Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,905 24 apr 2024 17:35
  • -0,004 (-0,39%) Dagrange 0,893 - 0,917
  • 6.519.524 Gem. (3M) 6,9M

Pharming januari 2019

9.493 Posts
Pagina: «« 1 ... 225 226 227 228 229 ... 475 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 De amateur 14 januari 2019 18:18
    quote:

    Lunten schreef op 14 januari 2019 17:49:

    [...]

    En wederom bij een dalende koers..

    Als je je hier geen vragen bij stelt
    Op goede dagen shorten en op slechte dagen coveren lijkt mij het meest logisch. Weinig kopers in de markt is goed voor ze dan kunnen ze lekker in de bied stukjes opvangen.
  2. forum rang 7 A3aan 14 januari 2019 18:26
    Gaat het deze week dan toch weer lukken om weer mee te gaan doen op 75 cent! Toch wel weer blij dat ik mij niet gek heb laten maken om vorige week op 86/90 cent te kopen om zogenaamde snelle stijging (die hier door een aantal bijna ieder uur van de daken geschreeuwd wordt) niet te missen. We gaan het zien!
  3. [verwijderd] 14 januari 2019 18:35
    Ik begrijp niet dat er mensen op dit forum denken dat de koers naar 2€ of hoger gaat.
    Ben al blij dat Pharming op het eind van het jaar op 1.20 zal staan en dan sta ik nog steeds verlies.
    Wij horen al 3 maanden totaal niets van dhr.de Vries, zelfs over zijn uitstapje naar Amerika word geen persbericht over gedaan. Daar hebben wij toch als aandeelhouder recht op ?
    Ik blijf mijn aandelen houden maar langzamerhand word het geloof bij mij steeds minder.
    En ik ben vast niet de enige die er zo over denkt.
  4. [verwijderd] 14 januari 2019 18:49
    quote:

    AnalytischDenker schreef op 14 januari 2019 17:48:

    Short partijen boven publicatiegrens van 0,5%
    PDT Partners 0,68% Afbouw 0,10%
    Great Point Partners 0,74%
    Canada Pension Plan 1,19%
    TT International 0,83%


    Totaal short percentage 3,44% (vorige stand 3,54%)
    Aantal partijen 4


    Dank AD. En vergeet je je cursus Analyse Tekortkomingen van Shorters niet?
  5. forum rang 10 voda 14 januari 2019 18:50
    Leuk stuk over shorten. Wel toepasselijk hier.

    Shorters: Kanarie in de kolenmijn

    Categorie: Beurs vandaag, Achtergronden
    Door Nico Inberg op 21 dec 2018 om 13:30

    Shortende hedge funds kunnen in het algemeen rekenen op de toorn van de gemiddelde particuliere belegger. Ze lenen aandelen van (groot)aandeelhouders en verkopen die op de beurs, om zodoende geld te verdienen aan een neerwaartse beweging. Ze handelen daarmee regelrecht tegen de belangen in van de gemiddelde belegger, die de koersen graag omhoog ziet gaan.

    Maar: een belegger kan de shortende hedge funds maar beter serieus nemen. En kan er via het beschikbaar stellen van zijn aandelen zelfs nog geld aan verdienen.

    Verplichte meldingen
    U kent ze ongetwijfeld, de bekende namen van het dagelijkse rondje shortsell.nl dat u op IEX tegenkomt. Het zijn veelal dezelfde partijen: hedge funds als Marshall Wace, Worldquant, PDT Partners, het zijn er legio, duiken dagelijks op in de shortsellregisters.

    Sinds 2012 dient een partij die een shortbelang opbouwt in een beursgenoteerd aandeel dat boven de 0,2% uitkomt dat te melden bij toezichthouder AFM en vanaf 0,5% worden die meldingen openbaar gemaakt. Dat in tegenstelling tot belangen aan de longzijde, die pas vanaf 3% moeten worden gemeld.

    Zodra een shortpositie weer onder de 0,5% komt, verdwijnt deze weer uit de openbare registers, maar dat wil niet zeggen dat die positie volledig is opgeruimd. Dat is ook de reden waarom u op de shortsellpagina van shortsell.nl twee percentages ziet: die van alle posities die momenteel boven de 0,5% noteren, én die van de posities inclusief de laatstbekende percentages van de posities die onder de meldgrens zijn gekomen.

    Zodoende is het niet mogelijk zonder al te veel ruchtbaarheid een enorme shortpositie op te bouwen. Uiteindelijk is een hedge fund er natuurlijk wél bij gebaat dat hun shortposities bekend worden, want er wordt met argusogen naar gekeken en goed voorbeeld doet goed volgen.

    Illustratief is bijvoorbeeld de werkwijze van het Amerikaanse Citron Research, dat eerst een shortpositie opbouwt en het vervolgens van de daken schreeuwt. Op basis van hun reputatie daalt het aandeel meteen fors, verlaten aandeelhouders het schip of gaan andere partijen ook short. De eerste winst is dan al binnen.

    Het inlenen en uitlenen van aandelen (securities lending)
    Om short te kunnen gaan moeten deze partijen aandelen inlenen. Die lenen zij van échte aandeelhouders. Dat zijn bijvoorbeeld de grote vermogensbeheerders, banken of ETF-uitgevers als Blackrock en Vanguard. Die beleggen voor klanten, maar kunnen extra rendement behalen door de aandelen, die anders maar op de plank liggen, uit te lenen.

    De vergoeding voor het uitlenen van aandelen verschilt per titel: voor bekende blue chip-aandelen is dat bijna niks, voor sommige small cap aandelen kan dat oplopen tot wel 10-15% of zelfs hoger als ze bijna niet te krijgen zijn. De uitlener blijft enonomisch eigenaar, maar de inlener wordt juridisch eigenaar. Degene die de aandelen uitleent kan wel elk moment zijn aandelen verkopen, ook al zijn ze uitgeleend.

    Vaak wordt gedacht dat alleen hedge funds aandelen inlenen om short te kunnen gaan, maar die reden is slechts goed, volgens onderzoek, voor 1% van de vraag naar in te lenen aandelen. Arbitragefondsen (long/short), marketmakers op de optiebeurs, arbitrageanten tussen verschillende beurzen, kopers van converteerbare obligaties, er zijn heel veel redenen waarom financiële partijen aandelen willen inlenen.

    Ook particuliere beleggers kunnen hun aandelen uitlenen: de brokers in Nederland faciliteren dat over het algemeen; u kunt zelf aangeven of u wel of niet wilt dat uw aandelen worden uitgeleend.

    Verschillende strategieën
    Terug naar de shortende hedge funds. Deze bedrijven werken soms met eigen geld, soms met geld van derden waaronder pensioenfondsen en verzekeraars, en proberen door middel van diverse strategieën een hoger dan gemiddeld rendement te maken.

    Een veelgebruikte strategie is bijvoorbeeld het long/short equity spel. Het hedge fund gaat één aandeel long, en een andere short: vaak bedrijven die met elkaar te maken hebben, bijvoorbeeld de sterkste en de zwakste in de sector. Wanneer de markt als geheel een bepaalde kant op gaat, is het risico beperkt.

    Ook het kopen van een overnamekandidaat en het shorten van een overnemer kan een strategie zijn. Het meest lucratieve werk, en ook het meest risicovolle, is het opsporen van overgewaardeerde bedrijven. Bedrijven met veel schuld bijvoorbeeld, opererend in een lastige markt, staan al snel op de radar. Het afgelopen jaar hebben we voldoende voorbeelden hiervan gezien op de shortselllijsten. Ik noem bijvoorbeeld Fugro, Arcadis en het Belgische Nyrstar. .

    Kanarie in de kolenmijn
    Wat kunt u als particuliere belegger met deze shorters? Meedoen kan niet want zij werken met name voor grote institutionele partijen en/of met eigen geld. Wel kunt u de posities die deze hedgefunds innemen zeer serieus nemen. Met dank aan de toezichthouder, die deze partijen verplicht stelt hun posities te openbaren.

    De hedge funds beschikken over de duurste analisten en nemen posities in die zeer risicovol zijn. Zij doen hun huiswerk daarom meer dan goed. Shortende hedge funds hebben daarom een belangrijke functie op de beurs. Voor particuliere beleggers vooral een signaalfunctie: aandelen waar grote shortpercentages uitstaan dienen met argusogen nogmaals bekeken te worden.

    Als een gerespecteerde partij heel veel geld in de waagschaal wil stellen omdat zij denkt dat een bepaald aandeel omlaag zal gaan, móet een belegger zijn eigen investeringsthese tegen het licht gaan houden. Zoek dus uit waarom die hedge funds, waar over het algemeen de beste en duurste analisten zitten, short zitten in zo’n aandeel.

    Ga op zoek naar die contraire mening: niet die sussende mening van een bankanalist die uw eigen idee nogmaals bekrachtigt, maar zoek uit waarom deze hedge funds denken geld te kunnen verdienen aan een daling van het desbetreffende aandeel. Wanneer u die redenen kent, weet u in ieder geval waar uw risico ligt.

  6. forum rang 10 voda 14 januari 2019 18:50
    Deel 2:

    Teveel short is ook niet goed
    Tot slot nog even een kijkje op de Nederlandse shortsell-lijst. Bovenaan prijkt al het hele jaar bodemonderzoeker Fugro, dat een lastige periode achter de rug heeft sinds de olie- en gasmarkt in 2014 instortte. Fugro is een bijzonder interessante case, omdat de shortpercentages hier de pan uit rijzen.

    En dat opent weer andere perspectieven: teveel short in een aandeel kan namelijk een zogenaamde ‘short squeeze’ veroorzaken. Wanneer de analyse van de shorters namelijk niet bewaarheid wordt, en het aandeel de andere kant opgaat, zullen shortende partijen de stukken terug willen, of moeten, kopen.

    Dan tuimelen zij over elkaar heen om de beschikbare stukken te bemachtigen en kan de koers in korte tijd hard oplopen. In het geval van Fugro is die kans aanwezig. Het shortpercentage stond half december op 23% en als we de posities onder de meldgrens van 0,5% ook nog eens meerekenen komen we op 33%.

    De Fugro-case: teveel schuld
    Fugro heeft een te hoge schuld. Dat is overigens algemeen bekend. Fugro hoeft een deel van haar schuldpositie, de converteerbare obligaties, slechts deels mee te nemen in de berekening van de schuldconvenanten, waardoor de bodemonderzoeker nipt onder de kritische grens van 3 (nettoschuld/ebitda) blijft.

    Maar: die zijn er natuurlijk wel, en moeten ook eens (in 2021 de eerste) afgelost worden. Met het aantrekken van een nieuwe ceo gingen hedge funds ervan uit dat die met een schone lei zou willen beginnen en via een aandelenemissie de schuld zou gaan afbouwen. Echter: de Noor Loseth vertrok alweer na een half jaar en zijn opvolger, vanuit het bedrijf zelf, gaf bij de strategie-update aan geen emissie in de zin te hebben.

    Kort na de strategie-update schoot het aandeel omhoog, maar inmiddels heeft de gedaalde olieprijs de shorters weer wat meer ammunitie gegeven.

    Conclusie
    Wat kunt u doen met de shortposities van de hedge funds? Simpel: bent u aandeelhouder van een bedrijf dat hoog op de shortselllijst staat, probeer dan te ontdekken waarom shorters uw aandeel op de korrel hebben. Waar zit de angel en in hoeverre is het een bekend probleem. Hedge funds openbaren hun uitzoekwerk en conclusies niet, maar de uitkomst ervan, de positie die zij in het aandeel innemen, staat dagelijks op de website van de AFM.

    Het shortgaan van aandelen zelf is een spel dat voor particuliere beleggers niet geschikt is. Wél kunt u de hedge funds gebruiken als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn: de signaalfunctie is onmiskenbaar en kan beter niet genegeerd worden.

    Als iemand bereid is heel veel geld in te zetten op een daling van een bepaald aandeel zal die partij er een goede reden voor hebben. Vanuit risico-oogpunt moet u als aandeelhouder die reden kennen. Dan kunt u daarna altijd nog zelf beslissen of u wél of niet aan boord blijft.

    www.iex.nl/Premium/Adviezen/288950/Sh...
  7. forum rang 8 BassieNL 14 januari 2019 19:02
    quote:

    hoopvol@ schreef op 14 januari 2019 17:42:

    Geen enkel bod zit in de molen. Eerst duidelijkheid over bestaande gang van zaken. Al eerder gezegd winst is niet meer dan 3 cent(0,03) per aandeel. Geen dividend en de vooruitzichten zonder pijplijn minimaal. Bij een verdubbeling van de winst nog altijd maar 0,06 ct per aandeel. Om deze laatste omstandigheid is de markt niet bereid meer te betalen dan 70 - 80 ct per aandeel.

    Verdiep je eens in de cijfers en het bedrijf.

    Winst per aandeel o.b.v. extrapolatie Q3 cijfers is zo'n 9 cent per aandeel.
    Toch al weer 50% meer dan jij bedoelt (aannemende dat je 6 cent bedoelt i.p.v. 0,06 cent winst die je opschrijft).

    Dividend hoef je niet te verwachten. Dat lijkt me logisch!
  8. forum rang 8 BassieNL 14 januari 2019 19:06
    quote:

    Geen nieuws schreef op 14 januari 2019 18:35:

    ...
    Wij horen al 3 maanden totaal niets van dhr.de Vries, zelfs over zijn uitstapje naar Amerika word geen persbericht over gedaan. Daar hebben wij toch als aandeelhouder recht op ?
    ...
    Misschien moet hij bij Enzo Knol in de leer en kan hij dagelijks een vlog gaan plaatsen op youtube.

    Nee, je hebt daar geen recht op.
  9. [verwijderd] 14 januari 2019 19:30
    quote:

    pfffff schreef op 14 januari 2019 18:59:

    [...]Daar heeft iedereen wat aan. Geweldige info en dan weer die domboopmerking trust. Pffffff
    Gaat nergens over nee. Wat boeit mij dat lage volume. Plus/min is wat telt en dit is alweer de zoveelste dag van dit jaar met een min. 2019 gaat geweldig tot dusver. Het nieuwe PR beleid van 2019 is ook verrassend. Nog steeds oude meuk qua website en 0 berichten.
  10. [verwijderd] 14 januari 2019 19:34
    quote:

    Ra72 schreef op 14 januari 2019 19:30:

    [...]

    Gaat nergens over nee. Wat boeit mij dat lage volume. Plus/min is wat telt en dit is alweer de zoveelste dag van dit jaar met een min. 2019 gaat geweldig tot dusver. Het nieuwe PR beleid van 2019 is ook verrassend. Nog steeds oude meuk qua website en 0 berichten.
    2019 is nog altijd winstgevend.
  11. [verwijderd] 14 januari 2019 19:49
    quote:

    Dekkie schreef op 14 januari 2019 19:34:

    [...]
    2019 is nog altijd winstgevend.

    Zo kan je het ook zien ja.. Maakt me ook niet al teveel uit maar het ‘laag volume, maw geen impact verhaal’ gaat nergens over. Vraag me eerder af waarom er zelfs op dit niveau, met amper volume het aandeel nog steeds wegzakt en het op deze zogenaamde spotprijs niet opgevangen kan worden.
  12. [verwijderd] 14 januari 2019 19:56
    quote:

    Geen nieuws schreef op 14 januari 2019 18:35:

    Ik begrijp niet dat er mensen op dit forum denken dat de koers naar 2€ of hoger gaat.
    Ben al blij dat Pharming op het eind van het jaar op 1.20 zal staan en dan sta ik nog steeds verlies.
    Wij horen al 3 maanden totaal niets van dhr.de Vries, zelfs over zijn uitstapje naar Amerika word geen persbericht over gedaan. Daar hebben wij toch als aandeelhouder recht op ?
    Ik blijf mijn aandelen houden maar langzamerhand word het geloof bij mij steeds minder.
    En ik ben vast niet de enige die er zo over denkt.
    Maak je niet druk, de Pharming familiedagen komen welweer voorbij. Dagen waar we moeten geloven geïnvesteerd te hebben in een tent bulkend van mogelijkheden. Daarna is het helaas voor ons als aandeelhouders weer stil en komen er slechts nog wat cijfers voorbij en mijlpalen voor het managementteam.
  13. € 1,50 PHARMING 14 januari 2019 19:57
    quote:

    pfffff schreef op 14 januari 2019 19:49:

    Ik heb geen onderbouwing, maar denk dat het morgen naar 78 ct gaat. Er is namelijk geen reden om omhoog te gaan, dus verder omlaag. Triest.
    Sterk verhaal! En inderdaad een goede onderbouwing. Ik denk dat het morgen omhoog gaat. Gelukkig:)
9.493 Posts
Pagina: «« 1 ... 225 226 227 228 229 ... 475 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Logische herfinanciering Pharming

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links