Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Brunel International AEX:BRNL.NL, NL0010776944

  • 10,080 24 apr 2024 17:35
  • +0,020 (+0,20%) Dagrange 10,000 - 10,120
  • 34.011 Gem. (3M) 63,5K

Brunel 2018

948 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 48 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. BASF en BAYER kopen 7 mei 2018 21:49
    Brunel op koers
    Redactie De Aandeelhouder - maandag, 07 mei 2018
    Detacheerder met nieuwe CEO op jacht naar records.

    Detacheerder Brunel International ziet de eerste positieve resultaten als gevolg van een reeks nieuwe initiatieven uit het nabije verleden in de boeken terug, maar heeft nog enige tijd nodig, alvorens gesproken kan worden van oude niveaus. Dit zei de nieuwe CEO Jilko Andringa in een interview tegen ABM Financial News.

    "Het streven is de oude records te breken. Met een accent op meer diversiteit is de afgelopen jaren een basis gelegd die de komende jaren met onze regionale aanpak verder moet worden ontwikkeld en waar we als bedrijf een solide rendement mee kunnen behalen. Dit jaar zit een jaaromzet van meer dan 1.000 miljoen euro er nog niet in, maar de cyclus waar we ons als Brunel momenteel in bevinden is gewoonweg 'hot' en dat is alleen maar goed", aldus de CEO. Bij de omzet ligt het record op ongeveer 1.390 miljoen euro, een niveau dat over 2014 werd gerapporteerd.

    Toegevoegde waarde, omzet en schaalgrootte zijn belangrijke parameters voor de detacheerder. "En daar zetten we ook op in zonder een volumespeler te willen worden. We blijven ons richten op specialisten. Maar winstgevendheid, het bedrijfsresultaat (EBIT), kent net zo veel prioriteit. Minstens net zo belangrijk is het uitgangspunt dat het voor mensen cool moet zijn om bij ons te werken. Dat is naar mijn idee de belangrijkste grondslag voor succes", aldus Andringa.

    Brunel kent van oudsher een sterke vertegenwoordiging in de olie- en gasmarkt, maar daar is de afgelopen jaren een andere wind gaan waaien, niet alleen door een lagere olieprijs, maar ook door meer vraag naar alternatieven. De energiemarkt staat bloot aan sterke schommelingen en dat vertaalde zich in hoge pieken en diepe dalen in de resultaatvorming van Brunel.

    Biedt de geschetste accentverschuiving het bedrijf de gelegenheid meer stabiliteit in de resultaatontwikkeling aan te brengen? Andringa denkt van wel, maar daar is tijd voor nodig.

    Onder de initiatieven zitten sectoren waarin Brunel een nieuwe speler is. Het kost altijd de nodige jaren om een zekere positie te verwerven, maar het bedrijf was ooit ook nieuw in de energiesector, weliswaar in een andere tijd, maar toch, en dat betaalde zich op een gegeven moment uit in een robuuste groei.

    Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de resultaten van Brunel in toenemende mate gedragen gaan worden door tal van disciplines. "Maar Brunel trekt zich daarmee niet terug uit olie- en gas. We zien die markt juist veel sneller een herstel doormaken dan we hadden voorzien. Olie blijft voorlopig nog een heel belangrijke brandstof voor de wereld van vandaag en morgen. Je kunt heel goede rendementen behalen op een lager omzetniveau. Als we de omzetderving bij olie- en gas kunnen compenseren in andere domeinen en tegelijkertijd de winstgevendheid kunnen verbeteren, is afscheid nemen van dienstverlening aan de olie- en gassector niet verstandig", zei de CEO van Brunel.
  2. BASF en BAYER kopen 7 mei 2018 21:50
    Die rendementsverbetering wordt voor een belangrijk deel ondersteund door One Brunel, een ondernemingsbrede, wereldwijde integratie van het IT-systeem van het bedrijf: kantoren werden met elkaar verbonden met als belangrijkste verandering dat iedere manager en indirecte werknemer kan zien wat een collega elders in de wereld bij Brunel doet en welke resultaten er worden geboekt. Een belangrijk voordeel is dat dubbelwerk wordt voorkomen, maar vooral dat de productiviteit op het hoofdkantoor inzichtelijk wordt en kan worden verbeterd. Het voorkomt dat ergens veel energie in wordt gestopt, zonder dat er een opdracht uitkomt. Dat kon voor 2010 niet of nauwelijks.

    Het nieuwe systeem stelt Brunel in staat om de kosten goed in de hand te houden en tegelijkertijd commercieel voordeel te behalen.

    Andringa werd begin december 2017 benoemd als opvolger van Jan Arie van Barneveld, die na 18 jaar aan het roer van de detacheerder te hebben gestaan ruimte maakte voor zijn opvolger en zitting nam in de raad van commissarissen. Andringa is afkomstig van het Amerikaanse uitzendconcern ManpowerGroup waar hij in zijn laatste functie president Noord Europa was met als standplaats Amsterdam.

    Vrijdagochtend publiceerde het Amsterdamse bedrijf niet alleen kwartaalcijfers waaruit op alle niveaus plussen werden gemeld, maar ook een andere organisatiestructuur: waar eerder gerapporteerd werd op basis van activiteit en regio’s, werd vrijdag duidelijk dat dat verleden tijd is en plaats heeft gemaakt voor een regionale aanpak met vier regio's en de zogeheten 'rest van de wereld'. De Global Business is onder andere opgegaan in 'Australasia' en 'Middle-East & India'.

    Daarmee is vanaf dit jaar niet meer in één oogopslag vast te stellen wat de resultaten bij de olie- en gasactiviteiten zijn. "We konden niet langer afhankelijk zijn van één branche. Die dominantie zorgde voor te veel uitslagen in de resultaten en daar doe je op den duur geen enkele stakeholder een genoegen mee. We kennen nu een veel bredere opzet die alleen maar breder wordt door een toenemende diversiteit", aldus de Brunel-CEO.

    Brunel had de afgelopen jaren vooral te kampen met een terugval in de olie- en gassector. Met name bij projecten zat de klad er goed in, maar inmiddels tekent zich daar wel een herstel af. Die neergang hield vooral verband met de gedaalde olieprijs, waardoor het voor veel oliemaatschappijen als Exxon Mobil, Shell en Chevron niet rendabel genoeg was om boorprojecten te starten. Brunel levert hiervoor het benodigde personeel. Maar een afname in projecten had ook een daling in de vraag naar dit type personeel tot gevolg. En de vraag die er was, ging gepaard met de eis dat de kosten lager moesten liggen dan in het verleden.

    De cijfers van Brunel bij de energietak zijn wat dat betreft illustratief: wat in 2010 nog Brunel Energy heette was in dat boekjaar goed voor een omzet van 473 miljoen euro, een jaar later was dit al 642 miljoen, een groei met 41 procent. Nog een jaar later, de olieprijs noteerde inmiddels dik boven de 100 dollar per vat, liep de omzet bij wat dat jaar Oil & Gas was gaan heten, op naar 853 miljoen euro. Het jaar erop liep de omzet zelfs op naar bijna 900 miljoen euro, op een groepsomzet van iets meer dan 1.280 miljoen euro. Daarmee was deze activiteit veruit de belangrijkste divisie bij Brunel. In 2014 tikte de divisie zelfs een omzet binnen van 982 miljoen euro.

    Maar toen viel de olieprijs flink terug met koersen in 2015 en 2016 van stevig onder de 50 dollar. Brunel had bij Oil & Gas in 2015 nog een omzet van 814 miljoen euro, over 2016 was daar nog maar 447 miljoen euro van over, bijna een halvering. In 2017 was Oil & Gas omgedoopt in Brunel Global Business en weer bleek de omzet te zijn gedaald: 338 miljoen euro op een omzet van de groep van 790 miljoen euro. Daarmee was het omzetaandeel in het groepstotaal geslonken naar onder de 50 procent.

    Brunel zag zich met een dergelijke omzettrend genoodzaakt zijn bakens te verzetten en om te zien naar alternatieven. Het bedrijf nam al onder leiding van Jan Arie van Barneveld, die bij de jaarvergadering van 2013 al zei dat de omzetdynamiek bij olie- en gasprojecten tot het verleden gingen behoren, diverse initiatieven, onder andere in de Verenigde Staten en in het mijnbouw-, marine- en farmasegment. Dat jaar startte Brunel met detacheringsactiviteiten in de mijnbouw in Canada, de VS en Australië. ”Daar is de business", zei Van Barneveld toentertijd. Maar ook in de farmasector in Canada, België en Zwitserland, waar het bedrijf toen net een paar maanden een kantoor had, werd aan de weg getimmerd.

    “Het idee is: de klant volgen. Opdrachtgevers in bijvoorbeeld de automotivesector zitten natuurlijk niet alleen maar in Duitsland. Wat we voor een groot automerk in Duitsland doen, kunnen we ook in andere landen waar dat automerk actief is. We hebben in Duitsland bijvoorbeeld een zogeheten car test centre, waar door onze professionals tal van auto-onderdelen van grote automerken worden getest en uiteindelijk worden voorzien van een certificaat. Met deze expertise gaan we nu ook in de Verenigde Staten activiteiten in de automotivesector opzetten."

    De inzet op diversiteit impliceert overigens niet dat het bedrijf alle disciplines omarmt waar het tegenaan loopt. Ten eerste moet de marge perspectief bieden en dus niet te laag liggen, ten tweede moet een domein passen. In 2013 keek het bestuur van de detacheerder bijvoorbeeld naar afvalverwerking. Dat was duidelijk te specifiek. Mining is dat ook, maar daar kan Brunel met zijn sterke netwerk prima mensen vinden die overweg kunnen met ingewikkelde mijnbouwmachines die in ondiepe aardlagen delfstoffen kunnen winnen. Regio's waar die mensen werken zijn te vinden zijn Zuid-oost Azië, de Verenigde Staten en Australië.
  3. BASF en BAYER kopen 7 mei 2018 21:50
    Brunel acteert in een wereld die steeds ingewikkelder wordt naarmate digitalisering, de vraag om veiligheid en bewaking van data en efficiency voortschrijden. Die ontwikkeling zorgt bij wijze van spreken dagelijks om nieuwe functies. Het is de vraag of het dan voor Brunel zinnig is zich ook als consultant te profileren.

    Andringa: "Het proces waarin het aantal functies alleen maar groeit zien we al een aantal jaren. Als business partner van onze klanten zijn we graag adviseur over de te kiezen werk- en contract vormen en over de benodigde profielen. Maar onze core expertise is de juiste gespecialiseerde mensen voor onze opdrachtgevers, op het juiste moment, op bijna alle plekken in de wereld, zien te vinden."

    Wat daar een belangrijk instrument is, is niet alleen het gedigitaliseerde netwerk, maar volgens de topman ook de Academy, de eigen opleidingsfaciliteiten. "Om te beginnen moeten we onze professionals up to date houden in kennis en vaardigheden waar de klant om vraagt. Ten tweede werven we bij de uitgang van de opleidingsinstituten. Er is ontstellend veel behoefte aan technische kennis, maar jonge afgestudeerden kun je niet altijd in één moeite door bij een opdrachtgever aan de slag laten gaan, daar is nog wel een vervolgopleiding of een traineeship voor nodig en daar voorziet onze Academy in."

    Andringa heeft samen met CFO Peter de Laat, zelf al enkele tientallen jaren aan Brunel verbonden, nog het één en ander voor de boeg. De vraag is niet aan de orde of Andringa die weg helemaal gaat afleggen of dat zijn taak mogelijkerwijs in dat traject wordt overgenomen door een andere partij, die een gehele of gedeeltelijke combinatie met Brunel wel ziet zitten. "Dat is helemaal niet de opzet van mijn komst. De opdracht die ik me zelf heb gegeven is heel erg helder: groei en winstgevendheid door aansturing op diversiteit voor een lange termijn. Bovendien is oprichter en grootaandeelhouder Jan Brand met zijn ondernemende en vaak nieuwe ideeën nog altijd zeer betrokken bij de gekozen strategische richting."

  4. sappas 8 mei 2018 10:09
    quote:

    geen pechvogel schreef op 8 mei 2018 09:49:

    ik laat ze toch staan..
    zit denk toch meer in het vat.
    ook weer een koopadvies van ing met 19.40
    Vermoedelijk heb je gelijk.

    Je weet nooit hoe de beurs reageert als Trump de Iran-deal vandaag stopt.

    Morgen overweeg ik wel om weer in te stappen.

    Succes,

    Sappas
  5. sappas 9 mei 2018 14:30
    quote:

    geen pechvogel schreef op 9 mei 2018 11:26:

    dag sappas, weer ingestapt?
    ziet er op week en maand grafiek super uit.
    de 20 komt er aan.
    Yep vanmorgen toen ik zag dat de beurs niet omlaag ging weer ingestapt.

    Je hebt je naam 'geen' pechvogel eer aangedaan. Je hebt het goed gezien dat de koers niet zou dalen.

    Ik hou ze nu wat langer vast en we pikken het dividend 16 mei mee :-)

    Groetjes,

    Sappas
948 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 48 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Management Brunel lijkt wat overvallen door mindere markt

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links