Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turkije

1.908 Posts
Pagina: «« 1 ... 75 76 77 78 79 ... 96 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 november 2018 23:15
    Turkse krant komt met onthulling
    ’CIA luisterde mee bij opdracht moord Khashoggi’

    Door Onze correspondent
    Updated 1 min geleden
    2 min geleden in BUITENLAND

    RIYAD - De Verenigde Staten beschikken over opnamen waarin Mohammed bin Salman de opdracht geeft voor de moord op Jamal Khashoggi. Dat schrijft de Turkse krant Hürriyet.

    De CIA zou een telefoongesprek hebben afgeluisterd tussen de Saoedische kroonprins en diens broer Khalid bin Salman, die ambassadeur is de Verenigde Staten. Daarin beklagen zij zich eerst over Khashoggi’s kritiek op het koninkrijk, waarna MBS zegt dat de journalist ‘het zwijgen moet worden opgelegd’. CIA-directeur Gina Haspel zou vorige maand tijdens een bezoek aan Ankara het bestaan van de opnames hebben laten doorschemeren.

    Met het bericht verhoogt Turkije opnieuw de druk op MBS, op het moment dat president Trump, met het oog op handelsbelangen, juist het hoofdstuk wil afsluiten. Ankara heeft wel de steun van een aantal Europese landen. Denemarken besloot gisteren af te zien van toekomstige wapendeals met Saoedi-Arabië, terwijl EU-buitenlandchef Mogherini opriep tot een transparant en geloofwaardig onderzoek. Turkije wil al langer een internationaal onderzoek, maar daar zijn de Saoedi’s fel op tegen.

    Mohammed bin Salman zal zich komende week mogelijk voor het eerst sinds de dood van Khashoggi weer op het internationale toneel vertonen. Zijn deelname aan de G20-top in Buenos Aires staat nog altijd in de planning en kan voor een reeks gevoelig confrontaties zorgen. Niet in de laatste plaats met de Turkse president Erdogan, die waarschijnlijk ook afreist naar Argentinië.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 november 2018 17:58
    Historisch Nieuwsblad

    Volgens Ottomaanse historici veroorzaakte deze haremvrouw de ondergang van het machtige rijk van sultan Suleyman I

    De zestiende-eeuwse Roxelana was meer dan een seksslavin. De beroemde sultan was helemaal weg van haar, waardoor ze grote invloed kon uitoefenen.

    Blendle €0.89

  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 november 2018 18:02
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 29 november 2018 17:58:

    Historisch Nieuwsblad

    Volgens Ottomaanse historici veroorzaakte deze haremvrouw de ondergang van het machtige rijk van sultan Suleyman I

    De zestiende-eeuwse Roxelana was meer dan een seksslavin. De beroemde sultan was helemaal weg van haar, waardoor ze grote invloed kon uitoefenen.

    Blendle €0.89
    Ontvoerd door slavenhalers

    En wie kon er beter van het opstoken van de sultan worden beschuldigd dan zijn concubine en vrouw, Hürrem Sultan, die westerse diplomaten ‘Roxelana, de maagd van Ruthenië’ waren gaan noemen? Had zij er niet herhaaldelijk blijk van gegeven de sultan om haar vinger te kunnen winden? En had zij niet alles te winnen bij de dood van de ongelukkige Mustafa?

    We kennen haar oorspronkelijke naam niet. Zoals ook niemand zich de naam herinnert van het christelijk- orthodoxe boerendorp in Ruthenië – het ‘oude Rusland’ of ‘Roes’ in het huidige oosten van Oekraïne – van waaruit ‘Roxelana’ als jong meisje door Tataarse slavenhalers moet zijn geroofd. Vandaar zal het meisje te voet naar de Krim zijn vervoerd, om in de Ottomaanse kolonie Caffa door een Joodse of Griekse tussenhandelaar te worden doorverkocht. Rond het jaar 1518 kwam ze terecht in de harem van het ‘Oude Paleis’ in het hart van Ottomaans Constantinopel. Hier verbleven de ongetrouwde familieleden en concubines van de sultan, met hun uitgebreide scharen aan bediendes en administrateurs: maagden en eunuchen.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 november 2018 15:23
    Nederlandse export naar Turkije gehalveerd

    Door Pieter van Erven Dorens
    1 uur geleden in FINANCIEEL

    Amsterdam - Door de enorme ontwaarding van de lira is de Turkse import met 24% gekrompen. Uit Nederland werd in oktober zelfs bijna de helft minder ingevoerd.

    Dat blijkt uit cijfers - in Amerikaanse dollars - die het Turkse ministerie van Economische Zaken vrijdag heeft bekendgemaakt.

    De import uit Nederland kwam in oktober uit op $196 miljoen (€172 miljoen). In dezelfde periode vorig jaar was dat nog $380 miljoen (€334 miljoen ). Turkije importeerde volgens het CBS vorig jaar voor €5,9 miljard uit Nederland, met name grondstoffen, machines, chemische producten en geneesmiddelen.

    De totale Turkse import viel in oktober terug naar $16,2 miljard, vergeleken met $21,2 miljard in dezelfde maand vorig jaar. Door de duikeling van de lira zijn veel producten voor Turken onbetaalbaar geworden. Vergeleken met vorig jaar noteert de Turkse munt 26% lager tegenover de euro. Eerder was de daling nog groter, maar sinds september is er een licht koersherstel van de lira opgetreden.

    Turken importeerden vooral minder machines (-19%), voertuigen (-59%), medicijnen (-22%) en elektrische apparatuur (-50%). Categorieën met groei waren levende dieren (+27%) en vliegtuigen (+20%).

    Dankzij de goedkopere lira was er vanuit het buitenland wel meer vraag naar Turkse producten, aangezien die dus relatief beter betaalbaar waren. De export groeide 13% naar $15,7 miljard. Daardoor kromp het handelstekort naar slechts $0,5 miljard, het kleinste tekort in zeventien jaar. In 2001 ging Turkije gebukt onder een financiële crisis die gepaard ging met duikeling van de lira en een economische krimp van 5%.

    Aan auto’s en andere wegvoertuigen werd in oktober voor $2,5 miljard geëxporteerd (+17%). Aan ijzer en staal ging voor $1,2 miljard het land uit (+70%).
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 1 december 2018 20:41
    'Saoedische kroonprins stuurde verdachte berichten rond dood journalist'
    01 december 2018 14:31 Laatste update: 2 uur geleden

    De man die het team zou hebben aangestuurd dat journalist Jamal Khashoggi ombracht in Turkije, ontving rond de moord meerdere berichten van kroonprins Mohammed Bin Salman, bericht de krant Wall Street Journal zaterdag.

    De krant baseert zich op informatie uit een geheim rapport van inlichtingendienst CIA.

    De prins, de feitelijke leider van Saoedi-Arabië, stuurde volgens het rapport zeker elf berichten naar zijn vertrouweling Saud Al Qahtani. Dat gebeurde in de uren rond de dood van Khashoggi. De kritische columnist van The Washington Post is begin oktober gedood in het Saoedische consulaat in Istanboel.

    Saud Al Qahtani stond naar verluid in contact met de leider van het Saoedische team in Istanboel. Het is onduidelijk wat voor berichten hij precies zou hebben ontvangen van de kroonprins, die internationaal bekendstaat als MBS.

    Er zou geen direct bewijs zijn dat prins Mohammed persoonlijk opdracht heeft gegeven Khashoggi te elimineren. Kenners achten het echter zeer onwaarschijnlijk dat medewerkers van MBS de moord op Khashoggi op eigen houtje organiseerden. De kroonprins geldt als een man die zijn ondergeschikten strak onder controle houdt.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 december 2018 15:13
    Khashoggi's laatste woorden: ‘ik kan niet ademen’

    In zijn laatste momenten heeft journalist Jamal Khashoggi gesnakt naar adem, blijkt uit de geluidsopnames die in het Saoedische consulaat in Turkije zijn gemaakt. CNN heeft een vertaald transcript van de geluidsopnames ingezien.
    Robyn Samsom 09-12-18, 23:59 Laatste update: 10-12-18, 00:13

    De transcripten geven een nieuw inzicht in de gruwelijke manier waarop Khashoggi op 2 oktober is vermoord in het consulaat van Turkije. Volgens CNN wordt uit het transcript duidelijk dat Khashoggi bij binnenkomst direct merkte dat er iets niet klopte. Niet lang daarna werd hij aangevallen door meerdere mensen. Te horen is hoe hij hapt naar adem en herhaaldelijk zegt: ,,Ik kan niet ademen.”

    Ook is een zaag op de geluidsopnames te horen, die vermoedelijk gebruikt is op Khashoggi's lichaam. ,,Uit het transcript wordt niet duidelijk wanneer Khashoggi precies is overleden", aldus CNN.

    De moord werd uitgevoerd door vijftien personen die uit Saoedi-Arabië kwamen, en meteen na de moord terugvlogen naar Saoedi-Arabië met twee privévluchten en één lijnvlucht. Het lichaam van Khashoggi is nog altijd niet terecht.

    Uitlevering verdachten

    Deze week vaardigde een Turkse procureur aanhoudingsbevelen uit tegen twee vertrouwelingen van de Saoedische kroonprins in het kader van het Turkse onderzoek naar de moord op de Saoedische journalist. Het gaat om Ahmed al-Assiri en Saud al-Qahtani. Ze worden ervan verdacht meegeholpen te hebben bij de ‘planning’ van de moord.

    Saoedi-Arabië weigert de twee functionarissen echter uit te leveren. ,,We leveren onze burgers niet uit”, zei minister van Buitenlandse Zaken Abel al-Jubair op een persconferentie in Riyad.
  7. forum rang 10 voda 13 december 2018 16:28
    Turkse rente blijft onveranderd

    Gepubliceerd op 13 dec 2018 om 13:59 | Views: 707

    ANKARA (AFN) - De Turkse centrale bank handhaaft het belangrijkste rentetarief op 24 procent met het oog op de hoge inflatie en de sterk afgezwakte Turkse lira. Er was algemeen verwacht dat de centrale bank de rente ongemoeid zou laten.

    De inflatie in Turkije lag in november op 22 procent. Door de waardedaling van de lira is het veel duurder geworden om bijvoorbeeld energie en levensmiddelen te importeren. Dat drijft de prijzen op. In september verhoogde de Turkse centrale bank juist nog de rente flink om de inflatie te beteugelen.

    Maandag werd bekend dat de groei van de Turkse economie in het derde kwartaal sterk is afgezwakt. De economische groei kwam uit op 1,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de zwakste groei sinds 2016.
  8. forum rang 10 voda 31 december 2018 15:30
    Turkey to discount residence electricity and gas prices by 10%pct in 2019 - Erdogan

    Reuters reported that Turkey will reduce natural gas prices by 10 percent for residences and businesses in 2019.

    Speaking to members of his AK Party in Ankara, Erdogan also said electricity prices will be reduced by 10 percent for residences as well.

    Source : Economic Times
  9. forum rang 10 voda 31 december 2018 18:06
    Miljoenen Turkse moslims negeren religieus verbod op loterij

    Hoewel de hoogste religieuze autoriteit in Turkije bekend heeft gemaakt dat het kopen van lootjes ‘haram’ (zondig, verboden) is, negeren miljoenen Turkse moslims dat verbod.

    Marc Guillet 31-12-18, 17:46 Laatste update: 18:03

    Elk jaar worden er meer verkocht, vooral in de weken voor de oudejaarsloterij. De jackpot is vanavond 70 miljoen lira, een dikke 11,5 miljoen euro. Dat is een smak geld in een land waar het maandelijkse minimumloon 330 euro is, en velen minder verdienen.

    Gelukszoekers
    Bij het populairste loterijkantoor van het land, dat van ‘Nimet Abla’ (Grote Zus Nimet) bij de Kruidenbazaar, staan gelukszoekers ook vandaag weer in lange rijen om een of meer lootjes te kopen. De rijen groeiden de afgelopen weken aan tot soms honderden meters lang en het wachten liep soms op tot vier uur. Het kantoor heeft een dozijn beveiligers in dienst om alles in goede banen te leiden.

    ‘De laatste lootjes, koop ze hier!’, roepen verkopers in de buurt van de rij. Veel klandizie hebben ze niet, want het gros van de mensen heeft het wachten in de lange rij er best voor over. Nimet Abla heeft namelijk de reputatie dat hun lootjes, vaker dan waar dan ook, in de prijzen vallen. In 2009 werd hier ook het oudejaarslot verkocht waarop de hoofdprijs viel.

    Hoofdprijs
    Topdrukte bij de Nimet Abla lootjesverkoop.
    Topdrukte bij de Nimet Abla lootjesverkoop. © Marc Guillet
    Het legendarische kantoor is vernoemd naar Melek Nimet Özden, algemeen bekend als Nimet Abla. In 1928 begon ze met het kopen en verkopen van lootjes van de staatsloterij. Drie jaar later won ze zelf de hoofdprijs in oudejaarsloterij. Ze werd een nationaal symbool van geluk. Als slimme zakenvrouw maakte ze veel reclame voor haar kiosk, haar merknaam werd synoniem met het kopen van geluk.

    Uiteraard zijn er op deze magische plek vaker winnaars dan elders, want één op de tien loten die in Turkije wordt verkocht, is hier over de toonbank gegaan. De lootjes worden van 6 uur ‘s ochtends tot 11 uur ‘s avonds verkocht, ook aan dames die met hun hoofddoek willen laten zien dat ze vrome, praktiserende moslims zijn.

    Hoewel de regeringspartij van president Erdogan er de afgelopen zestien jaar alles aan heeft gedaan om de Turken via het onderwijs en de media meer religieuze normen en waarden bij te brengen, is de staatsloterij, noch het gokken op paardenraces en voetbalwedstrijden, in de ban gedaan.

    230 miljoen euro
    Ja, gokken is ‘zondig’ en ‘verboden’ volgens de islam, maar de staatsloterij brengt de schatkist ook een aardige duit op: ruim 230 miljoen euro.

    www.ad.nl/buitenland/miljoenen-turkse...
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 januari 2019 20:22
    OM eist doodstraffen tegen vijf van de elf verdachten
    Zaak-Khashoggi: Saoedisch showproces

    Door Ralph Dekkers
    18 min geleden in BUITENLAND

    Riyad - Vijf van de elf verdachten van de moord op Jamal Khashoggi hebben de doodstraf tegen zich horen eisen aan het begin van hun rechtszaak in Riyad, die volgens velen vooral een showproces is om kroonprins Mohammed bin Salman vrij te pleiten.

    De aanklagers claimen, achter gesloten deuren, dat Khashoggi ruim drie maanden geleden in het Saoedische consulaat in Istanbul werd vermoord tijdens een illegale operatie. Onzin, zo houdt Turkije vol. Dat land wil de verdachten, wier namen niet zijn bekendgemaakt, zelf berechten.

    Veel details van de zaak zijn nog altijd in nevelen gehuld. Zo is het in stukken gesneden lichaam van de columnist spoorloos. Turkse functionarissen denken dat het in een waterput in de tuin van de Saoedische consul is verborgen. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd boek over de zaak die de gemoederen in het Midden-Oosten nog steeds bezighoudt. Saoedi-Arabië heeft Turkse onderzoekers toegestaan om een monster te nemen van het water in de put, maar verzoeken om de put droog te leggen en van binnen te onderzoeken zijn afgewezen.

    "Als hij weigert, doden we hem"

    Volgens de Turkse schrijvers van Diplomatieke gruweldaad: de donkere geheimen van de Khashoggi-moord zijn de lichaamsdelen van de journalist mogelijk in plastic zakken gestopt en vervolgens in de put geplaatst. De politie in Istanbul bracht op oudjaarsdag beelden naar buiten van koffers die het huis van de consul worden binnengedragen, met daarin mogelijk de lichaamsdelen van Khashoggi.

    Toestemming

    Turkije heeft voor alles toestemming van Riyad nodig, omdat zowel het consulaat als de ambtswoning van de consul diplomatieke immuniteit geniet. De consul-generaal, Mohammed al-Otaibi, is inmiddels teruggehaald naar zijn thuisland. Het is onwaarschijnlijk dat hij in de cel zit. De arts die Khashoggi’s lichaam in stukken sneed, Salah Mohammed al-Tubaigy, zou in zijn luxueuze villa in Jeddah verblijven.

    Turkije hoopt nog altijd, tegen beter weten in, op een internationaal onderzoek naar de moord. Saoedi-Arabië stemt daar niet mee in en landen als Amerika willen het incident het liefst zo snel mogelijk vergeten. Koning Salman heeft als reactie zijn kabinet deels vervangen en is bereid in Jemen water bij de wijn te doen, zolang zijn favoriete zoon maar buiten schot blijft.

    Dat lijkt te lukken, ondanks de details die naar buiten blijven komen. Zo zou op audio-opnames te horen zijn hoe Al-Tubaigy en een Saoedische inlichtingenofficier kort voor de komst van Khashoggi hun plannen bespreken. „We vertellen hem dat we hem meenemen naar Riyad. Als hij weigert, dan doden we hem.” Wanneer Khashoggi inderdaad weigert, is te horen hoe hij wordt vastgehouden, met op de achtergrond het geklingel van metalen gereedschap. Khashoggi wordt gewurgd, waarna Al-Tubaigy hem in stukken snijdt, ook al is het pas de eerste keer dat hij met een ’warm lichaam’ werkt. „Maar dat moet geen probleem zijn.”
  11. forum rang 10 voda 10 januari 2019 17:15
    Turkey sees surge in steel exports in 2018

    Hurriyet Daily reported that Turkey’s steel exports rose 20.8 percent year-on-year to reach 21.4 million tonnes in 2018. According to the Turkish Steel Exporters Association on January 8, the country earned USD 15.6 billion from steel exports last year, up 36 percent from 2017. The European Union, Middle Eastern and North American countries were the largest importer of Turkish steel last year. Steel exports to the US, Iraq, Algeria and the UAE saw the highest increase during the same period.

    Mr Adnan Aslan head of the Steel Exporters Association, said “The country has successfully passed 2018 which was marked by the protectionist measures thanks to Asian market’s interest in Turkish steel. The sector will be under strain especially in the first half of this year, as China will head for an aggressive export policy and the protectionism trend will continue in 2019.”

    Source : Hurriyet Daily
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 januari 2019 14:48
    587 luxe kasteeltjes vormen spookdorp na faillissement
    4 min geleden in BUITENLAND

    Mudurnu - Vlakbij Mudurnu, in het noordwesten van Turkije, staan 587 identieke kasteeltjes nadat de projectontwikkelaar failliet ging. Het gigantische project, waarbij 732 villa’s zouden worden gebouwd, is stilgelegd.

    De Sarot-groep begon in 2014 met de bouw van het zogenoemde Burj Al Babas-project. De kastelen zouden zwembaden, Turkse baden en sauna’s, een winkelcentrum én een moskee krijgen.

    Maar het ging van droomproject naar nachtmerrie toen kopers uit onder andere Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de luxe woningen niet konden betalen. De Turkse economie kreeg daarnaast te maken met een sterke afzwakking van de groei en de waarde van de lira daalde. Ook steeg de rente.

    Bekijk ook:
    Sterke afzwakking groei Turkse economie

    Behalve een tegenvallende bouwsector is ook de Turkse economie onderuit gegaan. Mogelijk komt het land in 2019 in een recessie, zo voorspellen economen.

    Mocht u ondanks het spookachtige randje geïnteresseerd zijn in zo’n optrekje: de kasteeltjes staan voor zo’n 400.000 euro per stuk te koop.
  13. forum rang 10 voda 16 januari 2019 21:21
    Lira stijgt na rentebesluit

    De Turkse centrale bank (CBRT) was woensdag een steun in de rug van de lokale munt. Het monetaire beleidscomité hield de beleidsrente op 24%. Dat was conform verwachting, maar er waren ook analisten die vreesden voor een te vroege renteverlaging, ook omdat lokale verkiezingen voor de deur staan.

    'Een onverwachte renteverlaging bij de eerste vergadering in januari zou de volatiliteit van de Turkse lira doen stijgen', schreef Rabo-analist Piotr Mathys voorafgaand aan het rentebesluit. Zo'n stap zou door beleggers kunnen worden opgevat als een beleidsvergissing en de geloofwaardigheid van de CBRT ondermijnen. Elke potentiële positieve impact op de economie zou teniet worden gedaan door zorgen over de inflatie door huishoudens en bedrijven als de lira zou dalen'.

    Murat Cetinkaya, voorzitter van de Turkse centrale bankFoto: Reuters
    De opluchting was groot en tegen het slot van de Amsterdamse beurs gingen er 6,1225 Turkse lira in een euro, 1,5% minder dan dinsdag. Bovendien hield de CBRT vast aan de zogenaamde verkrappingsbias en hield de mogelijkheid open de rente verder te verhogen als dat nodig mocht zijn.

    Nog zorgen genoeg
    Ondanks een lagere inflatie in december (20,3%) en een verbetering van de lopende rekening hangen er nog genoeg zorgen boven de Turkse economie. De relatie tussen president Recep Tayyip Erdogan en de Amerikaanse president Donald Trump is ingewikkeld, volgens Rabo-analist Mathis. 'Trump vertrouwt - naar eigen zeggen - vaak op zijn instinct om beslissingen te nemen, in plaats van op doorwrochte analyse van een brede groep experts met decennialange ervaring'. Volgens Mathis zal voor die relatie veel afhangen hoe de Turkse militaire operatie in Syrië verloopt.

    Mocht de lira in een rustiger vaarwater komen, dan komt die renteverlaging alsnog. 'Grote renteverhogingen van een paar honderd basispunten in een crisissituatie hebben de neiging altijd weer te worden teruggedraaid als de belangrijkste negatieve factoren verdwenen zijn', aldus Mathis. Hij doelt daarmee op de verhoging met 625 basispunten in september toen er meer dan 7 lira's in een euro gingen. Als de munt weer wat stabieler is, zal een substantieel deel van die verkrapping geleidelijk worden afgebouwd, denkt Mathis.

    10% gedaald
    Dat kan dus nog even duren. Sinds het begin van het jaar heeft de munt zo'n 10% ingeleverd tegenover de euro. En de munt is nog steeds fragiel. 'Dat hebben we gezien aan de snelle bewegingen die zichtbaar waren bij het herstel van die koersen in olie, de negatieve nieuwsberichten over de betrekkingen met de Verenigde Staten en de zorgen over een vroege renteverlaging', aldus Muhammet Mercan, hoofdeconoom bij ING in Turkije.

    fd.nl/beurs/1285948/lira-stijgt-na-re...
  14. forum rang 10 voda 18 januari 2019 19:19
    Turkey - Additional Duties on Certain Products from United States

    The United States submitted its first request for a panel to examine additional duties imposed by Turkey on certain products imported from the US. The Turkish duties are in response to the US decision last year to impose duties on imports of steel and aluminum. The US noted that its duties were taken as national security actions and are therefore fully justified under Article XXI of the GATT. Turkey and other WTO members are pretending that the US actions are safeguards and further pretending that their unilateral, retaliatory duties constitute "suspension of substantially equivalent concessions" under the WTO's Safeguards Agreement, the US said; just as these members appear ready to undermine the dispute settlement system by throwing out the plain meaning of Article XXI and 70 years of practice, so too are they ready to undermine the WTO by pretending to follow WTO rules while taking measures blatantly against those rules.

    Turkey said it regretted the US request for the panel and said the real reason members find themselves in this situation today is not because of the Turkish action but because of the unwarranted and unjustified unilateral US action, which was intended to protect US producers from the competitive effects of imports. Like many other members, Turkey had no choice but to react. In imposing its duties, the US made no effort to consult with Turkey on the matter or to maintain a balance of substantially equivalent concessions as required under the Safeguards Agreement. Last August the US doubled its duties on Turkish steel imports without any explanation and threatened to do the same with aluminum imports. Turkey is fully entitled to take the action it did; it is ready to engage with the US on the matter, and as a result the US request is premature and Turkey is not in a position to agree to the establishment of a panel.

    The European Union said it welcomed Turkey's decision to resort to its right to suspend equivalent obligations vis-a-vis the United States. Turkey and other members are not undermining the dispute settlement system but standing up to the abuse by the US of Article XXI of the GATT, the EU said.

    The DSB took note of the statements and agreed to revert to the matter.

    Source : Strategic Research Institute
  15. forum rang 10 voda 29 januari 2019 21:25
    Turkey to begin drilling for oil and gas resources around Cyprus

    Hurriyet Daily News reported that Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu said that Turkey will begin drilling for resources around Cyprus, a move that could create tensions with neighbouring Cyprus and Greece over ownership of natural resources. He told “Turkey will start drilling around Cyprus because the Greek Cypriot government did not listen to Ankara's suggestions to ensure the rights of Turkish Cypriots. Our second platform is coming in February. We were going to send it to the Black Sea, now we are sending it to the Cyprus area. Our drill ship Fatih is currently in the Alanya-1 area, its work there will be done in March. We are shifting that to the south too.”

    He did not specify whether Turkey would drill for oil or natural gas.

    Attempts to tap gas and oil in the eastern Mediterranean have caused friction between Athens and Ankara. Turkey and the internationally recognised Greek Cypriot government in Cyprus have overlapping claims of jurisdiction for offshore oil and gas research in the eastern Mediterranean, a region thought to be rich in natural gas.

    Source : Hurriyet Daily News
  16. forum rang 10 voda 25 april 2019 14:21
    Turkse rente blijft weer onveranderd

    Gepubliceerd op 25 apr 2019 om 13:44 | Views: 318

    ANKARA (AFN) - De Turkse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief weer gehandhaafd op 24 procent. De bank wacht met bewegen tot een stabilisatie van de sterk afgezwakte lira, zo bleek donderdag.

    Economen rekenden in doorsnee al op het handhaven van het rentetarief. Het was de vijfde beleidsvergadering op rij waarop de rente bleef staan. Het inflatietarief in Turkije beweegt momenteel rond de 22 procent, ruim boven de doelstelling van 5 procent die door de bank wordt gehanteerd. Verder heeft Turkije te maken met een hoge werkloosheid en stijgende voedselprijzen.
  17. forum rang 10 voda 7 mei 2019 17:25
    Turkse lira onderuit

    (ABM FN-Dow Jones) De Turkse lira is dinsdag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden door aanhoudende politieke onrust in Turkije.

    De Turkse munt daalde dinsdag met 1,3 procent, tot 6,1586 lira voor een dollar. Vorige week was een dollar nog minder dan 6 lira waard.

    Er zijn zorgen over politieke instabiliteit, nadat de Turkse kiesraad maandag de uitslag van de burgemeestersverkiezing van Istanbul ongeldig verklaarde en een nieuwe stemming voorschreef.

    De beslissing volgde op een verzoek om de uitslag ongeldig te verklaren van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, wiens AK partij de verkiezingen in de grootste stad van het land nipt verloor van de oppositie. Er zouden volgens de AK partij onregelmatigheden zijn geweest bij de stemming in Istanbul.

    Oppositieleiders uitten daarop hun zorgen over de mate waarin president Erdogan het land in zijn greep houdt en over de Turkse democratie in het algemeen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  18. forum rang 10 voda 9 mei 2019 15:10
    Turkse centrale bank steunt lira

    Gepubliceerd op 9 mei 2019 om 13:23 | Views: 1.067

    ISTANBUL (AFN/BLOOMBERG) - De Turkse centrale bank heeft via een achterdeur het monetaire beleid verkrapt, om de lira te ondersteunen. De waarde van de Turkse munt kreeg deze week een forse tik toen bekend werd dat de lokale verkiezingen in Istanbul overgedaan moeten worden.

    De centrale bank schortte zijn veiling voor kort-lopende obligaties op. De banken die liquiditeit nodig hebben zijn hierdoor genoodzaakt om van een andere leenfaciliteit gebruik te maken. Daar kunnen ze tegen een daggeldrente van 25,5 procent lenen. De rente voor de opgeschorte veiling lag op 24 procent. Deze kortetermijnrentes beïnvloeden de wisselkoers. Een hogere rente kan de waardedaling tegengaan.

    De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is een tegenstander van renteverhogingen. Hij vindt dat een hogere rente schadelijk is voor de economie. Dat kan een reden zijn waarom de centrale bank zijn invloed op de rente via een deze constructie uitoefent. Ook in maart is de rente op deze manier tijdelijk verhoogd.
1.908 Posts
Pagina: «« 1 ... 75 76 77 78 79 ... 96 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0719 +0,20%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.896,60 -1,06%
Gold spot 2.327,37 +0,49%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links