Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groei versus K/W

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Economische Vluchteling 25 oktober 2017 12:06
    Kijk ook eens naar historische marges en huidige positie in de marktcyclus. Alles kan mooi lijken qua groei en winsten, maar op den duur hebben we gelukkig nog marktwerking. Ook schulden zijn van belang.

    Bovendien kan je groei echt niet 10 jaar door extrapoleren, dit is een behoorlijke aanname. Kijk eens hoe de tech aandelen die nu o zo veel groei beloven de komende jaren. Nou, ik kan je verzekeren dat als de cyclus op zn einde loopt je beter zit met iets wat nu slecht presteert en een lage k/w heeft en cyclisch op een laag punt zoals Ahold, shell of Wereldhave.
  2. Marco1337 25 oktober 2017 12:52
    quote:

    taurus86 schreef op 25 oktober 2017 12:16:

    Nick, Heb je het ook uitgerekend als ik 2 aandelen van een tientje koop in plaats van 1 aandeel van 20 euro? Want ik heb tenslotte 20 euro te besteden.
    Procentueel maakt dat niks uit.

    Ook moet je hierbij opmerken dat bedrijven die 20% per jaar groeien waarschijnlijker risicovoller zijn dan bedrijven die 10% per jaar groeien. Er zullen waarschijnlijk meer bedrijven toetreden tot de eerste markt.
  3. knax63 25 oktober 2017 13:15
    goed voorbeeld.

    van kwaliteits aandelen is de verwachting beter als langzame groeier.
    vaak kijk ik naar de s curve van het produkt wat er achter zit.
    die kan ook wat zeggen over de groei van de omzet en winst daarop.

    kijk eens naar telecom de groei is er uit maar kpn is best goed bedrijf, maar groeien is moeizaam verhaal.
  4. Oncko 25 oktober 2017 14:52
    Een aardig verhaal, maar de genoemde kritische opmerkingen zijn natuurlijk terecht. Daarnaast vraag ik mij af in hoeverre je de winst per aandeel mag vertalen in de aandelenkoers. Een mooi voorbeeld is FiatChrysler, 5 jaar geleden €10 en nu via €5 (juni/juli 2016) op €15. 50% winst in 5 jaar is in ieder geval niet de 26,6% die Reuters ons in het lijstje voorschotelt.
  5. knax63 25 oktober 2017 15:17
    Als we het over schulden hebben dan is V&D mooi voorbeeld, alle onroerend goed verkopen lijkt op korte termijn dat de winst omhoog gaat door minder kapitaal lasten. ze zijn mede kapot gegaan door kapitaal lasten verhoging op langere termijn. Vele kleine MKB bedrijven kunnen door eigen panden dips overleven omdat op langere termijn de huisvestigingskosten de helft lager zijn bij eigen bezit!
    Zie ook huizen markt en huurprijzen ervan. De krediet crisis heeft bouw produktie geremd en huren omhoog gejaagd.
  6. forum rang 5 Bart Meerdink 25 oktober 2017 19:09
    Verwachtingen voor één jaar groei van 20% zijn al onzeker, laat staan 10 jaar lang 20% groei. Zonder duurzaam competitief voordeel heb je de markt niet voor jezelf, en ook een groeiende markt loopt tegen grenzen aan.

    Collectief zullen alle bedrijven samen niet harder kunnen groeien dan de 2% groei die we nu hebben.

    Zie je Google binnen 10 jaar 6 maal zoveel geld met advertenties verdienen? Dat gaat gewoon de budgetten van de adverteerders te boven. Los nog van alle risico's van adblockers en concurrentie (wie had aan Facebook gedacht als concurrent voor Google's advertentie-dollars, een paar jaar geleden?).

    Er is geen alternatief voor case by case zorgvuldig analyseren en in de mist van de toekomst proberen te turen. 10 jaar is wat dat betreft pure overmoed.
  7. forum rang 6 rene66 25 oktober 2017 23:25
    Groeiverwachtingen voor langere perioden zijn onzeker, maar groeibedrijven kunnen wel een enorme potentie hebben. Dit omdat ze anders in elkaar zitten als waardebedrijven. Groeibedrijven zijn volgens mij ook anders geworden dan vroeger.

    Bedrijven zoals Alphabet, Facebook, Amazon, Alibaba, Tencent etc hebben zo een enorme hoeveelheid geld dat ze kunnen blijven investeren in nieuwe ontwikkelingen of gewoon elke nieuwe aanbieder kunnen opkopen of anders "langzaam elimineren", voorbeeld van het laatste is Snapchat, waarvan ik moet zien of die over een paar jaar nog bestaat.

    Elk startend bedrijf dat ook maar enkele potentie heeft wordt opgekocht of er wordt geld ingestopt door de echte grote groeibedrijven. Groeibedrijven worden ook steeds veelzijdiger, kijk naar Amazon als boekverkoper en kijk naar Amazon nu. Hetzelfde kan je van partijen als Tencent stellen en de anderen, ze worden steeds groter en steeds machtiger en gaan uiteindelijk steeds meer geld verdienen aan steeds meer verschillende dingen.
  8. forum rang 7 ffff 26 oktober 2017 13:30
    Wat een toffe reacties van heel wat lezers van Nico's publicatie.

    Ik sluit mij ook VOLLEDIG aan bij al die beleggers die gereageerd hebben met als belangrijkste opmerking dat het veel te riskant is om zomaar aan te nemen dat die groei van 20 procent zomaar eventjes 10 jaar zal doorzetten.

    Uiteraard is dat nu precies waar iedere ondernemer en in het verlengde daarvan iedere belegger van droomt. Er werd volkomen terecht gewezen op marktwerking ( concurrentie), maar dan zijn er natuurlijk ook allerlei nooit verwachte ontwikkelingen in alle mogelijke sectoren waarin je kunt beleggen.

    Van de mooie lijst die Nico uit de zoekmachine van Reuters te voorschijn haalt, spreken mij het meest Airbus ( Al meer dan 15 jaar aandeelhouder), FIAT en Allianz aan. Maar alle drie toch aandelen waarbij de afgelopen decennia heel wat ellende gepasseerd is. Ik zie dat Nico ingesteld heeft op 5 jaar..... Dat zijn dus mooie herstelaandelen ACHTERAF gebleken.
    Kortom: In mijn ogen: Zeker even naar kijken, maar ook weer niet teveel waarde aan hechten.

    Peter
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links