Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

40.341 Posts
Pagina: «« 1 ... 1885 1886 1887 1888 1889 ... 2018 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 21 januari 2019 09:52
    quote:

    josti5 schreef op 17 januari 2019 08:43:

    [...]
    ...
    De hypotheekrenteaftrek dateert uit 1893, toen de door de liberale minister van financiën Nicolaas Pierson voorgestelde wet Vermogensbelasting 1892 in Nederland werd ingevoerd. Hierbij gold de eigen woning net als ander vermogen als een bron van inkomen, men genoot immers het voordeel dat men hierin kon wonen en men verdiende zo een (fictieve) huur. De kosten die de belastingbetaler moest maken om inkomsten te verwerven, waaronder de hypotheekrente, mochten van de belastbare inkomsten uit vermogen worden afgetrokken.

    Dit kostte de fiscus geld voor zover de rente hoger was dan de fictieve inkomsten. Volgens minister Pierson was dit een logisch systeem en hoorde de (hypotheek)renteaftrek bij de basisprincipes van het belastingsysteem: inkomsten uit vermogen belast, betaalde rente aftrekbaar, met een progressief tarief over het saldo.
    ...
    Inderdaad. Hier min of meer hetzelfde verhaal, iets anders verteld:

    www.historischnieuwsblad.nl/nl/artike...
  2. forum rang 10 voda 23 januari 2019 20:48
    Pak aflossingsvrije hypotheken aan, want bij volgende crisis zijn het onderwaterhypotheken

    Opinie | Raymond Gradus, hoogleraar Bestuur en Economie VU Amsterdam.

    Door het kabinet-Rutte 3 zijn al forse stappen gezet om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Een verdere verlaging, zoals topambtenaar Maarten Camps van Economische Zaken en klimaat bepleit (FD 17 januari), lijkt niet logisch. Dit zou alle huiseigenaren in een aanzienlijk nadeel plaatsen, zeker als straks de rente weer gaat oplopen. Als hij daarentegen het verder beperken van het grote aantal aflossingsvrije hypotheken bedoelt, dan deel ik dat.

    In 2013 werden door Rutte 2 de eerste maatregelen genomen tegen de hoge Nederlandse hypotheekschuld en het feit dat veel huishoudens een aflossingsvrije hypotheek hebben. Nieuwe hypotheken moesten annuïtair worden afgelost. Bestaande hypotheken werden echter voor een periode van dertig jaar volledig ontzien. Ook werd door het marginale tarief waartegen de hypotheekrente maximaal mag worden afgetrokken in box I jaarlijks verlaagd met 0,5%, waardoor het echter bijna dertig jaar duurde voordat het tarief van de eerste schijf was bereikt.

    Dit tempo is intussen door Rutte III aanzienlijk opgevoerd en het duurt nu nog maar drie jaar. Dit wordt ook wel de invoering van een sociale vlaktaks genoemd. Net voor de jaarwisseling ging de Eerste Kamer akkoord met dit nieuwe systeem. Vanaf 2021 geldt er een tweetarievensysteem, het lage tarief is 37%. Voor hogere inkomens komt er een extra heffing van 12%-punt op het inkomen in box I, die geldt vanaf een inkomen van €68.500. Voor deze groep geldt dan geen vlaktaks in de letterlijke zin van het woord, maar daar staat tegenover dat het om circa 5% van de belastingplichtigen gaat. Ook worden aftrekposten verrekend tegen het lage tarief.

    Algemeen bekend is dat het volledig ontzien van aflossingsvrije hypotheken - met €340 mrd ruim de helft van de uitstaande hypotheken - belangrijke nadelen kent.

    Belangrijk is dus dat de hypotheekrenteaftrek tegen het lage tarief plaatsvindt en niet zoals in 2018 tegen maximaal 49,5%. Deze lagere aftrek voor hypotheken mitigeert de fiscale overbelening voor het eigen huis. Dit hangt dus in belangrijke mate samen met het hogere marginale tarief waartegen de hypotheekrente mocht worden afgetrokken in box I van 49,5%, ten opzichte van het tarief van 30% op het fictief rendement van het vermogen in box III.
    Een vlak tarief voor de aftrekposten zal dit voordeel beperken en de werking van de woningmarkt aanzienlijk verbeteren. Overigens betekent dit wel voor de huiseigenaren vanaf een modaal inkomen een - fors - mindere aftrek. Daar staat lastenverlichting tegenover, maar het zal duidelijk zijn dat dit voor de huiseigenaren met een aanzienlijke hypotheek niet voldoende zal zijn.

    Algemeen bekend is dat het volledig ontzien van aflossingsvrije hypotheken - met €340 mrd ruim de helft van de uitstaande hypotheken - belangrijke nadelen kent. De eerste is fiscaal juridisch van aard. De afspraak uit 2013 creëert twee regimes voor de eigen woning. Het oude regime met hoge schulden door aflossingsvrije hypotheken zou in principe voor dertig jaar in stand blijven.

    Dit lijkt onwenselijk, zowel maatschappelijk als individueel. Wat vaak vergeten wordt is dat bij einddatum de renteaftrek volledig vervalt. Bovendien leidt het oude regime tot een langdurige ongelijkheid, die administratief steeds moeilijker uitvoerbaar zal zijn, bijvoorbeeld bij scheidingen. Het tweede nadeel is economisch van aard. Door de extra eisen aan nieuwe gevallen groeit de kloof tussen insiders en outsiders. Dit plaatst vooral de starters op de woningmarkt in een nadelige positie, omdat zij extra moeten aflossen en/of eigen geld moeten inbrengen.

    Juist de groeiende kloof tussen insiders en outsiders vraagt nu om actie. Daarom moet de politiek doorpakken door dit overgangsregime in te korten tot bijvoorbeeld 2021 en de renteaftrek te beperken voor niet afgeloste hypotheken. Immers, vooral de aflossingsvrije hypotheken hebben een forse kans op onderwaterhypotheken bij een volgende crisis. Daarom moet nu voorkomen worden dat straks banken weer kwetsbaar worden door nu het deel onafgeloste hypotheken fors kleiner te maken.

    Raymond Gradus is hoogleraar Bestuur en Economie VU Amsterdam.

    fd.nl/opinie/1286493/pak-aflossingsvr...
  3. forum rang 9 josti5 23 januari 2019 20:55
    Tsja, van wie zou die Gradus de roeptoeter zijn...???

    En daar gáán we weer, de man zegt het zélf al:

    'Overigens betekent dit wel voor de huiseigenaren vanaf een modaal inkomen een - fors - mindere aftrek. Daar staat lastenverlichting tegenover, maar het zal duidelijk zijn dat dit voor de huiseigenaren met een aanzienlijke hypotheek niet voldoende zal zijn.'
  4. forum rang 6 izdp 24 januari 2019 01:21
    Het gat dat de bouwsector telkens maar aanhaalt wordt steeds kleiner.
    Het gat is het verschil met de belofte uit 2018 van dit kabinet 1 miljoen huizen erbij in 2030.
    Dusdanig kleiner dat het halen van deze doelstelling geen enkel probleem hoeft te zijn.

    CBS:

    Ruim 7,8 miljoen woningen
    Nederland telde op 1 januari 2019 ruim 7,8 miljoen woningen. Dat zijn er bijna 74 duizend meer dan een jaar eerder. Behalve door nieuwbouw kan de woningvoorraad ook veranderen door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex.
  5. Belegde boterham 24 januari 2019 23:29
    quote:

    A3aantje schreef op 18 januari 2019 23:28:

    We hadden het gisteren over subsidies, HRA etc. aan kopers van woningen, waarvan men vond dat oneigenlijk gebruik werd gemaakt van die subsidies alhoewel het legaal is. Ik sta daar recht tegenover omdat ik vind dat men er gebruik van mag maken van als iets legaal is. Waarom zou je dat niet doen. Andersom heeft de Staat er ook geen moeite mee om bij jou legaal te plukken als dat kan. Denk maar eens aan box 3 voor spaargelden. Een mooi voorbeeld. Een dochter van mij is onlangs gescheiden. Waarom is even niet belangrijk. Door die scheiding moest de woning, die ze samen bezaten, verplicht verkocht worden omdat ze de andere helft niet kon kopen. Zij heeft geen baan en is voorlopig afhankelijk van een alimentatie voor twee kinderen en haarzelf. Helaas geen grote bedragen. Verder als alleenstaande vrouw aanvulling met kind gebonden budget, kinderbijslag en zorgtoeslag. Daar moet ze het voorlopig mee doen.
    Maar er is wel een groot bedrag overgebleven uit de verkochte woning. Die woning is verkocht in juni 2018 en dus moest mijn dochter met kinderen eruit. Volgens de advocaat is de gemeente in zo'n geval verplicht om een sociale huurwoning ter beschikking te stellen. Een vrouw met kinderen mag men niet op straat zetten. Maar nu komt het. Er werd gezegd dat het wettelijk inderdaad zo is maar dat andere nieuwe verblijfstatushouders voor gaan omdat de gemeente wettelijk binnen 13 weken onderdak moeten hebben gaan. Maar waren reeds op de hoogte dat ze een flink bedrag over hield aan de verkochte woning en dus zouden aan die zorgplicht onderdak voldoen door haar in een hotel te plaatsen, uiteraard voor eigen rekening. Verder werd ze verwezen naar de particuliere verhuur, zo'n 1200 euro per maand. Dan maar naar een kleinere koopwoning kijken en er één gevonden waarvoor ze met de overwaarde van de oude woning de helft kon betalen. Naar de bank voor een aanvullende hypotheek. Maar U heefteen geringe alimentatie en aan zulke dames verstrekken we geen hypotheek. Die alimentatie kan zo maar door omstandigheden ineens ophouden. Kortom, er op wijzen dat de bank toch geen enkel risico loopt als de helft zelf wordt betaald is voor de bank geen reden toch die hypotheek te verstrekken.
    Dan blijkt ineens dat wanneer je dan gaat wonen in die vrije sector woning je door dat overwaarde bedrag geen kind gebonden budget en zorgtoeslag meer krijgt. Nee, het komende jaar moet je zelfs belasting in box 3 gaan betalen omdat bedrag hoger is dan 30.000 euro. Men kijkt terug naar de situatie op 1 januari van een jaar voor vast stellen toeslagen. Woning is in juni 2018 verkocht, dus in januari 2018 is er dan nog geen sprake van bezit. Maar wel p 1 januari 2019. Maar nu komt het, als het geld weer op die datum in een koopwoning zit valt het in box 1 en dan blijven alle toeslagen gewoon zoals ze zijn.

    De enige oplossing is gewoon toch een manier te zoeken om een woning te kopen zodat er dus geen vermogen in box 3 is op 1 januari 2019. Dus heb ik haar een hypotheek van de helft van het huis verstrekt. Je mag dan nog een hogere rente dan de bank rekenen ook en dat hebben we gedaan. Hypotheekakte gewoon ingeschreven en dochter betaalt maandelijks netjes de hypotheek annuïtair af.
    Mag die hogere rente aftrekken in box 3. Daardoor bijna geen belastbaar inkomen. Alle toeslagen blijven van toepassing. Lekker zal men zeggen, je vader helpt met een hoge rente dubbel zo hoog als bij de bank. Maar...…...die hoge rente wordt goed gemaakt omdat ik per jaar belastingvrij ruim 5000 euro mag schenken. In plaats van 1200 euro huur woont ze met een maandlast van 250 euro. Dan ben je toch gek als je geen gebruik maakt van de legale mogelijkheden. Is dat misbruik maken, misschien wel maar de Staat vraagt erom.

    "de andere helft niet kon kopen. Zij heeft geen baan en is voorlopig afhankelijk van een alimentatie voor twee kinderen en haarzelf. Helaas geen grote bedragen. Verder als alleenstaande vrouw aanvulling met kind gebonden budget, kinderbijslag en zorgtoeslag. Daar moet ze het voorlopig mee doen.
    Maar er is wel een groot bedrag overgebleven uit de verkochte woning"

    Een groot bedrag overgebleven! Je bent blijkbaar niet zo bekend hoe het werkt in Nederland?

    Als jij denkt dat je steun ontvangt vanuit een gemeente met een groot bedrag op je rek. met kids en gescheiden, dan ben je nogal naief imo.

    En waarom als je zelf verhuurt? Verhuur een pand aan je dochter en betaal het haar cash terug, neem af en toe wat teveel op. Huursubsidie krijg je niet met vermogen op de bank en een bijstandsuitkering ook niet.

    Tav statushouders, ik dacht dat gemeenten hier verplicht woningen voor in voorraad hebben, dus afh van hoe je het brengt, maar het is niet zo dat zij voor gaan, maar die woningen zijn gereserveerd voor. Nuance verschil, maar erzijn vaker oorlogen uitgebroken vanwege dergelijke verschillen. ;)
  6. forum rang 10 voda 25 januari 2019 14:44
    Nederlandse koopwoningen verder in prijs gestegen

    (ABM FN-Dow Jones) Bestaande Nederlandse koopwoningen waren in december 2018 8,4 procent duurder dan in december 2017. Dit meldden het CBS en het Kadaster vrijdag.

    Daarmee was de prijsstijging iets lager dan in oktober en november, toen de prijzen met respectievelijk 9,0 en 9,5 procent toenamen. Met december is ook het jaarcijfer bekend. In 2018 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 9,0 procent duurder dan in 2017. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in december 2018 ruim 33 procent hoger. Ten opzichte van de vorige piek in augustus 2008 waren de koophuizen in december 2018 bijna 5 procent duurder. Het Kadaster maakte bekend dat het in december 19.434 verkochte woningen registreerde. In 2018 zijn 218 491 woningen verkocht. Dat is bijna 10 procent minder dan in 2017, maar wel het op een na hoogste aantal ooit.
    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. ooievaar49 25 januari 2019 14:45
    Kwam een posttarievenlijst uit 1952 tegen.
    Op een gewone brief tot 20 gram moest een zegel van 10 cent (4,5 eurocent) geplakt worden.
    Een pakket versturen tot 2 kg was toen nog erg goedkoop want daar moest maar 50 cent (22,5 eurocent) op.
    Nu 67 jaar later zijn de kosten voor de brief € 0,87 ( 19x over de kop)en voor het pakket € 6,95! (31x over de kop)

    Een gewone woning in 1952 van 10000 gulden (€4500) doet nu 200000 euro!! (44x over de kop).

    Dus gaan we maar niet zeuren over de posttarieven want de stijging daarvan in 67 jaar is niets vergeleken met de prijsstijging van huizen in 67 jaar!
  8. Belegde boterham 25 januari 2019 21:42
    quote:

    ooievaar49 schreef op 25 januari 2019 14:45:

    Kwam een posttarievenlijst uit 1952 tegen.
    Op een gewone brief tot 20 gram moest een zegel van 10 cent (4,5 eurocent) geplakt worden.
    Een pakket versturen tot 2 kg was toen nog erg goedkoop want daar moest maar 50 cent (22,5 eurocent) op.
    Nu 67 jaar later zijn de kosten voor de brief € 0,87 ( 19x over de kop)en voor het pakket € 6,95! (31x over de kop)

    Een gewone woning in 1952 van 10000 gulden (€4500) doet nu 200000 euro!! (44x over de kop).

    Dus gaan we maar niet zeuren over de posttarieven want de stijging daarvan in 67 jaar is niets vergeleken met de prijsstijging van huizen in 67 jaar!
    Ik vermoed dat een woning in Adam in 1952, die nu nog bestaat, die 44x ruimschoots overtreft. Dus tsja wat is een gewone woning...;)
  9. Brievenbus 3 februari 2019 11:37
    quote:

    izdp schreef op 3 februari 2019 04:32:

    Oh jee en warm daar en och jee gaan de prijzen hier bevriezen?

    Schiet toch op met je prijzen aan de andere kant van de wereld.
    Feit is dat je met kid al acht jaar aan de verkeerde kant zit.
    Wie naar jullie luisterde heeft een vermogen gemist.
    Yep!
  10. [verwijderd] 3 februari 2019 12:47
    quote:

    izdp schreef op 3 februari 2019 04:32:

    Oh jee en warm daar en och jee gaan de prijzen hier bevriezen?

    Schiet toch op met je prijzen aan de andere kant van de wereld.
    Feit is dat je met kid al acht jaar aan de verkeerde kant zit.
    Wie naar jullie luisterde heeft een vermogen gemist.
    Ik durf met jou wel een wetje te leggen dat ik in de afgelopen 8 jaar meer aan roerend goed heb verdiend dan jij.

    En hoorde we in 2007 niet de zelfde verhalen dat de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt een Amerikaans probleem was die niks met Europa te maken had ?

    Is het niet zo dat in 2008 ook de eerste klappen vielen in het topsegment ?
    Is het niet zo dat wereldwijd het top topsegment onderdruk staat en dat daar de eerste prijsdalingen al een feit zijn.

    En hoeveel rijker ben je geworden nu je woning 100k meer waard is dan tijdens de top van 2007. Wat geeft de bank je aan rente, wat levert de beurs nog op ?

    Voor 2008 kon je met 100k 12 jaar lang de huur betalen, nu kun je met die 100k 7 jaar de huur betalen.

    De prijs die we met ze alle hebben betaald voor het instant houden van de hoge woningprijzen heeft er voor gezorgd dat de winst die je op papier hebt staan, velen malen minder waard is dan voor 2008.

    En het gaat zo goed in de wereld dat centrale banken al zijn gestopt met verdere rente verhogingen omdat economieën er veel zwakker voor staan dan werd gedacht.

    Je bent blij met een dikke sigaar uit eigen doos!!!




  11. forum rang 6 izdp 3 februari 2019 13:05
    quote:

    henk38 schreef op 3 februari 2019 12:47:

    [...]

    Ik durf met jou wel een wetje te leggen dat ik in de afgelopen 8 jaar meer aan roerend goed heb verdiend dan jij.

    En hoorde we in 2007 niet de zelfde verhalen dat de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt een Amerikaans probleem was die niks met Europa te maken had ?

    Is het niet zo dat in 2008 ook de eerste klappen vielen in het topsegment ?
    Is het niet zo dat wereldwijd het top topsegment onderdruk staat en dat daar de eerste prijsdalingen al een feit zijn.

    En hoeveel rijker ben je geworden nu je woning 100k meer waard is dan tijdens de top van 2007. Wat geeft de bank je aan rente, wat levert de beurs nog op ?

    Voor 2008 kon je met 100k 12 jaar lang de huur betalen, nu kun je met die 100k 7 jaar de huur betalen.

    De prijs die we met ze alle hebben betaald voor het instant houden van de hoge woningprijzen heeft er voor gezorgd dat de winst die je op papier hebt staan, velen malen minder waard is dan voor 2008.

    En het gaat zo goed in de wereld dat centrale banken al zijn gestopt met verdere rente verhogingen omdat economieën er veel zwakker voor staan dan werd gedacht.

    Je bent blij met een dikke sigaar uit eigen doos!!!

    Je bedoelt vast een wedje met onroerend goed.

    Dat kan best want ik handel niet in dat spul.
    En ach los van de waarde is het rendement al heel mooi.
    Een deeltje hypotheek werkt als een hefboom, zo laag is de rente.
    Ik schat dat ik de huren in die tien jaar met ongeveer 10/12% heb verhoogd.
    Dus ik snap je rekensom niet.
    Wil ik ook niet snappen ;-)
  12. [verwijderd] 3 februari 2019 13:58
    quote:

    izdp schreef op 3 februari 2019 13:05:

    [...]

    Je bedoelt vast een wedje met onroerend goed.

    Dat kan best want ik handel niet in dat spul.
    En ach los van de waarde is het rendement al heel mooi.
    Een deeltje hypotheek werkt als een hefboom, zo laag is de rente.
    Ik schat dat ik de huren in die tien jaar met ongeveer 10/12% heb verhoogd.
    Dus ik snap je rekensom niet.
    Wil ik ook niet snappen ;-)

    Waarom denken mensen zoals jij alleen maar aan zich zelf ?
    Jij hebt de huren verhoogd waardoor jou inkomen is gestegen en waardoor het allemaal goed is wat overheden hebben gedaan en nog doen om de huizenmarkt overeind te houden.
    Maar hoe gaat het met de mensen die geen verhuurde woningen hebben ?
    wat volgens mij een nog veel grote groep is.

    De groep waar wij toe behoren hebben alleen maar geprofiteerd van alle genomen maatregelen, maar een nog veel grote groep heeft dat niet en deze mensen zijn nu boos wat ik wel kan begrijpen. Dat wil niet zeggen dat ik een modaal ridder ben, want dat ben ik zeker niet, ik probeer me alleen in anders mans schoenen te verplaatsen.

    Uit alle onderzoek is naar voren gekomen dat de huidige generatie het minder goed heeft dan de vorige generatie en dat de toekomstige generatie het waarschijnlijk nog moeilijker gaat krijgen. Dan is het toch heel krom en egoïstisch om de huidige en toekomstige generatie te laten bloeden omdat wij niks van onze rijkdom willen inleveren en er ook alles aan doen om dat kunstmatige systeem overeind te houden.

    Uit onderzoeken is gebleken dat 30% van de Amerikaanse studenten open staan voor een socialistische samenleving. Dit krijg je als de minderheid alleen maar denkt ikke ikke ikke. En als wij zo blijven denken zal die groep die openstaat voor een socialistische samenleving alleen maar groeien en komen ze in de toekomst jou huurtjes innen!!
  13. [verwijderd] 3 februari 2019 16:48
    quote:

    henk38 schreef op 2 februari 2019 16:22:

    Huizenprijzen in Melbourne zijn op kwartaalniveau het snelst gedaald, ooit gemeten.

    www.news.com.au/finance/economy/austr...
    Chinese bedrijven dumpen Amerikaans onroerend goed,
    www.marketwatch.com/story/chinese-com...

    Ook in Europa, waaronder in Nederland hebben Chinese heel wat onroerend goed gekocht.
40.341 Posts
Pagina: «« 1 ... 1885 1886 1887 1888 1889 ... 2018 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 862,18 -0,37%
EUR/USD 1,0668 +0,23%
FTSE 100 7.834,71 -0,54%
Germany40^ 17.741,90 -0,54%
Gold spot 2.382,73 +0,14%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

EBUSCO...
+3,77%
WDP
+3,36%
Heineken
+1,91%
Vopak
+1,47%
Pharming
+1,38%

Dalers

ADYEN NV
-2,79%
AMG Cr...
-2,69%
VIVORY...
-2,66%
RENEWI
-2,35%
Fugro
-2,32%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links