Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energie Transitie in EU

838 Posts
Pagina: «« 1 ... 27 28 29 30 31 ... 42 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 2 november 2018 12:52
    De lange mars naar waterstof in Californië

    In 2010 besloot de staat Californië om waterstof te introduceren als alternatieve brandstof voor personenauto’s. De staat trok op on-Amerikaanse wijze de subsidiebuidel open, vooral ook omdat je in een stad als Los Angeles op de lucht kon kauwen. Bouwers van tankstations en vooral Japanse en Koreaanse autobouwers werden enthousiast gemaakt.

    Vijf jaar later lag Californië bont en blauw op de grond. De staat was door tal van pioniers geplukt. Mooie beloften over nieuwe initiatieven bleken na drie jaar in rook te zijn opgegaan. De staat was vergeten deadlines in zijn subsidievoorwaarden op te nemen.

    De familie Spallino uit Los Angeles was er vroeg bij. Ze ontvingen als eerste inwoners van Californië de sleutels van de Honda-waterstofauto. Ze mochten er twee jaar in rijden voor vijfhonderd dollar per maand.
    De familie Spallino uit Los Angeles was er vroeg bij. Ze ontvingen als eerste inwoners van Californië de sleutels van de Honda-waterstofauto. Ze mochten er twee jaar in rijden voor vijfhonderd dollar per maand.Foto: Reuters.

    5000 waterstofauto's

    Falen staat echter niet in het Amerikaanse woordenboek. Opkrabbelen, leren van het verleden en weer doorgaan. Nu staan er 50 tankstations en rijden er zo’n 5000 personenauto’s op waterstof. Een nogal schraal cijfer, zelfs na effectief pas drie jaar, maar de ambitie is er niet minder om: duizend stations en een miljoen auto’s in 2030. Naast, tegen die tijd, nog eens vier miljoen elektrisch aangedreven auto’s.

    Onlangs bezocht een groep beleidsmakers en ondernemers uit de drie noordelijke provincies Californië. Friesland, Groningen en Drenthe denken over en werken al een jaar of tien aan hun waterstofdroom. Ruim voor het einde van de Nederlandse gasbel evident werd, was de discussie al gaande. De bestaande gasleidingen kunnen straks worden gebruikt voor distributie, de zoutkoepels bij Delfzijl zijn geschikt voor opslag en de kennis van de GasUnie en de NAM kan ingezet worden voor de verdere technische ontwikkeling.

    Politiek Den Haag

    Politiek Den Haag is na een langdurige massage ook om. Eerst waren er nog verbaasde ogen - waterstof, qué? - en kwam de exploderende Hindenburg terug van de andere kant van de tafel. Die tijden zijn voorbij. Waterstof staat zo’n zestig keer in het nieuwe Regeerakkoord en er is al behoorlijk wat subsidiegeld gereserveerd voor tankstations. Volgend jaar moeten er vijftien open zijn. Kenners denken dat er uiteindelijk met een stuk of honderd sprake is van landelijke dekking.

    Gedeputeerde Tjisse Stelpstra van Drenthe zei in San Francisco desgevraagd verrast te zijn door de forse subsidiepot die deze Amerikaanse staat ter beschikking heeft gesteld. Hij was blij verrast door het feit dat de Nederlandse kennis van waterstof niet of nauwelijks achterloopt bij die van de Amerikanen.

    Prijs

    In een tweegesprek met het FD kon Peter van Deventer aan Stelpstra nog wat meer specifieke tips meegeven voor hij terugkeerde naar Assen. Van Deventer werkt al zes jaar in Sacramento, in de burelen bij gouverneur Jerry Brown, als specialist in ‘Urban Mobility’.

    Een belangrijk pijnpunt is ook in de VS nog de prijs. Voor een volle waterstoftank - die net zo snel te vullen is als bij benzine of diesel - en een vergelijkbare actieradius, moet in de VS nu nog drie keer zoveel worden betaald als voor benzine. Vandaar dat er drie jaar gratis waterstof wordt aangeboden bij de aankoop van een nieuwe waterstofauto.

    Van Deventer was wel zo aardig er meteen een structurele oplossing aan vast te koppelen: richt je op grootverbruikers, zoals vrachtauto’s en de energieverslindende industrie. Twee vliegen in één klap: de grootste vervuilers worden als eerste verleid om op schone energie over te stappen en door zoveel massa in de productie van waterstof te maken, gaat de prijs vanzelf naar beneden.

    Een belangrijk pijnpunt in de VS is nog de prijs. Voor een volle waterstoftank betaal je drie keer zoveel als voor benzine.

    Onderdeel van beleid

    Het tweede advies van Van Deventer was eigenlijk meer richting Californië dan Nederland: zorg dat waterstof en schone energie op hoog niveau een integraal onderdeel wordt van het beleid. In Californië is alles gericht op personenauto’s en nog maar een klein beetje op vrachtvervoer. Voor zeevaart, industrie en eventueel de verwarming van huizen zouden beleidsmakers ook allemaal moeten nadenken over waterstof, c.q. alle vormen van schone(re) energie. Dat moet vervolgens ook onderdeel zijn van de plannen voor stedenbouw, de fysieke infrastructuur en de aanleg van parken met zonnepanelen en windmolens.

    Tijdens het ontwikkelen van al dat beleid is het ook nog eens zaak de maatschappij mee te krijgen. In Californië verdwenen subsidies niet alleen in het niets, er bleef ook geld liggen omdat maatschappelijke partijen er niet klaar voor waren. Van Deventer: ‘Zonde. Want het is een beloftevolle energievorm, waar niet alleen onderzoek naar gedaan moet worden, maar wat ook in de praktijk toegepast moet gaan worden.’

    Vier Hyundais

    De Noordelijke Nederlanden, zoals de coalitie van de drie provincies heet, koersen al op groene waterstof, die gemaakt moet worden met behulp van windparken op de Noordzee. Andere schone alternatieven zoals elektriciteit en biogas zullen wat Stelpstra zeker ook onderdeel van de oplossing zijn, op weg naar halvering van schadelijke emissies in Nederland. Maar, zo benadrukte hij nog maar eens: waterstof is ideaal voor de opslag van bijvoorbeeld overtollige zonne- of windenergie. Op dat punt heeft het nog geen tegenstander van formaat.

    De auto-industrie is nog niet echt aan boord, daar kan Californië - de zesde economie in de wereld - meer druk op uitoefenen dan drie Nederlandse provincies. Maar Stelpstra is niet het type dat zich snel laat ontmoedigen. De provincie Drenthe heeft vier Hyundais besteld die op waterstof rijden. Ze zijn wel kostbaar, maar je moet ergens beginnen en als leider het goede voorbeeld geven. Het zijn kleine stappen van een lange mars waar hij heilig in gelooft.

    fd.nl/futures/1275006/de-lange-mars-n...
  2. nobahamas 2 november 2018 14:10
    Beter waren ze gegaan naar British Columbia
    carbonengineering.com/

    Carbon Engineering creates clean fuel out of air.
    At Carbon Engineering, we’re commercializing two clean energy technologies that can rapidly accelerate our shift to a net-zero world: our Direct Air Capture technology can deliver large-scale negative emissions by removing carbon dioxide directly from the atmosphere; and our AIR TO FUELS™ technology can significantly reduce the carbon footprint of transportation by creating clean synthetic fuels – made from air, water and renewable power.
  3. forum rang 6 haas 4 november 2018 08:36
    Verbrauch von Januar bis September
    Ökostrom-Anteil steigt auf 38 Prozent
    In den ersten neun Monaten des Jahres wurden fast 170 Milliarden Kilowattstunden Strom aus Sonne, Wind und anderen regenerativen Quellen erzeugt. Der Ökoanteil am deutschen Strommix könnte im Gesamtjahr auf 38 Prozent wachsen.
  4. forum rang 6 haas 6 november 2018 04:18
    tussendoortje:
    ====================
    Tienduizenden gedupeerden door faillissement Energieflex
    ANP FOTO
    zaterdag 3 november 2018 | AVROTROS | Radar Radio Twitter
    Energiemaatschappij Energieflex is failliet verklaard. Dat werd afgelopen week bekend nadat eerder al surseance van betaling werd aangevraagd. Wat zijn de gevolgen voor consumenten als een energiemaatschappij failliet gaat? Radar kreeg er veel vragen over.

    Werd Energieflex in 2017 nog winnaar van de energieveiling van de Consumentenbond, inmiddels is het bedrijf failliet. Het faillissement is te wijten aan een stijging van de energieprijzen de afgelopen jaren die het bedrijf niet volledig kan doorberekenen aan de klant. Daarnaast is er veel concurrentie op de energiemarkt waardoor het erg kostbaar is om nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te houden.
    www.nporadio1.nl/consument/12818-tien...

    www.forstrom.nl/articles/d25567d2-68e...
  5. [verwijderd] 14 november 2018 11:29
    The Chill of Solar Minimum

    SEPTEMBER 27, 2018 / DR.TONY PHILLIPS
    Sept. 27, 2018: The sun is entering one of the deepest Solar Minima of the Space Age. Sunspots have been absent for most of 2018, and the sun’s ultraviolet output has sharply dropped. New research shows that Earth’s upper atmosphere is responding.

    “We see a cooling trend,” says Martin Mlynczak of NASA’s Langley Research Center. “High above Earth’s surface, near the edge of space, our atmosphere is losing heat energy. If current trends continue, it could soon set a Space Age record for cold.”


    As 2018 comes to an end, the Thermosphere Climate Index is on the verge of setting a Space Age record for Cold. “We’re not there quite yet,” says Mlynczak, “but it could happen in a matter of months.”
    spaceweatherarchive.com/2018/09/27/th...

    ===============================

    Fijn allemaal van het gas af. Las gisteren dat Nederland te weinig langlopende gascontracten heeft met het buitenland en leveranciers waarschuwen voor tekorten de komende jaren wanneer het kouder wordt.
    Tevens waarschuwen leveranciers dat ons huidige elektriciteitsnet flink uitgebreid / gerenoveerd moet worden om de transitie van gas naar elektra aan te kunnen.

    Dat wordt het komend decennium dus kou lijden in ons kikkerlandje met zijn dwaze politieke energie ideeën !
  6. forum rang 6 Ronald Engels 14 november 2018 17:13
    Tom Riddle,

    Bedankt voor de goede informatie,

    - Ook door de Milankovitch Cycles wordt de afstand Zon-Aarde steeds groter en dit met ruwweg 2 miljoen km de komende jaren, specifiek in alle komende Noordelijk Halfrond Winter en Zuidelijk Halfrond Zomer periodes naar ruwweg 154 miljoen km, (2018 january = 152 miljoen km), waardoor de TSI (Total Solar Irradiance)van onze Zon richting planeet Aarde met ruwweg 5 Watt/M2 gaat afnemen van 1360.5 Watt/M2 nu in 2018 naar 1356 Watt/M2 binnen nu en de komende 20 jaar, onze planeet Aarde zal dan verder afkoelen met ruwweg min -1.3 graad Celcius.

    Dit alles conform Professor Zarkova, UK-Universiteit Birmingham, één bescheiden unieke Astro-Fysica wetenschapper, alleen op de wereld, waar natuurlijk dus niet naar geluisterd wordt!

    De wereld gelooft namelijk veel liever de briljante onzin van Al Gore, zodat men de belastingen lekker kan laten stijgen en de hardwerkende ongeintereseerde belastingbetalers gewoon fijn helemaal kan kaal plukken en men fijn overbodige en zinloze milieu vernietigende Windmolens op Zee kan bouwen, dit tot grootte vreugde van de financieel eigenbelang Milieu Industrien en dwaze puur eigenbelang Milieu Groeperingen!

    Dus al onze komende winters in de komende 20 jaren, eeuwen en duizenden jaren worden in alle winters gewoon aanzienlijk kouder, tot wellicht -6 à - 10 graden celcius kouder, met als hoofdoorzaak de toenemende afstand Zon-Aarde tot maximaal 189 miljoen km in alle Winterperiodes Noordelijk Halfrond/Zomerperiodes Zuidelijk Halfrond dit conform simpel de Milankovitch Cycles en de TSI (Total Solar Irradiance) zal dan tevens verder dalen naar ruwweg 1330 Watt/M2 over vele eeuwen, duizenden jaren.

    Door de toenemende meer Ovale cirkel draaiing van onze Planeet Aarde om onze Zon zal in de zomerperiodes Noordelijk Halfrond/Winterperiodes Zuidelijk Halfrond de afstand Zon-Aarde in deze periodes gaan afnemen van nu januarie 2018, 146 miljoen km, naar 126 miljoen km over ruwweg 45.000 jaren en komt in "deze periodes" de zon dus in deze periodes dichter bij de zon te staan, dus dan in "deze periodes" een TSI van ruwweg 1370 Watt/M2, dit over ruwweg 45.000 jaar.

    Dit alles gewoon simpel conform de Milankovitch Cycles, enzv.

    Simpel gezegd onze winters Noordelijk Halfrond worden langzaam maar zeker over eeuwen gruwelijk koud met stijgende ijs en sneeuwmassa`s, die niet meer volledig wegsmelten in onze Noordelijk Halfrond zomers.

    Onze zomers Noordelijk Halfrond worden langzaam maar zeker over vele eeuwen dus iets warmer en aanzienlijk droger, dit laatste door sterk afkoelend oceanen in de komende periodes van vele eeuwen, en door tevens meer sneeuw en ijsvorming tevens dalende zeeniveaus en dus ook dan dalende CO2 concentraties in de Atmosfeer, met zeeniveaus dalingen met min - 50 meter of meer en met dan ook afnemende CO2 concentraties in onze atmosfeer terug naar 250 à 280 ppm vol.

    Ter info,

    Helaas is Global Cooling nu in full swing en kan Al Gore zijn Man-Made Global Warming op zijn buik schrijven en gaan Al Gore zijn kleinkinderen ongelooflijk veel sneeuwpoppen kunnen bouwen, heerlijk, wellicht verhuist hij dan naar de Sahara, vanwege de gruwelijke koude winterperiodes die de komende jaren, eeuwen in USA/Canada met zekerheid zullen heersen.

    Nederland blijft voorlopig redelijk warm door één warme Golfstroom komend van de evenaar / Caraiben via de Bahamas die altijd ruwweg minimaal 10 graden celcius warmer is als de Atlantische Oceaan stroming ten zuiden van Groenland.

    Toch wordt het ook bij ons langzaam maar zeker tijd om onze schaatsen uit vet te halen voor vele tientallen komende Elfstedentochten. Denk nog steeds winter 2022/2023 eerste nu komende Elfsteden, dit gezien de dan compleet magnetische inactieve dode Zon in de huidige 11/22 jarige zonne-activiteits cyclus.

    M.v.g. Ronald Engels
  7. forum rang 6 izdp 14 november 2018 17:38
    Los van je winterverhaal:

    De laatste windmolenparken krijgen geen subsidie meer.
    Alleen nog wel de aansluiting aan het stroomnet.
    Zijn ook aardige kosten, maar eenmalig.

    Vergelijk dat eens met de stroomprijs die de nieuwste kernenergiecentrale in het VK gaat krijgen met een 35-jarige garantie.

    Dan ga je toch halleluja roepen tegen elk nieuw windmolenpark!
  8. [verwijderd] 14 november 2018 18:52
    quote:

    izdp schreef op 14 november 2018 17:38:

    Los van je winterverhaal:

    De laatste windmolenparken krijgen geen subsidie meer.
    Alleen nog wel de aansluiting aan het stroomnet.
    Zijn ook aardige kosten, maar eenmalig.

    Vergelijk dat eens met de stroomprijs die de nieuwste kernenergiecentrale in het VK gaat krijgen met een 35-jarige garantie.

    Dan ga je toch halleluja roepen tegen elk nieuw windmolenpark!
    Nadenken is niet voor iedereen weggelegd ... dus ik help je een handje:
    Wanneer het hier echt in de winter zo koud wordt, als thans door NASA e.a. voorspeld ... dan moeten we extra stoken om het warm te krijgen.
    De overheid wil ons van het gas, dus moet het op electra.
    Enerzijds hebben we nog geen goede opslagcapaciteit voor windmolen energie, anderzijds vriezen ze vast cfr New Brunswick ->
    ontario-wind-resistance.org/2011/02/1...
  9. forum rang 6 Ronald Engels 14 november 2018 20:28
    izdp, Tom Riddle,

    Wat men zich in Nederland wat subsidies betreft niet afvraagt, wie is de eigenaar van de volledige Kapitaals investering van een Windmolenpark op Zee, bij mijn weten, zeker voor Borsele 1 "onze Overheid", wij de burgers via volledige financiering door "Tennet Co = onze Overheid".

    Dong Energy is voor Borsele 1 slechts puur de "Exploitant" die 72.8 euro exploitatie en 1.4 euro transportkosten per geleverde MWuur = totaal 74.2 euro vergoeding krijgt per geleverde MWuur aan land te Borsele.

    Onze Nederlandse Staat, dus "wij de belastingbetalers" zijn volledig eigenaar van een windmolenpark Borsele 1 met één Kapitaal kostprijs van 3.2 Miljard euro.

    Dong Energy is niet meer als één exploitant die in totaal 74.2 euro krijgt per geleverde MWuur en heeft geen enkele kapitaals investering voor Borsele 1 gedaan, hooguit een nieuw kantoor en onderhoud werkplaats geïnstalleerd voor zijn personeel bij Borsele, en zelfs dat betwijfel ik?

    Ter Info: Deze informatie was enkele jaren geleden zeer moeizaam vindbaar in de documenten geleverd ter discussie Tweede-Kamer.
    Heeft me zeer veel tijd gekost om dit uit te dokteren in de vele zeer moeilijk vindbare contractuele TweedeKamer Documenten over Borsele 1.

    Ben er zelfs niet van overtuigd, of alle Tweede-Kamer leden dit hebben uit kunnen vogelen of weten? Denk het niet, is nooit (bewust?) besproken in de Tweede-Kamer, bij mijn beste weten!

    Weet niet de situatie van alle andere windmolenparken, maar denk dat alle nieuw te bouwen windmolenparken op zee, "volledig eigendom" zijn en gefinancierd en betaald zijn door Tennet/onze Overheid.
    Noem dit maar geen subsidie?

    Is dit geen subsidie dan, 3.2 miljard euro kapitaal investeringen voor 160 windmolens van 5 MWuur nominale capaciteit, gefinancierd en puur eigendom van het Nederlandse volk/Staat, dit in vergelijk met de kapitaal investering van 1.5 miljard euro voor de aller-schoonste kolencentrale van de wereld in Europoort van 733 MWuur capaciteit betaald volledig door Engie Electrabel, met beursaandelen beleggers kapitaal.

    M.v.g. Ronald Engels

  10. forum rang 6 Ronald Engels 14 november 2018 21:30
    Forumleden, Haas, Nobahamas, Voda, Izdp,

    Heb onderstaande Arcelor Mital bericht, verder onderzocht en ben hier zeer optimistisch over dat dit wellicht gaat lukken en wellicht miljoenen liters Ethanol en/of Kerosine gaat produceren uit via snelle reactie via Algea en Bacterien gevulde reactoren afgevangen warme CO en CO2 en H20 omzetting naar Ethanol.
    Naar het schijnt heeft Richard Branson, 36 % eigenaar van Virgin Airlines, hier sterk in geinvesteerd om milieuvriendelijk Kerosine voor zijn vliegtuigen te produceren.
    Dit alles zonder door windmolens power en electrolyzers geproduceerde zeer kostbare waterstof!

    Zie alle info op Google/Bloomberg van: Lanza Tech USA.
    =================================

    LUXEMBURG (AFN) - Staalconcern ArcelorMittal is begonnen met de bouw van een afzuiginstallatie voor hoogovens in Gent.
    De nieuwe installatie vangt gas met CO2 af en zet het om in bio-ethanol. Met het project is 150 miljoen euro gemoeid.

    ArcelorMittal werkt voor het project samen met het Amerikaanse LanzaTech, dat het systeem bedacht. Volgens de staalproducent kan de techniek helpen de sector CO2-neutraal te maken.

    Als de afzuiginstallatie eenmaal werkt, bespaart die jaarlijks net zoveel CO2 als het equivalent van 100.000 elektrische auto's. De bouw, waar 500 mensen aan werken, moet over twee jaar voltooid zijn. Als de installatie werkzaam is, levert dat twintig tot dertig banen op.
    ======================

    M.v.g. Ronald Engels
  11. forum rang 6 izdp 15 november 2018 00:43
    quote:

    Ronald Engels schreef op 14 november 2018 20:28:

    izdp, Tom Riddle,

    Wat men zich in Nederland wat subsidies betreft niet afvraagt, wie is de eigenaar van de volledige Kapitaals investering van een Windmolenpark op Zee, bij mijn weten, zeker voor Borsele 1 "onze Overheid", wij de burgers via volledige financiering door "Tennet Co = onze Overheid".

    Dong Energy is voor Borsele 1 slechts puur de "Exploitant" die 72.8 euro exploitatie en 1.4 euro transportkosten per geleverde MWuur = totaal 74.2 euro vergoeding krijgt per geleverde MWuur aan land te Borsele.

    Onze Nederlandse Staat, dus "wij de belastingbetalers" zijn volledig eigenaar van een windmolenpark Borsele 1 met één Kapitaal kostprijs van 3.2 Miljard euro.

    Dong Energy is niet meer als één exploitant die in totaal 74.2 euro krijgt per geleverde MWuur en heeft geen enkele kapitaals investering voor Borsele 1 gedaan, hooguit een nieuw kantoor en onderhoud werkplaats geïnstalleerd voor zijn personeel bij Borsele, en zelfs dat betwijfel ik?

    Ter Info: Deze informatie was enkele jaren geleden zeer moeizaam vindbaar in de documenten geleverd ter discussie Tweede-Kamer.
    Heeft me zeer veel tijd gekost om dit uit te dokteren in de vele zeer moeilijk vindbare contractuele TweedeKamer Documenten over Borsele 1.

    Ben er zelfs niet van overtuigd, of alle Tweede-Kamer leden dit hebben uit kunnen vogelen of weten? Denk het niet, is nooit (bewust?) besproken in de Tweede-Kamer, bij mijn beste weten!

    Weet niet de situatie van alle andere windmolenparken, maar denk dat alle nieuw te bouwen windmolenparken op zee, "volledig eigendom" zijn en gefinancierd en betaald zijn door Tennet/onze Overheid.
    Noem dit maar geen subsidie?

    Is dit geen subsidie dan, 3.2 miljard euro kapitaal investeringen voor 160 windmolens van 5 MWuur nominale capaciteit, gefinancierd en puur eigendom van het Nederlandse volk/Staat, dit in vergelijk met de kapitaal investering van 1.5 miljard euro voor de aller-schoonste kolencentrale van de wereld in Europoort van 733 MWuur capaciteit betaald volledig door Engie Electrabel, met beursaandelen beleggers kapitaal.

    M.v.g. Ronald Engels


    Dit is pure kletspraat.
    Geen wonder dat je niet serieus wordt genomen.
  12. [verwijderd] 15 november 2018 10:01
    artikeltje uit mei 2018, wat op dit moment aan relevantie toeneemt:
    ==================
    De Nederlandse vraag naar aardgas zal de komende jaren verder toenemen als meer huizen elektrisch verwarmd moeten worden en er ook meer elektrische auto’s op de weg gaan rijden. Die conclusie trekken Machiel Mulder en José Luis Moraga González van de Rijksuniversiteit Groningen in een nieuwe onderzoek dat in opdracht van het Centre on Regulation in Europe werd uitgevoerd.
    www.geotrendlines.nl/nederlandse-vraa...

    ==========================

    Ik begrijp dan ook niet veel van de ongenuanceerde politieke ambities, waarin geroepen wordt dat kolencentrales dicht moeten, kerncentrales niet passen, we als de sodemieter van het gas af moeten en dat windmolens de hoogste prioriteit krijgen. Allemaal omdat CO2 uitstoot ons land binnen de kortste keren onder water zal zetten.

    Immers:
    - het stroomnet moet nog heel veel aan gebeuren om de verhoogde energievraag aan te kunnen (komt goed ... roept de politiek, maar 'hoe' zeggen ze er niet bij)
    - de winning van Gronings gas moet versneld afgebouwd worden omdat het sociaal maatschappelijk niet kan om de Groningers met aardbevingen op te zadelen. Maar de financiële compensatie van door aardbevingen getroffen woningen van Groningers, komt maar niet goed van de grond lees je nog steeds van woedende Groningers (komt goed ... roept de politiek, maar 'hoe' zeggen ze er niet bij)
    - recente waarschuwingen in wetenschappelijke rapporten, dat Nederland veel te weinig langlopende contracten heeft tav gasinvoer en dat daar nu echt iets aan gedaan moet worden omdat we anders tegen tekorten aan kunnen gaan kijken, hoor je de politiek niet over, kennelijk geen prioriteit (komt goed ... denkt de politiek, want we warmen toch op met z'n allen)
    - op een decennium met sterk veranderend weer (drogere en warmere zomers + koudere winters), waar nu zelfs de NASA over schrijft, zie ik niemand in de 2e kamer bewegen. (CO2 is de mantra op het Binnenhof en de rest zal wel meevallen ... denkt de politiek)
    - het besef op het Binnenhof, dat dit weertype het komend decennium invloed op de oogsten zal hebben waardoor voedselprijzen op zullen lopen, ontbreekt volledig in de 2e kamer (met het grootste gemak gaat de btw op voeding per 2019 van 6% naar 9%)

    Nee ... de politiek gaat gasgebruik- en voeding hoger belasten. Dat gaan ze merken bij de volgende verkiezingen, omdat de lagere inkomensgroepen moord- en brand gaan schreeuwen, dat ze niet meer rond kunnen komen.
    Vervolgens komen er dan weer allemaal discussies tussen links- en rechts over lagere belastingen ... maar het echte probleem 'The effect of turbulence strength on meandering Solar field lines' .... wordt niets aan gedaan!

    En als dan over 5 jaar enorme reuring is ontstaan vanwege dit wanbeleid, klinkt het vanuit het Binnenhof "met de kennis van nu hadden we het anders gedaan"

    Failed Political State !
  13. forum rang 10 voda 15 november 2018 20:52
    @ Ronald Engels, ik heb al eerder informatie over dit proces geplaatst.
    Ze zijn nu weer een stap verder!

    NET Power Demonstration Plant Wins 2018 ADIPEC Breakthrough Technological Project of the Year

    11/14/2018
    Download this Press Release
    PDF Format (opens in new window)

    Abu Dhabi, United Arab Emirates (November 14, 2018) – In recognition of its demonstration plant in La Porte, Texas, NET Power, LLC, was awarded the 2018 Breakthrough Technological Project of the Year at the Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference (ADIPEC). ADIPEC is one of the world’s largest and most influential oil and gas events. NET Power’s 50MWth plant demonstrates the company’s low-cost, emissions-free, natural gas electric power system. It is the world’s first and only industrial-scale supercritical CO2-based power plant.

    H.H. Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces, and NET Power CEO Bill Brown discuss how NET Power can transform the energy industry in the UAE.

    By generating non-intermittent, competitivelypriced power with full carbon capture, NET Power will help the world to reach deep decarbonization targets at the lowest cost. Using its novel power system, the company strives to push the cost of CO2 capture so low that it will be more economic to re-use and sequester carbon than to emit it into the atmosphere. NET Power’s CO2 can be used for enhanced oil recovery or oil field pressure maintenance, with the goal of cutting the carbon footprint of fossil fuels to zero. In addition, NET Power’s CO2 can be directly and safely sequestered in saline aquifers, sedimentary deposits, and depleted oil fields. Ultimately, NET Power’s goal is to make CO2 so affordable that it will catalyze the establishment of a new carbon economy built around novel CO2 utilization technologies, such as sour gas cleanup and the production of carbon nanofiber, methanol and concrete.
    In May of this year, NET Power achieved first-fire at its 50MWth demonstration power plant. The last phase of testing is underway and is expected to be completed in early 2019.

    Since commencing development in 2014, NET Power identified important market needs by working with major power, oil, gas, chemical and industrial companies worldwide. In early 2019, NET Power expects to commence detailed engineering of 300MWe commercial-scale plants with customers.

    NET Power is owned by Exelon Generation (NYSE: EXC), McDermott (NYSE: MDR), 8 Rivers Capital, and, subject to regulatory approval, Oxy Low Carbon Ventures, LLC, a subsidiary of Occidental Petroleum Corporation (NYSE: OXY).
    # # # #
    NET Power, LLC, is a Durham, NC-based company developing the natural gas-fueled Allam Cycle power system. For more information, please visit www.NETPower.com
  14. forum rang 10 voda 16 november 2018 16:33
    Holland Solar en Berenschot presenteren position paper met 5 aanbevelingen voor zonnewarmte

    Holland Solar heeft in samenwerking met Berenschot de position paper ‘Kansen voor zonnewarmte in het hart van de energietransitie’ gepresenteerd. De paper bevat onder meer 5 concrete aanbevelingen voor zonnewarmte.

    De onderzoekers benadrukken in de position paper dat zonnewarmte meer aandacht verdient: ‘Momenteel wordt gewerkt aan de opzet van een breed gedragen Klimaatakkoord. In het voorstel worden vele technieken en maatregelen besproken om CO2-reductie in alle sectoren mogelijk te maken. Het potentieel voor zonnewarmte, ook wel zonthermische energie genoemd, wordt hierin echter nog weinig meegenomen. Dit terwijl zonnewarmte op veel gebieden een belangrijke rol kan vervullen in de energietransitie. In het recent door Berenschot gepubliceerde warmtescenario, wordt een groot potentieel aan zonnewarmte aangenomen van 39 Petajoule in 2030 en 94 Petajoule in 2050.’

    5 aanbevelingen
    In de position paper worden 5 concrete aanbevelingen gedaan:
    Neem zonnewarmte mee in planvorming bij het schetsen van het eindbeeld, zowel bij grootschalige elektrificatie als voor warmtenetten is zonnewarmte een slimme keus.
    Technologieën in de woning dienen elkaar zoveel mogelijk te complementeren. Stimuleer dat verschillende systemen met elkaar gecombineerd zijn en elkaar complementeren, ook in innovatieprogramma’s.
    Er zijn veel verschillende technieken op de markt, maar installatiekosten maken vaak nog een groot deel van de kosten uit. Het plug-and-play maken van technieken, ook bij de integratie van verschillende technieken, lijkt een belangrijke stap.

    Creëer een gelijkspeelveld voor zonnewarmte in termen van subsidiëring en rekenmethodieken voor de (BENG) EPC en EPA.

    Consumenten en gebouweigenaren zijn afhankelijk van adviezen van energieprofessionals. Vaak zijn dit installateurs met een specifieke ervaring met bepaalde technieken. Hierdoor is het advies afhankelijk van de ervaringen en kennis voor specifieke technieken van de installateur. Daarnaast is het voor consumenten zelf vaak te complex om zelf te bepalen wat de optimale keuze in zijn of haar situatie is. Daarom is het aan te raden om een goed vergelijkend platform te creëren waarin integrale energiesystemen voor verschillende woningtypen met bouwjaren kunnen worden doorgerekend. Daarnaast is het opleiden van installateurs voor nieuwe technieken erg belangrijk. Hierdoor kan de consument zich beter oriënteren en gerichter om advies vragen.

    3 scenario’s
    In de position paper worden voor 3 scenario’s – met ieder een andere configuratie – voor de toepassing van zonnewarmte geschetst en doorgerekend:

    Een woning met isolatie, pvt-panelen en een warmtepomp.

    Een woning met isolatie, pv-panelen en een hybride warmtepomp (met buitenunit).

    Een woning met isolatie, pv-panelen en een warmtepomp (met buitenunit).

    Onafhankelijk van de configuratie zorgt zonnewarmte voor directe ‘gratis’ CO2-reductie. Uit de berekeningen blijkt dat woningen met een elektrische warmtepomp (met buitenunit, scenario 3) qua jaarlijkse energiekosten voordeliger uit zijn wanneer deze worden gecombineerd met zonnecollectoren. De pvt-warmtepomp combinatie (scenario 1) is in termen van jaarlijkse kosten, vergelijkbaar tot iets lager met de combinatie met een buitenunit. Voor de hybride warmtepomp geldt dat het installeren van zonnecollectoren de jaarlijkse kosten vrijwel niet veranderen. Daarmee zijn bij alle scenario’s met zonnewarmte de kosten gelijk of lager dan zonder de toepassing van zonnewarmte, terwijl er dus extra duurzame warmte opgewekt wordt.

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  15. forum rang 10 voda 16 november 2018 16:37
    Najaarsronde SDE+ 2018 overtekend: 5.636 pv-projecten en 3,7 gigawattpiek zon-pv aangevraagd

    De najaarsronde van de SDE+-regeling is overtekend. Er is voor 7,7 miljard euro subsidie aangevraagd terwijl er 6 miljard euro beschikbaar is. Zon-pv is goed voor 5.636 projecten en 3,7 gigawattpiek.

    Zon-pv leidt veruit de dans qua aantal aanvragen, maar ook qua aangevraagd volume in megawatt(piek) in de SDE+ najaarsronde 2018. Er kwamen maar liefst 5.636 zon-pv-aanvragen binnen; goed voor 3.708 megawattpiek (3,7 gigawattpiek) en een budgetclaim van 4.145 miljoen euro (4,1 miljard euro). Windenergie is de runner-up met 153 aanvragen, 822 megawatt en 2.028 miljoen euro. Zonne-energie en windenergie zijn samen goed voor zo'n 80 procent van het geclaimde subsidiebudget. Zonnewarmte is goed voor 46 aanvragen, 41 megawattth en een budgetclaim van 27 miljoen euro. In totaal kwamen er 5.907 subsidieaanvragen voor hernieuwbare energieprojecten binnen bij minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

    Mogelijk 451 megawattpiek zon-pv afgewezen
    Door het verloop van de aanvragen in de 3 fases van de najaarsronde, lopen tenminste 776 pv-aanvragers - goed voor 451 megawattpiek - het risico dat hun subsidieaanvraag afgewezen komt. Dit komt doordat zij in fase 3 subsidie aangevraagd hebben, terwijl aan het einde van fase 2 het budget al overtekend was. De verschillende fases verliepen voor zon-pv als volgt:

    Fase 1 (totale budgetclaim fase 1 is 3.043 miljoen euro): 159 pv-aanvragen voor een vermogen van 24 megawattpiek en 23 miljoen euro.
    Fase 2 (totale budgetclaim fase 1 is 3.800 miljoen euro): 4.701 pv-aanvragen voor een vermogen van 3.233 megawattpiek en 3.610 miljoen euro.
    Fase 3 (totale budgetclaim fase 1 is 800 miljoen euro): 776 pv-aanvragen voor een vermogen van 451 megawattpiek en 512 miljoen euro.

    Minister Wiebes schrijft aan de Tweede Kamer dat het het streven is om binnen de reguliere termijn van 13 weken uitsluitsel te bieden aan alle aanvragen. Over de uitputting van het budget schrijft: 'Met 7,7 miljard euro aan aanvragen op een beschikbaar verplichtingenbudget van 6 miljard euro zal de najaarsronde 2018 waarschijnlijk nagenoeg worden uitgeput. Een aantal projectaanvragen valt af omdat zij niet voldoen aan de vergunningsvereisten of de vereisten van technische en financiële haalbaarheid.'

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  16. forum rang 10 voda 16 november 2018 16:50
    Gouden FD Gazellen Award voor GroenLeven en Zonneplan

    GroenLeven en Zonneplan hebben na vorig jaar ook dit jaar weer de gouden FD Gazellen Award in ontvangst mogen nemen. Voor Zonneplan is dit het vierde jaar op rij dat ze de award krijgt.

    De FD Gazellen Awards is een jaarlijks terugkerende prijs voor de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Om in aanmerking te komen voor een award moet een bedrijf een goede omzetgroei hebben en een stabiele en gezonde financiële positie. Dit jaar werden de prijzen voor de vijftiende keer uitgereikt.

    GroenLeven is uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Noord-Nederland. Chief executive officer Roland Pechtold hierover: 'Sinds onze oprichting in 2012 zijn we uitgegroeid tot marktleider in het realiseren van grootschalige zonnedaken en zonneparken. Op dit moment beschikken we, met zo’n 1,2 gigawattpiek aan projecten, over het grootste portfolio aan zonne-energie in Europa. Dit is vergelijkbaar met de stroomproductie van één van de grootste kolencentrales in Nederland. Met het realiseren van deze projecten willen we een essentiële bijdrage leveren aan de energietransitie. Het winnen van de gouden Gazellen Award is een mooie erkenning voor de groei die we doormaken en de rol die we spelen in de energietransitie.'

    Met een omzetgroei van 146 procent is de Zonneplan uit Zwolle voor het vierde jaar op rij het snelst groeiende bedrijf van Overijssel. 'Dat we genomineerd waren, wisten we al een tijdje. De grote vraag was welke plaats het zou worden. We zien dat regio bruist en fantastische bedrijven kent. Dat we dan als koploper in de categorie groot een Gouden FD Gazelle Award in ontvangst mogen nemen is bijzonder en een groot compliment', aldus directeur Paul van de Klooster direct na de bekendmaking. 'We hebben nu tienduizenden klanten. In 2012 is alles begonnen vanuit de bron de zon en dit met vele inwoners van Nederland omzetten naar energie.'

    In 6 jaar tijd is Zonneplan gegroeid naar een bedrijf met 130 collega’s op kantoor, 400 monteurs op de weg en tienduizenden klanten. Van der Klooster vervolgt: 'We staan op dit moment aan het begin van de energietransitie. Uiteindelijk zal duurzame energie overal vrijwel gratis beschikbaar zijn. Vanuit onze voortrekkersrol willen wij niet alleen voor de productie van duurzame stroom verantwoordelijk zijn, maar ook op het gebied van opslag, consumptie en distributie marktleider zijn. Dat betekent dat wij woningen van onze klanten willen voorzien van onder andere warmtepompen, laadpalen en elektrische auto`s. Gezamenlijk werken onze klanten dan vanuit dit Zonneplan Ecosysteem om zodoende een slim netwerk te vormen waarbij duurzame energie decentraal wordt opgewekt en wordt gebruikt.'

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  17. forum rang 6 Ronald Engels 24 november 2018 22:33
    Australia record cold www.tropicaltidbits.com/analy...
    Southern Africa cold www.tropicaltidbits.com/analy...
    South America Cold www.tropicaltidbits.com/analy...

    USA cold last week November www.tropicaltidbits.com/analy...

    Bitterly Cold Thanksgiving, Black Friday Will Be Among the Coldest on Record in Parts of the Northeast
  18. forum rang 6 haas 25 november 2018 16:20
    Oost-Nederland werkt aan 50 nieuwe zonneparken: Invasie van de ‘energiecowboys’
    VIDEOOost-Nederland staat aan de vooravond van een explosieve groei van het aantal zonneparken. In hun zoektocht naar geschikte landbouwgronden storten projectontwikkelaars zich op het Oosten. In deze regio liggen vijftig concrete plannen klaar. Het landschap verandert er de komende jaren drastisch door. Omwonenden staan vaak met lege handen. ,,Als burgers zijn we vogelvrij, overgeleverd aan de grillen van energiecowboys.”

    Paolo Laconi 25-11-18, 10:30 Laatste update: 11:59

    Als Eddie Roosnek uit het raam kijkt van zijn woonboerderij in Klarenbeek ziet hij weilanden en bomen. Een fraai coulissenlandschap waar hij na dertig jaar verknocht aan is geraakt. Maar aan dat weidse vergezicht komt binnenkort waarschijnlijk een eind. De Duitse projectontwikkelaar Prowind sloot een deal met de grondeigenaar en wil er een groot zonnepark van 21 hectare bouwen.

    Eiland in zonnepanelen
    Het erf van Roosnek is straks als een eiland in een zee van zonnepanelen. 80 procent van zijn woning wordt omringd door het zonnepark. En daar is hij niet blij mee. ,,Ons is nooit wat gevraagd”, vertelt hij. ,,Je krijgt alleen een mededeling: we hebben een deal met de boer, we gaan een zonnepark bouwen en de gemeente is positief. Inspraak is er niet. Terwijl wij toch 25 jaar met de lasten zitten en tegen een zonnepark aankijken met
838 Posts
Pagina: «« 1 ... 27 28 29 30 31 ... 42 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0735 +0,35%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.908,90 -0,99%
Gold spot 2.330,32 +0,61%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links