Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koffiepraatjes

3.403 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 ... 171 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 josti5 28 december 2018 09:45
    Fiscale optimalisatie is dus gemeengoed geworden.
    Overvragen wordt gecompenseerd met slim inkopen.
    En al doende, leert men.
    De geest is uit de fles.
    Laat de draad 'fiscale optimalisatie' met daarin talloze tip & tricks maar ongekend populair worden!
    Stemmen met daden werkt veel effectiever, dan stemmen met een rood potlood.

    Zeg maar: effectief referendum, opgezet door het volk zélf!
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 31 december 2018 11:22
    12 oktober 2018 om 14:17

    Olcay Gulsen jokte lange tijd over haar zakelijke successen. En hoewel het modepopje wel zo stoer was om in Playboy met de billen bloot te gaan, durfde ze zich tegenover Quote nooit te verantwoorden. Dat begrijpen we als we de enorme miljoenenschuld voortkomend uit haar failliete bedrijven overzien.

    Fake it till you make it, het leek jarenlang het adagium van Olcay Gulsen. We betrapten de modediva geregeld op leugentjes, maar lange tijd leek dat vooral bij onschuldige jokkebrokkerij van een in BN-er-land gevierd zakenvrouw te blijven. In een interview met Playboy zei ze daarover: ‘Ik heb veel gebluft, ik heb een beetje gelogen, ik heb interessant gedaan, ik heb mezelf beter voorgedaan dan ik was – het hoort er allemaal bij.’ Is natuurlijk ook zo, maar als de financiële situatie van haar bedrijf om kritische vragen schreeuwde, gaf Gulsen niet thuis.

    Sterker nog, bij elk negatief nieuwsfeit slingerde ze een hyperbool zonder inhoud de ether in. Nadat Quote 1,5 jaar geleden meldde dat Supertrash in liquiditeitsnood zat werd met zelfverzekerdheid gemeld dat sprake was van een winstpercentage van 12 procent onder het motto: 'Het probleem zat puur bij de funding.' Toen uitlekte dat wel degelijk een miljoenenverlies werd gedraaid, riep de rap naar de uitgang vertrekkende grand dame sans gêne dat het lek alweer boven was. Over 2017 zouden 'records' gebroken zijn door het in Nederland, België en Engeland actieve Supertrash.

    Spoiler: niets bleek minder waar. Uit het eerste faillissementsverslag van de modeketen bleek dat in 2017 een verlies werd genoteerd van ruim €2,7 miljoen. Het enige positieve hieraan was dat een jaar eerder het verlies nog ruim €8,4 miljoen betrof. De miserie is terug te leiden naar slechte keuzes van de leiding, te beginnen met het terugkopen van retailwinkels en de introductie van de slechtlopende kledinglijn ST Studio.

    Het tweede, al op 27 juli gepubliceerde en door RTLZ opgemerkte, faillissementsverslag liegt er wederom niet om. De totale schuld die het faillissement nalaat, bedraagt een pittige 11 miljoen euro. De fiscus heeft de grootste vordering: €3.839.137,00. Verder heeft de bank € 2.648.483,01 te goed en het UWV: € 180.937,57.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 31 december 2018 13:29
    Miljardairs gebukt onder dalende beurzen in 2018
    Vandaag, 08:13 in FINANCIEEL

    De vijfhonderd rijkste mensen op aarde verloren dit jaar gezamenlijk 451 miljard dollar. Dat komt voornamelijk door de dalende beurzen, want bedrijven deden het nog uitstekend, becijferde persbureau Bloomberg. Vorig jaar kregen de vijfhonderd rijksten er nog meer dan een biljoen dollar bij.

    Amazon-oprichter Jeff Bezos is de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen nam met 24 miljard dollar toe tot 123 miljard dollar. Toch had ook Bezos last van dalende beurzen. In september was hij nog 45 miljard dollar meer waard.

    Alle Amerikaanse miljardairs leverden gezamenlijk 76 miljard dollar in. Facebook-baas Mark Zuckerberg alleen al zag zijn vermogen met 20 miljard dollar slinken en moet het nu met 53 miljard dollar doen. Chinese miljardairs verloren samen net geen 76 miljard dollar.

    Vijftig mensen verdwenen van de lijst, onder wie de Tsjechische premier Andrej Babis.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 1 januari 2019 20:59
    Zeven eigenschappen van succesvolle beleggers
    3 uur geleden in FINANCIEEL

    Amsterdam (DFT) - Beleggers hebben het niet eenvoudig. Ze worden heen en weer geslingerd tussen het vermijden van risico en het streven naar hoge rendementen. Hans-Jörg Naumer, beleggingsstrateeg bij AllianzGI, noemt zeven eigenschappen die helpen bij succesvol beleggen.

    1. Ken jezelf en daag jezelf uit

    Een belegger lijdt dikwijls het meest onder het lijden dat hij vreest. Verlies nemen is soms nodig om met de opbrengst kansrijkere aandelen te kopen.

    2. Neem besluiten op basis van koopkrachtbehoud

    Veel beleggers denken dat vlakke prijzen synoniem staan voor veiligheid. Dat beleggers prijsfluctuaties willen vermijden is logisch, maar daarmee zien ze het risico over het hoofd dat ze aan koopkracht inboeten. Dat is extra vervelend omdat de rente op spaargeld momenteel bijna nul is. Wie zijn vermogen wil beschermen, zou zich dan ook niet moeten focussen op de afwezigheid van prijsfluctuaties. Integendeel, de focus zou moeten liggen op het behoud van koopkracht. Stel je voor dat je 100 euro in een oude sok verstopt. Gaan we uit van een gemiddelde inflatie van 2%, dan kun je over tien jaar alleen nog maar producten kopen met een totaalwaarde van 80 euro. Wie er zo tegenaan kijkt, ziet dat het vermijden van risico’s het grootste risico is.

    3. Ga voor de premie op risico’s

    Succesvolle beleggers weten dat ze geen risicopremies kunnen verdienen als ze geen risico nemen. Dat is de basis van beleggen. De logische verklaring hierachter: Beleggen in risicovollere assets genereren hogere rendementen op de langere termijn dan beleggingen die geen enkel risico lopen.

    4. Investeren in plaats van speculeren

    Bij beleggen gaat het om investeren, niet om speculeren. Speculeren betekent in feite wedden op koersbewegingen die op korte termijn zullen plaatsvinden. Niemand weet echter wanneer en of die koersbewegingen precies plaatsvinden. Beleggen betekent dat je geld aan het werk zet om meer geld te genereren op de middellange of lange termijn. Wie de laatste 25 jaar heeft belegd in een mandje Europese aandelen, behaalde een gemiddeld rendement van 7,8%.

    5. Wees verbonden

    Wie belegt, doet er goed aan om een binding te hebben met wat hij of zij aan het doen is. De keuze van de juiste verdeling tussen aandelen en obligaties is daarbij van belang. Die verdeling dient goed bij de belegger te passen en er moet mee kunnen worden genavigeerd door een turbulente markt. Een vuistregel hierbij is: 100 – leeftijd. Een belegger die bijvoorbeeld 50 jaar oud is, kan het beste 50 procent aandelen nemen. Van daaruit kunnen dan verdere, individuele aanpassingen worden gedaan. Bij het kiezen van de juiste verdeling moet de volgende vraag worden beantwoord: wat wil ik op de lange(re) termijn bereiken met mijn vermogen?

    Ander belangrijk element om een binding te hebben met beleggen, is door de risico’s te spreiden. Daarbij is het niet nodig om elke keer je portfolio aan te passen – integendeel, dat kost vaak meer dan het oplevert. Beleg breed en combineer aandelen met obligaties en eventueel met andere segmenten. Multi-asset maakt dit mogelijk.

    Tot slot is het belangrijk om regelmatig te investeren. Wie regelmatig belegt, kan makkelijker diversifiëren. Bovendien betaal je op die manier een gemiddelde prijs: wie regelmatig belegt, koopt aandelen tegen verschillende prijzen. Deze zullen soms wat hoger liggen en soms wat lager, maar door regelmatig te investeren betaal je uiteindelijk een gemiddelde prijs.

    6. Stel niets uit tot morgen wanneer je het vandaag kan doen

    Op spaarrekeningen staan miljarden euro’s waarmee niks wordt gedaan, terwijl tijd een belangrijke succesfactor is bij beleggen. Neem een belegger die graag 100.000 euro tot zijn beschikking wil hebben wanneer hij met pensioen gaat. Wanneer hij 36 jaar de tijd heeft om dat doel te bereiken, hoeft hij maar 50 euro per maand opzij te zetten, uitgaande van een rendement van 7,5%. Heeft hij 12 jaar voor zijn pensioen, dan gaat het om 400 euro per maand. (In deze berekening is een risicopremie opgenomen in het te behalen rendement van 7,5%.)

    7. Let op actief beheer

    Wie kiest voor actief beheer hoopt niet alleen dat de experts voor meer rendement zorgen, het gaat er tevens om dat minder risico wordt genomen in one-time darlings. Wat opvalt is dat, toen bepaalde sectoren helemaal je-van-het waren, hun aandeel in de relevante indices toenam omdat de marktkapitalisatie van de corresponderende aandelen toenam. Als deze trend zich voortzet, dan kunnen sommige sectoren uiteindelijk een groot deel van een passief beheerde portefeuille voor hun rekening nemen. Denk alleen maar terug aan het moment dat de tech-media-telecom bubble barstte en aan het effect dat de hypotheken in de VS hadden op financiële aandelen rond 2008. Het is dan ook belangrijk om actief te kunnen tegensturen.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 januari 2019 18:46
    Slechts 20% van de aandelenmarkten positief in 2018

    De meeste aandelenmarkten sloten 2018 af met grote verliezen, ondanks de koerswinsten na de eerste drie kwartalen. Slechts 20% van de aandelenmarkten sloot het jaar positief af, een laagterecord sinds 1901. Voor die positieve rendementen moest de belegger uitwijken naar vrij onbekende regio’s. Landen als Jamaica, Qatar, Tunesië en Brazilië haalden rendementen van meer dan 10% in lokale valuta. Nadeel is dat in de eerste drie landen door lage liquiditeit nauwelijks te beleggen valt. De grootste verliezen werden geleden op de beurzen van Dubai, China, Griekenland, Ierland en Duitsland. Opvallend is dat de financiële sector, de industrie en de bouwsector bij de beste beurzen verantwoordelijk zijn voor de winsten en bij de slechtste beurzen juist voor de verliezen. Dat betekent dat lokale factoren bepalend zijn geweest voor de rendementen en dus het verschil in economische ontwikkelingen en de effecten van het handelsconflict.

    Auteur: Ineke Valke
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 januari 2019 15:12
    Superbelegger Buffett dreigt zich te verslikken in Apple

    Door Bernard Vogelsang
    Updated 10 min geleden
    19 min geleden in FINANCIEEL

    Voor Warren Buffett blijft beleggen in technologieaandelen een lastig verhaal. De Amerikaanse topbelegger verliest vandaag circa $3 miljard op zijn aandelen Apple.

    Buffett (88) is een van de rijkste mensen ter wereld geworden door te investeren in ijzersterke bedrijven die voor hem gemakkelijk te begrijpen zijn. Denk daarbij aan frisdrankengigant Coca-Cola, creditcardmaatschappij American Express en voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz. Het ’orakel van Omaha’ heeft zich echter jarenlang niet aan beleggingen in technologiebedrijven gewaagd, omdat hij die ondernemingen onvoldoende begreep.

    IBM

    Daar kwam in 2011 verandering in, toen Buffett een belang van ruim $10 miljard opbouwde in automatiseerder IBM. Dat bleek echter geen succes. De Amerikaan verkocht daarom een jaar geleden zijn laatste aandelen IBM weer.

    Omzetwaarschuwing Apple

    Nadat Buffett was opgevallen hoeveel mensen een iPhone gebruiken, besloot hij in 2016 in Apple te stappen. Buffett’s investeringsbedrijf Berkshire Hathaway bezit momenteel circa 252 miljoen aandelen Apple, goed voor een belang van ruim 5% in het technologieconcern.

    Door de stevige omzetwaarschuwing van Apple wordt dit belang vandaag circa $3 miljard minder waard. Ook sinds oktober is de beurswaarde van de maker van iPhones en iPads al met ongeveer $350 miljard gekrompen. Omdat Buffett de aandelen Apple eerder had ingekocht, staat zijn belegging mogelijk nog wel op winst.

    Bekijk ook:
    ’Apple geeft zure smaak op Wall Street’
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 januari 2019 11:14
    Verzet tegen heffing box 3: advocaat-generaal wijst klachten af

    Het lijkt erop dat het betoog tegen de heffing in box 3 gaat stranden bij de hoogste Nederlandse rechter.

    De vermogensrendementsheffing op spaargeld was niet in strijd met het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens, concludeert advocaat-generaal Cora Ettema in een advies aan de Hoge Raad.

    De Hoge Raad moet zich buigen over de vraag of deze zogeheten spaartaks die de Belastingdienst in 2013 en 2014 hief wel door de beugel kon.

    De advocaat-generaal stelt dat er pas sprake zijn van schending van het verdrag als het fictief rendement onhaalbaar is met alle mogelijke beleggingsvormen, dus ook investeringen in vastgoed of aandelen. Over die kwestie zouden gerechtshoven zich opnieuw moeten buigen.

    Doorgaans neemt De Hoge Raad een advies van de advocaat-generaal zeer serieus. De kans dat de rechter de oude heffing in box 3 alsnog afkeurt, is dus klein.

    Sparen levert nog altijd niets op

    Inmiddels is de belastingheffing in box 3 overigens enigszins aangepast. De fiscus gaat niet meer uit van één rendement van 4 procent. In plaats daarvan wordt met verschillende (nog steeds fictieve) rendementen gerekend. Het uitgangspunt is hierbij dat voor kleine vermogens een lager rendement geldt dan voor grotere.

    Het startpunt voor spaargeld en beleggingen die in box 3 worden belast is in 2018 een vrijstelling van 30 duizend euro per persoon.

    Vervolgens betaal je over het vermogen tot iets meer dan 100.000 euro (het bedrag van 70.800 duizend euro dat boven de vrijstelling van 30 duizend euro uitkomt) effectief 0,61 procent belasting; over het bedrag tussen de ruim 100.000 euro en ruim 1 miljoen euro is de effectieve heffing 1,3 procent; boven de (ruim) 1 miljoen euro wordt de heffing 1,61 procent.

    Hoewel de effectieve heffing van 0,61 procent over spaargeld tot een ton lager is dan de oude effectieve heffing van 1,2 procent, zitten spaarders nog steeds klem.

    De hoogste rente voor vrij opneembare spaarrekeningen is 0,35 procent en daarnaast is de inflatie inmiddels op een niveau van zo’n 2 procent beland. Daardoor neemt de koopkracht van spaargeld in de praktijk af.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 januari 2019 20:26
    Dokter: ’Laat me iets vertellen...’
    Miljonair met 3 zonen blijkt onvruchtbaar
    Updated 17 min geleden
    58 min geleden in BUITENLAND

    LONDEN - De Britse zakenman Richard Mason heeft ontdekt dat zijn drie zonen helemaal niet door hem verwekt zijn: hij blijkt aan taaislijmziekte te lijden. Daardoor is hij praktisch onvruchtbaar. Mason moest het zijn inmiddels 21-jarige oudste zoon uitleggen.

    Masons oudste zus overleed aan taaislijmziekte en ook zijn jongste zus lijdt eraan. Dat ook hij het heeft, was een teleurstelling. Toch werd de klap veel groter toen de dokter nog iets anders vertelde aan Mason, die inmiddels al hertrouwd was en moeite had met kinderen krijgen met zijn nieuwe vrouw.

    „De dokter vertelde me dat mannen met taaislijmziekte alleen met IVF een kind kunnen verwekken”, vertelt Mason aan Daily Mail. Vreemd, dacht de miljonair: met zijn vorige vrouw had hij nochtans drie kinderen.

    „Ik was eigenlijk blij dat ik hem kon vertellen over mijn zoons, want in mijn gedachten bewees dat zijn ongelijk. Ik dacht: het klopt dus niet. Ik heb niet de ziekte die mijn zus heeft gedood.”

    De dokter moest een pijnlijke anekdote vertellen om de waarheid tot Mason te laten doordringen. „Laat me je iets vertellen Richard. In Liverpool alleen verzorgen we 2.000 mannen met taaislijmziekte en niet één heeft een kind verwekt. Behalve die ene waarbij het DNA suggereerde dat hij de vader was, en waarbij we later leerden dat zijn broer al jarenlang een affaire had met zijn vrouw en dat die haar zwanger gemaakt had.”

    ’Je bent niet mijn papa?’

    Mason verliet de dokterspraktijk in een waas. Hij kon niet geloven dat zijn drie zonen niet de zijne waren. Eenmaal bekomen was van de schok, stuurde hij zijn ex een bericht, of ze hem alsjeblieft de waarheid wilde vertellen. Anders zou hij een sperma-analyse en een scan van zijn scrotum moeten ondergaan. „Ik hoop dat je me deze verdere vernederingen kan besparen”, schreef hij.

    De vrouw ontkende het meteen. „Natuurlijk ben jij de vader van onze jongens, het maakt niet uit wat de wetenschap mag suggereren.”

    Mason was toch niet overtuigd en praatte er met zijn oudste zoon, op dat moment 21, over. „Ik vertelde hem over de diagnose en dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat ik een kind verwerkt zou kunnen hebben.” De jongeman begreep meteen wat er aan de hand was. „Ik snap het al, pa. Je zegt dat je waarschijnlijk mijn vader niet bent?”

    „Het zou de moeilijkste zin geweest zijn voor mij om uit te spreken”, ging Mason verder. „Maar hij deed het voor mij. Ik heb gezegd: ’Wel, ik ben je vader, natuurlijk, maar ik denk niet dat ik je verwekt heb.’ Het was heel emotioneel en ik was ook heel kwaad. Ik ben beginnen huilen en het heeft een paar dagen geduurd voor de schok voorbij was.”

    Waarheid boven tafel

    De oudste zoon van Mason schoot nadien ook meteen in actie en vroeg zijn moeder de waarheid op te biechten. Die belde Mason daarna op om te zeggen dat ze tijdens hun huwelijk van 20 jaar een af-en-aan verhouding had met een man die ze weigerde te noemen. Ze was er echter van overtuigd dat hij niet de vader kon zijn want ze gebruikten volgens haar altijd condooms.

    Mason wist genoeg. Hij was gebroken. „Het enige positieve uit dat huwelijk waren net die drie jongens. En dan zegt iemand plots dat die realiteit nooit bestaan heeft.”

    Mason had zijn ex-vrouw bijna vier miljoen pond betaald bij de echtscheiding, en wilde een deel daarvan terug, door haar voor de rechter te slepen voor vaderschapsfraude. De rechter oordeelde dat ze hem 250.000 pond verschuldigd is.

    Geen contact meer met zoons

    Toch heeft die uitspraak een zwart randje voor Mason: hoewel de oudste hem op het hart gedrukt had dat hij Mason altijd zou beschouwen als zijn vader, beloofde hij hem ook dat hij niet meer met hem zou spreken als Mason zijn moeder een rechtszaak zou aandoen.

    Een belofte die hij hardnekkig volhoudt. Ook met een van de twee jongere zonen is het contact volledig weggevallen. „Via Facebook zie ik nog altijd wat mijn oogappels uitspoken. De oudste is intussen afgestudeerd, maar ik werd niet uitgenodigd op dat feestje. En al die berichten van trotse ouders die ik zie passeren via sociale media... Dat is allemaal van me afgenomen.”

    Lief berichtje

    Toch is er ook goed nieuws: onlangs kreeg Mason wél nog een berichtje van zijn andere zoon.

    „Papa, zoals ik van in het begin gezegd heb, je zal nooit niet mijn vader zijn, wat er ook gebeurt. Natuurlijk zal ik contact blijven houden, dat zal nooit veranderen. Ik ben er altijd voor je en jij zal altijd mijn vader zijn. Ik hou van je.”
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 januari 2019 09:59
    Krakers moeten na 21 jaar biezen pakken
    Gemeente begint met grote ontruiming krakersnest Amsterdam

    Door Mike Muller
    Updated 23 min geleden
    51 min geleden in BINNENLAND

    Amsterdam - Zo’n tien busjes vol met handhavers zijn op verzoek van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam maandagochtend het al 21 jaar gekraakte ADM-terrein in het Westelijk Havengebied binnengereden. De naar schatting tientallen krakers die zich daar nog bevinden zullen van het terrein worden verwijderd. Daarmee wordt een einde gemaakt aan een van de grootste krakersbolwerken van Nederland.

    Mochten de handhavers geen zoden aan de dijk zetten, dan worden uiteindelijk de politie en Mobiele Eenheid ingeschakeld.

    De krakers verblijven al ruim twee decennia illegaal op het ongeveer 43 hectare grote terrein. De eigenaren gaan het gebied aan het water ontwikkelen tot bedrijventerrein waar scheepsbouw gerelateerde bedrijven komen, zoals Koole Maritiem. Ondanks dat vergunningen werden afgegeven, weigerde de gemeente Amsterdam jarenlang handhavend op te treden tegen de krakers, veelal kunstenaars. Buiten de hekken woonden ook zwervers, verslaafden en Oost-Europeanen in gammele caravans.

    In augustus 2018 bepaalde de Raad van State, na jarenlange procedures, dat het krakersnest ontmanteld moet worden. De gemeente werd verplicht om op te treden. Per 25 december moest het terrein leeg zijn, zo luidde de beslissing van de hoogste bestuursrechter. Dat blijkt allerminst het geval. Hoewel een groot deel van de zo’n 130 krakers vertrokken naar een door de gemeente Amsterdam aangeboden stuk grond in Amsterdam Noord (waar zij twee jaar mogen blijven), weigeren naar schatting tientallen krakers om te vertrekken. Op foto’s en video’s die afgelopen dagen op het terrein zijn gemaakt, is te zien dat handhavers van de gemeente zich eerder nog met een slijptol toegang wisten te verschaffen tot het gebied, omdat de krakers het toegangshek met een ketting barricadeerden. De krakers weigerden echter om te vertrekken. Ook staan er nog veel bouwwerken.

    Doorpakken

    Reden voor burgemeester Halsema door te pakken, zo blijkt. Maandagochtend wordt er groter geschut ingezet en gaat de Mobiele Eenheid ter plekke om de krakers alsnog te verwijderen. Daarna zal het terrein overgedragen worden aan de rechtmatige eigenaren. De gemeente Amsterdam zal de vele achtergebleven rotzooi en bouwwerken nog verwijderen. Naar verwachting zullen de opruimwerkzaamheden de stad nog vele tienduizenden euro’s kosten. Mogelijk worden die kosten verhaald op de krakers, zo liet de gemeente eerder weten.

    Sprankje hoop

    De krakers zelf hadden hun hoop gevestigd op een comité van de Verenigde Naties, dat net na kerstmis een verzoek deed aan de gemeente om niet handhavend op te treden tot het comité een uitspraak had gedaan. Volgens de gemeente voldoet de nu aangeboden locatie in Amsterdam Noord echter aan alle vereisten. Daarom wordt niet gewacht met ontruiming.

    Om het terrein is veel te doen geweest. Berucht is de poging van de in 2003 omgebrachte voormalige eigenaar Bertus Lüske, die het terrein eigenhandig probeerde terug te veroveren van de krakers en met een groep potige mannen en bulldozer zijn terrein op ging. De erven willen het verleden achter zich laten. „Wij zijn een keurig bedrijf, dat bovendien net nog door de Bibob-toets is gehaald en aan alle vereisten gaat voldoen om het ADM-terrein eindelijk te mogen ontwikkelen”, zo vertelden zij eerder aan De Telegraaf.

    Eerder waarschuwde de gemeente omliggende bedrijven voor kraakacties in het gebied. Zij worden opgeroepen de politie te bellen als sprake is van illegale bewoning.
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 januari 2019 16:30
    Klanten Pokerstars hoeven niet te betalen

    Goed nieuws voor pokeraars die de afgelopen jaren geld verdienden via Pokerstars.eu. Het gerechtshof in Den Bosch heeft bepaald dat zij geen belasting hoeven te betalen over hun winsten. Door de uitspraak loopt de Belastingdienst naar schatting enkele miljoenen euro’s mis.
    Sander van Mersbergen 08-01-19, 14:36 Laatste update: 14:57

    Het geschil tussen pokeraars en de Belastingdienst draaide om de vraag of Pokerstars binnen of buiten de EU is gevestigd. De Belastingdienst vond het laatste, en verplichtte spelers daarom 29 procent belasting te betalen over de winsten die ze behaalden op de zeer populaire website. Volgens de overheid is Pokerstars gevestigd op het eiland Man, dat belastingtechnisch buiten de EU valt.

    De pokeraars zijn echter van mening dat Pokerstars gevestigd is op Malta, en het gerechtshof geeft hen daarin gelijk. De pokeraars kunnen daarom een beroep doen op de binnen de EU geldende vrijheid van dienstenverkeer, en zijn geen belasting verschuldigd over hun winst. Over winsten bij Nederlandse kansspelen (bijvoorbeeld de Staatsloterij) wordt ook geen belasting geheven, en Europa vindt dat er anders sprake zou zijn van discriminatie van buitenlandse bedrijven.

    Advocaat Pepijn le Heux vertegenwoordigt tussen de 75 en 100 pokeraars, onder wie een aantal ‘grote jongens’. ,,Bij enkelen van hen gaat het om belastingaanslagen boven de vijf ton.’’ Het is volgens hem moeilijk in te schatten hoeveel mensen profiteren van de uitspraak, omdat er in Nederland veel ‘kleine’ pokeraars zijn die nooit bij de Belastingdienst in beeld zijn gekomen.

    Terugbetaling

    Diegenen die wel belasting hebben betaald over hun bij Pokerstars behaalde winst, hebben met de uitspraak in de hand in principe recht op terugbetaling. Le Heux schat in dat het om enkele miljoenen euro’s gaat.

    Er is echter één grote maar: de Belastingdienst kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Daarmee zou de zaak, die al enkele jaren speelt, nog langer voortslepen. Er is echter ook een kans dat de fiscus het erbij laat zitten, stelt Le Heux. De staatssecretaris moet hier uiteindelijk over beslissen.

    Een woordvoerder van de Belastingdienst meldt dat de uitspraken van de rechter bestudeerd worden. Of er cassatie volgt, kan zij nog niet zeggen. Voor die beslissing heeft de fiscus vanaf de datum van verzending van het oordeel van de rechter zes weken de tijd. Het gerechtshof deed op Oudjaarsdag uitspraak.
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 januari 2019 17:48
    Zakenman Marcel Boekhoorn haalt 500 miljoen op voor uitbrei­ding High Tech Campus

    De High Tech Campus in Eindhoven gaat uitbreiden. De komende zeven jaar wordt de resterende 90.000 vierkante meter op het terrein volgebouwd. Rasondernemer Marcel Boekhoorn, die vorig jaar Hema overnam, heeft voor die uitbreiding een herfinanciering van 500 miljoen euro van de banken gekregen.
    Peter Scholtes 09-01-19, 13:19 Laatste update: 13:47

    De gebouwen op het huidige campusterrein van 350.000 vierkante meter zijn vrijwel volledig bezet. Uitbreiding wordt gezocht in renovatie van bestaande gebouwen en in nieuwbouw. De High Tech Campus wil hiermee ruimte scheppen voor startende bedrijven, licht directeur Jan-Willem Neggers toe.

    Daarnaast bestaat er, aldus Neggers, veel interesse vanuit de wat grotere hightechbedrijven, zowel van binnen als buiten de regio. ,,We richten ons op een mix van starters en grotere bedrijven met activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling in de hightech. De grotere hebben budgetten voor onderzoek en ontwikkeling. Starters kunnen voor dynamiek in het gebied en voor snelle innovaties zorgen.”
    Verkoop

    De herfinanciering door de drie banken ABN Amro, Berlin Hyp en Helaba volgt op een periode van hardnekkige geruchten over een mogelijke verkoop van de High Tech Campus door Boekhoorn. ,,Er zijn geen plannen”, laat zijn vertegenwoordiger Neggers desgevraagd weten. ,,We zijn nog lang niet klaar. Het is te vroeg om te praten over verkoop. Dit bewijst wel dat we ons voor de lange termijn committeren.”

    Boekhoorn, die het terrein in 2012 overnam van Philips, zou bij verkoop een klapper maken. Volgens marktdeskundigen zou de waarde van de voor 425 miljoen aangekochte campus inmiddels zijn opgeschroefd tot zo’n 800 miljoen euro. De Gelderse zakenman is onder andere bekend van de panda’s in dierenpark Rhenen en rijk geworden met telecombedrijf Telfort.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 januari 2019 19:30
    Snoeihard rapport: signalen van mensenhandel niet gemeld, boetes en financiële janboel
    Gemeentebordeel fiasco, maar nu moet Amsterdam ’all the way’

    Door Mike Muller
    Updated 41 min geleden
    42 min geleden in BINNENLAND

    AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam had nooit aan het ’gemeentebordeel’ op de Wallen moeten beginnen. Dat is de harde mening van de voormalig nationaal rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer-Vermeulen. Maar nu het er eenmaal is, moet Amsterdam ook kleur bekennen en er meer bovenop gaan zitten.

    Dettmeijer-Vermeulen deed op verzoek van burgemeester Femke Halsema onderzoek naar het functioneren van het experimentele bordeel ’My Red Light’, waarvan wijlen burgemeester Eberhard van der Laan de grote aanjager was. De toekomst van het bordeel, opgezet met hulp van de Rabobank en Start Foundation, is op losse schroeven komen te staan. Uit het rapport van Dettmeijer-Vermeulen blijkt dat My Red Light financieel het water tot de lippen heeft staan.

    Dat komt onder andere door een dwangsom van 25.000 euro die door de gemeente is opgelegd, vanwege het niet melden van signalen van mensenhandel. „Een tweede handhavingszaak, erger dan de eerste, loopt en kan leiden tot het innen van de dwangsom”, aldus Dettmeijer-Vermeulen.

    De politie geeft bovendien aan dat de werkwijze van het melden van signalen bij My Red Light afwijkt van hetgeen geldt bij andere raamexploitanten. Daardoor kunnen meldingen soms meer dan 24 uur later worden gedaan, waardoor signalen verloren gaan.

    Veeg uit pan

    Dettmeijer-Vermeulen is ook snoeihard over het huidige bestuur. „Het idee dat (voormalig) sekswerkers dus ook een goed bestuur zouden vormen van een onderneming die financieel solide, innovatief, extra goed voor de huurders, en zich ook nog goed staande moet kunnen houden binnen een lastige sector, is in feite nergens op gebaseerd.”

    „Het is een relikwie van de coöperatiegedachte die voor het overige terecht is losgelaten. Buitendien is er zo’n diversiteit aan sekswerk en sekswerkers dat je zeker niet kan spreken dat door zelf sekswerker te zijn (geweest) je daarmee op de Wallen in staat bent zowel een prostitutiebedrijf te exploiteren als goed te weten waaraan sekswerkers behoefte hebben.”

    ’Gemeente ook fout’

    Anderzijds voelt dat bestuur zich in de steek gelaten door de gemeente. Die tuigde het bordeel op, maar trok daarna de handen er vanaf. Ook is er onbegrip ten aanzien van de wijze van handhaving en wordt niet begrepen waarom de gemeentelijke regels niet gewijzigd kunnen worden.

    Voormalig burgemeester Van der Laan legde de wijziging van de rol eerder uit. „De rol van de gemeente is sinds de besluitvorming in de gemeenteraad over het project en de oprichting van de stichting veranderd van aanjager en ondersteuner in vergunningverlener, toezichthouder en handhaver. Dat betekent dat de gemeente inhoudelijk geen enkele betrokkenheid meer heeft bij het seksbedrijf in oprichting.” Volgens Dettmeijer-Vermeulen komt „een betrokkenheid van de gemeente naar voren die die van aanjager en ondersteuner lijkt te overstijgen.”

    Respect sekswerker

    De rapporteur is wel positief over de locatie: „De kamers zijn mooi en smaakvol ingericht. Met zo’n kamer toon je respect voor de sekswerker.” Ze vindt wel dat alle doelen moeten worden bijgesteld, die zijn nu „veel te ambitieus en niet realistisch.”

    Toch adviseert ze verder te gaan met het experiment. Daarvoor moet eerst de boete van 25.000 euro die is opgelegd worden kwijtgescholden. „Met andere woorden: met een schone lei beginnen.”

    Nu: doorgaan

    Ook moet de gemeente een veel grotere rol krijgen in de organisatie, vindt ze, samen met de Start Foundation en de Rabobank. Zonder hen zal het experiment sowieso mislukken. „De veiligheid van sekswerkers moet beter gegarandeerd. Dat betekent dat een stevig gesprek moet plaatsvinden met het bestuur en de garantie moet worden gegeven dat het bestuur zich zal houden aan de meldplicht. Het niet melden is het grootste risico voor mogelijke slachtoffers mensenhandel en voor alle betrokkenen. Dit is niet onderhandelbaar.” Bovendien moet de rol van het bestuur worden ’heroverwogen’ en moet fors worden ingezet op verbetering van de relatie.

    Volgens de adviseur bestaat de kans wel dat Amsterdam bij een actievere rol „zal worden neergezet als bordeelhouder.” „Door de constructie aan de voorkant heeft de gemeente daarmee zelf de eerste stap gezet. Dit is slechts B, A is al gezegd. Dit kan kwaad bloed zetten bij de andere exploitanten. Zeker. Maar het laat ook zien dat het de gemeente ernst is zich vernieuwend met de raamprostitutie te bemoeien.”

    Bulgaarse vrouwen

    De huurders bij My Red Light zijn overigens voornamelijk Bulgaarse vrouwen, de klanten lang niet altijd Nederlands. „Is dit de doelgroep waar overheidsgeld heen moet?”, vraagt Dettmeijer zich af. „Daarop zou ik zeggen: de nationaliteit is irrelevant, het gaat erom een algehele wending ten goede in de raamprostitutie te realiseren.”

    Burgemeester Femke Halsema is ’geneigd’ de aanbevelingen ’voor een groot deel op te volgen’ en te kiezen voor ’stap B’. „Het is echter niet alleen aan het college om hierover te beslissen, de andere partners spelen hierin ook een belangrijke rol.”
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 januari 2019 15:52
    ‘Familieleden stalen koffer vol cash van Mugabe’

    Robert Mugabe, de 94-jarige voormalige heerser over Zimbabwe, is volgens aanklagers bestolen door zijn familie. Plaatselijke media meldden dat drie verdachten die huishoudelijke taken voor Mugabe en zijn vrouw verrichtten, tijdens een grote schoonmaak in een landhuis een koffer met 150.000 dollar aan cash hebben meegenomen.
    Buitenlandredactie 10-01-19, 14:27 Laatste update: 14:37

    Drie beklaagden verschenen woensdag voor de rechter. Onder hen de 50-jarige Constance Mugabe, die de sleutels had van alle vertrekken van het landhuis buiten Harare. Ze zijn onder voorwaarden vrijgelaten en staan later deze maand opnieuw voor de rechter. Er worden meer mensen in deze zaak gezocht.

    De diefstallen moeten volgens de aanklagers zijn gepleegd tussen 28 december en 5 januari. Ze wijzen erop dat de drie sinds 5 januari wel heel veel geld hebben uitgegeven, onder meer aan auto’s, onroerend goed en vee.

    Mugabe regeerde van 1980 tot november 2017 over het land. Volgens waarnemers heeft de dictator al die tijd de staatskas geplunderd en het land geruïneerd. Uiteindelijk zette het leger, dat lang had geprofiteerd van de dictatuur, hem af.
  14. forum rang 10 voda 10 januari 2019 21:37
    Een eurocent maken kost 1,15 cent, hoe kan dit?

    Er is een probleem met de eurocenten, die veel eurolanden nog gebruiken. Burgers maken de munten kwijt. En dat terwijl de centen best prijzig metaal bevatten. Hoe zit dit?

    Hoe is het koperlaagje dat de munten duur maakt.Foto: iStock.

    Hoezo zijn ze kwijt?
    'Mensen rapen ze niet eens meer op van de straat', zegt een woordvoerder van het Belgische ministerie van financiën. Ze zijn simpelweg te weinig waard om uit te geven, en dus potten we ze maar op. 'Ze zitten in jaszakken, in het milieu, in spaarpotten. Of ze blijven in de portemonnee zitten, kijk maar in uw eigen.' België besloot daarom te stoppen met de 1- en 2-centen, net als Nederland al in 2004 deed. De Europese Commissie hoopt nu dat alle eurolanden volgen, want het loopt de spuitgaten uit met de muntjes. Er zijn er al 61 miljard gemaakt. En de productiekosten zijn relatief hoog.

    25
    Op 1-, 2- en 5-centenmunten zat altijd een laagje van 25 micrometer koper. Om de munten goedkoper te maken, wordt nu volstaan met 17,5 micrometer.
    Hoeveel kost het maken van een cent?

    Meer dan een cent, ironisch genoeg. In 2016 betaalde België 1,15 cent voor elke eurocent, aldus het verantwoordelijke ministerie. En ook een muntje van 2 cent was nog best duur: 1,73 aan productiekosten. Het komt doordat op de eurocent een laagje redelijk duur koper zit, en tot overmaat van ramp moeten muntfabrikanten juist deze centen veel slaan omdat ze kwijt raken. De 1- en 2-centen vormen nu de helft van alle gemaakte munten. Dus zolang landen er nog niet mee stoppen is er maar één andere oplossing, de muntjes op een goedkopere manier produceren.

    Hoe kan het efficiënter?
    Met de budgetcent. Op de 1, 2 en 5-centmunten zat altijd een laagje van 25 micrometer (0,025 millimeter) koper, maar met de gestegen koperprijs is dat niet vol te houden. Dus plakken muntenmakers er nu een laagje van 17 micrometer op, zegt Albert Post, directeur circulatiegeld bij de Koninklijke Nederlandse Munt, dat munten maakt voor binnen- en buitenland. Daarmee lukt het wel om de totale kosten van een cent onder een cent te houden, maar met een nadeel. 'Gemiddeld slijt er per jaar 1 micrometer koper van een muntje. We kunnen een nog dunner laagje gebruiken, maar dan wordt de technische levensduur te kort.'

    Het FD duikt in de wetenschap en techniek achter een recent bericht. Klik hier voor meer afleveringen.

    En wat als de koperprijs stijgt?
    Dan grijpen burgers hun kans en smelten munten. 'Er was een land in Midden-Amerika, ik zeg niet welk, en daar bleven we maar munten voor maken', zegt Post. In dit geval bestonden de munten uit een dure messing legering terwijl het geld zelf nauwelijks iets waard was. Handige inwoners verzamelden daarop de munten, zetten de smeltoven aan en verhandelden de metalen lucratief op de grondstoffenmarkt. Ook in Azië is dit wel eens voorgekomen, zegt hij. Maar meestal letten overheden hier wel op, bijvoorbeeld door snel andere metalen te kiezen als dit dreigt te gebeuren. En voor eurocenten is dit niet het geval, voegt hij toe.

    Plated Blanks (Electroplating services of coin blanks) from Plated Blanks on Vimeo.
    vimeo.com/user36712439

    Hoe maak je de goedkope cent?
    Uit hoofdzakelijk staal. Sla kop en munt op een ronde, stalen kern. En breng daarop met galvanisatie het koper aan. Het metaal wordt opgelost in een chemisch koperbad (anode), en slaat dan dankzij elektriciteit op de metalen schijven (kathode). En in dat proces kun je ook kiezen voor een muntje van meer staal en minder koper. Want de huidige snoepautomaten of parkeermachines zijn zo afgesteld dat ze niet zozeer kijken naar de verhouding koper en staal, maar naar vorm en gewicht van de munt. En zo kunnen automaten blijven werken, zegt Post. Machines accepteren ze. Zolang eurolanden de centen ook nog accepteren.

    Jeroen Koot

    fd.nl/futures/1284341/een-eurocent-ma...
  15. forum rang 9 josti5 11 januari 2019 09:39
    Iets om over na te denken?

    Door het overlijden van een bevriend arts, vorig jaar, kwam ik terecht op de site van de VU, waar hij was afgestudeerd.
    Daar stond een lijst van in 2018 overleden personen, die aan de VU waren afgestudeerd.
    Ooit las ik een artikel van een professor, die meedeelde dat 25% van de Nederlanders de 65-jarige leeftijd niet haalt, met een hoger percentage voor de laag opgeleiden, en een lager voor de hoog opgeleiden.
    De combi bracht mij op het idee, het percentage 65-minners onder de in 2018 overleden VU-personen eens te bekijken, want er overleden best veel VU-personen in dat jaar: meer dan 300.
    Het percentage overleden 65-minners: maar liefst 15% (47/302, 1x geteld, dus grote kans op een telfoutje, maar toch).
    Dat betreft dus de allerhoogst opgeleiden.
    Reken maar eens uit, wat dat inhoudt voor de lager opgeleiden personen...

    OK: statistiek en rekenarij van niks, maar toch: stof tot nadenken...
3.403 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 ... 171 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0651 +0,07%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.699,20 -0,77%
Gold spot 2.393,92 +0,61%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links