Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,961 17 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 0,953 - 0,967
  • 2.891.437 Gem. (3M) 6,4M

Pharming oktober 2018

12.923 Posts
Pagina: «« 1 ... 240 241 242 243 244 ... 647 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jansplace 14 oktober 2018 07:39
    quote:

    ff wachten nog schreef op 14 oktober 2018 00:23:

    [...]
    Ik denk het vooralsnog niet. H1 cijfers waren aardig edoch vanaf Q3 2018 moet men gaan aflossen op de lening wat zal resulteren in een afnemende kaspositie, eind van het jaar onder de streep een forse min in de kas. Voorlopig zullen de inkomsten de komende minimaal 2 jaar moeten komen uit de huidige markt. Let wel minimaal! Na dit jaar zijn er dan nog 10 kwartalen met aflossingen aan Orbimed! Daarnaast (beetje speculatief) maar er is een reservering genomen voor een mijlpaalbetaling. Waarschijnlijk dus volgend jaar te voldoen. Kort samengevat er zal al weer volgend jaar vermogen aangetrokken moeten worden! Nieuwe lening? Nieuwe aandelen? Maar de hoge hoed van Sijmen heeft meerdere bodems dus geen idee wat er weer uit gaat komen. Een goedkope lening is in ieder geval uitgesloten met betrekking tot de onzekere toekomst.
    Zeker niet goed je cijfers op orde. Dan moet je idd ff wachten. Tjonge wat een zeart kijker. Ik heb geen zin om weer hier uitleg te geven dat aflossen geen invloed heeft op de kaspositie en dat het maken van winst wel invloed heeft op de hoogte van de rente op je lening
  2. Gevelboer 14 oktober 2018 08:00
    quote:

    ff wachten nog schreef op 14 oktober 2018 00:23:

    [...]
    Ik denk het vooralsnog niet. H1 cijfers waren aardig edoch vanaf Q3 2018 moet men gaan aflossen op de lening wat zal resulteren in een afnemende kaspositie, eind van het jaar onder de streep een forse min in de kas. Voorlopig zullen de inkomsten de komende minimaal 2 jaar moeten komen uit de huidige markt. Let wel minimaal! Na dit jaar zijn er dan nog 10 kwartalen met aflossingen aan Orbimed! Daarnaast (beetje speculatief) maar er is een reservering genomen voor een mijlpaalbetaling. Waarschijnlijk dus volgend jaar te voldoen. Kort samengevat er zal al weer volgend jaar vermogen aangetrokken moeten worden! Nieuwe lening? Nieuwe aandelen? Maar de hoge hoed van Sijmen heeft meerdere bodems dus geen idee wat er weer uit gaat komen. Een goedkope lening is in ieder geval uitgesloten met betrekking tot de onzekere toekomst.
    Alles wat je noemt is bekend en kan dus in de prijs van het aandeel worden ingeprijsd.
    Wat niet bekend is krijgen we de 25e weer een stukje helderheid in: gerealiseerde omzetten.
    Inderdaad beginnen de aflossingen, dat is geen verrassing, zal ik ook niet naar kijken. Wat ik zeker denk te weten is dat ze niet 10 kwartalen lang aan Orbined gaan aflossen. Halverwege volgend jaar zullen ze een nieuwe lening aangaan tegen veel betere condities.
    Het gaat mij om de omzetgroei. De hieruit voortkomende winst wordt gebruikt voor diverse doeleinden.

    Ik verwacht dat een goedkopere lening wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. Toen Pharming bij Orbined de lening aan ging was e.e.a. echt onzeker er was nog nooit winst gemaakt. Ondertussen is Pharming een producent die zes kwartalen aansluitend operationele winst heeft gemaakt waarvan de meesten ook netto winst waren. Deze situatie is vele male beter dat ten tijde van het aankloppen bij Obrined.

    Uit je opmerking "Een goedkope lening is in ieder geval uitgesloten met betrekking tot de onzekere toekomst." maak ik op dat je geen vertrouwen hebt. Vraag ik me dus af of je aandelen in Pharming hebt, want zonder verwachtingen long zitten in een aandeel noem ik onverstandig.
    Zie ook het advies van four60.
    Het meerendeel van de aandeelhouders zijn positiever. Als je deze over de streep wil trekken met negatieve posts....gaat niet lukken. Zij zitten niet voor niets long in dit aandeel. Het brengt echter wel stemmingmakerij met zich mee wat de koers van het aandeel geen goed doet. Aandeelhouders ervaren liever een positieve stemming. (Positiviteit breng meer, het maakt het leven een stuk aangenamer waar negativiteit leidt tot depressies met de daarbij behorende klachten)

    Zelf verwacht ik op korte termijn geen grote positieve sprongen. Een gestage omzetgroei van Ruconest gebruik in de VS waar ondertussen voor de concurrentie steeds meer moeilijkheden opdoemen. De plasmavoorziening blijft een onbetrouwbare factor, het gejubel na goedkeuring van Lanadelumab/Takzhyro verstomt nu het prijskaartje er aan hangt, BCX7353 heeft nog een niet geplaveide weg te gaan voordat deze tegen een nog onbekende prijs mogelijk op de markt gezet kan gaan worden.
    Pharming kan doorgaan op het ingeslagen pad en zal steeds meer bekend worden/gebruikt worden voor acuut gebruik bij doorbraakaanvallen. daarnaast kan het gebruikt worden op het moment dat een patiënt een aanval voelt aankomen, dus nog voor de aanval zich voordoet (klinkt bijna als preventief gebruik).

    Daarnaast liggen er voor het gebruik van Ruconest nog andere ijzers in het vuur. Een heel groot voordeel is dat Ruconest ondertussen al een veilige medicatie is en alleen het functioneren ervan voor verschillende indicaties hoeft worden bestudeerd.
    Het onderzoek in Basel is het eerste dat enig licht kan brengen in de mogelijk successen voor andere indicaties.
    Dit onderzoek is door derden gedaan. Over de resultaten is nog niets bekend en wanneer het onderzoeksteam deze resultaten naar buiten brengt is ook niet bekend. Op vragen hierover aan De Vries heeft hij zich laten verleiden een verwachting hierover uit te spreken.
    Mijn vermoeden is dat het onderzoeksteam de resultaten in een (gerenomeerd) medisch vakblad wil plaatsen. Dt heeft als nadeel dat dit door de betreffende redactie in een bepaalde editie moet worden opgenomen. Hiermee gaat snel geruime tijd verloren.

    Voor de beleggers die vertrouwen hebben: Veel succes en veel plezier met dit aandeel.
    Voor beleggers die het vertrouwen kwijt zijn: ga snel op zoek naar andere investeringen en verdiep je goed in die achterliggende bedrijven en markten.
    Voor iedereen: een hele fijne, mooie en rustige zondag!

  3. HSpecter 14 oktober 2018 08:26
    Medicijnen zijn eerder te goedkoop dan te duur - hier althans

    Het is verleidelijk om farmabedrijven van onverantwoorde inhaligheid te betichten als je de prijzen van nieuwe medicijnen ziet. Maar achter die hoge prijzen ligt een complexe werkelijkheid. En die zou ons best zorgen mogen baren.

    Foto: Hollandse Hoogte / Laurens van Putten
    De farmaceutische industrie staat er gekleurd op. Het gangbare beeld is dat bedrijven die geneesmiddelen verkopen, extreem hoge prijzen voor hun medicijnen vragen. Farmabedrijven chanteren overheden en verzekeraars over de hoofden van patiënten heen, stelt bijvoorbeeld het Zorginstituut Nederland.

    Maar klopt dat populaire beeld wel? Was de wereld maar zo simpel. Ja, er zijn uitwassen, maar over het grote geheel gezien klopt er weinig van het imago van farmabedrijven als meedogenloze winstmachines. Een groot deel van de farmaceutische bedrijven maakt eerder te weinig dan te veel winst. De gevolgen daarvan kunnen ernstig zijn: als introductie van nieuwe geneesmiddelen niet rendabel is, stagneert de verbetering van de geneeskunde.

    De stelling dat prijzen van medicijnen eerder te laag zijn dan te hoog, laat zich goed illustreren aan de hand van acht observaties.

    ?
    De winstgevendheid van farmabedrijven daalt
    1. Het rendement neemt af
    Het grote accountants- en advieskantoor Deloitte kwam dit voorjaar met een alarmerend rapport: de winstgevendheid van de twaalf grootste farmaceutische bedrijven neemt gestaag af. Het rendement op hun uitgaven aan research and development (R&D) is in 2017 zelfs gedaald tot 3,2%. Dit rendement op investeringen is een belangrijk kengetal voor beleggers. En 3,2% is duidelijk te laag om de sector voor hen aantrekkelijk te maken.

    Het rendement bedroeg volgens hetzelfde rapport nog 10,1% in 2010, maar is sindsdien gestaag afgenomen. De daling naar 3,2% is onder meer het gevolg van de grote prijsdruk. Andere factoren zijn toenemende concurrentie, het aflopen van patenten en meer regelgeving. Deloitte meent dat Big Farma terug moet naar een rendement van 10%.

    2. En de hoge winstmarges dan?
    Critici van de farmabedrijven laten zich niet overtuigen door het lage rendement op R&D-uitgaven. Zij kijken liever naar de winstmarges, de winst ten opzichte van de omzet. Zo onderstreepten de PvdA, GroenLinks en de SP eind vorig jaar in hun initiatiefnota 'Big Farma: Niet Gezond' dat de winstmarge van de grote farmabedrijven gemiddeld 17,5% bedraagt. Dat is opvallend hoog; drie keer zoveel als in andere sectoren.

    Het probleem is evenwel dat de winstmarge niet erg relevant is voor beleggers - onder wie ook veel Nederlandse pensioenfondsen. Voor beleggers is rendement op geïnvesteerd vermogen veel belangrijker. Dat is in het geval van de farmabedrijven relatief laag, doordat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zo'n langdurige en kostbare aangelegenheid is.

    3. Ontwikkelingskosten: $2 mrd per medicijn
    Het traject dat aan goedkeuring van één nieuw medicijn vooraf gaat, kost volgens Deloitte inmiddels circa $2 mrd. Dat is een sterke toename ten opzichte van 2010, toen de gemiddelde ontwikkelingskosten $1,2 mrd bedroegen.

    Bij al die farmabedrijven gaan de kosten ver voor de baat uit. Een duidelijke illustratie biedt het Amerikaanse biotechbedrijf Vertex, dat als enige bedrijf ter wereld met succes medicijnen tegen taaislijmziekte heeft ontwikkeld. Een enorme prestatie, waar het bedrijf nog niet voor is beloond. Vertex heeft in zijn bijna dertigjarige bestaan slechts enkele keren winst gemaakt. De optelsom van alle verliezen en winsten leverde eind 2017 een negatief saldo op van circa $5 mrd.

    ?
    De Amerikanen betalen voor de winsten van farma
    4. Prijzen zijn in VS veel hoger
    In de discussie over medicijnenprijzen blijft een belangrijk element vrijwel altijd onbenoemd: de prijzen voor geneesmiddelen liggen in de Verenigde Staten veel hoger dan in Europa. Regelmatig zelfs twee keer zo hoog. Het Nederlandse bedrijf Pharming kan voor zijn geneesmiddel Ruconest in de VS zelfs vier keer zoveel in rekening brengen als in Nederland.

    Een goed overzicht ontbreekt, doordat geheime kortingsregelingen het zicht op medicijnprijzen vertroebelen. Maar drie jaar geleden deed The Wall Street Journal onderzoek naar de prijsverschillen. De krant achterhaalde dat de Amerikanen voor de veertig best verkochte medicijnen 93% meer betaalden dan de Noren. En dat terwijl het inkomen per hoofd van de bevolking in Noorwegen aanzienlijk hoger is dan in de VS.

    Het prijsverschil betekent dat de farmabedrijven het leeuwendeel van hun winstmarge van 17,5% in de Verenigde Staten realiseren. Volgens berekeningen van de University of Southern California zijn de VS zelfs goed voor ruim driekwart van de farmawinsten. Als de Amerikanen dezelfde prijzen zouden betalen als de Europeanen, zouden de winsten van farmaceutische bedrijven al snel halveren.

    5. Trump zegt: American Patients First
    In de VS is afgelopen jaren langzaam het besef doorgedrongen dat Amerikaanse patiënten de hoofdprijs betalen voor geneesmiddelen en met hun winstsubsidie aan Big Farma opdraaien voor de innovatie in de geneeskunde, net zoals ze een onevenredig groot deel van de Navo-kosten betalen. Amerikaanse politici accepteren dat niet langer, en in die ontwikkeling loopt - het zal niemand verbazen - president Donald Trump voorop.

    Dit voorjaar lanceerde zijn regering het initiatief American Patients First, met de bedoeling een prijsverlaging voor geneesmiddelen af te dwingen. 'In veel landen zijn medicijnen veel goedkoper dan in de VS', zei Trump. 'Daarom heb ik mijn regering opdracht gegeven topprioriteit te geven aan het repareren van het onrecht van hoge medicijnprijzen.'

    Over de consequentie van het initiatief kan weinig misverstand bestaan: de winsten van farmabedrijven zullen dalen en de innovatie komt verder onder druk.

  4. HSpecter 14 oktober 2018 08:26
    ?
    De uitgaven aan geneesmiddelen verklaren de stijgende zorgkosten niet
    6. Veel medicijnen worden juist goedkoper
    Veel aandacht gaat uit naar de prijzen van nieuwe, dure geneesmiddelen, vaak tegen zeldzame aandoeningen. Die uitschieters ontnemen het zicht op het feit dat veel medicijnen in de loop der jaren goedkoper worden, soms als gevolg van concurrentie en soms door het verlopen van de patenten. Momenteel dalen bijvoorbeeld de prijzen van dure, veel gebruikte ontstekingsremmers tegen reuma. De totale kosten daarvan waren opgelopen tot meer dan €500 mln per jaar.

    Dankzij de dalende prijzen van oudere middelen stijgen de totale Nederlandse uitgaven aan medicijnen slechts mondjesmaat. Dat is al jarenlang het geval. Zo betogen de farmabedrijven dat de uitgaven in tien jaar tijd slechts 10% zijn gestegen, van circa €4,8 mrd in 2007 tot €5,3 mrd in 2017.

    Het Zorginstituut gaat uit van iets andere cijfers en meldt een stijging van €4,5 mrd in 2012 tot €5,1 mrd in 2016. Dat is een toename van 13% in vijf jaar tijd. Nog altijd heel beperkt, vooral omdat de uitgavenstijging vooral voortkomt uit toenemend gebruik van medicijnen. De samenleving vergrijst immers.

    Om de uitgaven aan medicijnen van ruim €5 mrd nog even in perspectief te plaatsen: de totale collectieve zorgkosten bedragen dit jaar naar verwachting €71,7 mrd.

    7. Angstbeeld wordt nog geen werkelijkheid
    Boven de discussie hangt steeds het angstbeeld dat de uitgaven binnenkort alsnog gaan exploderen. Tot nu toe valt de uitkomst steeds mee. Dat lijkt ook momenteel het geval. Het ministerie van VWS verwacht dat de totale zorgkosten in 2021 uitkomen op €79,8 mrd. Dat is een toename van €8,1 mrd ten opzicht van 2018. De uitgaven aan geneesmiddelen zullen volgens prognoses van het Zorginstituut de komende vier jaar met grofweg €500 mln toenemen.

    Het overgrote deel van de stijgende zorgkosten (€7,6 mrd van de €8,1 mrd) komt dus niet voort uit hogere prijzen en toenemende gebruik van medicijnen. Waarom doen we dan toch steeds weer alsof dure pillen de gezondheidszorg onbetaalbaar maken?

    ?
    Beschikbaarheid medicijnen neemt af
    8 Beschikbaarheid van medicijnen neemt af
    Er zit een keerzijde aan de nadruk die in Nederland wordt gelegd op de kosten van geneesmiddelen. Dat is dat farmaceutische bedrijven niet langer in staat of bereid zijn hun medicijnen te leveren.

    Het is geen denkbeeldig gevaar. De tekorten aan geneesmiddelen zijn afgelopen jaren sterk gestegen, volgens de apothekersorganisatie KNMP tot 732 gevallen vorig jaar. Een belangrijke oorzaak is het zogenoemde preferentiebeleid, een succesvol beleid waarmee Nederland de prijzen van generieke, patentvrije medicijnen sterk heeft weten te beteugelen. De prijzen van dit soort goedkope middelen zijn inmiddels zo laag dat het hele systeem kwetsbaar is geworden. Apothekers en huisartsen hebben al herhaaldelijk alarm geslagen.

    Bij nieuwe dure geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld kanker gebeurt iets vergelijkbaars. Na goedkeuring van een nieuw medicijn, kunnen patiënten er vaak nog niet over beschikken. Dat komt doordat de onderhandelingen over prijskortingen lang duren. Minister Bruno Bruins heeft dit jaar aangekondigd bij de introductie van nieuwe medicijnen vaker te gaan onderhandelen over lagere prijzen.

    Op dit moment duren zulke onderhandelingen gemiddeld 506 dagen. Voor patiënten komt dat neer op een wachttijd van anderhalf jaar.
  5. [verwijderd] 14 oktober 2018 09:49
    quote:

    EFBO schreef op 14 oktober 2018 09:00:

    Goedemorgen Pharmers, ik wens alle LT en nieuwe Pharming beleggers een top week. Vooral geen stoploss orders zetten en laat de brokers jullie aandelen niet uitgeven aan shorters voor een belachelijk bedrag.
    Een hele goede morgen EFBO,

    Ik denk dat je gelijk gaat krijgen aankomende weken.

    Ik denk dat er veel nieuwe Pharming beleggers bijkomen en de LT'ers gewoon rustig in vol vertrouwen blijven zitten en indien mogelijk nog bijkopen voordat al het goede nieuws gepresenteerd wordt middels een PB van Dhr de Vries wat nu echt niet lang meer zal uitblijven.

    De koers zal een boost omhoog krijgen, sowieso na de Q3 cijfers omdat er tekorten waren mbt de bloedplasma medicatie van Shire. En waar Ruconest van geprofiteerd heeft aangezien we als Pharming wel heel veel veilige en goede medicatie kunnen leveren in de USA. En aangezien landalumab van Shire nog lang op zich laat wachten, verwacht ik een versnelde goedkeuring van profylaxe Ruconest, wat trouwens al lang met volle tevredenheid gebruikt wordt in de USA. Om de doodeenvoudige reden dat ze geen andere medicatie hebben op profylaxe basis en landalumab van Shire wel goedgekeurd is maar nog lang niet op de markt te verkrijgen is. Daarnaast is de fusie tussen Shire en het grote Japanse biotechnologie bedrijf helemaal nog niet in kannen en kruiken, omdat de Japanners nu ook nattigheid voelen tov landalumab van Shire. Dus allemaal positieve vooruitzichten voor Pharming :-)

    Fijne zondag beste mensen en veel wijsheid voor morgen toegewenst. En als je pharming aandelen wilt kopen of bijkopen zou ik daar zeker niet te lang meer mee wachten als je ze nog tegen deze lage gemanipuleerde koers wilt hebben en later het dubbele of het meervoudige per aandeel er voor terugkrijgt!
  6. Messa 14 oktober 2018 10:03
    quote:

    ff wachten nog schreef op 14 oktober 2018 00:23:

    [...]
    Ik denk het vooralsnog niet. H1 cijfers waren aardig edoch vanaf Q3 2018 moet men gaan aflossen op de lening wat zal resulteren in een afnemende kaspositie, eind van het jaar onder de streep een forse min in de kas. Voorlopig zullen de inkomsten de komende minimaal 2 jaar moeten komen uit de huidige markt. Let wel minimaal! Na dit jaar zijn er dan nog 10 kwartalen met aflossingen aan Orbimed! Daarnaast (beetje speculatief) maar er is een reservering genomen voor een mijlpaalbetaling. Waarschijnlijk dus volgend jaar te voldoen. Kort samengevat er zal al weer volgend jaar vermogen aangetrokken moeten worden! Nieuwe lening? Nieuwe aandelen? Maar de hoge hoed van Sijmen heeft meerdere bodems dus geen idee wat er weer uit gaat komen. Een goedkope lening is in ieder geval uitgesloten met betrekking tot de onzekere toekomst.
    Zoals u het zelf aangeeft is uw post pure speculatie!!!!!
12.923 Posts
Pagina: «« 1 ... 240 241 242 243 244 ... 647 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Kostenstijging Pharming een tegenvaller

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links