Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.076 Posts
Pagina: «« 1 ... 442 443 444 445 446 ... 504 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 9 februari 2018 21:47
    Partnerpensioen kan onaangenaam verrassen

    Het partnerpensioen is vaak lager dan mensen denken. Soms krijg je zelfs helemaal geen partnerpensioen. Wanneer moet je extra alert zijn? En wat kun je zelf regelen?

    Vrijwel alle werknemers nemen deel aan een pensioenregeling. Als ze met pensioen gaan, krijgen ze hun hele leven lang een ouderdomspensioen. Als ze overlijden, krijgt hun partner een nabestaandenpensioen. Goed geregeld toch? Lang niet altijd. Partnerpensioen wordt niet in elke situatie uitgekeerd en vaak valt de uitkering tegen. ‘Grofweg kun je rekenen op de helft van het inkomen van de overleden partner’, zegt Jacqueline van der Vorm, onafhankelijk financieel planner in Hoofddorp. Soms is het minder, bijvoorbeeld als er een ex-partner is die ook recht heeft op partnerpensioen.

    In het Pensioenregister (www.mijnpensioenoverzicht.nl) kun je zien hoe hoog het partnerpensioen is. ‘Kijk niet alleen naar het pensioen’, adviseert Greet Vernooij, onafhankelijk financieel planner in Nederhorst den Berg. ‘Misschien zijn er verzekeringen die uitkeren bij overlijden, zoals een lijfrente. Of een verzekering waardoor de hypotheek vrij komt als een van de partners overlijdt. Dan gaan de maandlasten omlaag en is er minder inkomen nodig.’

    Als duidelijk is dat het inkomen na het overlijden van een van de partners te laag zal zijn, is een overlijdensrisicoverzekering vaak een goede oplossing. ‘De premies zijn laag omdat de verzekering net zo werkt als een brandverzekering. Geen brand, geen uitkering’, aldus Van der Vorm. Een dertiger die zich voor de komende 25 jaar verzekert voor €100.000 is per maand nog geen €15 aan premie kwijt. Vernooij: ‘Je bepaalt zelf waarvoor je het verzekerde bedrag gebruikt. Bijvoorbeeld om de hypotheek af te lossen of om het inkomen aan te vullen.’

    Zes situaties waarbij je extra moet opletten, met bijpassend advies:
    ?

    Samenwonen? Niet automatisch partnerpensioen
    Stellen die ongehuwd samenwonen hebben meestal niet automatisch recht op partnerpensioen. ‘Pensioenuitvoerders eisen bijna altijd een notarieel samenlevingscontract, omdat er anders geen basis is om iets uit te keren’, zegt Lucy Kok, onderzoeker bij SEO Economisch Onderzoek. ‘Dat je op hetzelfde adres bent ingeschreven in de Basisregistratie van de gemeente is meestal niet voldoende. Op hetzelfde adres wonen hoeft niet te betekenen dat je samenwoont.’ Ook moet je bij de meeste pensioenfondsen de partner zelf aanmelden. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap hoeft dat niet. De Ombudsman Pensioenen heeft al heel wat zaken behandeld van mensen die minstens tien jaar samenwoonden en kinderen hadden, maar waar geen partnerpensioen werd uitgekeerd na het overlijden van een van de partners. ‘Soms zijn fondsen coulant, maar ze hoeven niet uit te keren’, aldus Kok.

    Een nieuwe ontwikkeling is dat pensioenregelingen uitgaan van een ‘onbepaalde partner’. Kok: ‘Dan hoef je geen partner aan te melden. Na je overlijden onderzoekt het fonds of er een partner is die recht heeft op nabestaandenpensioen.’ Maar voorlopig zijn pensioenregelingen die rekening houden met een ‘onbepaalde partner’ nog zeldzaam.
    De oplossing?
    ‘Informeer bij je pensioenfonds naar de regels, want die zijn overal weer anders en meld je partner aan’, adviseert Van der Vorm.

  2. forum rang 10 voda 9 februari 2018 21:47
    Deel 2:

    ?
    Eigen inkomen? Geen ANW
    Zoals alle ouderen AOW krijgen, zo kregen vroeger alle weduwen – en later ook weduwnaars – een nabestaandenuitkering van de overheid. Tegenwoordig krijgen nabestaanden alleen nog een volledige ANW-uitkering (bijna €1200 per maand bruto) als ze kinderen onder de achttien jaar hebben en hun eigen inkomen heel laag is. Zodra een nabestaande partner zelf meer dan zo’n €800 bruto verdient, wordt er gekort op de ANW. Bij een inkomen vanaf zo’n €2500 krijg je helemaal geen ANW. ‘Stellen hebben meestal allebei een inkomen, dus er wordt steeds minder vaak ANW uitgekeerd’, zegt Kok. ‘In 2012 kregen nog bijna 75.000 nabestaanden een ANW-uitkering. In 2016 waren het er nog maar 33.000.’
    De oplossing?
    ‘Ga bij je eigen pensioenfonds na hoe het zit’, zegt Vernooij. ‘In sommige pensioenregelingen krijg je een aanvulling op het partnerpensioen als je geen recht hebt op ANW. Dan krijg je een extra bedrag totdat de AOW ingaat. Ook zijn er pensioenregelingen waar je vrijwillig een ANW-hiaatverzekering kunt afsluiten.’

    ?
    €100.000-plus verdiener? Te weinig pensioenopbouw
    Sinds 2015 geldt er een fiscaal maximum voor pensioenopbouw. Werknemers bouwen pensioen op over een salaris van maximaal ongeveer €100.000. Als ze meer verdienen, is er over dat deel geen pensioenopbouw. Dit betekent dat hun ouderdomspensioen straks lager uitpakt, maar het heeft ook consequenties voor het partnerpensioen. Bij een inkomen van pakweg €200.000 zou het partnerpensioen voorheen misschien €90.000 zijn, maar nu nog geen €50.000.
    De oplossing?
    ‘Dat de fiscus tot €100.000 helpt met de opbouw van je pensioen, staat los van wat je zelf afspreekt met je werkgever’, stelt Van der Vorm. ‘Pensioen is niets anders dan uitgesteld loon.’ In sommige pensioenregelingen is het mogelijk het partnerpensioen netto bij te verzekeren. Misschien biedt de werkgever een nettopensioen aan. Dan is de premie niet aftrekbaar, maar over de uitkering hoeft de partner later geen belasting te betalen. ‘Een andere optie is een nabestaandenlijfrente’, zegt Vernooij. ‘Je bepaalt zelf of je een tijdelijke of een levenslange uitkering wilt.’ Ook in dit geval zal de premie waarschijnlijk niet aftrekbaar zijn, maar is de uitkering eveneens onbelast. Vernooij: ‘Een overlijdensrisicoverzekering kan ook. Dat is eenvoudiger.’

    ?
    Groot leeftijdsverschil? Lagere uitkering
    Sommige pensioenregelingen keren een lager partnerpensioen uit als er een groot leeftijdsverschil is tussen de partners. Als de partner veel jonger is, moet het fonds immers veel langer een partnerpensioen uitkeren. Uit de rechtszaken die hierover de afgelopen jaren gevoerd zijn, blijkt dat deze leeftijdsdiscriminatie niet mag. Maar er is geen sprake van terugwerkende kracht. Dus bij pensioenaanspraken die op oude reglementen gebaseerd zijn, kan het zomaar gebeuren dat de jongere partner een lagere uitkering krijgt. ‘Ik kom dat af en toe tegen’, zegt Van der Vorm. ‘Bijvoorbeeld een korting op het partnerpensioen van 2,5% of 3,0% voor ieder jaar dat het leeftijdsverschil groter is dan tien jaar.’ Hierdoor kan een twintig jaar jongere partner zo maar 30% minder pensioen krijgen.
    De oplossing?
    ‘Een overlijdensrisicoverzekering is de eenvoudigste manier om voor extra middelen te zorgen’, zegt Van der Vorm.

    ?
    Partnerpensioen op risicobasis? Na pensioen geen partnerpensioen
    Ouderdomspensioen wordt altijd opgebouwd. Partnerpensioen niet altijd. Soms wordt het opgebouwd, soms is het op risicobasis verzekerd, soms is het een combinatie. Als het partnerpensioen verzekerd is op risicobasis, wordt dit alleen uitgekeerd zolang degene die ouderdomspensioen opbouwt nog niet met pensioen is. Als deze partner overlijdt terwijl hij met pensioen is, krijgt de partner geen nabestaandenpensioen.

    De oplossing?
    ‘Zodra je met pensioen gaat, kun je aan je pensioenregeling doorgeven dat je een deel van de ouderdomspensioenopbouw wilt gebruiken om een partnerpensioen in te kopen’, zegt Kok. Volgens Vernooij gebeurt dit bij sommige pensioenregelingen vanzelf. ‘Dan moet je in actie komen als je het niet wilt.’ Een pensioenfonds kan dit alleen maar automatisch doen als bekend is dat er een partner is. Dat weet het fonds alleen als mensen getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Als mensen ongehuwd samenwonen, weet het fonds het alleen als de partner officieel is aangemeld.

    ?
    Ex-partners? Het partnerpensioen wordt verdeeld
    Als er een ex-partner is, bestaat de kans dat de huidige partner en de ex-partner het partnerpensioen moeten delen. ‘Het hangt af van de afspraken die bij de scheiding gemaakt zijn’, zegt Kok. ‘Maar ook van de pensioensystematiek.’ Bij een opgebouwd nabestaandenpensioen kan het zo zijn dat een deel ervan naar de ex-partner gaat. ‘Tegenwoordig hebben veel pensioenregelingen een nabestaandenpensioen op risicobasis’, aldus Kok (zie onder punt 5). ‘Dan is er geen uitkering voor de ex-partner, alleen voor de eventuele huidige partner.’

    De oplossing?
    Ook in dit geval is een overlijdensrisicoverzekering de simpelste oplossing.

    fd.nl/werk-en-geld/1239807/partnerpen...
  3. forum rang 10 voda 19 februari 2018 16:25
    Vakbonden vinden pensioenfonds AkzoNobel onvoldoende gevuld
    Extra middelen vereist.

    (ABM FN-Dow Jones)De pensioenvoorziening van werknemers en gepensioneerden bij AkzoNobel vraagt om een aanvullende financiering van bijna een half miljard euro. Dit stelden vakbonden CNV Vakmensen en FNV maandag, die vandaag in overleg met het chemiebedrijf aandacht voor de kwestie vroegen.

    "Als er door AkzoNobel niet wordt ingegrepen en het achterblijvende vermogen niet wordt versterkt, dan lijkt toekomstig fors bijstellen van de pensioenverwachtingen aan de orde, aldus de resultaten van de ALM studie gedaan door het pensioenbestuur", stelde de vakbond.

    Volgens bestuurder Arthur Bot van CNV is snel ingrijpen van groot belang omdat het probleem na een verkoop van een deel van het bedrijf alleen maar nijpender wordt. Snel ingrijpen is volgens Bot dan ook belangrijk.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  4. forum rang 10 voda 1 maart 2018 17:21
    Dekkingsgraad pensioenfondsen licht lager
    Beleidsdekkingsgraad in februari stabiel op 107 procent.

    (ABM FN-Dow Jones)De dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in februari iets gedaald. Dit bleek donderdag uit de pensioenthermometer van Aon Hewitt.

    De gemiddelde dekkingsgraad zakte van 111 naar 110 procent. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef staan op 107 procent.

    Aon zei dat de correctie op de aandelenmarkten van begin februari deels hersteld is en ook was sprake van een verdere stijging van de rente.

    "De cijfers van februari laten wederom een lichte stijging van de rente zien", zei CEO Frank Driessen van Aon Hewitt. "Desondanks is de rente nog steeds historisch laag. Dat lijkt ook de komende jaren zo te blijven. Pensioenfondsen zullen daar rekening mee moeten houden."

    De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, daalde van 2,6 naar 2,5 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  5. forum rang 10 voda 1 mei 2018 17:24
    Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen
    Beleidsdekkingsgraad in april gestegen naar 110 procent.

    (ABM FN-Dow Jones) De dekkingsraad van Nederlandse pensioenfondsen is in april licht gestegen. Dit bleek dinsdag uit de pensioenthermometer van Aon Hewitt.

    De gemiddelde dekkingsgraad steeg in april op maandbasis van 108 naar 110 procent. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef stabiel op 108 procent.

    Aon sprak ondanks de stijging echter van een "grillige" situatie. "Ook nu weer blijkt hoe grillig de dekkingsgraad is," zei CEO Frank Driessen. "Na een opleving begin dit jaar en een daling in maart, zien we nu weer een stijging. Dat de dekkingsgraad zo vaak verandert, is een weerspiegeling van onzekere tijden. Pensioenfondsen zullen daar rekening mee moeten houden", voegde hij toe.

    De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bleef stabiel op 2,5 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  6. forum rang 10 voda 5 juni 2018 22:05
    Actuarissen: AOW-leeftijd kan vijf jaar later stijgen naar 67

    De AOW-leeftijd hoeft pas vijf jaar later te stijgen naar 67 dan in de huidige afspraken is vastgelegd. Dat komt doordat de levensverwachting van 65-jarigen de afgelopen jaren minder snel toeneemt dan verwacht, stellen actuarissen op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    De gedachte is dat de verhoging van de AOW-leeftijd de stijging van de levensverwachting compenseert. De levensverwachting blijkt echter minder snel op te lopen dan verwacht.Getty Images/iStock
    Vertraging

    In 2013 besloot de politiek dat de AOW-leeftijd in stappen omhooggaat, naar 67 jaar in 2021. Daarna stijgt die verder met de levensverwachting. In 2022 gaat de AOW-leeftijd daarom met nog eens drie maanden omhoog. Maar de druk op het kabinet groeit om dit tempo te vertragen.

    Werkgevers en werknemers willen dat de AOW-leeftijd van 67 pas in 2025 wordt bereikt, zo bleek vorige week uit een uitgelekt concept-pensioenakkoord. Dat kan zelfs nog een jaar later, betogen de actuarissen in een artikel dat binnenkort verschijnt in het huisblad van het Actuarieel Genootschap.

    'De gedachte is dat de verhoging van de AOW-leeftijd de stijging van de levensverwachting compenseert', stelt auteur Daan Kleinloog, van Sprenkels & Verschuren en voorzitter van de werkgroep AOW van het Genootschap. Anders gezegd: langer leven, betekent langer werken. Zo wordt voorkomen dat mensen steeds langer AOW krijgen.

    Gevoelig
    De AOW-leeftijd stijgt tot 2022 sneller dan de levensverwachting van 65-jarigen. Daardoor ontvangen AOW'ers over hun hele leven juist minder staatspensioen. Zo'n 3% minder. 'Als het doel is dat alle generaties over een gelijk aantal jaren van hun leven een AOW-uitkering krijgen, dan gaat dit nu te snel', aldus Kleinloog.
    De conclusie van de actuarissen is politiek gevoelig. Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en de regeringspartijen houden tot nu toe vol dat de snelle stijging van de AOW-leeftijd nodig is, om het staatspensioen betaalbaar te houden terwijl Nederland ouder wordt en vergrijst. De kosten voor een vier jaar latere verhoging van de AOW-leeftijd naar 67, zoals werkgevers en werknemers willen als wisselgeld voor een nieuw pensioenstelsel, worden geraamd op circa €1,5 mrd. 'Maar door de minder snel oplopende levensverwachting kan dat goedkoper uitvallen’, zegt Kleinloog.

    Hogere sterftecijfers
    De actuarissen baseren zich op de jongste prognoses van het CBS voor de levensverwachting van 65-jarigen, de leidraad voor het AOW-beleid. Het CBS verlaagde die vorig jaar licht, op basis van hogere sterftecijfers over 2016. Dit zou een incident kunnen zijn, maar ook in 2017 is de sterfte onder 65-plussers hoger dan verwacht. En in het eerste kwartaal van dit jaar was de sterfte door de aanhoudende griepgolf in de winter, zelfs uitzonderlijk hoog. 'Als de sterfte dit jaar verder gewoon blijft, zijn dat drie jaren op rij waarin meer 65-plussers overlijden dan verwacht', zegt Kleinloog. Dat werkt door in de levensverwachting.

    Ten opzichte van de jaren vijftig, toen Nederlanders het recht kregen op een staatspensioen op 65-jarige leeftijd, is de levensverwachting van 65-jarigen wel fors gestegen. Destijds was de gemiddelde duur van een AOW-uitkering vijftien jaar, nu is dat circa vijf jaar extra. De verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 moet volgens onderzoeker Jan Latten van CBS dan ook als een inhaalslag gezien worden. 'Uiteindelijk moet het aantal jaren dat mensen recht hebben op AOW voor iedereen rond de 18,5 uitkomen.'

    Minder werkenden
    Maar ook volgt uit de prognoses van vorig jaar dat de extra verhoging met drie maanden in 2022 eigenlijk nog niet nodig is; een verhoging in 2024 is vroeg genoeg, constateert Kleinloog. Het besluit te verhogen wordt echter vijf jaar van tevoren genomen, met het idee dat mensen zich er dan op kunnen voorbereiden. De wet biedt geen mogelijkheid om de AOW-leeftijd vervolgens toch weer te verlagen.

    Naast de stijging van de levensverwachting is er nog een andere reden om de AOW-leeftijd te verhogen. Dat is dat steeds minder werkenden de premie moeten opbrengen voor een steeds grotere groep oudere AOW’ers. Dat is deels opgelost door de AOW ook uit belastinginkomsten te betalen, die door werkenden en gepensioneerden samen worden opgebracht.

    Martine Wolzak

    Voor meer info etc, zie link:

    fd.nl/economie-politiek/1256794/actua...
  7. forum rang 9 josti5 5 juni 2018 22:49
    Gezien de hoeveelheid euthanasiegevallen om mij heen, verbaast dit mij niet.
    Deze week, nog maar drie dagen jong:
    *95-jarige kan niet meer lezen en horen; bovendien moet er door slechte wondbehandeling in verpleeghuis een been af. Euthanasie; vandaag begraven.
    Morgen alwéér naar crematorium Westerveld: bovenbuurman, 73, medio april opgegeven (vol kankers); geen behandeling, euthanasie.
    De babyboomers lijken hier makkelijker mee om te gaan, dan de generatie ervoor.
  8. forum rang 10 voda 5 juli 2018 16:27
    ASR werft investering bij pensioenfondsen

    (ABM FN-Dow Jones) ASR Dutch Prime Retail Fund heeft een aantal pensioenfondsen als investeerder aan zich weten te binden. Dit maakte ASR Nederland donderdag voorbeurs bekend.

    Het Reail Fund heeft met de participatie van Pensioenfonds Vervoer, Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel en Pensioenfonds APF meer dan 275 miljoen euro binnengehaald.

    De toetreding van de drie partijen geldt vanaf 1 juli van dit jaar.

    Het winkelfonds van ASR heeft een waarde van ongeveer 1,5 miljard euro. De portefeuille bestaat uit winkels op zogeheten A1-locaties, (wijk)winkelcentra en supermarkten, met een totaal aan verhuurbare vloeroppervlakte van meer dan 360.000 vierkante meter, dat verhuurd wordt aan meer dan 630 retailers.

    Meer dan 75 procent van de portefeuille is gelegen in de Randstad en 95 procent van de zogeheten highstreet-portefeuille is gelegen in de top 20 winkelsteden van Nederland.

    De investeerdersbasis is een mix van nationale en internationale beleggers.

    ASR heeft de fondsenwerving zelfstandig uitgevoerd.

    Het aandeel ASR Nederland sloot woensdag op een licht lager gesloten Damrak 0,5 procent hoger op 34,80 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  9. forum rang 10 voda 31 juli 2018 15:13
    Deen hoofd beleggingen bij APG

    Gepubliceerd op 31 jul 2018 om 13:37 | Views: 38

    AMSTERDAM (AFN) - De Deen Peter Branner wordt het nieuwe hoofd beleggingen van pensioenbelegger en -uitvoerder APG. Hij wordt benoemd tot investeringsdirecteur van dochteronderneming APG Asset Management. APG beheert 479 miljard euro aan pensioenvermogen.

    De 54-jarige Branner was voor zijn komst naar APG topman en investeringsdirecteur van de investeringstak van de Zweedse bank SEB. Eerder werkte hij bij andere investeringsbanken in onder meer Londen en Luxemburg. Hij werd opgeleid aan de Copenhagen Business School.
  10. forum rang 10 voda 3 augustus 2018 14:36
    Weer stijging dekkingsgraad Pensioenfonds PostNL

    (ABM FN-Dow Jones) De dekkingsgraad van het Pensioenfonds PostNL is in het tweede kwartaal van 2018 gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het fonds.

    De beleidsdekkingsgraad steeg van 114,8 procent eind maart dit jaar naar 115,6 procent eind juni. De actuele dekkingsgraad steeg in deze periode van 114,7 naar 116,1 procent.

    De beleidsdekkingsgraad bevond zich per eind juni opnieuw boven de grens van het wettelijk minimumniveau van 110 procent.

    Bij een waarde hoger dan 110 procent kunnen toeslagen worden verleend, maar pas bij een beleidsdekkingsgraad van circa 122 procent kan een volledige toeslag worden verleend, zo merkte het Pensioenfonds PostNL op.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  11. forum rang 10 voda 3 september 2018 17:20
    Dekkingsgraad pensioenfondsen stabiel

    (ABM FN-Dow Jones) De dekkingsraad van Nederlandse pensioenfondsen is in augustus stabiel gebleven op 109 procent. Dit bleek maandag uit de pensioenthermometer van Aon Hewitt.

    De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef eveneens stabiel op 109 procent.

    De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bedroeg 2,4 procent.

    "De rente lijkt vooralsnog op hetzelfde niveau te blijven. En wat de aandelen gaan doen is erg onzeker. Het enige wat de fondsen kunnen doen is zich goed voorbereiden op eventuele kortingen", zei CEO Frank Driessen van Aon Retirement & Investment.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  12. forum rang 10 voda 12 september 2018 16:45
    Stijging levensverwachting vlakt af

    Gepubliceerd op 12 sep 2018 om 15:31 | Views: 1.147

    UTRECHT (AFN) - De levensverwachting in Nederland stijgt nog wel, maar minder snel dan waar eerder op werd gerekend. Een Nederlands meisje dat in 2019 geboren wordt, heeft volgens het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) een gemiddelde levensverwachting van 92,5 jaar. Voor jongens is dat 90,0 jaar. Twee jaar geleden hield het AG nog rekening met een stijging tot 93 jaar voor meisjes en 90,1 jaar voor jongens.

    Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen gebruiken de voorspellingen van het AG voor het vaststellen en toetsen van hun premies. Bij gebruik van de nieuwe voorspellingen, gaat de dekkingsgraad van pensioenfondsen met ongeveer 1 procent omhoog. Dat verschilt echter per pensioenportefeuille. Onder meer het aantal mannen en vrouwen dat bij een pensioenfonds zit, heeft daar invloed op.

    Als de nieuwe prognose gebruikt wordt voor het vaststellen van de AOW-leeftijd voor 2024, dan zou die dat jaar ongewijzigd blijven op 67 jaar en 3 maanden. In de jaren daarna stijgt de AOW-leeftijd dan wel verder tot 68 jaar in 2029.
  13. forum rang 10 voda 1 oktober 2018 16:10
    Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt

    (ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in september gestegen van 109 naar 110 procent, vooral dankzij de hogere rente. Dat bleek maandag uit de maandelijkse index van pensioenverwerker Aon.

    Het gemiddelde over de afgelopen twaalf maanden, de beleidsdekkingsgraad die bepaalt of pensioenen mogen worden geïndexeerd voor inflatie, bleef staan op 109 procent.

    De swaprente steeg in september met gemiddeld ongeveer acht basispunten, waardoor de waarde van de verplichtingen met ongeveer 1 procent afnam.

    Het vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen bleef min of meer stabiel. Tegenover lagere koersen voor vastgoed, vastrentende waarden en aandelen in opkomende markten stonden koerswinsten voor aandelen in ontwikkelde markten.

    Tenslotte mochten pensioenfondsen de voorzieningen verlagen met gemiddeld 1 procent, door de publicatie van nieuwe sterftetafels van het Actuarieel Genootschap. Dit droeg ook beperkt bij aan een hogere dekkingsgraad.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  14. forum rang 10 voda 22 oktober 2018 16:23
    Nederlands pensioenstelsel beste van de wereld - onderzoek

    (ABM FN-Dow Jones) Het Nederlandse pensioenstelsel stoot Denemarken van de troon en staat sinds zeven jaar weer op nummer 1. Dat blijkt maandag uit de Global Pension Index die elk jaar door adviesbureau Mercer wordt uitgebracht.

    Met de nummer 1-notering heeft Nederland de internationale A-status weer terug. Denemarken staat op de tweede plaats; Finland staat met een derde positie voor het eerst in de top drie. In de Global Pension Index worden de pensioenstelsels van meer dan dertig landen wereldwijd getoetst op toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit.

    Nederland passeert Denemarken met 0.1 punt verschil. Beide landen mogen hun pensioenstelsels dit jaar de A-status geven. Ter vergelijking, vorig jaar bereikte geen enkel land de 80-puntengrens voor het verkrijgen daarvan. "Het is natuurlijk fantastisch dat het Nederlandse pensioenstelsel na zeven jaar weer op nummer 1 staat in de index. Het stelsel ligt onder de loep en is nog lang niet perfect, maar het rapport geeft ons een externe blik over hoe wij onze zegenen kunnen tellen", aldus Marc Heemskerk, pensioen expert bij Mercer Nederland.

    Nederland staat in zowel toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit in de wereldwijze top 3 en heeft hiermee een compleet stelsel. In de index zijn niet alleen de eerste pijler (AOW) en tweede pijler (arbeidspensioen) maatgevend. Ook onderdelen die door externe partijen, zoals de OESO, worden vastgesteld hebben invloed. Zo steeg de economische groei (met betere pensioenvooruitzichten) als ook de arbeidsparticipatie van ouderen, beide sneller dan in Denemarken. De vervangingsratio (pensioen t.o.v. salaris) steeg eveneens tot circa 100 procent. Beide pensioenpijlers wijzigden nauwelijks, waarbij de inmiddels tot 66 jaar gestegen AOW-leeftijd wel punten opleverde wat betreft de (financiële)houdbaarheid. De verbetering van deze externe factoren zorgde ervoor dat Nederland de eerste positie terug won.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  15. forum rang 10 voda 1 november 2018 12:35
    AOW-leeftijd ook in 2024 niet omhoog

    De AOW-leeftijd blijft ook in 2024 staan op 67 jaar en drie maanden. Dat heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vanmorgen bekendgemaakt. Daarmee blijft de AOW-leeftijd gelijk in 2022, 2023 en 2024.

    Maarten van Ast 01-11-18, 10:28 Laatste update: 11:28

    De bewindsman komt tot dit besluit op basis van de jaarlijkse raming van de levensverwachting door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en een wettelijk vastgelegde formule voor de vaststelling van de AOW-leeftijd.

    Hoewel de levensverwachting voor 65-jarigen voor 2024 licht is toegenomen , is het niet genoeg om de AOW-leeftijd te verhogen. Afgelopen jaren werd de AOW-leeftijd in 2022 en 2023 ook vast gesteld op 67 jaar en drie maanden. De levensverwachting blijft op langere termijn wel stijgen, maar de stijging verloopt niet gelijkmatig.

    De AOW-leeftijd is nu 66 jaar, volgend jaar 66,4 jaar. Tot 2022 gaat de AOW stapsgewijs omhoog. Daarna wordt de AOW-leeftijd automatisch aangepast aan de levensverwachting. Een eventuele verhoging wordt vijf jaar van te voren aangekondigd. De verhoging is volgens het kabinet nodig om de oudedagsvoorziening betaalbaar te houden.

    Levensverwachting
    Gemiddeld leven 65-jarigen in 2024 nog 20,63 jaar. Dat is een halve maand langer dan het CBS vorig jaar had berekend en gemiddeld driekwart jaar langer dan de mensen die vorig jaar 65 waren.

    ‘Dit jaar zorgt een lagere longkankersterfte onder vrouwen voor een positievere ontwikkeling van de toekomstige levensverwachting’, aldus het CBS in een toelichting.

    In september stelde het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) de gemiddelde levensverwachting van iemand die in 2019 wordt geboren naar beneden bij. Volgens het AG betekent dat als hun prognose wordt gebruikt voor de AOW-leeftijd voor 2024 die dat jaar ongewijzigd blijft op 67 jaar en 3 maanden. In de jaren daarna stijgt de AOW-leeftijd dan wel verder tot 68 jaar in 2029.

    www.ad.nl/politiek/aow-leeftijd-ook-i...
  16. forum rang 10 voda 1 november 2018 16:23
    Pensioenfondsen krijgen klappen in oktober

    (ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in oktober met 3 procentpunt gedaald, van 110 naar 107 procent, door forse verliezen op de aandelenbeurzen en een lagere rente. Dat blijkt uit een maandelijkse index van Aon.

    De beleidsdekkingsgraad, die bepaalt of fondsen de uitkeringen kunnen indexeren of juist moeten korten, bleef gelijk op 109 procent. De daling is een tegenvaller na de hoopgevende stijging van de dekkingsgraad in september. "De kortingsdreiging voor een aantal pensioenfondsen ligt weer op tafel", zei Frank Driessen van Aon. De aandelenkoersen daalden met zo'n 5 procent in de ontwikkelde markten en ruim 6 procent in opkomende markten, door onrust over de winstverwachtingen van bedrijven en een groeivertraging in China, die samenvalt met een handelsconflict met de VS. De swaprente daalde daarnaast met 2 tot 3 basispunten in oktober, waardoor de waarde van de pensioenverplichtingen met ongeveer 0,8 procent steeg. Nederlandse vakbonden willen in een nieuw pensioenakkoord overstappen op een minder stringente Europese rekenrente van toezichthouder EIOPA. Hierdoor zou de dekkingsgraad met 2,5 procentpunt kunnen verbeteren "en dat kan zo maar het verschil maken" tussen wel of niet korten op de pensioenen voor sommige fondsen, aldus Aon. Minister Wouter Koolmees houdt vooralsnog vast aan de Nederlandse UFR-rekenrente.
    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
  17. forum rang 10 voda 15 november 2018 21:48
    Bonden verhogen inzet aan pensioentafel

    De AOW-leeftijd moet tot 2025 vast worden gezet op 66 jaar en mag daarna bij ieder heel jaar dat mensen gemiddeld langer leven slechts met een half jaar omhoog. Die eis hebben de vakbonden volgens ingewijden maandag gezamenlijk neergelegd aan de onderhandelingstafel over een pensioenakkoord.

    Laurens Kok en Peet Vogels 15-11-18, 18:23 Laatste update: 19:32

    Het kabinet wil naar verluidt lang niet zover gaan als de bonden nu voorstellen. Vooral het kostenplaatje is een probleem: op korte termijn gaat het om een bedrag van 2,5 miljard euro en op lange termijn zelfs om 5 tot 6 miljard euro. Vanavond zal moeten blijken of het kabinet alsnog bereid is om over de brug te komen. Om 21 uur worden de onderhandelingen hervat. Naast minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken schuift ook minister-president Mark Rutte opnieuw aan.

    Waarom we klagen over ons pensioen (terwijl Nederland op de eerste plaats staat)
    Lees meer

    Gortig
    Het kabinet was tot dusver hooguit bereid om de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen. Niet al in 2021 maar pas in 2025 zou de leeftijd dan naar 67 jaar gaan. Vakbonden FNV, CNV en VCP houden echter vast aan het bevriezen van de AOW-leeftijd op het huidige niveau van 66 jaar.

    Daarnaast eisen zij dat het kabinet de koppeling aan de levensverwachting aanpast. De overheid gaat er nu nog van uit dat Nederlanders voor elk gewonnen levensjaar ook een jaar langer werken. Wie nu 28 is zou dan naar schatting pas na zijn 71de met pensioen kunnen. Dat vinden de bonden veel te gortig.

    Sprong
    Volgens ingewijden heeft vooral de FNV grote aarzelingen om een pensioenakkoord te sluiten. De grootste bond aan tafel zou alleen de ‘sprong’ durven te wagen als er tegelijkertijd politieke rugdekking zou komen vanuit de linkse partijen in de Tweede Kamer.

    Koolmees toonde zich daar onlangs gevoelig voor en sprak sindsdien twee keer met GroenLinks, SP en PvdA gezamenlijk. Die legden aanvullende eisen op tafel: zo zou de minister van Sociale Zaken er ook voor moeten zorgen dat werkgevers verplicht gaan bijdragen aan de pensioenopbouw van zzp’ers. Koolmees deinst daar echter tot dusver voor terug: na het laatste overleg met linkse partijen op vorige week donderdag zou hij niet meer van zich hebben laten horen.

    Rekenrente
    De linkse partijen zijn op hun beurt bezorgd dat de vakbonden akkoord gaan met een pensioenakkoord waaraan nog veel open eindjes zitten. Zo zou het plan op tafel liggen om een commissie opnieuw te laten kijken naar de rekenrente, die nu zo laag is dat veel pensioenfondsen al jaren niet kunnen indexeren en komend jaar wellicht zelfs moeten korten. De vakbonden, die altijd hebben gehamerd op indexatie van pensioenen voor jong en oud, zouden dan na conclusie van die commissie pas definitief ‘ja’ of ‘nee’ hoeven te zeggen. De vrees bestaat echter dat het kabinet dan andere toezeggingen tot die tijd nog maar even niet waarmaakt, en bijvoorbeeld de AOW-leeftijd gewoon blijft doorstijgen.

    www.ad.nl/politiek/bonden-verhogen-in...
  18. forum rang 10 voda 3 december 2018 16:23
    Pensioenfondsen herstellen in november na flinke klappen

    (ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen noteerde in november ongewijzigd ten opzichte van eind oktober. Dat blijkt uit een maandelijkse index van Aon.

    "De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen kreeg in november flinke klappen, maar wist zich in de laatste week te herstellen tot het niveau van eind oktober", zei Aon. Daarmee eindigde de gemiddelde dekkingsgraad ongewijzigd op 107 procent. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef tevens stabiel op 109 procent.

    Met name het commentaar van de voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, ondersteunde het herstel van de pensioenfondsen na de daling in de eerste drie weken van november. De Amerikaanse centrale bank maakte bekend dat de rente in 2019 minder stijgt dan eerder aangegeven.

    Het vermogen van pensioenfondsen stond in de eerste paar weken van november met name onder druk, door de dalingen van technologieaandelen en de lagere olieprijs. Beleggers waren met name somber gesteld over de afname van de economische groeiverwachtingen, de Brexit en de Italiaanse begrotingsperikelen.

    De swaprente daalde in november met gemiddeld circa vijf basispunten, terwijl de ultimate forward rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen 2,4 procent bedroeg. "Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 0,9 procent toe", aldus Aon.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  19. forum rang 10 voda 3 december 2018 16:58
    Shell verbindt beloningsbeleid aan CO2-doelen

    Gepubliceerd op 3 dec 2018 om 06:24 | Views: 1.288

    Royal Dutch Shell A 16:40
    27,19 +0,48 (+1,80%)

    DEN HAAG (AFN) - Shell gaat kortetermijndoelen stellen om zijn CO2-uitstoot te verminderen en zal de beloning van het topmanagement daaraan verbinden. Dat laat topman Ben van Beurden weten aan zakenkrant Financial Times.

    Het olie- en gasconcern staat onder druk van een groep 'groene aandeelhouders'. Volgens Shell wordt met de aandeelhouders nog gesproken over de beoogde percentages, maar raakt het plan de beloning van mogelijk 1200 topmedewerkers. Het nieuwe beloningsbeleid moet op de aandeelhoudersvergadering in 2020 worden goedgekeurd.

    Shell kondigde vorig jaar aan om de CO2-uitstoot van Shell-producten te halveren in 2050. Dat ging sommige investeerders niet ver genoeg. Die wilden concrete maatregelen, maar Van Beurden hield de boot tot nog toe af uit vrees dat het bedrijf zich alleen maar in de vingers zou snijden.

    Pensioenfonds ABP

    Shell wil volgens de krant nu zijn voetafdruk met zo'n 20 procent verkleinen in 2035 en vanaf 2020 ieder jaar specifieke doelstellingen formuleren voor een periode van drie tot vijf jaar. Van Beurden zegt dat ,,de dialoog'' met investeerders tot deze ,,evolutie'' heeft geleid.

    Een van de 'groene beleggers' is pensioenfonds ABP. Voorzitter Corien Wortmann vindt het een belangrijke stap. ,,Dat Shell nu haar ambitie heeft verankerd in haar beloningsbeleid biedt meer vertrouwen dat Shell zich ook echt hieraan committeert'', aldus Wortmann. Ze zegt met Shell in gesprek te blijven en de voortgang ,,met belangstelling'' in de gaten te zullen houden. ,,We hopen dat andere bedrijven Shell zullen volgen.''
  20. 2008drama 3 december 2018 18:48
    quote:

    voda schreef op 3 december 2018 16:23:

    Pensioenfondsen herstellen in november na flinke klappen

    (ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen noteerde in november ongewijzigd ten opzichte van eind oktober. Dat blijkt uit een maandelijkse index van Aon.

    "De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen kreeg in november flinke klappen, maar wist zich in de laatste week te herstellen tot het niveau van eind oktober", zei Aon. Daarmee eindigde de gemiddelde dekkingsgraad ongewijzigd op 107 procent. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef tevens stabiel op 109 procent.
    Lekkere PVDA FNV quote..

    Herstellen na een dikke nul en dan op hetzelfde te lage niveau blijven hangen .. is "herstellen".

10.076 Posts
Pagina: «« 1 ... 442 443 444 445 446 ... 504 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0734 +0,34%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.942,70 -0,81%
Gold spot 2.334,45 +0,79%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links