Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rutte: afschaffing dividendtaks 'heroverwegen'

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

38 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 oktober 2018 18:29
    Het dividendverhaal wordt steeds grappiger: het begint er nu op te lijken dat de Engelse aandeelhouders van Unilever er indirect voor gezorgd hebben dat de afschaffing van onze dividendbelasting niet door gaat........!!!

    Het kan raar lopen in de (politieke) wereld......!!!
  2. Bonost 5 oktober 2018 19:33
    quote:

    Ritageld schreef op 5 oktober 2018 15:27:

    Het zoveelste geval waarin Rutte aan de verkeerde kant lijkt te zitten. Persoonlijk ben ik tegen dividendbelasting. Dividend is een stukje van de netto winst dat wordt verdeeld onder de eigenaren van een bedrijf, ook wel aandeelhouders genoemd. De netto winst is wat er overblijft van de inkomsten na aftrek van o.a. kosten en belastingen. Waarom moeten de eigenaren nog een keer over dat stukje van de netto winst belasting betalen. Dat is niet logisch!
    Dividend kun je leveren aan iedereen die aandelen heeft. Dividend is het leveren van een vergoeding voor het geld dat je hebt geleend aan het bedrijf. Voor de ontvanger betreffen dit dus inkomsten en over inkomsten moet belasting worden betaald. Voor dividend wordt dit gedaan tegen een apart tarief = geheten de dividendbelasting. Dit is eigenlijk een voorheffing.
    Voor de DGA worden de inkomsten uit aanmerkelijk belang (Box 2) belast. Dit wordt bij de totalen van Box 1 en Box 3 een totaal bedrag van inkomsten, maar er wordt wel tegen een vastgesteld tarief afgerekend (op dit moment is dat 25%). De betaalde dividend belasting kan dan op het totaal te betalen inkomstenbelasting in mindering worden gebracht.

    De genoemde eigenaar betaald dus geen dubbele belasting over zijn winst van zijn bedrijf, maar betaald inkomstenbelasting over zijn inkomen en vennootschapsbelasting over de verdiensten van zijn bedrijf.

    En hiermee raak je ook gelijk het probleem voor de vastgoedbedrijven. Bij afschaffing van de dividendbelasting zouden de aandeelhouders dus geen vrijstelling/verrekening meer hebben en zouden zij over het dividend gewoon vennootschaps-/inkomstenbelasting moeten betalen.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 oktober 2018 20:57
    Heroverweging dividendbelasting kan kabinet-Rutte III nieuw leven inblazen
    05 oktober 2018 19:11 Laatste update: een uur geleden

    "Teleurstellend", zo omschreef premier Mark Rutte het besluit van Unilever om het hoofdkantoor toch niet naar Rotterdam te verhuizen. Tegelijkertijd biedt het de coalitie de enige en laatste ontsnappingsroute om alsnog van de omstreden afschaffing van de dividendbelasting af te komen en stabiel koers te houden richting de senaatsverkiezingen.

    Het kabinet en de coalitiepartijen gaan de afschaffing van de dividendbelasting dan toch 'opnieuw wegen', maakte Rutte vrijdag bekend. Eerder op de dag kwam de Brits-Nederlandse multinational Unilever met het verrassende bericht dat de voorgenomen verhuizing toch niet doorgaat.

    Volgens Unilever-topman Paul Polman is de aanhoudende politieke discussie voor een deel van de aandeelhouders de reden geweest om af te zien van de verhuisplannen. De oppositie ziet dat Rutte zijn "aller-, aller-, allerlaatste argument voor het afschaffen van de dividendbelasting" heeft verloren.

    Maandenlang moesten het kabinet en de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU tandenknarsend toezien hoe het verzet tegen de afschaffing van de dividendbelasting toenam. Het plan, dat in geen enkel verkiezingsprogramma stond maar door de VVD toch in het regeerakkoord is beland, werd slechts plichtmatig verdedigd door de coalitie: de afschaffing van de belasting is nodig om er juist voor te zorgen dat grote bedrijven als Unilever in Nederland blijven.

    Alleen het CDA schaarde zich met volle overtuiging achter het schrappen van de taks dat deel uitmaakt van het kabinetsplan om "het vestigingsklimaat te verbeteren".
    'Tot in mijn diepste vezels'

    Van meet af aan is de maatregel omstreden. De oppositie is in het afgelopen jaar tevergeefs op zoek gegaan naar de onderbouwing voor deze stelling. Er was geen rapport dat kon aantonen dat afschaffing zou zorgen voor meer werkgelegenheid of een positief effect op de Nederlandse economie.

    Toch bleef Rutte de maatregel verdedigen. Hij geloofde tot in zijn "diepste vezels" dat de afschaffing noodzakelijk was. Het behoud van de belasting zou volgens de minister-president "een onverantwoord risico" voor de Nederlandse economie opleveren.

    Voor de voltallige oppositie zijn dit geen steekhoudende argumenten. Zij vinden dat het kabinet de 2 miljard euro die het met de afschaffing jaarlijks misloopt beter kan investeren in onder anderen leraren, agenten of het bevriezen van de AOW-leeftijd.

    Ook voor coalitiepartijen D66 en CU is het steeds moeilijker om de maatregel te verdedigen. De christenen noemden het voorstel al een "meloen" die zij tijdens de formatie hebben moeten doorslikken.

    Ook D66 heeft er geen geheim van gemaakt geen voorstander te zijn, hoewel beide partijen zich aan het regeerakkoord beloven te houden. Het besluit van Unilever noemt D66-voorman Alexander Pechtold dan ook "een overval". "Dit noodzaakt ons om naar het totaal aan maatregelen dat we van plan waren te kijken."

    Zaterdag houdt D66 haar congres. Daar zullen de leden de top van de partij duidelijk maken of zij nog steeds achter de afschaffing van de dividendbelasting staan.
    'Geitenpaadje' naar senaatsverkiezingen

    En met de aankomende senaatsverkiezingen in maart volgend jaar in zicht is de dividendbelasting een steeds moeilijker verdedigbaar thema geworden, weet ook premier Rutte. Zo begon hij zijn eigen voorstel van de zomer nog "een bizar voorstel" te noemen.

    Trends in de peilingen laten zien dat de vier coalitiepartijen en het kabinet steeds meer aan populariteit inboeten en Rutte zelf sloot onlangs niet uit dat dat te maken heeft met het dividendplan. De coalitie moet er dan ook ernstig rekening mee houden dat zij haar meerderheid in de Eerste Kamer zal verliezen.

    Tegelijkertijd heeft de premier de afgelopen maanden zijn volle politieke gewicht in de strijd gegooid om het voorstel te verdedigen. Met bijna al zijn politiek kapitaal schaarde hij zich achter de maatregel tot er bijna geen uitweg meer mogelijk leek.

    Maar nu Unilever afhaakt, biedt het hem een kans om zijn derde kabinet in rustiger vaarwater richting de senaatsverkiezingen te sturen. GroenLinks-leider Jesse Klaver doopte de aankomende verkiezing zelf om tot een referendum over de dividendbelasting.

    Het afhaken van Unilever zal voor Rutte een politieke mokerslag zijn, maar het biedt hem tegelijkertijd een ontsnappingsroute: een 'geitenpaadje', zou hij het zelf kunnen noemen.

    Hoewel nog niet besloten is dat de afschaffing van de dividendbelasting ook echt zal sneuvelen, biedt het hem een mogelijkheid het meest omstreden plan uit het regeerakkoord achter zich te laten en de oppositie campagnemunitie te ontnemen.

    Zelf zegt Rutte de afschaffing nog steeds verdedigbaar te vinden. "Maar," zo zei hij ook, "we hebben te maken met een nieuwe relevante ontwikkeling. Die hebben we mee te wegen."
    Door: NU.nl/Avinash Bhikhie
  4. [verwijderd] 5 oktober 2018 21:09
    Ernst Happel had gelijk: wat een keloel allemaal, nou ja de meeste 'contributies' dan aan dit discussieonderwerp. Geen zin om al die onzin van a-z door te lezen. Lang leve de grote bedrijven die NL groot gemaakt hebben en nog altijd bereid zijn (??) om NL groot en welvarend te houden.
  5. NIEX 5 oktober 2018 22:29
    Tja, als je oud-werkgever die je een cadeautje wou geven het politiek in UK niet voor mekaar krijgt dan moet je wel overgaan tot afschaffing van de dividendbelasting vrijstelling. Pech Mark.....volegende keer beter luisteren naar wat het Nederlandse kiezers publiek wil en niet zo stront eigenwijs zijn. Na je ambtsperiode zal Unilever je best wel een zetel in de RvC aanbieden voor je verleende gunsten.
  6. forum rang 6 d' Aandelen ' 6 oktober 2018 00:01
    JeanJ schrijft:

    Lang leve de grote bedrijven die NL groot gemaakt hebben en nog altijd bereid zijn (??) om NL groot en welvarend te houden.

    Daar valt wel iets op af te dingen, Unilever sloot de Calvé fabrieken in Delft om in Polen tegen veel lagere kosten de productie voort te zetten.

    Legio voorbeelden van Nederlandse bedrijven die hun productie naar de lage lonen landen verplaatsten zoals Oost-Europa, China, Vietnam en de medewerkers werden ontslagen.

    Grote bedrijven willen vaak wel profiteren van de infrastructuur in Nederland maar als het op belasting betalen aankomt geven ze vaak niet thuis en sluizen hun winsten weg naar belastingparadijzen.

    Om maar niet te spreken over arbeidsimmigratie uit Oost Europa die minder verdienen dat Nederlandse werknemers en ons sociaal stelsel helpen uithollen.

    Of het in dienst nemen van mensen die gedwongen worden ZZP'er te worden die men makkelijk kan inhuren maar net zo makkelijk weer kan afstoten, de ZZP'er moet zelf het zelf maar uitzoeken hoe hij/zij een vaak dure arbeidsongeschiktheid verzekering kan afsluiten net zo goed als een pensioen.

    Heel veel mensen in Nederland met een baan in het bedrijfsleven hebben moeite om rond te komen, gepensioneerden werden gekort en moesten ook steeds langer doorwerken terwijl wanneer zij eindelijk met pensioen gaan zelden het eerder beloofde pensioen ontvangen, door jarenlange indexering stop en korting op het pensioen zijn er heel wat gepensioneerden die moeilijk rond kunnen komen.

    De door Rutte beloofde bezuinigingen bij de Overheid zijn een wassen neus want om het werk bij de Overheid voor elkaar te krijgen werden steeds meer externen (vaak ex-ambtenaren) ingehuurd voor een veel hoger tarief om door bezuinigingen opgelopen achterstanden weg te werken.

    Onder Wiebes leiding ( was al voor zijn tijd een mooie afvloeingsregeling getroffen voor wat oudere belastingambtenaren) verdwenen er veel te veel belastingsambtenaren, met hen heel veel ervaring, met een heel gunstige regeling waardoor de Belastingdienst nu, mede ook door verouderde ICT systemen, in grote problemen komt.

    Mooie regelingen voor grote bedrijven maar wel over de rug van, wat men zo lekker neerbuigend laaggeschoolde, arbeiders noemt, maar wel de mensen die er jaren lang met hard werken voor hebben gezorgd dat de bedrijven waar ze werkten groot werden.

    Daarom terugdraaien van afschaffen dividendbelasting en de verhoging van de BTW van 6 % naar 9 %.

  7. forum rang 10 rationeel 6 oktober 2018 00:34
    quote:

    Kaviaar schreef op 5 oktober 2018 15:40:

    [...]

    Er is zoveel niet eerlijk Ritageld. Wat denk je van de erfbelasting? Zou daar al niet genoeg belasting voor betaald zijn? En als je dan een bedrag erft kan je daar vermogensbelasting over betalen, maar ook nog eens een idiote belasting over gaan betalen als kind etc.
    Piraterij is het.

    Rutte kan nu in elk geval toch de € 1000 geven aan de burgers die hij had beloofd ;-)
    We kunnen er ook terroristische groeperingen mee steunen... Belachelijk hoe dat dat mogelijk is.
    Daar pleitte Baudet:) voor.
  8. forum rang 9 objectief 6 oktober 2018 08:25
    quote:

    Kaviaar schreef op 5 oktober 2018 15:40:

    [...]

    Wat denk je van de erfbelasting? Zou daar al niet genoeg belasting voor betaald zijn? En als je dan een bedrag erft kan je daar vermogensbelasting over betalen, maar ook nog eens een idiote belasting over gaan betalen als kind etc.

    Erfbelasting moet omhoog...kinderen moeten op hun 18e volwassen burgers worden en
    niet leunen op ouders en/of grootouders. Bovendien kun je ze gedurende je leven alles al schenken. (o.a. was er al 2x 100.000 schenkingsvrijstelling)
  9. snuf13 6 oktober 2018 11:27
    De langste tijd is geweest voor Rutte!!! En dat wordt hoog tijd.....eruit met deze Adolf!!

    Tijd voor nieuw bloed, dat wel bereid is om de middenklasse en alles wat eronder zit niet af te slachten!!

    Tijd voor echte democratie... met echte beloftes.....

    Wat zal zijn partij een opneuker krijgen!!! Hoe groter hoe beter...........
  10. forum rang 9 objectief 6 oktober 2018 12:16
    quote:

    snuf13 schreef op 6 oktober 2018 11:27:

    De langste tijd is geweest voor Rutte!!! En dat wordt hoog tijd.....eruit met deze Adolf!!

    Je verhaal gaat niemand serieus nemen met de verwijzing naar Adolf!!

    En de VVD blijft, zonder of met Rutte, gewoon de grootste in Nederland want er is geen alternatief. (zie de peilingen van gisteren en die morgen zullen uitkomen)
  11. forum rang 6 d' Aandelen ' 7 oktober 2018 15:04
    Volgens mij zou het plan om de dividendbelasting af te schaffen mede worden gefinancierd door het plan om van alle diensten, dagelijkse boodschappen en nog enkele zaken de BTW te verhogen van 6 % naar 9 % en dit zou vooral de mensen met de laagste inkomens in Nederland het hardste treffen en hun positie nog verder verzwakken.

    Dit is nu echt VVD beleid, de rijken en mensen met een bovenmodaal inkomen sparen want die groep zal er niet veel van merken dat de eerder genoemde BTW met 3 % stijgt.

    Ik begin me steeds meer af te vragen waar het geld blijft, ik kan me nog heel goed herinneren dat in jeugdjaren rond 1955 - 1960 Nederland naar verhouding een hele grote Marine in stand kon houden, ook bij de Luchtmacht en Landmacht hadden we toe enorm veel materieel dat zelfs in de jaren daarna toenam en kijk nu wat er van over is.

    Onder leiding van Mark Rutte is er heel wat wegbezuinigd, zorg, politie, defensie en is de immigratie mede door de slappe Europese houding flink toegenomen en er zelfs een hele asielindustrie ontstaan met heel veel medewerkers, asiel advocaten, IND, Vluchtelingenwerk, ondertussen heel wat bureautjes die geacht worden nieuwkomers de Nederlandse taal te leren, inmiddels ook bureautjes die integratie moeten bevorderen, de-radicaliseren en mensen omturnen om zelfs na drie generaties echt onderdeel te worden van de Nederlandse samenleving.

    Natuurlijk zijn er gelukkig mensen helemaal geïntegreerd maar een groot deel van de nieuwkomers wil niet integreren maar vast blijven houden aan hun eigen cultuur en religie die echt haaks staat op onze cultuur en vrijheid, hun cultuur en religie wijst in feite het westerse denken af maar leidt ook tot een soort zwijgen wanneer leden van de groep zich bezig houden met criminele activiteiten en keer op keer laten zien dat zij geen enkel respect hebben voor onze rechtsorde.

    Wanneer je hier wat van zegt word je al snel weggezet als racist of populist maar is dat dan ook zo, ik dacht van niet.

    Mevrouw Engelshoven (D66) noemde in Buitenhof de populisten, en die naam heb je al snel, een gevaar voor de rechtsorde en slaat daar in mijn ogen de plank volledig mis, want ook zij vertelt dat D66 weet wat Nederland nodig heeft, aan de voorlopige peilingen te zien, zijn niet veel mensen dat met haar eens.

    En Mark Rutte die lacht alle problemen weg en legt zijn oor te veel te luisteren bij het bedrijfsleven en wanneer je dingen belooft dan moet dat nakomen, want een man die zijn beloftes niet nakomt is geen knip voor de neus waard.
38 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links