Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie verwacht er nog een wereldwijde financiële crisis?

29 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. gerrit 69 17 mei 2018 23:23
    www.telegraaf.nl/financieel/2052408/p...

    Paus: Financiële markt tikkende tijdbom
    Updated 15 min geleden
    28 min geleden in FINANCIEEL

    Paul Franciscus waarschuwt dat financiële markten op exploderen staan. De financiële derivaten waarin met steeds meer geld wordt belegd, zijn een tikkende tijdbom. Als die afgaat, zal de hele maatschappij lijden.

    Paus Franciscus waarschuwt voor almaar groter wordende financiële markt.

    De paus richtte met die woorden zijn pijlen donderdag heel specifiek op de markt van credit default swaps. Met dit product kan een belegger zich verzekeren tegen wanbetaling van anderen.

    Tijdens de kredietcrisis kreeg die markt een omvang van het wereldwijde bbp, aldus de Franciscus, maar is nog altijd een enorme kracht die volgens hem onvoldoende beheerst kan worden.

    De verkoop en verdere doorverkoop van de cds-producten zonder regulering heeft geleid tot een wereld waarin financiële markten gokken op het mislukken van anderen, wat ethisch „onacceptabel” is, aldus de kerkelijk leider.

    Alarmbel beleggers
    Beleggers hebben nauwelijks iets geleerd van de kredietcrisis van 2007 toen deze hele markt in elkaar zakte. Tot op de dag van vandaag herstellen bedrijven en landen van de kredietcrisis.

    Paus waarschuwt voor tijdbom financiële markten.
    De paus riep donderdag op tot extra regelgeving om deze markt beter in greep te krijgen. Het Vaticaan zelf werd eerder slachtoffer van de hebzucht van een van zijn bankiers-bestuurders, die werden veroordeeld wegens witwassen.

    In Nederland waarschuwt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) al lang voor deze derivaten. De verkoper van de swaps belooft verliezen te vergoeden als er een ‘credit event’ ontstaat, meestal een faillissement of als een ander niet kan leveren. Als tegenprestatie betaalt de koper periodiek premie aan de verkoper.

    Miljardair-belegger Warren Buffett noemde de derivaten „massavernietigingswapens voor de financiële markten”.
  2. forum rang 7 ffff 18 mei 2018 14:25
    Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb toch zoiets van.....Schoenmaker blijf bij je leest!

    Dat de paus zich bemoeit met geloofszaken of ethische zaken is begrijpelijk, maar dat hij zich nu ook al gaat bemoeien hoe de financiële wereld zijn risico's indekt, zijn risico's verzekert middels derivaten, gaat mij wat te ver.

    Zouden die mensen die die derivaten kopen of verkopen nu ook een zwart vlekje op hun ziel krijgen? Zouden ze daarvoor nu ook naar het vagevuur moeten of komen ze al in de hel?

    Kom op, Eerwaarde Vader, je hebt al genoeg zaken aan je hoofd en laat het daar nu bij.

    Peter
  3. forum rang 9 objectief 18 mei 2018 14:57
    quote:

    ffff schreef op 18 mei 2018 14:25:

    Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb toch zoiets van.....Schoenmaker blijf bij je leest!

    Wellicht staat de kerk in Luxemburg ook niet meer in het midden, maar feit is wel dat deze kerk al eeuwen tegen hebzucht predikt....hoe rijker hoe moeilijker het is de belangrijke dingen nog te herkennen. (komt hard aan als je hele leven afhangt van jacht op rijkdom en zit te zweten om limietorders te veranderen)
  4. morgen1 19 mei 2018 15:14
    Paus onthoudt derivatenmarkt zijn zegen (Deutsche Bank) finance.yahoo.com/quote/DB/

    Financiële derivaten zijn zelden het onderwerp van de uitlatingen van paus Franciscus, maar de geestelijk vader haalt nu flink uit naar de markt voor zogenoemde credit default swaps (CDS). Dat meldt persbureau Bloomberg. Met deze instrumenten kunnen beleggers zich verzekeren tegen wanbetaling op obligaties.
    Paus Franciscus tijdens de audiëntie afgelopen woensdag op het Sint Pieter plein in het Vaticaan.
    Paus Franciscus tijdens de audiëntie afgelopen woensdag op het Sint Pieter plein in het Vaticaan.Foto: REUTERS/Max Rossi
    Het Vaticaan publiceerde donderdag een document waarin de paus zijn grieven richting de CDS-producten uiteenzet. Volgens Franciscus is het beleggen in deze producten 'onethisch' en vormen zij een tikkende tijdbom. Met de handel in deze producten gokken beleggers op het falen van anderen, en dat kan volgens het Vaticaan moreel gezien niet door de beugel.
    Credit default swaps kregen tijdens de financiële crisis die begon in 2007 een slechte naam, omdat een aantal uitgevers van deze verzekeringen zwaar in de problemen kwamen. Onder andere de grote Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) ging bijna kopje onder.
    Echte economie
    Bovendien onttrekken financiële derivaten volgens Franciscus geld aan de 'echte' economie. Het geld wat op de markt voor deze producten wordt belegd kan volgens hem beter daar besteed worden dan op dit soort financiële markten.
    Eerder was de bekende belegger Warren Buffett al uiterst kritisch over het gebruik van credit default swaps. Hij noemde ze 'financiële massavernietigingswapens'.

    www.youtube.com/watch?v=sNE4PMnqQKQ
    finance.yahoo.com/quote/DB/
29 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0730 +0,31%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.930,10 -0,88%
Gold spot 2.330,57 +0,62%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links