Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel TomTom AEX:TOM2.NL, NL0013332471

  • 5,980 18 apr 2024 17:35
  • -0,205 (-3,31%) Dagrange 5,980 - 6,230
  • 668.949 Gem. (3M) 304,1K

TOMTOM december en de dertiende maand 2017

3.060 Posts
Pagina: «« 1 ... 93 94 95 96 97 ... 153 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 december 2017 17:25
    Zeer interessant te lezen hoe dat werkt bij vermogensbeheer.
    Wies bedankt voor je heldere bijdrage.

    Nb die dikke deuk post sloeg op het deukje dat het bestuur zou hebben opgelopen.
    Dit jaar zijn voor mij goddijn, Vigreux en Titulaar volledig door het ijs gezakt.
    Bij de RvC heb ik sterke bedenkingen over Wakkie en T/B. Met name hun integriteit.
    Positief is dat Elberse is afgeserveerd. Was er nooit en was volgens mij inhoudelijk het meest verbonden met sports.
    Kortom de tijd voor zalvende woorden is voorbij.

    Nb2 ik denk niet dat justin stukken heeft. Ik geef hier antwoord op de vraag van tt25.
    Laat ik het zo zeggen. Als ik ze niet zou hebben dan zou ik ook wat nonchalant gebalanceerd beschouwend keuvelen over van alles en nog wat.
  2. loesje62 17 december 2017 17:56
    quote:

    *Justin* schreef op 17 december 2017 15:40:

    [...]

    Ik heb niets gehoord om over bij te praten, omdat ik het al even niet meer volg. De laatste keer dat ik over TT heb gelezen was met laatste kwartaal update.

    Ik denk dat TomTom nu even in een 'tussenfase' zit, waarin een aantal dingen nog niet duidelijk is. Dat zal waarschijnlijk in februari met de jaarcijfers en outlook pas duidelijk worden.

    Variabelen voor de bull/bear case 2018:

    - Lukt het TT om snel afscheid te nemen van sportsdivisie en tegen welke kosten/baten? Goddijn zei dat er waarde zit in verschillende onderdelen en dat er meerdere partijen interesse hebben. Daar zou een mooie verrassing in kunnen zitten, maar voorlopig lijkt de markt eerder bezorgd dat TT met deze activiteiten blijft zitten.

    - Wat is precies de financiële impact van stoppen met sports? De CFO was heel terughoudend om je direct rijk te rekenen als een verliesgevende business unit wordt gestaakt. We moesten alles 'in samenhang bekijken' (inclusief de PND-krimp) en daarover komt een outlook in februari. Hoe eerder dit sports dossier afgesloten wordt, hoe eerder ook focus gelegd kan worden op o.a. Telematics. Goddijn liet doorschemeren dat de Telematics divisie volgens hem 'beter kan'. Moet dus meer aandacht voor komen.

    - TT heeft weliswaar heeft gezegd dat er een 15% CAGR is voor de zakelijke divisies, maar dit jaar is dat vooral een 40% groei van automotive, wat betekent dat Licensing en Telematics daar schril bij afsteken. Ik denk dat aan TT de vraag gesteld mag/zal worden wat de langstermijn doelen zijn voor specifiek Telematics en Licensing en niet alledrie de business units op 1 hoop, waardoor niet opvalt dat er in Licensing geen beweging zit. Mogelijk/hopelijk komt er door de deal met Microsoft wat meer muziek in Licensing.

    - Bij automotive was vertraging in doorkomen van contracten. Maar de automotive teams zijn volgens Goddijn wel 'confident' en 2017 is "potentially a big year". Gaan contracten alsnog getekend worden en was het slechts grilligheid van order intake ('lumpy')? Of waren er ook inhoudelijke redenen voor autofabrikanten om te vertragen? Heeft de outlook verlaging van TT (ook al kwam dat door Consumer) wellicht voor een wat afwachtende houding geleid?

    - Is de krimpende ARPU (prijs per gebruiker) in Telematics een tijdelijk verschijnsel of iets dat doorzet? TomTom ziet grote deals met leasemaatschappijen komen. Met lage prijs per gebruiker maar wel veel hogere volumes. Welke baten zijn uit die leasing markt te verwachten? Wat is überhaupt het langstermijn perspectief van Telematics? De markt is nog steeds goed (zegt TT) maar de glans lijkt er even af bij die BU. En dan te bedenken dat er ook overname-interesse is geweest voor die divisie.

    - In algemene zin denk ik dat het vertrouwen in het bestuur een deukje heeft opgelopen, doordat ze eerst lang volhielden met sports divisie (terwijl de omgeving zei: ga nou eens focus aanbrengen). En vervolgens gaat het alsnog mis en moeten ze noodgedwongen die focus aanbrengen. Waarbij het er ook op leek alsof dit TT plotseling 'overkwam'. In de jaarverslagen zit een voorwoord, die je ook kunt lezen als een soort strategie update. Daarin repte TT altijd over een diversificatie strategie en nu is er dus een focus strategie.

    Dat is een 180 graden draai, waar makkelijk over heengestapt is, omdat de markt blij was dat TT nu focus gaat aanbrengen en er een aandelen inkoop kwam als doekje voor het bloeden. Komt TT met een strategie update na het afstoten van sports, waarin ze uit de doeken doen wat of de focus ook leidt tot nieuwe aandachtspunten en ambities? Als TT vol op het orgel gaat als b-to-b bedrijf is die 15% CAGR dan niet een wat te bescheiden doel? Ik denk van wel.
    Bedankt voor het antwoord Justin. Ik moet het nog eens even rustig nalezen. Het gaat mij eigenlijk minder om het inhoudelijke antwoord,dat laat ik maar over aan de kenners. Het gaat mij meer om de vreemde manier van informatie delen van TomTom. De reden er achter.en ik vraag mij af in hoe verre jij en ook anderen soms een dubbele agenda hebben. Het klinkt wat ondankbaar na zo n uitgebreid antwoord maar zo is het niet bedoeld. Er zitten gewoon privé personen (met b v hun pensioen centjes “zie post van die meneer van een paar dagen geleden”)in het aandeel TomTom.zulke mensen zoals ik er ook een ben hebben in de basis wat minder verstand van aandelen/ tomtom en maken hun beslissingen op basis van nieuws op internet.nieuws dat tomtom naar buiten brengt,en meningen van mensen hier op het forum die veel meer weten als wij zelf.een ding wat dan belangrijk is ;zijn de mensen achter de nickname echt,praten ze voor zich zelf, of hebben ze een ander belang.als je het forum al lang volgt dan weet je dat bv Beperktedijkbewaking met z n persoonlijkheid is wie hij is.
    Dus ik waardeer dat je antwoord geeft,het is zeker geen persoonlijke aanval.meer een stukje waarheidsvinding om onze positie in het aandeel TomTom te bepalen.

    Loesje
  3. forum rang 4 Kuiken 17 december 2017 20:32
    Ik zit al een tijd te twijfelen, of ik tegengas wil geven aan al het negativisme op dit forum. Twijfelen omdat het inderdaad moeilijk is - met veel geld in TT- niet gek te worden van de koersontwikkeling.
    Maar ik probeer me zoveel mogelijk aan de feiten vast te houden.
    Voor mij zijn die :
    - een zeer optimistische toonzetting bij presentatie laatste kwartaalcijfers.
    - Langjarige contracten met grote Europese automerken.
    - Binnen bij zo ongeveer alle tech-giganten.
    - beloftes die nog moeten worden nagekomen: Promo AD-auto Tomtom en afwikkeling Sports.

    Daarbij: als je aandelen inkoopt voor eigen
    gebruik, ga je niet zelf de koers opjagen...

    Er kan nog een staartje transitie- ellende bijkomen, maar de oogsttijd is nabij.

  4. mjmj 17 december 2017 21:30
    quote:

    Kuiken schreef op 17 december 2017 20:32:

    Ik zit al een tijd te twijfelen, of ik tegengas wil geven aan al het negativisme op dit forum. Twijfelen omdat het inderdaad moeilijk is - met veel geld in TT- niet gek te worden van de koersontwikkeling.
    Maar ik probeer me zoveel mogelijk aan de feiten vast te houden.
    Voor mij zijn die :
    - een zeer optimistische toonzetting bij presentatie laatste kwartaalcijfers.
    - Langjarige contracten met grote Europese automerken.
    - Binnen bij zo ongeveer alle tech-giganten.
    - beloftes die nog moeten worden nagekomen: Promo AD-auto Tomtom en afwikkeling Sports.

    Daarbij: als je aandelen inkoopt voor eigen
    gebruik, ga je niet zelf de koers opjagen...

    Er kan nog een staartje transitie- ellende bijkomen, maar de oogsttijd is nabij.

    Zijn dat nu feiten of veronderstellingen en interpretaties?
  5. forum rang 6 NewKidInTown 18 december 2017 03:26
    @justin

    quote:

    loesje62 schreef op 17 december 2017 17:56:

    ......en ik vraag mij af in hoe verre jij en ook anderen soms een dubbele agenda hebben. ......

    Loesje
    Ik kan me die vraag goed voorstellen.

    en dan "Ik heb niets gehoord om over bij te praten, omdat ik het al even niet meer volg. De laatste keer dat ik over TT heb gelezen was met laatste kwartaal update." zeer opmerkelijk, WAAROM volg je "het" dan niet meer ?
    Dat blijft gissen,
    - zie je TT als belegging niet meer zitten en ben je eruit en volg je het daarom even niet meer ?
    - heb je van jouw opdrachtgevers te horen gekregen je even low-profile te houden ?
    - ben je een beetje moedeloos geworden omdat we nu ruim 50% onder jouw koersdoel 2016 staan maar zit nog steeds met de stukken ?
    - anderszins, VUL MAAR IN.

    Je ziet, door gebrek aan duidelijkheid en transparantie, gaan mensen, Loesje en ik in ieder geval, gissen en dan komen zowel minder als meer waarschijnlijke mogelijkheden voorbij. Jouw laatste posting roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft, tel de vraagtekens.
  6. [verwijderd] 18 december 2017 05:57
    quote:

    Meryntje schreef op 18 december 2017 01:17:

    [...]

    Het staat er echt: High quality maps created by TomTom. Het wachten is alleen nog op een persberichr van TomTom, toch?

    Groet uit Sanur.

    Edit: Die ab is van mij, dank voor de link battumboy.
    Gaat het je om de 'high quality'? Is denk Ik geen HD

    Deal was van vorig jaar:

    corporate.tomtom.com/releasedetail.cf...
  7. [verwijderd] 18 december 2017 06:58

    er is hier maar één mister TomTom voor iex en er is ook geen enkele poster die TT zo promoot heeft sinds ik hier nu 3 jaar op het forum lees en schrijf

    zijn insteek is bij mijn weten altijd veel meer geweest als informerende schrijver dan als aandeelhouder en daarom is het wel bijzonder om nu naar het eindspel toe ineens geen verdere echte belangstelling meer te tonen voor het bedrijf en wat opsommingen te doen over wat er gezegd en geschreven is geweest

    maar het is een ieder zijn goed recht te schrijven wat hij wil en ook zijn goed recht te investeren of niet, maar neem nu maar van mij aan als je met je eigen centen goed in dit aandeel zit dan erger je je helemaal kapot aan de manier waarop de founders/bestuurders informatie delen en de incompetentie in een overgevraagde sector aandeelhouderswaarde te creëren, de VEB omschrijft het echt heel mooi " ze zijn bij TT kampioen kapitaal te vernietigen " en ze hebben daar wat kapitaal opgehaald om deze droom neer te zetten, Ja, tot nu toe al 10 jaar enkel voor zichzelf

    nogmaals bij elk ander beursgenoteerd bedrijf waren ze er allang uitgezet
    het is echt dat ik er zoveel tijd en geld al heb ingestoken en dat ik de overtuiging heb dat die waarde van de assets er eens uitgehaald gaat worden, anders had ik ze allang laten gaan

    een absolute ballentent, die geen enkele poster voor Bestuur van deze toko ooit zou mogen promoten, heb me hier ook serieus in vergist
  8. [verwijderd] 18 december 2017 07:07
    Goedemorgen,

    Ja Loesje, op de Aandeelhoudersvergadering was Justin de enige van de aanwezige die bij vragen Dhr. Goddijn aansprak met Harold en in zijn bezeten periode van TT het ook nooit over de CFO had, maar over Taco. Bij antwoorden vanachter de tafel bleven zij in elk geval in hun rol door Justin met meneer ... aan te spreken. Toen hier op het forum vragen over kwamen ging hij in de verdediging dat het in het huidige bedrijfsklimaat heel normaal was om deze mensen zo vrij aan te spreken.

    Ik kom dan nog wel uit een generatie die uit respect voor die ander altijd u gebruikt en iemand met meneer aanspreekt, maar gelukkig was ik in de vergadering in de meerderheid en bleek het nog de standaard te zijn.

    In zijn reactie aan jou heeft hij het over Goddijn en over de CFO? Toch teruggefloten?

    Het zal mij wel op een reprimande komen te staan, maar die neem ik voor lief.

    Ik hoop voor iedereen dat het tij van zakken keert, maar een hoogvlieger zal het voorlopig niet worden.

    Fijne dag,

    Tini

    (ik heb een heel klein plukkie om te weten hoe het afloopt)

  9. [verwijderd] 18 december 2017 07:24
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 17 december 2017 15:40:

    [...]
    Zie je de tegenstrijdigheid in de vetgedrukte zin?
    Dat was ook precies wat mij triggerde.

    "Het gaat allemaal veel sneller dan verwacht", maar we gaan onze definitieve keuze voor sensoren en processing uitstellen omdat we niet weten of we de juiste keuze maken. Kortom de angst om te blunderen met de eerder gemaakte keuze voor NVidia/Bosch/TomTom(/NXP?) is kennelijk groter dan de eerdere wens om "first-to-market" te zijn. Ik kan er niks positiefs in ontdekken.

    En dat dan gecombineerd met dat eeuwige gelul van HG dat hij niks kan zeggen omdat het allemaal zo "supergeheim" is, terwijl Mobileye de ene deal na de andere van de daken schreeuwde en een fantastische overname door Intel forceerde.

    Wat zegt het over het gehalte van een CEO als die al meer dan anderhalf jaar zo'n absoluut dieptepunt qua CFO (Taco Titulaer) naast zich duldt? Dat lijkt mij een CEO die erg blij met zichzelf is en niet wil worden uitgedaagd. Dat kan ook omdat er simpelweg geen krachten zijn die hem of Taco bij de les kunnen roepen. Hoe belabberd Harold Goddijn ook presteert, wie zegt hem de wacht aan? Met welk drukmiddel?
3.060 Posts
Pagina: «« 1 ... 93 94 95 96 97 ... 153 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

TomTom geraakt door zwakke automotivemarkt

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links