Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Wereldhave AEX:WHA.NL, NL0000289213

  • 14,040 18 apr 2024 15:26
  • +0,040 (+0,29%) Dagrange 14,000 - 14,100
  • 27.488 Gem. (3M) 90,7K

Wereldhave 2018

3.206 Posts
Pagina: «« 1 ... 128 129 130 131 132 ... 161 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Moneyball 7 september 2018 08:28
    quote:

    junkyard schreef op 4 september 2018 08:06:

    Echte feiten en hierna beginnen over verhalen die zijn opgevangen in de wandelgangen, of indrukken die je hebt verkregen door winkelcentra bezoek. Dat zijn geen feiten.

    De seekingalpha analyse is van matige kwaliteit, vanachter een spreadsheet in US naar wat getallen gekeken, zonder door de te hebben wat er werkelijk speelt. Volgens mij ben je hier vooral van gecharmeerd omdat de eindconclusie je aanstaat. Projectontwikkeling kost geld, de LTV is te hoog door de afboekingen. Wereldhave moet verkopen en/of een dure hybrid slikken, wat het resultaat per aandeel vanaf 2019 laat dalen.

    Verder snap ik niet dat je denkt dat de koers vanuit dit forum naar beneden of omhoog te praten is. Als je dit werkelijk denkt, dan moeten we je post met een flinke korrel zout nemen, aangezien je hier bijbedoelingen mee hebt.
    Junkyard, wat is volgens jou een faire waardering voor Wereldhave?
  2. [verwijderd] 7 september 2018 12:07
    quote:

    mta schreef op 7 september 2018 11:21:

    [...]
    Waarom moet hij in actie komen?
    Koop zelf bij als je van mening bent dat de koers te laag is.
    Jij denkt dat hij het allemaal wel prima vindt? Dit soort beleggers hebben een plan en gaan echt niet lang zo ver onder water staan zonder in actie te komen.
  3. [verwijderd] 7 september 2018 14:11
    quote:

    Moneyball schreef op 7 september 2018 08:28:

    [...]

    Junkyard, wat is volgens jou een faire waardering voor Wereldhave?
    Junkyard is even een feestje aan het vieren met zijn vriendjes.

    En als je verstandig bent, vier je even mee, want op deze koers is het goedkoop scoren voor je ouwe dag.

    Kijk, het lijkt allemaal heftig, maar de shorters zijn terug van vakantie en die moeten hun kerstbonussen nog wel even waarmaken.

    Ze zitten met gigantische shortposities op een solide aandeel en ze creëren nu doelbewust paniek om naïeve beleggertjes bang te maken zodat de koers omlaag gaat, zodat ze hun al verkochte aandelen goedkoop kunnen terugkopen.

    Ze beseffen ook dat ze nu wel moeten toeslaan, omdat het waarschijnlijk de laatste keer is dat het op deze niveaus kan.

    WHA noteert door alle onrust nu al 1/3 onder intrinsieke waarde (de spreadsheetridders duiden dat aan met NAV, dat lijkt intelligenter) en tot nu toe konden de shorters dat aardig vol houden door enge verhaaltjes met doemscenario's waarin de helft van de publiekelijke bekende feiten voor het gemak werd vergeten.

    De feiten op de grond, die de gerapporteerde winst van de toekomst bepalen, daar hoorde je ze niet over, want die lieten een positieve ontwikkeling zien. Brrr.

    Want als nu ook nog bekend gaat worden dat in Nederland de huren bij WHA aan het stijgen zijn (je las het hier het eerst), wordt in één klap de rit naar boven duidelijk door hogere operationele winst en hogere intrinsieke waarde (omdat taxaties rekening houden met de huuropbrengst).

    Dan is het nog maar één positief persbericht van WHA, bijvoorbeeld Finland wordt boven boekwaarde verkocht, en het aandeel explodeert.

    Daar zijn de shorters heel bang van.

    Ze zijn als de dood van goed nieuws.
  4. wn 7 september 2018 17:11
    Bij mij terug reclamefolders in de brievenbus van Blokker, was enkele weken geleden.
    Veel tijd nodig/zoeken op internet om speciaal gereedschap te vinden, vooruit betalen en wordt dan gebracht tussen bijv. 9u en 17à18u, dus één volledige dag iemand thuis, of de volgende, of de volgende dag want adres bestaat niet/of niet gevonden of toer niet af, chauffeur begrijpt geen nederlands. Dat kan gebeuren bij particulier. Bij handelaars is dat anders/veel beter, maar dat was vroeger ook. Bij een speciaalzaak krijg ik goede uitleg en vlug besteld. Sommige van die zaken hebben het moeilijk,
    maar bijv. WDP noteert op +2 maal boekwaarde.
    Wha k/bw: 0.63; Simon Property Group k/bw: 16.7; Amazon k/bw: meer dan 27
    Nu koers Amazon $1968 en Wereldhave €29.7, hoe zou die verhouding zijn na één jaar.
  5. forum rang 4 junkyard 7 september 2018 19:59
    quote:

    Moneyball schreef op 7 september 2018 08:28:

    [...]

    Junkyard, wat is volgens jou een faire waardering voor Wereldhave?
    Ongeveer 29,85 euro ;)

    Tja, wat is een faire waardering? Wereldhave boekwaarde is in ieder geval niet serieus te nemen. Dat de kwakkelende Franse winkelcentra de laagste waarderingsyield geniet is lachwekkend te noemen. Gegeven de huidige markt vind ik dat Wereldhave (het zwakste retail vastgoedfonds met continu dalende waarderingen en resultaten) afgelopen weken redelijk goed is blijven liggen, ongeveer gelijk aan het koersniveau na bekendmaking van de dividend verlaging.

    Lange termijn retail vastgoedbeleggers kunnen naar mijn idee nu overwegen te wisselen naar een ander vastgoedfonds, aangezien ook de betere retail vastgoedfondsen met lagere risico's en beter management in de uitverkoop zijn, en tegen stevige discounts noteren. En als de door US beleggers voorspelde retail apocalypse werkelijk losbarst in EU, dan hebben deze fondsen betere overlevingskansen.
  6. LTBelegger 7 september 2018 23:19
    WHV is nu wel erg aantrekkelijk geprijst. Er is nog 2 x dividebd te ontvangen op deze koers. Shorters vieren inderdaad even hun einde jaars bonus door iedereen wat bang te maken. Ik blijf erbij als een partij met 10% belang in dit bedrijf heeft zij dit niet zomaar doen! Ik wacht rustig af tot de beer toeslaat. Voor WHV zou dat goed zijn dat ze worden ingelijfd en weer meer toekomst perspectief krijgt. Dat gaat dit jaar nog gebeuren!
  7. hvb 8 september 2018 01:22
    Een andere benadering, gebaseerd op cijfers in het laatste halfjaarrapport:

    - België is op 881 miljoen gewaardeerd (incl. offices). Dat is een intrinsieke waarde per aandeel WHV Belgium van EUR 87,59. De slotkoers van WHV Belgium vandaag is EUR 91,40. De markt vindt dus dat het Belgische deel van WHV bijna 5% is ondergewaardeerd.
    De gehanteerde hield voor de winkelcentra in België is 5,4% (ik laat hier de kantoren buiten beschouwing). De markt vindt die yield dus meer dan redelijk, en ziet 5% upside, komt overeen met een yield van 5,2%.

    - Nederlandse winkelcentra zijn gewaardeerd tegen een yield van 5,3%. Dat lijkt me niet onredelijk, zeker afgezet tegen de lagere yield die door de markt voor België wordt beoordeeld.

    - Laten we dan eens heel negatief zijn en de yield van Frankrijk en Finland naar 6% herberekenen:
    Frankrijk (berekende yield 4,6%) moet dan worden afgewaardeerd met 1,4/4,6 deel, is 30,4%. Dat over 888/3793 deel van de portefeuille van WHV, is een afboeking per aandeel van 7,1%.
    Finland (berekende yield 4,7%) moet dan worden afgewaardeerd met 1,3/4,7 deel, is 27,6%. Dat over 564/3793 deel van de portefeuille van WHV, is een afboeking per aandeel van 4,1%
    Totale afboeking per aandeel is dan 11,2% voor Frankrijk en Finland.

    - Voor de Belgische winkelcentra zou volgens de markt nog een kleine opwaardering per aandeel WHV berekend moeten worden van 5% over 787/3793 deel van de portefeuille van WHV, dat komt neer op ruim 1%.

    - De (EPRA) NAV van WHV staat op 48,94 per aandeel. Daar moet dus 11,2% af voor Frankrijk en Finland, en 1% bij voor België. De NAV zou dan uitkomen op EUR 43,95

    - Dan dreigt er nog een probleempje aan te komen met betaling van VPB over de winst in NL i.v.m. afschaffing van de dividendbelasting. Ik heb een getal voorbij zien komen van de invloed op de winst van WHV van circa 8% negatief. Dat lijkt me redelijk, gezien het aandeel winst dat in NL wordt behaald en het tarief van de VPB.
    Om de yield na belasting gelijk te houden zou dan 8% moeten worden afgeboekt van de NAV. Dit is grof geschat, maar zou neerkomen op bijna 4 euro per aandeel.

    - de uiteindelijke NAV zou dan circa 40 euro moeten zijn.

    - Dat zou betekenen dat de markt nog circa 25% downside ziet op basis van andere factoren. Waarschijnlijk op basis van een verslechterende markt in de toekomst, waardoor de huren nog met een dergelijk percentage terug gaan lopen, of een dergelijk percentage aan leegstand zou ontstaan. Ook een oplopende rente voor financiering wordt daar eventueel in verdisconteerd.

    Ik weet dat op het bovenstaande in detail nog wel iets af te dingen is, maar in grote lijnen is dit zoals ik het zie.

    Als ik ergens iets over het hoofd zie hoor ik dat graag.

    Disclaimer: very long WHV, voor de lange termijn.
  8. Lk-33 8 september 2018 08:28
    quote:

    junkyard schreef op 7 september 2018 19:59:

    [...]
    En als de door US beleggers voorspelde retail apocalypse werkelijk losbarst in EU, dan hebben deze fondsen betere overlevingskansen.
    Volgens mij zien de US beleggers het inmiddels wat zonniger in. Het winkel landschap is in de US ook vele malen geconcentreerder. Verder is er voor elk fonds wel een antwoord te verzinnen, blijkt daar. Dit vergt zeer actief management en tijd/geduld. Ik denk dat het nog een jaar of 2-3 gaat duren voordat het vertrouwen in deze fondsen weer gaat toenemen.
  9. [verwijderd] 8 september 2018 09:51
    quote:

    hvb schreef op 8 september 2018 01:22:

    Een andere benadering, gebaseerd op cijfers in het laatste halfjaarrapport:

    - België is op 881 miljoen gewaardeerd (incl. offices). Dat is een intrinsieke waarde per aandeel WHV Belgium van EUR 87,59. De slotkoers van WHV Belgium vandaag is EUR 91,40. De markt vindt dus dat het Belgische deel van WHV bijna 5% is ondergewaardeerd.
    De gehanteerde hield voor de winkelcentra in België is 5,4% (ik laat hier de kantoren buiten beschouwing). De markt vindt die yield dus meer dan redelijk, en ziet 5% upside, komt overeen met een yield van 5,2%.

    - Nederlandse winkelcentra zijn gewaardeerd tegen een yield van 5,3%. Dat lijkt me niet onredelijk, zeker afgezet tegen de lagere yield die door de markt voor België wordt beoordeeld.

    - Laten we dan eens heel negatief zijn en de yield van Frankrijk en Finland naar 6% herberekenen:
    Frankrijk (berekende yield 4,6%) moet dan worden afgewaardeerd met 1,4/4,6 deel, is 30,4%. Dat over 888/3793 deel van de portefeuille van WHV, is een afboeking per aandeel van 7,1%.
    Finland (berekende yield 4,7%) moet dan worden afgewaardeerd met 1,3/4,7 deel, is 27,6%. Dat over 564/3793 deel van de portefeuille van WHV, is een afboeking per aandeel van 4,1%
    Totale afboeking per aandeel is dan 11,2% voor Frankrijk en Finland.

    - Voor de Belgische winkelcentra zou volgens de markt nog een kleine opwaardering per aandeel WHV berekend moeten worden van 5% over 787/3793 deel van de portefeuille van WHV, dat komt neer op ruim 1%.

    - De (EPRA) NAV van WHV staat op 48,94 per aandeel. Daar moet dus 11,2% af voor Frankrijk en Finland, en 1% bij voor België. De NAV zou dan uitkomen op EUR 43,95

    - Dan dreigt er nog een probleempje aan te komen met betaling van VPB over de winst in NL i.v.m. afschaffing van de dividendbelasting. Ik heb een getal voorbij zien komen van de invloed op de winst van WHV van circa 8% negatief. Dat lijkt me redelijk, gezien het aandeel winst dat in NL wordt behaald en het tarief van de VPB.
    Om de yield na belasting gelijk te houden zou dan 8% moeten worden afgeboekt van de NAV. Dit is grof geschat, maar zou neerkomen op bijna 4 euro per aandeel.

    - de uiteindelijke NAV zou dan circa 40 euro moeten zijn.

    - Dat zou betekenen dat de markt nog circa 25% downside ziet op basis van andere factoren. Waarschijnlijk op basis van een verslechterende markt in de toekomst, waardoor de huren nog met een dergelijk percentage terug gaan lopen, of een dergelijk percentage aan leegstand zou ontstaan. Ook een oplopende rente voor financiering wordt daar eventueel in verdisconteerd.

    Ik weet dat op het bovenstaande in detail nog wel iets af te dingen is, maar in grote lijnen is dit zoals ik het zie.

    Als ik ergens iets over het hoofd zie hoor ik dat graag.

    Disclaimer: very long WHV, voor de lange termijn.

    Erg goede en nuchtere analyse.

    Op basis van bezoeken aan diverse centra van WHA, en gesprekken met huurders, zie ik de markt verbeteren.

    Van bestaande huurders die altijd op tijd betaald hebben en geen enkele intentie hadden om te vertrekken, wordt het contract botweg niet verlengd, en ze moeten plaats maken voor grotere ketens.

    Dat betekent ook hogere huren.

    Dat proces is kort geleden begonnen in de volverhuurde centra van WHA in Nederland. Dat zijn ze bijna allemaal, behalve die waar de verbouwingsprojecten lopen.

    Zelfs Rijswijk, een centrum met gedeeld eigendom, is bij Wereldhave en NSI vol verhuurd.

    En dan dat gedoe over die verdringing door e-commerce. Kan ik een heel verhaal over schrijven, aangezien ik zo'n beetje de eerste in NL was die over de zakelijke mogelijkheden van Internet schreef (in de pers).

    Komt meer dan 20 jaar later hier op neer: die dreiging is een fictie, want verouderd. De shopping centers hebben zich in alle aspecten van bedrijfsvoering al ingesteld op internet-resistente verhuur.

    De koers kan alleen maar omhoog, maar de shorters zijn het probleem.
  10. forum rang 4 junkyard 8 september 2018 10:51
    @hvb, mee eens dat België boekwaarde redelijk is. De boekwaarde in overige landen is te hoog gesteld, de Nederlandse winkelcentra zal Wereldhave niet tegen boekwaarde kwijt kunnen, gezien het track record van deze portefeuille. URW heeft laatst ook de NL portefeuille verder afgeboekt, en is het niet gelukt om de winkelcentra in Almere en Zoetermeer te verkopen tegen redelijke prijs.

    Als yields in Frankrijk en Finland stijgen tot 6,0%, dan zal het vastgoed in deze landen bijna 25% minder waard zijn. Dit vastgoed wordt nu gewaardeerd op zo'n 1,5 miljard euro. Dit betekent een afboeking van 25% x 1,5 miljard = 375 miljoen. Wereldhave heeft 40,27 miljoen uitstaande aandelen. Dit betekent een afboeking van 9,31 euro per aandeel. Dit is meer dan je hebt berekend, omdat je geen rekening hebt gehouden met het LTV effect, en er geen afwaardering zit op het vreemd vermogen.

    Als deze afwaardering werkelijk zou plaatsvinden (bijna 20% lagere waardering EV), dan stijgt de LTV verder. Hierdoor zal er vanuit vreemd vermogen verstrekkers druk ontstaan om panden te verkopen, om de LTV te verlagen. Bij Wereldhave is dit van groot beland, omdat herfinanciering van de convertible bond (250 miljoen tegen 1,0% rente) begin 2019 nodig is. Als de LTV te hoog is, dan zal herfinanciering erg lastig / prijzig worden.

    Overigens vind ik een yield verhoging tot 6,0% wel wat extreem. Een meer redelijk scenario vind ik dat yields van winkelcentra in alle landen stijgt tot ongeveer 5,5% (rond het niveau van Belgie). De huidige gemiddelde yield is 5,0% , en Wereldhave stelt in het halfjaarverslag:

    A change in yield with 0.25% results in a change of approximately € 151m in equity and result (€ 3.75 per share). A 5% drop of the estimated market rent, assuming stable yields, has a negative impact on shareholders’ equity and result of approximately € 177m (€ 4.41 per share).

    Als huren dus stabiel blijven, en de gemiddelde yield stijgt van 5,0% naar 5,5%, dan daalt de boekwaarde met 7,50 euro per aandeel. NNNAV zit nu op 46,51 euro, dit daalt dan tot 39,00 euro. De LTV stijgt dan vam 42,2% naar 45,8%. Om de LTV te verlagen tot het doelniveau van maximaal 40,0% moet er voor ongeveer 350 miljoen aan vastgoed worden verkocht (tegen boekwaarde). Door deze verkoop zullen huurinkomsten (en het resultaat) met zo'n 10% dalen.

    Nu alle retail vastgoedfondsen onder druk staan (slechte markt / weinig kopers), en de kwaliteit van Wereldhave winkelcentra minder is, zal het een zware opgave worden om winkelcentra tegen boekwaarde (op basis van 5,5% yield) te verkopen. Dit ziet Wereldhave ook in, verkopen zijn lastig, daarom is Wereldhave bezig om een hybrid bond te structureren. Omdat de hybrid niet meetelt als debt in de LTV berekening, verlaagt dit de LTV. Als de 250 miljoen convertible bond wordt omgezet in hybrid debt, dan komt de LTV weer beneden de 40% (op basis van oude yields).

    De hybrid zal wel duur worden, gegeven Wereldhave kwaliteit van winkelcentra en management. Het zal in ieder geval aanmerkelijk duurder zijn dan de 1,0% die nu op de convertible wordt betaald, dit zal het resultaat vanaf 2019 negatief beinvloeden. Daarnaast worden risico's voor aandeelhouders hoger bij plaatsing hybrid, omdat de beleningsgraad inclusief hybrid ver boven de 40% uitstijgt.
  11. forum rang 4 junkyard 8 september 2018 11:00
    Naast het yield verhaal, wat tot afboekingen kan leiden, is een belangrijke factor in de Wereldhave vooruitzichten en waardering hoe huurinkomsten zich zullen ontwikkelen. Het verleden toont dat het Wereldhave niet lukt om huurgroei te realiseren, ondanks positieve economische ontwikkelingen van laatste jaren. Als de concurrentie van online shopping (incl. marge druk retailers) verder doorzet, dan zal er meer huurdruk ontstaan. Daarnaast is er laatste jaren sprake van een aantrekkende economie, als in deze economische staat geen groei kan worden gerealiseerd, wat zou er met de huurinkomsten gebeuren als een recessie uitbreekt?

    Retail vastgoed is niet langer een defensieve belegging.
  12. Lk-33 8 september 2018 15:33
    quote:

    FreedomFighter schreef op 8 september 2018 09:43:

    Mensen die het winkellandschap in de VS vergelijken met dat van Europa, hebben er echt geen verstand van of verspreiden bewust onzin.

    Ik las al minstens een jaar geleden dat het aantal vierkante meters winkeloppervlak per inwoner in de VS vier keer zo groot is als hier.
    Je mag het vergelijken met dien verstande dat je er dus inderdaad rekening mee houdt dat de concentratie van winkelvastgoed in de EU veel lager is. Verder hebben ze te maken met nagenoeg dezelfde trends. Dat de koersen van vastgoedfondsen in de US herstellen tegen en veel sterkere concurrentie van online, inclusief een rentestijging vind ik positief. Dat wil nog niets zeggen over de (koers)ontwikkelingen voor de komende tijd in bijvoorbeeld WH.
3.206 Posts
Pagina: «« 1 ... 128 129 130 131 132 ... 161 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Wereldhave voorziet beperkte winstgroei dit jaar

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links