Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vijf brekebeentjes in 2018

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 14 maart 2018 10:18
    Boskalis is een goed bedrijf dat afhankelijk is van olie-investeringen. Die zijn er niet en wanneer gaan die weer terugkomen? Peter Berdowski weet dat niet dus hoe moeten wij dat weten? Ik zou wachten tot er tekenen van herstel zijn. Of gaat nu blijken dat het al die tijd een slecht bedrijf was dat verborgen bleef achter een goede markt? Het is opvallend dat het met die Belgische baggeraars lang niet zo slecht gaat als met Boskalis. Fugro ging ook jarenlang hartstikke goed, totdat bleek dat het eigenlijk helemaal niet goed zat. Buffett spreuk: bij eb blijkt wie er al die tijd geen zwembroek aan had. We gaan het zien.

    Wereldhave: retail is moeilijk en je kan alleen floreren als je de juiste locaties hebt. Die heeft Wereldhave kennelijk niet. Dat lijkt me moeilijk te fixen voor een vastgoedfonds. Ik zou er van afblijven.

    Accell heeft veel goede jaren gehad en nu gaat het slecht. Dat is even wennen. Misschien is het management een beetje te los geworden toen het zo lang allemaal vanzelf leek te gaan en moet er nu orde op zaken worden gesteld. Ik zou even wachten op tekenen van hard ingrijpen. Die nieuwe CEO moet zich eerst maar eens bewijzen. De markt is an sich gewoon goed dus daar ligt het niet aan.

    PostNL: slechte markt, en al het laaghangend fruit is al geplukt dus het is moeilijk nu nog efficiencywinst te halen. Prijzen verhogen sloopt de postmarkt alleen maar sneller. Ze hadden de zooi natuurlijk gewoon aan de Belgen moeten verkopen toen het nog kon. Nu is superieur management nodig om er nog wat van te maken. Daar zijn geen tekenen van. Ik zeg: afblijven. Hoe dan ook zijn bedrijven die superieur management nodig hebben zelden goede lange termijn investeringen. Buffett wil alleen bedrijven die door een stel idioten gerund kunnen worden en nog steeds winst maken. Dat is PostNL niet.

    Beter Bed: ooit een slechte overname gedaan in Duitsland en die krijgen ze niet zo snel weer op de rails. Duitsland is natuurlijk ook een paar maatjes groter dan Nederland. Dit lijkt me een klassiek staaltje zelfoverschatting: ze hebben die Hollandse toko weer aan de gang gekregen, dan doen we hetzelfde trucje gewoon nog eens in Duitsland. Niet dus. Ik verwacht dat ze nog wel een paar jaartjes blijven doorknoeien. Met mazzel gaat het lukken. Met iets minder mazzel gaat het niet lukken, maar zijn ze niet eigenwijs en gooien ze de handdoek (en verkopen ze de Duitse dochter aan wie het maar wil hebben). Met pech zijn ze wel eigenwijs en dan kan Duitsland het hele bedrijf naar onder trekken.

    Ik zie bij deze bedrijven nog geen instapmoment. Bij Accell en Boskalis kan dat komen. Bij Beter Bed misschien. Wereldhave en PostNL zou ik voorlopig vergeten.
  2. FM70 14 maart 2018 10:29
    Volgens mij biedt brekebeentje Boskalis nu juist een mooie kans voor aardige rebound!

    @TheDailyTurbo
    3 min3 minuten geleden
    Meer Nico PR Bakker heeft geretweet
    BOSKALIS probeert op de dagkaart een witte candle te plaatsen als prelude voor een rebound naar de Fibo zone rond 27,77 tot 29+. Mooie EL kans (stop op 25,25) voor rebounders....
  3. Bonost 14 maart 2018 11:04
    Jammer dat de intro niet past bij de 5 brekebeentjes. Het intro roept/stelt vragen, die verder in het stuk niet worden beantwoord.
    En juist die vragen lijken mij interessant om over te schrijven; in ieder geval een benadering van het probleem of een start van de antwoorden, lijkt mij interessant om te lezen.
  4. Mrx77 14 maart 2018 13:25
    De fondsen die in dit artikel worden genoemd zijn geen zwaargewichten uit onze aex???Wat heeft accell of beterbed met de
    aex te maken??Post.nl een lichtgewicht en boskalis weegt ook bijna niets....jammer vd onterecht conclusie en inhoud vh artikel. Ipv te benadrukken waatom unilever, ing, rd behoorlijk achterblijven ondanks de voortreffelijke resultaten die ze hebben geboekt dalen de fondsen mee met de poppenkast spel van Trump. Waarom moest unilever gisteren bijna 3 procent inleveren, ondanks de positieve inflatiecijfer waarbij nu 3 rentestappen worden verwacht ipv 4 waardoor wij van 570 naar 520 moesten dalen en nauwelijks het verlies hebben goedgemaakt...
  5. forum rang 5 theo1 14 maart 2018 13:44
    Ik neem aan dat de AEX achterblijft door de samenstelling in de top.
    Shell: olie, moet het nooit van koerswinst hebben. Olieprijs nog steeds geen feestje en niet trendy want "oude energie".
    Unilever: stond tijdelijk hoger door overnamefantasie, nu weer op normaal niveau.
    Verzekeraars: last van lage rente, geen snelle business.
    Banken: ook geen snelle business, moeten het ook meer van dividend dan van koerswinst hebben.
    Philips: is Philips. Veel goede ideeën en goede technologie, maar commercieel blijft het altijd sukkelen.

    ASML kan het niet allemaal alleen doen.
  6. forum rang 4 holenbeer 14 maart 2018 14:24
    Heerlijk leesvoer, Nico, los van de inhoud is het altijd smakelijke kost. En meteen een spiegel voor hoe kleinzielig we in Nederland met bedrijven, beursnoteringen en andere grote-mensen-zaken omgaan.
    Als alleen al dat het zwaartepunt van de omzet, het personeel, de vestigingen enz. van een beursgenoteerd bedrijf in Nederland ligt, vind ik dat daarom een rode vlag. Veel te veel kans dat er iets op ons dorpsplein gebeurt waardoor je je investering voorlopig of definitief af kan schrijven.
  7. Mr Greenspan 14 maart 2018 16:29
    Net als bij Accell kan het zijn dat Beter Bed ook een big bath wordt genomen. Het gifschandaal bij BASF waardoor klanten in het laatste kwartaal in de Duitstalige landen massaal geen matras meer kochten, was een ideale mogelijkheid om in dat kwartaal zo veel mogelijk lasten en zo min mogelijk omzet te boeken zodat voor de nieuwe CEO al wat 'reserves' zijn opgebouwd.
    Waar de koersen van de andere ondernemingen zijn gedaald door de slechte vooruitzichten, is de koers van Beter Bed gedaald door de tegenvallende prestaties in Duitsland in het afgelopen jaar (mede veroorzaakt door het dramatische laatste kwartaal wat normaliter juist het beste kwartaal is). In 2017 zijn al heel veel maatregelen genomen om 2018 juist weer goed te kunnen presteren.
  8. Mr Greenspan 14 maart 2018 16:31
    quote:

    theo1 schreef op 14 maart 2018 10:18:

    ....

    Beter Bed: ooit een slechte overname gedaan in Duitsland en die krijgen ze niet zo snel weer op de rails. Duitsland is natuurlijk ook een paar maatjes groter dan Nederland. Dit lijkt me een klassiek staaltje zelfoverschatting: ze hebben die Hollandse toko weer aan de gang gekregen, dan doen we hetzelfde trucje gewoon nog eens in Duitsland. Niet dus. Ik verwacht dat ze nog wel een paar jaartjes blijven doorknoeien. Met mazzel gaat het lukken. Met iets minder mazzel gaat het niet lukken, maar zijn ze niet eigenwijs en gooien ze de handdoek (en verkopen ze de Duitse dochter aan wie het maar wil hebben). Met pech zijn ze wel eigenwijs en dan kan Duitsland het hele bedrijf naar onder trekken.

    Ik zie bij deze bedrijven nog geen instapmoment. Bij Accell en Boskalis kan dat komen. Bij Beter Bed misschien. Wereldhave en PostNL zou ik voorlopig vergeten.
    Ze zijn bij de Benelux begonnen en dat loopt nu extreem goed. Daarna wilde ze de Duitstalige landen gaan aanpakken met dezelfde benadering, daar hebben ze zich vooral in 2017 mee bezig gehouden en daar zouden vanaf 2018 de vruchten van geplukt moeten worden.
  9. pro-zen 14 maart 2018 17:15
    Ik vind boka een no brainer op deze niveau's .. Voor de lt zeker koopwaardig. Beterbed is mi een mooie overname kandi en accel heb ik ook wel geloof in.. De andere twee zou ik links laten liggen.. Wereldhave ivm stijgende rentes en PostNL omdat het gewoon geen lean en mean bedrijf is in een markt waar ze dat wel moeten zijn..
  10. forum rang 6 jonas 14 maart 2018 17:37

    Nico. Interessant informatief vlot geschreven column. Spreek me aan want een aantal van die brekebeentje zoals Beter Bed, Accell, Boskalis en BAM die je er ook erbij had kunnen zetten. Staat wel tegenover sinds enige maanden ASML, Shell weer eens opgepakt), Randstad e.d. Laatste posities zijn groter. Het is dan een beetje vooruit achteruit beleggen.

    Bij Beter Bed waarschuwde je tijdig. Ik schatte het veel positiever in. Redenen huizenmarkt op stoom en dus verhuizingen met een nieuw bed erbij. Daarnaast was er een overname van Steinhoff geweest in Engeland die omgerekend voor Beter Bed op ca E 30 per aandeel zou uitkomen.

    Helaas bleek het achteraf een grote bende bij Steinhoff dus dat was niet zo een goede baken bij een sommetje. Dividend was ook aardig 6% ofzo. Kwam bij dat ze door hard saneren aardig door de crisis waren gekomen.

    Zwakke punten Duitsland en online nog niet up to date. Aan dat laatste hebben ze gewerkt en in Duitsland is er een nieuwe voorzitter die schoon schip moet maken.
    Met meer advertising etc moet er nog iets uit kunnen komen. Getuige de resultaten in andere landen kunnen ze het wel. Ik geef het een kans.

    Kom ik bij Accell daar is wel iets raars. Online en qua marketing moet het daar beter nog afgezien van Amerikaanse problemen. Juist de ex topman van Beter Bed hebben ze aangesteld, terwijl dat getuige zijn erfenis bij Beter Bed bepaald geen online kanjer is. Geef ze toch een beetje credit en heb er een paar. Zeker de elektrische fietsenmark moet qua marges en de vergrijzing interessant zijn.

    Boskalis? De helft verkocht voor de cijfers. Die topman is type somberaar en vaak bleek toch later dat het allemaal meeviel.

    Wereldhave? Heb ik niet. Ik verwacht rentestijging en zitten ze niet te veel in secondclass winkelcentra? Die intrinsieke waarde van E 50 beschouw ik als zeer betrekkelijk.

    Neem ik BAM bij je brekebeen overzicht. Ook daar de helft voor de cijfers gekocht. Voor de rest is het daar maar hopen op minder blunders. Ik zie al een flinke adder onder het gras namelijk de krapte op de arbeidsmarkt. Voor mij is de vraag of zij de daarbij behorende hogere loonkosten wel hebben meegenomen in hun calculaties. Contact met IR BAM heeft mij geen duidelijkheid hierover gegeven.

    Zo zie je maar: het is altijd wat met die rotaandelen!

    Groet, Jonas
  11. bambricks 14 maart 2018 21:32
    Nico

    Betreft Boskalis:

    Saudi Aramco gaat de komende 10 jaar 70 Miljard dollar investeren.
    Daar hadden ze 7 contractors voor. Afgelopen jaar zijn er als gevolg van de slechte markt omstandigheden 2 weg gevallen.

    Daar is een nieuwe tender voor uitgeschreven om die 2 partijen weer in te vullen voor de komende 10 jaar.

    Dat is dus die Saudi Aramco opdracht waar nu op wordt ingeschreven.

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links