Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olie op weg naar 100?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 mei 2018 20:48
    2 paragraven kort:
    1-Centrale banken.
    Grote globale schuld grofweg 273 triljoen.
    Globale BBP 4 triljoen.
    Rente veronderstel 2% = 4.7 triljoen serveren. Dus rente groei is hoger dan BBP.
    China is de grootste afnemer van schalie olie Amerika. Niet dat China die olie nodig heeft, maar China wilt hun Amerikaanse treasuries verpatsen.

    2-Geologie.
    Productie halfleven = twee jaar. Dus twee keer meer investering nodig om productie op peil te houden binnen twee jaar. Amerika kan hooguit 2 miljoen vaatje exporteren en zuipt zelf 20 per dag.
    Dat komt ongeveer op 70 jaar gratis olie leveren aan China. Tegen 1500 dollar per vat neemt het ongeveer 3 jaar om China terug te betalen.
    Vaatje 2 miljoen per dag gaat in twee jaar naar 1 miljoen per dag volgens grond eigenschappen. Dus China terug betalen in niet haalbaar in 70 jaar en kiele-kiele 3 jaar maar dan 'moet' men zoal siegheil in Amerika soortgelijk als in Nederland 3 keer rond het Ijslemeer rijden of de belasting omhoog jennen naar €3,60 en meer, of continue banken plunderen.
  2. [verwijderd] 30 mei 2018 06:13
    Hier een 'moeilijke' paragraaf: Return op energie investeringen en de thermodynamica EROI, iets Amerikaans . Dat werkt als volgens: Zeg je fiets van Heerhugowaard naar Schalkwijk Haarlem voor je werk, Raunttrip ongeveer 80 kliks, dat deed ik voor de lol. Dat neemt 7 haringen, 7 sjokolademelk, drie gevulde koeken, 6 bieren, halve kip, een berg patat en een handvol maagzuurtabletten bijna 50 euro tijdje terug. 8 uren werken voor gemiddelde blij met 40 euro per dag aan contant. Met de auto zo'n 10 euro. Dus een fiets is een slechte investering vanwege spoed en afstand.
    Nou olie&gas heeft ook afstand maar de spoed of te wel geld er tegen aan knallen met zuurpillen gaat niet snel genoeg ongeacht hoe harder je fiets.
    We weten daar is bijna 11 triljoen (dure fiets) wat staat te trillen voor investeringen en wij weten dat het 1 triljoen waard (40 euro maag pillen) is en men zoekt een koers-winst verhouding van 13 (met 50 euro salaris)? AardbevingGas Groningen zegt al genoeg. Dat aardbeving valt in de thermodynamische kant (fiets breekt) is een cadeautje.
    Velen banken, nu RBS, stoppen met energie beleggen, die gebruiken hun excuses met klimaatverandering omdat plantenvoer CO2, niet volgens Hortipoint, giftig is en niet zwaarder is als lucht. ( ja ik noem dat verbale gekotst in mijn gebruikerstaal die ik spreek in Angola, Kurdistan, Prairy Canada, Kiwiboeren, Namibia, Zuid Afrika, belangrijke vergaderingen en gewoon omdat ik er zin in hebt.
    Banken niet investeren in de spoed van olie zou ik zeggen ja OK, maar het zijn de excuses die artikel 7 van vrijheid van spraak die weg-geregelt wordt of te wel 'vermoord de berichtgever en verbrand de bruggen'.

  3. [verwijderd] 30 mei 2018 18:18
    Goldman Sachs zegt 90, minister Noorwegen minder dan 100, ik met een paar lijpe anderen zeggen de waarde = 1500 een vaatje en de Russen met vriendje Saudi houden het stabiel met volume en en China staat Amerikaanse schatkist bonnen te verpatsen zodat elke druppel frekking 'moet' als verdunning middel China terug betalen en en en wereld olie productie = 20% minder dan aanbod.
    Ik zoek liever een knokpartij in een kroeg dan bovengenoemde te zitten kauwen en en en en dan zegt een kapitein van een akelig grote olie tanker dat zijn 'bill of lading' zit in de lucht, dus hoe dichter het schip vaart naar een raffinaderij, hoe sneller wordt die 'bil' verhandeld. Je mag zeggen aanbod komt versnelt niet met spoed.
    Ik hoop de brandblusapparaten lopen niet uit hun expiring date , zo van inspectie brandwacht; doe het rustig aan het is weekend en je hebt pijn in je kleine teen!
  4. [verwijderd] 1 juni 2018 03:31
    Vraag en aanbod van geld is een vage onderwerp geworden en als je Nederland vergelijkt met Duitsland en de Jappen dan Nederlands 'algemene kennisindustrie in export en import' is in elkaar gestort. Dit dan gezegd, zal veel aanstoot voortbrengen om tegenstrijdige denkers (contrairian thinkers) te 'doelgroepen' met verbanning orders. Cashloze samenleving is net zoals regels uitschrijven tegen aanstooters, tegen de grondwetten van meeste landen! De getallen komen binnen van landen die het beter doen zonder contant zoals Nederland en Zuid Korea staan hoog geplaatst, Duitsland, Oostenrijk en Japan laag geplaatst en dan een report Venezuela heeft alle olie in de wereld maar geen contant! Ja der wordt gesproken van een 1/2 triljoen lening hier en daar en toch op tijd de rente serveren want dan kan je nog een lening krijgen van een 1/2 triljoen. Ik zou bijna zeggen 'hoe wants toebie un miljonair zijn' terwijl men spreekt van triljoenen.
    Nederland gaat richting 1 triljoen schuld met een Venezuela kans van wel 16000% inflatie per jaar, China zeide vanochtend tegen mij , de Yuan is de nieuw stabiliteit voor Afrika, Trump verstoord enige stabiliteit en wij hebben op dit draadje een argument of olie is 100 of 1500 waard met verbanning orders op laatst genoemde.
    EROI (Energy Return On Investment) dat is je fietst 80 km wat je 50 euro aan patat en bier kost om 40 euro aan salaris te verkrijgen of te wel je leent 5 euro om 1 euro te verdienen of te wel je betaald salaris aan 1 persoon door 5 anderen te ontslaan.
  5. [verwijderd] 1 juni 2018 10:54
    5 uit de 20 bedrijven in Amerika doen het goed met kraken&breken voor olie of gas of beide. De rest tussen 13 cent en 3,75 keer meer verlies op elke dollar ingezet. Dat gaat nu al jaren zo. Dubbele cijfer verschil tussen Brent & WTI.
    Is het nou dat hun export lijnen zijn verstopt? of de centrale bank belooft hun bedrijven te QE'en (uithevelen)?
    Ik weet het niet.
  6. [verwijderd] 6 juni 2018 00:37
    Gebeurtenissen gebeurt altijd in verre vreemde landen en nooit thuis. We praten van Rusland, Iran, Saudi, Venezuela en voor mij Nederland wat ver weg is en vreemd doet, zoals niet schulden terug betalen en de wet overtreed met: vraag & aanbod van geld moet in verhouding blijven met vraag & aanbod van goederen. Dus horizon 1 triljoen land-schuld ongeveer gelijk aan 1/2 miljoen schuld per huishouden boven op je hypotheek 'zal' niet de goederen geleverd krijgen! 4 tot 6 mensen mogen niet werken zodat 1 persoon wel werk mag hebben, dus dat wordt geld jatten wat Rabobank juist doet! Hier nog een verhaal van dingen die niet geleverd zal worden; gas de komende winter.
    Oekraine heeft via geopolitiek de Nederlandse aandelen van Gazprom afgetroggeld. Hier een paar vragen: gaat Gazprom gas aanbieden of gaat Nederland gas vragen. Dan de vraag is: aan wie gaat Nederland gas vragen? Aan Oekraien en Oerkraine vraagt aan Gazprom dus twee keer vragen dus de vraag gaat omhoog voor de zelfde volume? De wet dicteert zoals in bovengenoemd: het lijkt de juristen en rechters hebben de wet overtreden.

  7. [verwijderd] 7 juni 2018 06:09
    Steven Mnuchin schreeuwde gisteren 'sieg heil Saudi jij 'moet' een extra 1 miljoen vaten leveren'. Goldman Sachs zeide zo'n 9 uurtjes terug 'dat heeft Amerika zachtjes gezegd' waar 'moet' even werd hard aangestreept en ik ben gek.

    Olie verruilen voor Amerikaanse lucht is een kunst en nou weet ik niet of Rusland, Iran en nu Saudi een grote vraag hebben voor een mengsel stikstof-zuurstof met een beetje edel gassen. Niet CO2 want dat is bijna 1,7 keer zwaarder dan lucht en zwerft rond wortels om planten te voeren.

    Concurreren helpt de beschaving te smeren met goederen en centrale banken hebben daar een grote hekel aan want der gaat veel geld naar velen mensen in plaats van hun alleen. Wat ik wel weet is dat Chinese lucht verruilt kan worden met goederen.

    Ik wonder wat de keuzen's zijn? Wel spannend.
  8. [verwijderd] 7 juni 2018 16:21
    Jilles ook ontwikkelende trends in de gaten houden. Maduro deed; als je minder eten geeft aan de mensen, des te meer geld blijft er over om risico te dekken om te blijven produceren. Dus 1 vat kopen om 7 vaten te kunnen produceren. Dat 1 vat kopen is bank technisch verbannen dus 'force majeur' zijn ze nu aan het rond bazuinen zodat ze niet aan hun olie levering contracten hoeven te voldoen. Ja goed en wel, maar zo'n 70 super tankers licht nu voor anker. 1 grote flessen nek!.

    Hier in Afrika, als je iemand uit zijn bed wilt scheuren voor een klus dan vraagt men 50% vooruitbetaling want het is eerst eten en dan werken. Kortom eerst contant en dan werken en ik ben in velen landen geweest en die trend hangt in de meeste landen rond.

    Om 70 tankers uit hun nest te halen en dan praat ik van 'alleen Venezuela' en ik heb over paar gebieden gevlogen met velen tankers voor 'anker', dan de trend/neiging voor energie transport = eerst contant en dan varen en straf als er niet op tijd 'transfer' gepompt kan worden.

    De kosten / verkoop prijs was 1 tot 4 toen een vat zo'n 140 dollar koste. Hier in Afrika is het nu 1 tot 12. Jullie en onze benzine prijs is verdubbeld met een vat tegen 70. Dus een versnelling van prijs. Neem je nou jouw oude benzine prijs van 1.42 maal 12 = 17 euro de liter dan praat je van; stabilisatie van leveren.

    Het is nu niet meer de spoed van geld, maar de versnelling van geld en Ik kom uit een school van eerst werken, factuur uitschrijven en binnen twee weken betaald worden.

    Wat is de waarde van een vat olie? Ik en een paar anderen zeide: 70 cent een liter benzine en een vat olie 140 dollar. Nu een liter benzine is 17 euro waar, dus een goede factor van tussen 10 en 20 dan 1 vat olie = 1400 tot 2800 waard . Hou het conservatief op 1500 dollar per vat en gaarkeukens op volle productie.

  9. [verwijderd] 8 juni 2018 05:22
    Jilles hier vers van Saudi; ' bin Salman heeft buitenlandse investeerders weggejaagd'. Kunnen we ook in de gaten houden FDI (Foreign Direct Investment) versus EROI (Energy Return On Investment).
    Ik denk dat 'zachtjes keihard' schreeuwen van Steven Mnuchin de Amerikaanse schatkist bonnen bewaarder heeft niet geholpen want de investeerders, denk ik, zijn met hun camper ergens op de Costa Brava, of zoiets.
    Het zal wel Steven gaat meer luchtdollars proberen te verkopen worden en Saudi zal meer goederen voor yuan lucht kiezen en Amerikaans olie zal wel snel genoeg uit de grond komen maar olie leveren zal zekerlijk flessennekken worden want Amerikanen gaan 24% minder rijden op vakantie.
    Een zomer waar als wordt bevroren is?
  10. [verwijderd] 9 juni 2018 02:45
    Jouw schuld. Nietus, wellus, nietus, wellus, 2020 stort alles in, Jouw schuld, nietus, wellus.....en herhaal vervolgens. Jilles ik geef toe; taalgebruik is een intersant onderwerp en nu kunnen we de 'trend' de IEX moderatoren en centrale banken ook onderdeel maken van invloed op olie prijs, ja en het is officieel.
    Oud centrale banker Bennie Berbankie (werkt nu voor heggefonds beleggers) zeide dat: het is niet zijn schuld dat hij Obama heeft opgejut om geld te vervalsen in zo'n hoedanigheid dat 1 uit 12 mensen mag werken en wordt vol 'employment' genoemd.
    Cijfers positieve economische groei kan niet plaats vinden want der zijn geen mensen die werkeloos zijn.

    Wij zijn tenminste eerlijk in onze taalgebruik en het lijkt dat modereren en centrale bankeren liegen beheren, waarom investeren. Gaat het schuldbrieven kopen worden (FDI) of (EROI) flessennekken die op verlies uitdraait?
  11. [verwijderd] 10 juni 2018 06:26
    Jilles hier een stokpaardje: wedstrijdtje rente omhoog in de gaten houden is een soort Olympische sport tussen centrale banken. Amerika voor tegen de 2% en Europa achter met tegen de nul aan. Om meer publiek aan te trekken (klanten koesteren) zoals investeerders is de winnaar. De hevigheid zit niet in de spoed maar in de versnellingsbak. Europa zegt hun geheim als winnaar = Risico dis-investering en kapitale vlucht. En ik met andere zeide: Nederland is een slecht land om te investeren en dat al 10 jaar terug toen ik mijn fabriek sloot in Alkmaar en we worden door moderatoren van de Telegraaf, IEX maar nu ook Rabobank , mond gesnoerd.
    Dus investeerders lopen met zakken vol lucht (4 triljoen FED), Europa denk ik ook, met misschien 1 echte dollar daar in verstrikt rond te hollen voor veiligheid en 1 olie werker met 1/4 miljoen echte dollar in zijn rug klapte dood neer op een luchthaven omdat zijn hart begaf want hij mocht niet in een land investeren of arriveren.
    We weten EROI en FDI hebben ruzie, en de Nederlandse belasting dienst doet aan geld weigeren of te wel condities zetten voor investeringen, in Afrikaans noemt men dat : byt die hand die jou voer!.
    Het lijkt we mogen een paar jaar wachten voordat economische zelf vernietiging is uitgeput. Dollar omlaag, prijs olie omhoog (1500 per vat) en energie omdat men geld weigert en energie is constant.
    Dan weer energie is niet constant in Nederland want men 'moet' zo nodig met ongeveer 10 tot 20% met stikstof verdunnen zoals vlees verdunnen met pekelwater waar met €2,40 per liter water.
    Collaps van infrastructuur?
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links