Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend Turbo ?

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 TonyX 28 januari 2019 12:24
    Wat denken jullie van een turbo long met een lage hefboom als langjarige belegging? Dit gezien de koers van Unibail die ver onder de boekwaarde ligt en het zeer hoge dividendrendement wat nog redelijk houdbaar lijkt.

    - Uitgangspunt: bij een op jaarbasis gelijkblijvende koers (dividend wordt ingelopen) en een dividend rendement van 7,6% en een financieringsrente van 1,6 bij een hefboom van bijv. 2,5 of 3?

    De stoploss en het financieringsniveau gaat hierdoor jaarlijks met 6% (netto) omlaag (7,6-1,6). Men ontvangt bij een zelfde investering 2,5-3x deze netto 6% bij gelijkblijvende koers.

    Bij een dalende koers gaat het stoploss/financieringsniveau ook mee omlaag , wat de kans op uitstoppen naast de lage hefboom verkleint.De waarde van de turbo wordt dan wel 3x zo snel kleiner als bij bezit van het aandeel, maar als lange termijn investering hoeft dat tussentijds geen probleem te zijn.

    Bij een stijging loopt men 3voudig mee plus het (netto) dividend-financieringsrente rendement x 3.

    Om de veiligheid van een lage hefboom te behouden kan men doorrollen bij daling en zo toch de basisfilosofie/visie incl. behouden. Idem bij koersstijging om de dividendhefboom te behouden.

    Hoewel deze tijden met lage korte rente en hoge dividenden wat uitzonderlijk zijn, zie ik nergens voorbeelden of commentaren op dit soort constructies?

    Hoe kijken jullie hiertegen aan?
  2. [verwijderd] 28 januari 2019 13:07
    Bij dalende koers zal je hefboom toenemen
    iedere woensdag zal de Turbo opnieuw worden berekend.
    Dus stel de koers van aandeel zal een half jaar het zelfde blijven
    dan verdwijnt er 25% aan premie uit de Turbo.
    Bij alle hefboomproducten moet je een beetje kunnen inschatten wat de koers gaat doen en helaas dat kunnen de meeste niet.

    Wat je beter kan doen
    is een put verkopen
    je ontvangt dan geld.
    Wel loop je dan de kans te worden aangewezen bij een assignment.

    Wat je ook kan doen
    is een aandeel kopen en dan op zelfde moment een At the Money Call verkopen/schrijven als bescherming koop je dan een Out the Money Put.
  3. Badeend 28 januari 2019 13:48
    Neem aan dat hij een principe aangeeft en niet de technische analyse. Zover ik begrijp van turbo's dan klopt jou analyse. Kortom, als jij denkt dat UB over 10 jaar op dezelfde waarde staat heb jij met jou tactiek 3x zoveel rendement.

    Risico's zijn wanneer deze flink gaat dalen, waardoor je extra geld moet inbrengen die je misschien niet hebt?
    Andere risico is dat er tussentijds een hogere rente gevraagd mag worden, wanneer de rente omhoog gaat, gaat de aandeelwaarde dalen(want geld op de bankzetten wordt interessanter) en jij krijgt minder rendement(je moet meer betalen voor je hefboom lening).
  4. forum rang 6 TonyX 28 januari 2019 13:51
    quote:

    Pastuiven Verkwil schreef op 28 januari 2019 13:07:

    Bij dalende koers zal je hefboom toenemen
    iedere woensdag zal de Turbo opnieuw worden berekend.
    Dus stel de koers van aandeel zal een half jaar het zelfde blijven
    dan verdwijnt er 25% aan premie uit de Turbo.
    Bij alle hefboomproducten moet je een beetje kunnen inschatten wat de koers gaat doen en helaas dat kunnen de meeste niet.

    Wat je beter kan doen
    is een put verkopen
    je ontvangt dan geld.
    Wel loop je dan de kans te worden aangewezen bij een assignment.

    Wat je ook kan doen
    is een aandeel kopen en dan op zelfde moment een At the Money Call verkopen/schrijven als bescherming koop je dan een Out the Money Put.

    Bedankt voor je reactie.

    Dit verhaal gaat alleen op bij hoge hefbomen, niet bij een hefboom van 3 en een rente van 1,63%

    Opties zijn prima maar bij (meerjarige) een call mis je het dividend en bij een put (kopen) de koersstijging van een categorie aandelen die inmiddels ver beneden boekwaarde noteren.

  5. forum rang 8 Leefloon 28 januari 2019 14:52
    Het staat je vrij om alle vermeende voordelen van deze ongeschikte kinderproducten op te sommen, maar de dividendvergelijking met opties raakt kant noch wal. Je kinderproducten zijn opties, in een struisvogelvriendelijke verpakking. Maar goed, dat hoeven we iemand die de zogeheten complexe producten begrijpt verder niet uit te leggen.

    Wat in betere get-rich-quick beschrijvingen wel te vinden is, zijn (in vergelijking) dan very-deep-in-the-money, langstlopende calls, gekocht bij een ex-dividendnotering. Zonder fatale stop-verlies-van-de-uitgever, en met de mogelijkheid om zelf bijv. kortlopendere opties te gaan verkopen, en met comcurrentie bij de prijsvorming.
  6. [verwijderd] 28 januari 2019 16:34
    Sprinter: i.postimg.cc/GhD7n12L/PNG.png
    Heb even een sprinter genomen
    komt op het zelfde neer
    als je het 90 dagen aanhoudt dan is verlies 1,1%

    heb een sprinter genomen met een lage hefboom
    wel is de ratio 10 terwijl dit normaal 100 is

    nu even uitzoeken wanneer Unibail ex gaat (29-03-2019)

    heb wel de indruk dat Unibail een top aan het maken is

    voor ex-dividend zou je ook een call kunnen kopen
    en deze dan voor ex uitoefenen
    in de call zit dan het dividend
    heb je de aandelen dan heb je ook recht op dividend
  7. forum rang 8 Leefloon 28 januari 2019 18:03
    @lurkers: als we de wonderlijke eigenschappen van het struisvogelvriendelijke instrument even vergeten, gaat het hier om beleggen met geleend geld, in een instrument dat belegt met geleend geld.

    Sinds de eerste koers van URW is het aandeel in een moeilijke deelmarkt met een weggelaten -20,26% gedaald. Wie toen op dit idee kwam, die kijkt achteraf misschien toch terug op het voorgespiegelde resultaat op langere termijn. Ware het niet dat dit resultaat nooit werd behaald, omdat de koers heel even onder een bepaald niveau kwam.

    Kosten voor een bescherming tegen zo'n risico zijn eveneens weggeredeneerd. Het beleggen met voor de klant geleend geld, met aannames zonder verlies en met de ontdekking van de "hefboom" van geleend geld. Hoog risico, laag rendement, een ongeschikt kinderinstrument en veel impliciete als-dan aannames. Als alles goed gaat, dan gaat het goed.

    Ter relativering: de eerste koers van URW, op 5 juni 2018, was 191,45. Dus ook niet de meest geschikte onderliggende waarde. Of segment; -20% is marktconform voor Retail REITs. Beleggen met (de hefboom van) geleend geld, in een bovengemiddeld riskante vastgoedsector. Hoog risico, laag bijbehorend rendement.
  8. forum rang 6 TonyX 29 januari 2019 12:06
    Tja.........

    Dat risico en rendement gekoppeld zijn is algemeen bekend. Neem een veilige obligatie en je krijgt nu een laag rendement en hoog (tussentijds) koersrisico. Ook geen enkel aandeel is 100% veilig. Ik ken overigens geen 100% "veilige" beleggingen met een rendement van 18% per jaar bij gelijke koers tenzij je in bepaalde optie constructies stapt. Waarbij de voorziene situatie zich dan ook nog precies op de expiratiedatum moet voordoen voor een optimaal rendement.

  9. forum rang 6 TonyX 29 januari 2019 12:19
    Het geleende geld kan door de stoploss niet verloren gaan dus alleen je eigen geld. Niet anders dan bij opties of aankoop van klassieke aandelen. Die vergelijking gaat mank en ik kan je hier even niet volgen in je redenatie, maar dat dat terzijde.

    De kosten voor de turbo en het lening deel worden vanuit het dividend door de onderneming zelf "betaald" en dan hou je nog een heel mooi dividend over (maal de hefboom).

    Ga je de turbo aan met een hoge hefboom en bij laag dividend en hoge financieringsrente geef ik Leefloon zeker gelijk. Niet doen tenzij het casino op de hoek dicht is.

    Hier echter niet: de crux is een lage hefboom kiezen en houden. Evt. kun je de turbo bijtijds doorrollen naar een andere om de hefboom enigszins gelijk te houden. Kost wel iets transactie kosten en wat extra investment maar voorkomt uitstoppen op dieptepunt waardoor je omslag in de markt mist.

    Unibail stond een paar jaar terug genoteerd voor 35% boven boekwaarde nu 23% eronder. Dat die overwaarde er ooit uit loopt is en bleek ook zeer waarschijnlijk, overigens net als de huidige onderwaarde er ooit weer uit loopt. Dat er nog eens 33% van die onderwaarde uitloopt kan, maar dan is er sprake van een onderwaardering waar zelfs Warren Buffet zijn vingers van zou aflikken lijkt me.

    Tenzij je denkt dat alle shopping malls dicht gaan binnen een paar jaar. Maar dat riepen we in het jaar 2000 ook en idem over de kantorenmarkt. Maar ook dat is een andere discussie. Hier gaat het om de bevinding van turbo's die door het dividend ondanks de financieringsrente juist dalen in financieringsniveau waardoor de turbo een heel ander karakter krijgt.
  10. forum rang 6 TonyX 29 januari 2019 13:33
    Hier even weergeven in getallen waarbij in de onderste weergave de dividend bijdrage is weggelaten: nauwelijks veel risicovoller dan een directe investering in het aandeel (-7,5% per jaar versus -11,% in de turbo, met nog steeds 3x zo snelle waarde toename bij herstel van de koers)

    Zonder het dividend zou de turbo al nipt uitgestopt zijn en anders nu hoog risicovol (hefboom 14,4) op -63% per jaar staan (sinds juli 2014).

    Het zijn de harde cijfers guys.

  11. forum rang 6 TonyX 29 januari 2019 13:41
    quote:

    Leefloon schreef op 28 januari 2019 14:52:

    Het staat je vrij om alle vermeende voordelen van deze ongeschikte kinderproducten op te sommen, maar de dividendvergelijking met opties raakt kant noch wal. Je kinderproducten zijn opties, in een struisvogelvriendelijke verpakking. Maar goed, dat hoeven we iemand die de zogeheten complexe producten begrijpt verder niet uit te leggen.
    Tja, meningen zijn in beton gegoten en de harde cijfers zijn alternative facts?

    Zou dan toch even naar de onderliggende harde data kijken. Zie image spreadsheet.

    Spreken IN DEZE CASUS voor zich lijkt me. Tenzij je liever in kennelijk ooit in het verleden gevormde (voor)oordelen blijft steken.

    Ook dat staat een ieder vrij natuurlijk :-)
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links