Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tot ziens IMC, Flow en Optiver?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 november 2017 14:56
    Mooi landje NL, echter als je teveel gaat verdienen - op eigen kracht wel te verstaan -, dan wordt je gemuilkorfd door wetgeving, omdat men in dit land veel handophouders moeten voeden....

    Aan de andere kant faciliteert dezelfde overheid, BUITENLANDSE bedrijven, om zo min mogelijk belasting te betalen over het wereldinkomen. (See no evil, hear no evil.) Ook expats hebben vele belastingvoordelen t.o.v. dezelfde opgeleide mensen met een Nederlandse belastingachtergrond. Kennelijk is er een tekort aan de noodzakelijke kennis in dit landje.
  2. Chasse_Patate 14 november 2017 19:49
    Het is krankzinnig. We gaan 1,4 miljard dividendbelasting weggeven met als argument de werkgelegenheid.
    Eenzelfde maatregel in de VS heeft geen effect gehad dus of die extra werkgelegenheid er komt is maar zeer de vraag.

    Maar de werkgelegenheid die we wel hebben (Trustsector, Beleggingsondernemingen) gaan we naar het buitenland jagen.

    Rutte III : bedankt.
  3. forum rang 5 theo1 15 november 2017 12:07
    De dividendbelasting zoals die nu werkt is pas krankzinnig.
    Stel: je woon in Maastricht en je werkt in Maastricht. Je betaalt belasting in Nederland. Je hebt aandelen Wolters Kluwer. Die zijn oerhollands en betalen dividend. Er wordt 15% dividendbelasting ingehouden en die verreken je met je IB. Er wordt dus 15% belasting heen en weer gestuurd, met als enig effect dat je 15% van je dividend met vertraging op een andere rekening krijgt. En de nodige uitvoeringskosten natuurlijk.

    Nu ga je in België werken. Je betaalt in principe belasting in het land waar je werkt. Je bent nu dus niet meer belastingplichtig in Nederland. Nu kan je je dividendbelasting ineens niet meer verrekenen. Je krijgt per saldo ineens 15% minder dividend. Je betaalt extra belasting alleen maar omdat je in het buitenland werkt. Ik vind dat intuïtief toch sterk naar discriminatie ruiken.

    Maar het kan natuurlijk nog gekker. Je koopt nu aandelen Shell. Er zijn twee verschillende aandelen Shell: A en B. Als je de A aandelen koopt, gelden de Nederlandse regels: 15% belasting die je kan verrekenen zolang je Nederlands belastingplichtige bent, en kwijt bent als je dat niet bent. Maar je kan ook de B aandelen kopen. Die volgen de Britse regels. Daar wordt niks op ingehouden, ongeacht waar je belasting betaalt. Datzelfde geldt voor Unilever en RELX: die hebben ook Nederlandse en Britse aandelen waarbij het enige verschil zit in de 15% dividendbelasting.

    Voor aandeelhouders is dit natuurlijk irritant, zeker voor de buitenlanders die belasting betalen die niet geldt voor Nederlanders (Nederlandse belastingplichtigen om precies te zijn), maar voor de bedrijven ook. Shell heeft alleen A en B aandelen omdat de belastingregels verschillen. Dan vind ik het niet zo gek dat ze lobbyen voor afschaffing van de Nederlandse dividendbelasting. Het is eigenlijk een wonder dat ze dat nog doen en niet gewoon de A aandelen afschaffen. Dan heb je alleen Britse aandelen met evt een extra listing in Amsterdam. Dan is de regering die inkomsten ook kwijt. Volgens mij kunnen ze dat vrij gemakkelijk doen. En met de Brits-Nederlandse tweelingen Shell, Unilever en RELX heb je denk ik de bulk van de opbrengst van de dividendbelasting wel bij elkaar.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links