Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Greenyard BRU:GREEN.BL, BE0003765790

  • 5,140 24 apr 2024 16:39
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 5,140 - 5,200
  • 9.627 Gem. (3M) 11,2K

Forum Greenyard geopend

856 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 43 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. sip 7 februari 2019 15:22
    quote:

    Leefloon schreef op 7 februari 2019 13:53:

    [...]
    Face your fears, laat het probleem echt opgelost worden, en steek niet teveel tijd in dit soort ideetjes.

    Als je bij een inkooporganisatie van een supermarkt werkt, en een document hebt waarop de inkoopprijs van de potjes pindakaas staat, dan maak je kans dat je meemoet met het papiervernietingingsbedrijf om erop toe te zien dat de documenten inderdaad worden vernietigd. Ik weet niet hoe in zo'n praktijkbeeld past dat Lidl de groothandel van Delhaize wordt...
    Er moet nu echt duidelijkheid komen.
    De koers zakt maar door en bij emissie moet de pers bij het verstrijken van de tijd steeds meer
    aandelen drukken.
    Zo komt men in spagaat waar moeilijk uit te komen is.
    Markt heeft hekel aan onduidelijkheid.
    Wat wordt het nieuwe businessplan en brengt dat reorganisatie met kosten en afboekingen
    goodwill met zich mee?
    Hoe komt de financiering eruit te zien van dit alles?
    De markt schreeuwt om duidelijkheid.
    Deprez steek je nek uit voor je nog verder het moeras ingaat.

  2. forum rang 8 Leefloon 7 februari 2019 17:41
    Ik verwijs maar naar Hamon, inclusief het koersverloop vlak na de ex-inschrijfrecht notering. Koersen tot en met 1,75 euro. Net zoals de koersval eigenlijk zeer langzaam verloopt, net zoals bij een Wessanen, is er weleens een hard feit op een hard moment vereist om in de buurt van een normale waardering zonder ("extreme") overwaardering uit te komen. BIj Hamon kam dat moment pas dagen ná het einde van de te beperkte verhandelbaarheid van het inschrijfrecht. De overwaardering was daarvoor bij Hamon honderden procenten, ondanks de zekerheid.

    Wensen over snelheid zijn in strijd met zichzelf. of promoten voorwetenschap bij een enkele grootaandeelhouder. Voor een advies maakt de snelheid weinig uit: afblijven, inlezen, en dat wat ooit bekend wordt doorrekenen op (on) aantrekkelijkheid. Ik juich het toe dat Deprez niet met gegevens naar buiten komt waar anderen nog niet over beschikken. Ook omdat dat een positie verzwakt, door impliciete uitsluiting van alternatieven.

    De koers zal vermoedelijk nog dalen. (A) Sowieso, ook door de onzekerheid, (B) richting een uitgifteprijs, en (C) zoals hierboven ergens benoemd het niet ongebruikelijke zakken onder een uitgifteprijs. Onzekerheid is echter niet de reden van aanhoudende koersdalingen. Dat zijn de grootte en het karakter van de redding wel, in relatie tot de winst, en in een traag reagerende omgeving.

    In 4 woorden: afblijven.

    En dat gokkers, vóór het toch maar afzien van een "bodemgok", zich eens afvragen waar je bij een Greenyard in godsnaam op gokt, en wat de hoofdprijs van die loterij dan is. Kreupel renpaard Deprez de schuld geven van een verloren race lost weinig op, en lage bediagen zijn geen rechtvaardigingen voor dom gegokn. Iets met rendement versus risico. Ja, oplevingen zijn altijd mogelijk en zijn normaal.

    De door de markt gesuggereerde bodem van 4 euro was in ieder geval van nat karton, en het vallende mes deed waar vallende messen in uitblinken. Tot de redding een hardere bodem onder de val vorm. Geduld, geduld, geduld.

    Goodwill afboeken, in rampjaar 2018 of halfverloren jaar 2019, vind ik minder spannend dan kostenbesparingen. Hopelijk komt de duidelijkheid wel snel, zonder dat aan Deprez op te gaan hangen, en zonder dat we een slecht plan krijgen omdat het geforceerd snel werd geschreven.

    De markt wil duidelijkheid, eens hoor, maar de markt laat specifiek bij Greenyard ook tegelijkertijd zien hoe traag een val kan verlopen. Met af en toe een versnelling of "correctie". Niet iedereen is even snel van begrip. Mooi, want verschillen zorgen voor kansen. Zelfs bij Greenyard. Ooit.

    Lage koersen verbaasden mij bij de gesuggereerde 4 al niet, omdat dit niet de allerbeste "investment case" ooit is. Een rente-achtige investering in bedrijfsbehoud; niet in groei. Vandaar dat zelfs kostenbesparingen een bovengemiddelde winstgroeimotor zullen moeten zijn, net zoals bij Hamon. Zonder kostenbesparingen (exclusief lagere rentelasten) bloedt de patiënt Hamon op de operatietafel alsnog dood, onder de handen van een reddende grootaandeelhouder.
  3. sip 8 februari 2019 09:32
    quote:

    DrkBlg schreef op 7 februari 2019 20:06:

    Is de koers val niet wat overdreven ?
    Ze maken nog altijd winst en hebben voorlopig nog geen betaling gemist...
    Het netto verlies bedraagt 113 miljoen.
    Het geschoonde rebitda resultaat wordt geschat op 60 miljoen winst.
    Maar hier zit aantal posten niet in.(afschrijvingen ,bijzondere posten,rente etc.)
    Dus rebitda resultaat is wel een beoordelingsmaatstaaf maar moet ook gezien worden
    in het licht van de opbouw van het totale resultaat.
  4. forum rang 8 Leefloon 8 februari 2019 10:08
    quote:

    DrkBlg schreef op 7 februari 2019 20:06:

    Is de koers val niet wat overdreven ?
    Ze maken nog altijd winst
    Als we kijken naar recente winsten, hoeveel jaar duurt het dan om het verlies over 2018 goed te maken? En wat is dan de tegenwoordige K/W? Is er sprake van groei, of van krimp? Voldoet Greenyard met een zekere veiligheidsmarge aan eisen van financiers, en heeft Greenyard na 2018 nog genoeg vet op de botten om een altijd mogelijk nieuwe tegenslag overtuigend te overleven?

    Meer dan genoeg redenen voor nog lagere koersen, en dan ben ik iemand die bereid is om Greenyard, na kennelijk noodzakelijke kostenbesparingen, als winstgevend te zien en om 20x de winst over 2016 én 2017 te willen betalen voor een riskant marktsegment met (te) grote klanten, en om 2018 gemakshalve te vergeten.

    Net andere woorden: waarom is de koersval niet minder overdreven dan de noodzakelijk geworden reddingsoperatie?

    Eigenlijk een pluspunt voor Deprez dat Greenyard nu al bezig is met een mogelijke KV, en niet wacht totdat verliezen structureel worden en er wel betalingen zouden worden gemist. Een mogelijke breuk met de tradities van Hamon en Nyrstar, tenzij ook Greenyard voortaan rode cijfers gaat produceren en dit later de eerste KV bleek te zijn.
  5. forum rang 6 suskewiet 8 februari 2019 10:49
    Ja iedereen wacht op duidelijkheid .
    De onderhandeling marge word moeilijke met deze koers op het bord .
    Deprez zal met hangende pootjes aan tafel moeten gaan zitten en op dat gebied is dat niet de simpelste .
    Deprez verliest dagelijks een hoop kapitaal .
    De retaillers zetten hem ook enorm onder druk .
    Toch zie ik het bedrijf terug komen ,maar het zal veel tijd en gezond verstand nodig hebben .
  6. [verwijderd] 8 februari 2019 12:14
    De uitgiftekoers is uiteraard al lang bekend. Waar het om gaat is dat een investeerder (deze nieuw uit te geven aandelen zullen ongetwijfeld 'onderhands' worden uitgegeven; de kans dat 'wij plebs' daarop kunnen inschrijven acht ik nihil) al zal hebben bedongen dat hij een zo groot mogelijk aandeel in de onderneming zal willen hebben. Ik denk zelf misschien wel 50%. Dat betekent dat er 40 miljoen aandelen bij gedrukt gaan worden tegen vermoedelijk 3 euro (maakt de benodigde 120 miljoen). Het bestuur had ook vorige week al kunnen aangeven dat de uitgifteprijs 4 euro zou bedragen, maar dan kom je maar aan 30 miljoen nieuw uit te geven aandelen, ofwel een kleiner belang in het geheel.
    Ik ga er van uit dat het bestuur geen enkel probleem heeft met deze belachelijke daling en de uitgifteprijs (3 euro) pas bekend zal maken als de koers daar ook staat.
    Ik hoop dat ik het mis heb, maar vrees er voor...
  7. sip 8 februari 2019 13:13
    quote:

    Leefloon schreef op 8 februari 2019 13:00:

    [...]
    Vrees niet. De kans dat het hele verhaal, dus niet alleen een toevalstreffer, klopt, is 0.
    Ik verwacht onderhandse plaatsing in de vorm van aandeelemissie gecombineerd met een
    converteerbare (achtergestelde)obligatie.
    Verwacht emissiekoers van omstreeks 2,50 euro.
    Het wordt spannend wat men gaat kiezen.
    De bank speelt ook een rol.
    Als er goed verhaal komt met een wat positieve toekomst kan men emissie koers wat hoger
    doen als het erg meezit.
  8. forum rang 8 Leefloon 8 februari 2019 15:09
    Bepalend voor een succesvolle uitgifteprijs, if any, is de winstverwachting per (nieuw) aandeel, dus inclusief nog te verschaffen duidelijkheid over cruciale kostenbesparingen en dergelijke.

    Bij Hamon werden begin 2018 lang niet alle nieuwe aandelen verkocht, omdat een mooi ronde 0,50 euro iets teveel was. Ondanks een latere hoogste koers van 1,75 euro voor een (oud) aandeel. Ik heb toen elders vooraf al benoemd dat 0,50 beter 0,40 had kunnen zijn.

    Anders gesteld: je gaat niet 2,50 euro betalen voor een (nieuw) aandeel Greenyard, wanneer de toekomstige winst zo'n prijs niet ondersteunt. Prijzen prikken is geen kwestie van 30% van de koers aftrekken, en dat dan afronden.

    De kans dat de prijs een genoemde 3,00 of 2,50 wordt, lijkt mij overigens groter dan dat het hele eerdere verhaal zou kloppen. Beide, zonder enige analyse of onderbouwing, zijn niet onzinnig. De koersval of variabele taxatie (was: 4,00 euro) van de markt is indirect een onderbouwinkje. Wat uiteindelijk telt en richting een bodem zou moeten leiden, is wanneer de nieuwe aandelen koopwaardig worden. De nog heersende onduidelijkheid, om dat woord te gebruiken, over de WPA per nieuw aandeel. Is die 0,025 euro, dan is 2,50 euro een beetje duur. Is die WPA 0,20 euro, dan kan 2,50 een deftige prijs zijn. Koersen uit het verleden zijn niet bepalend voor kopers van nieuwe aandelen. Des te lager die nieuwe WPA, des te meer verwatering en des te lager de uitgifteprijs. De 4 heb ik hier vooraf al "aangevallen", maar 2,50 komt natuurlijk steeds dichter in de buurt, en ik zie weinig redenen voor een verrassend hoge uitgifteprijs.

    Te hoog brengt een wenselijke hogere opbrengst in gevaar, zoals bij de reanimatie van Hamon in 2018, dus wat mij betreft (voor het voortbestaan Greenyard) liever 2,50 dan 4,00.

    Een nieuwe WPA-taxatie maak uiteraard deel uit van de doorbereking van mijn 'afblijven, inlezen en doorrekenen' van de nog te verschaffen gegevens/duidelijkheid, waaronder prijs en netto-opbrengst. En kostenbesparingen, en verwachtingen, en prospectus, en ...
  9. forum rang 6 Daan 008 8 februari 2019 16:25

    Ik heb eerder aangehaald dat ik ongeveer 2.75 verwacht.

    Gisteren in een artikel gelezen dat er vermoedelijk een prijzenoorlog gaat komen bij de supers voor aangaande groeten en fruit. Indien die er zou komen wie gaat daar dan voor opdraaien of moet ik zeggen wie van de sterkste gaat dit overleven?

    De rente 10-Year Government Bond Spreads (Nederland/Duitsland/België/USA) blijven in dalende lijn wat mijn inziens een voorbode blijft voor dalende economie of de komst van recessie. Dit maakt onderhandelen met banken des te moeilijker omdat deze beslist geen extra risico willen aangaan.

    www.investing.com/rates-bonds/governm...
  10. forum rang 8 Leefloon 8 februari 2019 17:16
    Een eerder aangehaald interview over de Nederlandse markten, met een iets andere invalshoek dan die van Greenyard en met een matige geluidskwaliteit. Tussen ongeveer 3:00 en 5:45 gaat het een beetje over de markt en risico's die Greenyard wel bereid is om te lopen: www.youtube.com/watch?v=dBlmoaytQgU#t...

    Dezelfde firma heeft een globale wekelijkse prijsvergelijking tussen Albert Heijn en Jumbo ( postuma.nl/actueel/category/prijsverg... ) en, onderaan de columns, een wekelijkse indicatieve omzetverwachting van en voor klanten. Een omzetindex uitgedrukt in graden, vanwege de invloed van het weer: postuma.nl/actueel/category/columns

    In Nederland is een algemene prijscorrectie ("prijzenoorlogje") vanuit de marktleider Albert Heijn te verwachten, omdat de eigen klanten ontevreden zijn over het prijsniveau. Iets om rekening mee te houden. Een beetje, dan toch. Albert Heijn is door het prijsbeleid verdwenen uit de top 10 van het Nederlandse GfK Kerstrapport 2018, waar Albert Heijn volgens een oude uitspraak van manager Boer wel thuishoort.
  11. forum rang 8 Leefloon 8 februari 2019 17:37
    Eens hoor, met koersen rond 2,50-3,00. Het is makkelijk om neerwaarts te overdrijven, maar een lage winst verbergt het potentieel van Greenyard. In het verleden zijn weleens hogere winsten behaald.

    Volledigheidshalve is 2,75 geen koersdoel. Met 2,75 en de verhouding 1:1 betaal je op dit moment 3,30 + 2 75 = 6,05 voor 2 aandelen (1 oud, 1 nieuw), dus gemiddeld 3,025 per aandeel. Om tot 'kopen' over te gaan moet een koersdoel t.z.t. nog hoger liggen.

    Is 3,025 teveel voor een gesaneerd Greenyard, dan zal de koers en/of uitgifteprijs lager moeten liggen. De verhouding kan bijvoorbeeld ook makkelijk 10:11 worden of 11:10 worden.

    Bij Hamon, FTR, was een gecorrigeerd koersdoel ongeveer 0,50. Vandaar dat daar lang niet alle nieuwe aandelen konden worden verkocht aan 0,50. Een praktijkvoorbeeld van een iets te hoge uitgifteprijs. Prijs 0,50, waarde/koersdoel 0,50, dus onaantrekkelijk.
  12. forum rang 8 Leefloon 9 februari 2019 12:23
    Het was sowieso een slechte week voor in zwaar weer verkerende aandelen, waaronder Greenyard. Van een top/flop 40, met Greenyard als #1, stegen er 2, met bij elkaar minder dan €0,06. Ook buiten die top 40 relevante dalers, zoals Bonduelle. Er is massaal afscheid genomen van gevallen en vallende engelen. Greenyard -10,8%, Wessanen -13,3%, om mij tot eenzelfde subsector en top 40 te beperken. Gelukkig voor gokkers zijn er ook weleens weken met een omgekeerd, zeldzamer beeld.
  13. DrkBlg 9 februari 2019 18:43
    stukje uit artikel trends :

    Hein Deprez reageert
    "Ik wijs er u op dat uw voorgenomen publicatie vertrouwelijke en op bepaalde vlakken onjuiste informatie bevat, en gegevens die onder de conFdentialiteitsverplichtingen vallen. Dergelijke verplichtingen beletten mij op de weergegeven informatie commentaar te geven. Ik beklemtoon evenwel dat er reeds enige tijd op het niveau van Deprez Holding maatregelen genomen worden, die met de diverse banken en AIF/Boerenbond op transparante wijze worden gedeeld. Deprez Holding werkt in alle sereniteit verder aan deze maatregelen die tegemoetkomen aan de huidige situatie."
  14. [verwijderd] 11 februari 2019 01:22
    Na een tijdje dit forum te hebben gevolgd heb ik ook een positie Greenyard genomen enkele maanden geleden als mijn eerste aandeel. Spreekt voor zich dat ik voor eerst met dergelijke koersval als deze geconfronteerd word als nieuweling. Ik had natuurlijk reeds eerder moeten verkopen, maar heb aandelen gekocht voor de lange termijn. Nu toch maar verkopen en een minimum recupereren, of de rit uitzitten? Wat zijn mijn mogelijkheden?

    Alvast bedankt voor jullie input...
  15. forum rang 8 Leefloon 11 februari 2019 02:22
    quote:

    Nick schreef op 11 februari 2019 01:22:

    Ik ... heb aandelen gekocht voor de lange termijn.
    Want (de koop, maar vooral de vastberaden lucratieve visie)?

    Aan een eerdere suggestie heb ik niets toe te voegen, zonder elkaar lastig te gaan vallen met de dagkoersen van een tussentijdse prettige opleving of een zoveelste afstraffing door alsnog dumpende verkopers. Vertaald naar de trotse bezitters van dit vallende mes komt 'afblijven, inlezen, passief volgen en het toekomstige nieuws over een verwachte KV doorrekenen' neer op verkopen. Vanwege het 'afblijven'. Ik zal de aandelen niet van je gaan kopen.

    Terugkopen kan wanneer een goede, conservatieve, eigen doorrekening in 'kopen' resulteert, en dan meestal rond de lage koersen van de laatste handelsdag(en) van een verhandelbaar inschrijfrecht.

    Probeer eventueel iets te leren van de meerdere gemaakte fouten, waarbij de pech van een bacterie door theoretisch misschien te weinig spreiding in een portefeuille even vergeten mag worden. Aan de horizon doemen nog redenen voor koersdalingen op, tot de afronding van een verwachte KV.

    Bij Nyrstar kan ik mij conceptueel nog iets voorstellen bij 1:1 schuldconversie boven de koers van de aandelen, eigenlijk een afwaardering van schulden, maar bij Greenyard hangen er 2, 3 donkere wolken. Waaronder een beweging richting de gecorrigeerde prijs van een nieuw aandelen, en een gebruikelijke maar niet gegarandeerde verdere daling richting lagere uitgifteprijs.

    'Afblijven' valt nog onder 'verkopen', en staat t.o.v. 'houden' al ruimschoots op een double digit winstpercentage. (Echt) shorten is iets te stoer, maar ik voorzie dan ook geen oneindige koersdalingen wanneer een al langer lopend 'afblijven' ook 'niet kopen' is. Met wat ik al eerder en herhaaldelijk stelde, kwam 'afblijven' voor beleggers neer op met gierende banden verkopen ofwel 'niet kopen'.

    O, en ga niet per se proberen om forse verliezen op Greenyard met Greenyard goed te willen maken. Of dat redelijkerwijs kan, hangt ten eerste van doorrekeningen van een genezen Greenyard af. Ik verwacht geen zeer positief scenario, omdat de opbrengst van een KV bij Greenyard niet zozeer in wenselijke, gezonde, gekochte groei wordt geïnvesteerd.

    Ik herhaal de oude suggestie, voor beleggers: 'afblijven'. Zonder antwoorden op de want-vraag af te gaan wachten.
  16. [verwijderd] 11 februari 2019 09:16
    Dag Leefloon,

    Bedankt voor uw uitgebreide reactie.
    Ik heb deze gekocht omdat ik dacht dat het meeste slechte nieuws wel achter de rug zou zijn na de bacterie en na de slechte zomer. Verder sprak het mij aan dat het een Belgisch familiebedrijf betreft, waarin de CEO zelf sterk mee geïnvesteerd had. Ik had te weinig zich op de schuldgraad en de dunne marges, zwakke onderhandelingspositie tov de afnemers, etc.
    Hiervan bijleren heb ik zeker al gedaan!

    Dus: verkopen, verder opvolgen en nadien terugkopen bij duidelijkheid over hun toekomstige structuur en businessplan? Of deze aandelen op de spreekwoordelijke plank leggen en binnen twee jaar nog eens bekijken?
856 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 43 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links