Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kantar TNS: "In januari meer toetreders dan in 2016"

Kantar TNS: "In januari meer nieuwe toetreders, dan in heel 2016"

Volgens Kantar TNS (voorheen TNS NIPO) is het aantal Nederlandse cryptobeleggers in januari fors toegenomen, naar maar liefst 580.000. Er zijn nu 490.000 huishoudens die cryptomunten bezitten. Terwijl dit in oktober nog slechts 150.000 huishoudens betrof.

De ongekende koersstijgingen in 2017 hebben tot gevolg dat meer Nederlanders interesse krijgen in cryptomunten. Onderstaande figuur laat de procentuele toename van cryptobezitters in Nederland zien. Drie van de vier huishoudens die cryptomunten bezitten, zijn daar de afgelopen tijd mee begonnen. 


Doordat de koers sinds begin dit jaar aardig is teruggelopen is, heeft vrijwel iedereen die toen bitcoins kocht, verlies gemaakt. Dit terwijl in augustus nog 49% winst maakte. Volgens TNS zijn er alleen al in de maand januari van dit jaar circa 65.000 huishoudens ingestapt. Ter vergelijking: dat is meer dan in het hele kalenderjaar 2016. 

Lees ook: IEX onderzoekt: De stand in cryptoland

 

Momentopname

Er moet wel een kanttekening gemaakt worden dat het in deze gaat om slechts een momentopname, in een ongekend volatiele markt. Daarnaast is het ook zo, dat op de aandelenmarkt 95% van de actieve beleggers de index niet verslaat. Wat dat betreft komen de cryptofanaten er nog goed mee weg.

Opvallend is dat Nederlanders voorzichtig zijn en met relatief lage bedragen in de crypto's stappen: slechts een op de vier stopt er meer dan €1.000 in. Het neemt niet weg dat de instapbedragen groeien. Een half jaar geleden stapte slechts 15% in voor het zelfde bedrag.

In vergelijking met het crypto-onderzoek van Maurice de Hond, betreft het in crypto's belegde vermogen van Nederlandse huishoudens volgens dit onderzoek nauwelijks 0,1%. 

Jong en hoogopgeleid

De klassieke belegger kenmerkt zich doordat ze relatief ouder zijn en vaak man. Uit vorig onderzoek bleek al dat de gemiddelde cryptobelegger een stuk jonger is.

Ook uit dit onderzoek blijkt dat de bezitters van cryptomunten veel jonger zijn dan traditionele beleggers (38 vs. 51 jaar). Ook ziet TNS dat met name hoger opgeleiden de weg naar crypto hebben gevonden. 68% heeft een HBO+ opleiding en dat is beduidend meer dan een half jaar geleden het geval was.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. CSM 8 februari 2018 13:58
    Madelon,
    Als je geen kans ziet om educatieve dan wel analytische stukjes te schrijven hou er dan mee op. Overschrijven van door anderen gepubliceerde stukken kunnen we allemaal. Inhoudelijk hebben jouw stukjes nul en generlei waarde.
    Verder nog een advies: laat de eerstvolgende bijdragen eerst eens lezen door een Neerlandicus voordat je ze publiceert.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links