Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experiment: De keuzes van een bank

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 4 mei 2018 15:53
    A 2: alleen NHG beperkt je doelgroep nogal. Meefinancieren van restschulden is vragen om gedoe met DNB. Verder bewerkelijk en extra risico.
    B 4: binnen een half jaar moet het mogelijk zijn de koop rond te krijgen. Wie toch nog langer bezig is, moet maar betalen. Je biedt de flexibiliteit in ieder geval aan.
    C 1: tegenwoordig de standaard voor nieuwe hypotheken. Verlengen van bestaande hypotheken zou ik wel toestaan.
    D 1: om het simpel te houden. Zo weinig mogelijk mutaties tijdens een lopende periode. Bij verlenging kan het wel aangepast worden.
    E 1: is wel ongeveer standaard. Veruit de meeste mensen hebben toch niet genoeg geld om meer af te lossen.
    F 2: geen verhuisregeling is te beperkt als je op een breed publiek mikt. Bovendien houd je dan geen klanten vast als ze gaan verhuizen. Binnen 3 maanden moet het mogelijk zijn om een nieuw huis te hebben (tenzij de klant perse op de Prinsengracht moet wonen, maar dat is dan weer zijn probleem).
    G 2: lijkt me dat bij 80% het onderpand genoeg zekerheid biedt.
    H 2: overbrugging kan nodig zijn als transactiedata ongelukkig vallen. Maar is geen product op zich.
    I 2: een lastige. Ook een vast contract is geen absolute zekerheid, daarvoor komen massa-ontslagen net iets te vaak voor. Ondernemers en zzp'ers zou ik alleen accepteren als ze de zaak aantoonbaar echt goed voor elkaar hebben. Ik neem deze omwille van operationele efficiency.
    J 2: ik weet dat het BKR ontzettend kinderachtig kan zijn, maar alles accepteren is meteen ook weer heel veel en geeft gedoe met DNB. Als je studieschulden niet accepteert, sluit je een hele grote groep van potentieel winstgevende klanten uit.
  2. Profeet 6 mei 2018 10:15
    De schandalen waar geldverstrekkers gewoon mee weg komen, zijn de aflossingsvrije hypotheken, indien ze verlengd moeten worden, zeggen ze soms keihard, we verlengen niet, we willen dat u inlost! Laatst iemand geholpen die een financiering had van 85.000 met als onderliggend een woonhuis van 175.000, allebei voldoende pensioen om nooit geen zorgen over te maken, worden ze gesommeerd om in te lossen. Die boeven hebben in het verleden zelf deze produkten verkocht en nu tappen ze uit een ander vaatje.
  3. [verwijderd] 7 mei 2018 11:27
    Zonder het lijstje in te vullen: het lijkt erop dat er een 'gelijke monniken, gelijke kappen'-logica opgelegd wordt, waarbij een bank aan iedereen, ongeacht de hypotheek-parameters dezelfde premie moet betalen. Dat lijkt me redelijk onwenselijk ja. Echter met de huidige cut-throat prijzen kan ik me voorstellen dat er alleen op naam geconcurreerd kan worden, aangezien 0.1% meer rekenen voor 'randgevallen' betekent dat iedereen naar de buren gaat.

    Bij de door dhr Koets voorgestelde optielijst krijgen we dus 1 competitie voor de 'perfecte leners', en 1 voor de kneusjesbrigade die meer wil, en daarvoor heel veel meer mag betalen. Op 2% komt 0.2% tot 1% erbij immers hard aan...

    Sowieso vermoed ik dat er tegen redelijk risico geen droog brood meer te verdienen is, hypotheken zijn als we straks weer onder water duiken een stuk riskanter dan RDSA, en dat tegen een magere paar procentjes rente. Ja alles is gegarandeerd, de prijzen gaan alleen maar omhoog, dat weet ik ook. Echter, als straks de (staats)rente door de 5-6% gaat en we dus geen 3-4 ton meer op een normaal salaris bij elkaar kunnen vegen, wat denkt u dan dat er met de prijzen gebeurt? Onder water dus. Zodra er dan iemand de bank daarvoor aansprakelijk kan houden (want niet goed geinformeerd, berekend etc) is de beer los.

    Mag je dan je huis afbetaald hebben, maar daar heb je dan weinig meer aan, want je hebt 3x teveel betaald...

  4. forum rang 5 Bart Meerdink 7 mei 2018 19:43
    Waarom niet gewoon het gunstigste percentage publiceren, samen met duidelijke uitleg over op welke manier persoonlijke keuzes en omstandigheden tot een hoger rentepercentage kunnen leiden? Eventueel wat snoeien in de mogelijkheden om het niet onnodig ingewikkeld te maken.

    Maar een spreadsheet is geduldig, en de onderliggende parameters kun je aanpassen aan actuele data over wat de extra kosten echt blijken te zijn en aan de marktomstandigheden.
  5. [verwijderd] 8 mei 2018 10:08
    quote:

    Profeet schreef op 6 mei 2018 10:15:

    De schandalen waar geldverstrekkers gewoon mee weg komen, zijn de aflossingsvrije hypotheken, indien ze verlengd moeten worden, zeggen ze soms keihard, we verlengen niet, we willen dat u inlost! Laatst iemand geholpen die een financiering had van 85.000 met als onderliggend een woonhuis van 175.000, allebei voldoende pensioen om nooit geen zorgen over te maken, worden ze gesommeerd om in te lossen. Die boeven hebben in het verleden zelf deze produkten verkocht en nu tappen ze uit een ander vaatje.
    @ Profeet; je hoeft geen profeet te zijn om te weten dat je dat risico liep met een aflossingsvrije hypo.
    Ik leen 30 jaar geld, hoef niet af te lossen, en na 30 jaar (als mijn contractuele ovk verloopt) nog steeds niet?
    Bij het aangaan van dergelijke overeenkomsten ga je op de stip liggen als de overeenkomst verloopt.... Wat ik overigens wel bijzonder vind is dat er geen mogelijkheid is tot herfinanciering, maar als debiteur ben je never nooit verplicht (geweest) dergelijke opties aan te bieden.

    A 2
    B 1
    C 3
    D 1
    E 1
    F 1
    G 3
    H 3
    I 4
    J 3
  6. Dikke Durk 8 mei 2018 19:43
    A: 2
    B: 4
    C: 1
    D: 1
    E: 1
    F: 2
    G: 2
    H: 2
    I: 3 --> Met uitzondering van iemand die ik ken die werkt voor de overheid en twee die werken in het onderwijs, ken ik niemand van mijn leeftijd (30'er) met een vaste baan.
    J: 2

    Ik zie dat ik eigenlijk hetzelfde erover denk als theo1. Alleen bij criterium J wijk ik af.
  7. info_124 18 mei 2018 13:52
    Dus: kennis, kunde, kapitaal en overwaarde mee het grote buitenland in: huisje met zwembad in Europees Florida kopen ( hulp veel goedkoper in te huren), en met goedkope vluchten de (klein)kindertjes opzoeken of over laten komen. Komen ze ineens 1-3 weken ipv eens per kwartaal 1-3 uur.
    ( U kent dat verhaal toch van oma, die gecremeerd wilde worden en haar as verstrooid over de parkeerplaatsen van Aldi en Lidl.... Waarom? "Dan weet ik tenminste zeker, dat jullie eens in de maand langskomen")
    En op de Astra 19.2 satelliet kan je alle NLe zenders ontvangen.
    Nederland: ik zie u wel op sat of BVN, en verder: het l.z.r.s
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links