Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligatie Rabobank Certificaat AEX:RABO.NL, XS1002121454

  • 106,740 24 apr 2024 16:54
  • -0,140 (-0,13%) Dagrange 106,600 - 106,900
  • 7.304.800 Gem. (3M) 6,6M

Forum Rabobank Certificaat geopend

9.313 Posts
Pagina: «« 1 ... 18 19 20 21 22 ... 466 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 juli 2018 20:18
    OK ZONDER AFTREKBAARHEID HOUDT ING VAST AAN COCO'S
    ABM Financial News - 16:37
    (ABM FN-Dow Jones) ING Groep blijft vasthouden aan zijn hybride obligaties of coco's als aanvullend kernkapitaal, ook wanneer de fiscale aftrekbaarheid van de couponrente op deze eeuwigdurende leningen volgend jaar vervalt. Dit zei een woordvoerder van de bank maandag.

    "We blijven geloven in dit instrument", zei woordvoerder Christoph Linke tegen ABM Financial News. Hij kon niet zeggen wat precies de financiële gevolgen van het schrappen van de aftrekbaarheid zullen zijn voor de bank, ook omdat de wetswijziging nog niet is gepubliceerd.

    ING heeft voor 3,25 miljard euro aan coco's uitstaan, die op zijn vroegst tussen 2020 en 2025 mogen worden afgelost, met jaarlijkse couponrentes variërend van 6,000 tot 6,875 procent.

    Het ministerie van Financiën meldde vrijdag het kabinetsbesluit om de fiscale aftrekbaarheid van het kapitaalinstrument vanaf 1 januari 2019 te schrappen. Een overweging daarbij was een recente reactie uit Brussel. Daar heerst twijfel of er geen sprake is van staatssteun, omdat het belastingvoordeel van dit type obligatie alleen toevalt aan de financiële sector. Om te voorkomen dat reeds verleende belastingaftrek door de banken moet worden terugbetaald, wordt de regeling nu preventief geschrapt.

    De Nederlandse Vereniging van Banken stelde maandag in een reactie namens de bankensector dat het besluit als een verrassing komt. De banken menen dat de verliesabsorberende obligaties bijdragen aan de financiële stabiliteit. "Banken gaan ervan uit dat het effect van de maatregel wordt meegewogen bij de totale lastendruk op de financiële sector", aldus de NVB. "Ook dient een gelijk Europees speelveld te blijven bestaan."

    De opslagen op aanvullend Tier 1-kapitaalinstrumenten van Nederlandse banken stegen maandag op het nieuws. De zogeheten spreads op sommige coco's van Rabobank en ABN AMRO stegen maandag met 20 tot 35 basispunten, zeiden kredietanalisten van ING Bank tegen ABM Financial News.

    Dit weerspiegelt de vrees bij beleggers dat de banken de stukken vervroegd gaan aflossen. Dat is doorgaans toegestaan na een 'tax event' of gewijzigde fiscale behandeling. Normaal gesproken worden dit soort 'eeuwigdurende' obligaties na vijf of tien jaar afgelost, maar dat kan in bepaalde omstandigheden ook eerder.

    De kredietanalisten betwijfelden of Nederlandse banken het alternatieve kapitaal ook daadwerkelijk versneld zullen aflossen. De toezichthouder moet daar goedkeuring voor geven en zal niet graag zien dat de kapitaalbuffer hierdoor afneemt. Ook moet de bank rekening houden met zijn reputatie bij institutionele beleggers.

    De regering denkt dat aandelenkapitaal of ingehouden winst voor banken beter risico's absorbeert dan het 'aanvullende' Tier 1-kapitaal. Daarom vindt het kabinet het niet langer een goede prikkel voor banken om fiscaal voordeel te bieden voor coco's. Dit stond eigenlijk al aangekondigd in het regeerakkoord, zeiden de kredietanalisten.

    Volgens het Financieele Dagblad zal het schrappen van de aftrekbaarheid de jaarlijkse kosten van Nederlandse banken en verzekeraars in totaal met ongeveer een half miljard euro verhogen, op basis van een doorrekening door het Centraal Planbureau. Deze rekening zal naar verwachting worden neergelegd bij klanten, bijvoorbeeld door middel van hogere rentetarieven voor kredieten.

    Nederlandse noteerden noteerden maandag vlak tot lager. Het aandeel ABN AMRO noteerde vlak. ING verloor 0,1 procent . Certificaten van Rabobank koersten 1,3 procent lager op 117,30
  2. alida1 3 juli 2018 14:26
    Beleggers opgelucht dat Nederlandse banken handen van coco’s afhouden
    Beleggers zijn opgelucht dat Nederlandse banken hun meest achtergestelde obligaties (coco’s in jargon) voorlopig niet gaan terugkopen. Daarmee kunnen zijn nog langer profiteren van de relatief hoge coupon op dit papier. De koersen van de uitstaande coco’s van ING, Rabobank en ABN Amro noteren dinsdag hoger.

    Banken mogen hun uitstaande coco’s in principe gaan terugkopen nu de Nederlandse overheid heeft besloten dat de rentebetalingen op dit papier vanaf 1 januari 2019 niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. De banken hebben een dergelijke gebeurtenis opgenomen in de voorwaarden van de obligaties als mogelijke trigger voor het terugkopen van het papier.

    Het terugdraaien van de fiscale aftrekbaarheid maakt de obligaties voor de Nederlandse banken en verzekeraars circa €500 mln duurder. De maatregel levert de Nederlandse schatkist circa €150 mln aan besparingen op denkt het kabinet.
    Zowel ING, ABN Amro als Rabobank geven aan dat zij momenteel niet van plan zijn de obligaties terug te kopen. ‘We blijven onverkort achter dit papier staan’, aldus een woordvoerder van ING.

    Coco’s zijn relatief dure instrumenten voor banken, met coupons van 5% à 6%. Daardoor zijn ze aantrekkelijk voor beleggers: de koersen van de meeste Nederlandse coco’s noteren boven par. Voor banken hebben ze ook een groot voordeel: ze mogen opgeteld worden bij het kernkapitaal, al zit het qua kenmerken tussen eigen en vreemd vermogen in.

    Bron FD

    Maar er is geen opluchtingsrally.
  3. TTT7 6 september 2018 14:23
    quote:

    EQ140 schreef op 6 september 2018 13:05:

    [...]
    Gaat de ballon leeg lopen?
    Er kan wel wat meer van de koers af. Credit spreads gaan oplopen (zoals in mijn eerdere posts).

    Ik denk dat we aantrekkelijkere niveau's gaan zien om bij te kopen. We zijn nog wel even weg van de piek in de credit cycle. In de laatste cyclus zaten we op de piek (begin 2016) rond de 105. Op dat moment was de 10 jaars rente een fractie lager dan we nu zitten.

    We hoeven niet perse een zelfde piek te krijgen als destijds (was gedreven door lage olieprijzen), maar het lijkt me wel zeer waarschijnlijk dat we lagere RC koersen gaan zien. Zeker als we een correctie op aandelen krijgen.

    Zelf heb ik een paar maanden geleden een gedeelte verkocht en houd ik de rest puur vanwege de coupon. Op dit moment zie ik geen problemen mbt Rabo.

    Ben benieuwd wat de rest doet.
  4. GJF1959 12 september 2018 16:14
    De Rabobank heeft bij de uitgifte van de Rabobankcertificaten welke inderdaad geen echte coco's zijn, geen bepaling in de voorwaarden opgenomen dat de bank de certificaten terug kan kopen indien er op belastinggebied wat zou veranderen.Er uit stappen en er later weer in gaat zitten lijkt een beetje een rare stap. Want iedere maand dat je er niet in zit scheelt je alweer een half procent waartegen je ze lager moet terug kopen wil je geen verlies hebben met deze "strategie". Het is met name de kwaliteit van de debiteur (Rabobank dus) die een rol speelt. De Rabobank krijgt haar kosten echter niet onder controle. Ze is met stip het slechtste jongetje/meisje van de klas. De DNB kan de bank verbieden de rente uit te betalen als ze niet aan bepaalde voorwaarden voldoet (ze hoeft dan nog lang niet failliet te gaan). Dat moment komt wel steeds iets dichter bij al gedraagt de bank zich als een paling aan een vishaak om dit te voorkomen.
  5. TTT7 12 september 2018 19:05
    quote:

    GJF1959 schreef op 12 september 2018 16:14:

    De Rabobank heeft bij de uitgifte van de Rabobankcertificaten welke inderdaad geen echte coco's zijn, geen bepaling in de voorwaarden opgenomen dat de bank de certificaten terug kan kopen indien er op belastinggebied wat zou veranderen.Er uit stappen en er later weer in gaat zitten lijkt een beetje een rare stap. Want iedere maand dat je er niet in zit scheelt je alweer een half procent waartegen je ze lager moet terug kopen wil je geen verlies hebben met deze "strategie". Het is met name de kwaliteit van de debiteur (Rabobank dus) die een rol speelt. De Rabobank krijgt haar kosten echter niet onder controle. Ze is met stip het slechtste jongetje/meisje van de klas. De DNB kan de bank verbieden de rente uit te betalen als ze niet aan bepaalde voorwaarden voldoet (ze hoeft dan nog lang niet failliet te gaan). Dat moment komt wel steeds iets dichter bij al gedraagt de bank zich als een paling aan een vishaak om dit te voorkomen.
    De Rabo mag de RC's tegen 100 procent intrekken, echter dit zullen ze niet zo snel doen als je kijkt naar hun acties mbt de kapitaalstructuur en als je de notulen leest.

    Wbt aanpassing rentevergoeding. Dit zullen ze niet heel snel doen. Zelfs niet als ze bijvoorbeeld een grote boete zouden krijgen. Dan wordt hun funding wel heel moeilijk. Dan moeten ze nieuw kapitaal aantrekken tegen een veel hogere rente. Daar zou de DNB ook niet blij mee zijn, want dat zorgt voor nog meer stress bij de bank. Tegelijkertijd vertrekt een deel van de retail klanten naar andere banken (Er zijn redelijk wat Rabo klanten die certificaten hebben). Kortom, het lijkt me dat zowel de Rabo als de DNB het vertrouwen in de instrumenten wil behouden.

    Toen eind 2015/begin 2016 creditspreads opliepen en er meer stress in het systeem kwam, was er geen sprake van een aanpassing (terwijl de creditspreads destijds veel hoger stonden dan ze nu staan).

    De DNB weet ook dat als zij/ECB stoppen met opkopen van obligaties en de rente opkrikken, banken veel gezonder worden.

  6. alida1 19 september 2018 16:20
    quote:

    HarryH schreef op 19 september 2018 13:51:

    Koers op 19-9-18 € 118.66. Ik kan geen onderliggende info vinden om dit neergaande sentiment te verklaren. Iemand een idee? Is er nog meer downtrend te verwachten. Nu instappen of wachten tot een lager nivo.
    Ik weet niet of TA werkt voor RC maar dan is de trend dalend.
  7. TTT7 20 september 2018 15:21
    quote:

    HarryH schreef op 19 september 2018 13:51:

    Koers op 19-9-18 € 118.66. Ik kan geen onderliggende info vinden om dit neergaande sentiment te verklaren. Iemand een idee? Is er nog meer downtrend te verwachten. Nu instappen of wachten tot een lager nivo.
    Voor mij is er niet veel veranderd tov mijn eerdere posts. Creditspreads zijn al wijder dan eerder dit jaar en zullen mijns inziens verder verwijden. Gezien de RC's een achtergesteld produkt zijn, is het belangrijk naar creditspreads te kijken.

    Wat betreft oplopende rentes, deze zijn goed voor banken en hun verdienmodel. Echter voor de RC's zal de combinatie (hogere rentes en grotere creditspreads) de koers onder druk zetten.

    Ik heb een tijdje geleden een deel van mijn stukken verkocht en wil die lager terugkopen. Ik denk dat we wel meer naar de 110 kunnen gaan en als we een credit piek zoals in 2016 zagen dan gaan we nog iets lager. Destijds stond de rente volgens mij net iets lager dan nu.

    Het grootste gedeelte heb ik gehouden vanwege de vergoeding. Ik zit er niet per se in voor de capital gain. Dat gedeelte van mijn belegging heb ik verkocht.

  8. Biobert 20 september 2018 21:41
    [quote alias=Real1 id=11098267 date=201809201521]
    [...]

    Voor mij is er niet veel veranderd tov mijn eerdere posts. Creditspreads zijn al wijder dan eerder dit jaar en zullen mijns inziens verder verwijden. Gezien de RC's een achtergesteld produkt zijn, is het belangrijk naar creditspreads te kijken.

    Wat betreft oplopende rentes, deze zijn goed voor banken en hun verdienmodel. Echter voor de RC's zal de combinatie (hogere rentes en grotere creditspreads) de koers onder druk zetten.

    Ik heb een tijdje geleden een deel van mijn stukken verkocht en wil die lager terugkopen. Ik denk dat we wel meer naar de 110 kunnen gaan en als we een credit piek zoals in 2016 zagen dan gaan we nog iets lager. Destijds stond de rente volgens mij net iets lager dan nu.

    Het grootste gedeelte heb ik gehouden vanwege de vergoeding. Ik zit er niet per se in voor de capital gain. Dat gedeelte van mijn belegging heb ik verkocht.

    quote]

    Wat is de definitie van creditspread en waar kan ik de getallen ervan vinden?
9.313 Posts
Pagina: «« 1 ... 18 19 20 21 22 ... 466 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Rabobank Certificaat Nieuws

  1. 16 apr Rabobank doet bod op eigen certificaten

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links