Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Wereldhave AEX:WHA.NL, NL0000289213

  • 14,100 19 apr 2024 17:35
  • +0,020 (+0,14%) Dagrange 14,000 - 14,100
  • 92.718 Gem. (3M) 90,8K

Wereldhave 2018

3.206 Posts
Pagina: «« 1 ... 22 23 24 25 26 ... 161 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. marcnic 7 februari 2018 12:22
    Van onze redacteur FD 7 feb

    Wereldhave aast op troubleshooter
    Spotlight zoomt in op mensen in het nieuws. Vandaag Dennis de Vreede, de man die Wereldhave er weer financieel bovenop moet helpen.

    Wereldhave zit in de hoek waar de klappen vallen. Het vastgoedbedrijf heeft zijn dividend permanent verlaagd omdat het zijn winkels in Frankrijk maar niet rendabel krijgt. Het aandeel is in een week tijd bijna 20% in waarde gezakt.

    De vraag is nu, wie helpt Wereldhave er weer bovenop? Het op Schiphol gevestigde vastgoedbedrijf heeft zijn hoop gevestigd op Dennis de Vreede (48). Hij is de beoogde opvolger van cfo Robert Bollier (56), van wie het contract niet wordt verlengd, maakte Wereldhave maandag bekend.

    Dennis de Vreede.
    Dennis de Vreede.
    Met de relatief onbekende De Vreede haalt Wereldhave een man in huis die weet hoe het voelt om een bedrijf te leiden dat het moeilijk heeft. En belangrijker nog, die heeft bewezen ook voor oplossingen te kunnen zorgen. Op 20 april mogen de aandeelhouders beslissen of zijn papieren goed genoeg zijn.

    Problemen in offshore
    De Vreede werkte tot afgelopen najaar bij offshorebedrijf DeepOcean. Die onderneming zat door de crisis in de olie- en gasindustrie ook in een lastig parket. Het dreigde begin vorig jaar niet meer aan zijn kredietvoorwaarden bij de banken te kunnen voldoen.

    Maar De Vreede wist de Duits-Zweedse durfinvesteerder Triton over te halen om €75 mln in DeepOcean te steken. Door die kapitaalinjectie kon De Vreede ook een akkoord met de banken sluiten over een herfinanciering. De kredietlijn werd verlengd tot 2021 en bovendien tegen gunstigere voorwaarden.

    Van Den Haag naar Harvard
    De Vreede, die na een opleiding accountancy aan de Haagse Hogeschool via Nyenrode op de Harvard Business School terechtkwam, heeft ook ervaring in de vastgoedwereld. In de periode 2008-2011 was hij financieel directeur bij Redevco, een van de grootste Europese beleggers in winkelvastgoed.

    En over bedrijven in problemen gesproken: rond de eeuwwisseling werkte De Vreede twee jaar bij KPNQwest, de rampzalig verlopen glasvezelsamenwerking van KPN en het Amerikaanse Qwest. Maar die mislukking valt hem niet aan te rekenen. Hij zat als 'vice president finance' niet in de top van bedrijf.
  2. [verwijderd] 7 februari 2018 12:40
    Beursblik: Societe Generale verlaagt koersdoel Wereldhave stevig
    Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 07 februari 2018

    Advies gehandhaafd op Kopen.

    Société Générale heeft woensdag het koersdoel voor Wereldhave verlaagd van 48,00 euro naar 40,00 euro, maar handhaafde het koopadvies, nadat het vastgoedfonds vrijdag tijdens de publicatie van de jaarcijfers een fors lager dividend voorstelde.

    "Met 3,43 euro en 3,08 euro waren de kasstroom en het dividend precies in lijn met onze schatting", aldus de analisten van de Franse bank. Het dividend voor 2018 werd echter met 18 procent verlaagd tot 2,52 euro per aandeel. De verlaging werd door Wereldhave verklaard door te wijzen op een onvermijdelijke toename van onderhoudsinvesteringen. Volgens de analisten van de Franse bank kan dit niet alleen voor Wereldhave, maar voor de hele sector negatief uitpakken. Ook merkten zij op dat het sluiten van twee Carrefour hypermarkten zal hebben bijgedragen aan het besluit van Wereldhave om het dividend te verlagen.

    Société Générale denkt dat de omvang van de daling van het dividend van invloed zou kunnen zijn op het beleggersvertrouwen, dat juist was aangetrokken na het pijnlijke vertrek uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in 2010 en 2011 en de dividendverlaging in 2012.

    "In ons waarderingsmodel hanteren we nu een maximale korting van 5 procent op de reputatie van de onderneming op de aandelenmarkt", aldus de analisten. "We hebben ook de verwachtingen voor de onderhoudskosten verhoogd met 20 procent en onze veronderstellingen voor de huurinkomsten verlaagd", voegden de marktvorsers toe.

    Het aandeel Wereldhave sloot dinsdag op een rood Damrak 4,0 procent lager op 32,37 euro.
  3. marcnic 7 februari 2018 14:42
    Gert van der Have • Ondernemen

    Wereldhave krijgt zijn winkels in Frankrijk maar niet rendabel

    Frankrijk is de molensteen om de nek van vastgoedbelegger Wereldhave. De huren waren er een aantal jaren geleden te hoog, en om leegstand te voorkomen moet Wereldhave de huren daar nu verlagen. Met alle gevolgen voor winst en dividend vandien.

    Dit stelt analist Herman van der Loos van de Belgische beleggingsadviseur Degroof Petercam. Hij komt met zijn analyse op dezelfde dag dat Wereldhave aankondigt het contract met zijn cfo niet te verlengen en drie dagen na de aankondiging van het bedrijf dat het zijn dividend structureel zal verlagen.

    De huurinkomsten van Wereldhave gingen in Frankrijk in 2017 met 11% omlaag naar € 41 mln. Van der Loos: 'Die winkelcentra moeten het vooral van de lokale of regionale bezoekers hebben en de regio heeft het in Frankrijk nog steeds moeilijk.' Vervanging van het management vorig jaar heeft nog niet tot merkbare resultaten geleid.

    Concurrentie doet het wel goed
    De concurrentie doet het in Frankrijk wel goed. Unibail-Rodamco en Klépierre, het moederbedrijf van het Nederlandse Corio, rapporteren hogere huurinkomsten. Deze partijen zitten wel in de duurdere centra bij de grote steden, waar de consument makkelijker en meer geld uitgeeft.

    Docks Vauban in le Havre
    Docks Vauban in le HavreFoto: Wereldhave
    Wereldhave kocht zich in het najaar van 2014 in in Frankrijk. Het kocht zes middelgrote winkelcentra met winkels voor de dagelijkse boodschappen voor € 850 mln in onder meer Rouen, Straatsburg en Bordeaux over van de Frans-Nederlandse concurrent Unibail-Rodamco.

    Op moment van aankoop was 91% van de winkelruimte verhuurd. Dat was lager dan de bezettingsraad van 98% bij de rest van winkels van Wereldhave in Nederland, België en Finland. Het fonds beloofde echter de bezettingsgraad in Frankrijk - een kwart van het bezit van Wereldhave - op te voeren naar 96% tot 97% in 2016. Dat is niet gelukt. Op het eind van vorig jaar lag die nog maar op 93% ondanks een lichte verbetering in het laatste kwartaal.

    Beleggers zijn koersdalingen beu
    Wereldhave meldde vrijdag dat het zijn dividend structureel gaat verlagen. De uitkering is niet langer 85% tot 95% van het zogenoemde directe resultaat (de huurwinsten), maar slechts 75% tot 85%.

    De dividendverlaging is nodig om meer geld te hebben om te investeren in de bestaande winkelcentra. Maar, zegt analist Van Loos: 'Die dividendverlaging heeft de beleggers boos gemaakt die de achterblijvende koersontwikkeling in pakweg zes jaar van WHA€32,49+0,37% Wereldhave beu zijn.' In die periode is het aandeel Wereldhave met ruim 20% gezakt, terwijl Unibail-Rodamco er 4% bij kreeg.

    Cfo vertrekt
    Maandagochtend maakte Wereldhave bekend dat het het contract met zijn financiële topman Robert Bolier (56) niet verlengt. De cfo vertrekt bij de op de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming.

    Volgens het bedrijf 'heeft het vertrek van Bolier niets te maken met de verlaging van het dividend'. 'Om redenen waar ik hier niet op wil ingaan, hebben de cfo en de raad van commissarissen besloten uit elkaar te gaan', aldus een woordvoerder.

    De in Amsterdam als bedrijfseconoom opgeleide Bolier (spreek uit op zijn Nederlands: bolier) begon in april 2014 als vervanger van Pieter Roozenboom wiens contract bij Wereldhave al na een jaar werd ontbonden. Bolier, afkomstig van vastgoedbedrijf Atrium European Real Estate, kreeg daarna een contract van vier jaar. Dat contract loopt over twee maanden af.

    Op 20 april stemmen de aandeelhouders over de benoeming van Boliers opvolger Dennis de Vreede (48).

    Nederland gaat wel goed
    In Nederland lijkt Wereldhave de opgaande lijn wel te pakken te hebben na magere jaren met het bankroet van V&D, Macintosh (schoenenketens Dolcis en Manfield) en elektronicaketen Dixons, en de problemen bij Blokker. Bijna een vijfde van de huurders van Wereldhave is in de afgelopen vijf jaar failliet gegaan. Inmiddels dicteren de huurders de prijzen.
  4. Chasse_Patate 7 februari 2018 15:32
    quote:

    effegenoeg schreef op 7 februari 2018 10:57:

    [...]

    Ik heb er nog 1000 stuks staan aan gemiddeld 41€
    Met het huidige dividend beleid wordt dit vijf jaar brommen.
    Tsja, hier is nog zo iemand.

    Weet mijn gemiddelde aankoopprijs niet meer want ben 2 jaar geleden vanaf de 50 euro begonnen met instappen in fasen voor in totaal 500 stuks, uitgestapt en ingestapt met de Brexit en 2 jaar dividend ontvangen, maar weet wel dat er nu nog een verlies staat van 3.000 euro.

    Dat wordt inderdaad lang brommen. Weet niet of het verstandig is maar heb de 500 vandaag verdubbeld naar de 1.000 in een poging het brommen korter te maken.

    In de komende 15 maanden ontvang ik 3.000 euro dividend. Precies mijn verlies.
    Als de koers nou eens stabiel zou blijven kan ik deze ellende dan afsluiten. Ik tel de dagen.

    Sterkte met het brommen.

  5. forum rang 6 effegenoeg 7 februari 2018 16:03
    quote:

    Chasse_Patate schreef op 7 februari 2018 15:32:

    [...]

    Tsja, hier is nog zo iemand.

    Weet mijn gemiddelde aankoopprijs niet meer want ben 2 jaar geleden vanaf de 50 euro begonnen met instappen in fasen voor in totaal 500 stuks, uitgestapt en ingestapt met de Brexit en 2 jaar dividend ontvangen, maar weet wel dat er nu nog een verlies staat van 3.000 euro.

    Dat wordt inderdaad lang brommen. Weet niet of het verstandig is maar heb de 500 vandaag verdubbeld naar de 1.000 in een poging het brommen korter te maken.

    In de komende 15 maanden ontvang ik 3.000 euro dividend. Precies mijn verlies.
    Als de koers nou eens stabiel zou blijven kan ik deze ellende dan afsluiten. Ik tel de dagen.

    Sterkte met het brommen.

    Dat gaat ons lukken hoor! Deze maand gaat de dividendronde weer van start met Unilever.
    Overigens ook een te dure aankoop van 500 stuks a 48,45€
    Ik klaag overigens van weelde hoor, laat ik dat er bij zeggen.
  6. P_kaas 7 februari 2018 16:20
    900 stuks op gemiddeld 36,20 als je de het dividend van Q3 en Q4 2017 mee calculeert. Ben bereid tot 1500 te gaan. Elke euro eraf koop ik 100 stukjes bij. Ook nog 1750 ecp's in port. 1000 verkocht op 37,40 nu terug opbouwen naar de 2500. Rente loopt nog wel wat verder op, dus ik zie die ook nog wel naar de 33 teruggaan.
  7. [verwijderd] 7 februari 2018 21:48
    Stelletje rijkaards hier. Ik bezit momenteel 683 stuks tegen een gemiddelde prijs van 36.68. Dit zou voor mij betekenen dat de koers inclusief dividendbetalingen ruim weg 5% moet stijgen over een jaar tijd voordat ik weer break even draai. Klinkt op zich niet al te slecht maar met dit aandeel weet je nooit.
  8. forum rang 6 matad 8 februari 2018 10:24
    quote:

    royal cancun schreef op 8 februari 2018 09:22:

    300 stuks binnen op 32,16 laat dat dan maar de bodem zijn.
    Lukt je bijna nooit op de top of op de bodem te kopen.
    Doch een ding is zeker: als iedereen vandaag of morgen wat WH aandelen koopt dan gaan de shorters kopen en is het vliegwiel in werking gezet. Dit is al meer gebeurd bij WH. Kijk de shortlijst en koers maar na. Oorzaak. Het hoge dividend dat een shorter op een bepaald moment moet ophoesten. Eigen ervaring.

    Met vriendelijke groet.
3.206 Posts
Pagina: «« 1 ... 22 23 24 25 26 ... 161 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Wereldhave voorziet beperkte winstgroei dit jaar

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links