Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Na Griekenland, dadelijk de Spaanse bom?

1.934 Posts
Pagina: «« 1 ... 75 76 77 78 79 ... 97 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Zheng He 17 oktober 2017 19:55
    quote:

    @realjohnnywalker schreef op 17 oktober 2017 19:30:

    anno 2017 in een "modern" europa
    politieke gevangen in een achterlijke spaans land,wat zonder europese steun niet eens op eigen benen kan staan.

    www.theguardian.com/world/2017/oct/17...
    Ene Antonio Tejero die zich in Spanje ook met politiek bemoeide moest ook al 18 jaar het gevang in. En er waren nog een paar die het niet eens waren met het staatsbestel.
  2. [verwijderd] 17 oktober 2017 20:02
    Moderator ? , aangezien U mijn reden van beklag slechts ziet als een persoonlijke aanval en U hiermee duidelijk te kennen geeft dat de policy van de IEX louter gericht is op kwantiteit en niet op bijv. overdracht van ervaring tussen beleggers wens ik bij dezen niet langer lid te zijn van uw " beleggers" genootschap en sta ik er op dat al mijn mededelingen geschrapt worden zodat mijn kleine aantal niet door U misbruikt kan worden ten bate van revenuen . In feite door er mee in te stemmen dat de zelfde berichten , zeker wekelijks gebeurend, meerdere keren geplaatst worden geeft U een vertekenend beeld aan eventuele adverteerders en houdt de IEX zich bezig met een soort van oplichters praktijken.
  3. forum rang 10 voda 17 oktober 2017 20:18
    Onrust in Catalonië begint economisch pijn te doen

    De politieke crisis in Catalonië begint gevolgen te krijgen voor de plaatselijke recreatiesector. Het aantal reserveringen in Barcelona kan volgens de Spaanse toeristische koepel Exceltur in het vierde kwartaal vanwege de onrust rond het omstreden onafhankelijkheidsreferendum zo'n 20% lager uitkomen dan eerder geraamd.

    De toeristische sector in heel Catalonië - goed voor 12% van het regionale bbp - zou €1,2 mrd aan omzet kunnen mislopen. Exceltur denkt dat de omzet van de sector in heel Spanje in 2017 3,1% groeit, één procentpunt lager dan geraamd vóór het begin van de Catalaanse crisis.

    Uitstel investeringen
    Als de onrust in Catalonië toeneemt, vreest de brancheorganisatie dat de schade voor de sector oploopt tot €1,8 mrd, en dat het aantal reserveringen zelfs met 30% daalt. De organisatie zegt signalen te hebben dat ondernemers investeringen beginnen uit te stellen.

    Eerder op dinsdag verlaagde het Spaanse ministerie van economische zaken al de groeiraming voor de Spaanse economie over 2018 van 2,6% naar 2,3%. Reden ook hier is de onrust in Catalonië.

    Bedrijven vertrekken
    Inmiddels hebben 691 Catalaanse bedrijven hun hoofdkantoor naar andere delen van Spanje verplaatst, meldde de Spaanse krant El Mundo dinsdag op basis van het Spaanse register voor het bedrijfsleven. De laatste grote bedrijven die besloten hun hoofdzetel te verhuizen zijn Pastas Gallo en de producent van de bubbelwijn cava, Codorníu Raventós.

    Het vertrek van Codorníu, uit 1551, heeft een sterke symbolische lading. Cava behoort tot het Catalaanse erfgoed en wordt ook in andere delen van Spanje veel gedronken. Codorníu vertrekt naar de regio La Rioja in Spanje, bekend van de gelijknamige wijnen.

    'Vernietigende klap economie'
    Analist Angel Talavera van Oxford Economics noemde de situatie in Spanje maandag in een notitie 'de grootste politieke crisis in het land sinds in 1978 de democratie terugkeerde'. Hij denkt dat afscheiding van Catalonië onwaarschijnlijk blijft, maar als het wel zo ver komt, zou dat volgens hem een 'vernietigende klap' voor de Spaanse economie zijn. Catalonië is goed voor een vijfde van de Spaanse economie.

    Ondertussen bleef dinsdag de politieke spanning in de regio onverminderd hoog. De Spaanse regering eiste maandag dat de Catalaanse regioleider Puigdemont vóór donderdag 10.00 uur de verklaring van onafhankelijkheid intrekt, die een deel van het Catalaanse parlement vorige week dinsdag tekende. Als dat niet gebeurt, zet Madrid een procedure in werking die ertoe leidt dat Spanje de controle over de Catalaanse deelregio overneemt.

    'We kennen geen overgave'
    De Catalaanse regering riep ook dinsdag op tot een dialoog. Zegsman Jordi Turull wilde niet vooruitlopen op mogelijke stappen na donderdag. 'Overgave is een woord dat de Catalaanse regering niet kent. We zullen respectvol omgaan met het mandaat dat ons is gegeven op 1 oktober', zei hij. De gedoogpartij die de Catalaanse regering aan een meerderheid helpt, de uiterst linkse CUP, zei dinsdagmiddag dat beide partijen samen werken aan een manier om direct de onafhankelijkheid uit te roepen 'in de komende dagen'.

    Als Spanje ingrijpt, leidt dat waarschijnlijk tot verkiezingen in de autonome regio. Analist Talavera verwacht dat de politieke spanning desondanks nog maanden, mogelijke jaren aanhoudt, met negatieve effecten op de groei van de vierde economie van de eurozone.

    Protest tegen arrestatie activisten
    Het besluit van de rechter om de twee leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen Omnium Cultural en ANC vast te zetten wegens opruiing, zette de situatie maandagavond verder op scherp. De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, besloot dinsdagmiddag gemeente-instanties in Barcelona twee dagen te sluiten uit protest tegen de arrestaties van Jordi Sànchez (ANC) en Jordi Cuixart (Omnium Cultural).

    Dinsdagavond om 20.00 uur is een grote demonstratie in Barcelona tegen het vastzetten van Sànchez en Cuixart.

    fd.nl/economie-politiek/1223023/onrus...
  4. forum rang 7 hirshi 18 oktober 2017 11:39
    Rajoy roept Puigdemont op verstandig te zijn.

    MADRID (ANP) - De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft de Catalaanse leider Carles Puigdemont opgeroepen ,,verstandig te werk te gaan, op een evenwichtige wijze'', nu de deadline nadert om duidelijkheid te verschaffen over de onafhankelijkheidsverklaring van de noordoostelijke regio.

    ,,Ik vraag Puigdemont het belang van alle burgers voorop te stellen'', zei Rajoy volgens de krant El País woensdag in het parlement. Hij benadrukte dat Spaanse regering tot dusver ,,gematigd en voorzichtig heeft gehandeld''.

    Madrid eist dat Puigdemont voor donderdag 10.00 uur uitsluitsel geeft en afstand neemt van het door de rechter verboden referendum over afscheiding van Spanje. Blijkt hij toch de onafhankelijke republiek Catalonië te hebben uitgeroepen, wat de separatisten willen, dan zal artikel 155 van de grondwet in stelling worden gebracht. Daarmee kan de Catalaanse regering haar bevoegdheden worden ontnomen.

    nieuws.tpo.nl/kort-nieuws/2017/10/18/...
  5. forum rang 6 haas 19 oktober 2017 07:31
    ondertussen wordt er fiks geboden op de Spaanse tolwegen(incl Catalonie?):):)
    ===========================================================
    Germany’s Hochtief AG on Wednesday made a €18.6 billion ($21.9 billion) offer to buy Abertis Infraestructuras SA, gatecrashing an effort by Italy's Atlantia SpA to acquire the Spanish toll-road operator.

    PS: moeten er straks nog douane-poortjes bijkomen ?:)
  6. forum rang 10 voda 19 oktober 2017 14:30
    Geen oplossing tussen Catalonie en Spanje

    Spanje dreigt autonomie Catalonie af te nemen.

    (ABM FN-Dow Jones) Nadat de leider van Catalonië donderdagochtend geen duidelijkheid verschafte over het uitroepen van de onafhankelijkheid heeft Spanje laten weten op zaterdag de autonomie van de regio af te zullen nemen door grondwetsartikel 155 in werking te stellen.

    In een twee weken geleden gehouden referendum bleek een meerderheid voor onafhankelijkheid van Catalonië te hebben gestemd. De Catalaanse leider Carles Puigdemont stelde de gevolgen van de onafhankelijkheidsverklaring op te schorten en bereid te zijn tot dialoog, al ondertekende hij wel een verklaring achteraf. Hierop eiste de Spaanse premier Mariano Rajoy dat Puigdemont meer duidelijkheid zou verschaffen en stelde een deadline in voor donderdagochtend.

    Puigdemont riep donderdag in een brief aan Rajoy echter wederom op tot een dialoog en verschafte geen duidelijkheid over het uitroepen van de onafhankelijkheid. Hierop heeft Madrid laten weten zaterdag via artikel 155 Catalonië zijn autonomie te ontnemen. Dit grondwetsartikel is nog niet eerder gebruikt.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  7. forum rang 7 hirshi 20 oktober 2017 09:24
    Catalaanse regering hoeft niet te rekenen op hulp Europa.

    De leiders handhaven hun standpunt dat de centrale regering in Madrid in haar recht staat bij het afwijzen van het Catalaanse afscheidingsstreven. Als de Catalaanse regioregering nog enige hoop had op hulp van Europa, werd donderdag duidelijk dat ze daar vooralsnog niet op hoeft te rekenen.

    www.volkskrant.nl/buitenland/catalaan...
  8. forum rang 7 hirshi 20 oktober 2017 11:08
    Bankroet bij geboorte.

    - Zonder de interne markt van de Europese Unie, financiële garanties van de ECB en een met Spanje gedeelde schatkist is een onafhankelijke Catalaanse republiek al praktisch failliet op het moment dat zij van kracht wordt.

    - In enkele dagen verlieten zo'n 500 bedrijven met hun hoofdkantoor of fiscale zetel de regio, waaronder alle belangrijke "Catalaanse" beursgenoteerde ondernemingen uit de Spaanse beursindex, zoals de grootbanken La Caixa en Sabadel. Alleen Seat is nog gevestigd in Catalonië, maar volgens Der Spiegel overweegt moederbedrijf Volkswagen een verhuizing.

    - De regio heeft met 77 miljard euro de grootste schuld van alle regio's. Alleen dankzij het opkoopprogramma van de ECB, via de Spaanse staat kan Catalonië geld blijven lenen op de financiële markten.

    - De ECB heeft de Spaanse banken vorige week 21 miljard euro extra verstrekt om de run op Catalaanse banken te financieren. Veel Catalanen zijn bang dat de afscheiding hun spaargeld in de waarschaal stelt en een snelle ontwaarding van een nieuwe munt dreigt.

    Bron: Elsevier Weekblad.
  9. forum rang 7 hirshi 20 oktober 2017 12:05
    quote:

    haas schreef op 20 oktober 2017 11:16:

    @Hirshi: wat schrijft de Spaanse pers over de situatie ?
    @haas

    Algemeen vindt men dat Spanje moet ingrijpen ten einde de eenheid te bewaren.

    El mundo entero apoya a España frente al separatismo (De hele wereld ondersteunt Spanje tegen separatisme)

    www.abc.es/espana/abci-mundo-entero-a...

    mvrgr.
  10. whammy 20 oktober 2017 17:47
    quote:

    hirshi schreef op 20 oktober 2017 12:05:

    [...]

    @haas

    Algemeen vindt men dat Spanje moet ingrijpen ten einde de eenheid te bewaren.

    El mundo entero apoya a España frente al separatismo (De hele wereld ondersteunt Spanje tegen separatisme)

    www.abc.es/espana/abci-mundo-entero-a...

    mvrgr.
    Ik lees dat El Mundo en El Pais steeds meer schrijven ten gunste van Madrid. Dat lijkt mij niet erg objectief. Verder lijkt het niet zinvol van de separatisten om op te roepen tot een bankrun met gevolg pinautomaten leeg? Dat jaagt nog meer toeristen weg en/of blijven weg. Voor de economie van Catalonië niet gunstig op z'n zachtst gezegd.
  11. forum rang 4 bik 21 oktober 2017 15:51
    Ben je onwies,mien jong.Denkt U noe echt dat die "Toeristen" in de Catalaanse badplaatsen zoals Lloret de Mar,Blanes,Malgrat,Barce enz.zich ene moer aantrekken van een eventuele onafhankelijk Catalyna?Die lopen er bezoop rond,en weten nauwelijks waar ze zijn.Neen,dan kent U Catalyna niet. Grmpffffft.
  12. forum rang 7 hirshi 21 oktober 2017 16:25
    MADRID - De Catalaanse ‘president’ Puigdemont en zijn hele regering worden afgezet door de Spaanse regering. Dat heeft premier Rajoy zaterdag bekend gemaakt. “Muy duro”, oftewel ‘keihard’ noemen de waarnemers de maatregelen al, die in het kader van artikel 155 zijn genomen.

    Het doel is terugkeren naar de ‘normalidad’ en ‘legalidad’. Het zijn woorden die Rajoy al zo vaak heeft gebruikt. Zodra er een ‘normale situatie’ is, zullen er verkiezingen worden gehouden. „In ieder geval binnen zes maanden. Dat is mijn wens”.

    Rajoy zei dat alles is begonnen met de ‘poging om de Spaanse regering een referendum te laten accepteren dat geen enkele regering kan accepteren.’ Er zijn afscheidingswetten aangenomen die niet kunnen in een democratie, in zijn ogen, en die ‘zijn verboden door het Constitutioneel Hof, maar het kon ze niet schelen.’

    Rajoy refereerde ook aan het vertrek van vele bedrijven. Inmiddels zijn dat er bijna twaalfhonderd. Donderdag werd een record bereikt van 285 bedrijven die op één dag vertrokken. “Er zou een ongekende inflatie ontstaan, bij onafhankelijkheid. 25 procent van het BNP zou verdwijnen.”


    Bron: De Telegraaf.
1.934 Posts
Pagina: «« 1 ... 75 76 77 78 79 ... 97 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0728 +0,28%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.915,00 -0,96%
Gold spot 2.333,37 +0,74%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links