Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse: vriezen of dooien

Prijsanalyse: bitcoin - Het kan vriezen of dooien

Het koersverloop van bitcoin is de afgelopen dagen, al dan niet weken, relatief rustig. De bitcoinkoers bevindt zich vandaag weer op het zelfde niveau als 9 dagen geleden en dat terwijl er de afgelopen anderhalve week een hoop is gebeurd.

Zo was er onrust in Japan vanwege het sluiten van Exchanges. Ook deed de SEC (Amerikaanse toezichthouder) belangrijke uitspraken over Exchanges en was er sprake van een mogelijke hack op handelsplatform Binance. Toch lieten deze gebeurtenissen de koers, in bitcoinmaatstaven, relatief (-18%) ongerept. Deze gebeurtenissen bij elkaar opgeteld hadden een veel grotere daling tot gevolg kunnen hebben.

Op 22 februari gaven we reeds aan dat de koers van bitcoin leek te wankelen. Destijds stond de koers rond de $10.400. Binnen twee dagen vond de koers steun op de $9280, om daarna - tegen verwachting in - toch weer omhoog te gaan. 

De koers steeg, maar desondanks zagen we van alle kanten nieuwe negatieve signalen. Het volume nam af naarmate de trend opwaarts liep. Volgens de Dow Theory hoort het volume de trend te bevesitgen, wat in deze dus niet het geval was. 

Negatieve divergentie

Ook trad er tussen 3 en 5 maart negatieve divergentie op: de koers liep op, terwijl de RSI daalde. Hierdoor ontstaat een (negatief) divergerend patroon, wat in dit geval een draai in de koersbeweging tot gevolg had. 

In drie dagen daalde de koers van $11.700 naar $9414, een daling van bijna 20%. Kleine tegenvaller, maar absoluut niet onverwacht. Momenteel ondervindt de koers steun op de steunlijn rond de $9570. Volgens verwachting moest de RSI eerst onder de 30 komen om tijdelijk steun te ondervinden, dit is inmiddels gebeurd.

4 uurs-grafiek

Laten we de 4 uurs-grafiek er even bijpakken. Momenteel is er een zijwaartse beweging zichtbaar op de 4 uurs-grafiek. Wel zien we dat de toppen van 20 februari en 3 maart samen een (tijdelijke) dubbele top vormen. Opvallend is ook dat na deze beide toppen de koers terugviel door de negatieve divergentie, waarna er een dubbele bodem ontstond.

winkels VS AD
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Waar de koers nu heen gaat is lastig te bepalen. De koers bevindt zich afgelopen weken in een soort niemandsland, ook wel een zijwaartse trend genoemd.

De zijwaartse trend indiceert bij een neerwaatse uitbraak een mogelijke daling richting $7800. Echter, op de langere termijn zien we een nog groter Reversed Head And Shoulder-patroonwat bij een opwaartse uitbraak zou duiden op een nieuwe high die zich bevindt boven het niveau van de huidige ATH.

Peter Brandt zei het volgende over het bovengenoemde patroon op Twitter:

Voor nu zien we op korte termijn dus een zijwaarts koersverloop. De lange termijn-outlook is daarentegen positief.

Een opwaartse uitbraak van de weerstandslijn op $11.700 met een hoog volume indiceert een (enorme) koersstijging. Een neerwaartse uitbraak van de supportlijn op $9500 indiceert een mogelijke daling naar $7800.

Belangrijkste punten:

  • De koers bevindt zich in een zijwaartse trend
  • Kortetermijnpatroon: Dubbele Top, indiceert een mogelijke daling, mits koers neerwaarts uitbreekt
  • De supportlijn die in de gaten gehouden moet worden is $9500, doorbraak is negatief
  • Op de lange(re) termijn is er een positief patroon in de maak, namelijk het Reversed Head And Shoulder-patroon
  • De weerstandslijn die in de gaten gehouden moet worden is $11.700, doorbraak is positief
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Stiefan 9 maart 2018 08:35
    "In drie dagen daalde de koers van $11.700 naar $9414, een daling van bijna 20%. Kleine tegenvaller, maar absoluut niet onverwacht."

    Dit is vooral waarom ik het zo mooi vind. Afgelopen weken daalde de AEX en kwam gelijk verhalen over crash, bij cryptos wordt erop gereageerd als "kleine tegenvaller".

    Perspectief he.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links