Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: 550?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 27 oktober 2017 08:33
    "Een Havikser ECB" lachuh.. weet je er is No Point of Return voor de Lire-Man. Vraag? moet dit Persoon zich verantwoorden voor dit debacle over een paar jaar.. Neuh he.. zal die wel mee weg komen. Zoals veel van die gasten er mee weg gaan komen.. En dan ook nog evt een boek schrijven met hun memoires!
  2. forum rang 5 theo1 27 oktober 2017 10:51
    Geen idee hoe het allemaal zit daar. Doe mij de markt maar, die rotpolitiek:

    Vrij eenvoudig. Catalonië heeft vanouds een stroming van regionaal chauvinisme. Dat is nog altijd een reactie op de dictatuur onder Franco. Catalonië was de regio die zich het langst tegen Franco verzette, en dus had Franco een hekel aan de Catalanen. Je weet wat er gebeurt als een dictator een hekel aan je heeft.

    Een klein, maar fanatiek deel wil volledige onafhankelijkheid. Puigdemont is vanouds geen echte radicaal, maar om aan de macht te komen had hij steun van de radicale partijen nodig. Zijn voorganger kon de extremisten nog in toom houden, maar die is door een corruptieschandaal ten val gekomen. Puigdemont mist die statuur en dus zagen de radicalen hun kans schoon en eisten onafhankelijkheid.

    Nu is dat natuurlijk onwettig, maar revolutionairen laten zich nooit tegenhouden door zoiets onnozels als de wet. Dus doen ze het gewoon. Ze organiseren een illegaal referendum, zwepen het chauvinisme en alle oude complexen nog eens flink op en gokken erop dat als ze eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen, de regering wel zal inbinden. Het is tenslotte een minderheidsregering die gedoogd wordt door de socialisten, die zich vroeger zelf vaak lieten gedogen door de Catalaanse nationalisten in ruil voor meer autonomie. Waarschijnlijk dachten ze op hun oude vrienden te kunnen rekenen.

    Nu blijkt dat de regering niet onder de indruk is en doorzet. In de rest van Spanje hebben veruit de meeste mensen nu pas echt een pesthekel aan de Catalanen, dus Rajoy wordt daar alleen maar populairder van. Daarom zijn de Spaanse socialisten ook zo stil. Die weten donders goed dat tegen Rajoy ingaan zelfmoord is en dus laten ze de Catalanen stikken. En dus zit Puigdemont nu zwaar in de shit. Al die tijd was hij degene die zat te bluffen. Hij wordt ofwel afgezet en opgesloten door de regering, ofwel gelyncht door zijn radicale achterban. Nu probeert hij zonder al te veel succes tijd te winnen.

    Natuurlijk is die hele onafhankelijkheid totaal hersendood. Ze vallen direct buiten de EU, de euro en de NAVO. Daar komen ze ook niet in, want er zijn te veel landen met provincies die ook wel meer autonomie willen en dit komt gewoon te dichtbij. Ze hebben geen eigen munt, geen eigen centrale bank, geen volledige ambtenarij, geen leger. Die zouden ze volledig op moeten bouwen en zelf betalen. Bedrijven, zelfs de meest oer-Catalaanse, registreren zich nu al buiten Catalonië. Als het echt zover komt, zijn die zo weg. Natuurlijk kan het: Oekraïne en Estland hebben het ook gedaan en die kwamen uit een slechtere uitgangspositie. Kroatië heeft er keihard voor moeten vechten. Maar die hadden tenminste nog sympathie in het buitenland. Catalonië hoeft van andere regeringen alleen maar vijandigheid te verwachten. Geen belastingverlaging, maar bankroet. Dat zou het resultaat zijn. Gelukkig gaat het helemaal niet zo ver komen. Helaas voor de Catalanen zullen ze na dit hele spectakel vermoedelijk minder autonoom zijn dan ervoor.
  3. don55555 27 oktober 2017 13:04
    Mooi vanuit de machthebbers geschreven stukje Theo1. Maar stel de 2e WO was net iets anders gelopen en Duitsland was geëindigd met Nl en B nog onder hun beheer. En we zouden dan nu in Nederland toch wel weer eens een zelfstandig land willen hebben. Net als Catelonië, dat ooit ook een zelfstandig land was. We hebben een iets andere taal dan de Duitsers (Catelonie ook), we hebben een eigen geschiedenis (Catelonie ook), en willen dus graag los van de overheerser. Dan zou je toch niet gaan roepen dat we Duits moeten blijven? Nou dan, moet je het nu ook niet bij de Catelanen doen. Catelonie is groter en heeft meer inwoners dan veel Europese staten en als ze er democratisch voor kiezen wie ben jij dan - of wie zijn de Spanjaarden dan - om dit tegen te willen houden?
  4. forum rang 5 theo1 27 oktober 2017 17:05
    quote:

    don55555 schreef op 27 oktober 2017 13:04:

    Mooi vanuit de machthebbers geschreven stukje Theo1. Maar stel de 2e WO was net iets anders gelopen en Duitsland was geëindigd met Nl en B nog onder hun beheer. En we zouden dan nu in Nederland toch wel weer eens een zelfstandig land willen hebben. Net als Catelonië, dat ooit ook een zelfstandig land was. We hebben een iets andere taal dan de Duitsers (Catelonie ook), we hebben een eigen geschiedenis (Catelonie ook), en willen dus graag los van de overheerser. Dan zou je toch niet gaan roepen dat we Duits moeten blijven? Nou dan, moet je het nu ook niet bij de Catelanen doen. Catelonie is groter en heeft meer inwoners dan veel Europese staten en als ze er democratisch voor kiezen wie ben jij dan - of wie zijn de Spanjaarden dan - om dit tegen te willen houden?
    Nee, Catalonië was nooit een erkend zelfstandig land. Heb ik al een keer uitgelegd. Nog één keer:

    - Wat nu Catalonië heet, begon als de Spaanse Mark van Karel de Grote. Het was onderdeel van het Frankische Rijk.
    - Onder de Karolingen was het gewoonte dat prinsen een deel van het rijk regeerden als subkoning. Meestal grensgebieden. Ze konden dan ervaring opdoen en de grensregio's hadden een vertrouwde commandant. Catalonië maakte zo een paar keer deel uit van het subkoninkrijk Aquitanië. Dat omvatte verder heel Zuid Frankrijk. Maar dat was zeker geen zelfstandige staat.
    - Onder de laatste Karonlingen en de vroege Capetingen in Frankrijk, reikte de macht van de koning niet verder zuidwaards dan ongeveer de Loire. De Spaanse Mark was het graafschap Barcelona geworden en was de facto zelfstandig, net zoals alle Zuid Franse graafschappen. Maar wettelijk was het onderdeel van Frankrijk.
    - In de loop van de Middeleeuwen (12e, 13e eeuw) begon de koning van Frankrijk het zuiden te veroveren. De graaf van Barcelona trouwde met de erfgename van Aragon (meer naar het binnenland, rond Zaragossa). Hun opvolger was koning van Aragon en graaf van Barcelona. Nu kwam Catalonië echt in de Spaanse sfeer. Vermoedelijk zag de graaf de koning van Frankrijk als de grotere bedreiging (had hij denk ik gelijk in). Barcelona en Aragon zijn nu wettelijk aparte landen onder een gedeelde heerser. Nu was de heerser natuurlijk dominant, democratie bestond nog niet, maar intern zal de Catalaanse adel best veel invloed hebben gehad. Maar Catalonië is GEEN onafhankelijk land. Naar buiten toe treedt de Kroon van Aragon (formele naam van de unie, geeft al aan dat Aragon dominant is) op als één land.
    - Nu was Catalonië in unie met Aragon. Langzaam wordt Aragon dominanter. In de Middeleeuwen is de tijd nog niet rijp voor echte centralisatie, maar de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella (eind 15e eeuw) beginnen dat serieus aan te pakken. Vanaf dan wordt de autonomie van Catalonië steeds meer ingeperkt.
    - In de Spaanse Successieoorlog is de volgende fase. De Catalaanse autonomie stelt al niet veel meer voor, maar de Catalanen komen tijdens de oorlog in opstand. De opstand mislukt en de nieuwe koning schaft iedere vorm van autonomie officieel af.
    - Onder Napoleon is Catalonië nog een blauwe maandag ingelijfd bij Frankrijk, maar dat heeft geen blijvende gevolgen.
    - In de Spaanse burgeroorlog is Catalonië het sterkste bolwerk van de republikeinen. Aan het eind is de republiek niet veel meer dan Catalonië. Maar de republikeinse regering had tot de laatste dag toe de pretentie de regering van heel Spanje te zijn.

    Kortom, Catalonië is NOOIT een erkend onafhankelijk land geweest. Ja, in de vroege Middeleeuwen was er lange tijd geen effectief gezag boven Barcelona, maar dat geldt voor half Frankrijk. Dàt is het verschil met WO-II. Nederland was een land dat al een slordige 400 jaar onafhankelijk en algemeen erkend was, en dat werd met geweld bezet. Catalonië is al honderden jaren deel van Spanje en nooit onafhankelijk geweest.
  5. forum rang 10 rationeel 28 oktober 2017 20:16
    quote:

    don55555 schreef op 27 oktober 2017 13:04:

    Mooi vanuit de machthebbers geschreven stukje Theo1. Maar stel de 2e WO was net iets anders gelopen en Duitsland was geëindigd met Nl en B nog onder hun beheer. En we zouden dan nu in Nederland toch wel weer eens een zelfstandig land willen hebben. Net als Catelonië, dat ooit ook een zelfstandig land was. We hebben een iets andere taal dan de Duitsers (Catelonie ook), we hebben een eigen geschiedenis (Catelonie ook), en willen dus graag los van de overheerser. Dan zou je toch niet gaan roepen dat we Duits moeten blijven? Nou dan, moet je het nu ook niet bij de Catelanen doen. Catelonie is groter en heeft meer inwoners dan veel Europese staten en als ze er democratisch voor kiezen wie ben jij dan - of wie zijn de Spanjaarden dan - om dit tegen te willen houden?
    Hebben mensen niets meer te willen, alleen omdat machthebbers hun spelletje willen spelen? Er zijn nog andere waarden in het leven, dan in het gareel lopen als slaven, omdat de macht zodanig groot geworden is, dat wegvallen misschien armoede veroorzaakt.
    Ons land heeft heel veel ellende doorgemaakt, maar we hebben ons VRIJ gevochten. en die vrijheid willen we behouden, en we gunnen de Catalanen ook die vrijheid.
    Wie voor tirannen zwicht...enz.

    NEXIT:)
  6. forum rang 10 rationeel 28 oktober 2017 20:22
    quote:

    theo1 schreef op 27 oktober 2017 17:05:

    [...]

    Nee, Catalonië was nooit een erkend zelfstandig land. Heb ik al een keer uitgelegd. Nog één keer:

    - Wat nu Catalonië heet, begon als de Spaanse Mark van Karel de Grote. Het was onderdeel van het Frankische Rijk.
    - Onder de Karolingen was het gewoonte dat prinsen een deel van het rijk regeerden als subkoning. Meestal grensgebieden. Ze konden dan ervaring opdoen en de grensregio's hadden een vertrouwde commandant. Catalonië maakte zo een paar keer deel uit van het subkoninkrijk Aquitanië. Dat omvatte verder heel Zuid Frankrijk. Maar dat was zeker geen zelfstandige staat.
    - Onder de laatste Karonlingen en de vroege Capetingen in Frankrijk, reikte de macht van de koning niet verder zuidwaards dan ongeveer de Loire. De Spaanse Mark was het graafschap Barcelona geworden en was de facto zelfstandig, net zoals alle Zuid Franse graafschappen. Maar wettelijk was het onderdeel van Frankrijk.
    - In de loop van de Middeleeuwen (12e, 13e eeuw) begon de koning van Frankrijk het zuiden te veroveren. De graaf van Barcelona trouwde met de erfgename van Aragon (meer naar het binnenland, rond Zaragossa). Hun opvolger was koning van Aragon en graaf van Barcelona. Nu kwam Catalonië echt in de Spaanse sfeer. Vermoedelijk zag de graaf de koning van Frankrijk als de grotere bedreiging (had hij denk ik gelijk in). Barcelona en Aragon zijn nu wettelijk aparte landen onder een gedeelde heerser. Nu was de heerser natuurlijk dominant, democratie bestond nog niet, maar intern zal de Catalaanse adel best veel invloed hebben gehad. Maar Catalonië is GEEN onafhankelijk land. Naar buiten toe treedt de Kroon van Aragon (formele naam van de unie, geeft al aan dat Aragon dominant is) op als één land.
    - Nu was Catalonië in unie met Aragon. Langzaam wordt Aragon dominanter. In de Middeleeuwen is de tijd nog niet rijp voor echte centralisatie, maar de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella (eind 15e eeuw) beginnen dat serieus aan te pakken. Vanaf dan wordt de autonomie van Catalonië steeds meer ingeperkt.
    - In de Spaanse Successieoorlog is de volgende fase. De Catalaanse autonomie stelt al niet veel meer voor, maar de Catalanen komen tijdens de oorlog in opstand. De opstand mislukt en de nieuwe koning schaft iedere vorm van autonomie officieel af.
    - Onder Napoleon is Catalonië nog een blauwe maandag ingelijfd bij Frankrijk, maar dat heeft geen blijvende gevolgen.
    - In de Spaanse burgeroorlog is Catalonië het sterkste bolwerk van de republikeinen. Aan het eind is de republiek niet veel meer dan Catalonië. Maar de republikeinse regering had tot de laatste dag toe de pretentie de regering van heel Spanje te zijn.

    Kortom, Catalonië is NOOIT een erkend onafhankelijk land geweest. Ja, in de vroege Middeleeuwen was er lange tijd geen effectief gezag boven Barcelona, maar dat geldt voor half Frankrijk. Dàt is het verschil met WO-II. Nederland was een land dat al een slordige 400 jaar onafhankelijk en algemeen erkend was, en dat werd met geweld bezet. Catalonië is al honderden jaren deel van Spanje en nooit onafhankelijk geweest.
    De tijden zijn veranderd. Niet Koningen, noch Keizers, noch wie dan ook bepaalt hoe men zich verhoudt tot de omliggende landen. Dat doet de bevolking, en als de Koning of de regering niet voldoet, dan kunnen ze opkrassen.
    De macht is aan het volk, en de Koning is de dienaar.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links