapagos. Naast reumamedicijn filgotinib zitten nog andere veelbelovende medicijnen in de pijplijn. CEO Onno van de Stolpe blijft hameren op de zelfstandigheid van het biotechbedrijf. Dat is volgens hem op de lange termijn ook voor de aandeelhouders lucratief.

    (meer mag niet)

    www.iex.nl/Premium/Adviezen/291767/In...
    Heeft die allang gedaan Voda! Stond groot artikel in het krantje en op premium. (Die volgens mij zelfs gratis voor iedereen in te zien was)
  3. forum rang 10 voda 12 februari 2019 20:14
    Sanquin heeft dringend partner nodig voor farmabedrijf

    Bloedleverancier Sanquin ziet de vooruitzichten dit jaar voor zijn geneesmiddelenproducent SPP verslechteren. De reden is dat een van de afnemers minder bestellingen plaatst. SPP heeft op korte termijn één of meerdere strategische partners nodig om weer te kunnen groeien en de concurrentie de baas te blijven.

    Dit blijkt uit een brief van Sanquin-topman Dirk Jan van den Berg aan minister Bruno Bruins van Volksgezondheid.

    Sanquin Plasma Products (SPP) is al langere tijd een zorgenkindje voor Sanquin dat in Nederland als enige organisatie is belast met bloedinzameling voor ziekenhuizen. Het commerciële SPP, waar 700 man werken, moest in 2017 enkele weken de productie stilleggen vanwege technische problemen. Door die verstoring kon Sanquin niet alle op plasma gebaseerde geneesmiddelen volgens afspraak leveren, zo schrijft de directie in zijn laatst gedeponeerde jaarverslag.

    Interne stukken
    De brief waarin Van den Berg een ongunstig verloop van de afzet signaleert, komt niet helemaal als een verrassing. Op basis van interne stukken meldde het FD vorig jaar al dat SPP de komende jaren zware verliezen voorziet.
    Volgens Sanquin kan het bedrijf niet meer op eigen kracht verder en is een partnerschap (of overname) nodig om schaalgrootte en kostenvoordelen te behalen. Die zoektocht is afgelopen jaar begonnen en krijgt nu meer concrete vorm, blijkt uit de brief aan de minister. Ondertussen worden de vooruitzichten voor SPP negatief beïnvloed door verminderde bestellingen van een van de opdrachtgevers, zo stelt Van den Berg. Om welke partij het gaat, is niet duidelijk.

    Voornaamste afnemer
    De belangrijkste klant van SPP tot nu toe is het Amerikaans-Ierse farmaconcern Shire, goed voor ruim de helft van de omzet. Deze afnemer van het geneesmiddel Cinryze heeft zich al minder afhankelijk gemaakt van de Nederlanders door ook een andere productielocatie in te schakelen. Cinryze, een geneesmiddel om een zeldzame aandoening te bestrijden, is de financiële kurk waar SPP op drijft.
    Sanquin wil nu duidelijk vaart maken met het aantrekken van een partner voor SPP. Topman Van den Berg kiest daarbij voor een draaiboek waarbij tegelijkertijd met meerdere potentiële partners wordt gesproken. De uitkomst kan dan ook zijn dat SPP met meer dan één partij in zee gaat. 'We staan open voor een strategisch partnerschap, in welke vorm dan ook', zo licht een woordvoerder van Sanquin desgevraagd toe. Verkoop van de geneesmiddelenproducent zou ook een optie kunnen zijn, bevestigt hij.

    Dataroom
    Het bedrijf gaat eind februari een dataroom inrichten waar geïnteresseerde partijen zich nader kunnen oriënteren. Daarna wordt met serieuze belangstellenden verder gepraat. Dit moet voor de zomer tot een conclusie leiden over de toekomstige status van SPP.

    Hans Maarsen

    fd.nl/economie-politiek/1289142/sanqu...
  4. forum rang 10 voda 12 februari 2019 20:20
    Nieuw succes voor kankermedicijn Merck & Co

    Het nieuwe kankermedicijn Keytruda blijkt ook goede resultaten te boeken bij de behandeling van nierkanker. In een combinatietherapie met het middel Inlyta halveert Keytruda het aantal sterfgevallen, zo blijkt uit een nieuwe studie waarvan het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co maandag de resultaten heeft gepubliceerd. Inlyta is een medicijn van Pfizer.

    Best verkochte medicijnen ter wereld
    Het onderzoeksresultaat is een nieuw succes voor Keytruda, een medicijn dat oorspronkelijk is ontwikkeld in Oss bij het Nederlandse farmabedrijf Organon. Het middel is in korte tijd uitgegroeid tot een van de best verkochte medicijn ter wereld. Het wordt al veel gebruikt voor de behandeling van onder meer huidkanker, longkanker en hoofd- en nekkanker.

    Lees ook
    Hoe een Nederlands middel tegen kanker de wereld verovert

    De combinatietherapie van Keytruda en Inlyta laat duidelijk betere resultaten zien dan de huidige standaardbehandelmethode voor uitgezaaide niercelkanker. Ook reageert een groter percentage patiënten op de behandeling. Niercelkanker is de meest voorkomende vorm van nierkanker.

    Koers Merck & Co met 35,8% gestegen
    De verkoopomzet van Keytruda liep vorig jaar al op tot $7,2 mrd en overstijgt dit jaar naar verwachting de $10 mrd. Dankzij het succes van het medicijn steeg de koers van Merck vorig jaar met 35,8%, waardoor het farmaconcern het best presterende aandeel was van de Dow Jones-index. Merck & Co wordt in Europa meestal MSD genoemd. Het bedrijf heeft twee grote productievestigingen in Nederland, in Haarlem en Oss.

    Keytruda is een vorm van immuuntherapie, een relatief nieuwe behandelvorm die het menselijk lichaam in staat stelt zelf kankercellen te vernietigen. Het Amerikaanse farmaconcern Bristol-Myers Squibb is ook groot in immuuntherapie met de middelen Opdivo en Yervoy. Opdivo wordt in medische kringen meestal met zijn stofnaam nivolumab aangeduid. De stofnaam van Keytruda is pembrolizumab. Ook Roche en AstraZeneca hebben immuuntherapieën geïntroduceerd.

    Hersenkanker
    De resultaten bij de behandeling van nierkanker waren deze week niet het enige succes voor Keytruda. In een kleiner onderzoek bleek de immuuntherapie ook opvallende resultaten te boeken bij de bestrijding van hersenkanker, zo meldt het persbureau Bloomberg.

    Patiënten die met het medicijn waren behandeld, voorafgaand aan een operatie, leefden gemiddeld 417 dagen langer. Dat is bijna twee keer zo lang dan tot nu toe het geval is. Het onderzoek onder 35 patiënten is uitgevoerd door de Universiteit van Californië. Het onderzoek zal waarschijnlijk aanleiding geven voor het doen van grotere patiëntenstudies.

    Thieu Vaessen

    fd.nl/ondernemen/1289030/nieuw-succes...
  5. forum rang 10 voda 12 februari 2019 21:09
    Tijd rekken in afwachting van levensreddende therapie

    De wereld van Ingrid van der Meer (66) stortte in toen ze te horen kreeg dat ze de ongeneeslijke ziekte ALS heeft. Dochter Yaël en haar vriendinnen organiseren een benefiet-concert om ziekteremmende behandelingen te kunnen betalen.

    Nieske van der Voort 12-02-19, 17:03

    Ze was oersterk, behulpzaam, superonafhankelijk en kletste je de oren van het hoofd. Nu kan Ingrid van der Meer nauwelijks meer praten, laat staan werken. Ook haar geliefde sport karate heeft ze moeten opgeven. ,,Vreselijk'', valt nog net te verstaan als ze hierover praat en met veel inspanning letters probeert te vormen. Haar oudere zus Thea begrijpt haar gelukkig nog wel en treedt op als vertaler. ,,Ze is eigenlijk net zo'n babbelaar als ik. Het is een hel voor haar dat ze zich niet meer kan uiten.‘’

    Het begon toen Ingrid op een dag eind 2017 een ballon wilde opblazen voor een jarige collega en dit ineens niet lukte. Een jaar later zijn de mondspieren van de 66-jarige planner op een kinderopvang dusdanig verzwakt door de slopende neurologische spierziekte dat niemand haar meer begrijpt. Haar drie kinderen en zus moeten lijdzaam toezien hoe ook de spierkracht in de rest van haar lijf steeds minder wordt.

    ,,Ze is altijd wel een beetje onhandig geweest, hoor'', grapt Thea. Als ze de deur opent van Ingrids flat in Rijswijk heeft ze een gebroken glas in haar hand, omgestoten door Ingrid tijdens het drinken. ,,Maar nu gebeurt het wel heel vaak.'' Terwijl Ingrid zich bezighoudt met het opruimen van de glasscherven, begint haar zus het verhaal. Als iets niet helemaal klopt, volgt er een duidelijk 'nee' van Ingrids kant. De pit en het verstand is duidelijk nog aanwezig, verborgen achter de schaamte over haar spraak.

    Na de diagnose konden ze weinig voor ons betekenen

    Thea
    ,,Het duurde al een half jaar voordat de dokters begrepen dat het om ALS ging, maar ook na de diagnose konden ze weinig voor ons betekenen.'' Thea, die vanaf de eerste klachten Ingrids steun en toeverlaat is, doelt op het feit dat er nog geen genezende behandelingen zijn voor de 1500 ALS-patiënten in Nederland. ,,De farmaceutische industrie doet niet echt onderzoek, want ze kan er natuurlijk maar weinig mee verdienen, met zo weinig patiënten. En de onderzoeken die het ALS-centrum uitvoert, zijn nog niet afgerond. Dat duurt nog wel een paar jaar. Maar zo lang hebben wij niet. ‘’

    Het enige wat Ingrid aangereikt kreeg was Riluzol, een medicijn dat het leven van de patiënt met drie maanden verlengt. ,,Verder moesten we het zelf uitzoeken.'' Via een speurtocht op het internet stuitte Thea op andere ALS-patiënten, die goede ervaringen hadden met een penicilline-infuus gecombineerd met hydrocortisone. ,,Zij konden na die kuur weer bijna normaal praten'', klinkt het hoopvol. Het betreft een kuur waarbij Ingrid gedurende een jaar vier keer 21 dagen lang aan een infuus zou moeten liggen.

    Israël
    Portret van Ingrid van der Meer die ALS heeft, samen met haar dochter Yäel en de kleinkinderen Jullien en Lucien.
    Portret van Ingrid van der Meer die ALS heeft, samen met haar dochter Yäel en de kleinkinderen Jullien en Lucien. © Henriette Guest
    Daarmee hoopt de familie zoveel tijd te winnen, dat Ingrid nog in leven is als een onderzoek naar stamceltherapie in Israël afgerond is. ,,Ze boeken goede successen, maar ze hebben nog geen officiële resultaten. Tot die tijd kunnen we alleen in China terecht waar malloten stamceltherapie aanbieden tegen waanzinnig hoge bedragen. We willen het liever uitzitten tot ze naar Israël kan.‘’

    Aan zo'n intensieve penicillinebehandeling hangt wel een fors prijskaartje van zo'n 25.000 euro, dat niet vergoed wordt, omdat het nog niet door de EU erkend is. Om dit te kunnen bekostigen zijn familie en naasten de stichting Pal Achter Ingrid gestart in de hoop dat mensen meeleven en een duit in het zakje doen. ,,We zijn heel blij met de 10.000 euro die we hebben gekregen, maar het is niet genoeg.'' Daarom staat 26 februari een benefietconcert gepland in het Paard in Den Haag. Niet de minste namen doen mee, zoals De Kraaien, Pat Smith, Tim Akkerman, Jewelste en Mooie Meneren.

    Ingrid, die altijd alles alleen doet en nooit hulp aanvaardt, zegt het maar moeilijk te vinden. ,,Ik moest altijd sterk zijn, niet huilen.'' Het feit dat Ingrid nu ten prooi valt aan huilbuien omdat er onverwerkte trauma's uit haar jeugd naar boven komen, is voor haar dus ongekend. Het erge is dat praten met een psycholoog bijna niet gaat. En voor het slaan op een kussen is ze te zwak. Thea: ,,Ze heeft zichzelf altijd opgeofferd en anderen altijd veel geholpen, altijd bloed gedoneerd. Ze had dit veel liever zelf voor een ander gedaan. Dan was ze op haar plek geweest.‘’

    Kaartjes kosten 20 euro en zijn verkrijgbaar via paard.nl/en/ event/benefiet-als-2

    www.ad.nl/den-haag/tijd-rekken-in-afw...
  6. forum rang 10 voda 19 februari 2019 15:50
    Curetis-dochter sluit samenwerking QIAGEN

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Curetis AG
    1,40 -0,02 -1,41 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Curetis-dochter Ares Genetics is een strategische licentiesamenwerking aangegaan met QIAGEN voor ARESdb and AREStool op het gebied van antimicrobiële resistentie (AMR). Dit maakte het biotechbedrijf dinsdag voorbeurs bekend, zonder financiële details te noemen.

    Onder de samenwerking krijgt QIAGEN de exclusieve licentierechten om algemene bio-informaticadiensten voor AMR-onderzoek te ontwikkelen en te vermarkten.

    Ares Genetics verkrijgt dan weer de rechten om ARESdb en AREStools te gebruiken voor AMR-onderzoek, aangepaste bio-informaticadiensten en de ontwikkeling van specifieke AMR-proeven en applicaties voor Curetis en derden.

    Het aandeel Curetis sloot maandag 0,4 procent lager op 1,42 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 19 februari 2019 16:24
    Nieuwe topman voor MDxHealth

    Gepubliceerd op 19 feb 2019 om 07:15 | Views: 1.788

    MDxHealth 16:04
    1,58 +0,11 (+7,48%)

    HERSTAL (AFN) - Het aan de Brusselse beurs genoteerde biotechnologiebedrijf MDxHealth krijgt een nieuwe topman. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Michael K. McGarrity neemt het roer over van Jan Groen.

    McGarrity werkte eerder als topman bij Sterilis Medical en Nanosphere. Daarvoor was hij actief bij Stryker Corporation.
  8. forum rang 10 voda 20 februari 2019 11:29
    'Galapagos voert omzet op'

    Gepubliceerd op 20 feb 2019 om 10:09 | Views: 2.576

    Galapagos 11:08
    90,56 -0,34 (-0,37%)

    AMSTERDAM (AFN) - Biotechnoloog Galapagos heeft in het afgelopen jaar aanzienlijk meer omzet behaald vergeleken met een jaar eerder. De onderneming heeft ook het nettoverlies teruggedrongen. Deze voorspelling doen kenners gepeild door persbureau Bloomberg. Het in Amsterdam genoteerde bedrijf komt donderdag met zijn handelsbericht naar buiten.

    Volgens een consensus van analistenschattingen komt de omzet van Galapagos over heel 2018 uit op ruim 265 miljoen euro, fors meer dan in 2017. Toen stonden de opbrengsten nog op 156 miljoen euro. Het operationele verlies daalde tot 72 miljoen euro, tegen bijna 90 miljoen euro een jaar eerder, schatten de analisten. Onder de streep resteert er nog steeds een negatief bedrag van 69 miljoen euro, alhoewel kleiner dan in 2017. Toen hield het biotechbedrijf min 116 miljoen euro over.

    De ontwikkelingen rondom het belangrijkste middel filgotinib, dat onder meer voor de behandeling van psoriatische artritis en de ziekte van Bechterew dient, stonden vorig jaar centraal. Zo sloot Galapagos samen met partner Gilead Sciences in september de eerste fase 3-studie succesvol af, waar alle doelen werden gehaald. In de loop van dit jaar moeten meer onderzoeksresultaten naar buiten komen, onder meer over de veiligheid van het middel.

    Aantrekkelijke overnameprooi

    Volgens zakenbank Cantor Fitzgerald kunnen goede resultaten de goedkeuring van filgotinib door de Amerikaanse toezichthouder FDA versnellen. Galapagos kan dan eerder dan verwacht filgotinib in de Verenigde Staten aan de man brengen.

    Galapagos wist ook voortgang te boeken met andere middelen. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van kandidaatmedicijnen voor de behandeling van idiopathische longfibrose (IPF) laat veelbelovende resultaten zien. Zo zit GLPG1690 al in de testen van fase-3. GLPG1205 is in fase-2, terwijl GLPG3499 nog in preklinische ontwikkeling is. Een ander middel tegen artrose kreeg een vergunning in de VS via een versneld proces. Het enige negatieve geluid was de herstructurering van de samenwerkingsovereenkomst in het onderzoek naar taaislijmziekte met farmaceut AbbVie.

    Overigens is Galapagos, volgens kenners van onder meer Credit Suisse, nog altijd een aantrekkelijke overnameprooi dankzij zijn gevarieerde pijplijn en de recente successen met de ontwikkeling van medicijnen. De analisten bij Jefferies wijzen op een overnamegolf in de biotechsector; de grote overname van de Celgene door Bristol-Myers Squibb van begin dit jaar is een teken aan de wand. Onno van de Stolpe, de topman van Galapagos, vindt dat het bedrijf onafhankelijk moet blijven.
  9. forum rang 10 voda 20 februari 2019 11:38
    AbbVie zet stap met reuma-middel

    Gepubliceerd op 20 feb 2019 om 06:36 | Views: 1.920

    Galapagos 11:21
    90,74 -0,16 (-0,18%)

    NEW YORK (AFN) - AbbVie zet een nieuwe stap met zijn behandeling voor volwassen patiënten met matige tot ernstige reumatoïde artritis. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft het middel upadacitinib de 'priority review'-status gegeven.

    De FDA zal, nu upadacitinib is geaccepteerd in een versnelde goedkeuringsprocedure, in het derde kwartaal van het jaar een beslissing bekendmaken.

    Upadacitinib wordt op dit moment al beoordeeld door de Europese toezichthouder, en is een concurrent van het middel filgotinib van het op de Amsterdamse beurs genoteerde biotechbedrijf Galapagos.
  10. forum rang 10 voda 20 februari 2019 20:11
    Biotech-fondsen fors goedkoper

    Gepubliceerd op 20 feb 2019 om 19:21 | Views: 1.603

    AMSTERDAM (AFN) - Vier in Amsterdam genoteerde biotechbedrijven hebben vorig jaar fors aan waarde ingeleverd. Vooral in de tweede helft van het jaar kregen Pharming, Galapagos, Probiodrug en Kiadis Pharma klappen. Toen verloren ze gemiddeld ruim een kwart aan beurswaarde, blijkt uit de Biotech Barometer van beurshuis Euronext.

    Daarmee deden de vier Nederlandse biotechbedrijven het ongeveer even slecht als de in Frankrijk genoteerde branchegenoten. Die verdeelden hun neergang echter geleidelijker over het jaar. Belgische biotechfondsen kregen er juist bijna een vijfde aan waarde bij, maar werden daarbij geholpen door een opmerkelijke stijging in de eerste jaarhelft.

    De vier in Amsterdam genoteerde biotechbedrijven zijn goed voor 36 procent van de totale beurswaarde van 14 miljard euro die de 50 beursfondsen in de Biotech Barometer vertegenwoordigen. De acht Belgische ondernemingen zijn goed voor 31 procent en de 38 Franse beursfondsen zijn goed voor de resterende 33 procent van de beurswaarde.

    Van alle uitstaande aandelen in die vijftig bedrijven is bijna twee derde in handen van twintig grote institutionele beleggers. Europese partijen hielden daarbij hun belang aan, terwijl Amerikaanse institutionele beleggers in de tweede helft van vorig jaar deels uitstapten.
  11. forum rang 4 s.lin 21 februari 2019 08:30
    BioSpace's Global Biopharma Roundup: February 21
    Published: Feb 21, 2019
    Lots of interesting biotech news from Asia, Europe and elsewhere was reported this week. In China, researchers are attempting to repurpose an anti-parasitic medication as a potential treatment for cancer.

    Scientists from A*STAR’s Institute of Molecular and Cell Biology (IMCB) in Singapore recently discovered that the use of niclosamide, which is on the World Health Organization’s list of essential medicines, can effectively kill p53-defective cancer cells. In Japan, a clinical research program was approved to use induced pluripotent stem (iPS) cells to treat spinal cord injuries. The trial will attempt to take the induced pluripotent stem cells and grow them into nerve cells and then implant those into the patients in hopes of inducing a response. Elsewhere around the globe:

    AKL Research and Development -- AKL Research and Development picked up a significant grant from Innovate UK, the leading government innovation agency for its investigational medicine for osteoarthritis. The Stevenage, England-based company’s investigational medicine is in a Phase I trial, but has been called “game-changing” due to its potential. The grant money will be used to support Phase II development of APPA, a combination of two synthetic secondary metabolites of plant origin. AKL said the natural versions of these plants have been used for centuries in traditional non-prescription medicines. APPA has demonstrated pain relief, improved functionality and slowed cartilage destruction in animal models of the condition and it is hoped it will show similar results in human trials, the company said. David Miles, chief executive officer of AKLRD, said receiving the grant is exciting. He said APPA not only tackles pain, “but will also put the brakes on the inflammatory cascade that we know is responsible for the devastating consequences of OA.”
    Biotech Campus Delft -- In the Netherlands, Biotech Campus Delft, together with its main stakeholder Royal DSM, and YES!Delft have partnered up to support biotechnology startups through a special Biotech Validation Lab. The validation program is open to European startups with innovative technologies and disruptive solutions in (industrial) biotechnology. The 10 best teams will be selected and invited to join the Validation Lab. Each team will be matched with relevant mentor(s) from biotech-related business and/or technical experts, all leading professionals in their field. The Biotech Validation Lab takes place from May until July in Delft, the Netherlands. The startups will present their pitches after the 10-week learning journey in the Validation Lan on the final day on July 31.

    France Biotech -- France Biotech, the main professional association representing French health entrepreneurs, will gather the entire innovation ecosystem by launching the HealthTech Investor Day (HTID). This international event will be held on June 25 in Paris. Through the investor day, France Biotech said it aims to strengthen the biotech ecosystem in Europe by turning the capital city of France into the “European stronghold for funding innovative health technologies.” France Biotech has chosen to organize the event in Paris in an effort to support French and European companies through their second round of financing, which can be difficult to achieve. The HTID is intended for companies from the HealthTech sector, whose market capitalization is at least €20 million or whose drug candidates are currently undergoing a Phase II study.

    VistaGen Therapeutics – Japan’s patent office awarded South San Francisco-based VistaGen Therapeutics a patent related to methods of treating depression with AV-101, VistaGen’s oral NMDA receptor glycine site antagonist in Phase II development for the treatment of major depressive disorder. The new AV-101 Japanese patent will not expire until at least 2034. This patent also relates to methods of treating hyperalgesia, which is extreme sensitivity to pain, the company said.

    Owlstone Medical – U.K.-based Owlstone Medical and Shanghai-based Renji Hospital have partnered to pioneer a breath biopsy lung cancer trial in China. Owlstone is developing a breathalyzer for applications in early disease detection and precision medicine. In conjunction, a Breath Biopsy laboratory will be established to support the study. Renji Hospital will provide operational support for the study, and Owlstone Medical will provide its Breath Biopsy technology, including breath collection stations, analytical instrumentation, and the procedures and training necessary to support the lab’s operation. Billy Boyle, co-founder and CEO of Owlstone, said expansion into China has been part of the company’s strategic plans. The establishment of an in-country Breath Biopsy lab has the potential to “substantially accelerate clinical trials,” Boyle said.

    “… the studies undertaken in this newly established Breath Biopsy lab will prove to be a significant driver of our goal to save 100,000 lives, and we are excited to begin,” Boyle said in a statement.

    Affibody AB – Sweden-based Affibody AB completed enrollment in its Phase II proof-of-concept study of ABY-035 for moderate-to-severe psoriasis. The Phase II trial will evaluate the efficacy, safety and tolerability of ABY-035, novel IL-17A targeting agent. In a Phase I/II study, ABY-035 demonstrated favorable safety and tolerability across multiple doses and dosing regiments with strong signs of rapid and sustained efficacy (reduction of psoriasis symptoms) in patients.

    Cell Mogrify Ltd. – Cell Mogrify Ltd., a U.K. company closed out a $3.7 million funding round. The company will use the funding to market novel IP and cell types generated using its proprietary direct cellular conversion platform, which will power the development and manufacture of lifesaving cell therapies across all therapeutic areas. In addition to the funding, the company also named Darrin M. Disley as its new CEO. Disley was CEO of Horizon Discovery Group plc for 11 years.

    www.biospace.com/article/biospace-glo...
  12. forum rang 8 lucas D 21 februari 2019 11:45
    J&J gedagvaard om talkpoederzaak
    NEW BRUNSWICK (AFN) - Medisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) heeft in de Verenigde Staten dagvaardingen ontvangen in verband met een grote talkpoederaffaire. In babypoeder van het concern zouden asbestdeeltjes zitten die kanker veroorzaken. Onder andere het Amerikaanse ministerie van Justitie en beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) eisen nu inzage in documenten rond deze zaak.
    J&J ligt al langere tijd onder vuur wegens de talkpoeder. Deze zomer werd het bedrijf veroordeeld tot het betalen van miljarden dollars aan 22 vrouwen die zeggen dat ze daardoor kanker hebben gekregen. In totaal lopen er zo'n 9000 rechtszaken om de talkpoeder tegen J&J. Het bedrijf zelf ontkent alle aantijgingen en verwacht dat eerdere vonnissen in hoger beroep worden herroepen.
    De dagvaardingen, die J&J zelf in zijn jaarverslag meldt, houden verband met collectieve claims van beleggers en medewerkers die aan een pensioenprogramma deelnemen. Zij vinden dat ze gedupeerd zijn, doordat het bedrijf niet tijdig openheid van zaken gaf over de beschuldigingen. Zij konden daardoor geen goede inschatting maken van de schade die het bedrijf, en daarmee hun aandelenpakket, zou oplopen.

    (ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
  13. forum rang 10 voda 21 februari 2019 13:03
    Aanval op het bestverkochte medicijn ter wereld

    Voor biotechbedrijf Galapagos nadert het uur van de waarheid. Na twintig jaar onderzoek is de Leidse onderneming dicht bij de introductie van zijn medicijn tegen reuma. De volgende fase is de verkoop en de concurrentiestrijd met andere reumamedicijnen.

    Illustratie: Trik

    De bestverkochte medicijnen ter wereld zijn middelen tegen reuma. Van die enorme taart wil ieder farmabedrijf dolgraag een stukje. Zo ook Galapagos. Het bedrijf uit Leiden hoopt zijn reumamedicijn volgend jaar te mogen introduceren en opent dan de aanval op de grootste farmamarkt ter wereld. Gaat dat een succes worden?

    In het kort

    Galapagos hoopt volgend jaar zijn nieuwe reumamedicijn, een JAK-inhibitor, te introduceren.

    JAK-inhibitors zijn al op de markt. Galapagos komt er laat mee, met het risico dat de koek al verdeeld is.

    Omdat dit medicijn mogelijk minder bijwerkingen geeft, blijven het bedrijf en beleggers optimistisch dat Galapagos een deel van deze markt kan veroveren.

    Op de nieuwjaarsborrel van Galapagos vorige maand was het vertrouwen in ieder geval groot. De beleggers die hier ieder jaar komen, vormen een soort fanclub van het bedrijf. Ze zijn ervan overtuigd dat het Galapagos-medicijn een doorslaand succes gaat worden. Dat vertrouwen is gevoed door de beurskoers van het biotechbedrijf, die in de afgelopen jaren sterk is gestegen.

    'Denk groot'

    Topman Onno van de Stolpe deed in Museum Boerhaave ook weinig moeite om het optimisme te temperen. 'Denk groot', is het devies van de ceo. Het Leidse reumamedicijn zal volgens Van de Stolpe waarschijnlijk 'superieur' blijken aan de middelen van de concurrentie. De topman hield zijn beleggers annex fans voor dat Galapagos in staat is Philips te overvleugelen. Dat is inderdaad groot denken. De huidige beurswaarde van Philips is ruim €30 mrd. Galapagos zit op bijna €5 mrd.

    Galapagos begon bijna twintig jaar geleden klein. Als start-up begon het jonge biotechbedrijf aan een zoektocht naar nieuwe veelbelovende kandidaatsmedicijnen én naar steeds weer nieuw geld om het langdurige ontwikkelingstraject van die medicijnen te financieren. Het was jarenlang sappelen.

    Spectaculaire resultaten uit Moldavië

    De doorbraak kwam in 2011. In dat jaar druppelden de resultaten binnen van een onderzoek onder 36 reumapatiënten. Die hadden het experimentele Galapagos-medicijn filgotinib gekregen. De uitkomsten waren 'spectaculair', in de woorden van Van de Stolpe.

    Dat het onderzoek in Moldavië was verricht, om redenen van geldnood, was geen aanbeveling. Maar de uitkomsten waren zó overtuigend dat ze de aandacht trokken van AbbVie. Galapagos sloot vervolgens een samenwerkingsverband met het Amerikaanse concern, dat het kostbare vervolgonderzoek naar filgotinib ging financieren.

    Vriendschap met AbbVie liep stuk

    AbbVie en Galapagos trokken enkele jaren samen op, maar de vriendschap is al geruime tijd voltooid verleden tijd. Sterker nog: de twee bedrijven staan nu lijnrecht tegenover elkaar. Om enige kans te maken in de aanstaande concurrentieslag heeft Galapagos de hulp ingeroepen van het grote Amerikaanse farmaconcern Gilead. Zonder die steun waren de Leidenaren bij voorbaat kansloos geweest in het strijdgewoel van de farmareuzen. De beurswaarde van Gilead bedraagt ongeveer €75 mrd. AbbVie is goed voor €107 mrd.

    AbbVie is al jaren groot en sterk dankzij het geneesmiddel Humira, het bestverkochte medicijn ter wereld. Met vergelijkbare middelen - eveneens uit de klasse van zogenoemde TNF-alfaremmers - hebben ook andere grote farmaconcerns een sterke marktpositie veroverd. Het commerciële succes danken deze bedrijven voor een belangrijk deel aan het feit dat hun medicijnen het leven van patiënten met allerlei ontstekingsziektes enorm hebben verbeterd.

    Pillen in plaats van injecties

    Maar de TNF-alfaremmers hebben het rijk niet meer alleen. Een nieuwe klasse medicijnen doet momenteel zijn intrede, de zogenoemde JAK-inhibitors, die een ander werkingsmechanisme hebben. Het Galapagos-medicijn filgotinib is een van deze JAK-inhibitors.

    Een voordeel van de nieuwe medicijnen is dat ze bestaan uit pillen, terwijl TNF-alfa-remmers met injecties worden toegediend. Dat kan een belangrijk verschil maken, zo hield Van de Stolpe zijn beleggers vorige maand nog eens voor. 'Patiënten met chronische aandoeningen willen geen injecties. Die zijn vervelend. Een pil is prima.'

    Galapagos is een laatkomer

    Ten opzichte van de andere bedrijven die een JAK-inhibitor ontwikkelen, heeft Galapagos één groot nadeel: het bedrijf loopt achter op de concurrentie. Twee farmabedrijven hebben al een JAK-inhibitor op de markt. Nummer drie is AbbVie, dat zijn variant waarschijnlijk dit jaar kan gaan introduceren. Galapagos kan op zijn vroegst volgend jaar pas gaan verkopen. Het risico bestaat dat de koek dan al is verdeeld.

    Vruchtbaarheid

    Besmuikt gelach: het is lastig patiënten te vinden die willen meewerken aan een onderzoek naar verminderde spermaproductie

    Bovendien moet Galapagos in de Verenigde Staten rekening houden met extra vertraging. De toezichthouder daar heeft aanvullend onderzoek geëist naar mogelijk nadelige effecten van filgotinib op de mannelijke spermaproductie. Het risico lijkt klein en de Europese toezichthouders tillen er niet zwaar aan, maar de Amerikanen willen meer zekerheid. De vertraging kan makkelijk oplopen, omdat het lastig is patiënten te vinden die willen meewerken. Het is een constatering die vaak aanleiding is voor besmuikt gelach, ook op de nieuwjaarsborrel in Leiden.

    De schildpad en de haas

    De dreiging van extra vertraging kon de pret op de nieuwjaarsborrel evenwel niet drukken. Van de Stolpe en zijn medewerkers zijn ervan overtuigd dat filgotinib minder serieuze bijwerkingen geeft dan de andere JAK-inhibitors. Een groot onderzoek liet vorig jaar zien dat het Galapagos-medicijn in dat opzicht (bijvoorbeeld voor het risico op trombose) beter scoort.

    Die studie stemde ook waarnemers op Wall Street optimistisch. Zij geloven in een herhaling van de fabel van de schildpad en de haas. Althans, als het gaat om de slag tussen de JAK-inhibitors. De gunstigste prognoses voor filgotinib voorspellen een topomzet van $6 mrd op jaarbasis. Humira blijft naar alle waarschijnlijkheid een maatje te groot, met zijn huidige verkoopomzet van bijna $20 mrd.

    Beleggers kijken nu vol spanning uit naar de resultaten van twee andere grote patiëntenstudies waarvan de resultaten binnenkort bekend worden gemaakt. In één geval gaat het om een rechtstreekse vergelijking van filgotinib met Humira.
  14. forum rang 10 voda 21 februari 2019 13:03
    Deel 2:

    Zoals altijd is Van de Stolpe is optimistisch. 'We verwachten een behoorlijk betere veiligheid. En we verwachten dat de doktoren om die reden voor filgotinib gaan kiezen.'

    Lees ook

    Dubbelinterview: Meer durf is nodig, gaan met die banaan
    ?
    Galapagos is intussen al volop bezig om zich voor te bereiden op de volgende fase in de concurrentiestrijd, die van de verkoop. Om die reden haalde Van de Stolpe anderhalf jaar geleden al Michele Manto binnen als hoofd van zijn verkoopteam. Het was een opvallende transfer. Manto is afkomstig van AbbVie en was daar nauw betrokken bij het verkoopsucces van Humira.

    AbbVie-manager aangetrokken

    Deze maand haalde het Nederlands-Belgische biotechbedrijf opnieuw een belangrijke manager weg bij zijn grote concurrent. Het gaat om Sabine Koken, een van de directieleden van AbbVie Nederland. Zij krijgt de leiding over de verkooporganisatie van Galapagos in de Benelux. Met Manto en Koken heeft Galapagos de beschikking over twee verkopers die de markt voor reumamedicijnen uitstekend kennen.

    De lucratieve markt voor reumamedicijnen

    Humira $19,9 mrd (2018, AbbVie, een TNF-alfa-remmer)

    Enbrel $7,1 mrd (2018, Amgen, Pfizer, een TNF-alfa-remmer)

    Remicade $ 7,2 mrd (2017, J&J, Merck & co, een TNF-alfa-remmer)

    Xeljanz $ 1,8 mrd (2018, Pfizer, een Jak-inhibitor)

    Olumiant $0,2 mrd (2018, Eli Lilly, een Jak-inhibitor)

    Upadacitinib (stofnaam, komt waarschijnlijk in 2019 op de markt, AbbVie)

    Filgotinib (stofnaam, komt waarschijnlijk in 2020 op de Europese markt, Galapagos)

    Veel aandacht van het verkoopteam zal uitgaan naar de prijsstelling, een heet hangijzer. Het is een lastige opgave voor Galapagos, omdat de TNF-alfaremmers vorig jaar in Europa spectaculair in prijs zijn verlaagd. Dat zet ook de toekomstige introductieprijs van filgotinib onder druk. Van de Stolpe lichtte op de nieuwjaarsbijeenkomst al een tipje van de sluier op. De prijs van filgotinib zal niet veel verschillen van de JAK-inhibitors die nu al op de markt zijn. Dat komt neer op ruim €10.000 per patiënt per jaar.

    Aangekomen bij dit gespreksonderwerp namen de zenuwen op de Galapagos-nieuwjaarsborrel merkbaar toe. Ook de Galapagos-fans zijn vertrouwd met een bekend wijsheid uit de farmaceutische industrie. Die luidt: niets is voor een biotechbedrijf zo gevaarlijk als het moment van marktintroductie van zijn eerste medicijn. In de ontwikkelingsfase is er immers nog alle ruimte om te dromen. In de verkoopfase gelden veel hardere wetten.

    fd.nl/achtergrond/1289297/aanval-op-h...
  15. forum rang 10 voda 22 februari 2019 06:50
    Hogere omzet en lager verlies voor Galapagos

    Gepubliceerd op 21 feb 2019 om 22:35 | Views: 3.856

    MECHELEN (AFN) - Galapagos heeft vorig jaar zijn omzet verdubbeld en het verlies stevig teruggebracht. Volgens de biotechnoloog werd 2018 daarbij afgesloten met een ,,uitzonderlijk sterke'' balans, ondanks de nog altijd substantiële kosten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

    De jaaropbrengsten gingen van 156 miljoen naar 318 miljoen euro en het operationeel verlies halveerde tot 45 miljoen euro. Er kwam meer geld binnen door een hogere opbrengsterkenning en hogere zogeheten succes- en upfrontbetalingen van partners Novartis en AbbVie. Daardoor bleef er onder de streep een tekort van 29 miljoen euro over, tegen een nettoverlies van 116 miljoen euro in 2017.

    ,,2018 was een cruciaal jaar in de geschiedenis van ons bedrijf, met onze allereerste Fase 3-resultaten voor de FINCH 2-studie in patiënten met reuma'', onderstreept topman Onno van de Stolpe.

    Voortgang bij tal van middelen

    De ontwikkelingen rondom het belangrijkste middel filgotinib, dat onder meer voor de behandeling van psoriatische artritis en de ziekte van Bechterew dient, stonden vorig jaar centraal. Zo sloot Galapagos samen met partner Gilead Sciences in september de eerste Fase 3-studie succesvol af. Het bedrijf mikt op een mogelijke markintroductie van filgotinib in 2020.

    Analisten letten bij Galapagos ook altijd op de operationele cash burn. Die bedroeg 158 miljoen euro. Het bedrijf zelf voorziet, gezien het grote aantal vergevorderde klinische studies en uitbreidingen van de organisatie, voor 2019 een operationele cash burn van 320 miljoen tot 340 miljoen euro.

    Galapagos wist vorige jaar voortgang te boeken met tal van middelen. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van kandidaatmedicijnen voor de behandeling van idiopathische longfibrose (IPF) laat veelbelovende resultaten zien. Zo zit GLPG1690 al in de testen van fase-3. GLPG1205 is in fase-2, terwijl GLPG3499 nog in preklinische ontwikkeling is. Een ander middel tegen artrose kreeg een vergunning in de VS via een versneld proces. Het enige negatieve geluid was de herstructurering van de samenwerkingsovereenkomst in het onderzoek naar taaislijmziekte met farmaceut AbbVie.
  16. forum rang 10 voda 22 februari 2019 16:09
    Beursblik: resultaten Galapagos beter dan verwacht

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Galapagos
    87,32 0,10 0,11 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft in het vierde kwartaal van 2018 beter gepresteerd dan verwacht. Dit stelden analisten van UBS vrijdag in een rapport.

    De opbrengsten van Galapagos kwamen afgelopen kwartaal uit op 112,8 miljoen euro, hetgeen circa vijftig procent beter was dan waar de consensus rekening mee hield. De operationele winst kwam uit op 8,7 miljoen euro tegen een consensusverwachting van 19,1 miljoen euro negatief. Onder de streep restte een nettowinst van 15,0 miljoen euro, waar analisten mikten op een verlies van 18,9 miljoen euro.

    De operationele kosten vielen volgens UBS wel wat hoger uit, mede door toegenomen investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

    UBS merkte evenwel op dat de markt vooral uitkijkt naar de op handen zijnde Fase 3 data uit de onderzoeksstudies FINCH-1 en FINCH-3 met ontstekingsremmer filgotinib als behandeling tegen reuma.

    UBS heeft een Neutraal advies op Galapagos met een koersdoel van 91,00 euro. Het aandeel steeg vrijdagochtend met 0,6 procent tot 87,72 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  17. forum rang 10 voda 22 februari 2019 16:14
    Esperite wil stamceldivisie Cryo-save verkopen

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Esperite
    0,133 0,0312 30,65 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Esperite heeft een overeenkomst gesloten met Polski Bank Komórek Macierzystych (PBKM) voor de verkoop van alle activiteiten van Cryo-Save die gerelateerd zijn aan diens stamcelbank. Dit maakte het Zutphense stamcelbedrijf vrijdag voorbeurs bekend.

    Onder de overeenkomst krijgt PBKM tot 30 juni dit jaar exclusief de kans om boekenonderzoek te doen naar de activiteiten van Cryo-Save, dat een dochterbedrijf is van Esperite. PBKM is bereid om maximaal 10 miljoen euro te betalen voor de de stamcelbank. Er is vooralsnog geen overeenkomst bereikt over welke schulden PBKM zal overnemen.

    Verder liet Esperite weten dat het Back-Up and Storage Agreement met PBKM heeft gesloten, wat erop neerkomt dat de opslag van alle stamcellen van Cryo-Save nu voor rekening komt van PBKM. Deze overeenkomst loopt vijf jaar en kan vervolgens worden verlengd. PBKM heeft hiervoor een lening verstrekt aan Cryo-Save ter waarde van 800.000 euro en voor een periode van 6 maanden.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  18. forum rang 10 voda 22 februari 2019 16:23
    Heineken-bestuurster in raad Novo Nordisk

    Gepubliceerd op 22 feb 2019 om 08:52 | Views: 953

    KOPENHAGEN (AFN) - De Deense farmaceut Novo Nordisk wil financieel topvrouw van Heineken, Laurence Debroux, benoemen tot lid van de raad van bestuur. De grootste maker van diabetesmedicijnen draagt haar in maart voor op de aandeelhoudersvergadering.

    Novo Nordisk heeft een zogeheten two-tierbestuur. Als lid van de raad van bestuur krijgt Debroux een voornamelijk toezichthoudende functie. De Heineken-bestuurster is geen vreemde in de farmaceutische sector. Voor haar aantreden bij de bierbrouwer was de Française onder meer financieel directeur bij farmaceut Sanofi.
  19. forum rang 10 voda 22 februari 2019 16:23
    '2019: beslissend jaar voor Galapagos'

    Gepubliceerd op 22 feb 2019 om 10:10 | Views: 3.505

    Galapagos 16:06
    87,18 -0,04 (-0,05%)

    AMSTERDAM (AFN) - Het lopende jaar wordt spannend voor de biotechnoloog Galapagos. Veel kandidaatmedicijnen komen dan in een cruciale fase van hun ontwikkeling, met hogere uitgaves aan klinische proeven tot gevolg. Dat schrijven kenners van KBC Securities in een rapport over de onderneming.

    Galapagos zal volgend jaar veel geld uit de kas moeten trekken. Het concern gaat naar verwachting in 2019 veertig klinische testen uitvoeren en moet daarnaast veel uitgeven voor de commerciële uitrol van zijn twee vooraanstaande middelen - filgotinib en de medicijnen voor de behandeling van idiopathische longfibrose (IPF). Daarom raamt Galapagos een cash burn van 320 miljoen tot 340 miljoen euro, tegen 158 miljoen euro vorig jaar.

    De fors hogere cash burn is verantwoord gezien de drukke pijplijn van Galapagos maar alsnog opvallend, stelt KBC. Dit jaar moet het blijken of de hogere uitgaves daadwerkelijk zich vertalen in een commercieel succes, aldus de Belgische bank.

    Comfortabel niveau

    De kaspositie van Galapagos is verder op een comfortabel niveau, menen de marktkenners. Dit is grotendeels te danken aan een eerdere aandelenemissie, die bijna 300 miljoen euro opleverde. Ook de upfrontbetalingen van partners Novartis en Abbvie vulden de kas aan. Deze ontwikkelingen bieden een belangrijk tegenwicht aan de stijgende uitgaven, aldus KBC.

    KBC hanteert een koopadvies op Galapagos, met een koersdoel van 113 euro. Het aandeel noteerde vrijdag rond 09.55 uur 0,9 procent hoger op 88,04 euro.
6.429 Posts
Pagina: «« 1 ... 212 213 214 215 216 ... 322 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Logische herfinanciering Pharming

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links