Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Wereldhave AEX:WHA.NL, NL0000289213

  • 14,100 19 apr 2024 17:35
  • +0,020 (+0,14%) Dagrange 14,000 - 14,100
  • 92.718 Gem. (3M) 90,8K

Wereldhave 2018

3.206 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 161 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 junkyard 21 november 2018 08:34
    Aandelen inkoop lijkt niet waarschijnlijk. Jaareinde volgt vast een nieuwe afboeking, waarna LTV dichtbij 40% zal zitten, en er geen ruimte is om eigen aandelen in te kopen. Daarvoor had Itis tegen een hogere prijs verkocht moeten worden.

    Itis was van betere kwaliteit dan de NL en Franse winkelcentra, ik verwacht niet dat dit dichtbij boekwaarde kan worden verkocht (20% discount lijkt aannemelijk). Momenteel zal er geen marktinteresse zijn voor deze matig presterende regionale winkelcentra.
  2. MRK1 21 november 2018 18:52
    Of Itis van betere kwaliteit is, is op zichzelf niet relevant. Daarom stond het ook voor een hoger bedrag in de boeken dan andere winkelcentra in de portefeuille. Wat wel relevant is: is de verhouding marktwaarde /boekwaarde voor Itis hoger danwel lager ivm de andere winkelcentra? Als je daar een onderbouwde mening over hebt, hoor ik hem graag.

    Het beheren van 1 winkelcentrum in een land zorgt voor overhead / inefficiency, en goed dat dit is opgelost.

    Verder: Of er marktinteresse is in de andere winkelcentra is niet zo relevant als je uitgaat van 'going concern'. Ik denk niet dat WHA nog veel wil afstoten. Hoe kom je er trouwens bij dat er geen marktinteresse is?

    Ik ben afgelopen week ingestapt voor 30 gemiddeld. Ik zie het niet naar 40 terugstuiteren.
    Maar als de koers over 5 jaar op EUR 26 staat terwijl ik EUR 12.50 dividend heb gevangen is dat ook niet verkeerd.

  3. forum rang 4 junkyard 21 november 2018 20:51
    Verkoop van Itis is vooral goed voor de LTV verlaging in de meer veilige zones, wat hard nodig was gezien de convertible bond die einddatum nadert, en matige rating van Wereldhave door slechte performance.

    Verder was er weinig-geen synergie tussen Itis en de overige winkelcentra in Wereldhave portefeuille. Itis is een megamall in een grote stad met internationale retailers, Wereldhave bezit kleinere winkelcentra in de regio met meer lokale retailers. Efficiency is niet de hoofdoverweging geweest, door de grootte van Itis kon dit enkele bezit alsnog kostenefficiënt worden beheerd. Doordat Wereldhave nu minder bezittingen onder beheer heeft, verhoogt de verkoop van Itis de overhead kosten, het hoofdkantoor blijft open (en weegt nu zwaarder op de resterende bezittingen) en de CEO zal na verkoop geen salaris inleveren. De CEO heeft de bonussen ook geaccepteerd, ondanks waardeloze performance tengevolge van de door de CEO uitgezette strategie.

    Kwaliteit is vaak bepalend voor de prijs en markt interesse. Momenteel is er beperkte interesse voor kwalitatief minder vastgoed, en worden hierop hogere rendementen verwacht. Bij hogere kwaliteit is er door verhoogde marktinteresse een kleiner verschil tussen vraag en aanbod (boekwaarde en marktwaarde).

    Afgelopen jaar zie ik zeer weinig verkooptransactie van grotere winkelcentra in NL. Wereldhave wilde eerder voor 200 miljoen verkopen, wat niet is gelukt. Wereldhave bezit een aantal NL winkelcentra die zeer slecht presteren en Wereldhave graag kwijt is. Unibail Rodamco wilde eind 2017 de winkelcentra in Zoetermeer en Almere verkopen, wat ook niet is gelukt. In 2018 is weer afgeboekt op NL winkelcentra door Wereldhave en URW, en er wordt geen huurgroei getoond. Er moet fors worden geïnvesteerd om winkelcentra aantrekkelijk te houden en te kunnen blijven verhuren, zonder dat hier hogere markthuren tegenover staan. Dit maakt de NL winkelcentra nu niet aantrekkelijk, en een retail vastgoed belegger heeft de koopjes voor het uitkiezen, nu elk EU retail vastgoedfonds tegen omvangrijke discount noteert.

    Mee eens dat terugstuiteren naar de 40 niet gaat lukken, de koers van 26 over een jaar of 5 lijkt realistisch bij normale ontwikkeling (geen recessie, verdere huurdaling, of harde rente stijging). Ik weet niet of het huidige dividend de komende 5 jaar houdbaar is, het directe resultaat daalt fors na de verkoop van Itis (en afloop van de 1% convertible bond), en Wereldhave heeft aangetoond dat het dividend verre van heilig is.
  4. forum rang 6 matad 22 november 2018 00:59
    is?

    Ik ben afgelopen week ingestapt voor 30 gemiddeld. Ik zie het niet naar 40 terugstuiteren.
    Maar als de koers over 5 jaar op EUR 26 staat terwijl ik EUR 12.50 dividend heb gevangen is dat ook niet verkeerd.


    [/quote]

    De koers stond half 2015 op 70 euro. Nu op 30 euro.
    Verschil in ruim 3 jaar 40 euro.
    Uw verschil is in 5 jaar 4 euro.
    Maar een ding is zeker: 40 euro eraf kan niet meer.

    Met vriendelijke groet.
  5. forum rang 4 junkyard 23 november 2018 10:31
    Blokker is de tweede huurder van Wereldhave in NL, op plek 1 staat Ahold en de nummer 3 is Hema.

    Als Blokker omvalt verdampen huurinkomsten en zullen markthuren in secundaire winkelcentra verder dalen door de verhoogde leegstand, waarna een afboeking op vastgoed zal volgen.

    Ruwe schatting, 5% verlaging van waarden / resultaten?

    Overigens zal Blokker niet snel volledig omvallen. Het draait slecht met hoge verliezen, maar er wordt nog steeds geld in geïnvesteerd om de tent te kunnen verkopen. Het is wel waarschijnlijk dat Blokker meer winkels zal sluiten, en zal proberen om huren naar beneden te krijgen.
  6. forum rang 6 matad 23 november 2018 12:19
    quote:

    junkyard schreef op 23 november 2018 10:31:

    Blokker is de tweede huurder van Wereldhave in NL, op plek 1 staat Ahold en de nummer 3 is Hema.

    Als Blokker omvalt verdampen huurinkomsten en zullen markthuren in secundaire winkelcentra verder dalen door de verhoogde leegstand, waarna een afboeking op vastgoed zal volgen.

    Ruwe schatting, 5% verlaging van waarden / resultaten?

    Overigens zal Blokker niet snel volledig omvallen. Het draait slecht met hoge verliezen, maar er wordt nog steeds geld in geïnvesteerd om de tent te kunnen verkopen. Het is wel waarschijnlijk dat Blokker meer winkels zal sluiten, en zal proberen om huren naar beneden te krijgen.
    Bedankt voor je bijdrage.

    Ik ben het geheel met je eens. Dat Blokker omvalt is vrijwel onmogelijk daar alle huurovereenkomsten afgedekt zijn met een bankgarantie of iets dergelijks terwijl Blokker zo kapitaalkrachtig is dat die gewoon niet om kan vallen. Het moet tevens ook nog eens verkocht worden.
    Veel moeilijker vind ik de positie van Hudson Bay. Deze kan zomaar ineens in Nederland sluiten gelet op de transacties die dit jaar zijn afgesloten.

    Met vriendelijke groet.
  7. @iPlof 23 november 2018 14:43
    quote:

    junkyard schreef op 23 november 2018 14:16:

    Zeer interessant artikel:

    www.vastgoedmarkt.nl/beleggingen/nieu...

    Goed gelegen nieuwbouw winkelcentrum tegen 6,5% niet te verkopen. Dit geeft wel aan dat de Wereldhave boekwaarden nu veel te hoog zijn ingeschat. Object past prima in Weeldhave portefeuille, zullen ze happen?
    Zekere interessant. Een BAR van 6,5% dus.

    Vorig jaar zat wereldhave op 6,0% (GRI/Assets, 223 mln vs 3,7 miljard)

    Maar het aandeel toont een discount tov boekwaarde en finland is weg.

    Zal even afwachten zijn op jaarcijfers, maar een aandeel WH is dus een betere koop dan het ASR centrum.
  8. forum rang 4 junkyard 24 november 2018 14:25
    Dat lijkt mij niet op deze wijze vergelijkbaar. De WH winkelcentra hebben hoge investeringen nodig, vanwege ouderdom en benodigde aanpassingen. LRC is nieuwbouw en zal komende jaren beperkte capex vergen. Of de kwaliteit (potentieel lokatie) vergelijkbaar is, is de volgende vraag. Betere kwaliteit leidt tot lager gewenste BAR.

    Daarnaast koop je bij het aandeel WH ook afhankelijkheid van het incompetente management met gebrekkige toekomstvisie. De huidige CEO is volledig verantwoordelijk voor de aankopen en het opzetten van de organisatie bij de slecht presterende winkelcentra in Frankrijk, en aankoop van de matig presterende afdankertjes van Klepierre in Nederland. De laatste afboeking op dit winkelbezit is voorlopig nog niet in zicht, groei is sinds aankoop niet getoond, hoogstens waarde stabilisatie door dalende rentes (yields) wat binnenkort omkeerbaar zal blijken door verhoogde gewenste risicopremie van investeerders.

    De discount bij WH komt grotendeels door het vastgoed in portefeuille, maar ook zeker door de falende strategie die de CEO heeft uitgerold.
  9. [verwijderd] 25 november 2018 18:35
    "We know that online sales ... has certainly eroded traffic from retailers over the years," Brian Field, senior director of advisory services for ShopperTrak, told CNBC. "But what we have noticed is that the decline is starting to flatten out." In 2017, for example, visits to physical stores Thanksgiving Day and Black Friday were down 1.6 percent.

    Licht aan het einde van de tunnel?

    Bron: beta.finance.yahoo.com/news/black-fri...
  10. forum rang 4 Erny 30 november 2018 16:17
    quote:

    Araxxx schreef op 30 november 2018 16:05:

    Zijn er ook leden die -25% staan met dit aandeel? Zo ja wat doen jullie op zulke momenten als nu bijkopen of wachten dat het ooit hopelijk zich een beetje hersteld en dan afscheid met dit k.t aandeel?
    Je verlies nemen, uithuilen en opnieuw beginnen. Wil je toch vastgoed in je portefeuille? Dan beslist geen winkelvastgoed, maar eerder logistiek vastgoed of een vastgoedfonds waarin ook woningen zitten.
3.206 Posts
Pagina: «« 1 ... 147 148 149 150 151 ... 161 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Wereldhave voorziet beperkte winstgroei dit jaar

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links