Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Fugro AEX:FUR.NL, NL00150003E1

  • 22,920 24 apr 2024 17:35
  • -0,100 (-0,43%) Dagrange 22,800 - 23,160
  • 328.118 Gem. (3M) 374,4K

Fugro - vierde kwartaal 2017

1.345 Posts
Pagina: «« 1 ... 58 59 60 61 62 ... 68 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 december 2017 09:46
    Oerconservatieve aandelenmarkt Saoedi-Arabië op de schop voor westerse belegger
    Als er net zoveel animo is voor aandelen uit Saoedi-Arabië als voor staatsobligaties uit dat land kan de opname van de Saoedische beurs in de MSCI-index nog voor een sensatie zorgen. Eind vorig jaar doken obligatiebeleggers, waaronder ook het Nederlandse pensioenfonds ABP, massaal op de nieuwe staatsleningen uit Riyad.

    Handel op de beurs in Riyad wordt versoepeld.
    Handel op de beurs in Riyad wordt versoepeld.Foto: AP
    Nu komt het moment steeds dichterbij dat ook de Saoedische aandelenbeurs, de Tadawul, volledig toegankelijk wordt voor buitenlandse beleggers. De Saoedi's hopen daarmee op een plek in de toonaangevende index voor opkomende markten van indexbouwer MSCI. Volgende maand wordt besloten of Saoedi-Arabië op het lijstje te overwegen landen komt, waarna tot opname in de index al in 2018 zou kunnen worden besloten. Analisten verwachten dan ook dat de beslissing goed zal zijn voor miljarden dollars aan vers, buitenlands kapitaal naar de Saoedische beurs.

    Olieprijs
    En die dollars zijn van harte welkom, nu de olieprijs maar blijft hangen rond de $ 50 per vat. Dat is weliswaar niet zo dramatisch laag als vorig jaar (toen tikte de olieprijs nog $ 28 per vat aan) maar nog steeds lang niet genoeg om de enorme gaten in de overheidsbegroting van Saoedi-Arabië te dichten.

    Het koninkrijk probeert zich onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman te transformeren naar een economie die niet geheel afhankelijk is van olie-inkomsten, maar dat gaat met vallen en opstaan. Een onderdeel van de plannen is de gedeeltelijke beursgang van staatsoliebedrijf Saudi Aramco, die voor volgend jaar op de rol staat.
  2. [verwijderd] 19 december 2017 09:55
    Tadawul
    In de aanloop worden stappen gezet om de Tadawul te veranderen in een beurs naar westers model. Sinds 2015 mogen 'gekwalificeerde' buitenlandse beleggers er handelen, zij het met beperkingen. Maar die beperkingen worden nu in rap tempo versoepeld vanwege het besluit volgende maand van indexbouwer MSCI over Saudi-Arabië.

    Ook China zou deze keer onderdeel uit kunnen gaan maken van deze graadmeter, waar veel afgeleide beleggingsproducten zoals indextrackers op worden geijkt. Opname in de MSCI betekent bijna automatisch meer buitenlands kapitaal, omdat westerse beleggers via die indextrackers investeren in de onderliggende aandelen.

    MSCI
    Het voorbeeld van China schetst echter het dilemma van MSCI. Dat weigerde tot nu toe de grootste opkomende markt ter wereld op te nemen omdat de Chinese markt te veel wordt gedomineerd door de overheid. Die heeft de neiging in te grijpen als de koersen dalen, waardoor beleggers hun stukken niet kunnen verkopen op het moment dat dat gewenst is - een gruwel voor beleggers.
    De vraag is dan ook of de hervormingen van Saoedi-Arabië ver genoeg gaan voor MSCI en zijn klanten. Tot nu toe mogen buitenlandse beleggers maar 5% van de aandelen van een bedrijf bezitten. Dat gaat naar 10%. Ook moet volgend jaar shortselling (speculeren op een koersdaling) mogelijk worden. Voor het oerconservatieve koninkrijk zijn dat revolutionaire stappen, die bovendien heel snel achter elkaar genomen worden. Maar ook met die aanpassingen is de Tadawul nog lang geen beurs naar westers model.

    En dan is er nog de samenstelling van de beurs zelf. Staatsoliebedrijf Aramco heeft nog geen beursnotering, maar de bedrijven die die wel hebben zijn vaak oliegerelateerd, zoals chemieconcern Sabic. Ook grote banken, zoals de Al Rajhi Bank, wegen zwaar in de Tadawul. Dat maakt spreiden lastig en de index gevoelig voor de schommelingen van de olieprijs. Dat blijkt ook wel uit het koersverloop: toen de olieprijs begon te dalen, zakte de index in Riyad mee. Gerekend vanaf medio 2014, toen een vat Brent-olie nog meer dan $ 100 per vat kostte, is de Tadawul-index bijna 40% minder waard geworden.
  3. [verwijderd] 19 december 2017 09:55
    quote:

    Rutonline schreef op 18 december 2017 22:28:

    Boskalis heeft al een ander gelijksoortig bedrijf overgenomen en gaat nu zelf ietsje minder. Lijkt me sterk dat Boskalis voldoende body heeft om dat te doen... Dit zou wel het moment zijn.
    mwah

    Toen Boskalis een belang nam, verwachtte men een EBITDA van >400 mln voor 2017

    Nu verwacht men een EBITDA van boven de 100 mln voor dit jaar.

    De koers ligt ook nog eens 20% hoger.

    Dus het terugverdienen van een overname van Fugro is aanzienlijk verslechterd.

  4. [verwijderd] 19 december 2017 10:32

    Ik denk dat de shorters hun winst aan het verzilveren zijn....volgende week zal er nauwelijks handel zijn. Dus de boeken worden deze week dichtgegooid. En de stortpartijen (vooral die, die er boven de 13.00 in zitten), pakken hun winst. Dit is op zich mooi voor Fugro...dus houd het AFM / short register ff in de gaten de komende dagen.

    De TA analisten zeggen in ieder geval dat op korte termijn de volgende horde op circa 13.00 ligt. Let's see..
  5. forum rang 6 IQ 19 december 2017 11:12
    quote:

    kenner66 schreef op 19 december 2017 10:57:

    Fugro is het laatste pareltje op de beurs. Het bedrijf heeft zich redelijk staande gehouden in de olie ellende. Het bedrijf is leen en mean en staat in de start blokken om weer te gaan knallen.
    Staande gehouden? koers is afgeknald o.a. ook door de CEO van Boskalis door te melden dat zijn interesse weer uitgaat om een bod te doen op Fugro als de koers rond de 8€ gaat noteren, crimineel om dit te roepen als je afgewezen wordt met een bod rond 14,50 door CEO Fugro, dit herstel is nog maar het begin, koers zal bij een leuke order makkelijk naar boven de 20€ moeten gaan noteren.
  6. [verwijderd] 19 december 2017 11:52
    ik denk echt dat het nu een van de beste momenten is dat Fugro wordt overgenomen.
    er zullen vast meer zo over denken en denk dat we binnenkort weer bedrijven zullen krijgen die hun belangen nemen of gaan verhogen.
    schrik straks niet dat er achter de schermen al weer het een of ander wordt voorbereid.
1.345 Posts
Pagina: «« 1 ... 58 59 60 61 62 ... 68 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Fugro is het schoolvoorbeeld van een geslaagde turnaround

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links