Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.126 Posts
Pagina: «« 1 ... 108 109 110 111 112 ... 257 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 28 augustus 2018 17:58
    Klein verlies voor AEX

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX is dinsdag dichtbij huis gebleven. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 0,2 procent lager op 563,03 punten. De AMX verloor 0,1 procent en de AScX daalde 0,3 procent.

    Europa volgde niet de euforie van Amerika. Op Wall Street kwamen maandag nieuwe records op de borden voor de S&P 500 en de Nasdaq, waarbij de techindex voor het eerst boven de 8.000 punten kwam. De Dow steeg voor het eerst sinds begin dit jaar boven de 26.000 punten.

    Het sentiment werd positief beïnvloed door het handelsakkoord dat Amerika en Mexico sloten. Europa kon het feestje echter niet meevieren want een sterkere euro gaf dinsdag wat druk. De Europese munt noteerde rond het slot op 1,1713 dollar. Maandagavond was de munt circa 1,1685 dollar waard.

    Analisten van Monex Europe wezen erop dat de euro enerzijds kan profiteren van de sterke Duitse Ifo index van maandag en "een verbeterd sentiment ten aanzien van de handel", terwijl de dollar juist in waarde is gedaald door de Amerikaanse-Mexicaanse handelsdeal.

    "Dit past in het beeld dat Trump graag een sterke retoriek gebruikt als onderhandelingstechniek, terwijl er uiteindelijk een deal wordt gesloten aan de onderhandelingstafel", aldus Monex.

    Wat de dollar ook niet helpt is de kritiek van de Amerikaanse president op de Federal Reserve, volgens valutaspecialist Ebury, net als de toegenomen risicobereidheid onder beleggers.

    Vooruitkijkend naar de rest van de week, is het meest interessante cijfer waarschijnlijk de eurozone-inflatie op vrijdag, aldus Ebury.

    Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de geldhoeveelheid in de eurozone in juli minder sterk is gestegen dan een maand eerder. Verder bleken de huizenprijzen in de Verenigde Staten in juni minder sterk opgelopen dan in mei. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals onderzoeksbureau Conference Board dat meet, kwam in augustus uit op het hoogste niveau in bijna 18 jaar.

    Olie werd dinsdag ruim een half procent duurder.

    Stijgers en dalers

    In de AEX waren er nauwelijks uitschieters. Vopak was koploper en steeg 1,8 procent. Jefferies verhoogde het koersdoel van 35,00 naar 40,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

    Signify steeg 0,7 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een adviesverhoging. De verliezen in de hoofdindex bleven beperkt tot circa een procent. Altice Europe sloot de rij en daalde 1,4 procent.

    KPN kondigde een verandering in de organisatiestructuur aan, waarbij de rol van commercieel directeur wordt opgesplitst in twee aparte functies. Analisten van Bernstein noemden het een welkome verandering. Het aandeel daalde echter 0,6 procent.

    In de AMX ging Flow Traders aan kop met een winst van 1,7 procent. BE Semiconductor Industries was de sterkste daler en leverde 2,9 procent in.

    Verder was er veel aandacht voor kleine fondsen. B&S Group verloor 3,9 procent. De omzet van de beursnieuweling steeg in de eerste helft van 2018 met 9,8 procent naar 766,9 miljoen euro. Volgens ING zit er een sterke tweede jaarhelft in het vat voor B&S, mede dankzij de Amerikaanse overname die de onderneming voorbeurs aankondigde.

    Van Lanschot Kempen leverde 2,3 procent in nadat ING het aandeel van de kooplijst haalde. Het advies ging omlaag naar Houden en het koersdoel van 31,00 naar 25,00 euro.

    Vastned steeg 2,2 procent.

    DPA Group leverde 7,3 procent in van zijn beurswaarde, ondanks positieve resultaten. In het afgelopen halfjaar steeg de omzet van detacheerder DPA met 21,7 procent tot 78,5 miljoen euro. Analist Johan van den Hooven van NIBC sprak van een positieve omzetontwikkeling.

    Cijfers van Alfen werden wel positief ontvangen. De omzet van de producent van laadpalen voor elektrische auto's, transformatoren en opslagsystemen kwam in het eerste halfjaar van 2018 uit op 41,0 miljoen euro, een stijging met 32 procent in vergelijking met het het eerste halfjaar van 2017. Het aandeel steeg 5,4 procent.

    Adyen kreeg een koersdoelverhoging bij JPMorgan van 636,00 naar 700,00 euro. Het Overwogen advies werd gehandhaafd. "Niet veel bedrijven groeien twee kwartalen op rij qua omzet met 67 procent op jaarbasis", aldus JPMorgan. De marge van 62 procent was daarbij ook nog eens flink hoger dan de meer dan 55 procent waarop Adyen zelf rekent voor de lange termijn. Het aandeel steeg 0,1 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het sluiten van de Europese beurzen stonden de indexen op Wall Street fractioneel hoger. De S&P 500 en de Nasdaq stonden iets boven hun record slotstand van maandag. De Dow Jones index steeg 0,1 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  2. forum rang 10 voda 29 augustus 2018 17:52
    Damrak hoger gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten. De AEX steeg 0,4 procent naar 565,15 punten.

    Het Damrak profiteerde van het optimisme over de vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en diverse belangrijke handelspartners. De Verenigde Staten en Mexico sloten maandag al een akkoord, waarmee de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst wordt herzien. De markt hoopt erop dat Canada zich bij het akkoord zal aansluiten en dat ook de impasse in het handelsconflict met China weldra doorbroken wordt.

    Een tweede punt van focus zijn de lopende Brexit-onderhandelingen. Volgens valuta-specialist Bart Hordijk van Monex Europe voorspelt het koersverloop van het Britse pond weinig goeds voor de perspectieven voor een zachte Brexit. "De gifbeker lijkt nog niet leeg te zijn", waarschuwde Hordijk, nadat het Britse pond vandaag in "slow motion" door de 1,10 grens zakte ten opzichte van de euro.

    Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Franse economie in het tweede kwartaal van 2018 even hard is gegroeid als in het eerste kwartaal. Het bruto binnenlands product steeg opnieuw met 0,2 procent.

    Het consumentenvertrouwen in Duitsland is voor september fractioneel gedaald. De vertrouwensindex kwam uit op 10,5 tegenover 10,6 in augustus.

    Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal van 2018 harder is gegroeid dan eerder gemeld. Uit een tweede raming van de Amerikaanse overheid bleek dat de grootste economie ter wereld in het afgelopen kwartaal met 4,2 procent groeide, terwijl bij een voorlopige raming nog werd uitgegaan van een stijging van 4,1 procent. Ook voor het eerste kwartaal werd de groei licht opwaarts bijgesteld.

    "Het plaatje blijft hetzelfde: een sterk tweede kwartaal", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank. "Het belangrijkste is dat de consumptie sterk blijft en dat de bedrijfsinvesteringen zijn gestegen, wat wijst op een positieve impact van de belastingverlagingen en deregulering."

    De euro/dollar noteerde op 1,1694. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1677 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1696 op de borden.

    De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn in de week eindigend op 24 augustus gedaald met circa 2,6 miljoen vaten tot 405,8 miljoen vaten.

    Olie noteerde woensdag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 69,22 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 76,51 dollar.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASR Nederland. Het aandeel steeg 2,4 procent, na het afgeven van kwartaalcijfers. De verzekeraar wist het operationeel resultaat op peil te houden in de eerste helft van dit jaar. KBC Securities zag na de cijfers voldoende reden om het koersdoel voor ASR te verhogen van 36,00 naar 37,00 euro bij handhaving van het Houden advies. De resultaten zijn beter dan verwacht, stelde analist Jason van Kalamboussis van KBC Securities dan ook, mede dankzij een gecombineerde ratio van kosten en claims die nauwelijks negatief werd beïnvloed door de overname van Generali Nederland.

    ABN AMRO steeg 1,1 procent, terwijl AkzoNobel ook 1,1 procent won. Randstad verloor 0,7 procent en was de sterkste daler.

    Heineken won 0,4 procent. Société Générale heeft woensdag het koersdoel voor Heineken licht verhoogd naar 99,00 euro, met behoud van het koopadvies, op basis van de begin deze maand aangekondigde deal met China Resources Beer.

    Signify daalde daarentegen 0,2 procent. ING verlaagde het koersdoel voor Signify naar 26,00 euro, nadat analist Marc Hesselink, overgekomen van ABN AMRO, de onderneming nog eens onder de loep nam.

    In de Midcap ging IMCD aan kop na de overname van het Europese Velox, een distributeur van specialty chemicals. IMCD betaalt de overname met aanwezige cash en bestaande bankfaciliteiten. Hoeveel er met de overname is gemoeid, vertelde IMCD evenwel niet. Analist Quirijn Mulder ziet goede kansen om synergievoordelen te behalen en de marges van Velox naar het niveau van IMCD te trekken. IMCD won 2,0 procent.

    SBM Offshore was de op één na sterkste stijger, gevolgd door OCI met winsten van respectievelijk 0,8 procent en 0,7 procent.

    Flow Traders was met een verlies van 2,3 procent hekkensluiter in de AMX.

    Onder de kleinere fondsen won NIBC 3,6 procent. De Haagse zakenbank heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winstgevendheid weten te verbeteren en besloot tot het uitkeren van een interim-dividend van 0,25 euro per aandeel. Volgens NIBC profiteerde de bank onder meer van de sterke economieën in Noordwest-Europa. Morgan Stanley noemde de cijfers "bemoedigend". Vooral over het operationeel resultaat, dat circa zeven procent hoger uitkwam dan voorzien, bleken de marktvorsers te spreken. Dit kwam mede doordat de netto rentebaten 6 procent hoger uitvielen dan waar de bedrijfsconsensus rekening mee hield.

    Heijmans steeg 2,3 procent, terwijl Volkerwessels 1,9 procent steeg. VolkerWessels opent donderdag de boeken. Sif Holding was met een verlies van 1,8 procent de sterkste daler.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent hoger op 2.913,60 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  3. forum rang 10 voda 30 augustus 2018 17:58
    Damrak beperkt verlies

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag licht in het rood gesloten. De AEX verloor 0,3 procent op 563,37 punten. De verliezen werden in de loop van de dag wel wat minder.

    "Het is een gezonde correctie op het Damrak na de stijging van de afgelopen tijd", stelde beleggingsspecialist Wubbo Bos van Lynx. "Het is niet iets om je druk over te maken. Dat de Amsterdamse beurs het verlies beperkt, bewijst de kracht van de markt."

    Volgens Bos lag de Chinese beurs er de afgelopen nacht zwak bij. "Dat sentiment nam Europa donderdagmorgen over. Maar je zag dat Wall Street donderdagmiddag toch weer meevallend opende, waarna het Damrak licht opveerde." Bos denkt dat cijfers over de Europese inflatie vrijdag richtinggevend voor de markten zullen zijn.

    Binnen de eurozone beginnen er wel wat zorgen te komen over Italië, zo merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij op. De financieringskosten voor het in schulden verkerende Zuid-Europese land beginnen volgens marktanalist David Madden van CMC Markets een probleem te worden. "Er zijn geruchten dat Rome de Europese Centrale Bank heeft gevraagd om obligaties op te kopen om de rendementen onder controle te houden", aldus Madden.

    Daarnaast zakte de Turkse munt lira donderdag flink in waarde ten opzichte van de dollar, nadat volgens persbureau Reuters de vicevoorzitter van de Turkse centrale bank op het punt staat ontslag te nemen. Kilimci wordt volgens Reuters bestuurslid van de Development Bank of Turkey. "Uit het mogelijke opstappen van Kilimci blijkt dat de crisis rond Turkije nog niet over is", stelde Georgette Boele, valutaspecialist van ABN AMRO, tegen ABM Financial News.

    Maar niet alleen de lira had het moeilijk. Ook de Argentijnse peso daalde flink.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Spaanse inflatie in augustus net als in juni uitkwam op 2,2 procent en dat de Duitse werkloosheid fractioneel steeg in augustus. Het werkloosheidspercentage steeg conform verwachting van 5,1 naar 5,2 procent. Aangepast voor seizoensinvloeden bleef de werkloosheid onveranderd op 5,2 procent.

    Het consumentenvertrouwen in de eurozone daalde in augustus lijn met een eerdere raming. De index voor het consumentenvertrouwen kwam uit op 1,9 negatief in augustus. Een maand eerder was dit 0,5 procent negatief.

    De euro/dollar noteerde op 1,1644. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1706 en bij het openen van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1696 op de borden. In de afgelopen twee weken zag marktanalist David Madden van CMC Markets de euro weer wat herstellen ten opzichte van de dollar. Als deze beweging zich voortzet, dan ligt een niveau van 1,1850 in het verschiet, aldus Madden van CMC.

    De olieprijzen stegen tot 0,4 procent.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen was Unibail-Rodamco-Westfield een van de grootste dalers met een verlies van 4,3 procent nadat het vastgoedfonds zijn halfjaarrapportage vrijgaf. De netto huurinkomsten van het vastgoedfonds stegen in de eerste zes maanden van 2018 met 8,3 procent tot 861 miljoen euro. ING denkt, mede door het uitblijven van een aanpassing van de langetermijnwinstdoelen, dat beleggers weinig animo hebben om nu in te stappen. UBS wees vooral op de zwakke prestaties van het van Westfield overgenomen vastgoed in Amerika.

    KPN verloor 1,4 procent, volgens Schutte van Boer & Olij vanwege een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch, en Altice daalde 4,8 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op uitspraken van de CEO van de Franse sectorgenoot Bouygues, waaruit bleek dat Bouygues niet de aanjager van een consolidatieslag op de Franse markt zal zijn.

    ASR Nederland ging aan kop met 3,2 procent. Woensdag was ASR ook al een uitblinker na goed ontvangen cijfers.

    In de Midkap bleven uitschieters achterwege. TKH ging met een plus van 2,1 procent aan de leiding.

    Air France-KLM sloot met een verlies van 7,1 procent de rij. Franse vakbonden dreigen opnieuw met stakingen bij de luchtvaartmaatschappij. "De Franse vakbonden zijn onder meer niet blij met de aanstelling van Ben Smith als nieuwe topman van Air France-KLM. Ze willen graag opnieuw een Fransman als nieuwe CEO", stelde Wubbo Bos.

    Onder de kleinere aandelen deed VolkerWessels goede zaken. De bouwer zag in de eerste helft van 2018 de winst weliswaar onder druk staan, nadat er recent 31,5 miljoen euro werd afgeschreven op het zeesluisproject IJmuiden, maar houdt vertrouwen in de rest van het jaar. NIBC sprak van meevallende cijfers en ING wees vooral op de goede ontwikkeling van de kasstroom. Het aandeel steeg met 4 procent.

    Sectorgenoot Heijmans won daarnaast 3,5 procent. Heijmans is één van de bedrijven waarmee Schiphol de laatste fase van de aanbesteding ingaat voor een serie nieuwe opdrachten, waarbij Heijmans voor één project al de voorkeurskandidaat is. Al met al positief nieuws, aldus KBC Securities die het koersdoel voor Heijmans opwaarts bijstelde van 12,25 naar 13,25 bij handhaving van het Accumuleren advies.

    Batenburg Techniek daalde 2,3 procent. De nettowinst van de technische dienstverlener steeg in de eerste zes maanden van 2018 van 3,5 miljoen naar 4,1 miljoen euro. De omzet steeg met 14 procent van 80,6 miljoen naar 91,7 miljoen euro.

    MDxHealth verloor 7,4 procent. De productomzet van MDxHealth steeg in het eerste halfjaar op jaarbasis met 39 procent tot 16,6 miljoen dollar. Toch sprak KBC Securities van zwakke cijfers. De zwakte zat vooral bij de "zwakke" prestaties van ConfirmMDx in het tweede kwartaal. Op kwartaalbasis was er sprake van een pas op de plaats, terwijl zich op jaarbasis een krimp van 13 procent aftekende. Aangezien MDxHealth naar eigen zeggen personeelsproblemen in de VS heeft, denken de analisten dat de volumes in het lopende derde kwartaal ook wel eens tegen kunnen vallen.

    Probiodrug verloor zelfs 10,4 procent. Het biotechbedrijf boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een operationeel verlies van 4,1 miljoen euro, in vergelijking tot een verlies van 6,3 miljoen euro een jaar eerder.

    HAL Trust verloor 1,2 procent na cijfers. De nettovermogenswaarde van HAL bleek in de eerste helft van 2018 te zijn gedaald, met name door een lagere beurswaarde van GrandVision en Boskalis. De nettovermogenswaarde, die is gebaseerd op de marktwaarde van de beursgenoteerde ondernemingen en de liquiditeitenportefeuille en de boekwaarde van de niet-beursgenoteerde ondernemingen, daalde in de eerste zes maanden van het jaar met 320 miljoen euro tot 11.556 miljoen euro. Eind 2017 stond de teller nog op 12.122 miljoen euro.

    Neways koerste 7,5 procent hoger na goed ontvangen cijfers. "De vooruitzichten blijven positief en we verwachten een aanhoudende goede groei en verdere verbeteringen van de winstgevendheid", zei NIBC.

    Tussenstanden Wall Street

    De toonaangevende S&P 500 index stond donderdag 0,3 procent lager op 2.905,43 punten. De Dow Jones index noteerde 0,2 procent in de min op 26.018,22 punten en technologiebeurs Nasdaq stond 0,1 procent lager op 8.097,67 punten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. forum rang 10 voda 31 augustus 2018 18:18
    Damrak sluit lager

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag lager gesloten, bij aanhoudende twijfels over de bereidheid van de Amerikanen om water bij de wijn te doen in de handelsconflicten die zij de afgelopen maanden met hun belangrijkste handelspartners hebben gecreëerd.

    De AEX eindigde 0,9 procent in de min op 558,41 punten, de Midkap-index zakte 1,2 procent en de Smallcap-index verloor 0,2 procent.

    Op weekbasis daalde de AEX 0,3 procent.

    De stemming werd vrijdag volgens senior financial economist Tom Simonts van KBC weer eens gedrukt door de Amerikaanse president Donald Trump, die sneller dan verwacht aanvullende importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen wil doorvoeren. "Dat deed het sentiment geen deugd", aldus Simonts.

    Ook marktanalist Michael Hewson van CMC Markets noemde de handelszorgen als belangrijkste reden voor het slechte sentiment op de beurzen. Het voorstel van de EU om alle tarieven op auto’s te schrappen werd door de Amerikane als niet goed genoeg bestempeld. Om Trump tevreden te stellen zal de EU meer moeten doen, concludeerde Hewson.

    Een deal van de VS met buurlanden Mexico en Canada lijkt wel nabij, al was er vrijdag nog geen witte rook. De Amerikanen willen onder andere dat Canada de beperkingen op Amerikaanse zuivel wegnemen.

    Nu het thuisfront veilig lijkt, durft Trump met de verkiezingen in het vooruitzicht blijkbaar een tweefrontenoorlog te voeren tegen Europa en China, concludeerde Wubbe Bos van Lynx.

    De opkomende markten stonden weer onder druk. “De Turkse lira, de Argentijnse peso en de Indonesische roepia verliezen terrein, omdat er weinig vertrouwen in de opkomende landen is. Dit vertaalt zich in lagere koersen van financials als ING en ABN AMRO”, zo zei vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management.
    Hij zag ook winstnemingen. "We hebben natuurlijk een mooie beursmaand achter de rug en sommige beleggers willen hun winsten verzilveren."

    Verder was er aandacht voor inflatiecijfers voor de eurozone. De consumentenprijzen stegen in augustus met 2,0 procent, wat minder sterk was dan de 2,1 procent in juli. Het kerninflatiecijfer daalde ook met 0,1 procent naar 1,0 procent.

    En volgens ING zit hier de pijn. Zolang de kerninflatie niet aantrekt, is het volgens econoom Bert Colijn van ING lastig voor de Europese Centrale Bank om de rente te verhogen. Hoop moet komen van de versnelling van de loongroei in het tweede kwartaal, wat Colijn "mogelijk het interessantste gegeven van deze zomer" noemt. De vraag is of de loondruk door bedrijven ook vertaald wordt naar hogere prijzen, gezien de onrust in de wereldhandel.

    In Amerika bleek het consumentenvertrouwen gedaald, zo meldde de Universiteit van Michigan. Eerder deze week bleek echter uit een soortgelijke indicator van onderzoeksbureau Conference Board nog dat het consumentenvertrouwen in augustus juist is gestegen naar het hoogste punt in achttien jaar.

    De euro/dollar deed net als donderdag een stap terug en noteerde rond het sluiten van het Damrak op 1,1610. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1673 en bij het openen van de Europese beurzen vrijdagochtend stond er nog een stand van 1,1664 op de borden.

    Olie koerste 0,4 procent lager.

    Stijgers en dalers

    Gemalto sloot 1,0 procent hoger en was daarmee de sterkste stijger. De Franse digitale beveiliger boekte in de eerste helft van 2018 een iets lagere operationele winst op een licht lagere omzet. Opvallend was volgens analisten van UBS de autonome groei van 2 procent, wat wijst op een vertraging na de 3 procent in het eerste kwartaal.

    ASR Nederland won 0,9 procent. De verzekeraar sloot eerder deze week een overname van sectorgenoot Vivat niet uit, ook al is de deal volgens financieel directeur Chris Figee geen strategische noodzaak.

    Onderaan bungelden DSM en Altice met een verlies van 1,8 procent.
    Ook de financials ING en ABN AMRO deden het slecht, door de opflakkerende valutacrisis. Zij verloren respectievelijk 1,0 en 0,9 procent.

    In de Midkap stond luchtvaarder Air France-KLM wederom onder druk met een verlies van 3,3 procent. Beleggers vrezen stakingen bij Air France en Kepler Cheuvreux haalde het aandeel van de kooplijst, met een koersdoel van 9,00 euro.

    Eurocommercial Properties bungelde onderaan, met een verlies van 7,6 procent. Het vastgoedfonds zag in het afgelopen boekjaar het direct resultaat en de huurinkomsten stijgen en verhoogde het dividend, maar UBS vond de resultaten tegenvallen door tegenwind op de Franse markt.

    OCI won 0,2 procent. De kunstmestproducent heeft in de eerste helft van 2018 de omzet fors zien stijgen, met 43 procent, maar boekte toch een nettoverlies van 40 miljoen dollar.

    Bij de kleinere aandelen eindigde NIBC 2,6 procent lager vanwege een ex-dividend notering.

    Kiadis Pharma koerste 0,3 procent lager. De biotechonderneming zag in de eerste zes maanden van 2018 de kosten oplopen, maar behaalt nog altijd geen omzet. Jefferies gaf evenwel aan vertrouwen te hebben in het bedrijf.

    HeadFirst Source Group zakte 7,5 procent. De arbeidsbemiddelaar en payroller wordt overgenomen door investeerder Beryllium, die circa 95 procent van de aandelen in het bedrijf heeft verworven. Berryllium is een Nederlands bedrijf met internationale investeerders. De overnameprijs van 3,00 euro per aandeel lag 0,20 euro onder de slotkoers van donderdag.

    Grootaandeelhouders, waaronder meerderheidsaandeelhouder Value8, hebben de verkoop van hun belang aan Beryllium bevestigd. De koers van Value8 steeg met 13 procent. Ook het weinig liquide aandeel MKB Nedsense, waarin Value8 een aantal kleinere deelnemingen onderbracht, kon 8,3 procent bijschrijven.

    Tussenstanden Wall Street

    Wall Street stond rond het sluiten van de Amsterdamse beurs licht lager. De S&P500 index daalde 0,1 procent tot 2.896,31 punten. De Dow Jones index zakte 0,2 procent. Technologiebeurs Nasdaq noteerde vrijwel vlak op 8.091,69 punten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 10 voda 31 augustus 2018 18:38
    Handelsconflicten drukken Europese beurzen

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde op een slot van 382,26 punten, 0,8 procent. Op maandbasis verloor de index 1,7 procent.

    De Duitse DAX leverde 1,0 procent in tot 12.364,06 punten, de Franse CAC 40 verloor 1,3 procent op 5.406,85 punten en de Britse FTSE 100 sloot 1,1 procent lager op 7.432,42 punten.

    Onzekerheid over het Amerikaans handelsbeleid zette vrijdag opnieuw het sentiment onder druk. De Amerikaanse president Donald Trump heeft plannen om handelstarieven te heffen op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese importen. Die zou hij al volgende week willen implementeren. Bedrijven hebben tot 6 september de tijd om te reageren op de voorgestelde tarieven en Trump zou van plan zijn de tarieven in te voeren zodra die deadline verstrijkt.

    Ook dreigde Trump opnieuw uit de Wereldhandelsorganisatie te stappen en verwierp hij het voorstel van de Europese Unie om de wederzijdse tarieven op auto's te schrappen. Trump noemde het voorstel "niet goed genoeg".

    "Hoewel de dreiging van deze nieuwe tarieven niets nieuws is, heeft het gebrek aan terughoudendheid van Trump om het conflict te beëindigen, in combinatie met het dreigement om uit de Wereldhandelsorganisatie te stappen, beleggers terughoudend gemaakt", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets UK.

    "Wanneer de VS uit de WTO stapt, kan het systeem in elkaar storten en dat opent de deur naar een mondiale recessie", legde marktanalist Naeem Aslam de onrust van beleggers uit. "Trump heeft de wereld duidelijk gemaakt dat hij bereid is de handelsoorlog te laten escaleren en dat hij zich totaal niet druk maakt om de consequenties."

    Daarnaast richtte de markt zijn vizier op de Brexit-onderhandelingen in aanloop naar de ontmoeting tussen EU-onderhandelaar Michel Barnier en de Britse Brexit-secretaris Dominic Raab. Verder stonden ook de opkomende markten weer onder druk.

    Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus van dit jaar minder hard zijn gestegen dan in de voorgaande maand. Het inflatiecijfer voor augustus kwam uit op 2,0 procent, tegenover 2,1 in juli en 2,0 procent in juni. De kerninflatie daalde naar 1,0 procent. Dat baarde ING zorgen.
    Zolang de kerninflatie niet aantrekt, is het volgens econoom Bert Colijn lastig voor de Europese Centrale Bank om de rente te verhogen.

    De werkloosheid in de eurozone bleef in juli onveranderd op 8,2 procent.

    Olie noteerde vrijdag in het rood.

    De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1610. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1687.

    Bedrijfsnieuws

    De afwijzing van Trump van het Europese importplan voor auto's zette aandelen in de Europese autosector onder druk. Daimler en BMW verloren circa anderhalf procent en Renault leverde 0,7 procent in.

    Whitbread sloot ruim 14 procent hoger, nadat Coca-Cola aankondigde koffieketen Costa van de moedermaatschappij over te nemen voor 5,1 miljard dollar.

    Sage verloor bijna 8 procent na het nieuws dat de CEO is afgetreden en dat de CFO zijn zaken op interim basis tijdelijk waarneemt.

    AstraZeneca daalde 2 procent. Een Fase III studie van de farmaceut voor een lupusbehandeling haalde zijn primaire einddoelen niet.

    De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS zal de beurswaarde met ruim 11 procent toenemen. Het concern verhoogde de outlook voor het hele boekjaar bij de publicatie van kwartaalcijfers. Het Duitse Lufthansa leverde juist 5,0 procent in.

    Een opvallende koersval was er voor de Franse exploitant van supermarkten, Casino Guichard Perrachon. Het aandeel verloor dik 10 procent nadat analistenhuis Muddy Waters Research erop wees dat het het grootste onderdeel van het Franse bedrijf, Casino Finance, zijn jaarcijfers over 2017 nog niet heeft ingediend. Persbureau Bloomberg meldde dat het hier gaat om een administratieve vertraging en dat de jaarcijfers er vrijdag of maandag komen. Muddy Waters stelde eerder al dat Casino door zijn hoge schuldpositie een steeds riskantere belegging wordt.

    Tussenstanden Wall Street

    Bij het sluiten van de beurzen in Europa, stonden de indexen op Wall Street licht hoger.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  6. forum rang 10 voda 3 september 2018 18:03
    SBM uitblinker op rustig Damrak

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met winst gesloten, waarbij oliedienstverlener SBM Offshore zich in de kijker speelde na een akkoord met de Braziliaanse autoriteiten, waarna de hoogste koers in maanden werd aangetikt.

    De AEX-index sloot 0,2 procent hoger op 559,78 punten. De Midkap-index won 1,1 procent, met dank aan SBM Offshore, en de AscX-index kon 0,4 procent bijschrijven.

    Wall Street hield maandag de deuren gesloten voor de viering van de Dag van de Arbeid en dit drukte de activiteit op Beursplein 5. "Het is Labor Day dus alles blijft dicht bij huis", concludeerde vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

    Bender vond de koerswinst van meer dan 10 procent voor SBM wel gerechtvaardigd, omdat het Nederlandse maritieme concern hierdoor wordt "ontketend van een molensteen" en het ook binnenkort weer opdrachten van het Braziliaanse Petrobas kan verwachten. Dat is minder goed nieuws voor het Japanse Modec, die zijn grote rivaal een tijd op de strafbank zag zitten. "Als Messi dan opeens weer op het veld staat is dat minder leuk."

    Op macro-economisch vlak waren er cijfers over de industrie in diverse Europese landen. De Spaanse, Franse en Nederlandse industrie groeiden in augustus verder, maar in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk was er minder sterke groei. Als gevolg daalde de index voor de industriële activiteit in de eurozone van 55,1 in juli naar 54,6 afgelopen maand.

    Econoom Chris Williamson van Markit merkte op dat zorgen over een handelsoorlog, maar ook over de Brexit en andere politieke ontwikkelingen op het sentiment drukten. "In dit licht is het niet verrassend dat er nog steeds sprake is van de laagste groeicijfers in meer dan anderhalf jaar tijd." Williamson zag wel de prijsdruk afnemen.

    De euro/dollar noteerde maandag op 1,1622. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1611. De olieprijzen koersten tot 0,5 procent hoger.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen bleven uitschieters achterwege. Verzekeraar Aegon ging aan kop met een winst van 1,5 procent, gevolgd door sectorgenoot NN Group en door ASML en Shell, die elk 1 procent meer waard werden.

    Altice Europe gaf 4,3 procent aan beurswaarde prijs, terwijl Aalberts Industries 2,3 procent verloor.

    In de Midkap ging alle aandacht uit naar SBM Offshore, na het akkoord met de Braziliaanse aanklager. Onderdeel van de deal met de aanklager is dat SBM Offshore nog eens 200 miljoen Braziliaanse real betaalt, omgerekend ongeveer 48 miljoen dollar. "Een ontzettend goed bericht en de ellende in Brazilië lijkt nu echt achter de rug", zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. De deal tussen de aanklager en SBM moet nog wel worden goedgekeurd door de zogeheten Vijfde Kamer. "En dat is geen sinecure", aldus analist Nico Inberg van IEX. De analist wees op 2016, toen deze Braziliaanse rechtsinstantie ook een akkoord torpedeerde.

    IMCD won met 3,5 procent ook aanzienlijk wat beurswaarde, na hogere koersdoelen van ING en en Berenberg van respectievelijk 75,00 en 71,00 euro. Beide hanteren een koopadvies. Analisten van ING waren te spreken over de sterke winstcijfers, hogere outlook en de aankondiging van de belangrijke overname Velox in Europa.

    Onder de kleinere aandelen won Brunel 2,5 procent. Ordina sloot juist 2,6 procent lager na het bericht dat Caroline Princen haar functie als voorzitter van de raad van commissarissen per 1 januari 2019 neerlegt.

    Het lokaal genoteerde Brill daalde circa 10 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 4 september 2018 17:52
    Damrak sluit lager

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, na een verzwakking van de euro, een stijgende olieprijs en een megaschikking voor indexzwaargewicht ING in verband met falende controle op witwassende klanten.

    De AEX sloot 1,1 procent lager op op 553,41 punten. De AMX zakte 0,6 procent en de Smallcap-index leverde 0,7 procent in.

    "Bij de opening viel het verlies van ING nog mee, maar het aandeel zakte gedurende de ochtend verder weg en dat zorgde ervoor dat de AEX de bescheiden openingswinsten verspeelde", constateerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

    De AEX index zakte dinsdagmidddag verder weg door de onzekerheid rond verschillende ontwikkelingen in de wereld, voegde handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO toe. "Allereerst bezorgdheid over welke stappen zullen worden genomen in de voortslepende handelsoorlog tussen de VS en China", meende Bonsee. Donderdag worden waarschijnlijk Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar van kracht.

    Ook de oplopende olieprijs zorgde volgens Bonsee voor lagere koersen. "Er zijn gevechten rond de Syrische stad Idlib aan de gang. Deze onrust in het Midden-Oosten heeft een hogere olieprijs tot gevolg." De olieprijzen noteerden tot 0,9 procent hoger.

    Ook de lagere start van Wall Street zette de Amsterdamse beurs in de min.

    Op macro-economisch vlak bleek de Amerikaanse maakindustrie in augustus opnieuw sterk te zijn gegroeid. De index van ISM steeg onverwacht, van 58,1 naar 61,3, waar een daling tot 57,5 werd voorzien. Onderzoeksbureau Markit kwam juist uit op een kleine groeivertraging, met een daling van de index van 55,3 naar 54,7.

    Eerder op de dag bleek dat de omzet in de Nederlandse groothandel in het tweede kwartaal van 2018 flink harder is gestegen. De omzet steeg op jaarbasis met 5,3 procent. In het eerste kwartaal ging het om een toename van 2,0 procent.

    De euro/dollar daalde en noteerde op 1,1555. Bij het sluiten van de Europese beurzen maandag stond er nog een stand van 1,1623 op de borden.

    De voorzitter van de Bank of England, de Canadees Mark Carney, hintte erop dat hij langer zou kunnen aanblijven.

    Stijgers en dalers

    Van de 25 hoofdfondsen sloten er 20 lager.

    Om van de dreiging van een strafproces af te komen schikte ING met het Openbaar Ministerie voor 755 miljoen euro het faciliteren van vier witwaszaken door klanten. In het bedrag zit 100 miljoen aan onterecht behaalde inkomsten, waardoor de boete precies 1 miljoen euro duurder uitvalt dan het bedrag dat Rabobank een aantal jaar geleden moest betalen voor de Libor-manipulatiezaak.

    De financiële aderlating voor ING kwam niet als een verrassing en de reacties van analisten waren verdeeld. Een analist van Jefferies denkt dat voor het aandeel ING, dat dit jaar al 25 procent daalde, het leed nu mogelijk geleden is. Hij hield zijn koersdoel op ruim 19 euro, uitgaande van winstgroei in het vierde kwartaal. Het aandeel beperkte het verlies uiteindelijk tot 1,2 procent.

    Beleggersverening VEB vindt dat de raad van commissarissen van ING moet beslissen of topman Ralph Hamers kan aanblijven. ING heeft verantwoordelijke managers geschorst en de top ontvangt dit jaar geen bonus.

    ING's sectorgenoot ABN AMRO was een van de weinige winnaars in de AEX. De bank rondde de verkoop van ABN AMRO Bank Luxemburg af.

    Uiteindelijk waren grondstofgerelateerde bedrijven zoals ArcelorMittal, DSM en Vopak sterkere dalers dan ING. ASML verloor echter het meest: 3,2 procent.

    In de Midcap won PostNL 7,0 procent. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapte de verplichtingen voor het vervoer van zakelijke post, die eerder door kartelwaakhond ACM werden opgelegd vanwege de dominante marktpositie. Analist David Kerstens van Jefferies sprak in een reactie van goed nieuws uit Den Haag.

    Berenberg gaf ondertussen in een sectorrapport een verkoopadvies biij een koersdoel van 2,35 euro voor PostNL. De briefpostvolumes bij PostNL dalen sneller dan waar ook in Europa, reorganisatiekosten drukken de marges en ook de kasstroom is dun, menen de analisten.

    OCI won 4,0 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel van 26,00 naar 32,00 euro op basis van mogelijke hogere prijzen voor kunstmest, met handhaving van het koopadvies.

    Metalenspecialist AMG eindigde onderaan met een verlies van bijna vijf procent.

    Arcadis boekte een verlies van 3,2 procent. "Een flinke daling, zelfs tegen hoge volumes," aldus Schutte, die niet direct een aanwijsbare reden zag. "Wel rommelt het weer in Brazilië, waar Arcadis zaken doet."

    Onder de kleinere fondsen won Accell Group 0,6 procent. NIBC klom 0,1 procent. De bank gaf een nieuwe obligatie uit van 500 miljoen euro.

    Het geplaagde minibeursfonds Lavide sloot 5,6 lager. Ondanks de verliezen in het eerste halfjaar, mede door de kosten van een conflict met de bestuurders van de acquisitie Gastvrij Nederland, meldde het beursfonds niet te twijfelen aan de continuïteit van het bedrijf. Wel moet Lavide nog een accountantskantoor bereid vinden de nieuwe jaarrekening te controleren. Alle bevoegde kantoren hebben aangegeven geen capaciteit te hebben om de opdracht uit te voeren, nadat accountant Grant Thornton zich onlangs opeens terugtrok.

    Tussenstanden Wall Street

    Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street licht in het rood.


    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  8. forum rang 10 voda 6 september 2018 18:09
    Damrak lager gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,4 procent tot 539,37 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,2 procent.

    In heel Europa stonden de aandelenmarkten onder druk, vanwege de aanhoudende zorgen over de internationale handel en het effect van de sterke dollar op de opkomende economieën. De Europese beurzen schommelden donderdag rond hun laagste niveau's in vijf maanden.

    Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij kwam daar de druk op de techsector in de Verenigde Staten bovenop, wat zich in Amsterdam onder andere uitte in een koersdaling van ASML. Dit in combinatie met de verwachting dat Washington vandaag op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen importheffingen zet en de onrust in opkomende markten, "maakt dat we er vandaag technisch wat zwakjes bijliggen", aldus Schutte.

    Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdagochtend dat de inflatie in Nederland in augustus verder is opgelopen. De inflatie bedroeg 2,3 procent, de sterkste stijging in bijna vijf jaar. In juli stegen de consumentenprijzen met 2,1 procent.

    De Duitse fabrieksorders daalden in juli zowel op maand- als op jaarbasis met 0,9 procent.

    Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal banen in de VS in de private sector in augustus is gestegen met 163.000 stuks, terwijl gerekend werd op een stijging van 190.000 banen.

    Een tweetal inkoopmanagersindexen voor de dienstensector lieten voor augustus een verdeeld beeld zien. Volgens Markit Economics daalde het groeitempo, terwijl data van onderzoekbureau ISM juist een stevige versnelling van de groei rapporteerde.

    Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week in de Verenigde Staten met 10.000 tot 203.000, terwijl werd gerekend op 211.000 eerste aanvragen.

    De arbeidsproductiviteit in Amerika is in het tweede kwartaal van 2018 op jaarbasis gestegen, net als de arbeidskosten. Op jaarbasis steeg de productiviteit met 1,3 procent in het tweede kwartaal. De arbeidskosten namen met 1,9 procent toe.

    Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken daalden in juli dan weer met 0,8 procent.

    De Amerikaanse ruwe olievoorraden zijn in de week eindigend op 31 augustus afgenomen met circa 4,3 miljoen vaten tot 401,5 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden en voorraden stookolie met respectievelijk 1,8 en 3,1 miljoen vaten stegen.

    Olie noteerde donderdag tot 1,4 procent lager.

    De euro/dollar noteerde op 1,1616. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1623 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1631 op de borden.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Akzo Nobel met een winst van 1,2 procent, gevolgd door Gemalto, Vopak en KPN met winsten van achtereenvolgens 0,8, 0,2 en 0,1 procent.

    Altice Europe was met een verlies van 6,9 procent de sterkste daler. ASML verloor 4,6 procent en Galapagos verloor 3,6 procent.

    Galapagos en partner Gilead Sciences hebben met hun studie met filgotinib een zogeheten primair werkzaamheidseindpunt bereikt. Goed nieuws, oordeelde Jefferies, hoewel de koersdruk volgens de zakenbank mogelijk te wijten is aan een trombosereactie bij een patiënt. Dit was echter het gevolg van een erfelijke kwestie, benadrukte de zakenbank.

    ArcelorMittal heeft met de Italiaanse vakbonden een akkoord weten te bereiken rondom een sociaal plan voor het personeel van Ilva, de staalfabriek die Arcelor wil inlijven. De staalreus daalde 0,5 procent.

    Aalberts Industries leverde 0,8 procent in. Voorbeurs meldde de onderneming uit Langbroek een relatief kleine overname in Amerika.

    In de Midkap was WDP en Corbion met winsten van respectievelijk 1,0 en 0,1 procent de enigde stijgers. Besi bungelde onderaan met een verlies van 3,3 procent. BAM daalde 3,1 procent en AMG leverde 2,4 procent in.

    Fugro daalde 1,6 procent, na het nieuws dat de bodemonderzoeker drie opdrachten heeft ontvangen van BHP Petroleum om de exploratie en productieactiviteiten van het bedrijf te ondersteunen in Trinidad en Tobago en de Golf van Mexico.

    Onder de kleinere aandelen ging de aandacht vooral uit naar de koersopdoffer van KAS Bank. De winst van de bewaarbank daalde en het dividend werd verlaagd. Dit leverde een koersdaling van 17,5 procent op. ING sprak ook van een teleurstellend bericht en voorspelt een aantal moeilijke jaren voor de bank.

    Brunel won 0,6 procent, B&S steeg 0,9 procent en Basic-Fit won 0,5 procent. Beter Bed daalde 3,1 procent, terwijl Pharming 3,2 procent inleverde.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.874,02 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het rood.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  9. forum rang 10 voda 7 september 2018 17:57
    Damrak beperkt verliezen

    (ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is vrijdag opnieuw lager gesloten, al trad er tegen het eind van de handelsdag wel herstel in. De AEX-index verloor 0,2 procent op 538,51 punten.

    "Het Damrak herstelde zich, nadat in de VS de Nasdaq en de S&P 500 index in de plus kwamen", stelde Jan Willem Nijkamp, vermogensbeheerder van Fintessa Vermogensbeheer. “Het lijkt dus allemaal mee te vallen, al zijn er nog wel zorgen over de opkomende markten. Er is nog geen nieuws over de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten. Die heffingen zouden vandaag ingaan, maar omdat nieuws hierover uitblijft, wordt dat als positief opgevat. Verder valt op dat er nog geen nieuws is over de mogelijke aansluiting van Canada bij het vrijhandelsverdrag tussen de VS en Mexico. Dit nieuws werd deze week ook verwacht”.

    De financiële sector lag er vrijdag, in Nederland en in de rest van Europa, slecht bij. Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is de druk op de sector terug te voeren op enkele bedrijfsspecifieke redenen. "De rentecurve wordt momenteel steiler, dat is in principe goed voor financials", stelde Wiersma, die geen sectorbrede aanleiding ziet voor de koersdalingen van bankaandelen.

    ING Groep kwam eerder deze week onder druk te staan door een witwasschandaal waarvoor het 775 miljoen euro moet betalen. En ook bij Danske Bank speelt mogelijk een zelfde kwestie. Danske onderzoekt of er bij een kantoor in Estland sprake is geweest van het witwassen van geld. Volgens The Wall Street Journal gaat het om 150 miljard dollar.

    Vanochtend werd op macro-economisch vlak bekend dat de Duitse industrie in juli minder heeft geproduceerd ten opzichte van een maand eerder. Verder daalde de export in het land met 0,9 procent op jaarbasis. De import nam evenwel toe met 2,8 procent. Daarmee kwam het Duitse handelsoverschot in juli uit op 16,5 miljard euro. In juli 2017 was dit 18,8 miljard euro en afgelopen juni was dit nog 21,8 miljard euro.

    "De Duitse industriële productie in juli viel opnieuw tegen, maar dit is niet het begin van een serieuze neergang", zo stelde econoom Carsten Brzeski van ING.

    Verder steeg de industriële productie in Frankrijk, maar daalde deze in Spanje.

    De economie van de eurozone bleef in het tweede kwartaal op kwartaalbasis stabiel. Het bruto binnenlands product van de eurozone steeg in het tweede kwartaal op kwartaalbasis met 0,4 procent, net als in het eerste kwartaal. Op jaarbasis vlakte de economische groei af van 2,4 naar 2,1 procent.

    De euro verloor 0,4 procent tegenover de dollar en noteerde op 1,1577. De daling van de euro had voornamelijk te maken met het Amerikaanse banenrapport over augustus. Daaruit bleek dat er afgelopen maand 201.000 banen bijkwamen, terwijl de markt uitging van een banengroei van ongeveer 192.000 banen. De banengroei voor juni en juli werd wel neerwaarts bijgesteld.

    “Uit het rapport bleek verder dat de lonen zijn gestegen en dat wakkerde de vrees aan voor een oplopende inflatie en een verdere renteverhoging van de Fed”, stelt Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. “Je zag in reactie ook de Amerikaanse rente wat verder oplopen”.

    De olieprijzen koersten tot 0,3 procent lager.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen was ING was met een verlies van 3,4 procent de sterkste daler. ABN AMRO moest 0,8 procent prijsgeven.

    ASML verloor 0,4 procent. "De voornaamste reden van de tech-angst ligt in het commentaar dat semiconductor producent KLAC donderdag gaf op een seminar van Citi. Ze spraken over orderuitstel naar volgend jaar", aldus analist Corne van Zeijl van Actiam. "En natuurlijk zijn handelsoorlogen ook niet goed voor semi's, maar dat speelt al het hele jaar."

    Signify was met 2,7 procent ook een grote daler. Jefferies verlaagde het koersdoel voor de lampenproducent van 24,00 naar 21,00 euro met een ongewijzigd Underperform advies. Volgens de analisten van zakenbank Jefferies vielen de cijfers van Signify over het tweede kwartaal op alle vlakken tegen.

    Een stijger was ArcelorMittal met een winst van 0,6 procent. Het staalconcern sloot met de Italiaanse vakbonden een voorlopig akkoord rondom een sociaal plan voor het personeel van Ilva, de staalfabriek die Arcelor wil inlijven. Ook zou ArcelorMittal mogen bieden op Essar Steel.

    In de AMX won Takeaway.com 3,3 procent. Bouwer BAM Groep zat daarentegen weer eens in de hoek waar de klappen vallen met een verlies van 1 procent. Sinds de positief ontvangen cijferrapportage in augustus heeft het aandeel al bijna 20 procent prijsgegeven.

    Grootste daler was Fugro, met een verlies van 4,6 procent.

    Bij de kleinere fondsen verloor KAS Bank nog eens 1,1 procent na de koersval van bijna 20 procent gisteren, na de rapportering van tegenvallende cijfers en het terugschroeven van de dividenduitkering. BinckBank moest 2,8 procent achteruit.

    Kiadis Pharma steeg 3,1 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De toonaangevende S&P 500 index stond 0,1 procent hoger op 2.882,32 punten, terwijl de Nasdaq 0,4 procent hoger noteerde op 7.957,28 punten. De Dow Jones index stond vrijwel vlak op 25.995,53 punten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  10. forum rang 10 voda 7 september 2018 18:18
    ING sterkste daler in lichtrode AEX

    Gepubliceerd op 7 sep 2018 om 17:57 | Views: 223

    AEX 18:05
    538,51 -0,86 (-0,16%)

    ING 17:37
    11,10 -0,40 (-3,44%)

    AMSTERDAM (AFN) - ING Groep was vrijdag op de beurs in Amsterdam een opvallende daler. Beleggers zijn bevreesd voor een mogelijk staartje in de omvangrijke witwaszaak. Ook kampt de bank naar verluidt met problemen met de IT-systemen. Het sentiment op de beursvloeren in Europa was gemengd.

    De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent in de min op 538,51 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 769,10 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt sloten tot 0,2 procent hoger, na eerder ook op verlies te hebben gestaan. Londen eindigde de sessie 0,6 procent lager.

    ING sloot met een min van 3,4 procent en was daarmee de sterkste daler in de hoofdindex. Volgens het Financieele Dagblad (FD) kampt de bank in Nederland en België met zulke grote achterstanden op het eigen werkprogramma dat het de bedrijfsvoering begint te bedreigen. ING noemt dat overdreven. De bank trof eerder deze week een schikking van 775 miljoen euro vanwege falende antiwitwassystemen. Stichting Tuchtrecht Banken heeft inmiddels een informatieverzoek ingediend bij ING over die zaak.

    Hoofdfondsen

    Sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was Galapagos met een winst van 2,7 procent. Daarmee herstelde het biotechnologiebedrijf goeddeels van de stevige daling van donderdag. Bij de middelgrote voerde maaltijdbezorger Takeaway de lijst met stijgers aan met een winst 2,9 procent.

    Verder stonden Europese chipbedrijven onder druk na een waarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot KLA Tencor voor een vertraagde groei in geheugenchips. Chipmachinefabrikant ASML verloor 0,9 procent in de AEX. In Parijs daalde chipfabrikant STMicroelectronics 0,3 procent en in Frankfurt leverde Infineon 2 procent in. In de MidKap was ASMI de sterkste daler met een min van 4,5 procent.

    Klanten

    In Londen raakte luchtvaartgroep IAG 1,3 procent kwijt. Bij de luchtvaartmaatschappij British Airways, dat onderdeel is van IAG, zijn in de afgelopen weken de financiële gegevens van mogelijk honderdduizenden klanten gestolen via een datalek.

    De euro was 1,1580 dollar waard, tegen 1,1618 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 67,65 dollar. Een vat Brentolie kostte een fractie meer op 76,52 dollar.
  11. forum rang 10 voda 11 september 2018 19:18
    Galapagos uitblinker op vlak Damrak

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag nauwelijks van zijn plek gekomen. De AEX sloot onveranderd op 539,79 punten.

    Vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa meent dat het sentiment op het Damrak wordt bepaald door de in problemen verkerende opkomende markten.

    Bovendien blijven onzekerheden over het Amerikaanse handelsbeleid ten opzichte van China boven de markt hangen, aldus de vermogensbeheerder.

    Marktanalist David Madden van CMC Markets wees op de keuze van China om in het handelsconflict met de VS de hulp van de Wereldhandelsorganisatie in te roepen. "Deze zet van Beijing kan een reactie van president Trump uitlokken en als gevolg stappen beleggers uit aandelen", meent Madden.

    Een meevaller was de stijging van de Duitse ZEW index en in het Amerikaanse mkb is het vertrouwen inmiddels naar een recordniveau gestegen.

    De euro/dollar noteerde op 1,1587. De olieprijzen stegen ongeveer twee procent.

    Stijgers en dalers

    In de AEX was Galapagos koploper na fanmail van Bernstein. Analist Wimal Kapadia is begonnen met het volgen van het aandeel met een koopaanbeveling en een koersdoel van 100 euro. Galapagos werd 5,1 procent duurder.

    Verder deed ook het volatiele Altice het goed, met een koersstijging van 3,2 procent.

    Shell, dat een Houden advies van Berenberg kreeg, won 1,2 procent. Indien Shell er in slaagt om de komende twee jaar de kasstroom flink op te voeren, dat is er ook een significant opwaarts potentieel, aldus Berenberg.

    Tegenover deze winsten stond Heineken met een verlies van 1,4 procent. Berenberg zette een verkoopadvies op Heineken met een koersdoel van 73,00 euro. De stijgende kosten voorspellen dat de marges bij de bierbrouwer verder zullen dalen, aldus de zakenbank.

    ArcelorMittal verloor 1,9 procent, na een verbeterd bod op Essar Steel.

    In de Midkap steeg Boskalis 2,2 procent en won sectorgenoot Fugro 2,6 procent.

    ASMI en Besi sloten de rij met verliezen van respectievelijk 2,6 en 3,1 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees nog wel op een koopadvies van Deutsche Bank voor ASMI. Hoofdfonds ASML verloor 1,5 procent.

    Onder de kleinere aandelen steeg Beter Bed 8,5 procent. De nieuwe CFO is benoemd en eind oktober volgt een presentatie met nieuwe doelstellingen. Accell won 2,7 procent. Volgens NIBC kan een gunstige bijtellingsregeling een aanjager voor de verkoop van Accell worden.

    Kendrion daalde 1,9 procent na een stevige koersdoelverlaging door NIBC naar 33,50 euro."Na een aantal positieve verrassingen in de afgelopen twee jaar, waren de recente resultaten van Kendrion beneden verwachting."

    Kiadis Pharma verloor 3,6 procent, net als Van Lanschot Kempen. Alta Partners halveerde het belang in Kiadis, dat de afgelopen dagen flink in waarde steeg na een koersdoelverhoging door KBC Securities.

    Tussenstanden Wall Street

    Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street ongeveer 0,3 procent hoger.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  12. forum rang 10 voda 11 september 2018 19:19
    Wall Street geeft Europese beurzen zetje omhoog

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 375,31 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 11.970,27 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 5.283,79 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent lager op 7.273,54 punten.

    De beurzen wisten tegen het eind van de handelsdag hun verliezen te beperken, of zelfs in het groen te sluiten. De verbeterde stemming hield verband met de ontwikkelingen op Wall Street, waar de beurzen in de plus belandden.

    Eerder op de dag domineerde vooral de aanhoudende onzekerheid over de handelspanningen en de worstelende economieën van opkomende markten. De handelsruzie tussen de Verenigde Staten en China sleept zich voort en "ook de lopende handelskwesties met Canada en de Europese Unie beginnen de markt weer parten te spelen", constateerde marktanalist David Madden van CMC Markets. Daarnaast wees de analist op de doorlopende Brexit-saga. "Het pond kreeg een zet in de rug van Michael Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, die zei dat de het realistisch is dat er in de komende zes tot acht weken een akkoord kan worden bereikt", aldus Madden.

    De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment steeg in september. De ZEW-verwachtingsindex kwam in september uit op 10,6 negatief, waar economen vooraf uitgingen van 12,9 negatief. In augustus stond de index op 13,7 negatief. De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft, steeg van 72,6 naar 76,0 punten.

    Op macro-economisch vlak werd dinsdag verder bekend dat de werkgelegenheid in de eurozone in het tweede kwartaal van 2018 is gestegen met 0,4 procent. Op jaarbasis steeg de werkgelegenheid met 1,5 procent.

    De Britse werkloosheid daalde in het tijdvak mei tot en met juli op jaarbasis van 4,3 procent naar 4,0 procent. In het voorgaande tijdvak, de periode april tot en met juni, bedroeg de werkloosheid eveneens 4,0 procent.

    In de VS werd bekend dat in juli het aantal vacatures is gestegen, evenals de groothandelsvoorraden.

    Olie noteerde dinsdag tot 2,6 procent hoger. De Amerikaanse sancties tegen Iran, die over twee maanden van kracht worden, houden de oliemarkten nu al in hun greep.

    De euro/dollar noteerde op 1,1587. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1633 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1593 op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    ArcelorMittal noteerde 2 procent lager, nadat ArcelorMittal nog eens bevestigde dat het ovfernamebod op Essar Steel India is verhoogd, volgens Bloomberg naar naar 5,8 miljard dollar.

    Ashtead steeg 3,5 procent. Het verhuurbedrijf voor industriële apparatuur kondigde de uitbreiding van zijn aandeleninkoopprogramma aan, na een 20 procent hogere winst te hebben geboekt in het afgelopen kwartaal.

    ING daalde 1,4 procent. Het vertrekt van de CFO laat zien dat ING de zaak zeer serieus neemt, aldus KBC Securities.

    Amer Sports won 5,2 procent. Het Finse sportkledingbedrijf meldde een niet bindend overnamebod te hebben ontvangen van het Chinese Anta Sports Products Limited 2020 en de Aziatische participatiemaatschappij FountainVest Partners.

    JD Sports steeg 0,9 procent. De sportkledingfabrikant zag in het eerste halfjaar de winst met liefst 19 procent stijgen.

    Halfgeleiders hadden het lastig. Zo verloor ASML in Amsterdam 1,5 procent, het Duitse Infineon daalde 1,9 procent en in Parijs leverde STMicroelectronics zelfs 2,1 procent in.

    Ook de bierbrouwers beleefden een mindere dag. Heineken verloor na een verkoopadvies van Berenberg 1,4 procent. AB InBev daalde 1,5 procent na een koersdoelverlaging door datzelfde Berenberg. AB InBev bleef wel op de kooplijst.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  13. forum rang 10 voda 13 september 2018 18:06
    Damrak sluit licht lager

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag licht lager gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 539,52 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

    De Amsterdamse beurs bewoog per saldo weinig, zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank, wat enigszins verhult dat het een nieuwsrijke dag was met aardig wat beweging.

    De dag begon positief met de bevestiging door China dat er een uitnodiging ligt om de gesprekken over de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten te hervatten, en eindigde negatief met het bericht dat Trump met zware sancties tegen Rusland wil komen, zei sales trader Gert Berendse van ING.

    Van de rentebesluiten die op het programma stonden was die van de centrale bank van Turkije eigenlijk de belangrijkste, stelde De Groot, omdat de afwaardering van de Turkse lira "toch wel enig effect gehad" op de aandelenmarkten wereldwijd, hoewel Mario Draghi die gevolgen in de middag als "niet significant" beoordeelde.

    De Turkse centrale bank stelde niet teleur met een renteverhoging van 625 basispunten, wat ruim boven de verwachting van Rabobank van 500 punten was. De beurs reageerde positief, nadat regeringsleider Erdogan 's ochtends nog voor vrees zorgde door erop te hameren dat hoge rentes slecht zijn en inflatie veroorzaken. De centrale bank trok zich daar niet veel van aan.

    De rentebesluiten van de Bank of England en de Europese Centrale Bank zorgden donderdagmiddag verder voor weinig beweging meer, zei De Groot. Het positieve commentaar van de ECB-president bij een licht lagere econonimische groeiverwachting noemde de marktanalist "eigenlijk een slap verhaal".

    De centrale bankier had volgens hem de mogelijkheid kunnen gebruiken om sterker op de neerwaartse risico's te wijzen, maar Draghi zei juist te geloven dat de onderliggende kracht van de economie ook na het stoppen met het QE-programma zou aanhouden. "Het punt is dat de ECB simpelweg niet meer kan doorgaan met opkopen na het einde van dit jaar. Het is dus vooral een kwestie van keeping up appearances", meende De Groot. De hoeveelheid obligaties die de centrale bank nog kan opkopen wordt namelijk steeds kleiner.

    Volgens ING chef-econoom Carsten Brzeski wordt het enorme opkoopprogramma van staatsleningen zonder marktturbulentie afgebouwd, waarmee de centrale bank zijn werk vlekkeloos doet. De verwachte stappen tot het einde van het jaar werden sinds juni al duidelijk gecommuniceerd. "Niet erg spannend maar erg effectief", aldus Brzeski.

    Op het Damrak waren met name de halfgeleiderfondsen ASML, Be Semiconductor en ASM International die herstel lieten zien, na de forse dalingen op een somber sectorrapport van Goldman Sachs woensdag, zei Gert Berendse van ING.

    Op macro-economisch vlak werd donderdag tevens bekend dat de Duitse en Franse inflatie in augustus conform de verwachting stabiel noteerden op respectievelijk 2,0 procent en 2,3 procent. In de namidddag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de consumentenprijzen in de VS in augustus op maand- en jaarbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,2 procent en 2,7 procent.

    Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 8 september gedaald met 1.000 af naar 204.000.

    De euro/dollar noteerde op 1,1679. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1622 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1626 op de borden.

    Olie noteerde donderdag 2,0 procent lager.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML met een winst van 3,0 procent, gevolgd door Altice Europe met een winst van 2,8 procent. Tofane Global heeft de acquisitie van de spraakdiensten van Altice in Frankrijk, Portugal en de Dominicaanse Republiek afgerond.

    Philips won 0,7 procent. Senior financial economist Tom Simonts van KBC merkte op dat het van origine Eindhovense bedrijf een Outperform advies kreeg van Bernstein. ASR Nederland kreeg volgens Simonts daarentegen van Deutsche Bank een adviesverlaging van Kopen naar Houden. De verzekeraar daalde 1,4 procent.

    Naast halfgeleiderfondsen ASML, stegen ook ASMI en BESI met winsten van 1,7 procent en 5,0 procent, na forse verliezen een dag eerder.

    Galapagos verloor 2,4 procent na de koerssprong van woensdag. Het biotechbedrijf en zijn Duitse samenwerkingspartner MorphoSys ontvangen een licentiebetaling van 95 miljoen euro van farmaceut Novartis voor de ontwikkeling en commercialisering van een van hun programma's. Daarnaast haalde Galapagos 300 miljoen dollar op in de Verenigde Staten.

    In de MIdkap won PostNL 4,6 procent. De meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een fusie tussen PostNL en Sandd om zo de post economisch levensvatbaar en van voldoende kwaliteit te houden. Dit stelde analist David Kerstens van Jefferies donderdag. KBC Securities noemde de politieke steun positief.

    Flow Traders verloor 0,3 procent. Flow Traders co-CEO Sjoerd Rietberg heeft besloten zich in 2019 niet beschikbaar te stellen voor herbenoeming en zal dientengevolge na de algemene vergadering van aandeelhouders in het tweede kwartaal aftreden.

    Takeaway.com was de dissonant met een verlies van 5,7 procent. Prime Ventures wil nog eens 2,4 miljoen aandelen Takeaway.com verkopen. Dit maakte de durfinvesteerder volgens persbureau Reuters woensdagavond bekend. Met deze verkoop, een belang van ongeveer 5,6 procent, neemt Prime Ventures volledig afscheid van de Nederlandse maaltijdbezorger. Concurrent Delivery Hero zag bovendien de omzet fors toenemen in het afgelopen halfjaar.

    Onder de kleinere aandelen verloor vastgoedfonds Vastned 1,9 procent. Het lokaal genoteerde Adyen verloor 9,8 procent. Het bedrijf bevestigde dat een deel van de aandeelhouders een flinke pluk aandelen heeft verkocht aan institutionele partijen.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen nnoteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.897,54 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  14. forum rang 10 voda 13 september 2018 18:55
    Europese beurzen blijven dicht bij huis

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag dicht bij huis gebleven.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 376,52 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 12.055,55 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 5.328,12 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.281,57 punten.

    De handelsdag werd donderdag volledig gedomineerd door de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Bank of England. Conform verwachting liet de ECB zijn monetaire beleid ongemoeid. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent.

    Tot en met deze maand september koopt de centrale bank maandelijks voor 30 miljard euro aan obligaties op, in het zogeheten Quantitative Easing-programma, of QE, voor een extra ruim monetair beleid. In de laatste drie maanden van het jaar wordt dat bedrag gehalveerd tot 15 miljard euro, waarna het opkoopprogramma zou moeten stoppen.

    Markanalist Craig Erlam van Oanda zei dat zijn verwachtingen eigenlijk al vrij laag waren. "De ECB en BoE hebben beide belangrijke eerste stappen gezet in de richting van een normalisatie van het monetair beleid en hebben geen haast dit beleid nu te wijzigen", stelde hij. "Met de Brexit aan de horizon is het nu geen goed moment om van richting te veranderen, vooral omdat dat niet nodig is", aldus Erlam.

    Daarnaast blijven beleggers ook de handelsgerelateerde spanningen tussen de Verenigde Staten en China nauwlettend volgen. Er is enig optimisme na berichten woensdag laat dat Washington Beijing, middels een nieuwe ronde van handelsbesprekingen later deze maanden, nog een kans biedt om de invoering van nieuwe importheffingen over 200 miljard dollar aan Chinese goederen te voorkomen.

    De euro/dollar noteerde op 1,1679. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1622 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1626 op de borden.

    Olie noteerde donderdag 2,0 procent lager.

    Bedrijfsnieuws

    Natixis steeg 3,1 procent na een verhoging van de outlook. Verder zou de Franse bank van zijn retailtak af willen.

    Delivery Hero ging met 3,7 procent onderuit, ondanks een omzetstijging in de eerste zes maanden van dit jaar en een goed begin van het derde kwartaal.

    Unilever noteerde donderdag 1,0 procent lager. Het bedrijf zou volgens directeur Cliff Weight van Share Soc, een vereniging van particuliere beleggers uit Londen, wel eens een fout kunnen hebben gemaakt door kleine beleggers niet te betrekken in de toekomstplannen van het levensmiddelenconcern, zo zei Weight in de Telegraaf. Dit maakt het volgens Weight tot het einde spannend of het hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam verhuist en of de bedrijfsstructuur simpeler wordt door de huidige Britse en Nederlandse tak op te laten gaan in een nieuwe naamloze vennootschap.

    Tofane Global heeft de acquisitie van de spraakdiensten van Altice in Frankrijk, Portugal en de Dominicaanse Republiek afgerond. Altice noteerde donderdag 2,8 procent hoger.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.897,54 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  15. forum rang 10 voda 14 september 2018 19:27
    Europese beurzen hoger gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 377,85 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 12.124,33 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 5.352,57 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.304,04 punten.

    In heel Europa sloten de aandelenmarkten de handelsweek met positieve noot af, gesteund door stijgende koersen in Azië en groene borden op Wall Street. Het groeiende positieve sentiment over de wereldhandel ondersteunde de winsten, na de uitnodiging van Washington aan het adres van Beijing om later deze maand de handelsbesprekingen te hervatten.

    Daarnaast haalde de markt steun uit de renteverhoging van de Turkse centrale bank een dag eerder en het herstel van de lira. Vanmiddag volgde Rusland met een renteverhoging.

    "Dat de opkomende markten in actie komen wordt positief opgepakt", aldus sales trader Gert Berendse van ING.

    "Het is bemoedigend nieuws dat de regering van Trump opnieuw probeert te onderhandelen met China om de handelsgeschillen op te lossen [...] dit ondersteunde het sentiment", zei marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities.

    In het Verenigd Koninkrijk domineerde Brexit opnieuw de krantenkoppen nadat voorzitter Mark Carney van de Bank of England naar verluidt Theresa May en haar kabinet waarschuwde dat een no-deal exit uit de Europese Unie de Britse economie zou verlammen.

    Vanochtend vroeg kwam China met gestegen detailhandelsverkopen over augustus naar buiten. Ook de industriële productie over dezelfde maand zat in de lift. De verschillen op jaarbasis met de stijgingen in juli waren overigens aan de bescheiden kant.

    De definitieve inflatie van Italië over augustus liet zowel op maand- als op jaarbasis een licht neerwaartse bijstelling zien ten opzichte van de eerdere ramingen.

    De handelsbalans over juli van de eurozone liet een verder afgenomenoverschot zien.

    De arbeidskosten van de muntunie over het tweede kwartaal liepen meer op dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De lonen stegen ook, maar minder sterk.

    De euro/dollar noteerde op 1,1663. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1705 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1690 op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    Banken konden vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers. Danske Bank verloor 1,1 procent, nadat The Wall Street Journal meldde dat de Amerikaanse autoriteiten een onderzoek zijn gestart na beschuldigingen aan het adres van de bank van witwaspraktijken.

    Citigroup steeg 0,7 procent en Deutsche Bank won 0,3 procent, ondanks dat het feit dat de twee banken door een klokkenluider werden geïdentificeerd als betrokken bij de transacties.

    Investec won 8,4 procent, nadat de bank aankondigde zijn asset-management divisie af te splitsen en naar de beurs te brengen.

    Ryanair steeg 1,2 procent. De luchtvaarder meldde bijna overeenstemming bereikt te hebben over een cao met zijn in Italië gevestigde cabinepersoneel.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.906,71 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  16. forum rang 10 voda 14 september 2018 19:27
    Ahold en Pharming onderuit op licht hoger Damrak

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een winst van 0,2 procent gesloten op 540,53 punten.

    Volgens sales trader Gert Berendse van ING was het een rustige dag, met volumes die aan de lage kant waren.

    Het handelsoverschot van de eurozone daalde. Het overschot daalde van 21,6 miljard euro een jaar eerder tot 17,6 miljard afgelopen juli.

    De export daalde in juli met 0,8 procent op maandbasis, terwijl de import juist met 1,3 procent steeg. Op jaarbasis nam de export wel toe, met 9,4 procent, maar de import steeg met 13,4 procent harder.

    In Amerika bleken de detailhandelsverkopen licht gestegen. De industriële productie en het consumentenvertrouwen stegen ook.

    "Geen echte verrassingen", oordeelde Berendse van ING.

    De markt is is afwachting van een Nafta-deal, maar die zal op zijn vroegst maandag komen, aldus Berendse. Ook willen beleggers weten hoeveel schade de orkaan in Amerika zal aanrichten.

    Positief was volgens ING dat na Turkije vandaag ook Rusland de rente verhoogde.

    "Dat de opkomende markten in actie komen wordt positief opgepakt", aldus Berendse.

    De euro/dollar noteerde op 1,1663, ten opzichte van een stand van 1,1692 donderdagavond.

    Stijgers en dalers

    In de AEX sloten de meeste fondsen hoger. Koploper was Signify met een winst van 3,6 procent. NN Group steeg 2,0 procent. De verzekeraar werd op de kooplijst van Bank of America Merrill Lynch gezet, zo merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij op.

    De verliezen bleven beperkt, met uitzondering van de daling van Ahold Delhaize. Een verkoopadvies van UBS zette het aandeel 4,4 procent lager. Volgens de analisten neemt de tegenwind in de VS toe, terwijl de synergievoordelen juist teruglopen.

    In de AMX steeg Air France-KLM 2,4 procent en won Besi 2,3 procent. OCI daalde 2,0 procent en Takeaway.com gaf zelfs 3,0 procent prijs.

    Onder de kleinere aandelen was Kiadis Pharma koploper met een winst van 7,0 procent. Daar stond Pharming tegenover met een verlies van 12,8 procent. Kempen zette een verkoopadvies op het aandeel met een koersdoel van 0,60 euro. De bank vreest voor de concurrentie die Pharming met Ruconest tegemoet kan zien. "Ik begrijp de logica van het rapport niet", aldus CEO Sijmen de Vries van Pharming tegen ABM Financial News.

    Op de lokale markt verloor Adyen 5,4 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de beurzen in Amerika licht hoger.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  17. forum rang 10 voda 18 september 2018 17:57
    TomTom fors onderuit op licht hoger Damrak

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger gesloten, waarbij vooral de enorme koersafstraffing van TomTom opviel, maar ook Pharming ging weer flink onderuit. De AEX steeg evenwel 0,4 procent naar 543,06 punten.

    De aandacht was dinsdag op macro-economisch gebied gericht op de handelsoorlog tussen de VS en China. "De VS gaat opnieuw importheffingen invoeren op producten uit China", zei vermogensbeheerder Krist Plazier van Fintessa Vermogensbeheer. "Zo’n 6000 producten worden vanaf volgende week belast. Maar dat gebeurt niet met 25 procent, maar met slechts 10 procent. En dat was voor de markt een meevaller. Mogelijk komt die 25 procent later dit jaar in beeld, maar het kan ook helemaal niet doorgaan, als er nieuwe onderhandelingen komen. Opvallend was ook dat de beurzen in het Verre Oosten vanmorgen vroeg hoger sloten. Die 10 procent werd dus positief ontvangen."

    China liet de nieuwe importheffingen van de Verenigde Staten echter niet over zijn kant gaan. "We betreuren het besluit [van de VS]. China wordt gedwongen om nu eveneens tegenmaatregelen te nemen om haar legitieme rechten en belangen als ook de wereldwijde vrijhandel te beschermen", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel tegen Xinhua.

    Beijing zette in een reactie heffingen van 5 tot 10 procent op 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

    "Trump heeft gedreigd om als China blijft vergelden, ook het restant van de Chinese uitvoer naar de VS van bijna 270 miljard dollar te belasten", waarschuwde econoom Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

    In de VS werd dinsdagmiddag bekend dat het vertrouwen onder huizenbouwers in september onveranderd is gebleven ten opzichte van de maand daarvoor.

    De euro zat daarnaast in de lift ten opzichte de dollar. Het muntpaar noteerde op 1,1689, ten opzichte van een stand van 1,1634 maandagochtend.

    De olieprijzen stegen tot 1,2 procent.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen bleven grote uitschieters achterwege. Signify steeg 0,8 procent. Osram koerste 5,6 procent hoger. De Duitse lichtfabrikant liet vandaag beleggers weten dat het zowel financieel als strategisch zeer goed gepositioneerd is voor de technologische ontwikkelingen en de toekomstige trends in de lichtindustrie. Na enkele winstwaarschuwingen zorgde de presentatie voor opluchting, ook ten aanzien van sectorgenoten.

    ASML won 1,7 procent en was daarmee de grootste stijger. Galapagos won 0,5 procent na een emissie in de Verenigde Staten, waarmee bijna 300 miljoen euro werd opgehaald. Deze emissie werd vorige week reeds aangekondigd.

    RELX sloot de rij met een verlies van 1,9 procent.

    In de Midkap won Aperam 3,3 procent.

    Air France-KLM steeg 2,2 procent. Berenberg is gestart met het volgen van de luchtvaartmaatschappij met een koopadvies en een koersdoel van 10,50 euro. Volgens de analisten is Air France-KLM gunstiger gewaardeerd dan sommige sectorgenoten op basis van de EBITDAR, dat wil zeggen de EBITDA rekening houdend met de operationele leasekosten voor de vloot. Als Air France-KLM in stukken zou worden verkocht dan zouden KLM en de resterende luchtvloot 6,00 euro per aandeel waard zijn, becijferden de analisten. De waarde die aan Air France wordt toegeschreven is dan erg laag, terwijl de Franse maatschappij goed is voor 55 procent van de capaciteit van de groep. Hier is dus waarde te vinden voor beleggers die bereid zijn tijdelijke volatiliteit te doorstaan, aldus Berenberg.

    TomTom maakte een koersval van 24,4 procent. Google heeft een grote stap gezet in de auto-industrie door samenwerking met de autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi, die Google's besturingssysteem Android gaan gebruiken voor de beeldschermen die uiteindelijk in miljoenen auto's wereldwijd zullen worden verkocht. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen sprak van een doodsteek voor TomTom. TomTom heeft altijd gezegd dat autofabrikanten geen Google in hun auto willen, omdat ze dan hun gebruikersdata kwijt zijn. Dat verhaal gaat dus niet meer door, zei Versteeg. Analist Jim Tehupuring van Deaandeelhouder.nl sprak voor de camera van ABM Financial News al van een dramatische dag voor TomTom.

    Analist Marcel Achterberg van Degroof Petercam vond de zeer sterke koersdaling echter overdreven. "Het is een door sentiment gedreven aandeel dat vaker grote uitslagen laat zien en koersdalingen van 25 procent zijn meestal overdreven", zei de analist tegen ABM Financial News.

    Volgens Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer is het nieuws voor TomTom "een enorme domper". "In het fonds zitten veel particulier beleggers. Als die het nieuws morgen in de krant lezen, gaan ze wellicht hun aandelen verkopen. Ik verwacht daarom dat de ellende voor het aandeel nog niet voorbij is".

    Wessanen leverde 8,0 procent in. Een directe aanleiding ontbrak.

    Ook AMG had het moeilijk en daalde 3,2 procent. Mogelijk heeft dit te maken met de Amerikaanse importheffingen op verschillende producten die AMG produceert. De onderneming was evenwel niet bereikbaar voor commentaar. Daarnaast was er volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten een koersdoelverlaging van Kempen naar 50 euro. Het koopadvies voor AMG werd evenwel gehandhaafd.

    Onder de kleinere aandelen was Pharming met 13,4 procent opnieuw een opvallende daler, nadat het aandeel afgelopen vrijdag al flink onder druk stond na een verkoopadvies van Kempen. Maandag daalde het aandeel ook. Gisteravond startte Pharming een roadshow voor aandeelhouders. "Op die roadshow werd gezegd dat Pharming mogelijk met een aandelenemissie komt, Dat is slecht nieuws voor aandeelhouders, want dat betekent een verwatering van het aandelenbelang", aldus Plaizier.

    Sectorgenoot Kiadis Pharma daalde 9,3 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen koersten bij het slot in Amsterdam hoger. De toonaangevende S&P 500 noteerde 0,6 procent hoger op 2.906,48 punten, de Dow Jones stond 0,5 procent hoger op 26.194,73 punten en de Nasdag klom 1 procent naar 7.979,50 punten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.126 Posts
Pagina: «« 1 ... 108 109 110 111 112 ... 257 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 861,14 -0,49%
EUR/USD 1,0653 +0,09%
FTSE 100 7.840,82 -0,46%
Germany40^ 17.723,40 -0,64%
Gold spot 2.376,57 -0,12%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,60%
EBUSCO...
+2,75%
Heineken
+1,89%
Pharming
+1,38%
Vopak
+1,20%

Dalers

AMG Cr...
-3,27%
ADYEN NV
-2,62%
TomTom
-2,42%
FASTNED
-2,29%
RENEWI
-2,21%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links