Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: Onrust

Prijsanalyse bitcoin: Onrust

Het is sinds gisteravond behoorlijk onrustig op de cryptomarkt. De koersen van de top 10 crypto’s zijn behoorlijk aan het oplopen. Met name bcash doet het met + 7% goed. Ook bitcoin lijkt met een plus van 0,83% toch iets opwaarts te bewegen.

Verandering op komst?

Ik roep het al weken achtereen: “het is saai”, “de markt ligt plat”, “er lijkt geen einde aan te komen”, “het wordt tijd voor een uitbraak”. En ja, alles is nog steeds waar… Maar wat duurt het lang. Hoe dichter we bij de uitbraak komen, hoe minder beweging er op de markt is. Toch lijkt daar nu toch verandering in te komen

Waar bitcoin volgens TA een behoorlijk lage (ongeveer $3.000) bodem zou kunnen zetten, begin ik daar steeds meer mijn twijfels over te krijgen. Mijn inziens zijn er tal van fundamentals die een hogere bodem indiceren dan die $3.000.

Een behoorlijke neerwaartse beweging, waarin de zwakke handen worden uitgeschud, ligt nog steeds in het verschiet. Echter houd ik meerdere dingen in mijn achterhoofd.

  • Er wordt dag en nacht gewerkt aan de verbetering van het bitcoinprotocol en er zijn tal van updates in de maak (RSK, MimbleWimble).
  • De oude logge bedrijven – banken, tech bedrijven en beuzen – zien crypto’s steeds meer als een blijvertje
  • Het sentiment op de markt. Hoe negatiever het sentiment, hoe beter.

Al deze argumenten zouden kunnen duiden op een behoorlijk hogere bodem, dan volgens TA verwacht wordt, wanneer het patroon neerwaarts uitbreekt

Commotie rond tether

Afgelopen weken is er tevens behoorlijk wat commotie geweest rondom tether. Tether is een zogenoemde stablecoin, die gebackt zou moeten zijn/is, door de dollar. Één tether is een dollar waard. Om deze reden wordt tether dan ook gebruikt als stabiele basis om even kortstondig de cryptomarkt te ontvluchten en is tether, naast bitcoin, de meest getrade coin.

Opvallend is dat de patronen op de dollar en de USDT-exchanges beginnen af te wijken. Daarom geef ik de voorkeur om, in een periode als deze, beide grafieken in de gaten te houden, om een uitbraak op het juiste moment te kunnen bevestigen. Hier ga ik bij een uitbraak dieper op in.

In de onderstaande grafiek is de koers van bitcoin op Bitstamp (USD) zichtbaar. Deze grafiek toont, hoe de koers nu tegen de bovenkant van de weerstandslijn aanbotst. Deze weerstandslijn is zeer sterk en de verwachting is niet dat de koers hieruit zal breken.

eurdol


Ook is te zien dat er sinds begin juni hogere bodems worden gemaakt, dit indiceert op een potentiële uitbraak. Deze zal voor het einde van het jaar plaatsvinden.

Sterke weerstandslijn

Op de 4-uursgrafiek is te zien dat de RSI zeer hoog is en de koers tegen een zeer sterke weerstandslijn aanbotst. Deze combinatie maakt het zeer waarschijnlijk dat de koers zal dalen.

eurdol


De eerste steunlijn bevindt zich op $6.220. Wanneer de koers door deze steunlijn heen zakt is er nog een schuin oplopende steunlijn die de koers kan opvangen op $6.150. Mocht ook hier geen steun gevonden worden, is er nog steun op $6.060 en $5.880, waarna de koers in een vrije val terecht zal komen.

Voor nu is het zeer waarschijnlijk dat de koers niet opwaarts zal uitbreken en bitcoin terug zal gaan naar een lager niveau.

Samenvatting

  • Fundamenteel veel positieve aspecten.
  • Sinds juni lopen de bodems op, uitbraak in zicht.
  • Op de lange termijn botst de koers tegen een zeer sterke weerstandslijn rond $6.440.
  • Belangrijke korte termijn steunlijnen op: $6.220, $6.150 (schuin oplopend), $6.060 en $5.880.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. lodewijk70 5 november 2018 18:51
    Wat een zwakke analyse. Wat zijn dan die fundamenteel positieve aspecten? De belofte dat BTC steeds meer gebruikt zou gaan worden als werkelijke valuta blijft juist uit. Het enige wat rest is zogenaamde 'store of value' verhaal, dat extreem ver gezocht is.
    Fundamenteel valt er juist niks over BTC te zeggen, omdat het iedere fundamentele waarderingsgrond mist. En TA is onzin, zoals iedereen met meer dan 5 jaar ervaring weet.
    Rest er dus eigenlijk niks.
  2. Mirno 5 november 2018 19:20
    Het is ook interessant om naar de Monero chart te kijken.

    Door al die USDT/pairs loopt er geld in en uit crypto via andere wegen dan dat het binnen gekomen is.

    Monero en Litecoin geven ook wel een inzicht op de markt bijvoorbeeld.
    Bij Monero is de RSI net >40 gegaan, wat een bullish teken kan zijn.

    Met Bitcoin moet je wel oppassen want het aantal shorters is spontaan enorm afgenomen, vorige keer tijden de val van 7400 -> 6100 zie je hetzelfde gebeuren, shorters verdwijnen spontaan waardoor de markt wat opklimt. Spontaan ontstaan er enorm veel shorters die de markt naar beneden drukken. Duidelijk teken van manipulatie.

    Mocht zo'n short scenario plaats vinden vergeet dan niet dat op 4700-5800 enorm veel koop orders liggen te wachten.
  3. Trader_USA 6 november 2018 04:00
    Ik merk de laatste tijd dat veel mensen een erg negatieve opinie tegen crypocurrency hebben. Jammer voor Madelon want zij geeft haar opinie op deze markt met TA ondersteuning. Ook een natuurlijke reactie want veel beleggers hebben geen geduld.

    Die groep mensen, ook vaak degene die zeggen dat TA geen waarde heeft, zijn bang om te speculeren in crypocurrencies, bio stocks en andere, meer dan gemiddeld, risicovolle producten omdat de ondersteunende waarde niet makkelijk bepaald kan worden. Zij begrijpen niet dat als je verantwoordelijk speculeert met verantwoordelijke posities dat je dan een goed rendement kan behalen in verschillende markten. Winst en verlies kan je behalen op basis van zowel TA en fundamenteel speculeren. Zij weten en/of begrijpen niet dat de meeste succesvolle speculanten meer verloren dan winnende posities in een jaar hebben geïncasseerd maar dat een paar winnende posities alle verliezen van andere posities meer dan goed maken.

    Met crypocurrency heb ik veel geld verdiend, wel zo'n 35% van de winst over tijd moeten inleveren en de laatste weken maar één positie geopend en gesloten in XRP. Maar gelukkig zijn er zoveel andere mogelijkheden. Dat is het mooie van beleggen en speculeren: kansen in verschillende markten met opwaartse en neerwaartse trends. Maar ja, de gemiddelde belegger is eenzijdig en studeert niet hard. Geen probleem maar dan ook niet klagen als het jaarlijkse rendement tegenvalt.

    Ik koop Bitcoin bij een prijs rond $6.800 of evalueer als de steun wordt verbroken en de prijs ver naar beneden zakt.
  4. Mijn naam is WIllie 6 november 2018 09:32
    Je hebt helemaal gelijk trader USA.
    Met TA en het volgen van de trend valt juist heel veel geld te verdienen bij cryptocurrencies. Strakke stop loss zijn uiteraad wel belangrijk.
    Echter er is geen trend momenteel, anders dat de koerst al 2 maanden schommelt tussen zelfde range 6200 - 6800. Wachten op een break out met hogere lows en hogere highs en voor je het weet begint de kudde weer te lopen.
  5. Snuggerst 6 november 2018 22:45
    quote:

    Mijn naam is WIllie schreef op 6 november 2018 09:32:

    Je hebt helemaal gelijk trader USA.
    Met TA en het volgen van de trend valt juist heel veel geld te verdienen bij cryptocurrencies. Strakke stop loss zijn uiteraad wel belangrijk.
    Echter er is geen trend momenteel, anders dat de koerst al 2 maanden schommelt tussen zelfde range 6200 - 6800. Wachten op een break out met hogere lows en hogere highs en voor je het weet begint de kudde weer te lopen.
    Zijwaarts, omhoog, omlaag, er is altijd een trend! En vandaar dat een stoploss die er te dicht op zit je eruit slaat, die kan gerust wat ruimer….
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 november 2018 16:19
    quote:

    Woudsehoeve schreef op 7 november 2018 15:57:

    TA is natuurlijk het analyseren van het (computer) kudde gedrag.
    En blijkbaar gaat de kudde opeens een heel andere kant op door in of externe factoren. Of ze doen niks ......
    TA werkt sowieso niet en zeker niet bij de bitcoin die overal en nergens wordt verhandeld. De echte prijzen en omzetten zijn gewoon niet bekend.
  7. @iPlof 7 november 2018 17:44
    quote:

    Trader_USA schreef op 6 november 2018 04:00:

    Ik merk de laatste tijd dat veel mensen een erg negatieve opinie tegen crypocurrency hebben.

    Met crypocurrency heb ik veel geld verdiend,
    Aha dus omdat jij veel geld heb verdiend, net als de hele kleine groep crypto elite, want 90% heeft dik verloren moeten we toch positief zijn over dit zwendel muntje en Madelon haar gezwets.

    Dacht het niet, in feite gewoon soort van oplichting, de massa verliest en idd wat traders/pioniers en in kielzog een hele industrie die hier lekker in mee gaat en ook wel even lekker aan verdiend.

    Grootste zwendel van deze eeuw..
  8. forum rang 4 efreddy 7 november 2018 19:37
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 7 november 2018 16:19:

    [...]
    TA werkt sowieso niet en zeker niet bij de bitcoin die overal en nergens wordt verhandeld. De echte prijzen en omzetten zijn gewoon niet bekend.
    Het hangt er natuurlijk vooral vanaf wat men zelf van TA verwacht waarbij de TA al dan niet werkt.

    Er zijn bovendien verschillende vormen van TA met verschillende indicators waarbij het best mogelijk is dat de ene indicator een stijging terwijl een andere juist een daling aangeeft.
    Ook bij fundamentele analyse heb je dit overigens.

    Het blindelings volgen van een Technische analist (of fundamentele analist) omwille van zijn positieve of negatieve technische analyse,dit werkt totaal niet.
    Men kan dan veel beter gewoon pijltjes gooien,de kans is heel groot dat dit een veel beter resultaat geeft.
    (De zogenoemde weerstand op 6440 $ is moeiteloos doorbroken ,de koers trok zich totaal niets aan van de volgende commentaren van Madelon : Deze combinatie maakt het zeer waarschijnlijk dat de koers zal dalen.
    Voor nu is het zeer waarschijnlijk dat de koers niet opwaarts zal uitbreken en bitcoin terug zal gaan naar een lager niveau
    Op de lange termijn botst de koers tegen een zeer sterke weerstandslijn rond $6.440 )
  9. forum rang 4 efreddy 7 november 2018 20:07
    quote:

    plof® schreef op 7 november 2018 17:44:

    [...]
    Want 90% heeft dik verloren

    Grootste zwendel van deze eeuw.
    Als je natuurlijk luistert dat om verlies te maken bij Bitcoin je niet moet kopen op 200 $,1000$ etc omdat de kans dat het nog verder kan stijgen nog te groot is maar volop moet trachten in te stappen rond het hoogtepunt en dit ook doet moet je totaal niet verwonderd zijn dat je bij de verliezers zit.
    (Vergeet in ieder geval niet met verlies te verkopen om niet het risico te lopen dat na verloop van tijd de Bitcoin door zijn recordkoers gaat en men toch nog winst maakt,dit risico heeft de persoon die in 2014 op 1000$ kocht waarbij de koers nadien 80 % daalde ook gelopen,begin 2017 was het zover ).
    Het percentage met verlies doet daarbij niets ter zake en is bovendien totaal willekeurig gekozen.
    Wie kocht voor oktober 2017 zit zelfs met een buy & hold nog steeds met winst.

    Niet slecht voor de grootste zwendel van de eeuw.
    Voor het gemak vergeten we daarbij best wel de zwendel ruim 10 jaar geleden voor het ontstaan van de Bitcoin waarbij vele toplui top bonussen kregen vanwege hun goede prestaties om gezonde banken op relatief korte tijd naar de afgrond te brengen.


  10. @iPlof 7 november 2018 20:53
    quote:

    efreddy schreef op 7 november 2018 20:07:

    [...]
    Voor het gemak vergeten we daarbij best wel de zwendel ruim 10 jaar geleden voor het ontstaan van de Bitcoin waarbij vele toplui top bonussen kregen vanwege hun goede prestaties om gezonde banken op relatief korte tijd naar de afgrond te brengen.


    Goede vergelijking met die banken.

    Crypto pioniers zijn gewoon exact bankiers qua mentaliteit.
  11. Trader_USA 8 november 2018 14:42
    quote:

    plof® schreef op 7 november 2018 17:44:

    [...]
    Aha dus omdat jij veel geld heb verdiend, net als de hele kleine groep crypto elite, want 90% heeft dik verloren moeten we toch positief zijn over dit zwendel muntje en Madelon haar gezwets.

    Dacht het niet, in feite gewoon soort van oplichting, de massa verliest en idd wat traders/pioniers en in kielzog een hele industrie die hier lekker in mee gaat en ook wel even lekker aan verdiend.

    Grootste zwendel van deze eeuw..
    Helaas trek jij conclusies op mijn reactie door eerst een eigen invulling te geven. Ik weet niet eens of 90% dik heeft verloren en dat is een mening die jij toevoegt. Ik zeg helemaal niet dat iedereen positief moet zijn om ik geld heb verdiend. Mijn mening was gebaseerd op de reacties die ik de laatste tijd zie in haar opinie column. Ik hoop dat Madelon doorgaat met haar opiniecolumns. Als de prijs van bitcoin weer goed stijgt dan komen er zeer waarschijnlijk meer positieve of neutrale reacties.

    Begrijp jou reactie van zwendel niet. Je kan vrijwillig in en uitstappen met een positie. Jij zegt "grootste zwendel van deze eeuw" en de eeuw heeft nog een lange tijd te gaan.

    Goede traders houden emoties in check ;-)
  12. Trader_USA 8 november 2018 15:01
    quote:

    lodewijk70 schreef op 6 november 2018 23:16:

    Geen enkele ervaren of serieuze belegger gelooft nog in TA. Of dat nu op de aandelenmarkt is of bij cryptovaluta. Het is net zo'n nuttige exercitie als sterrenwichelen of koffiedikkijken.
    De enigen die wel varen bij TA zijn de brokers, omdat het voor extra omzet zorgt.
    TA wordt veel gebruikt door ervaren en serieuze beleggers en op verschillende manieren. Als je een 200 day moving average volgt en dan een positie plaatst dan gebruik je TA. Als je een stijging of daling van volume volgt en dan een positie plaatst dan gebruik je TA. Als je naar een kaart kijkt en de huidige prijs stijgt hoger dan een piek prijs in het verleden dan gebruik je ook TA. Beleggen en speculeren met TA is niet zo zeer geloven in TA maar meer het constant uitvoeren van de strategiestappen (rules) en verliezen te beperken (risk management) met behulp van TA.
  13. tampi 8 november 2018 16:50
    quote:

    plof® schreef op 7 november 2018 17:44:

    [...]
    Aha dus omdat jij veel geld heb verdiend, net als de hele kleine groep crypto elite, want 90% heeft dik verloren moeten we toch positief zijn over dit zwendel muntje en Madelon haar gezwets.

    Dacht het niet, in feite gewoon soort van oplichting, de massa verliest en idd wat traders/pioniers en in kielzog een hele industrie die hier lekker in mee gaat en ook wel even lekker aan verdiend.

    Grootste zwendel van deze eeuw..
    Beste plof®,

    Stevige on-onderbouwde uitspraak: "want 90% heeft dik verloren"

    Op 1 november 2017 hadden we voor het eerst een koers van boven de 6500 USD.

    Op 1 november 2017 waren er 18.2 miljoen Bitcoin wallets. Vandaag zijn dat er 30 miljoen. Dus 30 - 18.2 miljoen = 11.8 miljoen heeft een Bitcoin wallet gecreëerd na 1 november 2017.

    Stel dat iedereen heeft verloren die na 1 november 2017 Bitcoins heeft gekocht. Dan heeft maximaal: (11.8 / 30) * 100% = 39.3% van de wallethouders verloren.

    Maximaal 39%, dus geen 90%.

    Bronnen:
    1) Bitcoin wallets: www.blockchain.com/charts/my-wallet-n...
    2) Bitcoin koers: coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/

  14. [verwijderd] 8 november 2018 18:07
    quote:

    tampi schreef op 8 november 2018 16:50:

    [...]

    Beste plof®,

    Stevige on-onderbouwde uitspraak: "want 90% heeft dik verloren"

    Op 1 november 2017 hadden we voor het eerst een koers van boven de 6500 USD.

    Op 1 november 2017 waren er 18.2 miljoen Bitcoin wallets. Vandaag zijn dat er 30 miljoen. Dus 30 - 18.2 miljoen = 11.8 miljoen heeft een Bitcoin wallet gecreëerd na 1 november 2017.

    Stel dat iedereen heeft verloren die na 1 november 2017 Bitcoins heeft gekocht. Dan heeft maximaal: (11.8 / 30) * 100% = 39.3% van de wallethouders verloren.

    Maximaal 39%, dus geen 90%.

    Bronnen:
    1) Bitcoin wallets: www.blockchain.com/charts/my-wallet-n...
    2) Bitcoin koers: coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/

    oh,

    dus de op 1 november bestaande wallets zaten muisstil ? Je weet gewoon niet wie hoeveel wanneer gekocht heeft. De 90 % kan goed of fout zijn, maar die 40 % van jou idem dito

    Dalai
  15. forum rang 4 efreddy 8 november 2018 19:36
    quote:

    dalai schreef op 8 november 2018 18:07:

    [...]

    oh,

    dus de op 1 november bestaande wallets zaten muisstil ? Je weet gewoon niet wie hoeveel wanneer gekocht heeft. De 90 % kan goed fout zijn, maar die 40 % van jou idem dito

    Dalai
    Die 40 % is natuurlijk goed fout,het is een duidelijke overschatting van de verliezen want niet iedereen na 1 november 2017 heeft verlies.

    Het dieptepunt vanaf 1 november 2017 tot nu lag op 28 juni 2018,wie toen kocht staat nu dus met winst.

    Van de 1 november bestaande wallets die muisstil zaten is er een duidelijke winst,omdat van de 18,2 miljoen wallets er in totaliteit Bitcoins moeten zijn verkocht aan de 11,8 miljoen wallets die er nadien zijn bijgekomen moet de winst van de op 1 november bestaande wallets die niet muisstil zaten in totaliteit hoger liggen dan bij degene die muisstil zaten.

    Dit natuurlijk nog allemaal in $ gerekend,wie in Venezuela kocht na 1 november 1017 staat in Bolivar met veel winst,zelfs al kocht hij op 16 december 2017 aan de in $ hoogste koers.

    Zelf hou ik het meer op BTC/€ maar aangezien de €/$ koers op 1 november 1,17 was,op 28 juni 1,16 en nu rond de 1,14 maakt dit nu ook niet zoveel verschil.
    Ik behoor bij de wallets van voor 1 november maar heb sindsdien in totaliteit nog Bitcoins gekocht i.p.v. verkocht,omdat ik altijd aan een lagere BTC/€ koers kocht dan aan de BTC/€ koers waaraan ik verkocht ligt de winst ook duidelijk hoger dan wanneer ik muisstil was gebleven.
    Mijn crypto portefeuille vanaf 1 december 2017 ( Bitcoin noteerde in $ toen reeds boven de 10000) tot nu heeft 44% winst,de crypto portefeuille vanaf 1 januari 2018 tot nu 28 % verlies.
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links