Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Burgers pas op uw pensioengeld !

4.005 Posts
Pagina: «« 1 ... 139 140 141 142 143 ... 201 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 24 december 2018 09:00
    Wie werkt waar

    Jaap van der Wal is vanaf 2019 de nieuwe voorzitter van de PPI Vereniging, Marcel Kruse gaat bij Milliman leiding geven aan de praktijk voor advies over beleggingen en risicomanagement, Bronka Rzepkowski versterkt het Multi-Asset beleggingsteam van NN Investment Partners en Jaap van Manen begint in 2019 als voorzitter van de Raad van Commissarissen van APG.
  2. forum rang 6 haas 8 januari 2019 14:29
    NN moet pensioenklant zonder shoprecht toch laten overstappen

    Een brief met daarin de per abuis opgenomen passage ‘Kiest u voor een andere aanbieder?’ kost NN een pensioenklant. De verzekeraar probeerde de man met een ‘aanblijfbonus’ van € 1.400 te verleiden zijn strijd voor een overstap te staken. Tevergeefs. De Geschillencommissie oordeelt dat NN moet moet meewerken aan overdracht van zijn pensioenkapitaal.
  3. forum rang 6 haas 9 januari 2019 08:44
    Pensioenfonds Sligro schrapt indexatie-stop gepensioneerden en slapers

    Pensioenfonds Sligro schrapt vanaf 2020 een herstelmaatregel die ervoor zorgt dat gepensioneerden en slapers geen toeslagen krijgen, terwijl daar wel ruimte voor is. Het bestuur vindt dat deze groep inmiddels genoeg heeft bijgedragen aan het herstel.
  4. BASF en BAYER kopen 9 januari 2019 10:49

    Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets staat de AEX aan de vooravond van een ongekende stijging. "Eerst nog even het kruid droog houden, maar zodra de AEX richting de 460 punten beweegt gefaseerd gaan kopen, in de verwachting dat die bodem zich gaat ontwikkelen", luidt het advies van Van den Akker. Waarna in de tweede helft van het jaar volgens de technisch analist alle remmen los kunnen.

    www.deaandeelhouder.nl/videos/aandele...

  5. forum rang 6 haas 11 januari 2019 08:47
    Achmea IM, Blue Sky Group en SPF Beheer gaan samen beleggen in private equity

    Vermogensbeheerder Achmea Investment Management en pensioenuitvoerders Blue Sky Group en SPF Beheer hebben een platform opgericht om gezamenlijk co-investeringen te doen in private equity. De samenwerking moet leiden tot fors lagere kosten.
  6. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 14 januari 2019 21:00
    Donderdag 17 januari a.s. behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen over een tijdelijke verhoging van de rekenrente voor pensioenen. Om in de sfeer te komen alvast een herhaling van een hoorzitting over pensioenen in mei 2018:
    www.youtube.com/watch?v=n8xe2iZ9PLE#a...

    Prof. Frijns (VUA, ex-ABP):
    "Door de tragische keuze van de marktrente als rekenrente wordt de extreme instabiliteit van de financiële markten volledig geïmporteerd in het pensioensysteem."
    "Het is heel gek om de pijn veroorzaakt door de snelle daling van de nominale rentes tot bijna nul (een 'schok' in het financiële systeem en voor de dekkingsgraden) binnen tien jaar te willen wegwerken".
    "Het wordt tijd voor een bredere waarderingsgrondslag, niet alleen gebaseerd op de rentes maar ook op de aandelenrendementen."

    Horen jullie het ook eens van een ander ...

  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 18 januari 2019 18:16
    Gisteren in de Tweede kamer
    Martin van Rooijen (50Plus) over pensioenen en de rekenrente

    De sloopkogel van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank heeft zijn moordende beulswerk verricht. Draghi was de beul. Hij heeft het vonnis over onze pensioenuitkeringen voltrokken en zelfs het mooiste pensioenstelsel van de wereld aan het wankelen gebracht. ... Met zijn opkoopprogramma van 2600 miljard euro heeft hij Zuid-Europa en vooral Italië uit de brand geholpen, maar onze pensioenen in de fik gestoken.

    .... De rentemanipulatie is overigens niet principieel veranderd sinds 1 januari 2019. Weliswaar zijn de netto-aankopen van obligaties gestopt, maar er bestaat nog steeds een beleid van het op peil houden van het bedrag dat aan de opkoop is besteed. De ECB blijft op grote schaal de rente omlaag drukken. ...
    Ik vraag mij af wanneer dit destructieve beleid teveel wordt voor VVD’ers en CDA’ers in deze Kamer. Vanaf wanneer worden jullie nou eens echt boos? Wanneer wordt ‘whatever it takes’ teveel voor jullie? ....

    "Filosofisch onmogelijk"??
    Een extra complicatie is dat het kabinet nu weer dreigt met een enorme herverdelingsoperatie. Een probleem van 60 tot 100 miljard euro, als gevolg van de afschaffing van doorsneesystematiek. Dit wordt nu over de schutting gegooid bij pensioenfondsen en dat heeft enorme gevolgen voor de gepensioneerden, dus dan komt er ook de komende vijf jaar niets meer terecht van indexatie. 50PLUS en de sociale partners eisen volledige compensatie, maar het kabinet is daar op geen enkele wijze toe bereid. De minister zei letterlijk: ‘Dat is filosofisch onmogelijk’. Met andere woorden: die herverdeling krijgen de gepensioneerden dus ook nog op hun bord. ...
    Ik vond de woordkeus van de minister belachelijk, maar weet u wat ik nou ‘filosofisch onmogelijk’ vind? Een niet-kostendekkende premie voor jongeren waar de ouderen voor opdraaien.

    .... Minister Koolmees en DNB-president Klaas Knot zijn van mening dat de huidige risicovrije rekenrente ook moet blijven als de pensioenen minder zeker worden gemaakt. Dat standpunt lijkt op een ongelooflijke politieke draai, in het nadeel van gepensioneerden en premiebetalers.
    Ik herinner de collega’s én de kijkers dan ook graag aan de aanstaande rondetafelconferentie, want dat wordt maandag een interessante confrontatie van standpunten. De dag daarna gaan we stemmen over deze initiatiefwet.

    Deze Kamer zal dan moeten besluiten over het al dan niet aanvaarden van het nu voorliggende wetvoorstel van 50PLUS. Een stem tegen het wetsontwerp van 50PLUS is een stem VOOR pensioenkortingen! Een stem VOOR het wetsontwerp van 50PLUS is een stem TEGEN pensioenkortingen.

    Maar ik zeg in alle duidelijkheid en in niet mis te verstane woorden dat er nog een andere stemming komt over mijn initiatiefwetsvoorstel. En die is op 20 maart. Op die dag stemmen de kiezers over de samenstelling van de Provinciale Staten en daarmede de samenstelling van de Eerste Kamer. Partijen die tegen het 50PLUS-wetsvoorstel stemmen zullen de rekening gepresenteerd krijgen van veel kiezers. U krijgt uw tegenstem niet uitgelegd. De kiezers hebben op 20 maart het recht en de kans om van elke volksvertegenwoordiger te weten of hij voor of tegen het 50PLUS voorstel heeft gestemd. Derhalve zal volgende week hoofdelijk worden gestemd. Ik zal dat verzoek daartoe indienen. ...

    De rijkste mensen worden almaar rijker. Voor multinationals daalt de belastingdruk, voor de gewone man stijgen de kosten en blijft er netto weinig over. AOW’ers met een klein pensioen gaan er behoorlijk op achteruit. Over de laatste acht jaar is de lastendruk in Nederland gestegen met 4 procentpunten. Die lastenstijging is meer dan proportioneel neergedaald bij de gewone man of vrouw. Je leest of hoort het elke dag. De ouderen staan achter in de rij. Pensioenkortingen dreigen en indexatie raakt steeds verder uit zicht. Dat kan toch niet kloppen bij een economische ontwikkeling waarin bij grote bedrijven het geld tegen de plinten klotst en de overheid nu al enige jaren overschotten op de begroting vertoont? De overheidsschuld is nu al minder dan 50%...
    Voor de werkenden komt er wel wat meer in de portemonnee. Maar het vliegt er even hard weer uit; bij veel gepensioneerden sneller dan dat er wat bijkomt. Begrijpt u wel dat er zo helemaal geen draagvlak overblijft voor het klimaatbeleid? ...

    50PLUS heeft als speerpunten: méér koopkracht voor de burger, AOW-leeftijd omlaag, de pensioenkortingen van tafel en de indexatie op tafel. Dat is de prijs die wij vragen. En vervolgens zullen wij als een bok op de haverkist bewaken dat wat met de rechterhand wordt gegeven niet met de linkerhand wordt weggenomen. Wij vragen een overheid die naast de burgers gaat staan en niet tegenover de burgers. Maar wij zien geen rek, geen flexibiliteit, geen uitgestoken hand. De coalitiepartijen hebben zich met staaldraad aan elkaar verbonden. U weet wat er gebeurt met staal dat niet meebeweegt: dat breekt....

    50PLUS heeft een redelijk voorstel gedaan, we zijn een redelijke partij. We hadden een open houding verwacht, in ieder geval bij een deel van de coalitie. Wij kijken naar de mensen en naar de 5 tot 10 miljoen deelnemers voor wie kortingen op hun pensioen dreigen. De metaalarbeider die al eerder met 7% is gekort en die nu weer met een aanzienlijke korting te maken kan krijgen. Dan praten we over 1,5 miljoen deelnemers in de twee pensioenfondsen voor de metaal, waar grote definitieve kortingen dreigen. Ik denk nu aan deze 1,5 miljoen mensen, waarvoor ik meerdere oplossingen heb ingebracht. Wij kijken naar de gepensioneerde verpleegkundige of de gepensioneerde brandweerman en politieman. Die eindelijk konden stoppen na een leven lang hard gewerkt te hebben. Gewone mensen die alles alleen maar duurder zien. Van wie mogen zij hulp verwachten? Daar kunnen we duidelijk over zijn. 50PLUS zal altijd voor hen knokken. Wij knokken voor werkenden en voor niet-meer-werkenden, jong en oud.

    Ik weet toevallig dat de Eerste Kamerfractie van het CDA aan de Tweede Kamerfractie van het CDA heeft geadviseerd om ons initiatief te ondersteunen, of zelfs mede te ondertekenen. Ik heb dat uiteraard aan collega Omtzigt aangeboden, maar deze CDA-fractie wilde er niet aan. ....
    Als nabrander moet mij nog één punt van het hart. Deze vruchteloze discussie, om slechts een hele kleine en tijdelijke correctie door te voeren, stemt ons pessimistisch over de mogelijkheden tot samenwerking met dit kabinet. Als de coalitiefracties in staat zouden zijn om hier over hun schaduw heen te stappen, dan zouden wij bereid zijn ver te gaan om het kabinet te steunen."

    Aanstaande maandag 21 jan 2919: rondetafelconferentie over pensioenen, georganiseerd door 50PLUS samen met GroenLinks, PvdA en de SP.

  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 18 januari 2019 18:30
    De positieve berichten over de stand van de economie buitelen over elkaar heen. Echter de pensioendeelnemers en ouderen in het bijzonder merken hier nog niet veel van. Dit is voor een belangrijk deel te wijten aan de strakke toezichtregels waarin de lage marktrente een hoofdrol speelt. Pensioenfondsen moeten zich aldus arm rekenen volgens Bernard van Praag. Een voorstel van 50plus om de rekenrente tijdelijk van een bodem van 2 procent te voorzien is in zijn ogen niet alleen realistisch maar ook prudent.

    www.mejudice.nl/artikelen/detail/50pl...

    "In hoeverre is de marktrente een relevante basis voor de politiek? Pensioenfondsen worden gevoed uit pensioenpremies en rendement op de reserves. Berekeningen van ABP geven aan dat ongveeer 80 procent van de inkomsten voortkomt uit het rendement. De 15-jaarsgemiddelden van de grote bedrijfstakpensioenfondsen zoals ABP en PfZW liggen in de buurt van 6,5 procent per jaar. Een representatieve bundel van aandelen en obligaties op de New York Stock Exchange noteerde een rendement van cirica7 procent gedurende de laatste honderd jaar. Natuurlijk zitten hier flinke fluctuaties in van jaar tot jaar, maar dat is voor een pensioenfonds geen serieus probleem, omdat per jaar maar twee procent van de reserve moet worden uitbetaald aan pensioenen, een bedrag dat ongeveer gelijk staat aan de binnenstromende premies.
    Vaak wordt gedacht dat staatsobligaties een ‘risicovrije’ belegging zijn ,maar ook dat is niet waar. Aangezien obligaties (haast altijd) in nominale waardes luiden daalt hun reële waarde bij inflatie of bij angst voor toekomstige inflatie. De koers van obligaties met een rente van 1 procent zal enorm dalen als de rente weer stijgt naar een gebruikelijke 4 procent. "

    "Er is dus alles voor te zeggen om te stellen dat de wetgever in 2006 een kapitale denkfout heeft gemaakt door het begrip ‘rendement’ gelijk te stellen aan de rentevoet op solide staatspapier/marktrente. De toekomstige verplichtingen van fondsen moeten worden verdisconteerd met een prudente inschatting van de toekomstige rendementen. Als die op basis van de ervaringen in het verleden en de praktijk bij vergelijkbare fondsen op circa 6,5 procent per jaar gesteld kunnen worden, dan lijkt een prudente inschatting naar 4 of eventueel 3 procent volstrekt realistisch. In de landen om ons heen, waar uiteraard ook financieel toezicht is op pensioenfondsen, hanteren alle landen een discontovoet in de orde van 3 procent. Het lijkt erop dat Nederland een overdreven voorzichtige norm hanteert.
    ...
    Wanneer men was uitgegaan van 3 procent dan was de dekkingsgraad ongeveer 25 punten hoger uitgekomen en zouden bijna alle fondsen hebben kunnen indexeren."

  9. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 18 januari 2019 21:01
    "Daarom wijzen we er hier nog maar eens op, dat de berichtgeving rond de Nederlandse pensioenen gezien kan worden als framing. De overheid benoemt het pensioenstelsel als een probleem en dan is hervorming van dat stelsel de oplossing voor dat probleem."

    Welk doel dient deze overheids-framing?
    Het stelsel moet op zijn kop, er moeten in de onuitgesproken visie van het kabinet persoonlijke pensioenpotjes komen, zodat er voor de twijfelachtig opererende financiële wereld (verzekeringsmaatschappijen en banken) een mooie, nieuwe, winstgevende markt ontstaat. Goed voor de jongens en meisjes van de Amsterdamse Zuidas, maar slecht voor de gepensioneerden. Inmiddels is allang bewezen dat persoonlijke pensioenpotjes voor de gepensioneerden niet de allerbeste beleggingsresultaten opleveren.

    www.pensioenleugen.nl/nieuwsberichten...

    “De druk op de politiek om een nieuw pensioenstelsel met persoonlijke pensioenpotten in te voeren, komt vanuit partijen die daar financieel belang bij hebben”. Dat zegt bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder MN René van de Kieft in een afscheidsinterview in het FD. Van de Kieft pleit ervoor dat het pensioendebat ook buiten de bestuurskamer wordt gevoerd. De pensioenleugen voegt eraan toe: te beginnen met de eigenaren van het geld, de deelnemers aan pensioenfondsen. Ze zijn nu op geen enkele manier direct betrokken bij de dans om hun miljoenen.

    Minister Koolmees zelf speelt in dit toneelstuk een merkwaardige rol. Bereikten vakbeweging en werkgeversorganisaties kortgeleden een voorlopig akkoord in de pensioendiscussie (géén persoonlijke pensioenpotjes): de minister veegde het resultaat hooghartig van tafel en wil toch een algehele hervorming van het stelsel, waarbij hij minstens de verdenking oproept gevoeliger te zijn voor de wensen van de financiële wereld, dan de opvatting van gepensioneerden en de werkenden die nu veel geld in de pensioenpot storten.

  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 18 januari 2019 21:14
    Tweede Kamerlid Martin van Rooijen van ouderenpartij 50PLUS wil de rekenrente die pensioenfondsen moeten gebruiken om hun soliditeit te berekenen voor een periode van 5 jaar met een klein percentage verhogen. Daardoor zal de dekkingsgraad van de fondsen met 6% stijgen en zullen pensioenkortingen in 2020 en 2021 niet of nauwelijks nodig zijn, veronderstelt hij.

    Het verhogen van de rekenrente is budgetneutraal. “Het kost geen geld, het levert zelfs geld op in de vorm van minder uit te keren toeslagen en je maakt tien miljoen mensen blij”, zegt het Tweede Kamerlid. Hij voelt zich gesterkt door het Centraal Planbureau dat heeft berekend dat een tijdelijke verhoging van de rekenrente met 0,5% boven de huidige rekenrente een beperkt generatie-effect heeft. Jongeren gaan er op lange termijn maximaal 1% op achteruit ten opzichte van de pensioendeelnemers die vóór 1961 geboren zijn.

    De “rekenrente” wordt door de Nederlandse toezichthouder gebruikt om te berekenen of pensioenfondsen voldoende geld in kas hebben om hun toekomstige pensioenverplichtingen na te komen. De overheid heeft dit zo bepaald en vastgelegd in het nFTK (nieuwe Financiële Toetsingskader). Op deze rekenmethode bestaat kritiek, omdat hij niet de werkelijke positie van pensioenfondsen weerspiegelt. In werkelijkheid staan de pensioenfondsen er beter voor, dan uit deze rekenmethode blijkt. De hoogte van de “rekenrente” wordt namelijk sterk beïnvloed door het beleid van de Europese Centrale Bank. De ECB drukt maandelijks geld bij om schulden van slecht presterende landen over te nemen. Omdat er zo veel geld in omloop komt, is de rente vrijwel tot 0% gedaald.
    Over de juistheid van dat beleid bestaan sterke twijfels, zowel bij de Duitse Centrale Bank als De Nederlandsche Centrale Bank. De pensioenfondsen worden gedwongen om hun positie te berekenen met dit onrealistisch lage rentepercentage, terwijl hun werkelijke rendement hoger is, omdat ze ook beleggen in aandelen. Omdat pensioenfondsen er volgens deze theoretische rekenmethodiek “slecht” voorstaan, mogen ze de pensioenen niet verhogen of dreigen er in de toekomst zelfs pensioenkortingen.
    Dat pessimisme is leidend in de Nederlandse politieke discussie met als resultaat dat er over de Nederlandse pensioenfondsen wordt besloten op basis van niet-realistische informatie.

    www.stichtingpensioenbehoud.nl/nieuws...

  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 18 januari 2019 21:35
    quote:

    BEN RisQuant schreef op 18 januari 2019 19:25:

    Rendement op obligaties is simpelweg huidige marktrente, niet het historisch gemiddelde van de afgelopen 100 jaar.
    Hoezo alleen obligaties?
    Waarom perse die volatiele dagrentes?

    Veel beter is de door diverse organisaties voorgestelde ‘macrostabiele rentevoet’ (MSR).

    De MSR biedt voor werkenden/jongeren en gepensioneerden een evenwichtige oplossing zowel voor toekomstige als voor bestaande pensioenregelingen. De MSR is eerder al door de SER, de sociale partners, de pensioenfederatie en pensioendeskundigen geadviseerd voor zowel de berekening van de premie als voor de verplichtingen.

    De macro stabiele rentevoet kan de 'risicovrije rente' (de huidige rekenrente) vervangen, die tot instabiliteit en een hogere kans op korting leidt en waarover al jaren discussie is. De MSR wordt berekend op basis van een verwacht portefeuille rendement onder aftrek van de loon-/prijsinflatie. De bepaling van dit verwachte rendement en de loon-/prijsinflatie dient dan wel objectief te worden vastgesteld op basis van het advies van de door de overheid ingestelde commissie parameters. Dit past goed in de gedachte dat pensioenuitkeringen niet zeker en derhalve ook niet risicovrij zijn, maar wel zo stabiel en waardevast mogelijk moeten zijn.

    Enkele rekenvoorbeelden staan in de bijlage. Onder de huidige omstandigheden zou de MSR uitkomen op zo'n 2,1 à 2,5%.

  12. forum rang 6 haas 23 januari 2019 14:55
    Volledige raad van commissarissen vertrekt bij Bouwinvest

    Bouwinvest is op zoek naar een nieuwe raad van commissarissen, nadat alle leden vorige maand onverwacht hun ontslag indienden. Zij hadden een conflict met eigenaar bpfBouw over de strategie en de organisatorische inrichting van Bouwinvest.
  13. forum rang 6 haas 23 januari 2019 14:56
    Koepels en Star stellen uniforme regels voor partnerpensioen op

    De Pensioenfederatie, het Verbond van Verzekeraars en de Stichting van de Arbeid hebben regels voorgesteld die duidelijker moeten maken wanneer stellen die niet-getrouwd samenwonen elkaars partnerpensioen kunnen opvragen.
  14. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 januari 2019 01:36
    50pluspartij.nl/actueel/2855-pensioen...

    "De rente waarmee pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten berekenen, is uiteindelijk een zaak van de politiek. Ook als er een nieuw pensioenstelsel komt met zachtere rechten."

    Daar zijn de meeste deskundigen het over eens. Dat bleek maandag 21 januari tijdens een Rondetafelconferentie in de Tweede Kamer over de vraag of de huidige rekenrente voor pensioenfondsen de beste is. De bijeenkomst werd georganiseerd op initiatief van 50PLUS, met steun van GroenLinks, de SP en de PvdA.

    Aanwezig waren:
    Peter Borgdorff (directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn), Dick Sluimers (oud-voorzitter en oud-directeur financiën ABP), Professor Sweder Van Wijnbergen (hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit (VU), Professor Coen Teulings (hoogleraar economie aan de Universiteit van Cambridge en voormalig directeur CPB), Dr. Jean Frijns, (emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit en oud-directeur beleggingen ABP), Hedda Renooij (VNO/NCW) en Tuur Elzinga (FNV).

  15. forum rang 6 haas 24 januari 2019 05:57
    nss de grote sektorpf's eens aanpakken op hun prestaties ?
    logge apparaten zijn hetb,imo.Goed uitschudden:)
    de kleinere bedrijfspensioenfondsen doen het beter
    ======================================================
    Asscher springt in pensioengat
    Door JORN JONKER

    20 min geleden in BINNENLAND

    DEN HAAG - PvdA-leider Asscher doet een beroep op het kabinet: hervat de onderhandelingen over een pensioenakkoord zo snel mogelijk. Hij is bereid om het kabinet bij een goed bod steun te verlenen en, zo nodig, bij de onderhandelingen aan te schuiven.

    www.telegraaf.nl/nieuws/3061330/assch...
4.005 Posts
Pagina: «« 1 ... 139 140 141 142 143 ... 201 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,67 -1,06%
EUR/USD 1,0616 -0,08%
FTSE 100 7.820,36 -1,82%
Germany40^ 17.760,40 -1,48%
Gold spot 2.382,45 -0,03%
NY-Nasdaq Composite 15.865,25 -0,12%

Stijgers

Avantium
+5,13%
FASTNED
+2,27%
Air Fr...
+2,00%
DSM FI...
+1,84%
CM.COM
+1,69%

Dalers

Arcelo...
-6,90%
Aperam
-6,68%
JUST E...
-4,85%
SBM Of...
-4,17%
RANDST...
-3,69%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links