Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen uitweg voor beleggers in het politieke risicobos

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. rjmkanters 27 juli 2018 12:25
    Het werd hoog tijd dat het drammerig EU-beleid tegen zijn grenzen aan zou lopen. Ook dat was voorspelbaar gezien het groeiende ondemocratisch gehalte ervan met liegende premiers en dove zelfbenoemde EU-bestuurders en bovendien een Euro die, in plaats van een economisch sluitstuk, een lukraak voortijdig schot voor de boeg was wat zich inmiddels onmiskenbaar manifesteert in een groot noord-zuid geldtransport met Draghi aan het monetaire stuur.
  2. [verwijderd] 27 juli 2018 12:26
    Aan bearmarkten kun je veel labels hangen, politiek is er éen en er zijn er meerdere die in aanmerking komen.. Da's het rationele aspect. Het neemt niet weg dat ze al in de desbetreffende grafieken staan gebeiteld, en enkel nog maar tot uiting hoeven te komen.. Het is net met welke blik je ernaar kijkt, de meest 'logische' of vanuit de markt zelf!..
  3. budi 28 juli 2018 07:33
    'autoritair blijven en stagneren of democratiseren en verder opstomen'???

    Manmanman, wie bepaald eigenlijk of democratie (welke eigenlijk - de fascistische Wallstreet controlled US 'democratie' of de linkse nederlandse bijvoorbeeld) beter is dan een alternatief zoals het singaporese of chinese model? Tijd om de blinddoek te verwijderen en te erkennen dat er wellicht alternatieve modellen mogelijk zijn, en werken.
  4. geobeo 29 juli 2018 13:54
    Dit soort mis-informatie is waarom we de beren in het bos niet meer zien. Journalism is dead:

    "Trump daarbij heen en weer zwenkend tussen het afvallen van zijn inlichtingendiensten": nogal logisch als die inlichtingendiensten tijdens zijn voorgangers uitgegroeid zijn tot een keihard schaduwregering met oneindige toegang alle informatie (en de mogelijkheid valse bewijs te maken) en heel veel politieke macht. Inlichtingendiensten die via hun topmannen het ook nog eens politiek spelen in de media. Het moet niet gekker worden. Er zijn zo ontzettend veel daadwerkelijke minpunten aan Trump en zijn beleid te noemen. Kon je echt niks beters vinden?

    "en zwakke bijstellingen van deze boude uitspraken:" oh? Wat bedoel je?

    "En passant startte Trump een handelsoorlog:" ah, eindelijk iets dat je als dom zou kunnen bestempelen. Misschien... nog best genuanceerd eigenlijk of dit goed of slecht zal uitpakken.

    "en zaaide hij twijfel over de NAVO.": Ja en dat is raar, omdat? De NAVO = Amerika. Wie betaalt bepaald. Dat zou op een site over investeren toch duidelijk moeten zijn? Wij Nederland betalen in elk geval niet (significant) dus kunnen beter onze mond hierover houden.
  5. geobeo 29 juli 2018 13:56
    quote:

    budi schreef op 28 juli 2018 07:33:

    'autoritair blijven en stagneren of democratiseren en verder opstomen'???

    Manmanman, wie bepaald eigenlijk of democratie (welke eigenlijk - de fascistische Wallstreet controlled US 'democratie' of de linkse nederlandse bijvoorbeeld) beter is dan een alternatief zoals het singaporese of chinese model? Tijd om de blinddoek te verwijderen en te erkennen dat er wellicht alternatieve modellen mogelijk zijn, en werken.

    Jij noemt Nederland en de US een democratie?

    Het lijkt mij eerder tijd om eens eerlijk naar onszelf te kijken en tot de conclusie te komen dat wij niet in een democratie leven. Dat we ons democratisch noemen, betekend niet dat we dat dan ook zijn. Noord Korea noemt zichzelf ook "Democratic People's Republic of Korea".

    Democratie, laten we dat eens ECHT proberen. Dat zou wat zijn. Naar Zwitsers model.

  6. Maan Arkenbosch 29 juli 2018 22:15
    Het ongebreidelde globale drukpersen begint op te breken.De verslaafde zit er niet meer in.Schuldenstaten zoeken naar een methode om hun schulden te kunnen doorstrepen. Daar werken de €urocraten met vazal Draghi aan mee. Er is geen andere oplossing om de verder oplopende inflatie in toom te houden. Ook renteverlagingen kunnen niet meer. Dus verder drukken tot het geld niets meer waard is. Daarom worden er verwoed huizen/onroerend goed, oldtimers en kunst gekocht. Let op! goud en zilver gaat volgen!
  7. Warren Buffet Fan 29 juli 2018 23:40
    Wat een politiek gekleurd stukje broddelwerk: "de democratische Frans-Duitse as versus de nationalistisch-populistische vierhoek Rome-Wenen-Warschau-Boedapest": alsof er in deze landen geen democratische verkiezingen zijn geweest die tot de huidige regeringen hebben geleid. Blijkbaar is de keuze van de kiezer in deze landen niet 'democratisch' omdat de uitkomsten niet past in het politieke correcte plaatje dat de EU-elite en meneer de stukjes schrijver "Andy Langenkamp" voor ogen hebben.
  8. forum rang 5 theo1 30 juli 2018 11:00
    Beste vriend, er zijn altijd weet ik hoeveel politieke risico's te verzinnen. Als je gaat wachten tot er geen politieke risico's meer zijn, heb je op je 100e nog steeds geen cent belegd. Die risico's zijn er en zijn inherent aan het leven. Net zoals je iedere keer dat je de straat oversteekt het risico neemt om overreden te worden. Dat is geen reden om je leven lang binnen te blijven zitten want dan weet je zeker dat je nergens komt.

    Ik vind het allemaal wel meevallen trouwens. Die Trump heeft wel een grote bek, maar zo ontzettend spectaculair is die handelsoorlog tot nu toe nog niet. Hij zit duidelijk achter China aan. Logisch, want die verzieken de boel door ongebreideld fabrieken te bouwen en dan hun overschotten op de markt te dumpen. Dan kan je altijd heel voorzichtig en lief blijven, maar soms moet je gewoon hard op tafel slaan en laten merken dat het echt anders moet en dat het geen flauwekul is. Die boodschap lijkt nu dan toch te zijn doorgedrongen. Zo ontzettend almachtig zijn de Chinezen ook niet, die hebben ook zat problemen in eigen huis.

    En dan NAVO verhaal: de Europeanen hebben decennia lang voor een dubbeltje op de eerste rij gezeten. Als je gaat verwachten dat dat onbeperkt door gaat, dan ben je blind. Je kan niet verwachten dat je bijna gratis wordt beschermd en dat je mening dan nog steeds serieus genomen wordt. Met Obama kon je nog spelen, die was veel te voorzichtig om ooit echt iets te doen, Trump zet je gewoon voor het blok. Ik vind dat hij op dit punt een punt heeft.

    En politici hebben een houdbaarheidsdatum, ook politici die je bevallen. Het is ooit op met Merkel. En dan weet je even niet wie je in de plaats krijgt. Kan je een risico vinden. Ik zou het veel enger vinden als Merkel eindeloos zonder meer herkozen zou worden en iedereen het altijd ontzettend met haar eens was.
  9. [verwijderd] 31 juli 2018 13:59
    Eindelijk een goed stukje. Valt er wat op af te dingen. Vast wel. Maar het is in ieder geval 100% beter dan de wegkijkerTs elders op dit forum. De kritiek op dit stuk valt dan ook tussen totaal nietszeggend en suggestief. Maar dat weet je als je een negatief verhaal gaat vertellen. Valt me nog mee dat er geen karaktermoord is gepleegd. In ieder geval, ga zo door. En hoop meer van dit soort artikelen van je te lezen.
  10. [verwijderd] 31 juli 2018 14:03
    quote:

    erjee-ff schreef op 30 juli 2018 09:39:

    Ik ben toch wel benieuwd waar de "geopolitieke" risico's dan liggen, Andy. Momenteel heb je in je stukje vooral de normale politieke risico's benoemd.
    Ik zal je een handje helpen: Midden-oosten, Taiwan, Zuid-Chinese zee, N-K.... Mooi toch dat je zelf niet hoeft na te denken.
  11. erjee-ff 31 juli 2018 17:07
    quote:

    AzijnseikerT schreef op 31 juli 2018 14:03:

    [...]

    Ik zal je een handje helpen: Midden-oosten, Taiwan, Zuid-Chinese zee, N-K.... Mooi toch dat je zelf niet hoeft na te denken.
    Van Dale definieert Geopolitiek als “de wetenschap van de invloed van de aardrijkskundige gesteldheid op staatkundige vraagstukken.”(Wikipedia). Noem mij even de aardrijkskundige gesteldheden waar de schrijver aan refereert...
  12. forum rang 7 handyman6 1 augustus 2018 11:57
    Hmmmm,als ik zo de Chinese beurzen,na de duikelingen ,nu de laatste tijd ,pas op de plaats zie maken,en vermoed dat de Chinese PPT daar voor zorgt,kan het ook zo maar zijn dat het al helemaal fout zit daarro,qua groei.
    Komen daar ook nog nieuwe heffingen(200 miljard!) overheen.......
    H6
  13. Janusface 14 augustus 2018 14:32
    Er is altijd wel wat en voor mijn gevoel is het hedendaagse niet zo erg. De Britten verlaten straks het moederschip maar heeft niet bewust gekozen voor armoede. De Amerikanen hebben meer last van hun president dan wat hun lief is. De komende senaat-verkiezing zijn bepalend voor Trump. Verliezen de republikeinen dan is het ook gebeurd met de macht van de president.De Chinese willen met de hele wereld handel drijven maar het politiek systeem zit veel Chinese bedrijven in de weg. Rusland wint stilletjes de oorlog. De Turken laten het een beetje voor wat het is. Straks is het September en wordt beleggen weer aantrekkelijk. Hoera leven de vooruitgang.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links