Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ING Groep AEX:INGA.NL, NL0011821202

  • 15,230 19 apr 2024 17:38
  • +0,062 (+0,41%) Dagrange 14,916 - 15,258
  • 10.630.399 Gem. (3M) 11,2M

ING april 2018

218 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 *voetnoot 19 april 2018 22:27
    quote:

    subtropical schreef op 19 april 2018 22:17:

    www.iex.nl/Koersen/Verenigde_Staten/N...

    Iets lager in de VS daling valt mee , morgen een +2% dag zou mooi zijn.
    Geld van de chippers naar e banken.
    Uit tech en in banken.
    ING is een mooie kandidaad. 2% voor het weekend zou mooi zijn.
  2. wilcool 20 april 2018 19:26
    Tijd om omhoog te gaan.

    18 Apr 2018 Bridgewater Associates 0,57%
    13 Apr 2018 Bridgewater Associates 0,66%
    10 Apr 2018 Bridgewater Associates 0,77%
    6 Apr 2018 Bridgewater Associates 0,86%
    28 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,99%
    26 Mrt 2018 Bridgewater Associates 1,00%
    23 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,98%
    21 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,84%
    9 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,71%
    8 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,69%
    7 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,70%
    5 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,68%
    2 Mrt 2018 Bridgewater Associates 0,70%
    21 Feb 2018 Bridgewater Associates 0,60%
    20 Feb 2018 Bridgewater Associates 0,59%
  3. Eric_sh 23 april 2018 07:56
    fd.nl/ondernemen/1250956/hans-wijers-...

    Deel 1

    Hans Wijers treedt aan bij een bank zonder vrienden

    Vandaag wordt Hans Wijers verkozen tot president-commissaris van ING. Zijn voornaamste taak: zorgen dat de bank weer aardig gevonden wordt. Want bijna niemand houdt meer van ING na de salarisrel rond topman Ralph Hamers.

    Kersvers ING-commissaris Jan Peter Balkenende kan zijn oren nauwelijks geloven als hij op maandag 12 februari inbelt op een ingelaste vergadering met medecommissarissen. Het is dan al vier dagen hommeles, nadat president-commissaris Jeroen van der Veer bekend heeft gemaakt dat de bank de beloning van topman Ralph Hamers met 50% verhoogt.

    Het is een stap waar Balkenende ongelukkig mee was, maar waar hij als relatieve nieuweling mee heeft ingestemd. De kwestie loopt al jaren en de argumenten van Van der Veer zijn als altijd overtuigend, dwingend logisch. Hamers verdient ten opzichte van zijn collega’s bij andere bedrijven en ook ten opzichte van zijn collega’s in het bestuur aantoonbaar te weinig. Van der Veer heeft een keurig overzicht gemaakt, zoals hij zich bij veel beslissingen laat leiden door een beslisformulier.

    Op die manier heeft hij eerder voor Hamers gekozen bij de selectie van de opvolger van Jan Hommen als topman. De strijd ging tussen twee zwaargewichten en een talent: NIBC-topman Jeroen Drost (ex-ABN Amro), ING-bestuurder Eli Leenaars en de ceo van ING-België, Ralph Hamers. De Delftse ingenieur Van der Veer had ze alle drie gescoord op gewenste vaardigheden en ervaringen, Hamers had de hoogste score. Wat hij van de Limburger als persoon vond, deed voor Van der Veer niet ter zake.

    Gok pakt goed uit
    De gok met Hamers pakt goed uit. De ceo geeft vaart aan de digitale transformatie van de bank en de financiële resultaten zijn goed. Eerlijk is eerlijk: Van der Veer heeft de topman al eerder beloofd zijn loon op te trekken naar het niveau van zijn takenpakket. Nu is het tijd zijn belofte gestand te doen, want Van der Veer treedt in april af, om plaats te maken voor Hans Wijers.

    Ronduit vervelend wordt het als premier Mark Rutte zijn emoties op vrijdag na afloop van de ministerraad de vrije loop laat. Hij heeft niets met geld en nog minder met mensen die belust zijn op geld. Aan bankiers heeft hij volgens ingewijden ronduit een hekel.

    Dat de salarisverhoging tot commotie zou leiden was ingecalculeerd, zeker met de gemeenteraadsverkiezingen op komst. Maar er was gerekend op wat steun uit liberale hoek, uit het eigen netwerk en vooral uit de financiële sector en van aandeelhouders. De commissarissen putten ook hoop uit een milde maatschappelijke respons op de recentelijke salarisverhoging voor de top van verzekeraar ASR.

    Rutte laat zijn emoties de vrije loop
    Dat is een misrekening. Banken blijken anders dan verzekeraars. Kamerleden, vakbondsbestuurders en klanten vallen over ING heen. Maar ook de belangenbehartiger voor de bankensector NVB en het platform voor pensioenfondsen Eumedion veroordelen de stap opvallend hard.

    Ronduit vervelend wordt het als premier Mark Rutte zijn emoties op vrijdag na afloop van de ministerraad de vrije loop laat. Hij is laaiend. De VVD'er is een emotioneel mens. Hij heeft niets met geld en nog minder met mensen die belust zijn op geld. Hij bewondert selfmade ondernemers als Wim van der Leegte van VDL Group, maar heeft niet veel op met topmanagers. Aan bankiers heeft hij volgens ingewijden ronduit een hekel.

    Rutte voelt zich bekocht door Van der Veer. Hij heeft hem gesteund in zijn kruistocht voor een langere bedenktijd voor bedrijven tegen vijandige overnames. Stank voor dank. Bij ING denken ze echter dat Rutte een rekening wil vereffenen. Had Van der Veer niet meegewerkt aan de val van Ruttes politieke rechterhand Halbe Zijlstra, met het verhaal over de datsja van Poetin?

    De minister moet zich bewijzen
    En dan is er nog de minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Die is er door Niek-Jan van Kesteren, invloedrijk CDA-senator, van overtuigd dat hij niet aan de zijlijn kan blijven staan. Hij moet zich nu bewijzen als bewindsman. Hoekstra zit toch al in een lastig parket. Van der Veer had hem vooraf geïnformeerd dat er een forse loonsverhoging zat aan te komen. Hij moet nu niet de indruk wekken dat hij het laat bij een morele veroordeling. Hoekstra zet Van der Veer onder druk en dreigt met wetgeving.

    Ook binnen de bank zorgt de salarisrel voor scheuren. Alleen binnen de raad van bestuur zelf is er begrip voor de loonsverhoging. Niet zo vreemd: bestuurders als Steven van Rijkswijk en Roland Boekhout zijn nog maar een jaar geleden door Hamers zelf op hun plek gezet.

    Dat weekend ervaren Van der Veer en zijn beoogd opvolger Wijers, die sinds mei 2017 als 'gewoon' commissaris warmloopt voor het voorzitterschap van de rvc, dat ING in Nederland weinig vrienden heeft. De bank staat alleen.

    Nu, op deze gure februari-maandag, bellen de commissarissen van ING op verzoek van Van der Veer in. Vanuit het buitenland laat de oud-topman van Shell zijn collega’s weten dat het voorstel wordt ingetrokken. De man die publiekelijk had aangekondigd dat hij voor zijn beslissing stond, krabbelt terug.

    Tot ontsteltenis van Balkenende en Henk Breukink, de voorzitter van het remuneratiecomité. De pijn en de schade zijn er toch al, dan liever doorzetten, vinden zij. Bovendien, wat is het alternatief? Van der Veer wil dat de controverse stopt.

    Scheuren in de bank zelf
    Want ook binnen de bank zorgt de salarisrel voor scheuren. Alleen binnen de raad van bestuur is er begrip voor de loonsverhoging. Niet zo vreemd: bestuurders als Steven van Rijkswijk en Roland Boekhout zijn nog maar een jaar geleden door Hamers zelf op hun positie gezet.

    De rest van het topkader en het personeel zijn minder geporteerd van de actie van de hoogste bazen. De directie van ING in Nederland wordt dag na dag geconfronteerd met boze en vertrekkende klanten. De directeuren zijn boos. Niet zozeer vanwege de loonsverhoging, maar om de manier waarop die is gecommuniceerd.

    Drie jaar eerder hebben de commissarissen dat veel beter aangepakt, is het gevoel in de top van ING Nederland. Destijds werd er een regeling gemaakt voor alle bestuurders en managers buiten de cao. Iedereen werd erbij betrokken. Dit keer is het een loonsverhoging voor één man. Een Alleingang van Hamers en Van der Veer waar geen sondering vooraf binnen en buiten de bank over plaatsvond.

  4. Eric_sh 23 april 2018 07:57
    fd.nl/ondernemen/1250956/hans-wijers-...

    Deel 2

    Hamers ligt goed
    Hamers ligt overigens in brede lagen van de bank goed. Hij is toegankelijk en sympathiek, wil ook aardig gevonden worden. Het is paradoxaal. Ja, hij heeft het eerste jaar na zijn aantreden meer geld geëist. Vindt dat hij wordt onderbetaald. Woont mooi in het Gooi en heeft een vastgoedportefeuille. Maar van uiterlijk vertoon of dikdoenerij moet de Limburger weinig hebben. Zijn broer Frank, financieel beheerder van het diocees Roermond, is een belangrijke inspiratiebron. Frank laat hem zien hoe weinig belangrijk materie is en hoe belangrijk het immateriële.

    Wijers heeft als commissaris bij Heineken meegewerkt aan een omstreden retentie-bonus voor topman Van Boxmeer. Hij is gewend aan kritiek op topbeloningen.

    Die boodschap draagt Hamers ook bij ING uit. Hij komt af en toe in spijkerbroek en t-shirt naar de bank. Van zijn collega's verwacht hij ook enige ingetogenheid. Een topmanager van ING Nederland die een Maserati als leaseauto uitkiest, kan een plaats in de raad van bestuur wel vergeten.

    Wijers treedt aan
    Vanaf vandaag krijgt Hamers te maken met Hans Wijers als president-commissaris. De voormalig minister van Economische Zaken en topman van AkzoNobel is politieker dan zijn rationele voorganger, die vooral met beslisformulieren opereert. Als lid van het remuneratiecomité van ING heeft Wijers zich op de vlakte gehouden in de twee vergaderingen waar hij was. Het past bij zijn aanpak om in het eerste jaar vooral te zien hoe de hazen lopen.

    Hoe het nu verder moet met de gebroken belofte aan Hamers, daarover heeft Wijers zich nog niet uitgelaten. De bank heeft gezegd met een nieuw beloningsvoorstel te komen en daarover in dialoog te gaan met politiek en andere belanghebbenden. Gemakkelijk wordt het niet, want minister Hoekstra heeft zich met zijn uitspraken gecommitteerd aan de Dijsselbloem-doctrine dat het minder kan en moet in de financiële sector.

    Stapje voor stapje
    Collega-commissarissen bij andere AEX-bedrijven hebben Wijers aangeraden om het salaris van Hamers in stapjes te verhogen. ‘Gewoon 8% per jaar voor een aantal jaren en dan ben je er ook’. Zoals ASR dat nu doet met de beloning van zijn topman Jos Baeten.

    Feit is dat Wijers als commissaris bij Heineken heeft meegewerkt aan een omstreden retentiebonus voor topman Jean-François van Boxmeer. Hij is gewend aan kritiek op topbeloningen. Maar de politicus-bestuurder zal niet alleen de beloningskwestie moeten oplossen, maar ook de barsten moeten lijmen die er zijn ontstaan in de relatie tussen bank en samenleving, tussen bank en politiek en tussen bank en zijn interne organisatie. Zodat Nederland weer een beetje gaat houden van ING.

    Haags bezoek bij de aandeelhoudersvergadering
    De angel mag dan voorlopig uit het beloningsdebat zijn gehaald door ING, toch heeft fractievoorzitter Lilian Marijnissen van de SP aangekondigd maandag naar Amsterdam te komen om de aandeelhoudersvergadering bij te wonen. Zij kan haar vragen stellen bij agendapunt 2, als na het duurzaamheidsverslag het beloningsbeleid ter bespreking voorligt.

    Het wordt sowieso interessant omdat in de recent opgefriste code voor goed ondernemingsbestuur de ceo wordt opgeroepen een standpunt in te nemen over zijn eigen beloning. Weliswaar heeft president-commissaris Van der Veer eerder gezegd dat het standpunt van Ralph Hamers uitsluitend voor de commissarissen blijft. Maar het wordt interessant te zien wat de ING-top doet als aandeelhouders zoals belangenclub voor pensioenfondsen Eumedion er nadrukkelijk naar vragen.

    Verder kunnen aandeelhouders zich een mening vormen over een geactualiseerd profiel van zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen. En natuurlijk over het gevoerde beleid.
218 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links