Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koffiepraatjes

3.402 Posts
Pagina: «« 1 ... 28 29 30 31 32 ... 171 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 december 2018 17:32
    Column: Europese aandelen aantrekkelijk geprijsd

    Door richard abma
    Vandaag, 08:30 in FINANCIEEL

    De kans dat een harde of zachte Brexit in maart 2019 zal plaatsvinden wordt met de dag kleiner volgens het Britse online wedplatform Oddschecker.com. Volgens de bookmakers van het platform is de kans op een 2e referendum gestegen van 27 naar 44% in de laatste weken.

    Op dit moment is de verdeeldheid in het land onder de bevolking dan wel in de politiek heel groot. De Brexit deal waar Theresa May mee thuis gekomen is lijkt ver weg te staan van de deal die het Leave kamp in 2016 voor ogen had.

    De onrust is dan ook groot in het land en houdt ook de markten in Europa in haar greep dit jaar. Of dat terecht is moet nog blijken, maar ik ben van mening dat de onderwaardering van Europese aandelen inmiddels te ver is doorgeslagen. Dit jaar is de winstgroei van aandelen opgenomen in de Eurostoxx50 index bijvoorbeeld een kleine 10%. Voor 2019 wordt dit ook verwacht in een nog wat ruimere mate dan 10%. Als je dan beseft dat de koersniveaus nu gelijk staan aan die van eind 2015, terwijl winsten van de bedrijven met ruim 55% zijn toegenomen dan kan ik rustig stellen dat er waarde zit in deze aandelen.

    Van de uitgekeerde winsten wordt slechts een deel uitgekeerd in de vorm van dividend terwijl de overige gelden gebruikt worden ter investering of nog als cash op de balans staan. Dat laatste zorgt ervoor dat beleggen in Europese aandelen ook minder risicovol is dan in 2015. Kijk ik naar koers-winstverhoudingen in Europa dan zie ik deze rond de 12 schommelen met uitschieters in k/w richting de 9 voor Italiaanse aandelen. Historisch gezien goedkoop.

    Zodra er meer duidelijkheid komt rondom een eventuele Brexit de komende weken tot maanden, kunnen de geopolitieke problemen naar de achtergrond verdwijnen. Dan kunnen internationale beleggers weer terugkeren richting Europese aandelenmarkten. Met een dividendrendement van ruim 4% en een goede basis voor aanhoudende economische groei door de lage rentestand en gunstige inflatieverwachtingen lijkt dit een kwestie van tijd te zijn.

    Drs. Richard Abma CMT is Chief Investment Officer bij OHV Vermogensbeheer. Ook is hij portefeuillemanager van het Fresh Fixed Income Fund en het Fresh Active Equity Fund. In het verleden is Richard door Abn Amro uitgeroepen tot Slimste Belegger van Nederland.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 december 2018 18:08
    Het beste van De Telegraaf
    Zo vergelijk je de prijzen van zorgbehandelingen

    Door Thijs Rösken
    2 uur geleden in GELD

    Amsterdam - Prijsverschillen tussen ziekenhuizen kunnen enorm zijn. Als de zorgkosten via de verzekering betaald worden kun je kosten drukken door naar het voordelige ziekenhuis te gaan. Maar als je via het eigen risico zelf betaalt, scheelt het zelfs geld in je eigen portemonnee.

    Het plaatsen van een spiraaltje in het ziekenhuis kan voor €188 bij de ene kliniek en voor €520 bij de ander. Bij de huisarts is het nog goedkoper, daar betaal je alleen voor het spiraaltje zelf, niet voor de plaatsing. En een polibezoek om beschadiging van de meniscus kost bij de ene kliniek €105 en bij de ander €192. Ook bij scans, polibezoeken en operaties kunnen prijsverschillen hoog zijn. Vaak geldt dat zelfstandige klinieken en de huisarts goedkoper zijn dan ziekenhuizen. Maar dat weet je pas als je prijzen hebt gecheckt.

    Inzicht in factuur

    Enkele jaren geleden wist geen patiënt de behandelprijs, omdat de factuur rechtstreeks naar de zorgverzekeraar ging. Een jaar of drie geleden begonnen zorgverzekeraars de facturen achteraf online te tonen. Handig hierbij was dat patiënten zo kunnen checken of die drie ligdagen in het ziekenhuis er toch echt niet twee waren. Of dat ze alarm zouden kunnen slaan als een ziekenhuis voor het verwijderen van wat oorsmeer met een wattenstaafje €1066 rekent en de verzekeraar dat niet door had omdat de declaratiecode een uitgebreidere behandeling deed vermoeden. Ook bij die controles achteraf kan je als patiënt zorgen dat zuinig wordt omgegaan met zorggeld.

    Of dat je zelf zelfs minder betaalt via het eigen risico. Bij de meeste mensen is dat €385 per jaar en kun je dus bij behandelingen tot dat bedrag besparen. Voor DSW-verzekerden is het eigen risico €375. Bij de meeste verzekeraars kun je het eigen risico verhogen tot maximaal €885.

    Vooraf prijzen kennen

    Maar liever weet je vooraf al hoeveel een behandeling kost. Dat kan sinds 2016 steeds beter. Toen maakten vier verzekeraars en twee ziekenhuizen al hun tarieven bekend. Voorheen moest je nog per geval naar ziekenhuis en verzekeraar bellen. Uit concurrentieoverwegingen werden ze niet prijsgegeven. Nu zijn er websites waar je kunt zien naar welk ziekenhuis je het best kunt gaan of dat je beter af bent bij een zelfstandige kliniek. Het is wel slim om dan nog even na te gaan of je ook kwalitatief een even goede behandeling krijgt.

    Tarieven vergelijken

    Bij zorgverzekeraars kun je zorgaanbieders vergelijken: CZ, ZilverenKruis, Menzis, VGZ. Meestal kun je de naam van de behandeling invullen en dan op basis van je postcode de opties bekijken. Lastig is wel dat Zilveren Kruis een vijftal type behandelingen toont en hierbij soms alleen een landelijk gemiddeld tarief weergeeft (dan weet je wat het ongeveer gaat kosten, maar niet wat je kunt besparen) of maar twee of drie opties geeft. Bij Menzis moet je zoeken op ziekenhuis of op declaratiecode, ook niet heel simpel.

    Naast zorgverzekeraars zijn er nog een aantal ziekenhuizen die al hun prijzen tot de grens van het maximale eigen risico online hebben staan. Het kan dus lonen om ook hun websites te raadplegen.

    Precieze behandeling

    Tarieven vooraf vergelijken is niet gemakkelijk. Het gaat er vooral om dat je moet weten wat de behandeling precies wordt. Geregeld weet je dat nog niet voordat je uitzoekt naar welke zorginstelling je zult gaan. En die behandelingen zijn weer verdeeld in declaratiecodes. Het kan ook zijn dat een behandeling uit meerdere declaratiecodes bestaat. Om een voorbeeld te geven: bij de vergelijker van CZ kun je voor het aanbrengen of verwijderen van gips om beweging van de knie tegen te gaan bij slijtage van het gewricht nog steeds zeker twee codes kiezen. Probeer hierbij dus voor de doorverwijzing van je huisarts goed duidelijk te krijgen wat de behandeling zal zijn. En laat je dus ook door de huisarts over kwaliteit van behandelingen adviseren.

    Omdat geld niet het enige is dat een rol speelt is het ook slim om even op de site van Zorgkaart Nederland te kijken. Daar lees je ervaringen van andere patiënten met honderdduizenden zorgverleners en keuzehulpen van patiëntenverenigingen. Prijzen staan daar doorgaans niet bij.

    Zoek naar je zorginstelling

    Bel ook gerust de zorgverzekeraar of het ziekenhuis om meer informatie over de behandeling zelf en de prijzen te vragen. Het is sowieso handig om een zoektocht te starten naar meerdere zorginstellingen, omdat niet veel zorgpolissen alleen behandelingen bij gecontracteerde zorgaanbieders volledig vergoeden. ONiet-vergoede zorg gaat je anders veel geld kosten. Bij ongecontracteerde aanbieders hangt de vergoeding af van het gemiddelde tarief. Die tarieven kennen is dus ook handig!

    Even werk

    Het vergelijken van de behandelprijzen blijft een uitdaging, omdat je codes of behandelingen precies moet kennen. Maar als je het doet bij een duidelijk omschreven behandeling waarbij prijsverschillen ook nog groot zijn, kan het je daadwerkelijk honderden euro’s schelen. En als het niet meer van je eigen risico afgaat, help je mee om de zorgpremie een beetje te beperken.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 december 2018 13:39
    335 Gele Hesjes opgepakt in Parijs
    Updated 3 min geleden
    13 min geleden in BUITENLAND

    PARIJS - De politie heeft in Parijs 335 mensen gearresteerd om te voorkomen dat de betogingen van de Gele Hesjes uitlopen op gewelddadigheden, plunderingen en vernielingen, zoals een week geleden. Ook werd traangas ingezet.

    De aanhoudingen waren vooral bij controles op stations, of op plekken waar de Gele Hesjes zich verzamelen. De arrestanten worden verdacht van het voorbereiden van geweld of vandalisme, dan wel het uitlokken van een strafbaar feit.

    Vele honderden mensen werden door de Parijse politie staande gehouden om te worden gecontroleerd. Velen moesten zich op een politiebureau identificeren. Onder de arrestanten zijn volgens Franse media zeker twintig mensen die op een bureau werden herkend als extremisten die op sociale media tot geweld hadden opgeroepen. Het zijn zowel linkse als rechtse extremisten.

    Eerder op de dag waren er zo’n 1500 Gele Hesjes rond de Champs-Élysées op de been. Ook in de rest van de stad verzamelden Gele Hesjes zich, zoals op de westelijke périphérique (ringweg) bij toegangspunt Porte Maillot.

    De oproerpolitie is massaal op de been door de Franse regering. Achtduizend ordetroepen zijn ingezet en hebben ’s morgens al traangas ingezet tegen de actievoerders.

    Vanmorgen vroeg werden ook al dertig Gele Hesjes gearresteerd. Zij zijn vrijwel allemaal mensen van buiten de hoofdstad die in of bij Parijs zijn aangehouden. Ze waren onder meer in het bezit van maskers, katapulten of hamers. De politie denkt dat het relschoppers zijn en geen vreedzame betogers. Ze zijn daarom opgepakt op verdenking van „samenscholing ter voorbereiding van geweld tegen personen of van vernielingen.”

    Toeristische attracties als de Eiffeltoren en het Louvre blijven de hele dag dicht. Veel winkeleigenaren rondom de Champs Élysées houden hun zaak gesloten en hebben voor extra bescherming van de puien gezorgd om (ruit)schade te voorkomen.

    Bekijk ook:
    Fransen arresteren 30 Gele Hesjes met maskers en hamers

    Landelijk zijn er in Frankrijk zo’n 89.000 manschappen op de been om eventuele rellen de kop in te drukken. De ’gilets jaunes’ (Gele Hesjes) betogen al weken tegen het beleid van de Franse regering dat hun koopkracht zou ondermijnen.

    De politie wil voorkomen dat deze vierde nationale protestdag van de ’gilets jaunes’ uitmondt in gewelddadigheden en vernielingen zoals afgelopen zaterdag toen er negentig gewonden vielen. Er zijn zelfs pantserwagens van de gendarmerie naar het centrum van Parijs gestuurd.

    Brussel

    Voorafgaand aan een betoging van de Gele Hesjes in Brussel zijn volgens een politiewoordvoerster ongeveer vijftig mensen aangehouden, vooral op het Zuid-Station en het centraal station van de stad. De op grote schaal aanwezige politie probeert te voorkomen dat mogelijke relschoppers zich onder de Gele Hesjes mengen. Betogers raakten slaags met de politie.

    De uit Frankrijk overgewaaide protestbeweging van de 'gilets jaunes' (gele hesjes) keert zich tegen de hoge brandstofprijzen en de daling van de koopkracht. Volgens persbureau Belga zijn er tientallen betogers op de been.

    Verslaggever Daniel van Dam is in Parijs om de protesten live te volgen.

    Bekijk ook:
    LIVE: Traangas in Parijs, duizenden Gele Hesjes op de been

    Ben je in het centrum van Parijs? Tip De Telegraaf via onze applijn.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 december 2018 12:30
    'Honderden Nederlanders slachtoffer van diefstal van 06-nummers'
    08 december 2018 14:18 Laatste update: 20 uur geleden
    92

    In 2018 zijn er in Nederland honderden mensen slachtoffer geworden van 'simswapping', een truc waarbij criminelen proberen het 06-nummer van een slachtoffer in handen te krijgen.

    Het aantal slachtoffers is dit jaar toegenomen, meldt RTL Nieuws op basis van verklaringen van verschillende grote Nederlandse telecomproviders.

    Oplichters proberen een telecomprovider ervan te overtuigen een 06-nummer over te dragen aan een andere simkaart. Vervolgens gebruiken zij het 06-nummer om toegang te krijgen tot online diensten die aan het nummer zijn gekoppeld, zoals WhatsApp of andere sociale media, e-mail of betaaldiensten.

    Veel online diensten maken gebruik van telefoonnummers om gebruikers een nieuw wachtwoord in te laten stellen. Ook tweestapsverificatie, waarbij een code wordt gestuurd waarmee een gebruiker kan inloggen, werkt vaak via sms. Dat maakt dat het stelen van een 06-nummer ook toegang geeft tot andere accounts.

    Eenmaal binnengedrongen in een account, kan de crimineel geld of cryptovaluta buitmaken. Ook kan hij op zoek gaan naar persoonlijke informatie, waarmee hij het slachtoffer kan afpersen of afdreigen.

    Smartphonebezitters die slachtoffer worden van simswapping merken dat doordat hun simkaart plots niet meer werkt, waardoor zij niet kunnen bellen of internetten. Het 06-nummer is in die gevallen namelijk overgedragen aan een andere simkaart.

    Volgens RTL Nieuws worden inmiddels honderden Nederlanders per jaar slachtoffer van simswapping, maar om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk.
  5. Cézan 11 december 2018 09:26
    Mysteries zijn de wereld nog niet uit en dat nb zo vlakbij.

    “It’s like finding a whole new reservoir of life on Earth,” said Karen Lloyd, an associate professor at the University of Tennessee in Knoxville. “We are discovering new types of life all the time. So much of life is within the Earth rather than on top of it.”

    www.theguardian.com/science/2018/dec/...
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 december 2018 15:38
    Hogere inkomens vaker in ernstige financiële problemen

    Het aantal hogere inkomens met ernstige financiële problemen is in drie jaar tijd verdubbeld. In 2015 ging het nog om 9 procent, inmiddels kampt 18 procent van de hogere inkomens met betalingsproblemen. Het Nibud spreekt van een opmerkelijke ontwikkeling. ,,We tasten in het duister over de oorzaak.”
    Natasja de Groot 10-12-18, 15:07 Laatste update: 17:01

    1,5 miljoen huishoudens (21 procent) in Nederland kampen met betalingsproblemen, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde onderzoek van het Nibud. Bij de ene helft gaat het om lichte problemen, bij de andere helft gaat het om ernstige problemen. Men spreekt van ernstige problemen als huishoudens regelmatig meer dan tien dagen te laat de huur of hypotheek betalen, bij wie de energie is afgesloten, loonbeslag op salaris is gelegd, die regelmatig een voorschot vragen op het salaris en/of zijn aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) vanwege achterstanden bij zorgpolis.

    Het Nibud signaleert dit jaar een opvallende ontwikkeling: het aantal hogere inkomens met serieuze financiële problemen is de afgelopen jaren fors opgelopen. ,,We houden dit onderzoek sinds 2005 en zien nu voor het eerst opvallend meer hogere inkomens die aangeven in ernstige financiële problemen te zitten. In drie jaar tijd is er sprake van een verdubbeling. Wat opvallend is, is dat die stijging alleen terug te zien is bij hogere inkomens. Het aandeel middeninkomens en lagere inkomens is gelijk gebleven", licht een zegsvrouw van het Nibud toe.

    Het Nibud spreekt van hogere inkomens als een alleenstaande meer dan 2000 euro netto verdient of samen met de partner op meer dan 4000 euro uitkomt. Een verklaring voor de fikse stijging, durft de budgetvoorlichter niet te geven. ,,Mensen met hogere inkomens hebben vaak een hoger uitgavenpatroon. Ze hebben bijvoorbeeld een hogere hypotheek of hogere huur en zijn meer kwijt aan hun energierekening. Doordat hun uitgaven hoger zijn, kunnen ze ook harder terugvallen”, denkt de woordvoerster van het Nibud. Wat de precieze oorzaken zijn, zal nader onderzocht worden.

    Woonlasten

    In het onderzoek springt er volgens Nibud dit jaar nog iets in het oog: de problemen verergeren. In 2009 had een enkeling te maken met het afsluiten van energie of het leggen van een loonbeslag. Inmiddels heeft 5 à 7 procent van alle huishoudens hiermee te maken. Ook groeit de groep huishoudens die de huur of hypotheek te laat betaalt, van 12 procent in 2012 naar 19 procent in 2018. Van de huurders betaalt een kwart regelmatig de huur te laat, van de huiseigenaren is 13 procent regelmatig te laat met de hypotheek. ,,Mede door de stijgende huren is het moeilijker geworden voor huurders om de eindjes aan elkaar te knopen”, vermoedt een Nibud-zegsvrouw.

    Onlangs bleek al uit een onderzoek van verzekeraar Nationale-Nederlanden naar de woontevredenheid van Nederlanders al dat huurders slechter af zijn dan woningeigenaren. Ze zijn een groter deel van hun netto-inkomen kwijt aan woonlasten én ze hebben meer moeite om een koophuis gefinancierd te krijgen.

    Het meest bezorgd is het Nibud over een groep van ruim 240.000 huishoudens die helemaal geen hulp voor de financiële problemen krijgt. ,,De problemen zijn dusdanig groot dat zij er zonder hulp niet uit komen”, aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ,,Als je bedenkt dat onder deze huishoudens ook veel alleenstaanden zijn met kinderen, dan begrijp je dat we ons daar grote zorgen om maken. Ze verdienen zo snel mogelijk hulp.”

    Als meest voorkomende betalingsprobleem wordt het te laat betalen van de rekeningen genoemd. Vooral de zorgverzekering wordt te laat betaald (29 procent), gevolgd door de energierekening (19 procent) en de huur of hypotheek (19 procent).

    Bijstandsuitkering

    Onlangs meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het aantal huishoudens dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering is toegenomen. Dat zou een nawee van de economische crisis: de bijstand reageert meestal met vertraging op bewegingen op de arbeidsmarkt. Dominique Butteling, moeder van drie kinderen, legde uit hoe ze met 90 euro per week moet zien rond te komen. Zoals zij van week tot week leeft, worstelden vorig jaar 227.000 Nederlandse gezinnen voor het vierde jaar op rij met een laag inkomen. Oftewel: 3,3 procent van alle huishoudens, in 2014 was dat nog 2,7 procent.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 december 2018 18:56
    Een op de tien woningen staat al langer dan drie jaar te koop
    20 december 2018 11:09 Laatste update: 6 uur geleden
    82

    Een op de tien huizen staat al langer dan drie jaar te koop. Hoewel dat een halvering in vergelijking met 2015 is, staan nog altijd veel meer huizen langdurig te koop dan voor de crisis.

    In de jaren voor 2008 kwam het nauwelijks voor dat huizen zo lang niet werden verkocht, meldt makelaarsorganisatie Dynamis. De organisatie noemt de te koop staande woningen "een erfenis van de economische crisis".

    De landelijke afname van woningen die lang te koop staan, is sterk gevoed door regio's waar de huizenverkoop flink aantrok. In Zeeland en Groningen is het percentage woningen dat al minimaal drie jaar te koop staat gelijk gebleven.

    Ook in krappe woningmarkten en zelfs in de steden zijn er nog altijd woningen die lang te koop staan. Die woningen staan vaak op ongunstige locaties of zijn bijvoorbeeld heel klein.

    Dynamis verwacht dat het zogeheten structurele woningaanbod op populaire locaties wel zal verdwijnen. In minder populaire gebieden zal dat echter niet gebeuren. Die regio's hebben door de trek naar de stad een te ruim woningaanbod.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 december 2018 13:35
    ’Magisch kerstverhaal’
    Luie bouwvakker pakt ruim 84 miljoen
    Updated 3 min geleden
    23 min geleden in BUITENLAND

    BOSTON - Een bouwvakker uit het Engelse plaatsje Boston heeft in een loterij de miljoenenjackpot gewonnen zonder dat hij dit in eerste instantie wist. De man werd door zijn zeurende familie aangespoord om zijn lot toch eens te checken. Toen bleek dat er een monsterbedrag van 76 miljoen pond, ruim 84 miljoen euro op zijn nummer was gevallen.

    De 51-jarige Andrew Clark had een stapel ongecontroleerde loten in zijn busje liggen. Toen zijn vriendin en haar nicht maar bleven aandringen om de loten er toch eens bij te pakken. „Het was 20.00 uur en we zaten voor de televisie toen nicht Louise mij er opnieuw aan herinnerde”, zegt Andrew.

    Uiteindelijk besloot Clarcks de nummers toch maar eens te checken. „Eerst die van Lotto, daarna die van Euromillions. Louisa kreeg het ervan op de heupen dat het zo lang duurde”, zegt de gelukkige winnaar tegen Sky News.

    Clark was met stomheid geslagen. „Ik riep: Ik heb het gedaan. Ik heb 84 miljoen gewonnen.” Vervolgens belde hij meteen zijn vriendin op, die op dat moment nog niet thuis was van werk. Ook zij kreeg naar eigen zeggen slapeloze nachten en kon in eerste instantie niet geloven dat het echt waar was.

    Andrew is zijn familie dankbaar. „Ik ben blij dat ze bleven zeuren, het is net een magisch kerstverhaal”, grijnst hij.
  9. forum rang 10 voda 21 december 2018 15:51
    Dubai's real estate market woes, delayed projects surge to USD 126.3 billion

    Reuters reported that Dubai's real estate downturn is forcing construction and engineering firms to cut jobs and halt expansion plans, in turn raising fresh risks for the wider economy. Known for its glittering skyscrapers and luxury villas, the Dubai property market is oversupplied, especially in the residential sector where prices have fallen steadily from a peak in mid-2014. Many towers stand half-empty, and some construction sites have been left dormant.

    Mr Samer El Achkar, chief executive of Al Qabdah, which built the Kempinski Hotel on the man-made Palm Jumeirah island, said that "We stopped expansion. Al Qabdah culled 10 percent of its roughly 7,400 workforce in June. We are trying not to reduce our employees but when we complete or deliver a project we let go of some employees if we don't need them in other projects."

    A row with former ally Qatar and sanctions against Iran, a major trading partner, have curbed foreign demand for property, while a new value-added tax has dragged on the domestic economy.

    A Reuters analysis of data from the Dubai Land Department showed a 76 percent jump in the number of delayed developments and sales of villas and flats between 2016 and 2018.

    The DLD told Reuters that 865 developers were registered with the department in 2018 but that only one in four had projects currently active.

    BNC, which provides news and data on the construction industry, estimates the value of delayed projects at USD 126.3 billion in 2018, up from USD 107.6 billion in 2017 and equivalent to about 16 percent of all projects this year. The DLD declined to give "private data" on struggling projects.

    Source : Reuters
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 december 2018 14:01
    De krantDealsService
    Moeilijk in te schatten investering met hoge kosten
    Column: Je geld steken in claims, is dat slim?

    Door Herman Bouter
    23 dec. 2018 in GELD

    Mijn aandacht wordt getrokken door de uitgifte van obligaties Litifund 2 met een looptijd van vijf jaar. Jaarlijks wordt een vaste rente van 8% uitgekeerd en kan oplopen tot gemiddeld 15,5% per jaar.

    Litifund 2 investeert in procesfinancieringen, waardoor bedrijven en particulieren zonder kostenrisico kunnen procederen. De proces- en aanverwante kosten worden betaald door Litifund 2 en bij het winnen van de claim worden deze kosten betaald plus een winstdeling van 30% van de opbrengst na kosten.

    Liesker Legal zorgt voor de selectie van de claims en bewaakt de voortgang en de proceskosten. De claims waarin geïnvesteerd wordt hebben een minimale claimwaarde van € 2 miljoen waarvoor tussen de €75.000 en €350.000 kosten gemaakt moeten worden.

    Advocaat

    Liesker Legal is niet de advocaat die probeert de rechtszaak te winnen, daarvoor worden advocaten en deskundigen ingehuurd. Deze partij heeft sinds 2011 volgens de informatie 112 claims gefinancierd waarvan 29 claims gewonnen en resteren er nog 47 actieve claims per ultimo 2017. De opbrengsten bestaan uit de gemaakte kosten en succesfee (winstdeling van 30%) van de gewonnen claims en de kosten bestaan uit de gemaakte kosten van alle claims.

    Voor het Litifund 2 komen daar nog de vergoeding aan Liesker Legal van €200.000 per jaar voor uitvoering van de operationele taken. Naast het Litifund 2 investeert Lieker Legal zelf 30% met een maximum tot €75.000 per claim in de procesfinancieringen.

    Emissiekosten

    De minimale deelname bedraagt €20.000 exclusief 3% emissiekosten en €100 administratiekosten. In totaal wil het Litifund 2 €4,98 miljoen bij investeerders ophalen. Het geld zal naar verwachting geïnvesteerd worden in de financiering van 16 claims.

    De kosten in het fonds zijn fiks. Naast de emissiekosten van €249.000 zijn er jaarlijks €248.000 kosten voor het fonds. Uitgaande van de looptijd kom ik uit op €1,489 miljoen aan kosten op een investering van €4,98 miljoen en dan is er nog geen cent aan een advocaat uitgegeven. De investering laat zich moeilijk inschatten en de kosten zijn hoog. Alleen geschikt voor ervaren investeerders die een gokje willen wagen.
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 december 2018 14:10
    Thieu Vaessen
    Biotechnologie
    Voor Big Farma zijn zeperds als Dezima part of the deal

    'Amgen is er trots op dat ze het voortouw neemt bij een opwindende nieuwe vorm van behandelingen van hart- en vaatziektes, een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen raakt.' Met die ronkende verklaring kondigde Amgen drie jaar geleden de overname aan van het kleine, onbekende Nederlandse biotechbedrijf Dezima.

    Het bedrijfje uit Naarden had positieve onderzoeksresultaten behaald met een nieuw soort cholesterolverlager. Amgen zag er wel toekomst in en telde $300 mln neer voor Dezima en zijn medicijn-in-ontwikkeling. De aandeelhouders van het biotechbedrijfje konden nog een nabetaling van $1,25 mrd tegemoet zien als de cholesterolverlager een commercieel succes zou opleveren.

    Een vleugje Oranjegevoel

    De totale dealwaarde van $1,55 mrd of €1,4 mrd maakte de verkoop van Dezima tot een van de grootste transacties uit de geschiedenis van de Nederlandse biotech. Het succes werd hier en daar gevierd met een vleugje Oranjegevoel. Nederland doet weer volop mee met de wereldwijde ontwikkeling van nieuwe medicijnen, concludeerde Rudy Dekeyser, de geestelijk vader van de veelgeprezen Vlaamse biotechsector.

    Lees ook
    fd.nl/ondernemen/1282588/miljardendea...

    Helaas. Het succesverhaal en het bijbehorende miljardenbedrag blijken vooralsnog een illusie. Amgen heeft het vertrouwen in de nieuwe cholesterolverlager verloren en investeert niet meer in de verdere ontwikkeling van het medicijn. Het Amerikaanse farmaconcern moet de overnamesom van $300 mln als verloren beschouwen. En de voormalige aandeelhouders van Dezima kunnen vooralsnog fluiten naar de resterende $1,2 mrd.

    Meer mislukkingen

    De aankoop van Dezima is kortom geëindigd in een zeperd. Het is niet voor het eerst dat de overname van een Nederlands biotechbedrijf eindigt in een mislukking. Al snel na de overname van Prosensa uit Leiden kon het Amerikaanse concern Biomarin de aankoopsom van $680 mln afschrijven. Dat was onvermijdelijk, nadat Prosensa's medicijn tegen de Ziekte van Duchenne, een zeldzame spieraandoening, niet was goedgekeurd.

    Ook Johnson & Johnson beleefde financieel gezien weinig plezier aan de overname eind 2010 van Crucell, op dat moment het bekendste Nederlandse biotechbedrijf. De Amerikanen betaalden omgerekend €1,75 mrd voor 82% van de aandelen. Dat was achteraf gezien veel te veel, want de vaccin-technologie van Crucell bleek nog lang niet rijp voor toepassing in de praktijk.
    Grootste aankoop: Acerta voor $4 mrd

    Gelukkig mislukt niet alles. De grootste aankoop dateert van eind 2015 en komt op naam van AstraZeneca, dat tot nu toe $4 mrd betaalde voor het biotechbedrijf Acerta uit Oss. Het bedrag kan nog met $3 mrd oplopen, als het belangrijkste medicijn van Acerta een commercieel succes oplevert. Een eerste stap is in ieder geval gezet: het middel tegen bloedkankers is in 2017 voor een eerste indicatie goedgekeurd, sneller dan verwacht.

    Maar hebben de kopers van Dezima, Prosensa en Crucell zich dan in de luren laten leggen? Hadden Amgen, Biomarin en Johnson & Johnson deze zeperds kunnen voorzien?

    Met de kennis van nu ongetwijfeld wel, maar de praktijk is anders. In de farmaceutische industrie zijn zeperds onvermijdelijk. Farmabedrijven moeten bereid zijn om grote risico's te nemen, willen ze medicijnen kunnen introduceren die echt verschil maken. De rechten op zulke geneesmiddelen zijn altijd duur als gevolg van de lange ontwikkelingstrajecten die ermee zijn gemoeid en de grote kans op mislukking.

    Amgen nam in het geval van Dezima zeker een risico. Concurrenten als Roche en Pfizer waren al eerder vastgelopen bij hun pogingen om soortgelijke nieuwe cholesterolverlagers te introduceren. Dat beloofde niet veel goeds. Anderzijds, als Amgen kon aantonen dat een nieuwe cholesterolverlager patiënten wel degelijk kon helpen, lag een geweldige beloning in het verschiet - juist omdat anderen hadden gefaald.

    'Biodollars', een wat spottende term

    Amgen deed ook wat veel farmabedrijven tegenwoordig doen. Het Amerikaanse concern betaalde slechts een voorschot van de 'totale dealwaarde' en beperkte daarmee het risico. Het resterende bedrag van de overnamesom - de nabetaling van $1,2 mrd - bestond uit zogenoemde 'biotechdollars', een wat spottende term waarin de illusie zit ingebakken.

    Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos kan erover mee praten. Eerder dit jaar bleek dat het Amerikaanse AbbVie minder vaart wilde maken met de gezamenlijke ontwikkeling van een drievoudige combinatietherapie tegen taaislijmziekte. Beledigd staakte Galapagos de samenwerking. Het bedrijf moest vervolgens wel genoegen nemen met slechts een deel van 'totale dealwaarde' van $600 mln die AbbVie ooit in het vooruitzicht had gesteld.
    Thieu Vaessen
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 december 2018 11:27
    Seks op een vlot voor de wetenschap
    13 min geleden in BINNENLAND

    Amsterdam - Zet een groep mensen 101 dagen op een vlot, en zie wat zich ontvouwt. Nee, dit is geen nieuw realityprogramma, maar een decennia oud experiment. De deelnemers van 45 jaar geleden blikken terug in de documentaire The raft.

    Het kan de voorloper van Expeditie Robinson, Big brother, Love island en nog talloze shows worden genoemd. The Acali experiment, zoals The raft officieel heette, werd opgezet door een wetenschapper: de Mexicaanse antropoloog Santiago Genovés.

    Hij maakte in de jaren ’70 van de vorige eeuw de kaping van een vliegtuig mee en besloot dat als hij een soortgelijke situatie zou kunnen creëren, dat zou leiden tot de perfecte proeftuin om menselijk gedrag te bestuderen. De kandidaten - vijf mannen en zes vrouwen - vanuit de hele wereld meldden zich aan via krantenadvertenties en werden zorgvuldig geselecteerd, onder meer op aantrekkelijkheid.

    Het schip stond in de internationale pers al snel bekend als The sex raft. De vrouwen waren veelal topless op de drijvende proeftuin, de mannen geheel ontkleed. Zelfs (de inmiddels overleden) Genovés legde het aan met een van zijn ’proefkonijnen’. De liefde werd op zee bedreven, door bijna iedereen, met iedereen, volgens de opvarenden. Dan was het sigaretje van Bart in Sabine - dat symbool stond voor de eerste vrijpartij in de realityserie Big brother - kinderspel.

    Voor het eerst in meer dan veertig jaar zijn zeven deelnemers aan het experiment in een studio bijeengekomen voor de documentaire. Op een replica van het vlot halen ze herinneringen op.

    NPO 2, 22:45 UUR
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 december 2018 14:43
    ’Ook alternatieve locatie goed genoeg’
    Amsterdam: brief van VN verandert niets

    Door Mike Muller
    6 min geleden in BINNENLAND

    Amsterdam - De gemeente Amsterdam gaat gewoon door met de ontruiming van het gekraakte ADM-terrein. Volgens de krakers is dat, zo zou uit een brief van een comité van de Verenigde Naties moeten blijken, in strijd met de internationale rechten van de mens. Volgens de stad is daar geen sprake van.

    Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema laat weten dat de Raad van State onherroepelijk heeft bepaald dat de stad moet handhaven. „Het terrein is bestemd voor havengebonden bedrijvigheid. Daar mag niet gewoond worden. Daarom zal de gemeente handhaven.”

    Vandaag probeerden ambtenaren het terrein te betreden om de situatie te bekijken en te overleggen met de protesterende krakers, die vooralsnog niet weg willen. „Het verzoek aan het comité van de VN leidt volgens het college niet tot vertraging of uitstel van het handhavingstraject”, aldus de woordvoerder.

    Volgens de gemeente voldoet het terrein dat de krakers als alternatieve locatie in Amsterdam Noord is aangeboden ook aan de ’internationale standaarden’ waar de krakers mee schermen. „Er zijn immers voorzieningen aangelegd, zoals elektriciteit, water en sanitair, en het terrein is opgehoogd.”

    Huurhuis aangeboden

    Het college merkt daarbij op dat aan gezinnen met kinderen het aanbod is gedaan om een huurwoning te betrekken. „Ook is door de GGD zorg geboden aan eenieder die daar behoefte aan had en heeft.”

    De stad hoopt dat het de krakers alsnog vrijwillig vertrekken. Zo niet, dan heeft burgemeester Halsema al aangekondigd om desnoods de politie opdracht te geven het terrein te laten ontruimen. De datum daarvoor is nog geheim om een ’verrassingseffect’ te kunnen garanderen.
  14. [verwijderd] 28 december 2018 03:18
    Getuigen vertellen over de organenroof door de Witte Helmen en andere criminele activiteiten bij de Verenigde Naties op 20 December j.l.. www.youtube.com/watch?v=thxkhGqTdPg
    Totale TV, radio en krantennieuws stilte in de Westerse media.
    Informatie moet wederom van het Russische Ruptly komen.
  15. forum rang 7 hirshi 28 december 2018 09:16
    Bijna een op de drie mensen is met het oog op de aanstaande verhoging van het lage btw-tarief van plan om voor 1 januari nog extra boodschappen in te slaan. Ook gaat 21 procent voor de jaarwisseling nog even snel naar de kapper en bestelt 10 procent alvast theater- en concertkaarten voor volgend jaar. Dat meldt overheidsplatform Wijzer in geldzaken na onderzoek onder duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder.

    Aldus De Telegraaf van vandaag.
    Daar komt natuurlijk nog eens bij dat wat in 2018 nog wordt uitgegeven niet meetelt voor heffing in box 3 van de Inkomstenbelasting over 2019.

    Dubbel voordeel dus.
3.402 Posts
Pagina: «« 1 ... 28 29 30 31 32 ... 171 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 859,49 -0,68%
EUR/USD 1,0650 +0,06%
FTSE 100 7.815,21 -0,79%
Germany40^ 17.680,80 -0,88%
Gold spot 2.385,80 +0,27%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,84%
Pharming
+1,38%
NX FIL...
+1,17%
EBUSCO...
+1,02%
Heineken
+1,00%

Dalers

Alfen ...
-3,44%
AMG Cr...
-3,27%
Aegon
-3,04%
VIVORY...
-2,98%
INPOST
-2,51%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links