Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Unibail-Rodamco: Waarom koersdruk?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 am1993 23 februari 2018 09:59
    Dank weer voor deze heldere analyse. Met een terecht compliment aan Junkyard. Ik kan me ook niet voorstellen, dat aandeelhouders van UR (heb ze zelf niet) vóór overname gaan stemmen. Misschien blijkt achteraf, dat het gebruik van de term "megalomaan" wel helemaal terecht was en zal dit gevolgen hebben voor het management. Het worden spannende tijden voor aandeelhouders van UR. Dat wel:).
    Nu nog graag een soortgelijke analyse over Vastned s.v.p.
  2. forum rang 4 junkyard 23 februari 2018 22:43
    Mooie analyse, leuk mijn profielnaam terug te lezen. Niet overal mee eens:

    De 34.870 aandelen zullen de koers niet omhoog hebben gezet. Die aandeleninkoop was dus helemaal niet nodig, de koers steeg vooral naar aanleiding van de Q3-cijfers op 26 oktober.

    De koers van UR is niet bewogen op basis van de Q3 cijfers, afgelopen jaren toont UR doorlopend goede cijfers op basis waarvan na publicatie nauwelijks koersreactie plaatsvindt, goede cijfers worden verwacht en zijn vooraf al ingeprijsd door de markt. De koers beweegt vooral op lange rente beweging en marktsentiment. Zo is sectorgenoot Klepierre in de periode van 25 oktober tot 12 december zelfs harder gestegen dan UR.

    De aankondiging en verlenging van de aandeleninkoop heeft verwachtingen gewekt bij aandeelhouders, wat de koers heeft gesteund van augustus tot 12 december, de periode waarin UR heeft onderhandeld met Westfield. Mede hierdoor is de UR koers extra hard gedaald na aankondiging van de Westfield overname op 12 december, in plaats van verlaging van het aantal uitstaande aandelen door inkoop vindt er juist verwatering plaats door het stock offer.

    De yield op Westfield US assets (+/- 4,0%?) is lager dan de yield op UR Europese assets, terwijl de US 10 jaar treasury yield zo'n 2,0% hoger ligt dan EU staatspapier (Frankrijk). Lijkt daarmee een zeer stevige prijs die wordt betaald, spread op Westfield assets t.o.v. US staatspapier is extreem laag.

    Verder ben ik ook niet zo tevreden over:

    * To be refinanced with unsecured senior debt and subordinated hybrid securities (€2 Bn)

    Deze subordinated hybrid securities worden niet meegeteld in de toekomstige LTV berekening (van 33 naar 39%), en verhoogt de werkelijke LTV verder en daarmee het risico voor aandeelhouders. Zie UR presentatie 12 december:

    €2 Bn of hybrid accounted for as shareholder’s equity under IFRS

    Als deze hybrid debt als normaal debt wordt meegenomen (wat rating agencies niet doen, maar aandeelhouders wel), dan verhoogt dit de LTV naar boven de 42%. De pijplijn aan projecten is immens, wat komende tijd verdere financiering (of afhankelijkheid van disposals) zal brengen. De rente ontwikkeling is daarmee van zeer groot belang (bij financiering en pricing disposals), vandaar de zeer scherpe reactie op (US / EU) rente ontwikkeling.

    Fitch reactie op de overnameplannen en verhoging beleningsgraad (uit UR jaarcijfers 2017):

    On December 12, 2017, Fitch placed the Group’s “A” long term rating on Rating Watch Negative. Upon completion of the Westfield transaction, Fitch will downgrade the Group’s rating by one notch to “A-”. Should the transaction not close, Fitch has said it would remove the negative watch and keep the “A” rating.

    Dit maakt toekomstige financiering iets prijziger.

    Op korte - middellange termijn voegt de Westfield overname geen waarde toe voor aandeelhouders. Mogelijk op lange termijn wel, maar dit is nu nog zeer onzeker en risicovol, geprognosticeerde synergie voordelen worden waarschijnlijk te ruim ingeschat (een veel gemaakte fout) en er komen hoge kosten kijken bij een overname (die niet worden genoemd door management). Valutakoers beweging en Brexit ontwikkelingen (toeval) zullen het succes voor een groot deel bepalen, dit soort toegevoegde onzekerheden verhogen het risico en gewenste rendement van aandeelhouders, wat direct een koersdrukkend effect heeft.

    Voor aandeelhouders lastig om tegen te stemmen, aangezien in dat geval een break fee t.h.v. US $150 miljoen moet worden betaald aan Westfield (+ mogelijk break fee financiering), de gemaakte kosten direct kunnen worden afgeboekt, en dit een flinke tik richting het management (vertrouwen) is.

    Lijkt alsof UR management iets te zelfverzekerd te werk is gegaan, en weinig gevoel heeft gehad voor de wensen van aandeelhouders (gezien de koersval op zeer forse volumes) en marktontwikkeling.

    Scherp verhoogde risico's worden even niet beloond door de markt, ondanks dat hier tegenover een per direct een iets hogere EPS zal staan (wat logisch is door verhoging van beleningen, hier zit nog geen synergie voordeel in....).
  3. forum rang 4 junkyard 23 februari 2018 23:00
    @am1993, mooi in de grafiek te zien dat Vastned redelijk blijft liggen in dit vastgoedgeweld. Een beloning voor het feit dat Vastned afgelopen jaar de beste strategische management keuzes heeft laten zien. Terwijl fondsen als UR (Westfield +/- 4,0%) en Eurocommercial (Woluwe +/- 3,8%) bezig zijn om bij extreem lage yields dure aankopen te verrichten in nieuwe markten met verhoging van de beleningsgraad (Eurocommercial moet nu flink verkopen bij oplopende yields!), heeft Vastned gebruik gemaakt van de markt door noncore assets te verkopen en zich terug te trekken uit diverse markten (Turkije en eerder Portugal), en de opbrengsten naar aandeelhouders te laten vloeien door in een jaar tijd (waarschijnlijk) tweemaal een aandeleninkoop uit te voeren. Verder is de LTV met 3% verlaagd, en is flink gesneden in het personeelsbestand. Dit zijn maatregelen die niet populair zijn bij management, die vaak liever denkt aan expansie in plaats van krimp. Een teken dat gedisciplineerd keuzes worden afgewogen.

    Hoge vastgoed / management kwaliteit en verlaagd risico in portefeuille heeft wel een prijs, het dividend rendement op Vastned is momenteel "slechts" 5,3%.
  4. forum rang 5 The Third Way... 25 februari 2018 12:07
    @junkyard: AB'tje, prima verhaal.

    Hier mag nog aan worden toegevoegd dat Moody's Westfield's outlook eerder al had bijgesteld naar negatief. Ook worden er links en rechts opmerkingen geplaatst bij Westfield's berekeningen van bezettingsgraden. Al bij al heeft Frank het zekere voor het onzekere gekozen en verkocht nu dat de marktrisico's toenemen.

    Positief is aan de andere kant dat UR blijkbaar al twee jaren aan Westfield snuffelde, het ging in ieder geval niet over een nacht ijs...

    Aangezien jij de markt blijkbaar goed kent, een vraagje: hoe moeten we de schaalvergroting commercieel inschatten? Maw., is dat een voordeel richting klanten die wereldwijd opereren en zo centraal kunnen inkopen bij UR?

  5. tricky dick 25 februari 2018 14:11
    UR verliest haar focus op europa en daarmee haar rol als grote factor in alle op europa gerichte vastgoedfondsen en ETF's. de vraag is of deze fondsen nu afscheid moeten nemen van UR, of hun belangen daarin moeten afbouwen. Voor keuzes van leading US shopping malls zijn er genoeg US ETF's beschikbaar, dus nieuwe beleggers in worldwide o.g. zal het nieuwe UR niet aantrekken.
    UR verliest tevens haar rol als "proxie" op de euro rente; dat zal ook de koers niet ten goede komen.
    het lijkt erop dat de koers van UR een "tik" van ca 10% heeft opgelopen tot nu toe, en het zou mij niet verbazen dat dit een permanente aanpassing van de koers zal zijn indien de overname doorgang vindt. Het afketsen van de overname zou dus zomaar tot een "bounce" van ca €20 kunnen leiden
  6. forum rang 4 junkyard 25 februari 2018 19:50
    Mee eens tricky dick, na de voorgenomen overname past UR niet langer in diverse beleggingsportefeuilles, wat extra verkoopdruk geeft. Beleggers kunnen gemakkelijk zelf US of UK exposure aan portefeuille toevoegen, indien gewenst. US en UK exposure uit portefeuille halen is niet langer mogelijk bij aandelenbezit UR (na Westfield overname).... Dit maakt het aandeel dus minder aantrekkelijk.

    @the 3rd Way, merci! Synergie voordelen worden vooral gerealiseerd doordat Westfield management zichzelf terugtrekt en er overhead / directiekosten worden bespaard. Er zit (nog) niet gek veel overlap in klanten in portefeuilles, voordeel richting klanten is zeer onzeker. Retailers weten nu al vast wie ze moeten benaderen als ze over de oceaan in VS of Europa zaken willen doen, en vastgoedbazen zullen ze met open armen ontvangen (ook zonder samenvoeging). Klepierre reactie hierop:

    www.reuters.com/article/klepierre-res...
  7. forum rang 5 The Third Way... 26 februari 2018 07:25
    @junkyard: eens met jouw "(nog)". Klepierre zei enerzijds in jouw link (thanks!) hierboven:

    “We have always said by conviction that to go outside of our territory did not seem to us like it would create value for our shareholders...the vast majority of our clients, European retailers, they are in Europe, very few are global,”

    Toch lees je anderzijds bij bv. AT Kearney dat de mall v/d toekomst nog veel meer een beleving moet worden (ipv. direct sales) met nadruk op omnichannel en technologie. Zo worden bv. ook Tesla en techs genoemd, per definitie global. Er zou veel meer samengewerkt moeten worden met klanten, een global reach lijkt dan een pre...

    De mallbiz zou zo evolueren naar een veel hogere toegevoegde waarde, dankzij ook tech, met daarbij een groeiende moat.

    Hoe zie jij die ontwikkeling?
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links