Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

  • 3,986 23 apr 2024 17:35
  • +0,180 (+4,73%) Dagrange 3,790 - 3,988
  • 1.515.663 Gem. (3M) 1,4M

BAM september 2018

3.039 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 152 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 OnoMatopee 7 september 2018 07:22
    Vertraging op zich is voor de meeste bedrijven nog niet zo’n groot probleem, want er is genoeg werk te doen. Maar met vertraging gaat meestal ook een kostenstijging gepaard en baart bedrijven wél zorgen. Hoeveel extra kosten het aardgasverbod per woning met zich meebrengt, dat is niet precies duidelijk. De ene ontwikkelaar spreekt over tienduizend euro, de ander over maar liefst 25.000 euro. Het gaat namelijk niet alleen om vertragingskosten, maar ook om kosten voor nieuwe systemen en voor installateurs die de hoofdprijs vragen.
    Worden huizen nog wel verkocht?

    In veel gevallen zullen die kosten doorberekend worden in de huizenprijzen. Maar de huizenprijzen staan al op hun kop en als woningen dan nóg duurder, kunnen ze dan nog wel verkocht worden?

    “Ja, dat is toch wel iets waar we ons wel zorgen om maken”, geeft Berend Jan van der Steeg, projectbegeleider van Van der Steeg, toe. “De huizen waar we nu nog mee bezig zijn, zijn vooral van voor het aardgasverbod. Straks, in het najaar, gaan er projecten van na 1 juli van start. Dan is het afwachten of die huizen nog wel verkocht worden. Want we kunnen het eigenlijk niet verkopen aan klanten: de energiekosten gaan namelijk bij lange na niet zoveel mee omlaag dat de extra kosten er zo weer uitgehaald kunnen worden.”

    Bij Geveke Bouw en Ontwikkeling gaan de eerste woningen van na 1 juli ook in het najaar in de verkoop. “We moeten zien of de markt dit absorbeert of niet. Zo niet, dan moeten we om tafel met alle betrokken partijen om te kijken wat we dan moeten doen”, zegt directeur Harry Leggedoor.
    ‘Kosten toch op bordje van de bouwer’

    Van Drie vreest dat de kosten uiteindelijk tóch op het bordje van de bouwer komen. “Voor veel projecten zijn al prijsafspraken gemaakt. Die kunnen niet zomaar verkocht worden voor een hogere prijs”, verklaart hij.

    Voor woningen in de sociale prijsklasse zijn die meerkosten al moeilijk te verteren, omdat tegen niet-marktconforme condities wordt gewerkt, stelt Van Drie. Maar ook in de vrije sector zal een groot deel van de meerkosten voor gasloos bouwen voor rekening van de bouwer komen, vreest hij, omdat de grondprijssystematiek geen rekening houdt deze onvoorziene kosten.
    ‘Andere afspraken maken is enige optie’

    De enige optie hernieuwde afspraken maken met gemeenten over eerder afgesproken ontwikkelovereenkomsten, vervolgt de gebiedsontwikkelaar. “Wij zijn nu in gesprek met gemeenten, maar het is nog lastig te overzien of gemeenten nieuwe afspraken willen maken. Het wordt echt een probleem als ze gaan zeggen: contract is contract.”
    Vrees voor hoogbouw

    Lithos Bouw en Ontwikkeling vreest vooral voor hoogbouwprojecten. Om die woningen van het gas af te krijgen, is een collectief warmte en koude- opslagsysteem (WKO) vaak de beste oplossing, stelt Paul Dijkman, technisch directeur. Maar daarbij moet de gemeente de regie pakken en dat gebeurt volgens hem niet.

    “Gemeenten zijn er in veel gevallen nog niet uit in welke wijken ze stadswarmte willen plaatsen en waar er gebruik moet worden gemaakt van warmtepompen. Het probleem komt daardoor bij de projectontwikkelaar te liggen. We zijn aangewezen op warmtepompen, maar dat is, vooral voor hoogbouwprojecten, niet het ei van Columbus. Voor warmtepompen is in flats namelijk niet genoeg ruimte. Je hebt voor flats complexere systemen nodig die warmte kunnen leveren aan het hele pand, en dat is een hele investering.”

    De projectontwikkelaar heeft bij veel hoogbouwprojecten van voor 1 juli nog gebruik gemaakt van gas. Zo hebben ze bij een hoogbouwproject in Amersfoort 90 procent WKO toegepast en de rest wordt verwarmd met gas. “Als dat project volledig gasloos zou moeten worden, gaat dat écht niet lukken. Dan moet je de warmte-koudeopslag vier keer zo groot maken. We moeten nog met het eerste hoogbouwproject van na 1 juli beginnen, dus problemen hebben we nu nog niet. Maar ik zie wel problemen aankomen. De kosten voor dit soort projecten gaan in ieder geval flink oplopen”, vreest Dijkman.
    Ook BPD kijkt kritisch

    Dat de snelle invoer van het gasverbod leidt tot meer druk op gemaakte afspraken, ziet zelfs BPD, die de ambitie heeft om voorop te lopen bij duurzame gebiedsontwikkeling. Door de extra kosten die het aardgasverbod met zich meebrengt ziet de ontwikkelaar zich genoodzaakt ‘kritisch te kijken hoe we projecten in goede banen leiden’. “De snelle invoering van het aardgasverbod heeft bij ons voor een aantal uitdagingen gezorgd, de extra kosten is er daar een van”, zegt De Vries.

    De duurzaamheidsexpert vervolgt: “We moeten er namelijk wel voor zorgen dat de woningen betaalbaar blijven voor de toekomstige bewoners. Hoe we dat aanpakken, verschilt per project en heeft veelal te maken met de fase waarin een project zich bevindt en de keuze die er wordt gemaakt voor een duurzaam alternatief. Er is een schaarste aan bodemboorinstallaties en gekwalificeerd personeel om deze te installeren. Als men dus massaal opteert voor de installatie van een warmtepomp met een bodembron, wat een duurzamer alternatief is dan een lucht/water warmtepomp, dan betekent dit dat het flinke extra kosten. Dan moet er opnieuw moet worden gekeken naar de projectfinanciën”, legt hij uit.
    Problemen komen eraan

    Wanneer het eerste probleemproject zich gaat voordoen, is nog afwachten, maar volgens Jan Fokkema, voorzitter van Neprom gaat het niet zo lang meer duren. “Waarschijnlijk zal zo’n 80 procent van de projecten gewoon gasloos voltooid kunnen worden, maar er zullen écht projecten in de problemen komen. Waarschijnlijk zullen we dit najaar, als de meeste projecten van na 1 juli van start gaan, de eerste problemen zullen zien.”

    Neprom heeft voordat het aardgasverbod inging, twaalf voorbeeldprojecten met verschillende problemen op een rij gezet voor het ministerie. Welke projecten dit zijn wil de branchevereniging, vanwege een belofte van anonimiteit, niet bekend maken.
    Eerste publicatie door Marije de Leeuw op 7 sep 2018
    Laatste update: 5 sep 2018
  2. forum rang 6 OnoMatopee 7 september 2018 07:58

    BAM Construction in the Midlands has commenced work on two new schools in Rugby, Warwickshire.

    Rugby Free Secondary School and Quest Academy, a special needs school, have just commenced on site.

    The 1450-place secondary school caters for 11-18 year olds and is run by the Learning Today, Leading Tomorrow Trust. It has been designed sensitively to blend with the local area, predominantly brick-built over two and three storeys and including green space. The Trust’s first free school, Rugby Free Primary School, opened in Warwickshire in September 2015.

    The works also include extensive car parking, a new access road, landscaping, and sports pitches. Pupils are currently housed in temporary accommodation.

    Quest Academy, situated adjacent to it, caters for 80 special needs pupils and is run by the MacIntyre Academies Trust.

    BAM will also demolish the current Rokeby Infants School and create new playing fields for Rokeby Primary School in this space.

    BAM Design is providing full architecture, structures and services.

    Both schools are funded via the ESFA (Education Skills Funding Authority)’s national capital framework.

    David Barr, Construction Manager for BAM, said:

    “It has been a very thorough process to get to this point. We bring our integrated business model to this scheme, where one company designs and builds the facilities. That is always a powerful advantage both to us and the client for innovation, rapid responses and problem solving. The one-company approach strengthens communication and cohesion.”
  3. forum rang 6 OnoMatopee 7 september 2018 08:48
    BAM Construction has started work on two new schools in Rugby, Warwickshire.
    CGI of Rugby Free Secondary School
    CGI of Rugby Free Secondary School

    Rugby Free Secondary School and Quest Academy, a special needs school, have just started on site under a £27m contract.

    Rugby Free Secondary School is run by the Learning Today, Leading Tomorrow Trust, whose first free school, Rugby Free Primary School, opened in 2015. The secondary school opened in 2016 with pupils currently housed in temporary accommodation.

    Quest Academy, alongside it, caters for 80 special needs pupils and is run by the MacIntyre Academies Trust.

    Both schools are funded via the Education Skills Funding Authority’s national capital framework.

    The new schools are being built on Rokeby Field after local residents failed in a bid to secure village green status for the field.

    BAM’s work includes demolishing the current Rokeby Infants School and creating new playing fields for Rokeby Primary School in this space.

    BAM Design is providing full architecture, structures and services.

    While the design-and-build procurement model was criticised by Professor John Cole's 2017 inquiry into building defects at Edinburgh schools, BAM construction manager David Barr sees only benefits. "We bring our integrated business model to this scheme, where one company designs and builds the facilities. That is always a powerful advantage both to us and the client for innovation, rapid responses and problem solving," he said. "The one-company approach strengthens communication and cohesion.”
  4. Utreg1960 7 september 2018 09:09
    quote:

    shorterman schreef op 7 september 2018 09:06:

    [...]De stoploss van 3,23 konden ze niet laten liggen, nu omhoog.
    Denk dat een zooitje particulieren ook een stop-loss hebben ingesteld ff onder de 3,20 dus kan zijn dat ze die ff gaan opzoeken wat dan weer een versnelling down kan geven?
  5. [verwijderd] 7 september 2018 09:11
    quote:

    Broke Even schreef op 7 september 2018 07:46:

    Heerlijk zo'n stijle daling op niets gebaseerd. Nu kopen is succes verzekerd.
    Praat je jezelf moet in???
    Heb gisteren vlak voor sluiting grootste gedeelte verkocht.
    Helemaal BAM loos wil ik niet zijn en heb dus een kleine hoeveelheid aangehouden.
    Wordt hier wel eens gesproken, en in het algemeen, wordt niet verliefd op een aandeel ben bang dat ik dat toch stiekem ben geworden na 10 jaar BAM bezit.
3.039 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 152 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

BAM: sterk slotkwartaal opsteker voor nieuwe strategie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links