Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Theo van Gogh neergeschoten/gestoken ?

605 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 31 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 november 2004 11:10
    Hallo kijk ook even bij De Volkskrant de volgende headlines:
    Radicale moslims hebben dodenlijst
    PvdA, VVD: AIVD in de fout gegaan
    Imams moeten zich uiten tegen bedreiging'
    Klacht tegen Hirsi Ali om 'medeplichtigheid'

    En lachwekkend maar ook triest is dat een kunstenaar de Bijbeltekst: "Gij zult niet doden" niet meer mag gebruiken in R'dam. Het zou nl "opruiend" zijn..... Lang leve de Vrijheid va Meningsuiting.... dank PvdA, dank linkse kerk....

    vrijdag 5 november 2004 uur.
    'Gij zult niet doden' ligt anno 2004 te gevoelig
    Van onze verslaggever Ron Meerhof


    ROTTERDAM - 'Een bijbels gebod waar niemand het mee oneens kan zijn', dacht de kunstenaar. Maar de wijkagent, door de burgemeester gestuurd, dacht daar anders over.

    God is gezakt voor zijn inburgeringsexamen in Rotterdam. Zijn gebod 'Gij zult niet doden' ligt veel te gevoelig in de multiculturele samenleving anno 2004 en is derhalve onverwijld verwijderd uit de openbare ruimte. Bij zijn herexamen kan hij het misschien eens proberen met 'Wij zullen niet doden'. Dat is duidelijker.
    Kunstenaar Chris Ripken heeft het zich serieus afgevraagd, afgelopen nacht: 'Heb ik toch iets verkeerd gedaan? Misschien wás het wel beter geweest als ik het had gehad over ''Wij'' in plaats van ''Gij''.' In een smekend gebaar steekt hij twee trillende handen uit: 'Maar dat moet toch eigenlijk niet hoeven? Toch?'

    Ripkens emoties over de dood van Van Gogh ontlaadden zich dinsdagmiddag in een kunstwerk. Hij schilderde het bijbelse gebod over een opstijgende engel die hij al eerder op zijn gevel aanbracht, met daaronder de datum. 'De allereerste keer dat ik tekst gebruik om me te uiten. Als een spelregel', zegt Ripken. 'Een volstrekt waardenvrij en neutraal gebod waar helemaal niemand het mee oneens kan zijn.'

    Mis. De volgende dag staat de wijkagent voor de deur: de tekst is potentieel opruiend, de schildering moet vóór twaalf uur verwijderd zijn. Zeker omdat Ripkens atelier vlakbij een moskee staat.

    Daarop ontstaat een korte discussie waarin Ripken zich opeens heel alleen voelt. De wijkagent, die hij goed kent, lijkt opeens wel een vreemde, zoals hij praat: bars, officieel en doof voor argumenten. Dan komt de voorzitter van het moskeebestuur erbij staan. Gelukkig, denkt Ripken: die begrijpt me wel. Maar de voorzitter zegt diplomatiek dat hijzelf Ripkens standpunt wel goed vindt, maar dat anderen de tekst nu eenmaal verkeerd zouden kunnen opvatten.

    Ripken nodigt de voorzitter daarop uit iets aan de schildering toe te voegen, bijvoorbeeld een equivalent in het Arabisch. 'Maar niemand reageerde. Het leek wel of ze me niet hoorden', zegt Ripken. 'Het werd steeds grimmiger.'

    De agent vertelt dat hij rechtstreeks in opdracht van burgemeester Opstelten handelt. En er zou voor dergelijke teksten een richtlijn bestaan van het ministerie van Binnenlandse Zaken, uitgegaan na de moord op Van Gogh. En Ripken krijgt ook nog het dringende, nee, dwingende advies om toch vooral geen contact te zoeken met de media.

    Maar twee verslaggevers van Cineac Noord, 'het kleinste tv-station van Nederland', dat opereert in Rotterdam-Noord, krijgen er lucht van, springen op de fiets en arriveren met draaiende camera ter plekke. Die camera moet uit, sommeert de politie.

    Kort daarop arriveert een spuitwagen van de Roteb om het kunstwerk te verwijderen. 'Dat trok ik niet', zegt verslaggever Wim Nottroth van Cineac Noord. Hij springt voor de schildering en wordt gevankelijk afgevoerd. Drie uur zit hij in een cel. Ondertussen dwingt de politie de cameravrouw om de beelden van Nottroths arrestatie te wissen.

    De 52-jarige Nottroth zegt het 'heel vervelend' te vinden dat hij een paar uur in de cel zat. Hij is er nog steeds beduusd van. 'Wie had gedacht dat ik me voor gods woord zou laten opsluiten? Maar ik vond dat ik dit doen moest.'

    Confessionele en gewoon gelovige politici blijken minder emoties te hebben bij het onderwerp dan atheïsten als Ripken en Nottroth.

    CDA-wethouder Leonard Geluk van integratiezaken laat via een woordvoerder weten geen behoefte te hebben aan het geven van een reactie. De woordvoerder spreekt van 'een incidentje' dat al is 'opgelost' door deelgemeente Noord. 'Verder is het een zaak van de politie', zegt de woordvoerder. 'Bestuurlijk ligt de zaak bij Opstelten.'

    Diens woordvoerder debiteert een volzin over afwegingen door individuele agenten die hun verantwoordelijkheid nemen waar het gaat om het beheerst en gecontroleerd omgaan met de verhoudingen in de samenleving, door zich af te vragen of een en ander verstandig is, juist op dit moment en op deze dag en in deze vorm.

    'Heel simpel', zegt de woordvoerder. 'Niets meer en niets minder.' Hij voegt nog toe dat Opstelten van mening is dat met de gewraakte tekst zelf 'niks mis is, op zich.'

    'Nee, dat moest er nog bijkomen', zegt Leefbaar-wethouder Marco Pastors, de enige die deze middag het onderwerp wél belangrijk genoeg vindt om er iets over te zetten. 'Die oproep is feitelijk juist, algemeen bekend, en in ons land volstrekt geïnternaliseerd. Het is te gek dat als opruiend te beschouwen. Het is een schitterend voorbeeld van de waanzin waarin we leven.'



  2. [verwijderd] 5 november 2004 11:31
    Dit vind ik het zorgwekkende: geen besef hebben van wat democratie is, vinden dat je tegenstander geen volksvertegenwoordiger mag zijn:

    "Een meerderheid van de lezers van het Nederlands-Marokkaanse tijdschrift Mzine vindt dat het VVD-Kamerlid moet aftreden. Zo'n 80 procent van de lezers vindt dat Hirsi Ali met haar extreme koers vooral slachtoffers maakt. Het maandblad peilde de stemming onder 150 lezers naar aanleiding van de moord op Van Gogh. "

    (de volkskrant)
  3. [verwijderd] 5 november 2004 11:42
    quote:

    AdeV schreef:

    [quote=michiels]
    hoe kan je rechts nu met rechts bestrijden?
    [/quote]

    Hoe kun je een radicale moslim moordenaar nu vergelijken met iemand als Wilders ? :S
    dat wil ik zeker niet doen. sorry als ik die indruk wek. maar is wilders de oplossing? de lijst pim fortuyn bestaat toch ook nog slechts virtueel?
  4. [verwijderd] 5 november 2004 12:07
    quote:

    michiels schreef:

    [quote=AdeV]
    [quote=michiels]
    hoe kan je rechts nu met rechts bestrijden?
    [/quote]

    Hoe kun je een radicale moslim moordenaar nu vergelijken met iemand als Wilders ? :S
    [/quote]
    dat wil ik zeker niet doen. sorry als ik die indruk wek. maar is wilders de oplossing? de lijst pim fortuyn bestaat toch ook nog slechts virtueel?
    Da's eigenlijk best een enge redenering. Je gaat er alvast vanuit dat Wilders ook wordt vermoord begrijp ik?
  5. [verwijderd] 5 november 2004 12:15
    quote:

    michiels schreef:

    dat wil ik zeker niet doen. sorry als ik die indruk wek. maar is wilders de oplossing? de lijst pim fortuyn bestaat toch ook nog slechts virtueel?
    Ik denk persoonlijk dat één van de redenen dat die hele partij uit elkaar is gevallen is dat de bindende kracht, Pim, er niet meer was.

    Verder acht ik Wilders toch van een andere categorie dan Pim (niet goed/slecht bedoeld maar gewoon anders), maar of dat klopt zal de toekomst ons moeten leren. Voorlopig zijn er nog geen verkiezingen dus hij heeft nog tijd genoeg om zichzelf en zijn partij te profileren.
  6. [verwijderd] 5 november 2004 12:43
    quote:

    markiemark73 schreef:

    Je mag je mening geven in dit land ja zeker.
    maar zodra je de mening hebt dat die politie agent een geiteneuker is
    mag het weer niet.
    ok hij zal je er niet voor vermoorden.
    Wat een krom land zeg.
    speel niet met vuur zij mijn moeder altijd.

    Redacteur Quote trekt kogelvrijvest aan vanwege publicatie 500 rijkste nederlanders.
    !@#$%^
    dat kan ook niet eens in Nederland,AIVD bescherm deze man eens tegen 1 of meerdere potentiele rijke moordenaars.
    die man mag toch schrijven wat hij wil! @$#%(pot jan doosje)
  7. [verwijderd] 6 november 2004 15:33
    quote:

    Geldwolf2003 schreef:

    die slappe lach is zo weg als hij 10 jaar harde arbeid als straf opgelegd krijgt bij terugkomst uit het toilet.

    vrg geldwolf
    Ik moet je teleurstellen. Drie jaar voor de hoofddader maar ze gaan in beroep.

    Over een half jaartje of zo kom je hem waarschijnlijk wel weer tegen.

    Succes iedereen in dit door en door verotte NL!
  8. [verwijderd] 6 november 2004 16:27
    quote:

    euro2000 schreef:

    Een volk dat voor tirannen zwicht

    zal méér dan lijf en goed verliezen;

    dan dooft het licht...

    en dat doet voor alles opgeld van ali,georg de pope tot en met ene w

    euro2004
    Hendrik matheus van randwijck
    weteringcircuit amsterdam

    (reed ik 6 jaar lang elke dag langs als middelbaar scholier, maar het kostte toch enige tijd voor ik het echt begreep.

    de bos
  9. Underdog2015 6 november 2004 20:59
    quote:

    euro2000 schreef:

    Een volk dat voor tirannen zwicht

    zal méér dan lijf en goed verliezen;

    dan dooft het licht...

    en dat doet voor alles opgeld van ali,georg de pope tot en met ene w

    euro2004
    wat een toeval !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Dat is tekst die ik vanmiddag las toen ik de brug overstak vlakbij de Heineken brouwerij. Ik dacht toen exact hetzelfde.

    Stond iets van een datum datum bij van de auteur die het geschreven had. Ik stond er toen toch even bij stil anders had ik het nu niet meer geweten.

    vrg geldwolf
605 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 31 »» | Laatste |Omhoog ↑

Direct naar Forum

Indices

AEX 858,33 -0,81%
EUR/USD 1,0646 +0,02%
FTSE 100 7.838,81 -0,49%
Germany40^ 17.653,00 -1,03%
Gold spot 2.382,93 +0,15%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+4,32%
Pharming
+1,67%
EBUSCO...
+1,42%
Heineken
+1,27%
AZERION
+0,60%

Dalers

INPOST
-3,29%
Alfen ...
-3,25%
AMG Cr...
-3,02%
VIVORY...
-2,98%
ADYEN NV
-2,32%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links