Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe beurs zet boel op zijn kop?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 10 juli 2018 17:37
    Arend Jan,

    De discussie over extra dividend voor langetermijn aandeelhouders is al vaak en lang ( meer dan 15 jaar ) gevoerd. Ik kan het voor je opzoeken, maar zo uit het hoofd: Ook mijn aandelen DSM zijn ooit een poosje in Heerlen, of was het Geleen ? dacht ik, gestationeerd geweest en na een paar maanden ( alweer uit het hoofd ) terug gekomen.

    Diverse Franse bedrijven belonen hun lange termijn aandeelhouders al heel wat jaren met extra dividend. L' Oréal, La Farge Holcim bijvoorbeeld.

    Realiseer je wel dat je dan je aandelen uit je portefeuille moet overschrijven naar een rekening die het bedrijf opgeeft. In de praktijk betekent het dat je er niet meer zo één twee drie bij kunt als je wilt verkopen.

    Voordeel voor het bedrijf is in ieder geval dat die aandelen niet uit-geleend kunnen worden door shorters. Hoe je het ook draait of keert: Die zorgen toch voor meer volatiliteit, voor meer onrust en het is een rustiger gevoel voor een bedrijf dat ze niet zomaar die aandelen kunnen lenen.

    Ik ben het ( uiteraard) oneens met jouw gedacht dat handelaren in de watten gelegd moeten worden omdat zij zogezegd voor een " markt " zorgen. Dat is uiteraard wel zo, maar daarvoor hoeven ze nu ook weer niet extra te krijgen.

    Puur principieel vind ik dat iedere aandeelhouder precies hetzelfde dividend moet krijgen. Er is al een groot verschil bij heel wat aandeelhouders in diverse landen, waarbij de een wel dividendbelasting moet betalen en de ander ervan wordt gevrijwaard. Denk aan AB INBEV waarbij de gefusioneerde Zuid Afrikanen wel eisten dat ze niet de hoge dividendbelasting in België zouden moeten betalen, of onlangs die rel met Royal Dutch waarbij blijkbaar sommige aandeelhouders NU al geen dividendbelasting betalen.

    Peter
  2. [verwijderd] 11 juli 2018 11:44
    Ach de éen maakt gebruik van wat kortere bewegingen dan de ander, maar ze zitten niet in elkaars vaarwater hoor. Bij handelen heb je geen last van de belegger, en de belegger heeft geen last van handelen, of de handel, het speelt zich af in twee verschillende werelden.
    Kom je misschien achter als je beiden zelf zult doen, en het zelf ervaart….
  3. [verwijderd] 11 juli 2018 16:11
    quote:

    bdj schreef op 11 juli 2018 12:49:

    Voor inkomensbeleggers in de opbouwfase zijn koers dalingen door handelaren die naar de uitgang rennen alleen maar mooi. Meer aandelen voor je herbelegde dividenden.
    O, jij mist dus ook de ervaring van handelen….

    Je kunt je aansluiten bij de auteur, en bij zovelen die denken dat handel iets te brokkelen heeft in/aan de prijs. Ze lullen eigenlijk als een kip zonder kop omdat er geen greintje ervaring zit in wat ze doen op een aandelenbeurs of elders!.., dus je staat niet alleen...
  4. forum rang 4 efreddy 12 juli 2018 22:15
    Oh ja, de laatste weken gaan er gemiddeld 614.000 stuks DSM per dag door. Deelt u dat zelf maar door het totale aantal van 175 miljoen.

    Je moet het natuurlijk anders doen en de 175 miljoen delen door 614000 om het gemiddeld aantal dagen te hebben dat dit aandeel word bijgehouden en dan kom je aan ongeveer 285 handelsdagen of ongeveer 1 jaar 1 maand en 8 dagen bij 256 handelsdagen per jaar.

    Dit gemiddelde verbergt natuurlijk behoorlijke verschillen.

    Een voorbeeld bij Bitcoin waar het gemiddeld aantal dagen 29,45 is dat die word bijgehouden volgens het laatste 24 uur volume.
    Zelf heb ik Bitcoin die ik al vanaf november 2013 bezit en dus bijna 5 jaar terwijl ik ook een gedeelte heb die soms zelfs minder dan 1 uur word bijgehouden.
    Volgens dit gegeven zit een gemiddeld persoon momenteel ongeveer voor 12,97 € in Bitcoin bij een koers van 5297 € voor 1 Bitcoin.
    Bij DSM heeft een gemiddeld persoon dan ongeveer 0,025 aandelen DSM.

    Dit heb je met gemiddelden.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links