Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.980 Posts
Pagina: «« 1 ... 100 101 102 103 104 ... 1949 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 28 januari 2019 21:20
    'Hal 1' van aluminiumfabriek Aldel weer in bedrijf

    Na zes jaar stil liggen zijn de smeltovens in elektrolysehal 'Hal 1' van Aldel maandag weer gestart. Daarmee is het Delfzijlse aluminiumbedrijf aardig op weg om op volle capaciteit te gaan draaien. Het is het resultaat van een investering van tientallen miljoenen euro's door de nieuwe eigenaar, het Amerikaanse York Capital Management.

    Aldel in 2015, bij zijn eerste doorstartFoto: Kees van de Veen/HH

    In Hal 1 draaien nu 44 van de 120 ovens. In 'Hal 2' van Aldel draaien alle 184 smeltovens al wel. Als eind van dit jaar de resterende 76 ovens van Hal 1 ook weer gaan draaien, zijn alle ovens van Aldel weer in bedrijf.

    Aldel heeft nu 270 werknemers in vaste dienst, en wanneer het op volle capaciteit draait moeten dat er driehonderd zijn. Aldel is nog steeds op zoek naar nieuwe werknemers, meldt het bedrijf in een maandag uitgegeven persbericht.

    Perspalen
    Aluminium wordt via elektrolyse in de smeltovens uit aluinaarde gewonnen. Een volledige capaciteit bij de enige overgebleven smelter in Nederland betekent een productie van meer dan 150.000 perspalen en walsplakken per jaar, aldus het bedrijf.

    Eerste keer failliet
    Met de herstart onder York Capital is Aldel aan een derde leven begonnen. Het bedrijf, sinds vorig jaar geleid door de van York Capital afkomstige Chris McNamee, heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De Aldel-fabriek in Delfzijl werd in 1966 opgericht door Alusuisse, Billiton en Hoogovens. In 2009 kwam het in handen van private equity-bedrijf Klesch. Het ging in 2013 failliet, omdat het niet kon concurreren met de Duitse sectorgenoten die het voordeel van een veel lagere stroomprijs genoten.

    Tweede keer failliet
    Aldel maakte in maart 2015 een doorstart - onder Klesch - onder de naam Klesch Aluminium Delfzijl, maar ging in de zomer van 2017 voor de tweede maal onderuit. Dat was te wijten aan de uitblijvende investeringen en problemen bij zijn grootste klant, de grondstoffenhandelaar Noble Group. Vervolgens nam York Capital het stokje in oktober 2017 over. Dat investeert nu 'in de richting' van $ 100 mln, aldus een woordvoerder maandag, omgerekend ongeveer €87 mln.

    fd.nl/ondernemen/1287381/hal-1-van-al...
  2. [verwijderd] 28 januari 2019 23:10
    Doe wat ik zeg, niet wat ik doe: Bekende steenrijke klimaatactivist reist in privé jet wereld rond.

    een voormalig model die nu een ‘doctor’ is, financierde onlangs het EAT-Lancet onderzoek waarin werd geconcludeerd dat de gewone man dagelijks niet meer dan een tweederde visstick, of een kwart stuk kip, of een rundvlees burger ter grootte van een cent zou moeten eten.

    Ze is ook actief op Instagram, waar ze onlangs foto’s plaatste van haar vakanties in Griekenland, Mexico, Costa Rica en Cuba, en ook een foto van een toespraak waar ze mensen opdroeg dat ze vanwege het klimaat moeten stoppen met het eten van vlees.

    Daar houdt haar schaamteloze hypocrisie niet op, want in 2010 liet ze 237 gasten vele duizenden kilometers overvliegen naar Marokko, waar ze in een luxueus hotel haar ruim € 4,5 miljoen kostende huwelijksfeest organiseerde.

    www.mirror.co.uk/news/world-news/glob...
  3. forum rang 10 rationeel 29 januari 2019 20:10
    quote:

    henk38 schreef op 28 januari 2019 23:10:

    Doe wat ik zeg, niet wat ik doe: Bekende steenrijke klimaatactivist reist in privé jet wereld rond.

    een voormalig model die nu een ‘doctor’ is, financierde onlangs het EAT-Lancet onderzoek waarin werd geconcludeerd dat de gewone man dagelijks niet meer dan een tweederde visstick, of een kwart stuk kip, of een rundvlees burger ter grootte van een cent zou moeten eten.

    Ze is ook actief op Instagram, waar ze onlangs foto’s plaatste van haar vakanties in Griekenland, Mexico, Costa Rica en Cuba, en ook een foto van een toespraak waar ze mensen opdroeg dat ze vanwege het klimaat moeten stoppen met het eten van vlees.

    Daar houdt haar schaamteloze hypocrisie niet op, want in 2010 liet ze 237 gasten vele duizenden kilometers overvliegen naar Marokko, waar ze in een luxueus hotel haar ruim € 4,5 miljoen kostende huwelijksfeest organiseerde.

    www.mirror.co.uk/news/world-news/glob...
    Mocht ze toen meerdere mannen huwen, of is het voorrecht van multihuwelijk alleen aan de mannen gegund?
  4. forum rang 10 voda 29 januari 2019 20:55
    Aaaahhhhh, vooral niet te snel stoppen!!!!!

    Germany to stop using coal by end of 2038 - Commission

    DW reported that Germany government commission has agreed that Germany should phase out all coal-fired power plants by the end of 2038. The government is already planning to shut down nuclear power plants over the next three years. A government-appointed commission has agreed that Germany will stop producing energy from coal-fired plants by 2038.

    A final agreement was reached after 21-hour talks that lasted well into the night, with only one opposing vote in the 28-member body.

    The decision aims to reduce Germany's carbon emissions from coal, which drive climate change.

    German Finance Minister Mr Olaf Scholz welcomed the proposal, stressing that it was important for Germany to keep power prices stable while at the same time creating new jobs in coal-producing regions. He said that "If we all work hard and don't lose sight of the joint goal, then we can further develop Germany into a role model in energy politics.”

    Germany currently produces nearly 40 percent of its electricity from coal and has failed to meet targets agreed to under the 2015 Paris climate agreement.

    Financial considerations and the exact date of the phaseout were major sticking points during the marathon session, as energy companies had insisted on compensation to hedge against rising electricity prices.

    Source : DW
  5. forum rang 10 voda 29 januari 2019 20:58
    Germany RWE says coal exit in 2038 too early

    Reuters reported that RWE, Germany's biggest electricity producer, said it would thoroughly review the impact of proposals by a government-appointed commission for how to phase out coal, adding fully exiting the fuel by 2038 was too early.

    Chief Executive Rolf Martin Schmitz said in a statement that "The commission's proposals have grave consequences for the lignite business of RWE. We will thoroughly assess the specific implications for our company."

    Earlier, the commission proposed to shut down all coal-fired power plants in Germany by 2038 at the latest, recommending at least 40 billion euros in aid to affected regions as well as compensation payments to operators.

    Source : Reuters
  6. [verwijderd] 30 januari 2019 08:11
    quote:

    BEN RisQuant schreef op 28 januari 2019 12:45:

    [...]

    Warmtepompen is een dom idee.

    Dat is het probleem met roepen dat iedereen snel van gas af moet, zonder goed te hebben nagedacht over hoe dan verwarming te regelen. Zijn betere alternatieven voor.

    Eerst nadenken, dan roepen.
    En dat vindt jij van de Nederlandse politiek, waaronder GroenLinks ?

    De ervaring wijst uit, dat ze telkens maar weer zonder na te denken brullen dat het anders moet, dit vervolgens afdwingen en als het dan voor de zoveelste keer mis gaat omdat er niet over nagedacht is, wederom roepen:'met de kennis van nu hadden we het anders gedaan'

    failed political state
  7. forum rang 4 Charlemagne 30 januari 2019 08:27
    Volkskrant laat draagvlak rekeningrijden onderzoeken : uitkomst de meerderheid van NL is voor. Dat VK dit onderzoekt is natuurlijk al verdacht en ja hoor: in de onderzoeksopdracht moest het woord rekeningrijden (!) bewust vermeden worden want: 'dat zou mogelijk negatieve associaties opwekken'. Ja hoe manipulatief wil je het hebben?
    In het persbericht staat natuurlijk wel 'rekeningrijden'. Hier hebben dus mensen bij elkaar gezeten en gedacht: hoe kunnen we de boel zo belazeren dat de uitkomst voor ons gunstig is.... Journalisten? Trump heeft soms echt gelijk.... ( zie Telegraaf 30 jan. p.5 column Peereboom Voller)
  8. forum rang 10 voda 30 januari 2019 21:34
    Stoppen met steenkool is prima, maar kijk ook naar de kosten en niet alleen naar het klimaat

    Expert | Remco de Boer, onderzoeker, adviseur en publicist op het gebied van de energietransitie

    Wat iedereen eigenlijk al wist, werd vorige week door het Planbureau voor de Leefomgeving bevestigd: Nederland ligt niet op koers voor het Urgenda-vonnis. In 2020 stoten we naar verwachting 21% minder uit in plaats van de opgelegde 25%. GroenLinks lanceerde meteen een ‘noodplan’: sluit per direct vier van de vijf Nederlandse kolencentrales.

    Illustratie: Hein de Kort voor het FD.

    Onlogisch klinkt het GroenLinks-plan niet. Hoewel er al wordt gewerkt aan een wet die het gebruik van steenkool vanaf 2030 verbiedt, lijkt eerdere stuiting van kolencentrales, die relatief veel CO2 uitstoten, onontkoombaar. Althans, als het kabinet zich aan het Urgenda-vonnis wil houden en als ze dat wil doen met maatregelen alleen in Nederland.

    Voorstanders van snelle sluiting wijzen op aardgas als alternatief voor steenkool. Nu leveren gascentrales al ongeveer de helft van onze stroom. Kijk je alléén naar de uitstoot, dan is zo’n overstap logisch: gas stoot de helft minder uit dan steenkool. Toch besloot het kabinet ruim tien jaar geleden om drie nieuwe kolencentrales te laten bouwen, die uiteindelijk in 2015 en 2016 hun deuren openden. Nu sluiting van die deuren nadrukkelijk op de agenda staat, is het goed om te kijken waarom Nederland die nieuwe centrales eigenlijk wilde.

    Europese aanpak werkt
    Het belangrijkste argument was een financiële. Steenkool is wereldwijd ruim voorhanden en goedkoop. Terwijl hier de stroomprijs begin deze eeuw de pan uit rees, zoals de industrie klaagde, betaalden bedrijven in Duitsland flink minder. Daar werd het gros van de stroom met goedkope bruin- en steenkool opgewekt, terwijl Nederland dat met aardgas deed, dat duurder is. De hoge stroomprijs in ons land zat de industrie zelfs zo hoog dat enkele grootverbruikers onderzochten of ze samen een eigen kolencentrale konden bouwen. Zover kwam het niet.

    Kabinet Balkenende II (CDA, VVD, D66) vroeg in 2004 energiebedrijven om nieuwe kolencentrales te bouwen. Stroom zou zo goedkoper worden en Nederland minder afhankelijk van aardgas. Dat het kabinet daarbij geen grote klimaatbezwaren zag, had te maken met iets wat op dat moment op stapel stond, namelijk de introductie, in 2005, van het Europese emissiehandelssysteem (ETS). Voortaan moesten grote uitstoters, zoals kolencentrales, voor hun uitstoot rechten kopen.

    Hoewel zonne- en windenergie spectaculair zijn gegroeid, blijft aardgas voorlopig het belangrijkste alternatief voor steenkool

    Met dat ETS ging de EU als geheel z’n uitstoot te lijf. Na een wat moeizame start kunnen we inmiddels vaststellen dat die Europese aanpak werkt. Het doel voor 2020, 20% minder uitstoot in de EU, is al gehaald en ook het volgende doel, 40% minder in 2030, is binnen bereik, mede dankzij dat ETS.

    Die Europese aanpak betekende ook dat het niet uitmaakte in welk EU-land de nieuwe kolencentrales zouden komen te staan, ze vielen immers onder een Europees uitstoot-regime. Energiebedrijven E.ON, RWE en GDF Suez bouwden de drie dan ook niet alleen voor de Nederlandse markt, maar voor de Noord-West-Europese. Ons land was een geschikte plek omdat de aanvoer van steenkool met havens in Rotterdam en Amsterdam gegarandeerd is, ons elektriciteitsnet goed is verbonden met dat in omliggende landen en er genoeg koelwater beschikbaar is, wat het rendement van kolencentrales verhoogt. En, niet onbelangrijk, het kabinet wilde ze graag hebben.

    Ook Balkenende IV (CDA, PvdA, ChristenUnie) was in 2007 akkoord. Dat kabinet zette ook in op maar liefst 30% CO2-reductie in Nederland in 2020, meer dan het Urgenda-vonnis oplegt. Zo onhaalbaar als die 30% nu klinkt, was het niet. Had het kabinet de afvang en ondergrondse opslag van de uitstoot van de drie centrales, het zogeheten CCS, verplicht, dan had het kunnen lukken. Het kabinet liet het echter bij ferme woorden met als resultaat geen CCS maar wel drie kolencentrales.

    Hofleverancier Rusland
    Terug naar 2019. Meer en meer wordt het begin deze eeuw met verve ingezette Europese energie- en klimaatbeleid, inclusief CO2-reductie, doorsneden met nationale maatregelen om de uitstoot per land te reduceren. De drie nieuwe Nederlandse kolencentrales, de meest efficiënte van Europa, zullen hun deuren sluiten terwijl oudere, minder efficiënte centrales elders in de EU nog in bedrijf zijn. Van Europese afstemming, wat de sluiting veel kosten- en klimaateffectiever zou maken, is geen sprake.

    Hoewel zonne- en windenergie spectaculair zijn gegroeid, blijft aardgas voorlopig het belangrijkste alternatief voor steenkool. En dat betekent dat de afhankelijkheid van Rusland, hofleverancier van aardgas aan de EU, verder zal toenemen. Over die groeiende afhankelijkheid en vooral de mogelijke geopolitieke gevolgen gaat het nu niet of nauwelijks.

    Ook over de kosten van stoppen met steenkool gaat het niet, tenminste niet in Nederland. In Duitsland wel. Daar presenteerde afgelopen week de ‘kolencommissie’ haar advies over de uitfasering van steen- en bruinkool.

    Uiterlijk in 2038 moet deze ‘kohleausstieg’ klaar zijn. Aan haar stappenplan hing de commissie een prijskaartje: €40 mrd, waarvan ten minste € 2 mrd (per jaar) voor compensatie aan particulieren voor de stijgende elektriciteitsprijs.
    Een hogere stroomprijs en de toenemende afhankelijkheid van Rusland zijn geen redenen om niet met steenkool te stoppen. Kolencentrales in Europa zijn op weg naar de uitgang. Dat is goed. Alleen is duurzaamheid in de discussie in Nederland nu allesoverheersend, waar dat begin deze eeuw de stroomprijs was. Dat is niet goed.

    Als de komst van drie nieuwe kolencentrales iets heeft geleerd, is het wel dat het uiteindelijk moet gaan om een goede afweging van alle aspecten.

    Remco de Boer

    fd.nl/opinie/1287605/stoppen-met-stee...
  9. forum rang 10 rationeel 30 januari 2019 22:45
    Climate Science
    I am an academically educated engineer. That does not make me a scientist: academic engineers are educated to assess science and determine which part can be used in real life, and which part needs a lot more studying, and then translate scientific theory into technological reality. However, sometimes you need to really dig into science to get a good understanding.
    So I did in my climate theory project! (For an introduction to climate theory see under Climate)

    www.theowolters.com/introduction-scie...
  10. forum rang 10 rationeel 30 januari 2019 22:46
    Stichting Milieu Wetenschap & Beleid – The Environment, Science & Policy Foundation
    I started this foundation originally as the legal entity behind the Climate Dialogue project, but after the government took over the project, the foundation was used as legal entity for funding many projects that were in line with the formulated goals. At the start mainly supporting critical journalism and research journalism, but later on also funding other projects like the thorium conference at TU Delft, or participating in films like “The Uncertainty has settled” by Marijn Poels.
    Recently the foundation is also facilitating several objective and critical websites, some of which are still under development and will be online later this year.

    www.theowolters.com/introduction-scie...
  11. forum rang 10 rationeel 30 januari 2019 22:49
    This blog is meant for scientific discussion and comments, and all reactions are subject to moderation before placing. There is however also an unmoderated topic at Climategate.nl where all reactions are welcome. Feel free to join in!

    www.theowolters.com/introduction-scie...
  12. forum rang 10 rationeel 30 januari 2019 22:52
    I completely agree with "Climate change is more political than scientific"

    Nobody knows how climate works and what influence CO2 has. Warming is in general beneficial: many more will benefit than suffer from it. Nobody has yet died from climate change.

    There are huge other problems to be solved, like poverty and lack of clean water and clean energy. Millions die every year as a result of black smoke from cooking or heating on wood or dung.

    There clearly is something wrong with the political agenda.

    www.quora.com/profile/Theo-Wolters
  13. forum rang 9 josti5 30 januari 2019 23:10
    quote:

    jonas schreef op 30 januari 2019 23:04:

    Rationeel interessante doorlink naar die Wolterssite. Nog interessanter waarom krijgen stichtingen met een wat andere kijk op de oorzaken van klimaatverandering nooit 1 cent van de overheid of van semi overheidsinstellingen zoals de linkse vriendenclub de Postcoderij?

    Groet, Jonas
    Omdat, zoals Wolters al aangeeft, dat hele klimaatgebeuren rondom CO2 politiek is, en geen wetenschap.
    Kortom: er zit een doelbewust plan achter, dat imo perfect past in de verdere uitholling van het vrij besteedbare inkomen.
  14. [verwijderd] 31 januari 2019 00:38
    quote:

    BEN RisQuant schreef op 31 januari 2019 00:33:

    Want daar zit een doordacht groot plan achter.

    Opgesteld door de aliens. Waarom hebben die aliens trouwens verschillende rassen gemaakt destijds? Of waren er concurrerende groepen aliens?
    Leuk onderwerp snijd je aan Ben.

    Over aliens gesproken(3)

    Drebin als Trump "in future"

    He how are yoy he how are you he how are you :)

    www.youtube.com/watch?v=umjmV3SwDjw

  15. forum rang 9 josti5 31 januari 2019 09:53
    quote:

    BEN RisQuant schreef op 31 januari 2019 00:33:

    Want daar zit een doordacht groot plan achter.

    Opgesteld door de aliens. Waarom hebben die aliens trouwens verschillende rassen gemaakt destijds? Of waren er concurrerende groepen aliens?
    Houd toch eens op met die aliens.
    Of, nee, toch: je hebt gelijk!
    Die zitten in Brussel.
    Die vonden het begin deze eeuw nodig, om 60-70 miljoen mensen van buiten Europa te gaan importeren, teneinde hun Hoofdalien, Economische Groei, te kunnen blijven dienen.
    Met behulp van andere aliens, o.a. zetelend in Washington, wordt er zo nu en dan een land overhoop gegooid, om weer een nieuwe stroom immigranten op gang te krijgen.
    Inderdaad: wij worden door aliens geregeerd.
    Het lijken mensen, maar ze zijn het niet: ze zijn onmenselijk.

    Die verschillende rassen hadden te maken met het ter plekke heersende klimaat, maar nu het klimaat verandert, is het slimmer, alle rassen te mengen.
    En als dat is gebeurd, zien 'we' wel weer...

38.980 Posts
Pagina: «« 1 ... 100 101 102 103 104 ... 1949 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0657 +0,13%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.390,76 +0,48%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links