Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: How low can it go?

Prijsanalyse bitcoin: How low can it go?

De koers van bitcoin daalde de afgelopen 30 dagen met maar liefst 44%. Na de paniek die dit in eerste instantie veroorzaakte, rest nu slechts de vraag of de bodem in zicht is.

Vrijdagavond daalde de koers van bitcoin naar ongeveer $3.300, waardoor de cryptomunt op het laagste punt van 2018 terecht kwam. Toch lijkt de koers weer iets te draaien. Na een kortstondige opwaartse beweging tot $3.600, heeft bitcoin nu mogelijk steun gevonden op de $3.300.

Oorzaak koersdaling

De SEC (Securities and Exchange Commission) besloot vrijdag de uitspraak over het goed- of afkeuren van de bitcoin ETF, verder vooruit te schuiven. Dit wordt door velen bestempeld als de reden van de koersval. Aanvankelijk zou de SEC nog dit jaar met een uitspraak komen, maar dit is nu vooruit geschoven naar 27 februari 2019.

Het afgelopen jaar zijn er verschillende aanvragen gedaan voor ETF’s, futures en soortgelijke producten. De Amerikaanse toezichthouder heeft de meeste van deze aanvragen afgekeurd.

De komst van deze reguliere producten zou de weg vrij maken voor het institutionele geld. Daarom wordt hier door een groot deel van de cryptocommunity reikhalzend naar uitgekeken. Het uitstellen van de uitspraak zorgde dan ook voor grote teleurstelling, wat daaropvolgend mogelijk de koersdaling veroorzaakte.

Terugkerende cycles

Als we terugkijken op de korte tienjarige geschiedenis van bitcoin, heeft het zeer veel prijsfluctuaties meegemaakt. Dat is overigens niet vreemd voor een onvolwassen markt.

De huidige daling markeert de derde keer dat de koers vanaf een all time high een vrije val naar beneden maakt. Er waren dalingen in 2013, 2014-2015 en nu.

De eerste echt waarneembare cyclus was in 2013, deze had een daling van 75,6% vanaf het hoogste punt. De tweede cyclus in 2014-2015 viel 86,9%. Ten slotte stond afgelopen vrijdag de koers van bitcoin op -83,8% vanaf de ATH in 2017.

Technische analyse

Of de beweging van de afgelopen maand het laatste zetje is geweest voor de vorming van een koersbodem is nog maar de vraag. Ik pak de grafiek er gelijk even bij.

Op de daggrafiek is te zien dat de koers nog steeds in een neerwaartse trend zit. Op de RSI is echter positieve divergentie te zien. Zodra de RSI in het 70-30 kanaal schiet, zal de koers hier positief op reageren.

x


Op de 4-uurs grafiek is duidelijk zichtbaar dat de koers zich nog steeds in een neerwaartse trend bevindt. Om een bodem te kunnen leggen, dient de koers opwaarts uit deze neerwaartse trend te breken.

Er zijn op dit moment nog geen signalen die wijzen op een opwaartse of een neerwaartse uitbraak op zeer korte termijn.

x


Samenvatting:

  • De koers bevindt zich nog steeds in een neerwaartse trend.
  • De koers lijkt zich tevens dicht bij een bodem te bevinden.
  • Er is sprake van positieve divergentie op de 1-dag grafiek, wat ruimte geeft voor een opwaartse beweging binnen enkele dagen.
  • De 4-uursgrafiek heeft positieve noch negatieve signalen.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

115 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Twijfels 11 december 2018 11:39
    Alles en iedereen die in de USA vorig jaar zijn bitcoins (flinke winst) gebruikt heeft om altcoins aan te schaffen zit nu in de problemen. Die moeten nl belasting betalen aan de hand van de waarde eind 2017. Gezien de huidige waarde (-98%) van de altcoins die ze gekocht hebben een groot probleem. Moeten dus verkopen en waarschijnlijk nog een lening erbij nemen om die belasting te kunnen betalen.

    Verder zijn alle ICO's illegaal of al vanaf de start nep/fraude. De SEC gaat die een voor een afwerken de komende jaren. De inleg moet terug + boete. Let wel, de inleg (waarde) op de dag van de ICO. Dus idem hierboven groot probleem.

    Dit alles blijft zorgen voor een verkoop druk op bitcoin. Daarbij is er geen nieuwe aanwas van beleggers/gebruikers. En zeker niet de gehoopte killer APP zoals bij het ontstaan van internet of zelfs de dotcom's. Altcoins gaan nagenoeg allemaal naar 0 en bitcoin zal geruime tijd blijven dalen of op zijn best ergens blijven hangen rond 1000,- a 2000,- Dollar.

    Niemand gebruikt de crypto's voor iets zinnigs en er zijn in 10 jaar geen applicaties ontwikkeld op deze basis die ook maar iets toevoegen/voorstellen. Alle beloofde eigenschappen zijn niet waar gebleken en worden dan ook door de believers te pas en te onpas aangepast/herzien. Nog even en men zegt dat je bitcoin moet aanschaffen omdat het een collectors item is.

    Momenteel is de status dat geen enkele bitcoin/altcoin toepassing iets positiefs toevoegt aan de maatschappij dat het enorme energie verbruik rechtvaardigt.

    Niet gedecentraliseerd (5 man controleren 80% van het minen of anders gezegd; twee of drie landen bepalen of er uperhaupt nog gemined mag worden.)

    Niet veilig (ook bitcoin niet i.v.m. met boven liggende laag zoals lighting network)

    Niet anoniem zoals eerder beweerd. (Yanks beweren dat er geen enkel muntje meer is dat ze niet kunnen volgen.)

    Niet goedkoop (Miners manipuleren transacties. Is nu wellicht minder aan de orde aangezien er geen transacties zijn van betekenis. Manupuleren werkt het best als het druk is.)

    Niet snel (In vergelijking met bestaande niet blockchain systemen.)

    Niet schaalbaar zonder nog meer afbreuk aan de eerder genoemde veiligheid. Hier zal ook blijken dat lighting network gaat falen. Diegene (laten we zeggen een exchange) die nooit de transacties settled op bitcoin main block kan de goedkoopste service aanbieden. Heeft immers nooit die bijbehorende kosten. Zal dus de rest weg concurreren. Uiteindelijk settled niemand meer. Daar gaat de veiligheid. Is net een hybride auto die zakelijk gereden wordt. Het groene deel zit erin maar niemand gebuikt het.

    Dus "how low can it co"? Naar 0! Als we geluk hebben naar 2000,-
  2. Twijfels 11 december 2018 12:07
    quote:

    -EriC- schreef op 11 december 2018 11:55:

    Waarom denk je dat de bitcoin waarde houdt? Ik vind 2K nog steeds erg prijzig voor een digitale gadget.
    Ik hoop dat er ergens toch iemand bezig is met iets waardoor er nog een waarde aan bitcoin geplakt mag worden. En ik denk dat de vorige top lang stand houd gezien de onvoorwaardelijke bitcoin lovers.

    Zou me overigens ook niet verbazen dat er na nog eens 10 jaar plots iets zinnigs de kop opsteekt. Ik zie het momenteel echter niet.
  3. Dee Electric 11 december 2018 12:15
    @Twijfels: prachtige analyse en kan mij in alles vinden wat u zegt.
    Bovendien vergeten veel mensen dat de vorige dips niet na een wereldwijde hype was maar lokaal.
    Daarom is de dalende trend deze keer wel degelijk de weg omlaag, ik zie niet dat er vertrouwen (ja, naïeve volgers) wordt gebouwd voor een bodem of steun.
    Bodem of steun suggeert namelijk dat er back-up is van iets of iemand.
    Zolang dat niet duidelijk is is het enkel manipulatie.
    Er is werkelijk NIETS voorspelbaar aan cryptovaluta en dat wordt alleen maar erger.
    Ik ben trouwens wel blij dat nu die irritante schreeuwers, het klootjesvolk, met hun "tonnen" aan geïnvesteerd vermogen nu eindelijk eens verdwenen zijn.
    Sterkte!
    "To the moon!!!"....ja, en nu weer met beide beentjes terug op aarde.

    Mvg Dee.
  4. [verwijderd] 11 december 2018 12:25
    quote:

    Dee Electric schreef op 11 december 2018 12:15:

    @Twijfels: prachtige analyse en kan mij in alles vinden wat u zegt.
    Bovendien vergeten veel mensen dat de vorige dips niet na een wereldwijde hype was maar lokaal.
    Daarom is de dalende trend deze keer wel degelijk de weg omlaag, ik zie niet dat er vertrouwen (ja, naïeve volgers) wordt gebouwd voor een bodem of steun.
    Bodem of steun suggeert namelijk dat er back-up is van iets of iemand.
    Zolang dat niet duidelijk is is het enkel manipulatie.
    Er is werkelijk NIETS voorspelbaar aan cryptovaluta en dat wordt alleen maar erger.
    Ik ben trouwens wel blij dat nu die irritante schreeuwers, het klootjesvolk, met hun "tonnen" aan geïnvesteerd vermogen nu eindelijk eens verdwenen zijn.
    Sterkte!
    "To the moon!!!"....ja, en nu weer met beide beentjes terug op aarde.

    Mvg Dee.
    Ik ben er nog hoor. Beschouw mezelf niet als een irritante schreeuwer, die zijn er wel heel veel bij de tegenstanders van bitcoin.
    Bitcoin gaat niet naar nul, cryptocurrencies verdwijnen niet. Dit is slechts de volgende fase in deze volatiele markt. Maar het schijnt voor veel mensen hier toch heel moeilijk te zijn om uit te zoomen op een chart, of misschien is de wens wel de vader van de gedachte.
  5. Achteraf gezien... 11 december 2018 12:32
    quote:

    Twijfels schreef op 11 december 2018 12:07:

    [...]

    Ik hoop dat er ergens toch iemand bezig is met iets waardoor er nog een waarde aan bitcoin geplakt mag worden. En ik denk dat de vorige top lang stand houd gezien de onvoorwaardelijke bitcoin lovers.

    Zou me overigens ook niet verbazen dat er na nog eens 10 jaar plots iets zinnigs de kop opsteekt. Ik zie het momenteel echter niet.
    Misschien dat er nog wat ontwikkeld wordt met blockchain. Maar daar heb je de bestaande E-muntjes niet voor nodig. Iedereen kan een blockchain bouwen!

    Cursusje:
    www.codecademy.com/learn/introduction...

    Als je nog nooit geprogrammeerd heb of niet in Python, dan eerst even deze doen:
    www.codecademy.com/learn/learn-python

    Beide zijn gratis en online te volgen, je hoeft niets op je eigen computer te installeren. Kosten een middagje tijd.

    Ik heb het idee dat mensen denken dat bedrijven die met blockchain aan de slag willen dan ook zouden moeten werken met Bitcoin of XRP of wat dan ook.
    Dat is een grote misvatting. Men kan de bestaande E-munten volledig negeren en alles zelf van de grond opbouwen. Veel is open source en staat gratis op github. Als je 'git clone' kunt typen kun je zo een bestaande blockchain downloaden en dan zelf naar believen aanpassen.

    De bestaande E-muntjes hebben alleen waarde 'wat de gek er voor geeft'.
  6. mrC2 11 december 2018 12:52
    quote:

    Enzo123 schreef op 11 december 2018 12:25:

    [...]
    Ik ben er nog hoor. Beschouw mezelf niet als een irritante schreeuwer, die zijn er wel heel veel bij de tegenstanders van bitcoin.
    Bitcoin gaat niet naar nul, cryptocurrencies verdwijnen niet. Dit is slechts de volgende fase in deze volatiele markt. Maar het schijnt voor veel mensen hier toch heel moeilijk te zijn om uit te zoomen op een chart, of misschien is de wens wel de vader van de gedachte.

    Lees dit over twee jaar nog maar eens, kijken wat je er dan van vind...
    Hopelijk heb je er niet teveel geld meer inzitten. Indien wel dan lost het teveel geld zich vanzelf op ;-)

    Wat mij verbaasd is dat er volgens bitconkoers nog steeds meer kopers dan verkopers zijn. Tenzij dat er een paar verkopers zijn die alles dumpen en kopers die maar 1/100 bitcoin kopen. Want als er veel meer kopers dan verkopers zijn zou de koers toch omhoog ipv omlaag moeten gaan.
    Maar de website zou ook kunnen liegen natuurlijk, want ik heb nog nooit meer verkopers dan kopers gezien.
  7. [verwijderd] 11 december 2018 13:04
    quote:

    Enzo123 schreef op 11 december 2018 12:25:

    [...]
    ............cryptocurrencies verdwijnen niet. Dit is slechts de volgende fase.....

    Ik red me prima met bankpas en creditcard. Geen bitcoin nodig.
    En ben ook geen drugsdealer of huurmoordenaar dus heb er ook geen probleem mee dat ik niet anoniem geld kan overmaken/ontvangen.
  8. [verwijderd] 11 december 2018 13:07
    quote:

    mrC2 schreef op 11 december 2018 12:52:

    [...]

    Lees dit over twee jaar nog maar eens, kijken wat je er dan van vind...
    Hopelijk heb je er niet teveel geld meer inzitten. Indien wel dan lost het teveel geld zich vanzelf op ;-)

    Wat mij verbaasd is dat er volgens bitconkoers nog steeds meer kopers dan verkopers zijn. Tenzij dat er een paar verkopers zijn die alles dumpen en kopers die maar 1/100 bitcoin kopen. Want als er veel meer kopers dan verkopers zijn zou de koers toch omhoog ipv omlaag moeten gaan.
    Maar de website zou ook kunnen liegen natuurlijk, want ik heb nog nooit meer verkopers dan kopers gezien.
    Ik heb er nog een heleboel inzitten, sinds 2014, en heb er alle vertrouwen in.
    Ik heb al aangegeven dat ik denk dat BTC in 2020 nieuwe highs zal bereiken.
    Wat mij opvalt is dat er hier een heleboel onterechte aannames over fundamenten gedaan worden, gebaseerd op de huidige terugval in prijs.
    Maar over welke website heb je het precies?
  9. [verwijderd] 11 december 2018 13:13
    quote:

    -EriC- schreef op 11 december 2018 13:04:

    [...]

    Ik red me prima met bankpas en creditcard. Geen bitcoin nodig.
    En ben ook geen drugsdealer of huurmoordenaar dus heb er ook geen probleem mee dat ik niet anoniem geld kan overmaken/ontvangen.
    Dit argument is zo achterhaald dat ik er niet meer inhoudelijk op inga.
  10. [verwijderd] 11 december 2018 13:40
    quote:

    Enzo123 schreef op 11 december 2018 13:13:

    [...]
    Dit argument is zo achterhaald dat ik er niet meer inhoudelijk op inga.
    De fake argumenten tegen deze argumenten ook.
    Ik snap niet dat jij en met jou vele anderen niet zien dat de bitcoin geen echt waarde heeft.
    Er zijn maar twee partijen die in bitcoin zitten. De gadgetfreaks of techies, die hier enorm op kicken en de mensen die snel geld willen verdienen. Verder is het echt niet zo dat de bitcoin voor het gewone volk ook maar iets toevoegt. Zodra de handelaren eruit stappen blijven de techies over en wordt de bitcoin zoiets als een star wars poppetje voor star wars freaks.
  11. [verwijderd] 11 december 2018 13:50
    quote:

    -EriC- schreef op 11 december 2018 13:40:

    [...]

    De fake argumenten tegen deze argumenten ook.
    Ik snap niet dat jij en met jou vele anderen niet zien dat de bitcoin geen echt waarde heeft.
    Er zijn maar twee partijen die in bitcoin zitten. De gadgetfreaks of techies, die hier enorm op kicken en de mensen die snel geld willen verdienen. Verder is het echt niet zo dat de bitcoin voor het gewone volk ook maar iets toevoegt. Zodra de handelaren eruit stappen blijven de techies over en wordt de bitcoin zoiets als een star wars poppetje voor star wars freaks.
    Ik merk dat je echt geen idee hebt waar je het over hebt, dus deze discussie heeft weinig zin verder. De markt heeft altijd gelijk, dat is ook de reden waarom we hier nu opeens zoveel tegenstanders van Bitcoin zien, die zich begin dit jaar niet lieten zien op dit forum. En dat terwijl Bitcoin er nu fundamenteel beter voorstaat dan een jaar geleden... Ik ga lekker op vakantie dus ik zie het na nieuwjaar wel weer, ik blijf bij mijn voorspelling voor 2020... 30000 dollar :). Alvast gelukkig nieuwjaar mensen!
  12. noos 11 december 2018 13:51
    quote:

    Helvan'18 schreef op 11 december 2018 13:30:

    Hoe laag nog? Daarvoor heb je toch echt de langjarige grafiek nodig in plaats van wat nu het geval is!..
    ONZIN, daar heeft iemand met meer dan 1 hersencel geen grafiek voor nodig, want TA wordt alleen door oplichters en lagere levensvormen gebruikt. Iedereen ziet dat de koers van de bitcoin naar 1 of 0 nadert.
  13. Snuggerst 11 december 2018 13:54
    quote:

    noos schreef op 11 december 2018 13:51:

    [...]

    ONZIN, daar heeft iemand met meer dan 1 hersencel geen grafiek voor nodig, want TA wordt alleen door oplichters en lagere levensvormen gebruikt. Iedereen ziet dat de koers van de bitcoin naar 1 of 0 nadert.
    Achja, laten we het maar houden op ergens daartussenin, want da's wat TA aangeeft...
  14. Dee Electric 11 december 2018 14:22
    @Enzo123, hoe kun je in godsnaam voorspellingen doen omtrent iets wat niet te voorspellen is?
    Dat zou net zo naïef zijn om te voorspellen dat Tomtom volgend jaar €15 is.
    Ik krijg het idee dat "jullie" je vertrouwen halen uit beweringen en aannames die nergens op gebaseerd zijn.
    Ook het veelgehoorde "je weet niet waarover je praat, verdiep je er eerst eens in" is een excuus geworden om maar als intelligent over te komen en je standpunten te rechtvaardigen.
    Bitcoin is gewoon een muntje dat gekocht is door mensen aan de verkeerde kant van de piek.
    En dat jij er al "sinds 2014" in zit is volgens mij ook gewoon gelul om een beetje indruk te maken want we weten allemaal dat wanneer je voor 2018 Bitcoins had, je mooi binnengelopen was.
    Tenminste, wanneer je daar flink in geïnvesteerd had.
    Waarschijnlijk niet.
    Daar is, Enzo, de wens de vader van de gedachte.
    Hou op man, dit is voor kneuzen die snel rijk willen worden en een kans zagen.
    Ze zien helaas niet dat met manipulatie enorm veel geld verdient kan worden en da's niet door al die kneuzen die "HODL" want dat is alleen maar goed voor de kapitalisatie van deze markt.
    Ik zie het nog wel verder zakken want uiteindelijk zullen ook Henk&Anita de €500 die ze erin hebben zitten weer gaan ophalen.
    Dat dat dan €100 is geworden nemen ze voor lief.
    Da's mijn speculatie.
    En wanneer je goed was in voorspellen dan was je al stinkend rijk.

    Grtz Dee.
  15. [verwijderd] 11 december 2018 15:11
    quote:

    Enzo123 schreef op 11 december 2018 13:50:

    [...]
    De markt heeft altijd gelijk...........
    Inderdaad. En "de markt" snoept er al een maand lang gemiddeld 100 dollar per dag vanaf en geen enkele reden (zelfs geen fundamentele :-)) te verzinnen waarom het tij zou gaan keren.
    Ik geloof zelf geen barst van de steun op 3300 dollar.
    En jij ook gelukkig nieuwjaar! ;-)

  16. [verwijderd] 11 december 2018 15:17
    quote:

    Dee Electric schreef op 11 december 2018 14:22:

    @Enzo123, hoe kun je in godsnaam voorspellingen doen omtrent iets wat niet te voorspellen is?
    Dat zou net zo naïef zijn om te voorspellen dat Tomtom volgend jaar €15 is.
    Ik krijg het idee dat "jullie" je vertrouwen halen uit beweringen en aannames die nergens op gebaseerd zijn.
    Ook het veelgehoorde "je weet niet waarover je praat, verdiep je er eerst eens in" is een excuus geworden om maar als intelligent over te komen en je standpunten te rechtvaardigen.
    Bitcoin is gewoon een muntje dat gekocht is door mensen aan de verkeerde kant van de piek.
    En dat jij er al "sinds 2014" in zit is volgens mij ook gewoon gelul om een beetje indruk te maken want we weten allemaal dat wanneer je voor 2018 Bitcoins had, je mooi binnengelopen was.
    Tenminste, wanneer je daar flink in geïnvesteerd had.
    Waarschijnlijk niet.
    Daar is, Enzo, de wens de vader van de gedachte.
    Hou op man, dit is voor kneuzen die snel rijk willen worden en een kans zagen.
    Ze zien helaas niet dat met manipulatie enorm veel geld verdient kan worden en da's niet door al die kneuzen die "HODL" want dat is alleen maar goed voor de kapitalisatie van deze markt.
    Ik zie het nog wel verder zakken want uiteindelijk zullen ook Henk&Anita de €500 die ze erin hebben zitten weer gaan ophalen.
    Dat dat dan €100 is geworden nemen ze voor lief.
    Da's mijn speculatie.
    En wanneer je goed was in voorspellen dan was je al stinkend rijk.

    Grtz Dee.
    Niet dat ik me geroepen voel om me tegenover nitwits zoals jij te verdedigen, maar ik hou er niet van om voor leugenaar uitgemaakt te worden:

    www.iex.nl/Forum/Topic/1308123/18/Nie...

    Ook zul je op dit forum posts lezen over Ethereum, daar heb ik de grootste winsten mee behaald.
    Niet haten Dee, dat is niet goed voor je gezondheid. Leer er liever van!

    OK nu ben ik echt weg mensen.
115 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links